Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Α. Νταβούτογλου: «Η Τουρκία δεν είναι απειλή για την Ελλάδα»


Πουλίδου Χ.

Στη συνήθη διπλωματική δραστηριότητα (της ανταλλαγής επισκέψεων και της προπαρασκευής του επόμενου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας) εντάσσεται η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στην Ελλάδα, στη διάρκεια της οποίας για άλλη μια φορά επαναδιατυπώθηκε η πολιτική βούληση για την επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο και με έμφαση υπογραμμίσθηκε ότι «είναι εσφαλμένη η εντύπωση πως η Τουρκία αποτελεί απειλή για την Ελλάδα».

Ωστόσο, ενώ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο Κυπριακό τονίζοντας πως «η επίλυσή του αποτελεί προϋπόθεση για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων», ο Τούρκος ομόλογός του στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» υπογράμμισε πως «η διευθέτηση των διαφορών στο Αιγαίο είναι απαραίτητη για την περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων» μην αποκλείοντας την προσφυγή «σε όποιο μέσο γίνεται οικειοθελώς αποδεκτό από τα δύο κράτη», υπονοώντας και τη Χάγη.

* “Γεωγραφικό το πρόβλημα με το Καστελόριζο» – που πάντως «είναι ελληνικό νησί»
Ταυτόχρονα, ο κ. Νταβούτογλου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που ήθελαν την Τουρκία να εντοπίζει ένα πρόβλημα στο Καστελόριζο εξαιρώντας το από τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας – στη συνέντευξή του υπογραμμίζει πως η κυβέρνησή του είναι «επικεντρωμένη κατά προτεραιότητα στη διευθέτηση των θεμάτων του Αιγαίου. Ωστόσο, το Καστελόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο και σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο νησί, η Τουρκία έχει βάσιμες νομικές και πολιτικές θέσεις σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο και τη νομολογία των διεθνών δικαστηρίων».

Αναφερόμενος εξάλλου στις συχνές περιπολίες τουρκικών πολεμικών πλοίων κοντά στις ελληνικές ακτές, ο κ. Νταβούτογλου παρατήρησε ότι τα πλοία της Τουρκίας (πολεμικά και εμπορικά) μπορούν «ελεύθερα» να κινούνται στο Αιγαίο – «τόσο στην ανοιχτή θάλασσα όσο και στα χωρικά ύδατα επί τη βάσει της διάταξης της «αβλαβούς διέλευσης». Αν ελληνικά πολεμικά πλοία περάσουν κοντά στην τουρκική ενδοχώρα, θα τα καλωσορίσουμε και θα προσφέρουμε καφέ στα πληρώματά τους» είπε…

Ο κ. Νταβούτογλου, αποδραματοποιώντας περαιτέρω το θέμα, σημείωσε πως τα αντίστοιχα ισχύουν και στον εναέριο χώρο, παρατηρώντας πως «όμως δημιουργούνται προβλήματα, όταν ο διεθνής εναέριος χώρο στο Αιγαίο ή τη Μεσόγειο εντοπίζεται ως εθνικός εναέριος χώρος». Συνοψίζοντας μετά ταύτα την έννοια «προβλήματα στο Αιγαίο», ο Τούρκος αξιωματούχος αναφέρθηκε στη «διαφοροποίηση των ορίων των εθνικών εναέριων χώρων, την ευθύνη επίβλεψης του FIR και τον καθορισμό των θαλασσίων ορίων στο Αιγαίο».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου εξάλλου, ενώ ο κ. Δρούτσας στένεψε το περιεχόμενο των διερευνητικών συνομιλιών σημειώνοντας πως «έχουν ως στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας» και υπογραμμίζοντας ότι «είναι αυτονόητο να περιλάβουν την περιοχή από τον Έβρο ώς το Καστελόριζο», ο κ. Νταβούτογλου επεσήμανε πως «δεν αμφισβητείται ότι το Καστελόριζο είναι ελληνικό νησί», τόνισε πως η Τουρκία «έχει θετική προσέγγιση στο θέμα επίλυσης των προβλημάτων του Αιγαίου» και κατέληξε πως η τουρκική στάση ως προς το Καστελόριζο «είναι απόλυτα γεωγραφική».

Για τη Θράκη επίσης, ο Τούρκος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι πρόκειται «για ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας», ενώ υπογράμμισε την καλή θέληση των δύο χωρών ώστε «σύντομα, στο εγγύς μέλλον, όλος ο κόσμος να μπορεί να δεί την άριστη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας».
ΣΥΝ: Αμοιβαία μείωση εξοπλισμών

* Το θέμα της «αμοιβαίας και ισόρροπης μείωσης των εξοπλισμών των δύο χωρών» επανέφερε στη σχετική ανακοίνωσή του χτες ο ΣΥΝ τονίζοντας ότι «η επίλυση των προβλημάτων στις διμερείς σχέσεις περνά μέσα από τον διάλογο που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και θα στέκεται μακράν των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών».

Κατά τον ΣΥΝ, «η προώθηση της πρότασης για τη μείωση των εξοπλισμών και η άρση του casus belli αποτελούν βασικά κριτήρια για την ουσιαστική εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας».
Από τη Ν.Δ. ο Π. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι «οι δηλώσεις Νταβούτογλου επαναλαμβάνουν απλώς τις θέσεις του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου» και εξέφρασε «απορία» για την έλλειψη της κατάλληλης αντίδρασης από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την ανάγκη «εγρήγορσης για τη ματαίωση των επικίνδυνων σχεδίων ΝΑΤΟποίησης και συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου» επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του για να υποστηρίξει πως η Τουρκία «επιχειρεί να βγάλει το Καστελόριζο εκτός της ανάπτυξης της ΑΟΖ» και τόνισε πως «κάθε ώρα επιβαρύνεται η χώρα μας σε ένα εθνικό θέμα».

ΑΥΓΗ ΣΕΛ 3

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP