Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Παπανδρέου: Καμία συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων του Αιγαίου με την Τουρκία


Δεν τίθεται θέμα συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο επανέλαβε, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, για το αν υπάρχουν επί του θέματος μυστικές συνομιλίες και συμφωνίες.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτές οι προτάσεις ακούγονται τα τελευταία 20-30 χρόνια, και παλαιότερα μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση, κυρίως από την ίδια την Τουρκία, «για τη δημιουργία, για επικοινωνιακούς λόγους, διάθεσης θετικής δήθεν βούλησης από την ελληνική πλευρά».

Δεν θα μπορούσε, συνέχισε ο πρωθυπουργός να γίνει παρόμοια συζήτηση με την Τουρκία, αφενός γιατί υπάρχει η απειλή του «casus belli», αφετέρου γιατί αμφισβητούνται κυριαρχικά μας δικαιώματα με τις συνεχείς παραβάσεις και παραβιάσεις, κατά τρίτον γιατί δεν έχει αναγνωρίσει η Τουρκία το οικουμενικό Δίκαιο της Θάλασσας και τέλος, γιατί, δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το δικαστήριο της Χάγης.

«Η σημερινή προσπάθεια είναι να διερευνηθεί η δυνατότητα επίλυσης του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας και φυσικά, στις συζητήσεις που συνεχίζονται, δεν τίθεται ζήτημα συνεκμετάλλευσης», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης -που επικαλέστηκε σχετικές αναφορές των Τούρκων υπουργών Νταβούτογλου και Μπαγίς σε συνεντεύξεις τους ακόμη και σε ελληνικές εφημερίδες- υποστήριξε ότι με την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός «κατέθεσε μία σειρά λόγων, για τους οποίους δεν μπορούμε να είμαστε παντελώς ήσυχοι» καλώντας τον κ. Παπανδρέου να αναφέρει στη Βουλή τι γίνεται με τα πετρέλαια στο Αιγαίο.

Ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης χαρακτήρισε αντιφατικό να είναι η χώρα μας ο πρώτος συνήγορος μιας άλλης για την ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ώρα που την απειλεί με πόλεμο, αν ασκήσει τα δικαιώματά της που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Από τη μία προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μια σχέση καλής γειτονίας και την ίδια ώρα η Τουρκία δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω, τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Ο κ. Καρατζαφέρης επέμεινε στο θέμα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία επικαλείται την «λύση της χτένας», δηλαδή τη διαφορετική επέκταση κατά περιοχή, ενώ ζητεί ομόλογη σχέση για να ανοίξει η Χάλκη.

Ανταπαντώντας ο πρωθυπουργός, είπε ότι ο οδικός χάρτης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δεδομένος και θέτει τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις της γείτονος.

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι με πρωτοβουλία της Ελλάδας θα ζητηθεί να γίνει συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αρκεί οι συγκεκριμένες της υποχρεώσεις να γίνουν πράξη, γεγονός που θα καταστήσει μία Τουρκία διαφορετική που τηρεί τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, στο πλαίσιο της καλής γειτονίας: «Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη δική της πορεία».

Αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες με όλες τις γειτονικές χώρες, πρόσθεσε όμως ότι το Δίκαιο της Θάλασσας εξελίσσεται και ότι η ΑΟΖ δεν αποτελεί το μεγάλο χαρτί που λύνει όλα τα προβλήματα.

Σχετικά με την εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων του Αιγαίου, ο πρωθυπουργός είπε ότι το αρμόδιο Υπουργείο εξετάζει το όλο θέμα και θα επικαιροποιήσει τον υπάρχοντα παλαιό νόμο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες για αξιοποίηση αυτών των πόρων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP