Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Γκάφα ολκής, του Οικουμενικού Πατριάρχη....γιατι άραγε;;;;



Πολλά τα ερωτηματικά που γεννιούνται με την φωτογραφία που είδαμε να ταξιδεύει σε ιστοσελίδες τουρκικών ΜΜΕ όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, τον αγώνα του οποίου υποστηρίζει σύμπας ο ελληνισμός, φωτογραφίζεται εν μέσω των δύο κίβδηλων ψευτομουφτήδων Κομοτηνής και Ξάνθης Ιμπράμ Σερήφ και Αχμέτ Μετέ, που φορώντας τις λευκές στολές των ιερωμένων της Τουρκίας καμαρώνουν εμφανώς για το «επίτευγμά τους».
Οι άνθρωποι αυτοί που είναι η αιτία όλων των κακών στην περιοχή μέσα από την ξεκάθαρη ανθελληνική δράση τους και μέσα από την άτυπη ανωτάτη μειονοτική επιτροπή που λειτουργεί σαν η αιχμή του δόρατος του παρακράτους, συμμετείχαν στο συνέδριο που οργανώθηκε στην Κων/πολη, καλεσμένοι άγνωστο από ποιους. Κατάφεραν σε κάποιο διάλειμμα των εργασιών του συνεδρίου να πλησιάσουν τον οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και να του συστηθούν ως «μουφτήδες της Θράκης» και να φωτογραφηθούν μαζί του όπως και οι υπόλοιποι εικονιζόμενοι.

Το σίγουρο είναι ότι ο στόχος τους επετεύχθη. Δεν είναι καθόλου τυχαία η αποτύπωση αυτής της φωτογραφίας και του νοήματος που σηματοδοτεί, αφού ήθελαν ήταν να κλονίσουν το κύρος του θρησκευτικού ηγέτη των απανταχού ορθοδόξων, να δημιουργήσουν τριβές κι έριδες, να υπονοήσουν άλλους διαύλους επικοινωνίας και ουσιαστικά να ακυρώσουν το έργο και την παρουσία του Πατριάρχη ο οποίος με τόση ελαφρότητα, -θα πει κανείς -στήνεται για να φωτογραφηθεί με ότι πιο αμφισβητούμενο σκληροπυρηνικό στοιχείο υπάρχει στην ελληνική Θράκη που δημιουργεί μονίμως προβλήματα και στην διεθνή εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Ο κ.κ. Βαρθολομαίος όφειλε να γνωρίζει ποιοι είναι δίπλα του, οι δύο λευκοί ρασοφόροι, που γινόταν δεκτοί με τεμενάδες που είχαν άνεση κινήσεων στην συνεδρίαση. Όφειλε να γνωρίζει τους νόμιμους μουφτήδες στην ελληνική Θράκη και να αποφύγει να συγχρωτίζεται ή να είναι σε επαφή με τους γνωστούς κυρίους Αχμέτ Μετέ και Ιμπράμ Σερήφ εμπνευστές όλων των σκοτεινών σχεδίων στην περιοχή που με την επίφαση της θεολογικής τους ιδιότητας καταφέρνουν να αναμειγνύονται στην πολιτική και την κοινωνία δημιουργώντας διχασμό και προβλήματα. Δεν μπορεί το πρωτόκολλο του Πατριαρχείου να είναι τόσο αυστηρό σε όποιον πιστό με ιδιότητα ή μη θελήσει να δει και να χαιρετήσει απλά τον Πατριάρχη και να είναι τόσο ανοικτό έως διάτρητο σε τέτοιου χαρακτήρα συναντήσεις όπου πολλά μπορούν να συμβούν. Εκτός κι αν όλα αυτά η συνάντηση του ψευτομουφτή Ξάνθης με τον υφυπουργό Σωκράτη Ξινίδη που επιβεβαιώθηκε ως «τυχαίο γεγονός» προεκλογικά σε ξενοδοχείο της Ξάνθης η φωτογράφηση του θρησκευτικού ηγέτη των απανταχού ορθοδόξων με τα πρόσωπα αυτά έρχεται να μας προετοιμάσει για μια σειρά γεγονότων που ίσως τα δούμε μπροστά μας. Κάποιοι θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι …νομιμοποιούνται με τέτοια τεχνάσματα και προσεγγίσεις;
Να το ξέρουμε για να καθορίσουμε κι εμείς ως Θρακιώτες την στάση μας. Να δούμε αν η πολιτεία με αυτή την στάση της απαράδεκτης ανεκτικότητας και η θρησκευτική, η πνευματική ηγεσία, μας έχουν ξεπουλήσει εντελώς!

Που έγινε η συνάντηση και η φωτογράφηση
Η ημερίδα «Πίστη, ημέρες τουρισμού» έχει οργανωθεί 3 φορές στην Τουρκία, το 2002 στην Σμύρνη, το 2004 στο Κουσάντασι, και 2006 στην Κωνσταντινούπολη με τη συνεργασία της προεδρίας θρησκευτικών υποθέσεων της δημοκρατίας της Τουρκίας και του συνδέσμου των τουρκικών ταξιδιωτικών γραφείων (TÜRSAB ), που έδωσε φέτος μεγαλύτερη διάσταση διεθνή χαρακτήρα με την αφορμή του γεγονότος ότι η Κωνσταντινούπολη το 2010 είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Έτσι πραγματοποιήθηκε η σχετική ημερίδα με διάφορα πάανελ ομιλητών επιστημόνων, θεολόγων, εκπροσώπων, θρησκειών, δημοσιογράφων που επιβεβαίωσαν την Πόλη σαν ένα σημείο συνύπαρξης διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών ανά τους αιώνες μέχρι σήμερα.

Η εκδήλωση όπως αναφερόταν στην σχετική πρόσκληση ήταν η πλατφόρμα για τη συγκέντρωση των θρησκειών που κατοικούσαν στην Κωνσταντινούπολη, που επηρέασε την ανάπτυξή της ενώ υπήρξαν προσεγγίσεις σε ενότητες όπως Θεολογία, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης, συνύπαρξη των Πολιτισμών, Πίστης και Τουρισμού.

Συντονιστής ήταν ο διευθυντής θρησκευμάτων της Τουρκίας Μεχμέτ Σονμέζ, ενώ μετείχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο αρχιραβίνος της Τουρκίας Ισαακ Χάλεβα, ο αν. πατριάρχη πνευματικός ηγέτης της Συριακής κοινότητας στην Κων/πολη Γιουσούφ Τσετίν, ο πατριάρχης βουλευτής της τουρκικής Συριακής καθολικής εκκλησίας Γιουσούφ Σαγκ, ο εκπρόσωπος των τουρκικών καθολικών κοινοτήτων των Χαλδαίων Φρανσουά Γιακάν και άλλοι.

Ακολουθεί η δημοσίευση της ΜΠΙΡΛΙΚ

Εφ Μπιρλίκ

Στην ¨Διάσκεψη θρησκευτικού τουρισμού-Κωνσταντινούπολη 2010¨ που διοργανώθηκε στο μέγαρο διεθνών συνεδρίων και εκθέσεων Λουτφού Κιρντάρ, προσεκλήθησαν οι εκλεγμένοι μουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, Ιμπραίμ Σερίφ και Αχμέτ Μέτε. Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση οι μουφτήδες μας, συνομίλησαν με θρησκευτικούς ηγέτες μειονοτήτων που ζούνε στην Τουρκία, Επίσης είχαν την ευκαιρία να συγχαρούνε τον νεοδιόριστο Υπουργό Θρησκειών της Τουρκικής Δημοκρατίας Μεχμέτ Γκιορμέζ και να του ευχηθούνε να έχει επιτυχίες στα νέα του καθήκοντα.

Οι μουφτήδες μας σε πολλές από τις συνεδρίες αυτού του συμποσίου συνομίλησαν με πολλούς επιστήμονες από Ελλάδα, Γερμανία και Τουρκία που μετείχαν στο συμπόσιο.
Στην ομιλία που έκανε στο συμπόσιο ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, είπε ότι η χώρα μας είναι πλούσια από πλευράς θρησκευτικού τουρισμού, και ότι αν οπουδήποτε στην Ελλάδα γινόταν ένα μεβλίτι ή μια προσευχή σε ένα από τα επισκευασμένα τζαμιά, αυτό θα τραβούσε πολλούς μουσουλμάνους από τα Βαλκάνια, από την Τουρκία και από την Ελλάδα σε εκείνη την περιοχή, θα υπήρχε σε εκείνη την περιοχή μια οικονομική κίνηση, και ταυτόχρονα θα ήταν επωφελές για την εικόνα της χώρας μας, καθώς οι άνθρωποι θα γνώριζαν ο ένας τον άλλο μέσα σε περιβάλλον ανοχής. Ανέφερε πως σε αυτό το πλαίσιο έχει απευθυνθεί στους Έλληνες αρμόδιους και αναμένει την άδεια τους. Η πολύ θετική αυτή διάσκεψη, αποφασίστηκε τα επόμενα χρόνια να γίνει στο Ικόνιο, στο Μάρντιν ή στο Χατάϊ.

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
Άραγε τι τίμημα πληρώσαμε για την επιστροφή του ορφανοτροφείου;
Θέλουν να μας πουν κάτι αλλά δεν το λένε ευθέως;
Μετά τον Ξυνίδη και ο Πατριάρχης;
Το έχουμε γράψει προ ολίγων ημερών, επίκεται θέμα Μουφτή στην Κομοτηνή. Δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το αν θα τοποθετηθεί εκ νέου ο Μέτσο Τζεμαλί ή αν θα αντικατασταθεί με κάποιον άλλο (πιθανόν με έναν από τους ψευτομουφτήδες). Και όλα αυτά θυσία στο βωμό των συμφερόντων.

Τα γεγονότα άρχισαν να τρέχουν περισσότερο απ' ότι υπολογίσαμε και είναι λογικό μιας και έχει χαθεί πολίτιμος χρόνος, ο οποίος πρέπει να αναπληρωθεί άμεσα. Τα γεγονότα καταγράφονται με τη σειρά και το ψηφιδωτό δεν θα αργήσει να εμφανίσει την εικόνα του. Σε λίγο καιρό θα ξέρουμε.

Read more...

Μικροκομοτηναίϊκα


Πρώτη η εφημερίδα «ΧΡΟΝΟΣ» αναφέρθηκε στην εκλογική συμπεριφορά των κατοίκων του χωριού Ιτέα, εντοπίζοντας ότι ο συνδυασμός της Σιμπέλ Μουσταφάογλου έλαβε μια ψήφο και μάλιστα ασταύρωτη, στο χωριό του ψευτομουφτή Ιμπράμ Σερήφ.
-Το δημοσίευμά μας έκανε μεγάλη αίσθηση σε κύκλους της μειονότητας και εξελίχθηκε ένα περίεργο παρασκήνιο.
-Αμφισβητούν ότι τελικά η ψήφος είναι του ψευτομουφτή, αφού άλλος ψηφοφόρος από την Ιτέα, μέλος του καταργημένου συλλόγου «τουρκικής νεολαίας» ισχυρίζεται ότι αυτός ψήφισε την Σιμπέλ και όχι ο Ιμπράμ Σερήφ.
-Βέβαια η ψήφος είναι μυστική και ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει, αλλά τα σενάρια φέρνουν ότι τελικά και ο αδελφός του Ιμπράμ Σερήφ που είχε βάλει υποψηφιότητα στο τοπικό συμβούλιο της Ιτέας με τον συνδυασμό του…Γιώργου Πετρίδη δεν εκλέχθηκε για πρώτη φορά με όλα αυτά τα παρατράγουδα.
-Και μάλιστα για μία …ψήφο, αφού προφανώς το σόι των δήθεν υποστηρικτών της κ. Μουσταφάογλου έδωσε την πλειοψηφία στον συνδυασμό του κ. Μαρούδα.
-Μάλιστα, προσπαθούν να εξηγήσουν πως την μερίδα του λέοντος σε ψήφους στο μειονοτικό χωριό την πήρε ο Σταμάτης Μαρούδας, δημιουργώντας αυτές τις αμφισβητήσεις.
-Ας όψεται συγκεκριμένος ασθενής.
-Πάντως το σαράκι της διχόνοιας ήδη μπήκε ανάμεσα τους, κατηγορώντας ο ένας τον άλλο και συζητιέται ευρέως στα μουσουλμανικά καφενεία με τους πρωταγωνιστές να προσπαθούν να τους πείσουν ότι δεν είναι …ελέφαντες.
-Τελικά μήπως με την περίπτωση της Ιτέας πρέπει να ασχοληθεί ο …Αθέατος Κόσμος του κ. Χαρδαβέλλα;

Εφ. Ο ΧΡΟΝΟΣ

Read more...

Πρόσληψη δημοσιογράφων γνώστες πομακικής γλώσσας στην ΕΡΑ Κομοτηνής Πολιτικά ΖΗΤΑ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ


Ερώτηση υπέβαλε προς τον υπουργό Πολιτισμού και τουρισμού ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Ηλίας Πολατίδης σχετικά με την προκήρυξη για πλήρωση θέσεων δημοσιογράφων στην Ε.Ρ.Α. Κομοτηνής. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής, «στην υπ’ αριθ. 899/2.11.10 επιστολή της Ε.Ρ.Τ, την οποία και μου κοινοποιείτε ως απάντηση σε σχετική ερώτηση που σας είχα καταθέσει, αναφέρεται ότι ραδιοφωνικές εκπομπές στην πομακική γλώσσα δεν παράγονταν μέχρι τώρα από τον Περιφερειακό Ρ/Σ Ε.Ρ.Α. στην Κομοτηνή. Αξίζει να σημειωθεί ότι συμφώνως με συγκεκριμένα διαθέσιμα στοιχεία, η πομακική γλώσσα πληροί όλες τις γλωσσολογικές προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό της ως προφορικής και γραπτής τέτοιας.

Ο κ. Πολατίδης στην ερώτηση του προς τον υπουργό ζητά να μάθει, για ποιούς λόγους δεν παράγονταν μέχρι τώρα εκπομπές στην πομακική γλώσσα, αφού αυτή ομιλείται από χιλιάδες Έλληνες Πομάκους. Προτίθεται η Ε.Ρ.Τ. να παραγάγει εκπομπές στην πομακική, γεγονός το οποίο θα ικανοποιήσει την διακαή επιθυμία των Πομάκων (όπως οι ίδιοι διατρανώνουν με επανειλημμένες διαμαρτυρίες τους προς την ελληνική πολιτεία), για γενικότερο απεγκλωβισμό τους από την τουρκική προπαγάνδα; Είναι σε γνώση της Ε.Ρ.Τ. ότι υπάρχουν στην Θράκη Πομάκοι δημοσιογράφοι (κάποιοι μάλιστα είναι και εκδότες πομακικών εφημερίδων), οι οποίοι κατέχουν άριστα την ελληνική και πομακική γλώσσα και θα μπορούσαν να αναλάβουν κάλλιστα το έργο;

Εφ. Ο ΧΡΟΝΟΣ

Read more...

Η Ντόρα ενδιαφέρεται για την «τουρκική μειονότητα», διαβεβαιώνει ο Ιλχάν Αχμέτ


Την πεποίθησή του ότι οι ψήφοι των δεξιών ψηφοφόρων της Θράκης που παρεξηγήθηκαν με τη ΝΔ και στράφηκαν προς το ΠΑΣΟΚ, θα πέσουν συγκεντρωτικά στο νέο κόμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας με αρχηγό την Ντόρα Μπακογιάννη, εξέφρασε ο δικηγόρος και πρώην βουλευτής της ΝΔ Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ από τα νεόκοπα στελέχη πρώτης γραμμής, παραχωρώντας συνέντευξη λίγες ώρες μετά την παρουσία του στην εκδήλωση για την επίσημη παρουσίαση του νέου κόμματος στην Αθήνα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Τζιχάν» στο πρώτο συνέδριο της ΔΗΣΥ που θα γίνει τον Μάρτιο του 2011 θα περιλαμβάνονται θέσεις για την «τουρκική», όπως δήλωσε μειονότητα της Δυτικής Θράκης όπου ο ίδιος ελπίζει να έχει πρωτεύοντα και καταλυτικό ρόλο, εκμεταλλευόμενος την σχέση που είχε με την κ. Μπακογιάννη ως υφυπουργού των Εξωτερικών και που την συνεχίζει με την νέα της ιδιότητα ως αρχηγού κόμματος.

Ο Ιλχάν Αχμέτ θύμισε πως ο ηγέτης της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ακολούθησε ακραία εθνικιστική συμπεριφορά έναντι της «τουρκικής μειονότητας» της Δυτικής Θράκης, και πως για αυτό το λόγο είχε εξαναγκασθεί πολύ νωρίς σε παραίτηση από την ΝΔ.

ΤΙ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ;
Ανέφερε πως η κ. Μπακογιάννη θα προβεί σε ανοίγματα προς την μειονότητα, πως στην διακήρυξη του προγράμματος του κόμματος που θα γίνει σε τέσσερις μήνες, θα περιλαμβάνονται θέσεις για την «τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης», όπως επιμένει να την αποκαλεί δίνοντάς της εθνοτικό προσδιορισμό, λέγοντας ότι υπάρχει στόχευση για εκμηδένιση των μειονοτικών προβλημάτων και πως θα κυριαρχήσει μια φιλελεύθερη πλειοψηφική ιδεολογία.

Ο πρώην βουλευτής ανέφερε πως στο πρώτο άρθρο της ιδρυτικής διακήρυξης του κόμματος αναφέρεται πως «στόχος είναι η διασφάλιση ελευθερίας για όλους, ανεξαρτήτως καταγωγής, γλώσσας, θρησκείας και φυλής» για να πει ότι η κ. Μπακογιάννη σύντομα θα κάνει το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό στην Τουρκία, φανερώνοντας έτσι τη σημασία που αποδίδει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και πως στο συνέδριο του κόμματος τον Μαρτίου του 2011 θα αποσαφηνιστούν οι μελλοντικές προοπτικές των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο βουλευτής μπορεί να θέλει για να φανεί βασιλικότερος του βασιλέως πάντως αυτές οι δηλώσεις εκθέτουν την κ. Μπακογιάννη που πρέπει να πάρει θέση αν φροντίζει τους «Έλληνες μουσουλμάνους» ή την «τουρκική μειονότητα» γράφοντας στα παλιά της υποδήματα διεθνείς συνθήκες και άλλα σχετικά που απορρέουν από αυτές όσον αφορά το ρόλο και την παρουσία της θρησκευτικής μειονότητας στην ελληνική Θράκη γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στην επικοινωνία της με την περιοχή. Αν ο κ. Ιλχάν Αχμέτ πήρε φόρα μήπως κάποιος θα πρέπει να του την κόψει για να μην γίνουν λάθη στρατηγικής που τα βρούμε τελικά μπροστά μας;

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΟ.Δ.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ
«Ο Ιλχάν Αχμέτ προσφέρει ως λάφυρο τη μειονότητα στη νέα του αρχηγό»
Δεν ξεχνά κανείς ότι ο τότε βουλευτής
1) ήταν ο εμπνευστής, ο συντάκτης και ο εισηγητής των σχεδίων Νόμου για την βακούφικη περιουσία και τους ιμάμηδες προς την τότε υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη
2) ότι ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής του εμπιστεύθηκε εν λευκώ την διαμόρφωση μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής μειονοτικής πολιτικής και την εφαρμογή της κι αυτός δεν φάνηκε αντάξιος των περιστάσεων

Μία σκληρή ανακοίνωση τόσο για την απόφαση του Ιλχάν Αχμέτ πρώην βουλευτή Ν.Δ. να προσχωρήσει στο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, εξέδωσε η ΝΟΔΕ Ροδόπης μόλις λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε ο δικηγόρος σε τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων. Στην ανακοίνωση ο Ιλχάν Αχμέτ χαρακτηρίζεται ως «δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ», ενώ απαριθμούνται και μία σειρά πρωτοβουλιών που έλαβε προσωπικά ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και για τις οποίες τώρα ασκεί κριτική δείχνοντας το διαφορετικό προσωπείο που υιοθετεί με βάση την τακτική και γραμμή του νέου κόμματος στην προσέγγιση των οπαδών του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ροδόπης
Το κείμενο της ανακοίνωσης της ΝΟΔΕ που τελευταία άρχισε να δραστηριοποιείται και να στέλνει κείμενα καυτηριάζοντας πρόσωπα και καταστάσεις έχει ως εξής: «Ο Ιλχάν Αχμέτ είναι πια μέλος άλλους κόμματος και όχι της Νέας Δημοκρατίας. Αφού με την συμπεριφορά του υπονόμευσε την παράταξη που τον έκανε βουλευτή και συκοφάντησε με ψεύδη τον πρόεδρό της, κατά τις τελευταίες εκλογές συμμάχησε ευθέως με το ΠΑΣΟΚ αποτελώντας το δεκανίκι του, όπως άλλωστε και η αρχηγός του Ντόρα Μπακογιάννη. Δάνεισε τον καλύτερο συνεργάτη του στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και προσπάθησε να υπονομεύσει ευθέως του συναδέλφους του, που πολιτεύτηκαν με τη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να περιχαρακώσει την όποια επιρροή του απέμεινε στο χώρο της μειονότητας για να την προσφέρει ως λάφυρο στη νέα του αρχηγό.

Κανείς όμως από την μειονότητα αλλά και από την τοπική κοινωνία δεν ξεχνά ότι: Ο Ιλχάν Αχμέτ ήταν ο εμπνευστής, ο συντάκτης και ο εισηγητής των σχεδίων Νόμου για την βακούφικη περιουσία και τους ιμάμηδες προς την τότε υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Ενώ η Νέα Δημοκρατία και ο τότε πρωθυπουργός του εμπιστεύθηκαν εν λευκώ την διαμόρφωση μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής μειονοτικής πολιτικής και την εφαρμογή της αυτός δεν φάνηκε αντάξιος των περιστάσεων και με την συμπεριφορά του και τις επιλογές του για λόγους καθαρά ιδιοτελείς έχασε την ευκαιρία. Θυμίζουμε ότι ο Ιλχάν Αχμέτ υπήρξε άτυπος σύμβουλος του Γ.Γ. της Περιφέρειας που τώρα τον κατηγορεί για τις αποφάσεις του στο θέμα της βρύσης και της μειονοτικής πολιτικής γενικότερα.

Ο Ιλχάν Αχμέτ επιμελώς αποκρύπτει ότι το θέμα των μιναρέδων, των σχολείων, των υποδομών και άλλων θεμάτων για πρώτη φορά διευθετήθηκαν από την ελληνική Πολιτεία με θετικό τρόπο για την ίδια τη μειονότητα όταν υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν ο Ευρ. Στυλιανίδης. Ο Ιλχάν Αχμέτ ξέχασε γρήγορα την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο Νέα Δημοκρατία και όλες της οι ηγεσίες. Ξέχασε γρήγορα την ρηξικέλευθη και ανοιχτή πρόσκληση που είχε κάνει ο συνυποψήφιος του Ευρ. Στυλιανίδης προς την μειονότητα ώστε να τον στείλει στην Βουλή με την ψήφο της και κατηγορεί τον Αντώνη Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία επειδή ο ίδιος όλο αυτό το διάστημα απέτυχε στο ρόλο του αναζητώντας σανίδα σωτηρίας στην Ντόρα Μπακογιάννη με την οποία στο παρελθόν συνδιαμόρφωσε τις πολιτικές που σήμερα καταγγέλλει», καταλήγει η ανακοίνωση.
Είναι σίγουρο ότι ανοίγει ένας ολομέτωπος πόλεμος που δεν ξέρουμε αν διατηρηθεί από πλευράς ΔΗΣΥ, πάντως δείχνει εμφανέστατα ότι η πλειοδοσία των υποσχέσεων καλά κρατεί και δεν θα πρέπει να παραξενευθούμε ότι κι αν δούμε…

Εφ. Ο ΧΡΟΝΟΣ

Read more...

Αυτοί οργανώνονται για νέες διεκδικήσεις και εμείς ονειρευόμαστε φιλίες και συνεργασίες μαζί τους


Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ο τρόπος με τον οποίο εργάζεται η τουρκική εξωτερική πολιτική όσον αφορά τις σχέσεις της γειτονικής χώρας με την Ελλάδα. Αξιοποιώντας στο έπακρο την πολιτική και οικονομική ελίτ της Ελλάδας σε συνδυασμό με ορισμένα ΜΜΕ που επιλέγουν να ακούσουν και να μεταφέρουν στην ελληνική κοινή γνώμη αυτά που θα επιθυμούσαν και όχι αυτά που πραγματικά εκπέμπουν οι γείτονες μας η Τουρκία συνεχίσει το διμέτωπο παιχνίδι της με την Ελλάδα.

Από την μία οι εμφανέστατοι δυτικού στυλ υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς τρόπους και την ευρωπαϊκή γλώσσα να μιλάνε για φιλία, για συνεργασία, για κοινές business ακόμα και στα γεωγραφικά σημεία που έχουμε διαφορές. Οι άνθρωποι αυτοί ενημερωμένοι από τους ειδικούς αναλυτές που το τουρκικό κράτος διαθέτει, πατούν με τα ωραία λόγια τους πάνω στην νεοελληνική κουλτούρα του «ωχ βρε αδελφέ παράτα μας με τα προβλήματα, ας δούμε πως θα βγάλουμε κανένα ευρώ».

Από την άλλη πλευρά όμως έχουμε την αληθινή, υπόγεια, οθωμανικού, συνομωτικού στυλ προετοιμασία του εδάφους από την Τουρκία για τη διεθνή στήριξη των διεκδικήσεων της από την Ελλάδα. Σκοπός της πολιτικής αυτής είναι η αποκοίμιση της ελληνικής κοινής γνώμης με τα όμορφα τα λόγια που όλοι θα ήθελαν να γίνουν πραγματικότητα και από την άλλη η προετοιμασία του εδάφους στο εξωτερικό για την δαιμονοποίηση και υπονόμευση της εικόνας και του κύρους της Ελλάδας, όσον αφορά τα δικαιώματα και την ύπαρξη της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Για του λόγου το αληθές ακολουθεί δημοσίευμα της μειονοτικής γνωστής για τις σχέσεις της με το τουρκικό προξενείο εφημερίδας Μπιρλίκ, η οποία στις 25 Νοεμβρίου δημοσίευσε το ακόλουθο άρθρο το οποίο μεταφράστηκε και δημοσιεύτηκε στα ελληνικά από την ιστοσελίδα tourkikanea.

«Στις 31 Οκτωβρίου, ο Σύλλογος Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης – μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης -, ο σύλλογος Εστία του Αζερμπαϊτζάν, το Συμβούλιο Τουρκοκυπριακών Συλλόγων Αγγλίας, και το Μέτωπο Τουρκμένων του Ιράκ, οργάνωσαν στο Imperial College του πανεπιστημίου του Λονδίνου, διάσκεψη με τίτλο «Τούρκοι του εξωτερικού».

ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ, ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ.

Στην διάσκεψη που οργανώθηκε από κοινού από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Τουρκοκυπριακών Συλλόγων Αγγλίας Αχμέτ Μπαστούρκ, από τον εκπρόσωπο των Τουρκμένων του Ιράκ Σουντούς Αμπάς, από τον πρόεδρο του Συλλόγου Δυτικοθρακιωτών Αγγλίας Ριντβάν Χατζημπεντέλ, και από τον πρόεδρο της Αζερμπαϊτζανής Εστίας Αλή Τεκίν Αταλάρ, μετείχαν ο πρόξενος της Τουρκίας στο Λονδίνο Αχμέτ Ντεμιρόκ, ο ακόλουθος της τουρκικής πρεσβείας στο Λονδίνο Κερέμ Κιρατλί και άλλοι διπλωμάτες.

Την εναρκτήρια ομιλία στην διάσκεψη αυτή όπου συζητήθηκαν τα κοινά προβλήματα των Τούρκων της Βόρειας Κύπρου, του Ιράκ, της Δυτικής Θράκης και του Καυκάσου, την έκανε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Τουρκοκυπριακών Συλλόγων Αγγλίας Αχμέτ Μπαστούρκ.

Ο Μπαστούρκ είπε πως παρόμοιες εκδηλώσεις που περιγράφουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι που ζούνε έξω από την Τουρκία σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, να οργανωθούνε και πέραν του Λονδίνου σε άλλα σημαντικά κέντρα όπως στο Βερολίνο και στη Χάγη. Έτσι είπε ο Μπαστούρκ, θα γίνει προσπάθεια να ακουστούνε τα προβλήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, του Ιράκ, της Κύπρου και του Αζερμπαϊτζάν.

Στην διάσκεψη την προεδρία της οποίας είχε ο Ακμέν Αλή Σιτκί, μετείχαν ως ομιλητές ο Γ.Γ Βακουφίων του Κερκούκ καθηγητής Σουπχί Σαάτσι, ο Σανάν Αλίεβ από το πανεπιστήμιο του Γουέστμινστερ, ο καθηγητής ιστορίας Σαλαχί Σονιέλ και ο Γκιζντέ Κιλίτς Γιασίν από το Ινστιτούτο Τουρκίας του 21ου αιώνα.

Ο Γιασίν αναφερόμενος στις πολιτικές συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας είπε πως έχουν εστιαστεί στη θεολογική σχολή της Χάλκης και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, και ανέφερε πως είναι ανάγκη να συζητηθούνε περισσότερο τα προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

Ο Γιασίν λέγοντας πως ο ξένος τύπος εκτιμά πως οι συνομιλίες Τουρκίας και Ελλάδας εστιάζονται στην θεολογική σχολή της Χάλκης, είπε πως θα έπρεπε τα προβλήματα των μουφτήδων, των δίγλωσσων νηπιαγωγείων, καθώς και τα άλλα εκπαιδευτικά θέματα να τίθενται στην επικαιρότητα από τον ξένο τύπο».

Αυτά γιατί τα ωραία παραμύθια είναι ένας τομέας στον οποίο διαπρέπουν οι λαοί της Ανατολής και ειδικότερα οι λαοί της εγγύτερης Ανατολής.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

H Θράκη ως ιστορικός στόχος


Ν. Λυγερός

Όταν εξηγούμε σε γεοστρατηγικό πλαίσιο ότι ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας δεν ήταν η Σμύρνη, αλλά η Ανατολική Θράκη μέσω της Συνθήκης Λωζάνης το 1923, αντιμετωπίζουμε μια αναμενόμενη αντίδραση, η οποία δημιουργήθηκε από ένα πολιτιστικό δόγμα. Η καθαρή ανάλυση δεν εξασφαλίζεται όμως μονόπλευρα. Η ελληνική προσέγγιση του θέματος δεν εμπεριέχει ούτε τα στρατηγικά ούτε τα ιστορικά δεδομένα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας των Νεότουρκων και του Κεμάλ. Κατά συνέπεια, μοιάζει με την ανάλυση μιας σκακιστικής παρτίδας, όπου ξεχνάμε ότι υπάρχουν δύο παίκτες. Με αυτόν τον τρόπο όμως δεν εξηγούμε τίποτα και τα πλήγματα που έχουμε υποστεί παρουσιάζονται ως ακατανόητα για τη λογική μας.

Ακόμα και δίχως να ενσωματώσουμε καθαρά γεωπολιτικά στοιχεία ή δεδομένα διεθνών σχέσεων, μια ιστορική και γεωστρατηγική ανάλυση ανακαλύπτει με μεγάλη άνεση τους πραγματικούς στόχους της τουρκικής προσέγγισης. Επειδή εμείς δεν δίνουμε και μεγάλη σημασία στη Θράκη και ειδικότερα η Ανατολική Θράκη, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι περιοχές δεν είναι σημαντικές για την Τουρκία, όχι μόνο τότε αλλά και τώρα. Ιστορικά η Οθωμανική Αυτοκρατορία προέρχεται από τους Οσμανλίδες, οι οποίοι αποτελούν μία υποομάδα σε σχέση με τους Σελτζούκιδες, που γειτονεύουν με τις βυζαντινές ιδιοκτησίες στην Ανατολία. Αρχικά οι Οσμανλίδες δεν είναι κυρίαρχοι. Έχουν όμως το πλεονέκτημα να βρίσκονται στη γραμμή του μετώπου με την Κωνσταντινούπολη. Οι κατακτήσεις των Μογγόλων στα βάθη της Ανατολής θα ασκήσουν μία πίεση πάνω στις τουρκικές φυλές. Κατά συνέπεια, το μέτωπο θα αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία. Η μεγάλη αλλαγή φάσης, όσον αφορά στη γεωστρατηγική, θα γίνει από τους Οσμανλίδες, οι οποίοι θα περάσουν τα λεγόμενα Δαρδανέλια για να πάρουν την Καλλίπολη το 1352 και να έχουν ως πρωτεύουσα την Ανδριανούπολη το 1361. Αυτή η αρχική εισβολή, που έπρεπε να είναι προσωρινή, μετατράπηκε τελικά σε μόνιμη και δημιούργησε de facto ένα δεύτερο μέτωπο πίεσης πάνω στην Κωνσταντινούπολη. Με άλλα λόγια, η Θράκη και ειδικότερα η Ανατολική Θράκη δεν είναι μόνον ένας συνδετικός κρίκος για την Τουρκία, αλλά και το ιστορικό κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τώρα αν αυτό δεν αρκεί σε μας για να καταλάβουμε τη σημασία της περιοχής, είναι δικό μας πρόβλημα και όχι των γειτόνων μας. Η Θράκη επέτρεψε την Άλωση και αποτελεί σημείο συνεκτικότητας, όπως το απέδειξε αργότερα, το 1878, το Συνέδριο του Βερολίνου.

lygeros

Read more...

Ρωσική ομπρέλα πάνω από την Τουρκία;


Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κίνα και μια γαλλο-ιταλική κοινοπαρξία είναι μεταξύ των πλειοδοτών για ένα τουρκικό εθνικό πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας, το οποίο αναμένεται να είναι αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναγέρει η τουρκική εφημερίδα Sabah. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό πρόγραμμα από την αντιπυραυλική ασπίδα που προωθεί τό ΝΑΤΟ στην Τουρκία .

Τα συστήματα που υποβάλλονται ως προτάσεις στην τουρκική προσφορά περιλαμβάνουν το Patriot των ΗΠΑ, το S-400 της Ρωσίας, το FD-2000 της Κίνας και το Eurosam SAMP-T που παράγεται από μια γαλλο-ιταλική συνεργασία, συνεχίζει η Sabah, επικαλούμενη δηλώσεις του Μουράτ Μπαγιάρ, υφυπουργός για την τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Τα συστήματα θα τοποθετηθούν στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα και δύο άλλες θέσεις που θα αποφασιστούν με βάση το επίπεδο της απειλής. Σημειώνεται εκ μέρους του ιστολογίου μας πως πρόκειται για την πρώτη επίσημη δήλωση από κυβερνητικό αξιωματούχο της Τουρκίας, η οποία ανεβάζει το ύψος του προγράμματος στο διπλάσσιο από αυτό που μέχρι πρότινος ήταν γνωστό στη δημοσιότητα – δύο αντί ενός δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Read more...

Η Τουρκία 15η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως


Την 15η θέση, παγκοσμίως κατέλαβε η Τουρκία, στη λίστα των μεγαλύτερων οικονομιών, με βάση το μέγεθος του εθνικού εισοδήματος. Σύμφωνα με τον σχετικό κατάλογο η ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (βασιζόμενη στο εθνικό εισόδημα), διαμορφώθηκε σε 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Τουρκία κατατάχθηκε σε καλύτερη θέση, σε σχέση με την Ινδονησία, την Αυστραλία, την Πολωνία και την Ταϊβάν. Ωστόσο, ακολουθεί τον Καναδά, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, τη Γερμανία και τις δύο πρώτες χώρες ΗΠΑ και Κίνα.

Read more...

Αναδεικνύεται το τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο


Πράσινο φως δόθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την Τρίτη για την ανάδειξη του ιστορικού τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο. Η διεύθυνση αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μνημείων θα επισκευάσει την στέγη του ιστορικού Τεμένους που βρίσκεται στο κέντρο του Διδυμότειχου.

Το σημαντικότερο μουσουλμανικό μνημείο της Ευρώπης, όπως χαρακτηρίζεται, άρχισε να κτίζεται στα τέλη του 14ου αιώνα, κατόπιν διαταγής του Σουλτάνου Βαγιαζήτ του Α’ και ολοκληρώθηκε από τον Σουλτάνο Μωάμεθ Α’ περίπου το 1420.

Το Μάρτιο του ίδιου έτους -όπως αναφέρεται και στην επιγραφή πάνω από την κεντρική είσοδο του μνημείου, το Τέμενος εγκαινίασε ο γιος του Βαγιαζήτ, σουλτάνος Μεχμέτ.

Το ιστορικό τέμενος που έχει έκταση σχεδόν ενός στρέμματος αποτελείται από μια τετραγωνική αίθουσα προσευχής και έναν ενιαίο μιναρέ 22 μέτρων. Το 1970, όμως, μετά από θεομηνία στην περιοχή, κομμάτι του επιβλητικού μιναρέ κατέρρευσε.

Στην αυτοψία που έκανε το ΥΠΠΟ στο μνημείο διαπιστώθηκαν ρηγματώσεις, αποκλίσεις και ανάπτυξη μούχλας, που οφείλονται κυρίως στην καταπόνηση του τεμένους από σεισμούς, την επίδραση του περιβάλλοντος αλλά και εξαιτίας της γήρανσης των υλικών.

Οι ζημιές αυτές, απειλούν όχι μόνο την ίδια την ιστορική κατασκευή αλλά και την προστασία των διερχόμενων αφού βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Η μελέτη που παρουσίασε ο αρχιτέκτονας Διονύσης Ποζιόπουλος, στοχεύει στην υποδειγματική αποκατάσταση της ξύλινης στέγασης του μοναδικού σε είδος και μέγεθος μνημείου και παράλληλα στη διατήρηση σε μέγιστο βαθμό της αυθεντικότητάς του.

Η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΤ, Λίνα Μενδώνη, είχε δεσμευτεί για την διάσωση του μνημείου από την επίσκεψή της στην περιοχή τον περασμένο Μάιο. Το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικού Έργου.

Read more...

Για δύο πυρηνικά εργοστάσια συζητάει η Τουρκία


Σε οργανωμενες συζητησεις με Γαλλία, Ιαπωνία,Ρωσια και αλλες χωρες για την κατασκευή μονάδων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Akkuyu και τη Σινώπη προχωρα η Τουρκια.
Σύμφωνα με τον υπουργο Υπουργός Ενέργειας κ.Taner Yıldız της Τουρκιας υπάρχει μεγάλη αύξηση στις ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας και εξαρτηση απο τις σχετικες εισαγωγες Ο κ.Yıldız τειπε τις προαλλες ότι η Τουρκία εισάγει το 98% του φυσικού αερίου και το 91% του πετρελαίου που χρησιμοποιεί.

Με τα δεδομένα αυτά, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατασκευή μονάδων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη Σινώπη και στο Akkuyu.
Πρόσθεσε ότι χρειάζονται 2 ή 3 χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθεί το τυπικό μέρος για την κατασκευή της μονάδας στο Akkuyu.
Απο τη Δευτερα Τούρκοι αξιωματούχοι θα έχουν συνάντηση με αντιπροσωπεία από την Ιαπωνία προκειμένου να συζητήσουν την κατασκευή της μονάδας στη Σινώπη.
Παράλληλα, άλλες δύο ομάδες εργασίας συνεχίζουν τις συνομιλίες με τη Ρωσία και χώρες της δυτικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, για το πρόγραμμα κατασκευής μονάδων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Read more...

Παπανδρέου: Καμία συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων του Αιγαίου με την Τουρκία


Δεν τίθεται θέμα συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο επανέλαβε, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, για το αν υπάρχουν επί του θέματος μυστικές συνομιλίες και συμφωνίες.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτές οι προτάσεις ακούγονται τα τελευταία 20-30 χρόνια, και παλαιότερα μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση, κυρίως από την ίδια την Τουρκία, «για τη δημιουργία, για επικοινωνιακούς λόγους, διάθεσης θετικής δήθεν βούλησης από την ελληνική πλευρά».

Δεν θα μπορούσε, συνέχισε ο πρωθυπουργός να γίνει παρόμοια συζήτηση με την Τουρκία, αφενός γιατί υπάρχει η απειλή του «casus belli», αφετέρου γιατί αμφισβητούνται κυριαρχικά μας δικαιώματα με τις συνεχείς παραβάσεις και παραβιάσεις, κατά τρίτον γιατί δεν έχει αναγνωρίσει η Τουρκία το οικουμενικό Δίκαιο της Θάλασσας και τέλος, γιατί, δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το δικαστήριο της Χάγης.

«Η σημερινή προσπάθεια είναι να διερευνηθεί η δυνατότητα επίλυσης του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας και φυσικά, στις συζητήσεις που συνεχίζονται, δεν τίθεται ζήτημα συνεκμετάλλευσης», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης -που επικαλέστηκε σχετικές αναφορές των Τούρκων υπουργών Νταβούτογλου και Μπαγίς σε συνεντεύξεις τους ακόμη και σε ελληνικές εφημερίδες- υποστήριξε ότι με την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός «κατέθεσε μία σειρά λόγων, για τους οποίους δεν μπορούμε να είμαστε παντελώς ήσυχοι» καλώντας τον κ. Παπανδρέου να αναφέρει στη Βουλή τι γίνεται με τα πετρέλαια στο Αιγαίο.

Ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης χαρακτήρισε αντιφατικό να είναι η χώρα μας ο πρώτος συνήγορος μιας άλλης για την ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ώρα που την απειλεί με πόλεμο, αν ασκήσει τα δικαιώματά της που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Από τη μία προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μια σχέση καλής γειτονίας και την ίδια ώρα η Τουρκία δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω, τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Ο κ. Καρατζαφέρης επέμεινε στο θέμα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία επικαλείται την «λύση της χτένας», δηλαδή τη διαφορετική επέκταση κατά περιοχή, ενώ ζητεί ομόλογη σχέση για να ανοίξει η Χάλκη.

Ανταπαντώντας ο πρωθυπουργός, είπε ότι ο οδικός χάρτης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δεδομένος και θέτει τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις της γείτονος.

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι με πρωτοβουλία της Ελλάδας θα ζητηθεί να γίνει συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αρκεί οι συγκεκριμένες της υποχρεώσεις να γίνουν πράξη, γεγονός που θα καταστήσει μία Τουρκία διαφορετική που τηρεί τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, στο πλαίσιο της καλής γειτονίας: «Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη δική της πορεία».

Αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες με όλες τις γειτονικές χώρες, πρόσθεσε όμως ότι το Δίκαιο της Θάλασσας εξελίσσεται και ότι η ΑΟΖ δεν αποτελεί το μεγάλο χαρτί που λύνει όλα τα προβλήματα.

Σχετικά με την εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων του Αιγαίου, ο πρωθυπουργός είπε ότι το αρμόδιο Υπουργείο εξετάζει το όλο θέμα και θα επικαιροποιήσει τον υπάρχοντα παλαιό νόμο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες για αξιοποίηση αυτών των πόρων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας από τις αποκαλύψεις του WikiLeaks


Έγγραφα που δείχνουν ότι η Τουρκία βοήθησε την αλ Κάιντα στο Ιράκ και η Ουάσιγκτον το PKK εναντίον της Τουρκίας, θα δημοσιοποιήσει το WikiLeaks.
Σε ενημέρωση των κυβερνήσεων της Βρετανίας, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Δανίας, της Νορβηγίας και του Ισραήλ προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ λίγο πριν από την αναμενόμενη τις επόμενες ημέρες δημοσιοποίηση απόρρητων αμερικανικών εγγράφων από το WikiLeaks.
Σύμφωνα με μήνυμα που η οργάνωση έστειλε μέσω του Twitter, επικαλούμενη τοπικά μέσα ενημέρωσης, Αμερικανοί διπλωμάτες ενημέρωσαν στελέχη των κυβερνήσεων των έξι χωρών για τη δημοσιοποίηση.
Όπως είπαν πηγές που γνωρίζουν για τα τηλεγραφήματα του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που έχει το WikiLeaks, στη δημοσιοποίηση αναμένεται να περιλαμβάνονται χιλιάδες τηλεγραφήματα που μεταδίδουν πληροφορίες για καταγγελίες περί διαφθοράς πολιτικών στη Ρωσία, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, οι καταγγελίες είναι αρκούντως σημαντικές για να προκαλέσουν αμηχανία σε ξένες κυβερνήσεις, ορισμένες από τις οποίες προετοιμάζονται για τις επιπτώσεις των αποκαλύψεων.
Η καθημερινή εφημερίδα του Λονδίνου al-Hayat αναφέρει ότι στα υπό δημοσιοποίηση έγγραφα περιλαμβάνονται ορισμένα που δείχνουν ότι η Τουρκία βοήθησε την αλ Κάιντα στο Ιράκ και η εφημερίδα Washington Post γράφει ότι οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει το PKK, την κουρδική επαναστατική οργάνωση που έχει ξεκινήσει πόλεμο για την απόσχιση από την Τουρκία το 1984.
Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz γράφει, επικαλούμενη ανώτατο ισραηλινό αξιωματούχο, ότι η αμερικανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ προειδοποίησε το ισραηλινό υπουργείο εξωτερικών ότι τα τηλεγραφήματα ενδέχεται να προκαλέσουν ανησυχία στις αμερικανοϊσραηλινές σχέσεις.
Σύμφωνα πάντοτε με το μήνυμα του WikiLeaks, στο Twitter, η νέα δημοσιοποίηση θα είναι επτά φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του Οκτωβρίου για τον πόλεμο του Ιράκ που περιλάμβανε 400.000 έγγραφα του Πενταγώνου.
Οι προηγούμενες δημοσιοποιήσεις του WikiLeaks, η οποία ιδρύθηκε από τον γεννημένο στην Αυστραλία, χάκερ, Τζούλιαν Ασάντζ, περιείχαν ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, οι οποίες σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, έχουν θέσει σε αμφισβήτηση την εθνική ασφάλεια και σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών έχει δηλώσει ότι η Ουάσιγκτον έχει ειδοποιήσει ξένες κυβερνήσεις σχετικά με την πιθανή δημοσιοποίηση των εγγράφων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Η Άγκυρα πάλι “υπόσχεται” λύση για μετανάστευση στην ΕΕ


Τουρκία και ΕΕ είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν σε συμφωνία για την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών με αντάλλαγμα την παροχή διευκολύνσεων στους Τούρκους πολίτες στο θέμα της θεώρησης των διαβατηρίων τους, αναφέρει δημοσίευμα της Hurriyet Daily News με τίτλο “Turkey, EU to finalize migration agreement”. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σήμερα αναμένεται στην Άγκυρα αντιπροσωπεία της ΕΕ προκειμένου να συναντηθούν με Τούρκους αξιωματούχους με στόχο την συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και την υπογραφή σχετικής συμφωνίας. Αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, διευκρίνισε ότι πρόκειται για «αποστολή τεχνικής και όχι πολιτικής φύσεως», προσθέτοντας ότι στο μέλλον ενδεχομένως να ακολουθήσει συνάντηση ανώτερου επιπέδου.

Η συμφωνία επαναπροώθησης, στόχος της οποίας είναι η κατανομή του βάρους μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ και υποψηφίων κρατών μελών, κατά κανόνα δεν συνδέεται με το θέμα της θεώρησης διαβατηρίων καθαυτό, ωστόσο, ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν θέσει ως προϋπόθεση την υπογραφή της συμφωνίας από την Τουρκία για την παροχή των σχετικών διευκολύνσεων. Εκτιμάται ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η ΕΕ θα δώσει το πράσινο φως στην Τουρκία για το θέμα της βίζας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η συμφωνία για την επαναπροώθηση των μεταναστών μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ θα είναι δεσμευτική για όλα τα κράτη της ΕΕ και θα προβλέπει κατανομή του οικονομικού κόστους. Η επίμαχη συμφωνία ίσως αποτελέσει θέμα συζήτησης στο πλαίσιο της Συνόδου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 2 και 3 Δεκεμβρίου. Οι εξελίξεις επί του θέματος αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένων των δηλώσεων Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος τόνισε ότι η ΕΕ ακολουθώντας την τακτική αυτή θέτει προσκόμματα στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ερωτήματα για Αθήνα

Με δεδομένο το χαμηλό ενδιαφέρον που εκφράζει η Άγκυρα σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις τούρκων κυβερνητικών εκπροσώπων τίθενται σειρά ερωτημάτων για το αν οι σχετικές συζητήσεις, ακόμη και “τεχνικού χαρακτήρα” , γίνονται με την άμεση γνώση της Ελλάδας που είναι η χώρα “δέκτης” των λαθρομεταναστών και μέλος της ΕΕ. Γιατί στις Βρυξέλλες ορισμένοι ψίθυροι αναφέρονται στην πιθανότητα εκχώρησης στην Τουρκία “ανταλλαγμάτων”, κυρίως οικονομικής φύσης προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα η χώρα αυτή, ενώ το προηγούμενο της οικονομικής ενίσχυσης του συνταγματάρχη Καντάφι της Λιβύης, δημιουργεί αρνητικές αντιδράσεις.

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ, έγινε γνώστης πληροφοριών που σχετίζονται με το ζήτημα και τα ποσά που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι πολλαπλά από εκείνα που δίδονται στην Ελλάδα προκειμένου να φιλοξενήσει, περιθάλψει και ενισχύσει τους λαθρομετανάστες.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP