Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Επίσκεψη Κινέζου ΥΠΕΞ στην Τουρκία.... Ahmet Davutoğlu και Γιάνγκ Γιετσί μετά από τη συνάντηση που είχαν, παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου


Τουρκία και Κίνα που επηρεάστηκαν ελάχιστα από την παγκόσμια οικονομική κρίση μάλιστα αναπτύχθηκαν κιόλας, είναι αποφασισμένες να συνάψουν μια μακροχρόνια και στρατηγική συνεργασία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γιάνγκ Γιετσί πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Κινέζου υπουργού Εξωτερικών εδώ και 9 χρόνια.

Ο Γιετσί υπογραμμίζοντας τον αμοιβαίο σεβασμό που επιδεικνύουν οι δύο χώρες στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα ανέφερε τα ακόλουθα:

«Επιδοκιμάζουμε το γεγονός που η τουρκική κυβέρνηση έχει ασπαστεί με αποφασιστικότητα μια και μόνο πολιτική όσον αφορά την Κίνα».

Στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, ο Γιετσί μιλώντας σχετικά με τη στάση που τηρεί η χώρα του σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είπε τα παρακάτω:

«Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες για την επίλυση αυτού του προβλήματος δια διπλωματικής οδού».

Ο Davutoğlu από την πλευρά του σημείωσε πως η Τουρκία μπορεί να συνεισφέρει σε κάθε πολιτιστικό και οικονομικό σχέδιο που θα κάνει η Κίνα στην Αυτόνομη Περιοχή Σίντζαν των Ουϊγούρων.

«Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώσαμε ότι οι Κινέζοι πολίτες ουϊγούρικης καταγωγής που ζουν στην Αυτόνομη Περιοχή Σίντζαν των Ουϊγούρων στήνουν γέφυρες φιλίας μεταξύ Τουρκίας-Κίνας. Εκφράσαμε την πρόθεση της Τουρκίας να συνεισφέρει σε πολιτιστικά και οικονομικά σχέδια της Κίνας στην Αυτόνομη Περιοχή Σίντζαν των Ουϊγούρων. Και ο ίδιος επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι υπάρχει μια πλήρη κατανόηση μεταξύ μας σε κάθε πεδίο και πως είμαστε να συνεργαστούμε μαζί τους σε κάθε τομέα», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Κινέζο ομόλογό του Γιάνγκ Γιετσί.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP