Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Η Άγκυρα πάλι “υπόσχεται” λύση για μετανάστευση στην ΕΕ


Τουρκία και ΕΕ είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν σε συμφωνία για την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών με αντάλλαγμα την παροχή διευκολύνσεων στους Τούρκους πολίτες στο θέμα της θεώρησης των διαβατηρίων τους, αναφέρει δημοσίευμα της Hurriyet Daily News με τίτλο “Turkey, EU to finalize migration agreement”. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σήμερα αναμένεται στην Άγκυρα αντιπροσωπεία της ΕΕ προκειμένου να συναντηθούν με Τούρκους αξιωματούχους με στόχο την συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και την υπογραφή σχετικής συμφωνίας. Αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, διευκρίνισε ότι πρόκειται για «αποστολή τεχνικής και όχι πολιτικής φύσεως», προσθέτοντας ότι στο μέλλον ενδεχομένως να ακολουθήσει συνάντηση ανώτερου επιπέδου.

Η συμφωνία επαναπροώθησης, στόχος της οποίας είναι η κατανομή του βάρους μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ και υποψηφίων κρατών μελών, κατά κανόνα δεν συνδέεται με το θέμα της θεώρησης διαβατηρίων καθαυτό, ωστόσο, ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν θέσει ως προϋπόθεση την υπογραφή της συμφωνίας από την Τουρκία για την παροχή των σχετικών διευκολύνσεων. Εκτιμάται ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η ΕΕ θα δώσει το πράσινο φως στην Τουρκία για το θέμα της βίζας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η συμφωνία για την επαναπροώθηση των μεταναστών μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ θα είναι δεσμευτική για όλα τα κράτη της ΕΕ και θα προβλέπει κατανομή του οικονομικού κόστους. Η επίμαχη συμφωνία ίσως αποτελέσει θέμα συζήτησης στο πλαίσιο της Συνόδου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 2 και 3 Δεκεμβρίου. Οι εξελίξεις επί του θέματος αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένων των δηλώσεων Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος τόνισε ότι η ΕΕ ακολουθώντας την τακτική αυτή θέτει προσκόμματα στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ερωτήματα για Αθήνα

Με δεδομένο το χαμηλό ενδιαφέρον που εκφράζει η Άγκυρα σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις τούρκων κυβερνητικών εκπροσώπων τίθενται σειρά ερωτημάτων για το αν οι σχετικές συζητήσεις, ακόμη και “τεχνικού χαρακτήρα” , γίνονται με την άμεση γνώση της Ελλάδας που είναι η χώρα “δέκτης” των λαθρομεταναστών και μέλος της ΕΕ. Γιατί στις Βρυξέλλες ορισμένοι ψίθυροι αναφέρονται στην πιθανότητα εκχώρησης στην Τουρκία “ανταλλαγμάτων”, κυρίως οικονομικής φύσης προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα η χώρα αυτή, ενώ το προηγούμενο της οικονομικής ενίσχυσης του συνταγματάρχη Καντάφι της Λιβύης, δημιουργεί αρνητικές αντιδράσεις.

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ, έγινε γνώστης πληροφοριών που σχετίζονται με το ζήτημα και τα ποσά που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι πολλαπλά από εκείνα που δίδονται στην Ελλάδα προκειμένου να φιλοξενήσει, περιθάλψει και ενισχύσει τους λαθρομετανάστες.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP