Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ομαλοποίηση των τούρκο-αρμενικών σχέσεων


"Υποστηρίζουμε την διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας-Αρμενίας" σημειώθηκε στην γραπτή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Αμερικής και υπογραμμίστηκε ότι βρίσκουν θετική την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αρμενίας που εξέδωσε αναφορικά με τα πρωτόκολλα που υπόγραψαν η Τουρκία μαζί με την Αρμενία.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς που πήραν μέρος εντός της ανακοίνωσης σημειώθηκε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αρμενίας δεν επιφέρει κανένα εμπόδιο η σύνορο στην υποβολή των πρωτοκόλλων στο κοινοβούλιο.


Το πιστεύω της Αμερικανικής διοίκησης είναι ότι θα υλοποιηθούν τα πρωτόκολλα που υπόγραψαν οι δύο χώρες υπογραμμίστηκε στην ανακοίνωση και σημειώθηκε ότι τώρα ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της έγκρισης των σχετικών εγγράφων στα κοινοβούλια της Τουρκίας και της Αρμενίας.

Στην χθεσινή δήλωση του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Αμερικής Κρόουλεϊ ανακοίνωσε ανοιχτά την υποστήριξη της Ουάσιγκτον τα βήματα που θα κάνουν συνεργαζόμενοι τα εκτελεστικά όργανα μαζί με τα κοινοβούλια της Τουρκίας και Αρμενίας δηλώνοντας παράλληλα ότι θα συνεχίσει τον διάλογο στο θέμα με τις πλευρές.

Read more...

Επίσκεψη Κινέζου ΥΠΕΞ στην Τουρκία.... Ahmet Davutoğlu και Γιάνγκ Γιετσί μετά από τη συνάντηση που είχαν, παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου


Τουρκία και Κίνα που επηρεάστηκαν ελάχιστα από την παγκόσμια οικονομική κρίση μάλιστα αναπτύχθηκαν κιόλας, είναι αποφασισμένες να συνάψουν μια μακροχρόνια και στρατηγική συνεργασία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γιάνγκ Γιετσί πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Κινέζου υπουργού Εξωτερικών εδώ και 9 χρόνια.

Ο Γιετσί υπογραμμίζοντας τον αμοιβαίο σεβασμό που επιδεικνύουν οι δύο χώρες στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα ανέφερε τα ακόλουθα:

«Επιδοκιμάζουμε το γεγονός που η τουρκική κυβέρνηση έχει ασπαστεί με αποφασιστικότητα μια και μόνο πολιτική όσον αφορά την Κίνα».

Στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, ο Γιετσί μιλώντας σχετικά με τη στάση που τηρεί η χώρα του σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είπε τα παρακάτω:

«Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες για την επίλυση αυτού του προβλήματος δια διπλωματικής οδού».

Ο Davutoğlu από την πλευρά του σημείωσε πως η Τουρκία μπορεί να συνεισφέρει σε κάθε πολιτιστικό και οικονομικό σχέδιο που θα κάνει η Κίνα στην Αυτόνομη Περιοχή Σίντζαν των Ουϊγούρων.

«Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώσαμε ότι οι Κινέζοι πολίτες ουϊγούρικης καταγωγής που ζουν στην Αυτόνομη Περιοχή Σίντζαν των Ουϊγούρων στήνουν γέφυρες φιλίας μεταξύ Τουρκίας-Κίνας. Εκφράσαμε την πρόθεση της Τουρκίας να συνεισφέρει σε πολιτιστικά και οικονομικά σχέδια της Κίνας στην Αυτόνομη Περιοχή Σίντζαν των Ουϊγούρων. Και ο ίδιος επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι υπάρχει μια πλήρη κατανόηση μεταξύ μας σε κάθε πεδίο και πως είμαστε να συνεργαστούμε μαζί τους σε κάθε τομέα», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Κινέζο ομόλογό του Γιάνγκ Γιετσί.

Read more...

Bağış: Περί ενταξιακής πορείας.....Ο στόχος η προβολή της Τουρκίας στην ΕΕ


Η Τουρκία καθορίζει τη στρατηγική της στην ενταξιακή πορεία στην ΕΕ για το 2010.

Ο υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου και επικεφαλής των ενταξιακών διαβουλεύσεων Egemen Bağış δήλωσε: «Ο στόχος μας είναι να προβάλλουμε την Τουρκία στην ΕΕ και την ΕΕ στην Τουρκία».

O Bağış o οποίος συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των δημόσιων υπηρεσιών, των δεξαμενών σκέψης και τους δημοσιογράφους έκανε νύξη στη σημασία του σχηματισμού της στρατηγικής επικοινωνίας.

Ο Τούρκος υπουργός αφού σημείωσε ότι είναι άκρως σημαντική η προβολή του πολιτισμού και των αξιών της Τουρκίας στην ΕΕ δήλωσε: «Με αμοιβαία συνεργασία μπορούμε να κάνουμε θετικά βήματα». Αφού σημείωσε ότι στην προσεχή πορεία θα δώσουν βάρος στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις δήλωσε πως αυτό που σκοπεύουν είναι να προβάλλουν την Τουρκία στην Κοινότητα.

Ο Bağış σημείωσε επίσης ότι η επιλογή του Mevlüt Çavuşoğlu στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι μεγάλο κέρδος και δήλωσε:

«Το γεγονός ότι αναδείχθηκε πρόεδρος ένα υποψήφιος από τα ανατολικά της Βιέννης μια απόδειξη της προόδου που σημείωσε η Τουρκία».

Read more...

Οι κρίσεις που ξέσπασαν μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ


Οι αλλεπάλληλες κρίσεις που βιώνονται εδώ και ένα χρόνο τραντάζουν τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ. Να σας υπενθυμίσουμε τις σημαντικότερες από αυτές που σημειώθηκαν εντός του 2009. Η κρίση που ξέσπασε μεταξύ του Πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdoğan και του Ισραηλινού Προέδρου Σιμόν Πέρες στο Νταβός την οποία μπορούμε να ονομάσουμε «one minute crisis - κρίση ενός λεπτού»˙ η «κρίση των ΜΜΕ» που παρουσιάστηκε μετά από την προβολή τηλεοπτικής σειράς, στο πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης TRT, η οποία έδειχνε τη βία που εφαρμόζει το Ισραήλ στους Παλαιστινίους˙ τέλος η «στρατιωτική κρίση» που βιώθηκε μετά από την κίνηση της Τουρκίας να ακυρώσει το διεθνές μέρος της αεροπορικής άσκησης «Anadolu Kartalı - Αετός της Ανατολίας», κατά κάποιο τρόπο για να αφήσει έξω το Ισραήλ.

Τις πρώτες μέρες του 2010 βλέπουμε ότι οι κρίσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν έχουν τελειώσει, αντιθέτως συνεχίζονται και κλιμακώνονται.

Σας παρουσιάζουμε την αξιολόγηση του Τμηματάρχη Κοινωνικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Çankaya καθηγητή Ramazan Gözen σχετικά με το εν λόγω θέμα.

Τις πρώτες 11 μέρες του νέου έτους βιώθηκαν τρεις σημαντικές κρίσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ:

I. Η κρίση με το κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας Ελευθερία στην Παλαιστίνη. Στο κονβόι που μετέφερε βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας την πρώτη επέτειο των επιθέσεων που εξαπέλυσε το Ισραήλ, βρισκόντουσαν και Τούρκοι, η αυτοκινητοπομπή ακινητοποιήθηκε επί μέρες στα σύνορα και ξετυλίχθηκε ένα σοβαρό ανθρώπινο δράμα. Αν και σε όσα έγιναν έφταιγε και η Αίγυπτος, στην ουσία το πρόβλημα προκλήθηκε από το Ισραήλ.

II. Έπειτα, την επικαιρότητα απασχόλησε πάλι μια κρίση στα ΜΜΕ. Σε ένα επεισόδιο μιας φημισμένης τηλεοπτικής σειράς που προβάλλεται σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι της Τουρκίας υπήρχαν σκηνές εισβολής στην πρεσβεία του Ισραήλ και σκηνές που έδειχναν αίμα πάνω στη σημαία της εν λόγω χώρας. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αντέδρασαν μέσω διπλωματικής οδού. Κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας, ο Πρωθυπουργός Erdoğan καταδίκασε με κατηγορηματικό τρόπο τις τελευταίες επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον της Γάζας. Το Ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε με την εξής φράση: «Οι Τούρκοι είναι οι τελευταίοι που μπορούν να κάνουν κήρυγμα στο κράτος του Ισραήλ».

III. Τέλος ξέσπασε μια διπλωματική κρίση η οποία βαφτίστηκε και κρίση «χαμηλού καναπέ». Αυτή η τελευταία κρίση προκλήθηκε μετά από την ανάρμοστη, από διπλωματική άποψη, συμπεριφορά του Ισραηλινού υφυπουργού Εξωτερικών, Ντάνι Άγιαλον και της ομάδας του απέναντι στον Πρεσβευτή της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ, Oğuz Çelikkol. Ο Πρεσβευτής της Τουρκίας αναγκάστηκε να αναμένει μπροστά από την αίθουσα όπου θα γινόταν η συνάντηση και μπροστά σε εικονολήπτες και φωτογράφους˙ αναγκάστηκε να καθίσει σε χαμηλότερο καναπέ από τους οικοδεσπότες˙ δε του επιφυλάχθηκε μια καλή υποδοχή και φιλοξενία˙ ανακοινώθηκε πως όλη αυτή η στάση τηρήθηκε για να δώσουν στην Τουρκία ένα σκληρό μήνυμα.

Έπειτα ακολούθησαν οι σκληρές αντιδράσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων και των αξιωματούχων του υπουργείου Εξωτερικών, απαιτήθηκε από την ισραηλινή πλευρά να ζητήσει συγνώμη. Η πιο σκληρή αντίδραση ήταν αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας Abdullah Gül. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε τελεσίγραφο στο Ισραήλ απαιτώντας από το Ισραήλ να διατυπώσει επίσημη συγνώμη μέχρι το τέλος της 13ης Ιανουαρίου προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα ανακαλέσει τον πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ. Αυτό θα σήμαινε διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Μάλιστα είχε ανακοινωθεί ότι ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την επιστροφή του Çelikkol στην Τουρκία. Σε αυτό ακριβώς το σημείο καμπής, μετά από την πρωτοβουλία του Ισραηλινού Προέδρου Σιμόν Πέρες και του Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, το Ισραήλ έστειλε στην Τουρκία επιστολή με την οποία ζητούσε επίσημη συγνώμη. Αυτοπροσώπως ο Άγιαλον ζήτησε συγνώμη για τα όσα έκανε και με τη φράση «το Τουρκικό Έθνος για το οποίο τρέφουμε μεγάλο σεβασμό» προσπάθησε να κερδίσει τις εντυπώσεις στην Τουρκία. Μετά από αυτό το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διευκρίνισε ότι η κρίση έλαβε τέλος.

Οι Τουρκοισραηλινές κρίσεις που ξεκίνησαν το 2009 και συνεχίζονται και το 2010 και οι τρόποι με τον οποίο τέλειωσαν κρύβουν σημαντικά νοήματα. Κατά πρώτον όταν τις εξετάσουμε από ιστορική σκοπιά παρατηρούμε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ διανύουν μια διαφορετική περίοδο. Η Τουρκία σήμερα βρίσκεται σε μια πιο πλεονεκτική και ισχυρή θέση σε σύγκριση με τα παραδείγματα του παρελθόντος. Πλέον η Τουρκία μπορεί και καταδικάζει με πιο κατηγορηματικό τρόπο τα σφάλματα και τις παραβιάσεις του Ισραήλ. Οι επικρίσεις αυτές κατά καιρούς μπορεί και περιλαμβάνει κατηγορίες «γενοκτονίας» και μπορεί και φτάνει σε σημείο ώστε να δοθεί τελεσίγραφο. Το Ισραήλ που κατά γενική ομολογία διαθέτει μια «ασυδοσία» και βρίσκεται σε μια «πλεονεκτική» θέση, για πρώτη φορά νιώθει τόσο πολύ την ανάσα της Τουρκίας στο σβέρκο του.

Ακόμα πιο σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι παρόλες αυτές τις επικρίσεις το ισχυρό εβραϊκό λόμπι που υπάρχει σε όλο το πλανήτη δεν δείχνει καμία αντίδραση στην Τουρκία, για παράδειγμα δεν προχωρά σε τιμωρίες όπως εφαρμογή εμπάργκο και λοιπών παρόμοιων κυρώσεων. Αντιθέτως συνεχίζεται η συμπάθεια της αμερικανικής διοίκησης και του ισραηλινού και εβραϊκού λόμπι προς την Τουρκία. Ακόμη, όπως έγινε στην «κρίση χαμηλού καναπέ», παρατηρούμε ότι υπάρχει μια βαθιά συζήτηση στο εσωτερικό του Ισραήλ σχετικά με το θέμα της Τουρκίας. Γεράκια όπως ο υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν τηρούν μια αυστηρή στάση απέναντι στην Τουρκία, ενώ περιστέρια όπως ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπάρακ έχουν συμπάθεια στην Τουρκία.

Όλες αυτές οι εξελίξεις αποδεικνύουν την ισχύ της Τουρκίας και το μεγάλο θέλγητρο της. Γιατί όμως η Τουρκία βρίσκεται σε μια τέτοια ισχυρή και ελκυστική θέση;

Αν αναφερθούμε περιληπτικά, η πηγή της σημερινής ισχύος και της ελκυστικότητας της Τουρκίας είναι η γεωπολιτική, γεωπολιτιστική, γεωστρατηγική και γεωοικονομική θέση που κατέχει. Η Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο τριών ηπείρων, ειδικότερα βρίσκεται στο επίκεντρο της ανατολής και της δύσης, του βορρά και του νότου και του Ισλαμικού-Χριστιανικού-Εβραϊκού κόσμου. Αυτή η κεντρική θέση της δίνει μια απίστευτη ελκυστικότητα. Από πολιτική άποψη διαθέτει ένα πολιτικό σύστημα σε συμφωνία με τις δυτικές, δημοκρατικές, κοσμικές και φιλελεύθερες αξίες. Από πολιτιστική άποψη διαθέτει κοινωνικοπολιτισμικές ιδιότητες που αποδίδουν σημασία στην ανοχή και τάσσεται μακριά από τη βία και τις ακραιότητες. Από στρατηγική άποψη σε περιφερειακά θέματα που αφορούν το Ιράκ, το Ιράν, την Παλαιστίνη και τη Συρία ασκεί μια ειρηνική εξωτερική πολιτική η οποία αποσκοπεί στη σταθερότητα. Από οικονομική άποψη έχει μια φιλελεύθερη, δυτική και ισχυρή οικονομία και βρίσκεται στη διαδρομή των ενεργειακών διόδων από ανατολή προς δύση. Με όλες αυτές τις ιδιότητες που διαθέτει έχει την ικανότητα να σχηματίσει ή να επηρεάσει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στο Καύκασο, στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο ακόμη και στην Ευρώπη.

Ούτε το Ισραήλ αλλά ούτε και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δε μπορούν να παραβλέψουν μια τόσο σημαντική χώρα ή να διακινδυνεύσουν να τη χάσουν ή να τη δυσαρεστήσουν. Αυτό αποδεικνύουν ξεκάθαρα οι τρόποι εξέλιξης και ολοκλήρωσης των κρίσεων που ξέσπασαν το τελευταίο χρόνο.

Read more...

Erdoğan: Εμμένουμε στην κλασική δημοκρατική ιδεολογία Ο στρατός στη δομή αυτή αναλαμβάνει πάντοτε το ρόλο του «προστάτη Άγγελου»


«Θα παλέψουμε όλες τις πρωτοβουλίες διαμελισμού και καταστροφής δημιουργώντας ένα αδιαπέραστο φραγμό χωρίς να δώσουμε την παραμικρή παραχώρηση από την ιδεολογία των δημοκρατικών αξιών χάρη της ασφάλεια μας», εκτίμησε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan και σημείωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στον λόγο που εκφώνησε προς τους νομάρχες σημείωσε τα παρακάτω:

«Είναι δυνατόν οι δυνάμεις ασφαλείας ή οι άνδρες του στρατού να επιχειρούν αυθαίρετες ενέργειες χωρίς λόγο, δηλ. αυτό μπορεί κανείς να το διανοηθεί αλλά εάν οι ενέργειες αυτές επικεντρωθούν στην εξάλειψη μιας δομής που προσπαθεί να αποσταθεροποίηση την ευημερία του λαού σε μία ορισμένη περιοχή και αυτή η δομή μπορεί να είναι είτε μία συμμορία είτε μαφία είτε τρομοκρατική οργάνωση και οτιδήποτε άλλο τότε στην περίσταση αυτή ποιο θα είναι το καθήκον των δυνάμεων ασφαλείας. Χωρίς αμφισβήτηση το έργο των ανδρών ασφαλείας είναι η διοργάνωση επιχειρήσεων. Είναι δυνατόν ένας λογικός άνθρωπος να επικρίνει την ενεργεία των δυνάμεων ασφαλείας καλώντας να αφήσουν τα όπλα τους. Αυτό δεν παρατηρείται πουθενά στον κόσμο. Διότι στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει ανάγκη και στην παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων. Τότε είναι ανώφελα οι επενδύσεις και οι δαπάνες που γίνονται. Όλα αυτά δηλ. οι προετοιμασίες γίνονται για την αντιμετώπιση των απειλών που προέρχονται είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό. Οι δυνάμεις ασφαλείας ποτέ δεν διοργανώνουν επιχειρήσεις σε έναν τόπο όταν εδώ επικρατεί ευημερία, ηρεμία και ειρήνη. Η ευθύνη αναλογεί πάντοτε στους θεσμούς του κράτους και θεωρείται αναχρονιστική κουλτούρα στους παράγοντες που προσπαθούν να παρουσιάσουν τους πολίτες εχθροί της χώρας. Αυτά είναι σενάρια κατά του πολιτικού κατεστημένου και θεωρούνται εκτός δημοκρατίας. Άλλωστε δεν αρμόζει ποτέ η έννοια αυτή σε μία σύγχρονη με δημοκρατικές παραδόσεις χώρα».

Read more...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΝΕΑΡΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΑΤΡΑΝΤΖΗ Νέο πρόσωπο στο τιμόνι του συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας



Υπήρξε για δύο συνεχόμενα χρόνια μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής του συλλόγου
Η επίσημη εμφάνιση του νέου πρόεδρου θα γίνει το προσεχές Σάββατο στην έναρξη του τουρκικού φεστιβάλ κινηματογράφου όπου χορηγός επικοινωνίας είναι η εφημερίδα «Ο Χρόνος».

Ο Μουσταφά Κατραντζή είναι το νέο πρόσωπο που αναλαμβάνει το τιμόνι του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης μετά τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν χθες. Ο νεαρός λογιστής με καταγωγή από τα Αμάραντα υπήρξε ενεργό μέλος του συλλόγου και επί δύο συνεχόμενα χρόνια μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής. Η παρουσία του όμως δεν περιορίζεται μόνο στα του συλλόγου, αλλά έχει δραστηριότητα και στην τοπική αυτοδιοίκηση, αφού υπήρξε αντιδήμαρχος Μαρώνειας και πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου. Ελεύθερος επαγγελματίας μετέφερε μόλις πριν ένα μήνα περίπου το λογιστικό του γραφείο από την ιδιαίτερη του πατρίδα τα Αμάραντα, στην Κομοτηνή. Αυτό φυσικά του προσδίδει μεγαλύτερη ευκολία στην μετακίνηση και στην πραγματοποίηση επαφών με τα μέλη του συλλόγου, αλλά και με τοπικούς φορείς της περιοχής.


Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. του συλλόγου επιστημόνων μειονότητας έγιναν το πρωί της Κυριακής και το χαρακτηριστικό της φετινής διαδικασίας ήταν η πολύ μικρή προσέλευση μελών στις κάλπες. Μόλις 145 ψήφισαν από τα 800 περίπου εγγεγραμμένα μέλη στους τρεις νομούς Ροδόπης, Ξάνθης και Έβρου. Βέβαια στην μετακίνηση τους προς την Κομοτηνή δεν βοήθησαν και οι άσχημες καιρικές συνθήκες. Από τους συνολικά 145 ψήφους τα 8 ήταν άκυρα και τα 7 λευκά.

Πρώτη σε ψήφους αναδείχτηκε η Ιλκνούρ Τουζλαζί με 95 ψήφους, δεύτερος ο Χουσείν Μεχμέτ Ουστά με 91, τρίτος ο Μουσταφά Κατραντζή με 85, τέταρτη η Αλέβ Κιρχουσείνογλου με 84, πέμπτος ο Μπουλέντ Σαλήχ με 81. 81 ψήφους έλαβε επίσης ο Σεχέρ Μεχμεταλί και τέλος 79 ο Μουσταφά Σουλειμάν. Μετά τις χθεσινές αρχαιρεσίες πρόεδρος ορίστηκε ο Μουσταφά Κατραντζή, αντιπρόεδρος ο Χουσείν Μεχμέτ Ουστά, γενικός γραμματέας ο Σεχέρ Μεχμεταλί, ταμίας η Ιλκνούρ Τουζλαζί και μέλη Μουσταφά Σουλειμάν, Μπουλέντ Σαλήχ και Αλέβ Κιρχουσείνογλου. Μέλη εξελεγκτική επιτροπής εκλέχτηκαν οι Τζουνέιτ Σαδίκ με 89 ψήφους, Αντέμ Μπεκίρογλου με 83 ψήφους και Μετίν Χατζηοσμάν με 78 ψήφους.

Να σημειωθεί ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Αχμέτ Καρά δικηγόρος από την Ξάνθη δεν έθεσε υποψηφιότητα στις φετινές εκλογές. Η επίσημη εμφάνιση του νέου πρόεδρου Μουσταφά Κατραντζή θα γίνει το προσεχές Σάββατο στην έναρξη του τουρκικού φεστιβάλ κινηματογράφου, που διοργανώνεται από τον Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας.

Read more...

ΠΑΣΟΚ και…Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής!


Τι είπαν παλαιότερα για τον σκοτεινό ρόλο του Προξενείου στη Θράκη επιφανή στελέχη της σημερινής κυβέρνησης

Η Πρωτοβουλία μας για την Απομάκρυνση του Τουρκικού Προξενείου από τη Θράκη είναι βέβαιο ότι ενόχλησε πολύ όχι μόνο τα τοπικά φερέφωνα των εξ Ανατολών μας γειτόνων (που εξαρχής έκαναν λόγο περί…«ακραίων ρατσιστικών κύκλων»), αλλά και αρκετούς εκπροσώπους των τοπικών ελληνόφωνων ΜΜΕ (λόγω φοβικότητας, «προοδευτικής» ανοησίας ή και…συμφέροντος). Βεβαίως, σ’ αυτούς ειδικά την ετικέτα του «ακροδεξιού» ή του «εθνικιστή» πολύ δύσκολα τους…βγαίνει να μας την προσάψουν, γιατί η τοπική μας κοινωνία είναι (δυστυχώς ή ευτυχώς) μικρή και ο κόσμος λίγο-πολύ γνωρίζει ποιοι είμαστε και από ποιους πολιτικούς χώρους προερχόμαστε (η από ποιους τέλος πάντων δεν…προερχόμαστε).


Δεν είναι όμως βέβαια μόνο οι…όποιες καταβολές μας. Εξαρχής δηλώσαμε ως Κίνηση (και πολλαπλώς τεκμηριώσαμε και στην παρούσα ιστοσελίδα) ότι το κλείσιμο του…ευαγούς ιδρύματος της Άγκυρας στην Κομοτηνή, θα αποβεί πρώτα απ’ όλα προς όφελος της ίδιας της μειονότητας. Ήδη το εκκωφαντικά εύγλωττο δεδομένο της συμπόρευσης και πολλών μουσουλμάνων της Θράκης με την Πρωτοβουλία μας, δείχνει πόσο…ρατσιστικά «εθνικιστικό» είναι στην πραγματικότητα το αίτημά μας και φυσικά καθιστά εξόφθαλμα σαφές το απολύτως γελοίον της οποιασδήποτε σχετικής (έστω και απλά υπαινικτικής) αναφοράς! Για να μην μείνει ωστόσο καμμία αμφιβολία στο μυαλό ακόμη και του πιο ανενημέρωτου (ή ίσως και του πιο…αφελούς) για το πόσο «ακραίο» και «εθνικιστικό» είναι στην πραγματικότητα ένα αίτημα για την εκδίωξη από τη Θράκη του τουρκικού Προξενείου και των παρακρατικών του μηχανισμών, που και την ίδια τη μειονότητα ποδηγετούν, αλλά και την ελληνική εθνική κυριαρχία στην περιοχή ευθέως υπονομεύουν, σκεφτήκαμε απλώς να σας θυμίσουμε για μια ακόμη φορά τι είπαν παλαιότερα για τον προκλητικό αυτό θεσμό κάποια πολύ γνωστά πολιτικά μας πρόσωπα, τα οποία βεβαίως κάθε άλλο παρά…«εθνικιστές» θα μπορούσαν να θεωρηθούν. Και αρχή θα κάνουμε σήμερα με δύο βασικά στελέχη της σημερινής κυβέρνησης: τον Υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο και τον Αντιπρόεδρο Θεόδωρo Πάγκαλο.
Ένα λοιπόν περίπου χρόνο πριν, στις 12 Φεβρουαρίου του 2009, ο τότε βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Ανδρέας Λοβέρδος είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για τη λειτουργία του τουρκικού Προξενείου στη Θράκη. «Οι προξενικές αρχές της Τουρκίας στη Θράκη δεν επιδεικνύουν συμπεριφορές παρόμοιες με τις ελληνικές στη γείτονα χώρα, που εφαρμόζουν απαρέγκλητα το Διεθνές Δίκαιο», είχε παρατηρήσει, διευκρινίζοντας ακολούθως πως «έχουμε συμπεριφορές που αντιστρατεύονται ακόμη και τα αναπτυξιακά προγράμματα της χώρας, προκειμένου να κρατούν ορισμένους μειονοτικούς σε δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης, επί τω σκοπώ να είναι το προξενείο καλός αγωγός για πράγματα που είναι εκτός κάθε έννοιας νομιμότητας». Η παρέμβαση μάλιστα αυτή του νυν Υπουργού Εργασίας, τον είχε φέρει στη συνέχεια σε λεκτική αντιπαράθεση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη, ο οποίος περίπου μας είχε πει τότε ότι όλα στη Θράκη βαίνουν…καλώς!
Ακόμη πιο εντυπωσιακές όμως ήταν οι παλαιότερες δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου. Ο άνθρωπος που (για όποιον δεν θυμάται) αποκάλεσε ευθέως το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής «φωλιά εχιδνών», είχε έρθει σε τριήμερη περιοδεία στη Θράκη (25-27 Ιουλίου 1998) ως Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη και pagkalosευρισκόμενος στην Κομοτηνή είχε προβεί στις εξής πολύ ενδιαφέρουσες και άκρως χαρακτηριστικές δηλώσεις: «Το γενικό τουρκικό προξενείο εργάζεται εναντίον της χώρας μας με τρόπο που με δυσκολία μπορεί να γίνει ανεκτός. Και θέλω να προειδοποιήσω αυτό το προξενείο ότι είναι θεσμός με πολύ περιορισμένη εξουσία και ότι θα ήταν καλά να περιορισθεί στα αυστηρά και καλώς εννοούμενα καθήκοντά του. Διότι αλλιώς θα πάρει παραδειγματικό μάθημα και αυτό αφορά και το θεσμό και τα πρόσωπα που αυτή την στιγμή με ιδιαίτερα προκλητικό τρόπο υλοποιούν το θεσμό αυτό».
Θα επανέλθουμε βέβαια σύντομα με τις δηλώσεις και άλλων επιφανών στελεχών του πολιτικού μας κόσμου, που αποδεικνύουν (και αυτές) το ούτως ή άλλως κατά τη γνώμη μας απολύτως αυτονόητο: ότι το αίτημα για το κλείσιμο του τουρκικού Προξενείου βασίζεται σε μια απολύτως ρεαλιστική και επιτακτική ανάγκη και δεν είναι νοσηρή απόρροια…εθνικιστικών ονειρώξεων. Στην περίπτωση βέβαια ειδικά των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, η υπενθύμιση αυτή εκ μέρους μας έχει – εννοείται – και μία ακόμη προφανή…σκοπιμότητα. Να επανερεθίσει δηλαδή την ενδεχομένως…εξασθενημένη μνήμη τους, τώρα που το κόμμα τους και οι ίδιοι προσωπικά ξαναβρίσκονται στην εξουσία. Πρόκειται άλλωστε για ένα πρόβλημα, την ύπαρξη του οποίου παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας πριν από ενάμιση περίπου μήνα σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Πολατίδης και Βελόπουλος. Ο πρωθυπουργός είχε κάνει τότε λόγο για σταθερή και συνεπή πολιτική της ελληνικής πολιτείας «υπέρ και των τριών συνιστωσών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη», η οποία έχει ήδη αρχίσει αποφέρει αποτελέσματα, για να καταλήξει λέγοντας: «Τα αποτελέσματα αυτά αναμφίβολα ενοχλούν όσους απεργάζονται την περιχαράκωση της μειονότητας και απεύχονται την πλήρη και δημιουργική παρουσία της σε μία ελληνική κοινωνία που παραδοσιακά σέβεται τη διαφορετικότητα».
Τι θα κάνει λοιπόν η κυβέρνηση απέναντι σ’ αυτούς που…«απεργάζονται την περιχαράκωση», σ’ αυτούς που απομονώνουν και γκετοποιούν τη μειονότητα και ενσπείρουν συνεχώς διχαστικά μηνύματα μίσους μέσα στη θρακική κοινωνία; Μετά απ’ όλα τα παραπάνω, είμαστε υποχρεωμένοι να θέσουμε ευθέως το ερώτημα, όσο και αν βεβαίως έχουμε κάθε λόγο δυστυχώς να πιστεύουμε ότι πρόκειται για ερώτημα εμφανέστατα ρητορικό…

Προξενείο ΣΤΟΠ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/01/blog-post_4048.html#ixzz0dqQ3ROaX

Read more...

«Γλάρους αντί για τζετ» θέλει να ακούει στο Αιγαίο Τούρκος επιχειρηματίας


Πρόταση(!) για μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και τη διακοπή υπερπτήσεων μαχητικών αεροπλάνων πάνω από το Αιγαίο κατέθεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Σμύρνης, Εκρέμ Ντεμιρτάς, κατά την επίσκεψη του στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, στην Κωνσταντινούπολη.

«Στη θέση του ήχου των πολεμικών αεροσκαφών προτιμούμε να ακούμε τις φωνές των γλάρων και στη θέση των πολεμικών πλοίων θέλουμε να βλέπουμε μεταξύ των δύο ακτών πλοία που να μεταφέρουν φορτίο και επιβάτες», είπε χαρακτηριστικά ο Ντεμιρτάς.
Ουδείς βεβαίως προτιμά το ουρλιαχτό των κινητήρων αεριωθουμένων από τις φωνές των γλάρων, ιδίως οι κάτοικοι του Αγαθονησίου, Φαρμακονησίου, Φούρνων κλπ. Παρόμοια παράπονα όμως δεν υπάρχουν από την πλευρά των πολιτών που εξυπηρετεί ο Επιμελητηριακός Ομιλος Σμύρνης. Βασικά οι Ελληνες πολίτες και οι παρ’ ημάς παραθερίζοντες τουρίστες είναι αυτοί που δέχονται την σχεδόν καθημερινή αυτή ταλαιπωρία την οποία προκαλεί η τουρκική πλευρά και στην οποία απλά ανταποκρίνονται οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Ο κορυφαίος Τούρκος επιχειρηματίας από την Σμύρνη εξέφρασε μια επιθυμία η οποία μπορεί να εξυπηρετεί τα εκατέρωθεν εμπορικά συμφέροντα, αλλά δεν παύει να είναι η μονομερής απεμπόληση των δικαιωμάτων της Ελλάδος στο Αιγαίο, εξισώνοντας τις τουρκικές παραβιάσεις και παραβάσεις με τις νόμιμες πτήσεις και τους νόμιμους πλόες των ελληνικών δυνάμεων στον εθνικό χώρο.

Οι προτάσεις αυτές εν μέρει είναι μια αντανάκλαση των συμφραζομένων της απαντητικής επιστολής που έστειλε ο Γ. Παπανδρέου πριν μερικές μέρες στον κ. Ερντογάν οι κίνδυνοι των οποίων επισημάνθηκαν ήδη από το defencenews.gr.

Στην επιστολή ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρεται στις "στρατιωτικές δραστηριότητες των δύο χωρών στο Αιγαίο ως εστίες έντασης οι οποίες πρέπει να αποτραπούν"! Επιπλέον είπε ότι ενέργειες όπως το casus belli, οι υπερπτήσεις και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα που δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας «δεν βοηθούν καθόλου τη βελτίωση των σχέσεών μας» και υπογράμμιζε ότι πρέπει να αναζωογονηθούν οι διερευνητικές επαφές και να λάβουν νέα ώθηση.

Δεδομένης της ειλικρινούς επιθυμίας από μεγάλη μερίδα των πληθυσμών για ειρηνικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δηλώσεις αυτού του είδους βρίσκουν ευήκοα ώτα. Το γεγονός είναι όμως ότι παρουσιάζεται το «τυρί», αλλά αποκρύπτεται επιμελώς η «φάκα» που στην προκειμένη περίπτωση είναι η εθελοντική «φινλανδοποίηση» της Ελλάδος.

Και όλα αυτά την ώρα που οι αποκαλύψεις των Τούρκων συναδέλφων της Ταράφ για σχέδια εισβολής στην Θράκη και πρόκλησης επεισοδίων στο Αιγαίο, αλλά και η παραδοχή εθνοκάθαρσης στην Ιμβρο, έχουν συγκλονίσει το κοινό και στις δύο χώρες.

Επίσης ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι στηρίζει ολόψυχα τις προσπάθειες του Επιμελητηρίου, οι οποίες συμβάλλουν στην καλλιέργεια των καλών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Αυτό παρότι ο κ. Βαρθολομαίος γνωρίζει από πρώτο χέρι την διπλοπροσωπία της Αγκύρας σε θέματα τα οποία θεωρεί ότι άπτονται των γεωπολιτικών συμφερόντων της.

Ας σημειώσουμε ότι πριν το 1974, μόνον γλάρους άκουγες στο Αιγαίο. Αναρωτιέται κανείς τι προτάσεις έκανε ή θα κάνει ο κ. Ντεμιρτάς προς τους ηγετικούς κύκλους της χώρας του. Αλλά ίσως για αυτό να φροντίζει ο δικός μας πρωθυπουργός.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Δεκαέξι αεροσκάφη, και όχι γλάρους,έστειλε η Τουρκία στο Αιγαίο σήμερα.


Δεκαέξι μαχητικά αεροσκάφη έστειλε η τουρκική Αεροπορία στο Αιγαίο σήμερα να πνίξουν τις "φωνές των γλάρων".

Πιο συγκεκριμένα δύο σχηματισμοί από 16 μαχητικά αεροσκάφη σε μεμονωμένες περιπτώσεις προχώρησαν σε δύο παραβάσεις του FIR Αθηνών και δώδεκα παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου ενώ από τα 16 αεροσκάφη τα 6 έφεραν οπλισμό.

Η δραστηριότητα επικεντρώθηκε στο κεντρικό Αιγαίο. Αυτά για όσους ελπίζουν να ακούνε μόνον τα χαρούμενα γλαροπούλια να πετούν αμέριμνα στο Αιγαίο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Read more...

Να δημοσιοποιηθούν οι επιστολές Παπανδρέου - Ερντογάν


Τη δημοσιοποίηση των επιστολών που αντάλλαξαν οι Γιώργος Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν ζητεί με δήλωσή του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Αντώνης Σαμαράς τονίζει πως με αυτή την κίνηση ενισχύεται η εντύπωση ότι η Ελλάδα διολισθαίνει σε διμερή διάλογο με την Τουρκία εφ΄ όλης της ύλης κεκλεισμένων των θυρών, την ίδια ώρα που η Τουρκία προσθέτει όλο και περισσότερα προβλήματα και διεκδικήσεις στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Έντονο προβληματισμό προκαλεί η απόκρυψη του συνολικού περιεχομένου των επιστολών που αντάλλαξαν οι Πρωθυπουργοί Ελλάδος και Τουρκίας, επικείμενης μάλιστα της συνάντησης των δύο στο Νταβός και της προγραμματισμένης επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην Αθήνα. Ενισχύεται έτσι η εντύπωση, που από καιρό είχα επισημάνει, ότι η χώρα μας διολισθαίνει σε διμερή διάλογο με την Τουρκία, εφ’ όλης της ύλης και μάλιστα κεκλεισμένων των θυρών. Και τούτο, την ώρα που η Τουρκία σαφέστατα προσθέτει ολοένα και περισσότερα "προβλήματα και διεκδικήσεις" στην ατζέντα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ζητούμε, επομένως, τη δημοσίευση των επιστολών αυτών, προκειμένου να ενημερωθεί για το περιεχόμενό τους η πολιτική ηγεσία της χώρας, ώστε να τοποθετηθεί υπεύθυνα για την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων".

Read more...

Ο ΕΝΤΑΦΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ «ΤΟΥΡΚΟΪΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΑΞΟΝΑ» ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ


Στα πρόθυρα της απόλυτης ρήξης έφτασαν οι τουρκοϊσραηλινές σχέσεις μετά το πρόσφατο διπλωματικό επεισόδιο στο Τελ Αβίβ. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τον γενικότερο προσανατολισμό της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο.

Το νέο διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ, στο οποίο εμπλέκονται ο ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών Ντανιέλ Αγιαλόν και ο τούρκος πρέσβης Ογούζ Τσελίκολ, επιβεβαιώνει περίτρανα την άποψη ότι οι τουρκοϊσραηλινές σχέσεις βρίσκονται εδώ και κάποιο διάστημα σε τροχιά ρήξης.

Οι σχέσεις των δύο χωρών διήνυσαν ήδη μια μακρά περίοδο έντασης ξεκινώντας από: α) Τη διακοπή των συροϊσραηλινών διαπραγματεύσεων, στις οποίες η Άγκυρα είχε αναλάβει (υποτίθεται) τον ρόλο του διαμεσολαβητή, β) τη δημόσια αποδοκιμασία, λίγο μετά, του ισραηλινού Προέδρου στο Νταβός και γ) τον αποκλεισμό, το φθινόπωρο, της ισραηλινής αεροπορίας από κοινές ασκήσεις διεξαγόμενες σε τουρκικό έδαφος, στις οποίες συμμετείχαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η πρόσφατη προσβολή του τούρκου πρέσβη από τους Ισραηλινούς είναι δηλαδή απόρροια μιας σχετικά μακρόχρονης τριβής στις σχέσεις των δύο χωρών και δεν πρέπει να θεωρηθεί «κεραυνός εν αιθρία».

Οι λόγοι που οδήγησαν σε κατάρρευση τον τουρκοϊσραηλινό άξονα είναι πολύπλοκοι. Μπορούν να συνοψιστούν στην αλλαγή στάσης των δύο πλευρών εξαιτίας της επελθούσας αλλαγής στα εθνικά συμφέροντά τους. Και αυτή η αλλαγή αποτυπώθηκε με τον πιο έντονο τρόπο κυρίως στην εξωτερική πολιτική που εφήρμοσε η Άγκυρα στην περιοχή, καθώς τα περιθώρια ελιγμών των Ισραηλινών στην περιοχή είναι στενά και λίγο ως πολύ δεδομένα. Η Τουρκία, λοιπόν, ακολουθεί απροκάλυπτα πλέον, λόγω ίσως και του ιδεολογικού προσανατολισμού που ιδιάζει στην ισλαμική κυβέρνηση του ΑΚΡ, μια πολιτική προσέγγισης -αν όχι και ανοιχτής στήριξης- των ισλαμικών και ριζοσπαστικών καθεστώτων και κινημάτων στη Μέση Ανατολή.
Οι προσπάθειες προσέγγισης της Άγκυρας με: α) την Τεχεράνη, που αν τελικά ευοδωθούν θα προσφέρουν διέξοδο στο καθεστώς των μουλάδων, β) τη Συρία, η οποία έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με το Ισραήλ και γ) τα κινήματα ισλαμικού χαρακτήρα, όπως η Χαμάς (Γάζα) κ.λπ., δεν είναι παρά απτές αποδείξεις της εν λόγω νέας πορείας.

Η στάση της ισλαμικής κυβέρνησης ΑΚΡ, ωστόσο, δεν έχει ενοχλήσει μόνο το Ισραήλ, όπως πολλοί πιστεύουν. Πρόσφατες τουρκικές ενέργειες έφεραν στην επιφάνεια μια από καιρό υφέρπουσα ένταση στις σχέσεις και με άλλες περιφερειακές χώρες. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η Αίγυπτος. Η εν λόγω ένταση εκφράστηκε με χαρακτηριστικό τρόπο και με αφορμή ανθρωπιστική αποστολή προοριζόμενη για τη Λωρίδα της Γάζας. Η αποστολή, στην οργάνωση της οποίας φαίνεται ότι συμμετείχαν και τουρκικές οργανώσεις, αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα από τις αιγυπτιακές αρχές διασχίζοντας τα χερσαία σύνορα για να εισέλθει στη Γάζα (από την Αίγυπτο). Η αιγυπτιακή στάση ερμηνεύτηκε από την πλειονότητα των τούρκων αναλυτών ως ένδειξη δυσαρέσκειας του καθεστώτος Μουμπάρακ προς την Τουρκία.
Συγκεκριμένα το Κάιρο είναι έντονα ενοχλημένο από τη στήριξη που παρέχει η ισλαμική κυβέρνηση της Τουρκίας στη Χαμάς, καθώς την προσλαμβάνει ως προσπάθεια υπονόμευσης του «ρόλου» του στην επίλυση του Παλαιστινιακού, αλλά και γενικότερα της θέσης του στον αραβικό και ισλαμικό κόσμο.

Τα παραπάνω στοιχεία συνηγορούν στο ότι η Άγκυρα έχει απολέσει εκ των πραγμάτων τον χαρακτήρα ουδέτερης χώρας, τον οποίο πρόβαλλε ως πρόσχημα για την ανάμειξή της στις περιφερειακές διαφορές, επιδιώκοντας ουσιαστικά την προώθηση των εθνικών της συμφερόντων. Κυρίως, όμως, αποδεικνύουν την απομάκρυνση της ισλαμικής κυβέρνησης ΑΚΡ από την Ουάσινγκτον, πλησιάζοντας ολοένα και περισσότερο τη Ρωσία και την «αντι-αμερικανική» παράταξη. Η Αθήνα και η Λευκωσία δεν έχουν παρά να δώσουν βάση στους υπό διαμόρφωση νέους συσχετισμούς δυνάμεων στην περιοχή, καθώς προσφέρονται σημαντικές ευκαιρίες βελτίωσης των θέσεών μας στο διεθνές στερέωμα και -με κατάλληλο συντονισμό και δράση- για τη θετική έκβαση των χρόνιων ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Read more...

Το Ισραήλ κατηγορεί τον Ερντογάν για... αντισημιτισμό


Νέο μέτωπο Αγκυρας - Τελ Αβίβ αναμένεται να ανάψει η αποκάλυψη διπλωματικού εγγράφου του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών. Κατηγορεί τον Τούρκο πρωθυπουργό ότι υπερβαίνει την κόκκινη γραμμή και δοκιμάζει την υπομονή του Ισραήλ
Ως «τροφοδότη του αντισημιτισμού» κατηγορεί τον Ταγίπ Ερντογάν μια 7σέλιδη έκθεση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, που πιθανόν να προκαλέσει νέο διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας - Ισραήλ.

«Με τη ρητορεία του ο Ερντογάν στρέφει την τουρκική κοινή γνώμη κατά του Ισραήλ. Στις ομιλίες του επαναλαμβάνει συνεχώς τα δεινά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, κατηγορεί το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου και φτάνει έως το σημείο να χρησιμοποιεί αντισημιτικές εκφράσεις», τονίζει το διπλωματικό έγγραφο, που διανεμήθηκε σε όλες τις ισραηλινές πρεσβείες και τα προξενεία του εξωτερικού. Το έφερε στο φως η εφημερίδα «Χααρέτζ», αποδίδοντάς το στα «γεράκια» του ισραηλινού ΥΠΕΞ, που συμμερίζονται τις «αντιτουρκικές» απόψεις του υπουργού Αβιγκντορ Λίμπερμαν.

Το Ισραήλ... πυροβολεί τον Ερντογάν
Το έγγραφο τονίζει πως ο Ερντογάν και οι συνεργάτες του «ξέρουν ότι υπερβαίνουν τη λεπτή κόκκινη γραμμή δοκιμάζοντας τα όρια και την υπομονή του Ισραήλ». Ως συνέπεια ο τουρκικός Τύπος βρίθει αντιεβραϊκών δημοσιευμάτων, που «θα μπορούσαν ακόμη και να θέσουν σε κίνδυνο την εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας»!
Ο Ερντογάν υποκινεί τον αντισημιτισμό ακόμη και εν αγνοία του, υποστηρίζουν οι συντάκτες της αναφοράς, λέγοντας χοντροκομμένα αστεία όπως ότι «οι Εβραίοι τα πάνε καλά με το χρήμα». Ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός το θεωρεί... κομπλιμέντο. Εως αργά χθες δεν υπήρχε σχόλιο από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Αγκυρα, ενώ το τουρκικό ΥΠΕΞ, με αφορμή την 65η επέτειο από την απελευθέρωση του Αουσβιτς, υπογράμμισε την αντίθεση της Τουρκίας στον αντισημιτισμό, τον ρατσισμό και στην ξενοφοβία.
Παράλληλα, στο Στρασβούργο ο Ισραηλινός υφ. Εξωτερικών Ντάνιελ Αγιαλόν (πρωταγωνιστής της ταπεινωτικής συμπεριφοράς κατά του Τούρκου πρέσβη στο Τελ Αβίβ) συναντήθηκε χθες «σε καλό κλίμα» με τον νεοεκλεγέντα Τούρκο πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Τρέχουν τη συνταγματική αναθεώρηση
«Μεταπολίτευση αλά Τούρκα» με διαδικασίες-εξπρές, για την ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τα ευρωπαϊκά κριτήρια, προωθεί τώρα η ισλαμική κυβέρνηση, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί το σάστισμα του στρατού και το σοκ της κοινής γνώμης από τις αποκαλύψεις της «Ταράφ» για το «Σχέδιο Βαριοπούλα».

Ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ Σαλί Καπουσούζ αποκάλυψε στη «Ζαμάν» ότι την επόμενη εβδομάδα θα έρθει στη Βουλή το νέο σχέδιο δημοκρατικού Συντάγματος και τον Μάρτιο θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Τις ευλογίες του στη διαδικασία έδωσε και ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης Μ. Τσαβούσογλου, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζεμίλ Τσιτσέκ τόνισε πως «το αναχρονιστικό και προβληματικό Σύνταγμα της Τουρκίας (σ.σ.: κληρονομιά της δικτατορίας του Εβρέν) χρειάζεται επειγόντως αναθεώρηση».

Το σχέδιο Συντάγματος του ΑΚΡ θέτει φραγμούς στη δικαστική διάλυση κομμάτων, προβλέπει την παραπομπή στρατιωτικών σε πολιτικά δικαστήρια σε καιρό ειρήνης, τη μείωση από το 10% στο 1% του ορίου για την είσοδο κομμάτων στη Βουλή, το δικαίωμα συνδικαλιστικής δράσης και απεργίας των δημοσίων υπαλλήλων και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Read more...

Τα ανοίγματα της Τουρκίας


Με πολύ καλό μάτι βλέπει η Ουάσιγκτον τη διπλωματική δραστηριοποίηση της Τουρκίας στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής, γεγονός το οποίο χαροποιεί την κυβέρνηση Ερντογάν, ενοχλεί το Ισραήλ και αναθερμαίνει εθνικιστικές διαθέσεις στους δογματικά χωρισμένους μουσουλμάνους της περιοχής.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου έθεσε το ζήτημα στον πρόεδρο Ομπάμα κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, αλλά δεν ικανοποιήθηκε από την απάντηση που έλαβε, λέγουν πηγές στην Ιερουσαλήμ.

Το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ εξέφρασε προ ημερών και δημόσια την «ανησυχία» του για τη στρατηγική διείσδυσης, όπως την αποκαλεί, της Τουρκίας στον χώρο όπου το Ισραήλ παραμένει η καθοριστική δύναμη. Το ζήτημα έθιξε και ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπαράκ στις συνομιλίες που είχε προ ημερών στην Αγκυρα.


Η Ουάσιγκτον και η Ιερουσαλήμ είναι διαμετρικά αντίθετες στην εκτίμηση που κάνουν στην ομιλία του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Νταβούτογλου, στις αρχές Ιανουαρίου, προς τούρκους διπλωμάτες και επιστήμονες όπου πρόβαλε και ανέλυσε το «όραμα» για έναν ειρηνικό, συνεργαζόμενο και αλληλοσυμπληρούμενο μουσουλμανικό κόσμο ο οποίος, στα πρότυπα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά στις συνθήκες της παγκοσμιοποίησης, θα εκτείνεται από τα ευρωπαϊκά σύνορα της Τουρκίας ως τον Νότιο Λίβανο και από τη Μεσόγειο ως τον Καύκασο και τα σύνορα του Αφγανιστάν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πιστεύει ότι η Τουρκία είναι το μόνο «μέσον» που θα μπορούσε να ευθυγραμμίσει την πολιτική των μουσουλμανικών χωρών της περιοχής και να την κατευθύνει προς ένα τρίπτυχο συμφιλίωσης- ειρήνης- συνεργασίας. Απογοητευμένο από τις αλλεπάλληλες αποτυχίες των προσπαθειών του να αποτρέψει τους ανταγωνισμούς μεταξύ των μουσουλμανικών χωρών της περιοχής και να επιβάλει κάποια μορφή δημοκρατικής διακυβέρνησης υποστηρίζει τα τουρκικά «ανοίγματα» προς το Ιράκ, τη Συρία, την Ιορδανία ακόμη και προς το Ιράν. Το γεγονός ότι αυτά τα «ανοίγματα» βρίσκουν θετική ανταπόκριση στις χώρες όπου απευθύνονται προκαλεί αισιοδοξία στην Ουάσιγκτον και την ελπίδα ότι, σε όχι μακρινό μέλλον, μπορεί να συγκροτηθεί ένα έστω άτυπο μουσουλμανικό «μέτωπο» με δημοκρατικά χαρακτηριστικά, με ειρηνική συνύπαρξη σουνιτών και σιιτών χωρίς φιλοτρομοκρατικές ιδεοληψίες και με πολιτική η οποία σε πολλά σημεία θα προσεγγίζει την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή.

Ορισμένοι αναλυτές-μελλοντολόγοι- και αφθονούν κάτι τέτοιοι στην Ουάσιγκτον- υποστηρίζουν ότι ένα τέτοιο μουσουλμανικό μέτωπο, με επικεφαλής «μια οικονομικώς και πληθυσμιακά ισχυρή Τουρκία», θα μπορέσει να επιβάλει στο Ισραήλ τη συνύπαρξη με τους Παλαιστινίους. Τα τουρκικά «ανοίγματα» στη Μέση Ανατολή έχουν και την υποστήριξη της Ευρώπης. Το Βερολίνο μάλιστα αυτοδιαφημίζεται ότι εκείνο έριξε την ιδέα στον Ερντογάν ενώ στο Παρίσι σημειώνουν πως «ίσως το συμφέρον (της Τουρκίας) δεν είναι η ένταξη στην ΕΕ αλλά (...) η ενίσχυση του ηγετικού όλου της» στη Μέση Ανατολή, γράφει η εφημερίδα «Le Μonde».

Read more...

ΕΚΡΕΜ ΝΤΕΜΙΡΤΑΣ «Να μην πετούν πολεμικά αεροσκάφη στο Αιγαίο»


Μια τολμηρή πρόταση κατέθεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου της Σμύρνης, Εκρέμ Ντεμιρτάς, στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον οποίο επισκέφθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Η πρόταση του κ. Ντεμιρτάς αναφέρεται στη μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και τη διακοπή υπερπτήσεων μαχητικών αεροπλάνων πάνω από το Αιγαίο.

Την ώρα που όλοι στην Ελλάδα συζητούσαν το απόρρητο σχέδιο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων «Βαριοπούλα», για δημιουργία θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν, ένας κορυφαίος Τούρκος επιχειρηματίας από την περιοχή του Αιγαίου, ο πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου της Σμύρνης, Εκρέμ Ντεμιρτάς, επισκεπτόμενος τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ζήτησε «να μην πετούν πάνω από το Αιγαίο πολεμικά αεροσκάφη». Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «στη θέση του ήχου των πολεμικών αεροσκαφών προτιμούμε να ακούμε τις φωνές των γλάρων και στη θέση των πολεμικών πλοίων θέλουμε να βλέπουμε μεταξύ των δύο ακτών πλοία που να μεταφέρουν φορτίο και επιβάτες».


Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι στηρίζει ολόψυχα τις προσπάθειες του Επιμελητηρίου, οι οποίες συμβάλλουν στην καλλιέργεια των καλών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Ας σημειωθεί πως το Εμπορικό Επιμελητήριο Σμύρνης εδώ και 15 χρόνια καταβάλλει προσπάθειες για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών. «Στην ανάπτυξη των τουρκο-ελληνικών σχέσεων δεν αποβλέπουμε μόνο για την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, αλλά παράλληλα στοχεύουμε σε μια μόνιμη φιλία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ντεμιρτάς.

Οπως τόνισε ο κ. Ντεμιρτάς «αμφότερες οι χώρες, Τουρκία και Ελλάδα, ένα πολύ σημαντικό μέρος του εθνικού εισοδήματός τους το αφιερώνουν στους εξοπλισμούς. Πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση. Η ειρήνη στο Αιγαίο δεν μπορεί να βρίσκεται στα χέρια ενός νέου πιλότου του οποίου το δάκτυλο βρίσκεται πάνω στο κουμπί της βόμβας».

Ο κ. Ντεμιρτάς ζήτησε τη στήριξη του Πατριάρχη εκφράζοντας την επιθυμία να πάρει μέρος την 1η Σεπτεμβρίου στην «Αλυσίδα Ειρήνης» 1.100 μέτρων που θα δημιουργηθεί από πλοιάρια και των δύο χωρών ανάμεσα στο Κουσάντασι και τη Σάμο, στο στενότερο σημείο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο. Ο πρόεδρος επισήμανε πως αυτή η περιοχή έχει μεγάλη σημασία, εκεί πριν από χρόνια είχε πραγματοποιηθεί η συνάντηση Γεωργίου Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ στη Σάμο, η οποία και κατέστη σύμβολο φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.


Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/01/blog-post_928.html#ixzz0dqKh2zTK

Read more...

Επίσκεψη ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στο νέο κελί του Οτσαλάν


Μια αντιπροσωπεία της Επιτροπής Κατά των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης επισκέφθηκε χθες τον αρχηγό των κούρδων ανταρτών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Οτσαλάν στο καινούριο κελί του, έγινε σήμερα γνωστό από τον τουρκικό Τύπο.
Τα έξι μέλη της αποστολής «επιθεώρησαν» τις νέες ρυθμίσεις που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τις τουρκικές αρχές για τον αρχηγό και ιδρυτή του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), διευκρινίζει το πρακτορείο Ανατολή.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης για πολλές ώρες με τους πέντε άλλους κρατουμένους που έχουν μεταφερθεί για να κρατούν συντροφιά στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν στο νησί-φυλακή Ιμραλί, στη βορειοδυτική Τουρκία, αναφέρεται σε δημοσιεύματα εφημερίδων.
Ο 61χρονος Οτσαλάν εξέτιε σε απομόνωση από το 1999 την ποινή της ισόβιας κάθειρξης που του έχει επιβληθεί. Ήταν ο μοναδικός κρατούμενος στη φυλακή του Ιμραλί.


Όμως στα μέσα Νοεμβρίου μεταφέρθηκε σε άλλο κελί της ίδιας φυλακής, όπου μπορεί να συναναστρέφεται πολλές ώρες την εβδομάδα με τους άλλους κρατουμένους, όπως είχε συστήσει η CTP σε προηγούμενη επίσκεψή της, το 2007.
Ο Οτσαλάν διαμαρτυρήθηκε μέσω των δικηγόρων του για τις νέες συνθήκες κράτησής του, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ταραχές στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου κατοικούν κυρίως Κούρδοι.

Για να απαντήσει στις επικρίσεις, το υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε σε βελτιώσεις στη δομή του κελιού και δημοσίευσε φωτογραφίες της φυλακής του Οτσαλάν για να δείξει ότι οι συνθήκες κράτησής του είναι όμοιες με αυτές άλλων κρατουμένων σε φυλακές υψηλής ασφαλείας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/01/blog-post_8173.html#ixzz0dqK2cJ1V

Read more...

Το θεμελιώδες ελάττωμα σχεδιασμού της Τουρκικής Δημοκρατίας


Την 1η Μαΐου 1920, ο Μουσταφά Κεμάλ, που σύντομα έγινε ο ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας, εκφώνησε έναν πολύ σημαντικό λόγο στο Κοινοβούλιο της Άγκυρας.‘‘Οι άνθρωποι από τους οποίους απαρτίζεται αυτή η ανώτατη συνέλευση δεν είναι μόνο Τούρκοι’’είπε. Είναι επίσης Κιρκάσσιοι, Κούρδοι , Λάζοι. Είναι όλοι διαφορετικά στοιχεία του Ισλάμ. Σέβονται όλοι όλους και του καθενός την εθνικότητα, τα κοινωνικά και γεωγραφικά δικαιώματα’’.

Αυτή ήταν η εποχή του πολέμου για την απελευθέρωση της Τουρκίας (1919-1922). Σαν ηγέτης αυτής της εθνικής προσπάθειας να σωθεί η πατρίδα από τους Ευρωπαίους εισβολείς, ο Μουσταφά Κεμάλ χρησιμοποίησε την ρητορεία σε όλα ‘ ‘ τα στοιχεία του Ισλάμ’’ στην Ασία .(Οι μη-μουσουλμάνοι, οι Αρμένιοι εκδιώχθηκαν τραγικά το 1915)


Η Δημοκρατία που τελείωσε την ειρήνη
Στην πραγματικότητα ο Κεμάλ, σαν προσωπικότητα δεν ήταν και ο μεγαλύτερος οπαδός του Ισλάμ, και πίστευε στον Τουρκικό εθνικισμό περισσότερο από ότι σε ένα πλουραλιστικό κράτος απαρτιζόμενο απο πολλές εθνικότητες. Όμως η τότε εποχή δεν ήταν η κατάλληλη για να έκφραση τέτοιου είδους απόψεις.

Έτσι, κατά την διάρκεια των επόμενων δυο ετών, συνέχισε να μιλάει για ‘ ‘ αδελφοσύνη’’ όλων των Μουσουλμανικών λαών και ειδικότερα των Τούρκων και των Κούρδων οι δύο μεγαλύτερες ομάδες της Ανατολίας. Οι περισσότεροι Κούρδοι πίστεψαν αυτό το μήνυμα και υποστήριξαν αυτό το πόλεμο για την Απελευθέρωση .

Όταν ο πόλεμος κερδίθηκε, η ρητορική του Κεμάλ άλλαξε αμέσως. Οταν ανακοίνωσε τον σχηματισμό της Τουρκικής Δημοκρατίας τον Οκτώβριο του 1923, είχε σταματήσει να μιλάει για ‘‘στοιχεία του Ισλάμ που σέβονται το ένα το άλλο’’ αλλά μόνο ‘‘ για Τουρκικό Εθνος.’’Το Σύνταγμα που συνέταξε τον επόμενο χρόνο πήγε ένα βήμα παρακάτω ‘ ‘ Ο πληθυσμός της Τουρκίας ’’ ανακοίνωσε είναι όλοι Τούρκοι ανεξαρτήτως της θρησκείας τους και της εθνικότητας τους .”

Την ίδια χρονιά , ο Κεμάλ κατήργησε το Χαλιφάτο και απαγόρευσε όλα τα Ισλαμικά σχολεία και τα δυο ιδιαίτερα δημοφιλή στους συντηρητικούς θρησκευτικούς κύκλους των Κούρδων της Νοτιοανατολικής Ανατολίας .

Η αντίδραση ήρθε στις αρχές του 1925, όταν ξέσπασε μια Κουρδική επανάσταση οδηγούμενη απο έναν Ισλαμιστή σεΐχη . Σαν απάντηση η Κεμαλική κυβέρνηση όχι μόνο την κατέστειλε με βαναυσότητα αλλά καθιέρωσε στρατιωτικό νόμο σε όλη τη χώρα , κλείνοντας όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης , ακόμα και τους μη κυβερνητικούς οργανισμούς. Αυτή η τυραννική πολιτική οδήγησε σε άλλη μία Κουρδική επανάσταση η οποία για άλλη μια φορά κατεστάλθηκε με πολύ βαναυσότητα. Γι΄αυτή που ξέσπασε στο Ντερσίμ το 1937 η πόλη βομβαρδίστηκε απο την πολεμική αεροπορία.

Ένας από τους πιλότους των βομβαρδιστικών ήταν η Sabiha Gökçen, η υιοθετημένη κόρη του Μουσταφά Κεμάλ, της οποίας το όνομα πρόσφατα δόθηκε στο δεύτερο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης . (Το πρώτο φυσικά πήρε το όνομα του πατέρα της που πήρε το παρατσούκλι Αττατούρκ, “ο πατέρας όλων των Τούρκων,” το 1934.)

Κατά την διάρκεια των καταστολών των Κουρδικών επαναστάσεων , ο Αττατούρκ ξεκίνησε την πολιτική του ‘ ‘ εκτουρκισμού’’ .Μέσω της παιδείας της προπαγάνδας , οι Κούρδοι έπρεπε να πειστούν ότι ήταν Τούρκοι που δυστυχώς είχαν ξεχάσει την ταυτότητά τους . Το Diyarbakır είναι το σπίτι των καθαρών τουρκικών φύλλων Oğuz Turk [της Κεντρικής Ασίας ],” είπε ο Αττατουρκ το 1932. “ Είμαστε όλοι παιδιά αυτού του σπιτιού.”
“Το έδαφος του Τούρκου είναι μεγάλο και μόνο αυτός είναι σπουδαίος στην γη.” Πρόσθετε. “ Πι Τούρκοι χωράνε παντού .Και το πρόσωπο του Τούρκου διαφωτίζει κάθε γωνία”

Αυτή η λατρεία των για εκτουρκισμό ήταν η λύση των Κεμαλιστών στο Κουρδικό πρόβλημα. Εάν το κράτος σεβόταν τον εκτουρκισμό αρκετά έλεγε ο συλλογισμός τους η και την ίδια στιγμή απαγόρευε όλες τις Κουρδικές εκφράσεις , το ‘‘πρόβλημα’’θα λυνόταν.

Από το κράτος στην κοινωνία
Αυτή ήταν η θεμελιώδης ατέλεια της Τουρκικής Δημοκρατίας : Η πεποίθηση ότι το κράτος είχε το δικαίωμα, και την δύναμη να μεταλλάξει την κοινωνία στην θέλησή της .
Το κράτος απλά είπε : , “Αφήστε να μην υπάρχουν Κούρδοι.” Και ήλπισε ότι όλοι θα έβλεπαν αυτό το επίσημο δόγμα και θα το θεωρούσαν σωστό.

Προσωπικά ,αντιτίθεμαι σε αυτό το σχέδιο για φιλοσοφικούς λόγους. Πιστεύω ότι η κοινωνία και τα άτομα την οποία απαρτίζουν , προηγούνται του κράτους. Έτσι το κράτος θα πρέπει να κατασκευαστεί σύμφωνα με τις φιλοδοξίες της κοινωνίας – όχι το ανάποδο.
Αλλά ακόμα και αυτοί οι Τούρκοι που δεν έχουν τέτοια φιλοσοφικές αντιρρήσεις στα κρατικά δικαιώματα να μετασχηματιστεί η κοινωνία τουλάχιστον τώρα αποδέχονται ότι στερούνται τη δύναμη να το πραγματοποιήσουν. Παρά ταύτα οι Κεμαλιστές τώρα συνειδητοποιούν ότι οι Κούρδοι δεν μπορούν να ‘ ‘ εκπαιδευτούν’’ παραπάνω ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι είναι στην πραγματικότητα ΄΄ καθαρά Τουρκικά φύλα’’

Τώρα τι κάνουμε ;
Η λογική απάντηση είναι να επιλυθεί το θεμελιώδες πρόβλημα σχεδιασμού της Δημοκρατίας .ΜΕ άλλα λόγια να φτιάξουμε ένα δημοκρατικό κράτος το οποίο θα σέβεται την πολλαπλότητα της κοινωνίας αντί να ενός αυταρχικού το οποίο θα επιβάλλει επίσημες ταυτότητες και ιδεολογίες.

Αυτό λένε και οι φιλελεύθεροι διανοούμενοι που επιζητούν μια ‘ ‘δεύτερη Δημοκρατία’’ και υποστηρίζουν όλο αυτό το καιρό.Και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης , ΑΚΡ παρά τα όποια λάθη του και παραλείψεις έχει λάβει τα πιο θαρραλέα μέτρα προς αυτό τον εκδημοκρατισμό από το 2002.

Παρά ταύτα αντιμετωπίζουμε δυο μεγάλα εμπόδια :
Πρώτον , πολλοί Τούρκοι είναι παθιασμένα αφιερωμένοι στη συντήρηση αυτού του λάθους , τ το οποίο έχει γίνει κομμάτι της εθνικής κοσμικής θρησκείας τους . Αντιστέκονται με όλα τα μέσα σε όποια αλλαγή.

Δεύτερον , μερικοί Κούρδοι έχουν γίνει τόσο εθνικιστές τώρα που μπορεί να μην είναι δυνατόν να κερδιθούν τώρα πια με δημοκρατικές διαδικασίες. Η δυσαρέσκειά τους για την Τουρκία έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να συμφιλιωθούν.

Το ελάττωμα της Δημοκρατίας, με άλλα λόγια , έχει δημιουργήσει μια ελαττωματική κοινωνία επίσης.

Γι αυτό το λόγο δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος για το μέλλον σε σχέση με αυτό το θέμα.

HURRIET - Mustafa AKYOL

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/01/blog-post_5427.html#ixzz0dqJB39h6

Read more...

Στη Χάγη οι ελληνοτουρκικές “διαφορές”;


Απάντησε ο πρωθυπουργός στον Ερντογάν. Η απάντησή του είναι πολύ πιο δυσάρεστη ακόμα κι από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. Εμείς δεν λέγαμε επί δεκαετίες ότι η μόνη διαφορά ήταν η υφαλοκρηπίδα; Στα ευρωπαϊκά γουνάκια θα ποντάρουμε τα εθνικά μας δίκαια; Σ’ ένα δικαστήριο που κρίνει μάλλον πολιτικά κι όχι τόσο βάσει της διεθνούς νομοθεσίας; Κι αν χάσουμε; Θα δώσουμε γη και ύδωρ λόγω των διεθνοδικαστικών κατασχετηρίων εθνικής περιουσίας; Ασύλληπτο!


Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP