Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Άρση «απομόνωσης» και άνοιγμα τουρκικών κεφαλαίων Σε διπλό ταμπλό Πράσινοι, Φιλελεύθεροι, Σοσιαλιστές για έκθεση της Τουρκίας


ΜΑΧΗτροπολογιών εκτυλίσσεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με φόντο την έκθεση για την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι πολιτικές ομάδες των Πράσινων και των Φιλελεύθερων υπέβαλαν τροπολογίες στην άρση της λεγόμενης «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων, φλερτάροντας με τον Κανονισμό για το απευθείας εμπόριο. Οι Πράσινοι αξιώνουν επίσης μέσω τροπολογιών και το άνοιγμα νέων τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων, κάτι που ζητά και η Ομάδα των Σοσιαλιστών.

Ο «Φ» εξασφάλισε τις τροπολογίες των τριών πολιτικών ομάδων, οι οποίες αναμένεται να συζητηθούν σήμερα ενώπιον της ολομέλειας, ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας που θα κρίνει την τελική μορφή που θα προσλάβει η έκθεση. Πράσινοι και Φιλελεύθεροι εμφανίζονται υπέρμαχοι του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, στον οποίο παραπέμπουν μέσω της λεγόμενης «απομόνωσης» των Τ/κ, χωρίς να τον κατονομάζουν. Οι τροπολογίες Πράσινων-Φιλελεύθερων καταλήγουν προφανώς κατόπιν προσυνεννόησης στο ίδιο ακριβώς λεκτικό, καλώντας «…το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ενσωματώσει την πρόταση της Κομισιόν (σ.σ. για απευθείας εμπόριο)… ».

Και οι δύο εν λόγω πολιτικές ομάδες συνδέουν την έγκριση του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, υιοθετώντας ουσιαστικά την τουρκική πολιτική και επιχειρηματολογία όπως είχε πρωτοεμφανιστεί στο «Αction Ρlan» του Αμπτουλάχ Γκιουλ, το 2006.

Οι Πράσινοι ζητούν και ξεμπλοκάρισμα των τουρκικών κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, κάνοντας ειδική αναφορά στο άνοιγμα των κεφαλαίων Περιφερειακή Πολιτική,
Θεμελιώδη Δικαιώματα και Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια.

Ανάλογο αίτημα υποβάλλουν με δύο τροπολογίες και οι Σοσιαλιστές ζητώντας το άνοιγμα του κεφαλαίου Θεμελιώδη Δικαιώματα και του κεφαλαίου για την Εξωτερική Πολιτική, Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας. Πράσινοι και Σοσιαλιστές, επιχειρούν στην πραγματικότητα να παρακάμψουν τις διαδικασίες αλλά και τα τεχνικά κριτήρια (benchmarks) των οποίων η εκπλήρωση δεν είναι μόνο απαραίτητη για το κλείσιμο διαπραγματευτικών κεφαλαίων, αλλά και για το άνοιγμά τους.

Αντίθετα με τους Πράσινους, τους Φιλελεύθερους και τους Σοσιαλιστές, η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δεν προτίθεται να υποβάλει τροπολογίες, αλλά θα επιχειρήσει να διαφυλάξει το θετικό κείμενο της έκθεσης, όπως είχε διαμορφωθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών της Ευρωβουλής, καταγράφοντας σχεδόν όλες τις κυπριακές επιδιώξεις. Υπέρ της διαφύλαξης των κυπριακών κεκτημένων θα κινηθούν και οι πολιτικές ομάδες της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, αλλά και η Ομάδα Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 8/03/2011

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP