Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

«Αποκάλυψη ΤΩΡΑ» : Από το «Μάλτα Γιοκ» στο «Καστελόριζο Γιοκ»


Γράφει ο Γιώργος Αδαλής

Ήρθε λοιπόν ο Νταβούτογλου και μια μέρα πριν έρθει , φρόντισε με την συνέντευξή του να επιβεβαιώσει μια άλλη μια φορά ότι η Ελληνική Διπλωματία είναι τόσο «ζωντανή» όσο και το άγαλμα της κοιμωμένης του Χαλεπά! Επί μήνες τώρα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών απειλεί στους Έλληνες διπλωμάτες: «Ή με μας ή με το Ισραήλ»! Και οι Έλληνες διπλωμάτες δεν απαντούν! Προφανώς γιατί είχαν προεξοφλήσει τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας! Η Α4 Διεύθυνση του Υπουργείου μας γνωρίζει ότι ο σχεδιασμός της ΑΟΖ προϋποθέτει την χάραξη της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας!

Και φυσικά οι Διπλωμάτες μας δεν παίρνουν θέση στον εκβιασμό Νταβούτογλου, διότι θεώρησαν ότι είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθεί η Τουρκία , άρα, υπάρχει χρόνος να χρονοτριβήσουν και να μην ασχοληθούν με το ζήτημα που θέτει επιτακτικά η Τουρκία και θα μπορέσουν να αναπτύξουν σχέσεις στο παιχνίδι των πετρελαίων με το Ισραήλ και την Κύπρο.

Όπως γνωρίζουν φυσικά, ότι η Μέρκελ θέλει τα πετρέλαια του Αιγαίου για λογαριασμό της! Και φυσικά ο Αλεξ Ρόντος που όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην Αντιπολίτευση, εργαζόταν ως σύμβουλος άλλης χώρας σε θέματα πετρελαίου, γνωρίζει πολύ καλά τον λόγο της εκούσιας αποχής μας από τις διαπραγματεύσεις στο σχεδιασμό των ΑΟΖ της Μεσογείου.


Αν συνεχιστεί όμως αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την απομόνωση της χώρας μας από το διεθνές «παιχνίδι» και στην «σκακιέρα» θα επικρατήσουν άλλοι παίχτες. Σταδιακά θα μας εξοβελίσουν από την κούρσα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων την στιγμή μάλιστα που θα έπρεπε εμείς να παίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο ως η πιο παλιά χώρα της Ε.Ε. στην περιοχή με δεσμούς αίματος με τους Κυπρίους αλλά εκμεταλλευόμενοι και τον νέο, μέγα εχθρό του Ερντογάν, το Ισραήλ.

Από το 2003 με ανοιχτή μου επιστολή στον τότε Υπουργό Εξωτερικών (Γιώργο Παπανδρέου) είχα παρουσιάσει μια σειρά ιστορικών γεγονότων που οδηγούσαν στο συμπέρασμα, ότι η υπόθεση των αεροδιαδρόμων (G-18 και R-19 που διέσχιζαν το FIR Αθηνών στο Β. Αιγαίο) και οδηγούσαν τα αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της Κύπρου, καθώς και η επίθεση της 17 Νοέμβρη στον τότε σύμβουλο της τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Ντενίζ Μπουλούκμπασι, δεν ήταν τυχαία γεγονότα. Μα καθόλου τυχαία γεγονότα!

Η Τουρκία με τους «αεροδιαδρόμους», το «Casus Belli» και τις «γκρίζες ζώνες», συνέθετε το χαμένο πάζλ της «Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», αφού πρωταρχικός της στόχος ήταν η «έξοδός» της στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και δευτερευόντως η «απελευθέρωση» της περιοχής ένθεν του 25ου Μεσημβρινού !

Και στα σχέδια της αυτά , μεγάλο εμπόδιο ήταν η… ύπαρξη ενός … μικρού νησιού ! Της νήσου Καστελόριζο που έδινε στην Ελλάδα δικαίωμα υφαλοκρηπίδας σε μια ενιαία θαλάσσια περιοχή (Αιγαίο πέλαγος) και συνεπώς επέκτασης της ΑΟΖ μέχρι και 200 μίλια, μιας και το Αιγαίο αποτελεί ΜΙΑ θάλασσα που γειτνιάζει με αυτήν της Κύπρου και του Ισραήλ και σε συνδυασμό με την εκεί χάραξη της ΑΟΖ, η Τουρκία ουσιαστικά θα αποκλειόταν από την χάραξη ΑΟΖ σε ολόκληρη την περιοχή των νότιων ακτών της.

Με απλά λόγια ένα νησάκι «κλείνει» την Τουρκία από την έξοδό της στα κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου και περιορίζει σημαντικά τον χώρο που μπορεί να εκμεταλλευτεί.

Το πόσο σημαντικό είναι το Καστελόριζο το αντιλαμβάνεται κανείς μόνο και μόνο αν αναλογιστεί ότι στο τελευταίο δίμηνο όταν η Τουρκία «κουνήθηκε» για να πραγματοποιήσει έρευνες πετρελαίου συνέβησαν τα εξής:

- Οι Ρώσοι έστειλαν στην περιοχή το θηριώδης αεροπλανοφόρο τους, «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» και παρέμενε επί μέρες ανοιχτά του Καστελόριζου
- Οι ΗΠΑ απέστειλαν από τον Ινδικό Ωκεανό εσπευσμένα το αεροπλανοφόρο «Εντερπράιζ»
- Η Γαλλία έστειλε στο Αιγαίο για ασκήσεις το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ»

Ή μήπως αυτές οι κινήσεις δεν έγιναν αντιληπτές από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών;

Και φυσικά δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ένα μήνα πριν έρθει ο Νταβούτογλου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις 2 Φεβρουαρίου , το Google Earth, είχε ξαφνικά εμφανίσει το Καστελόριζο και τη νήσο Στρογγυλή ως «Τουρκικό Έδαφος» με το Ελληνικό ΥΠΕΞ ανήμπορο να καταλάβει τι αλλαγές σχεδίαζε η Τουρκική Διπλωματία!

Σήμερα στο Β. Αιγαίο υπάρχει πλέον ένα «διπλωματικό τετελεσμένο» με τους αεροδιαδρόμους που έχουν αλλάξει και δίνουν το δικαίωμα στους τούρκους να πετούν μέχρι την τερματική περιοχή του αεροδρομίου της Λήμνου ενώ παλιότερα δεν μπορούσαν να το κάνουν νόμιμα και πάντοτε σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς της ICAO. Άρα η υπόθεση των κοιτασμάτων του Μπάμπουρα (Θάσος) και των άλλων περιοχών είναι πιο κοντά σ’ αυτούς όσο ποτέ και πλέον εμείς έχουμε χάσει πολύ έδαφος από τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει το «βυθίσατε το Χόρα».

Σας τα γράφω πολύ απλοποιημένα αλλά είμαι σίγουρος ότι κατανοείτε πως είναι πολύ πιο σύνθετα!

Η Ελλάδα λοιπόν όταν ήταν οικονομικά ισχυρή και λαμπερή ως διοργανώτρια χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων έπρεπε να τελειώσει με την υπόθεση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, τόσο στο Βόρειο Αιγαίο όσο και στο Νότιο καθώς και στη Μεσόγειο.

Δεν το έκανε η Κυβέρνηση Σημίτη-Παπανδρέου και ήταν Μέγα Λάθος.

Σήμερα, ο Νταβούτογλου έρχεται να δώσει προσωπικά στον Γιώργο Παπανδρέου ένα ηχηρό ράπισμα αφού πλέον εμφανίζει ανοιχτά την επόμενη κίνησή του λέγοντας καθαρά ότι «αφού δεν είστε μαζί μας τότε βάζω θέμα Καστελορίζου και αναδιάταξης των ορίων στα οποία εκτείνεται το Αιγαίο Πέλαγος». Ή καλύτερα η κίνησή του αυτή θα μπορούσε να μεταφραστεί από έναν διπλωμάτη τρίτης χώρας ως … «Έλληνες, σας έπιασα στον ύπνο!»

Και πώς βάζει ο Νταβούτογλου αυτό το καινούριο ζήτημα που έπιασε στον ύπνο την Ελληνική Διπλωματία;

Δεν λέει ότι η περιοχή είναι γκρίζα ζώνη όπως τα Ίμια αλλά παραδέχεται ότι είναι ελληνικό νησί! Με τη διαφορά όμως , ότι επειδή είναι μακριά από το Αιγαίο , το εντάσσει στη ζώνη των νησιών της Μεσογείου όπως η… Μάλτα! Άρα, το θέμα της υφαλοκρηπίδας Αιγαίου σταματά στην Ρόδο!

Και έτσι αλλάζει όλα όσα ήξεραν μέχρι σήμερα οι Έλληνες Διπλωμάτες! Διότι :

ΠΡΩΤΟ: Απομονώνει το θέμα του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας και το παραπέμπει στις Καλένδες ή τέλος πάντων στο εγγύς μέλλον και
ΔΕΥTΕΡΟ: και σημαντικότερο , μπορεί να ξεκινήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις για την χάραξη της ΑΟΖ της Τουρκίας στην Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και να προλάβει την συμφωνία Ισραήλ-Κύπρου για τα κοιτάσματα του «Λεβιάθαν»!

Έτσι η Τουρκία ανοίγει δρόμο για την έξοδό της και μάλιστα άμεσα στη Μεσόγειο και περιορίζει την χάραξη της δικής μας ΑΟΖ εκεί , μειώνοντας σημαντικά το ρόλο μας στην συμφωνία Ισραήλ-Κύπρου με το έτσι θέλω! Και φυσικά καθιστώντας την Τουρκία ισότιμο συνομιλητή με την Γερμανία, την Ρωσία και τις ΗΠΑ που ενδιαφέρονται για τα τεκταινόμενα την περιοχή! Σε μια περίοδο που η πετρελαιοπαραγωγική δύναμη, η Λιβύη, αλλά και η Αίγυπτος, δεν έχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης με όσα συμβαίνουν εκεί! Ειδικά μετά την πτώση Μουμπάρακ που τα «είχε βρει με το Ισραήλ», ο Ερντογάν βιάζεται να εδραιώσει τα συμφέροντά του έχοντας ως σύμμαχο τον φίλο της Τουρκίας , Μοχάμεντ ελ Μπαραντέϊ!

Έτσι μετά τον ναύαρχο Πίρι Ρέις και το αμίμητο «Μάλτα Γιοκ», μάθαμε από τον Νταβούτογλου ότι, μεταξύ του Αιγαίου και της Κύπρου παρεμβάλλεται μια άλλη … θάλασσα στην οποία το μοναδικό ελληνικό νησί είναι το Καστελόριζο! Αυτό που δεν είπε φυσικά, και το αποτυπώνουμε εμείς σήμερα, είναι ότι «η υφαλοκρηπίδα του μακρινού νησιού που λέγεται Καστελόριζο θα είναι πάρα πολύ περιορισμένη διότι η θάλασσα στην οποία κείτεται είναι μια … νέα τουρκική θαλάσσια περιοχή»!

Αυτή λοιπόν είναι η νέα «τουρκική διπλωματική εφεύρεση» την οποία οι Έλληνες Διπλωμάτες όφειλαν να την γνωρίζουν από τότε που η 17Ν είχε επιτεθεί στον Ντενίζ Μπουλούκμπασι !

Μάλιστα στις 4 Απριλίου του 2003 στην δίκη της 17Ν ο Μπουλούκμπασι είχε πει ότι τον επέλεξε η 17Ν γιατί τις μέρες εκείνες αντικαθιστούσε τον Τούρκο Πρέσβη. Η αλήθεια είναι ότι η 17Ν τον είχε επιλέξει γιατί αποτελούσε τον εμπνευστή του σχεδίου της αλλαγής των αεροδιαδρόμων στο Αιγαίο και όχι μόνο!
Ο «επικοινωνιακός» μας Πρωθυπουργός πάντως , ακόμη και σήμερα που γράφω αυτές τις γραμμές , δεν έχει δώσει «σήμα» στους υπουργούς του να μας απαντήσουν:
Θα πάει ο Νταβούτογλου στη Θράκη; Και αν πάει τι θα κάνει εκεί;

Συγχωρέστε μου εσείς οι επαΐοντες όλες τις υπεραπλουστεύσεις στους διπλωματικούς συσχετισμούς στο κείμενο, αλλά σκοπός μου είναι να καταλάβουν ΟΛΟΙ οι Έλληνες την ουσία του παιχνιδιού! Και πάνω απ’ όλα, όπως σας έγραψα στο προηγούμενο άρθρο μου στην «Ελεύθερη Ζώνη», στην Τουρκία υπάρχει ΜΙΑ εξωτερική πολιτική, ΜΙΑ ενιαία και σταθερή επεκτατική βούληση εναντίον της Ελλάδας.

Το εφεύρημα της «Καλής Τουρκίας των πολιτικών» και της «Κακής Τουρκίας των Στρατηγών», πλέον έχει καταστεί μπούμερανγκ για τη χώρα μας αλλά κυρίως για όσους το χρησιμοποίησαν για να κατακτήσουν υπουργικούς και … πρωθυπουργικούς θώκους!

–Ο κ. Γιώργος Αδαλής είναι Οικονομολόγος, ιδρυτής των Aegean Times

elzoni

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP