Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Η ποντιακή διάλεκτος στην Τουρκία και ο Άτλαντας των γλωσσών της UNESCO


ου Φάνη Μαλκίδη

Μετά την οθωμανική κατάκτηση του Εύξεινου Πόντου, ακολούθησε και ο βίαιος εξισλαμισμός των Ελλήνων. Οι πρώτοι εξισλαμισμοί ελληνικών πληθυσμών του Πόντου σημειώνονται στην περιοχή του Όφεως, ακολουθούν οι περιοχές των Σουρμένων, Αργυρούπολης, Τόνιας και άλλες. Ωστόσο ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων διατήρησαν τη γλώσσα τους, την ποντιακή διάλεκτο και εν μέρει χριστιανική θρησκεία τους κρυφά

Το Φεβρουάριο του 1856 υπό την πίεση των ευρωπαϊκών δυνάμεων, ο Σουλτάνος υπέγραψε το Χάτι-Χουμαγιούν, με το οποίο κάθε Οθωμανός υπήκοος ήταν ελεύθερος να αλλάξει θρησκεία χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του. Ωστόσο οι εξελίξεις με την άνοδο των Νεότουρκων και την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν επέτρεψαν διάσωση της γλώσσας, όπως θα έπρεπε καθώς και την μεταστροφή στην αρχική θρησκεία. Σύντομα το νεοτουρκικό κίνημα καθώς και το κεμαλικό οργάνωσε τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου καθώς και τη γενοκτονία των Ελλήνων της Θράκης και της Μικράς Ασίας (Ιωνίας), που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Ο διωγμός του μεγαλύτερου μέρους των ελληνόφωνων του Πόντου ολοκληρώθηκε το 1924 και στον Πόντο έμειναν μόνο οι μουσουλμάνοι Έλληνόφωνοι, αφού η ανταλλαγή των πληθυσμών η οποία ακολούθησε τις διώξεις έγινε με βάση το θρήσκευμα. Η διάλεκτος των Ελλήνων του Πόντου, η οποία συντηρείται μέχρι σήμερα παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν από την Τουρκία, είναι μια από τις σημαντικότερες ελληνικές διαλέκτους η οποία προέρχεται από τα ελληνιστικά χρόνια, με πλήθος λέξεων προέλευσης από την Ομηρική περίοδο. Σήμερα η ποντιακή διάλεκτος εξακολουθεί να μιλιέται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας όπου κατέφυγαν οι Πόντιοι μετά το διωγμό, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, όπου οι Πόντιοι έφυγαν σαν μετανάστες και φυσικά στην Τουρκία όπου ζουν συμπαγείς ποντιακοί πληθυσμοί. (Ο Ομέρ Ασάν συγγραφέας του βιβλίου ο Πολιτισμός του Πόντου αναφέρεται σε 300.000 Ποντιόφωνους).

Η πρόσφατη δημοσίευση, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των γλωσσών, από την UNESCO (Η εκπαιδευτική επιστημονική και πολιτιστική οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών) του ψηφιακού διαδραστικού Άτλαντα των γλωσσών του πλανήτη σε κίνδυνο (www.unesco.org/culture/ich/index.php?pg=00206), δημιουργεί νέα δεδομένα για την ποντιακή διάλεκτο. Ο Άτλαντας των παγκόσμιων γλωσσών σε κίνδυνο απαριθμεί 18 γλώσσες στην Τουρκία που αντιμετωπίζουν την εξαφάνιση, όπου μεταξύ των άλλων συμπεριλαμβάνεται η ποντιακή διάλεκτος στον κατάλογο των γλωσσών που κινδυνεύουν. Στη μελέτη της UNESCO , ο βαθμός στον οποίο μια γλώσσα αντιμετώπισε την εξάλειψη τέθηκε σε 5 κατηγορίες:

*
επισφαλής σίγουρα σε κίνδυνο σοβαρά σε κίνδυνο

• αυστηρά σε κίνδυνο • εξαφανισμένη.

Η UNESCO αναφέρει σχετικά ότι «Οι γλώσσες είναι εργαλεία αρχής της ανθρωπότητας για την έκφραση των ιδεών, των συγκινήσεων, της γνώσης, των μνημών. Οι γλώσσες είναι επίσης αρχικοί φορείς των πολιτιστικών εκφράσεων και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, ουσιαστικοί στην ταυτότητα των ατόμων και των ομάδων. Η προστασία των διακυβευμένων γλωσσών είναι έτσι ένας κρίσιμος στόχος να διατηρήσει την πολιτιστική ποικιλομορφία παγκοσμίως».

Η Τουρκία όμως αντιδρά στην προσπάθεια διατήρησης της γλώσσας και ανάκτησης της ιδιαίτερης ταυτότητας των Ποντιόφωνων. Οι προσπάθειες εκ μέρους των νέων κυρίως Ποντίων να εκφράσουν με λόγια ή με γραπτά κείμενα την ποντιακή τους διάλεκτο, την ιστορία, την πολιτιστική ταυτότητα αυτού του λαού, βρίσκουν απέναντί τους την Τουρκία.

Στο άρθρο 42 του τουρκικού Συντάγματος αναφέρονται σχετικά τα εξής: «Καμία γλώσσα εκτός από τον Τούρκο δεν θα διδαχθεί ως μητρική γλώσσα στους τουρκικούς πολίτες σε οποιαδήποτε ιδρύματα της κατάρτισης ή της εκπαίδευσης. Οι ξένες γλώσσες που διδάσκονται στα ιδρύματα της κατάρτισης και της εκπαίδευσης και των κανόνων να ακολουθηθούν από τα σχολεία που διευθύνουν την κατάρτιση και την εκπαίδευση σε μια ξένη γλώσσα θα καθοριστούν από το νόμο». Από την άλλη πλευρά το δίκτυο για την εκπαίδευση και τα ακαδημαϊκά δικαιώματα δηλώνει ότι ενώ το άρθρο 42 άλλαξε τις 9 Αυγούστου 2002 για να επιτρέψει τη «εκμάθηση των διαφορετικών γλωσσών και των διαλέκτων που χρησιμοποιήθηκαν παραδοσιακά από τους Τούρκους πολίτες στις καθημερινή τους ζωή, αυτό το δικαίωμα υπόκειται στους πολυάριθμους περιορισμούς, αφού η εκπαίδευση μητρικών γλωσσών στην Τουρκία είναι περιορισμένη και θεωρείται ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας».
Τους περιορισμούς στην ελευθερία έκφρασης των εξισλαμισμένων Ποντίων που μιλούν σήμερα την ποντιακή διάλεκτο της ελληνικής γλώσσας και ζουν σήμερα στην Τουρκία, έχει καταγγείλει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και προς τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) το 2002, η μη κυβερνητική οργάνωση «Διεθνής Ένωση για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών», με γραπτή έκθεσή της. Επίσης προφορική παρέμβαση στην 58η συνεδρίαση το 2002 της επιτροπής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα έγινε για το ίδιο θέμα και από η μη κυβερνητική οργάνωση «MRAP - Κίνηση ενάντια στο ρατσισμό - για τη φιλία ανάμεσα στους λαούς». Η μη κυβερνητική οργάνωση περιγράφοντας αυτή την κατάσταση, επιθυμούσε να επιμείνει στην ανυπαρξία ελευθερίας έκφρασης των Ποντίων, στη σημερινή Τουρκία, ενώ η αναφορά έγινε και στη πληροφόρηση για τις συνθήκες ζωής αυτού του λαού, αφού διεθνής κοινότητα οφείλει να γνωρίζει αυτή την κατάσταση. Επιπλέον, όπως επισημάνθηκε στην αναφορά της μη ανωτέρω κυβερνητικής οργάνωσης, οι παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της άρσης της διάκρισης εναντίον αυτού του λαού, αποτελούν ένα βήμα προς τη διαφύλαξη ενός ζώντος πολιτισμού, ο οποίος έχει εμπλουτίσει την ανθρωπότητα.

Η δημοσίευση του Άτλαντα της UNESCO αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη για την Ποντιακή διάλεκτο, αφού για πρώτη φορά γίνεται αναφορά σ' αυτήν από όργανο του ΟΗΕ. Μάλιστα η αναφορά αυτή συμπίπτει με την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια για διατήρηση της διαλέκτου και ανάκτησης της ταυτότητας ενός πληθυσμού, που βιώνει την τρομοκρατία και τις διώξεις και κάνει καθημερινές εκπτώσεις στην ποιότητα ζωής του.

Read more...

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


Η Τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet ξαναχτύπησε...

Στις 1 Μαρτίου 2009, γράφει και πάλι, πως " η Ελλάδα βιώνει με τον πιο συγκεκριμένο τρόπο την αλήθεια πως η τρομοκρατία θα βλάψει και αυτούς που την τρέφουν και την υποστηρίζουν"... Αναφέρει πως «οι τρομοκράτες της PKK που διανέμουν στο καταυλισμό του Λαυρίου, τον οποίο η Ελλάδα δεν κλείνει παρόλες τις διεθνείς πιέσεις ,έχουν στασιάσει και δεν επιτρέπουν την είσοδο στους Έλληνες αρμοδίους».

Η εμμονή της μεγάλης κυκλοφορίας Τουρκικής εφημερίδος, που ως γνωστόν εκφράζει το «Κεμαλικό Βαθύ Κράτος» των «Στρατηγών της Εργενεκόν» και των διαδόχων τους, με συνεχόμενα δημοσιεύματα κατά της Ελλάδος τις τελευταίες εβδομάδες, σχετικά με υποτιθέμενη, υποστήριξη της Χώρας μας προς το «Κουρδικό Εργατικό Κόμμα» δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως τρέχων γεγονός...

Ας αναλογιστούν οι αρμόδιοι φορείς της Χώρας μας που αποσκοπούν, οι συκοφαντίες αυτές του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου και ποιους έχουν «αποδέκτες»...

Στο παρελθόν πλήθος δημοσιεύματα του Τουρκικού Τύπου, αλλά και κατηγορίες από πλέον υψηλόβαθμα κυβερνητικά Τουρκικά κλιμάκια, εις βάρος μας, τύχανε πλήρους αποδοχής από χώρες της διεθνούς κοινότητος. Δεν είναι τυχαίο που οι συκοφαντίες αυτές έρχονται και πάλι στο προσκήνιο, την ώρα που υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, δηλώνουν επί Τουρκικού εδάφους, την «κοινή δράση ΗΠΑ-Τουρκίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας του ΡΚΚ».

Επισκεφθείτε τον κάτωθι σύνδεσμο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Τουρκική προπαγάνδα εις βάρος της Χώρας μας.-

http://www.atmg.org/GrecoPKK.html

Read more...

2001, Η Τουρκία σε Κρίση


O πρόεδρος της αραβοτουρκικής τράπεζας AL BARAKA-TURK, Adnan Buyukdeniz, δήλωσε πρόσφατα ότι η κρίση του 2009 θα είναι πιο σοβαρή από εκείνη του 2001

του Σάββα Καλεντερίδη
Εν όψει της επαπειλούμενης κρίσης στην τουρκική οικονομία, παραθέτουμε μελέτη-ανάλυση που αφορά την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης του 2001, που οδήγησε στη μετεξέλιξη του πολιτικού συστήματος στην Τουρκία, με τον Ερντογάν και το κόμμα του (ΑΚΡ) να κυριαρχεί στην πολιτική ζωή και όλα τα άλλα παλαιά κόμματα, πλην CHP, να έχουν περιθωριοποιηθεί, ενώ το κεμαλικό κράτος περνά σοβαρή κρίση.
Το θέμα είναι να προβλέψει κανείς τις επιπτώσεις που θα έχει στο πολιτικό σύστημα μια ενδεχόμενη νέα οικονομική κρίση στην Τουρκία και τί επιπτώσεις θα έχει αυτή η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η μελέτη-ανάλυση που ακολουθεί είναι εκτενής, κατά την άποψή μας, όμως, αξίζει τον κόπο να μελετηθεί και για ιστορικούς, αλλά και για πρακτικούς λόγους, εν όψει της επαπειλούμενης κρίσης.

2001, Η Τουρκία σε Κρίση
Μελέτη-Ανάλυση
Περιεχόμενα

• Εισαγωγή
• Ο Προάγγελος της Κρίσης
• Η Κρίση της 22ας Νοεμβρίου 2000
• Η Επιχείρηση ‘Λευκή Ενέργεια’
• Το Επεισόδιο της 19ης Φεβρουαρίου 2001
• Η Εποχή Κεμάλ Ντερβίς
• Η Εξέλιξη της Κρίσης
• Εκτιμήσεις - Συμπεράσματα

Εισαγωγή
Η Τουρκία, μετά την επιβολή της δικτατορίας την 12η Σεπτεμβρίου 1980, πέρασε σε ένα κεντρικά ελεγχόμενο (από το στρατό) πολυκομματικό σύστημα πολιτικής διακυβέρνησης της χώρας, με φαινομενικά δημοκρατική φυσιογνωμία.
Η κατάσταση αυτή, δεν επέτρεψε την με βάση τα δυτικά πρότυπα φυσιολογική εξέλιξη των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία, γεγονός που είχε σοβαρές επιπτώσεις στη μορφή της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής εξέλιξης της χώρας αυτής.
Η κατάσταση αυτή επιβλήθηκε και διατηρήθηκε με την υποστήριξη της Δύσης, για να κρατηθεί η Τουρκία στο στρατόπεδο της του ΝΑΤΟ και για να διατηρήσει σαν χώρα και κοινωνία τον δυτικοφανή κοσμικό της χαρακτήρα, μέσα στα πλαίσια πάντα της εξυπηρέτησης των στρατηγικών γεωπολιτικών συμφερόντων της λεγόμενης Δύσης.
Μετά την κατάρρευση του διπολισμού και την εξάλειψη του σοβιετικού κινδύνου, η Τουρκία έπαψε να αποτελεί την ασπίδα της Δύσης, παρ’ ότι συνέχισε να έχει έναν διαφοροποιημένα αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο για την Αμερική και την Ευρώπη.
Το γεγονός αυτό, διαφοροποίησε και τη μορφή, αλλά και το βαθμό στήριξης της διασπασμένης πια Δύσης προς την Τουρκία και ιδιαίτερα προς το αντιδημοκρατικό της πολιτικό σύστημα. Η αλλαγή αυτή στον τρόπο και το βαθμό στήριξης της διεθνούς κοινότητας, δημιούργησε και την αναγκαιότητα της αλλαγής και μεταρρύθμισης του πολιτικού συστήματος εξουσίας στην Τουρκία.
Η Τουρκία έβγαινε από την περίοδο του ψυχρού πολέμου με δύο βασικά χαρακτηριστικά:
• Κοινωνική, πολιτική και οικονομική δυσμορφία
• Αναγκαιότητα ριζικής μεταρρύθμισης κρατικών, πολιτικών και οικονομικών της δομών

Ο Προάγγελος της Κρίσης
Τη στιγμή που η κοινωνική, πολιτική και οικονομική δυσμορφία, ήταν μια πραγματικότητα που η Τουρκία έβρισκε συνεχώς μπροστά της, η αναγκαιότητα του εκσυγχρονισμού και της μεταρρύθμισης του πολιτικού συστήματος της Τουρκίας, επιτάθηκε με την ανάδειξη των δικαιωμάτων του ατόμου και των μειονοτήτων σε μείζονα υπερεθνικά πολιτικά ζητήματα και με την υπογραφή από πλευράς της και από πλευράς της Ε.Ε. της Συμφωνίας του Ελσίνκι το Δεκέμβριο του 1999.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, που αποτελούσε για την Τουρκία στρατηγικό στόχο και με την έναρξη των συζητήσεων γύρω από τα Κριτήρια της Κοπεγχάγης και τις με βάση αυτά υποχρεώσεις της Τουρκίας, άρχισαν να αναπτύσσονται δυο τάσεις στο σύστημα εξουσίας, αλλά και στους διάφορους τομείς της τουρκικής κοινωνίας.
Η μια τάση είναι αυτή που υποστηρίζει ότι η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει στον ευρωπαϊκό της εκσυγχρονισμό, έστω και αν αυτό έχει κάποιο κόστος στον κλασσικό κεμαλικό εσωστρεφή και μονοδιάστατο χαρακτήρα της Τουρκίας. Επικεφαλής της τάσης αυτής είναι ο Μεσούτ Γιλμάζ και διάφορα άλλα πρόσωπα και φορείς της τουρκικής πραγματικότητας.
Η άλλη τάση, αποτελεί σύνθεση στρατιωτικών και πολιτικών προσωπικοτήτων και φορέων που εμφορούνται από εθνικιστικά, κεμαλιστικά και νεοοθωμανικά ιδεώδη και αρνούνται να κάνουν παραχωρήσεις σε θέματα μειονοτήτων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλοίωσης του κεμαλικού χαρακτήρα του εθνικού κράτους κλπ
Η κατάσταση αυτή, η εντελώς αντίθετη κατεύθυνση των παραπάνω τάσεων και οι διαδικασίες έγκρισης του Κειμένου Εταιρικής Σχέσης την περίοδο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου 2000 και του Εθνικού Προγράμματος της Τουρκίας, για την προσαρμογή της στα ευρωπαϊκά δεδομένα την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2001, αποτελούν τις αιτίες πρόκλησης των οικονομικών κρίσεων της 22ας Νοεμβρίου 2000 και 19ης Φεβρουαρίου 2001 καθώς και όλων των άλλων βαθύτερων πολιτικών παρενεργειών.

Η Κρίση της 22ας Νοεμβρίου 2001
Την 22α Νοεμβρίου του 2000, ξένα χαρτοφυλάκια που διαχειρίζονταν ξένες τράπεζες και κυρίως τράπεζες της Γερμανίας και τις Γαλλίας, απέσυραν από την τουρκική αγορά κεφάλαια περίπου επτά δισεκατομμυρίων δολαρίων, δημιουργώντας σοβαρή κρίση στην αγορά συναλλάγματος της Τουρκίας.
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αναγκάστηκε να ρίξει στην αγορά μέσα σε λίγες μέρες δέκα δισεκατομμύρια δολάρια, για να στηρίξει την τιμή της τουρκικής λίρας.
Η τουρκική κυβέρνηση αναγκάστηκε να προσφύγει στο ΔΝΤ, ενώ πρέπει να τονιστεί ότι κατά την εξέλιξη της κρίσης παρενέβη και στήριξε την Τουρκία ο υπουργός θησαυροφυλακίου της κυβέρνησης Κλίντον.
Εντός του Δεκεμβρίου του 2000, η Τουρκία εξασφάλισε πόρους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά από υπογραφή συμφωνίας με το ΔΝΤ.
Λεγόμενοι πατριωτικοί κύκλοι που πρόσκεινται στην τάση των αντιευρωπαϊστών, όπως είναι για παράδειγμα ο αρχηγός του ΜΗΡ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, υποστήριξαν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες προκάλεσαν σκόπιμα την κρίση, για να πιέσουν την Τουρκία να αποδεχθεί το ΚΕΣ και να αλλάξει τη στάση της στο θέμα του Ευρωπαϊκού Στρατού.
Εν τω μεταξύ, η πλευρά των ευρωπαϊστών, με επικεφαλής το Μεσούτ Γιλμάζ, άρχισε να ενισχύεται σε εσωτερικό επίπεδο και φυσικά σε διεθνές επίπεδο, κυρίως λόγω της στήριξης της ίδιας της Ε.Ε., αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα την τάση των αντιευρωπαϊστών και θέτοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο την παντοκρατορία των στρατιωτικών, πράγμα που παρατηρείται για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας.

Η Επιχείρηση ‘Λευκή Ενέργεια’
Η κυβέρνηση Ετζεβίτ, είχε προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας με τη Ρωσία, για την προμήθεια φυσικού αερίου και για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, γνωστού ως ‘Blue Stream’. Η κίνηση αυτή της Τουρκίας είχε προκαλέσει την αντίδραση του αμερικανικού παράγοντα, αφού
• Ενίσχυε τη θέση της Ρωσίας στο λεγόμενο ‘Μεγάλο Παιχνίδι’ του Καυκάσου
• Αποδυνάμωνε την πιθανότητα κατασκευής του σχεδιαζόμενου από αμερικανικές εταιρείες Διακασπιακού Αγωγού ‘Trans Hazar’
• Δημιουργούσε προηγούμενο στρατηγικής συνεργασίας Τουρκίας-Ρωσίας
Σαν αρχιτέκτονας της συνεργασίας Τουρκίας-Ρωσίας στο θέμα του αγωγού θεωρείται ο Μεσούτ Γιλμάζ και ο υπουργός ενέργειας Τζουμχούρ Έρσουμερ, που ανήκει στο κόμμα του. Έτσι, ο Μεσούτ Γιλμάζ εκτός από τη μήνη των στρατιωτικών, προκάλεσε και τη μήνη του αμερικανικού παράγοντα.
Μετά από αυτό, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το Μεσούτ Γιλμάζ και για το ‘αιρετικό’ κόμμα του.
Η Στρατοχωροφυλακή που ελέγχεται από το στρατό και από το ΓΕΕΘΑ, το Δεκέμβριο του 2000, άνοιξε φάκελο με την επωνυμία ‘Λευκή Ενέργεια’ και άρχισε να ερευνά τις ατασθαλίες και τις παράνομες ενέργειες που έκαναν οι βασικοί συνεργάτες του Μεσούτ Γιλμάζ στον τομέα των έργων και των εργολαβιών του τομέα της ενέργειας. Οι έρευνες έφθασαν μέχρι το οικογενειακό περιβάλλον του Γιλμάζ, αφού λίγο έλειψε να συλληφθεί και ο ίδιος του ο αδελφός Τουργκούτ, μαζί με τα άτομα που συνελήφθησαν για την υπόθεση ‘Λευκή Ενέργεια’.
Ο στόχος επιτεύχθηκε, αφού πια ο Γιλμάζ ήταν εκβιάσιμος στα δυο βασικά θέματα:
• Παραχωρήσεις προς την Ε.Ε.
• Συνεργασία με την Ε.Ε.

Το Επεισόδιο της 19ης Φεβρουαρίου 2001
Η 19η Φεβρουαρίου 2001, είχε οριστεί σαν η μέρα κατά την οποία θα γινόταν η μηνιαία σύνοδος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Στη σύνοδο αυτή θα συζητούσαν τα μέλη του ΣΕΑ το Εθνικό Πρόγραμμα της Τουρκίας για την Ε.Ε.
Στη σύνοδο αυτή οι στρατηγοί θα έθεταν το θέμα της διαφθοράς των πολιτικών για να θέσουν υπό ομηρία τους πολιτικούς και την ίδια την κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος Σεζέρ, που είχε λάβει το φάκελο της διαφθοράς, πριν να αρχίσει η σύνοδος του ΣΕΑ, για να αφαιρέσει την πρωτοβουλία από τους στρατιωτικούς, έθεσε στον Ετζεβίτ το θέμα της διαφθοράς μελών της κυβέρνησής του, πράγμα που ήταν και η αιτία της επεισοδιακής αποχώρησης του Ετζεβίτ από το ΣΕΑ και της σοβαρότατης οικονομικής και πολιτικής κρίσης που ακολούθησε και συνεχίζει να εξελίσσεται με άγνωστες ακόμη κατευθύνσεις και προσανατολισμούς.

Η Εποχή Κεμάλ Ντερβίς
Η κρίση που ακολούθησε την επεισοδιακή συνεδρίαση του ΣΕΑ της 19ης Φεβρουαρίου 2001, έμελλε να χαρακτηριστεί σαν η σοβαρότερη δοκιμασία που περνά η Τουρκία από της ίδρυσής της σαν σύγχρονο κράτος.
Είναι χαρακτηριστική η φράση του αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα Robert Pearson ο οποίος αναφερόμενος στην κρίση είπε τα εξής: ‘Ο τουρκικός λαός έχει μεγάλες δυνάμεις και ξέρει να αγωνίζεται. Όπως κέρδισε τον αγώνα της ανεξαρτησίας από το 1919 έως το 1922, έτσι θα κερδίσει και αυτόν τον αγώνα που θα δώσει για να ξεπεράσει την παρούσα κρίση. Και δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι όσα είχε να χάσει η Τουρκία σε περίπτωση που έχανε τον αγώνα της ανεξαρτησίας, άλλα τόσα έχει να χάσει και στην περίπτωση που χάσει τον αγώνα που καλείται να κάνει για να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση’.
Μετά από όλα αυτά, επικράτησε στην Τουρκία ένα κενό εξουσίας και πολιτικής. Αμέσως παρενέβησαν ο αμερικανός υπουργός θησαυροφυλακίου, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, για να αποτραπεί η αποδιάρθρωση της τουρκικής οικονομίας. Ο διεθνής παράγοντας στην ουσία επέβαλε τον διορισμό του μέχρι εκείνη την στιγμή αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας Κεμάλ Ντερβίς στη θέση του υπερυπουργού οικονομικού τομέα της κυβέρνησης Ετζεβίτ.
Εν τω μεταξύ, η υποστήριξη που πρόσφερε ανοικτά η διεθνής κοινότητα αλλά και ολόκληρος ο τουρκικός λαός που βρίσκεται σε απόγνωση, στον Κεμάλ Ντερβίς, άρχισε να προκαλεί σοβαρά προβλήματα στα κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού και κυρίως στο κόμμα του Μεσούτ Γιλμάζ και του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Εξελίξεις από 10ης Μαρτίου 2001
Μετά το πρώτο δεκαήμερο από την επεισοδιακή σύσκεψη του ΣΕΑ που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για το ξέσπασμα της κρίσης και το ξεκαθάρισμα του τοπίου σχετικά με τις διαστάσεις της κρίσης και το γενικό πλαίσιο της αντιμετώπισης της, οι εξελίξεις και η διαχείριση της κρίσης απεικονίζεται ενδεικτικά στα παρακάτω;

11η Μαρτίου 2001
Εφημερίδα Μιλλιέτ
Ο Σουκρού Ελεκντάγ, συνταξιούχος διπλωμάτης και επί πενταετία πρέσβης της Τουρκίας στις ΗΠΑ, σε άρθρο του στη Μιλλιέτ σχολιάζει την κρίση ως εξής:
• Σε μια νύχτα 40% γίναμε πιο φτωχοί
• Καταβαραθρώθηκε η εθνική ύπαρξη της Τουρκίας
• Η Τουρκία αδυνατεί να αντιμετωπίσει την κρίση και κρέμεται κυριολεκτικά στην ξένη βοήθεια, ντροπή.
• Η Τουρκία επειδή σαν χώρα δεν διαθέτει πια αξιοπιστία, δεν μπορεί να εξασφαλίσει την βοήθεια των ξένων και στηρίζεται σε ένα άτομο, στον Κεμάλ Ντερβίς.
• Η Τουρκία πρέπει να αναπλάσει το πολιτικό της πεδίο και να προχωρήσει στην αλλαγή του ισχύοντος νόμου περί πολιτικών κομμάτων.

Εφημερίδα Γενί Σαφάκ
Σύμφωνα με τον Τζενγκίζ Τσαντάρ ο Κεμάλ Ντερβίς αναζητεί 25-40 δισεκατομμύρια δολάρια στη διεθνή αγορά χρήματος, για να ξεπεράσει η Τουρκία την κρίση.
Επίσης στο ίδιο άρθρο ο Τζενγκίζ Τσαντάρ αναφέρει ότι ο διεθνής χρηματοοικονομικός οίκος Lehman Brothers (11 Μαρτίου 2001) έστειλε επιστολή στον Κεμάλ Ντερβίς και προτείνει τα εξής μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης:
• Χρονοδιάγραμμα για αναμόρφωση τραπεζικού συστήματος
• Κίνδυνοι ταχέων Φισκαλ ρυθμίσεων
• Κεντρικός ρόλος διαφάνειας και πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας
• Δημιουργία κλίματος αλληλοενημέρωσης και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ όλων των φορέων και των στελεχών που χειρίζονται τα της τουρκικής οικονομίας.
• Η Τουρκία πρέπει να εξετάσει το καθεστώς ισοτιμίας της τουρκικής λίρας, λαμβάνοντας υπ’ όψη το περιβάλλον που δημιουργούν οι συνθήκες της παγκοσμιοποίησης.

13 Μαρτίου 2001
Εφημερίδα Ραντικάλ
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ραντικάλ, ο υπεύθυνος εξωτερικών σχέσεων του ΔΝΤ Tom Dawson αναφερόμενος στην υποστήριξη της Τουρκίας για την αντιμετώπιση της κρίσης είπε τα εξής:
• Πρώτα πρέπει να συνταχθεί και να εγκριθεί το σταθεροποιητικό πρόγραμμα του Κεμάλ Ντερβίς
• Μετά την έγκριση, θα ακολουθήσει αναλόγως η χρηματοδότηση
• Η μπάλα είναι πλέον στην τουρκική πλευρά.
• Ο Κεμάλ Ντερβίς είναι καλός φίλος και τον εμπιστευόμαστε
• Γνωρίζουμε ότι δουλεύει κάτω από δύσκολες συνθήκες

Εφημερίδα Ραντικάλ
Σε άρθρο του Μουράτ Γετκίν αναφέρονται οι απόψεις του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Ντεβλέτ Μπαχτσελί για τις αιτίες που προκάλεσαν την κρίση και για τις προοπτικές αντιμετώπισής της:
• Επενδυτικά κεφάλαια που τριγυρνούν αναλόγως σε διάφορες χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου, είναι υπεύθυνα για τις οικονομικές κρίσεις που παρουσιάζονται σε διάφορες χώρες.
• Τέτοια κεφάλαια όταν αποχώρησαν από την τουρκική αγορά την 22η Νοεμβρίου του 200 και την 22α Φεβρουαρίου του 2001 προκάλεσαν τις κρίσεις στην Τουρκία
• Οι κρίσεις προκαλούνται για να εκβιαστεί πολιτικά η Τουρκία σε διάφορα θέματα.
• Η Τουρκία πρέπει να λάβει μέτρα, ούτως ώστε να μην εκβιαστεί σε άλλες περιπτώσεις στο μέλλον, όπως για παράδειγμα όταν θα συζητείται το Κυπριακό.
• Η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τρόπο να προσελκύσει σε τράπεζες της Τουρκίας τα 100 δισεκατομμύρια μάρκα των Τούρκων που εργάζονται στη Γερμανία, χωρίς να προκληθεί πρόβλημα στις σχέσεις των δυο χωρών.
• Ο τουρισμός θεωρείται σανίδα σωτηρίας για την τουρκική οικονομία, αφού είναι ο τομέας που μπορεί να προσφέρει πολύτιμο συνάλλαγμα στην Τουρκία, με τον πιο ανώδυνο τρόπο

Εφημερίδα Χουριέτ
Ο έγκριτος δημοσιογράφος Σεντάτ Εργκίν, σε άρθρο του αναφέρει ότι
• Έχει χρεοκοπήσει το πολιτικό σύστημα που εγκαθίδρυσε στη χώρα το πραξικόπημα του Εβρέν το 1980.
• Η Τουρκία έπιασε πάτο
• Η Τουρκία βρίσκεται πλέον σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι
• Αν συνεχίσει να κινείται με τις μεθόδους που κινούνταν τα είκοσι τελευταία χρόνια, θα μοιάζει με έναν ασθενή, ο οποίος ολοένα απομακρύνεται από τη διεθνή κοινωνία, πνιγμένος στις σταδιακά αυξανόμενες εσωτερικές αντιθέσεις και αναταραχές.
• Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει μεταρρύθμιση στη χώρα.

15 Μαρτίου 2001
Την 15 Μαρτίου 2001 κυριαρχεί στην τουρκική ειδησεογραφία το δείπνο που παρέθεσε ο Κεμάλ Ντερβίς στο σπίτι του στον υπουργό εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ και στον υπαρχηγό του τουρκικού ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μπουγιούκανίτ. Το κεντρικό θέμα της όλης υπόθεσης είναι η στήριξη που φαίνεται ότι παρέχουν οι στρατιωτικοί στον Κεμάλ Ντερβίς.

16 Μαρτίου 2001
Εφημερίδα Μιλλιέτ
Σε άρθρο με τίτλο ‘Ο Μπους Ζητά Εγγυήσεις’ του δημοσιογράφου Φικρέτ Μπιλά, ο οποίος θεωρείται ο κύριος συνομιλητής και εκφραστής του Ετζεβίτ, αναφέρεται το πολυσυζητημένο επείγον τριπλό ραντεβού του αμερικανού πρέσβη Πήρσον με τους Ετζεβίτ, Γιλμάζ και Μπαχτσελί.
Ο αμερικανός πρέσβης επισκέφθηκε τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς και τους ζήτησε με τρόπο που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί διπλωματικός, να γνωστοποιήσουν στην αμερικανική πλευρά αν στηρίζουν ή όχι τον Κεμάλ Ντερβίς.
Επίσης στο άρθρο αναφέρεται η δυσαρέσκεια της αμερικανικής πλευράς για την επίσκεψη στο Ιράκ αντιπροσωπείας 200 επενδυτών με επικεφαλής τον υφυπουργό εξωτερικού εμπορίου Κουρσάτ Τουζμέν.
Στην ίδια εφημερίδα η έγκριτη δημοσιογράφος Γιασεμίν Τσονγκάρ, ανταποκριτής της Μιλλιέτ στην Ουάσιγκτον που διαθέτει έγκυρη ενημέρωση από τους αμερικανικούς κύκλους, αναφέρει ότι η αμερικανική διοίκηση ζητά από την Τουρκία να δεχθεί στο έδαφός της στάθμευση αντιπροσωπείας διεθνών παρατηρητών για τον έλεγχο του διασυνοριακού εμπορίου με το Ιράκ. Ο έλεγχος θα γίνεται και στις άλλες χώρες που συνορεύουν με το Ιράκ, δηλαδή τη Συρία, Ιορδανία και τα Αραβικά Εμιράτα.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αμερικανών, από το Ιράκ εξάγονται 400.000 βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα και εξασφαλίζουν στο Σαντάμ πολύτιμο συνάλλαγμα. Οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να συζητήσουν με την Τουρκία την ανταλλαγή του πετρελαίου με τρόφιμα και άλλα είδη, αρκεί να μην μπαίνει ρευστό στην αγορά του Ιράκ.

18 Μαρτίου 2001
Εφημερίδα Σταρ
Ο μεγαλοδημοσιογράφος και φίλος του Μεσούτ Γιλμάζ Φατίχ Τσεκιργκέ σε άρθρο του προσπαθεί να ‘κτυπήσει’ τον Κεμάλ Ντερβίς, παρουσιάζοντας συνομιλία του με έμπειρο Τούρκο διπλωμάτη, της οποίας τα κύρια σημεία είναι τα εξής:
• Πως επηρεάστηκε η διεθνής εικόνα της Τουρκίας από την έλευση του Ντερβίς;
• Ο Ντερβίς, θα θεωρήσει την αμερικανική υποστήριξη προς το πρόσωπό του σαν υπερκομματική ‘υπερμοντέρνα στήριξη’;
• Πρωτόγνωρη η παρέμβαση του αμερικανού πρέσβη ο οποίος παρενέβη ανοικτά υπέρ του Κεμάλ Ντερβίς στους τρεις πολιτικούς ηγέτες των κομμάτων της κυβέρνησης.
• Αντί να σχεδιάζουμε δρόμους για ένα λαμπρό μέλλον, πνιγόμαστε στις προσπάθειες να βρούμε τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
• Κάποτε, η Τουρκία έχε ορίζοντες από την Αδριατική μέχρι το Σινικό Τείχος, με ισχυρό ρόλο στον Εύξεινο Πόντο, την ΝΑ Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή
• Τώρα πνίγεται σε ένα περιβάλλον αναπαραγόμενων κρίσεων.

19η Μαρτίου 2001
Εφημερίδα Ραντικάλ
Ο αντιπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Τουρκία Ajay Chhibber, διοργάνωσε δείπνο στο ξενοδοχείο Bilkent Hotel στο οποίο συμμετείχαν οι:
• Υπερυπουργός Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς
• Βοηθός εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ευρώπη Michael Deppler
• Πρέσβης των ΗΠΑ Robert Pearson
• Πρέσβης της Ιαπωνίας Sheigo Takenaga
• Πρέσβης της Γερμανίας Rudolf Schmidt
• Πρέσβης του Καναδά Jean Marc Duval
• Εκπρόσωπος της Ε.Ε. στην Άγκυρα Karren Fogg
• Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας
• Εκπρόσωποι των επτά πλουσιοτέρων χωρών (G-7).

Πλαίσιο συζήτησης:
• Κατάσταση της Τουρκικής Οικονομίας
• Το Πακέτο Έκτακτων Μέτρων της Κυβέρνησης
• Η Κατάσταση του Τραπεζικού Συστήματος
• Το πλαίσιο του υπό Σύνταξη Εθνικού Σταθεροποιητικού Προγράμματος
• Η Έκταση της Αναγκαίας Εξωτερικής Οικονομικής Υποστήριξης

22 Μαρτίου 2001
Εφημερίδα Σταρ
Σύμφωνα με άρθρο του Εσέν Ουνούρ ο εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών Boucher δήλωσε τα εξής σε σχέση με την ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη Τζεμ-Ντερβίς στην Ουάσιγκτον:
• Ναγκόρνο Καραμπάγ και Ομάδα Μινσκ
• Ευρωπαϊκός Στρατός
• Οικονομικές Μεταρρυθμίσεις και ΔΝΤ
Προτεραιότητες ΗΠΑ:
• Ιράκ- Αναθεώρηση της πολιτικής που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση
• Κύπρος- Πιέσεις για συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις

22 Μαρτίου 2001
Εφημερίδα Σαμπάχ
Ο έγκριτος οικονομικός αναλυτής Νετζατί Ντογρού σε άρθρο του αναφέρει:
• Μπορεί ο Κεμάλ Ντερβίς να γίνει ένας νέος Μουσταφά Κεμάλ;
• Η Τουρκία έχει ανάγκη από 80 δισεκατομμύρια δολάρια
• Απαιτείται πλήρης μεταρρύθμιση όλων των τομέων της Τουρκίας

23 Μαρτίου 2001
Εφημερίδα Σταρ
Σύμφωνα με άρθρο της Ζεϋνέπ Γκιούρζανλι, ο αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα Πήρσον παρέθεσε γεύμα στο σπίτι του στο οποίο συμμετείχαν οι:
• Πρόεδροι των επιτροπών της τουρκικής βουλής και
• Μερικοί Στρατηγοί
Στο γεύμα συζητήθηκε η κατάσταση της Τουρκίας και οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Κατά την δημοσιογράφο οι ΗΠΑ κάλεσαν τον Ετζεβίτ να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, αλλά αυτός έστειλε τον Τζεμ.
Οι αμερικανοί δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τον Μπαχτσελί. Τον καλούν συνεχώς να επισκεφθεί τις ΗΠΑ και αυτός δεν το αποφασίζει.
Οι αμερικανοί δεν θέλουν τον Γιλμάζ, λόγω του ενεργού του ρόλου στον αγωγό Μπλού Στρήμ, ενώ δεν θέλουν την παραμονή στην κυβέρνηση του υπουργού ενέργειας Έρσουμερ.
Ο Γάλλος πρέσβης με τη σειρά του, κάλεσε όλους τους συντάκτες και τους τόνισε ότι αντί των ΗΠΑ, μπορεί να βοηθήσει την Τουρκία η Ε.Ε..
Η ψήφιση όμως του νόμου για την αρμενική γενοκτονία, στρέφει την Τουρκία προς τη Γερμανία.

Εφημερίδα Τζουμχουριέτ
Ο ακαδημαϊκός Ερόλ Μανίσαλι σε άρθρο του στην Τζουμχουριέτ αναφέρει ότι το ακροδεξιό κόμμα ΜΗΡ και το κεντροαριστερό DSP, πήγαν στις εκλογές και ζήτησαν την ψήφο του τουρκικού λαού με προγράμματα τα οποία τόνιζαν θέματα όπως
• Εθνική πολιτική,
• Εθνική ταυτότητα,
• Εθνικά συμφέροντα έναντι ξένων.
Το 2001 βλέπουμε ότι στην Τουρκία επικρατεί η εξής κατάσταση:
• Αντί να ακολουθούνται εθνικές πολιτικές, η Τουρκία κατήντησε να είναι εξαρτημένη πολιτικά και οικονομικά από το εξωτερικό
• Οι ξένοι, όπως είναι η Ε.Ε. και το ΔΝΤ, προβαίνουν πλέον σε απ’ ευθείας ανάμειξη στα εσωτερικά οικονομικά και πολιτικά πράγματα της Τουρκίας.
• Πολιτικοί, γραφειοκράτες, μεγάλο κεφάλαιο, έχουν αποδεχθεί την επικυριαρχία ξένων κέντρων.
• Το κύρος της Τουρκίας επλήγη διεθνώς.

25 Μαρτίου 2001
Εφημερίδα Χουριέτ
Η εφημερίδα αναφέρεται στην 20η σύνοδο του Αμερικανοτουρκού Συμβουλίου (ATC) που θα διεξαχθεί την 25-28 Μαρτίου, στο Ritz Carlton Hotel. Στις εργασίες του συνεδρίου θα παραστεί ο Ντερβίς ο οποίος αναμένεται να έχει επαφές με τον υπουργό θησαυροφυλακίου των ΗΠΑ, με εκπροσώπους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ο Τζεμ με τη σειρά του αναμένεται να συναντηθεί με τους αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Dick Cheney, τη σύμβουλο ασφαλείας του προέδρου Μπους Condelezza Rice, τον υπουργό εξωτερικώνColin Powel και τον υπουργό άμυνας Donald Rumsfeld.
Θα συζητηθούν τα εξής θέματα: Ιράκ, Ευρωπαϊκός Στρατός, Ελληνοτουρκικά, Ενέργεια.
Από πλευράς τουρκικού ΓΕΕΘΑ θα συμμετέχει ο αντιστράτηγος Ρεσάτ Τουργκούτ, διευθυντής σχεδίασης του ΓΕΕΘΑ.
Στη σύνοδο του ATC θα είναι ομιλητές ο υπουργός εμπορίου Donald Evans και ο διευθυντής διοικητικών υπηρεσιών του Λευκού Οίκου Andrew Card.

Μήνυμα του Μπους στο ATC
Στο μήνυμά του ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στους κοινούς αγώνες των δυο χωρών, στη συμμαχική σχέση μέσω του ΝΑΤΟ. Ο Μπους είπε ότι θα στηρίξει την Τουρκία με την οποία οι ΗΠΑ συνεργάζονται και θα συνεργαστούν στους εξής τομείς:
• Άμυνας και Ασφάλειας
• Οικονομικής συνεργασίας και εμπορίου
• Εκπαίδευση και πολιτισμό
• Στον αγωγό Μπακού-Τιφλίδα –Τζεϋχάν
• Σε άλλα ενεργειακά θέματα
• Στα Βαλκάνια, τον Καύκασο, την Κ. Ασία και τη Μ. Ανατολή.
Ο Μπους τόνισε επίσης ότι θα στηρίξει την Τουρκία στην προσπάθειά της να μπει στην Ε.Ε. καθώς και τις προσπάθειες που κάνει να εξασφαλίσει τα ατομικά και τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών της Τουρκίας.

26 Μαρτίου 2001, Απαλάχια
Εφημερίδα Ραντικάλ
Σε δημοσίευμα της Ραντικάλ, αναφέρεται ότι ο αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα Πήρσον, στην ομιλία του στο ATC τόνισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις της Τουρκικής κυβέρνησης και ότι θεωρούν την Τουρκία στρατηγικό εταίρο.
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται και μία πρωτοβουλία εμπορικής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και 13 πολιτειών της δυτικής Αμερικής. Το πρόγραμμα αυτό ονομάζεται ‘Απαλάχια – Τουρκία’.

26 Μαρτίου 2001
Εφημερίδα Μιλλιέτ
Ο δημοσιογράφος Χασάν Τζεμάλ, αναφέρει στιχομυθίες του διαλόγου που έγινε μεταξύ του Κεμάλ Ντερβίς και εκπροσώπων του αμερικανικού υπουργείου θησαυροφυλακίου, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
-Κεμάλ Ντερβίς: Αν δεν μας δώσετε τα λεφτά σήμερα, αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά.
-Απάντηση: Μετά τις 15 Απρίλη
-Κεμάλ Ντερβίς προς Άγκυρα: ‘Έχουμε μπροστά μας δύο κρίσιμες εβδομάδες. Μέχρι τις 15 Απρίλη, πρέπει να κάνουμε το πρόγραμμά μας και να ψηφίσουμε τους νόμους που απαιτείται. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Η Τουρκία δεν πρόκειται να μπει ξανά σε ανοδική πορεία χωρίς πρόγραμμα και χωρίς εξωτερική υποστήριξη. Αν δεν εξασφαλίσουμε εξωτερική βοήθεια μέχρι τα μέσα του Απρίλη, η Τουρκία θα έρθει αντιμέτωπη με μεγάλο κίνδυνο’.
Ο Χασάν Τζεμάλ θεωρεί ότι η αμερικανική διοίκηση δεν εμπιστεύεται καθόλου την τουρκική κυβέρνηση. Δεν είναι διατεθειμένη να πετάξει τα λεφτά της σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο, όπως έγινε με την περίπτωση Γέλτσιν.
Εκπρόσωπος του υπουργείου θησαυροφυλακίου είπε: ‘Πως να εμπιστευτούμε αυτή την κυβέρνηση; Πριν από λίγους μήνες πήρατε από το ΔΝΤ πέντε δισεκατομμύρια δολάρια. Τι έγιναν αυτά τα λεφτά; Σε τέσσερις μήνες είχατε δυο κρίσεις. Ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί ότι δεν θα ακολουθήσει και άλλη;
Η αμερικανική διοίκηση θεωρεί ότι το ΑΝΑΡ και το ΜΗΡ, δεν στηρίζουν τον Ντερβίς.
• Υπουργός θησαυροφυλακίου O’Neill: ‘Δεν είμαστε διατεθειμένοι να σπαταλήσουμε τα χρήματα των αμερικανών φορολογουμένων πολιτών’.
• Τα υπουργεία εξωτερικών και άμυνας θέλουν με κάθε τρόπο την υποστήριξη της Τουρκίας. Αυτό επειδή η διοίκηση του Μπους, θεωρεί την Τουρκία απαραίτητη για τη στήριξη της πολιτικής της στην περιοχή από τη Ρωσία μέχρι τη Μ. Ανατολή και το Ιράκ.

27 Μαρτίου 2001
Ομιλία Πήρσον στο ATC
Υποστήριξε το πρόγραμμα οικονομικής και πολιτικής μεταρρύθμισης της Τουρκίας, για το οποίο περιμένει να ακούσει λεπτομέρειες. Τόνισε την επιθυμία του τουρκικού λαού για αλλαγή.
Οι ΗΠΑ στηρίζουν τις θέσεις της Τουρκίας για τον Ευρωπαϊκό Στρατό και επαινούν τις προσπάθειες των Τζεμ – Παπανδρέου για βελτίωση των Ε-Τ σχέσεων, ενώ εύχονται την επιστροφή της ομαλότητας στην Κύπρο. Επίσης στηρίζουν την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Ο Πήρσον τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν με την Τουρκία σχέση στρατηγικής συνεργασίας.

Δηλώσεις Ετζεβίτ της 27ης Μαρτίου 2001
‘Περιμένω από τις ΗΠΑ να στηρίξουν υλικά την Τουρκία. Η αμερικανική διοίκηση και ο κύριος Μπους, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την Τουρκία. Περιμένουμε τα χειροπιαστά αποτελέσματα αυτού του ενδιαφέροντος. Από το αμερικανικό θησαυροφυλάκιο και από άλλους διεθνείς φορείς.
Άμεσα απαιτούνται 10 δισεκατομμύρια δολάρια’.

28 Μαρτίου 2001
Η αμερικανική διοίκηση και οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί κύκλοι, για να δώσουν οικονομική βοήθεια ζήτησαν από την Τουρκία την υπογραφή συμπληρωματικής συμφωνίας με το ΔΝΤ και έθεσαν τους εξής έξι όρους:
• Να ψηφιστούν όλοι οι νόμοι που αφορούν τις απαραίτητες μεταρρύθμισες
• Να καθοριστούν, να συνταχθούν και να περαστούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όλες οι ρυθμίσεις που αφορούν τις τράπεζες του δημοσίου.
• Μετά την ολοκλήρωση της περιόδου ομαλοποίησης της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας, να καθοριστεί τρόπος καθορισμού της αξίας της τουρκικής λίρας, με βάση τους στόχους της εσωτερικής αγοράς.
• Τα άτομα που τοποθετούνται σε θέσεις κλειδιά του δημοσίου, να επιλέγονται με βάση τις δυνατότητές τους και να εμπνέουν το σεβασμό και την εμπιστοσύνη του λαού.
• Να υπογραφεί από πλευράς της Τουρκίας η επιστολή καλών προθέσεων προς το ΔΝΤ. Αν δεν υπογραφεί η επιστολή αυτή, η Τουρκία δεν θα πάρει λεφτά.
Στη συνέχεια, ο Κεμάλ Ντερβίς έκανε δήλωση και ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση και το τουρκικό κοινοβούλιο την ψήφιση 15 νόμων μέσα σε διάστημα 15 ημερών.

29 Μαρτίου 2001
Ουάσιγκτον προς Τουρκία:
• Το πρόβλημα είναι Πολιτικό και Πρέπει να Λυθεί Πολιτικά
• Απαιτείται Ριζικός Δομικός Ανασχηματισμός του Πολιτικού Τοπίου στην Τουρκία

Μήνυμα της Τουρκίας και του Τζεμ προς τις ΗΠΑ
Ο Τζεμ, κατά τις επαφές του με τους αμερικανούς αξιωματούχους θα τονίσει ότι:
• Αν δεν εξασφαλισθεί εξωτερική οικονομική βοήθεια, η κρίση στην Τουρκία θα βαθύνει.
• Αν η κρίση συνεχιστεί, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να ξεπεραστεί.
• Η Τουρκία θα απολέσει την επιρροή της στην ευρύτερη περιοχή.
• Αυτό θα επηρεάσει τη συνεισφορά της Τουρκίας στην ειρήνη στα Βαλκάνια, τον Καύκασο, το Ιράκ.
• Αυτό θα προκαλέσει σοβαρές απώλειες στα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.
• Η Τουρκία θα αναγκαστεί να καταναλώσει τις δυνάμεις της και την ενέργειά της για την αντιμετώπιση των εσωτερικών της προβλημάτων και όχι στα προβλήματα των προβληματικών περιοχών των γειτονικών της χωρών.
• Αν συνεχίσει η διεθνής κοινότητα και οι ΗΠΑ να μην κατανοούν την πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό, θα ακολουθήσουν πολύ δύσκολες μέρες για όλους.
• Οι ΗΠΑ θα πρέπει να άρουν τις ταξιδιωτικές οδηγίες που έχει εκδώσει κατά της Τουρκίας.
• Το πρόβλημα των κυρώσεων κατά του Ιράκ θα πρέπει να λυθεί στα πλαίσια του ΟΗΕ.

30 Μαρτίου 2001
Ομιλία του Ισμαήλ Τζεμ στο ‘Ινστιτούτο Ουάσιγκτον’
Έκανε γενναία κριτική στην τουρκική εξωτερική πολιτική και σκληρές κριτικές σε ορισμένες πολιτικές της Δύσης.
Ο Τζεμ, τόνισε ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική μέχρι τώρα δεν λάμβανε υπ’ όψη της την ιστορική παράμετρο και δήλωσε ότι ήδη η Τουρκία έχει αρχίσει πλέον να χαράσσει την εξωτερική της πολιτική λαμβάνοντας υπ’ όψη την ιστορική της κληρονομιά.
Στρέφοντας τα βέλη του στη Δύση ο Τζεμ είπε ότι για τέσσερις αιώνες η Τουρκία εξασφάλισε την ειρήνη στα εδάφη της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ενώ οι δυνάμεις της Δύσης με την ανάμειξή τους στην περιοχή, προκάλεσαν επαναστάσεις και εθνικές συγκρούσεις που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Τώρα όμως, η Τουρκία ανακάλυψε και πάλι τη ‘δική της ιστορική γεωγραφία’.
Ο Τζεμ στην ομιλία του έδωσε τα εξής μηνύματα:
• Ο αγωγός Μπακού-Τζεϋχάν, δεν σημαίνει και πολλά πράγματα για την Τουρκία από οικονομικής άποψης. Είναι όμως πολύ σημαντικός για λόγους στρατηγικών συμφερόντων
• Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για ειρήνη στη Μ. Ανατολή. Οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν το ρόλο και τις προσπάθειές τους.
• Υπάρχει απαισιοδοξία για την Κύπρο
• Συνεχίζεται η ελληνοτουρκική προσέγγιση
Στο ίδιο ινστιτούτο ο Άλαν Μακόφσκι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν την κατάρρευση της Τουρκίας. Ο ίδιος αναλυτής δήλωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα υπάρξει μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ την επόμενη περίοδο, θα είναι το Ιράκ και η πορεία της Κύπρου προς την Ε.Ε. Ο Μακόφσκι επέκρινε αμερικανική διοίκηση για την επιλογή της να στηρίξει την είσοδο της Κύπρου στην Ε.Ε. και υποστήριξε ότι η επιλογή αυτή πλήττει και απειλεί σοβαρά τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Στο τέλος πρόσθεσε ‘Οι ΗΠΑ θα υποχρεωθούν κάποια στιγμή να αποφασίσουν αν θα πρέπει να κάνουν ή όχι λόμπι για την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε.

30 Μαρτίου 2001
Συνάντηση Τζεμ με Condelezza Rice
Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα εξής θέματα;
• Κατάσταση τουρκικής οικονομίας
• Η κατάσταση που επικρατεί στον Καύκασο
• Η κατάσταση που επικρατεί στη Βαλκανική
• Η κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή
Στη συνάντηση που διήρκεσε μια ώρα ο Τζεμ υπενθύμισε στην κυρία Rice ότι η τουρκική οικονομία είναι μια από τις 16 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Η κυρία Rice με τη σειρά της τόνισε ότι ο Ντερβίς είχε πολύ σημαντικές και επωφελείς επαφές στις ΗΠΑ. Επίσης ανέφερε ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν την αξία της Τουρκίας και ότι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας της. Η σύμβουλος του Μπους πρόσθεσε ότι την 3η Απριλίου θα έλθουν στις ΗΠΑ οι Αλίεφ και Κοτσαριάν για να συζητήσουν το πρόβλημα του Καραμπάγ, για το οποίο οι θέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας είναι παρόμοιες.
Στη συζήτηση εξετάστηκε και το θέμα της συνεργασίας Τουρκίας-Γεωργίας και οι αντιδράσεις της Ρωσίας στη συνεργασία αυτή.
Στο θέμα του Ευρωπαϊκού Στρατού ο Τζεμ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι η πλευρά που καθορίζει τους όρους και ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποδυναμωθεί από τη δράση του Ευρωπαϊκού Στρατού. Τη στιγμή που ο Ευρωπαϊκός Στρατός ζητάει τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, η Τουρκία θα πρέπει να συμπεριληφθεί στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων.
Στη συνάντηση που παραβρέθηκε και ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Marc Grossman, η αμερικανική πλευρά φάνηκε να έχει ταυτόσημες απόψεις με την Ε.Ε. στο θέμα του Ευρωπαϊκού Στρατού και να ακολουθεί πολιτική αποφυγής άμεσης εμπλοκής στα ευρωτουρκικά προβλήματα.


30 Μαρτίου 2001
Επαφές Τζεμ με Επιτελείς του Λευκού Οίκου
Ο Τζεμ σε επαφές που είχε με επιτελείς του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι ‘η μόνιμη οικονομική δυσπραγία, είναι δυνατόν να προκαλέσει δυσκολίες στην επιβολή της επιρροής από πλευράς Τουρκίας στη γύρω περιοχή. Αν διαρκέσει πολύ η ενασχόλησή μας με την επίλυση της οικονομικής κρίσης, αυτό θα δυσκολέψει τη συμβολή μας στη Μ. Ανατολή, στον Καύκασο και στα Βαλκάνια. Αυτό θα προκαλέσει ζημιά στα αμερικανικά συμφέροντα’.

30 Μαρτίου 2001
Ενδιάμεσο Καθεστώς
Άρχισε να συζητείται έντονα στην Τουρκία η επιβολή ενός ενδιάμεσου καθεστώτος πολιτικής διακυβέρνησης της χώρας, λόγω αδυναμίας της πολιτικής κυβέρνησης να χειριστεί την πολιτικοοικονομική κρίση.
Η συζήτηση αυτή προκλήθηκε λόγω των φημών που κυκλοφόρησαν στην Ουάσιγκτον από διάφορους αμερικανικούς κύκλους για υποτιθέμενη απαξία της αμερικανικής διοίκησης συνολικά προς το υπάρχον πολιτικό δυναμικό της Τουρκίας και για υποτιθέμενες προθέσεις του αμερικανικού παράγοντα να υποστηρίξει την συνολική δομική ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου στην Τουρκία.

31 Μαρτίου 2001
Συνάντηση Τζεμ-Powel
Στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της οικονομικής κρίσης και τα άλλα κοινού ενδιαφέροντος θέματα της περιοχής. Στο θέμα της οικονομικής κρίσης ο Colin Powel δεν φάνηκε διατεθειμένος να δώσει υποσχέσεις στον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ για άμεση οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία. Ο Colin Powel συντάχθηκε με την πολιτική του ΔΝΤ, που απαιτεί κινήσεις για υλοποίηση πολιτικού και οικονομικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος από πλευράς της Τουρκίας.
Στο θέμα του Ιράκ, η αμερικανική πλευρά δήλωσε ότι η Τουρκία στηρίζει τις απόψεις των ΗΠΑ για τα οικονομικά μέτρα κατά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν.
Ο Τζεμ από την πλευρά του προσπάθησε να δώσει εγγυήσεις στον αμερικανό υπουργό εξωτερικών για την αμέριστη πολιτική στήριξη της κυβέρνησης Ετζεβίτ στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του Κεμάλ Ντερβίς.
Πάντως μετά της συνάντηση Τζεμ-Powel ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει μεν προβλήματα, πλην όμως αυτά έχουν πρόσκαιρο χαρακτήρα και ότι η Τουρκία έχει τη δύναμη να τα αντιμετωπίσει έστω και δύσκολα, ακόμη και χωρίς την βοήθεια των ξένων. Ο Τζεμ μετά τη συνάντηση τόνισε την αξία και τις δυνατότητες που έχει σαν χώρα η Τουρκία.

Συνάντηση Τζεμ- Rumsfeld
Κατά την επίσκεψη του Τζεμ στο αμερικανικό υπουργείο άμυνας, έγινε δεκτός με τιμές πρωθυπουργού. Ο Rumsfeld, περίμενε τον Τζεμ και τον προϋπάντησε στην πόρτα του αυτοκινήτου του, μπροστά από την είσοδο του κτιρίου του υπουργείου.
Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο υπαρχηγός του αμερικανικού ΓΕΕΘΑ Frank Mayer’s και ο υφυπουργός άμυνας Paul Wolfowitz, ο οποίος τόνισε την αξία της Τουρκίας και την άψογη συνεργασία που είχε με τους Τούρκους κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στο ΝΑΤΟ.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα εξής θέματα:
• Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία
• Το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας
• Η ασφάλεια της Γεωργίας
• Το πρόβλημα του Ναγκόρνο Καραμπάγ
• Η Βαλκανική Ειρηνευτική Δύναμη
• Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις χώρες της Κ. Ασίας
• Οι πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα στα Σκόπια
• Η συνέχιση της αμερικανοτουρκικής συνεργασίας στο θέμα του Ιράκ
• Η εξελίξεις στη Μ. Ανατολή
• Η ΚΕΠΑΑ

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Τζεμ στην τουρκική πρεσβεία, μετά τις δύο συναντήσεις δήλωσε ότι συζητήθηκαν με την αμερικανική πλευρά όλα τα θέματα που αφορούν τις δυο χώρες.
Στα πλαίσια των επαφών του ο Ισμαήλ Τζεμ συναντήθηκε και με στελέχη του γνωστού ιδρύματος East West, το οποίο ως γνωστόν προωθεί εδώ και δεκαετίες της ελληνοτουρκική προσέγγιση και το οποίο πέρυσι τίμησε τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ισμαήλ Τζεμ, δια χειρός Κίσινγκερ, για την συνεισφορά τους στην ελληνοτουρκική προσέγγιση.

Το σενάριο του Ισμαήλ Τζεμ
Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, κατά τη διάρκεια των επαφών και των συζητήσεών του με τους αμερικανούς αξιωματούχους, παρουσίαζε μια υπόθεση εργασίας που είχαν συντάξει οι Τούρκοι επιτελείς σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Στρατό. Στο σενάριο αυτό οι Τούρκοι αποδείκνυαν ότι σε περίπτωση ανωμαλιών και συγκρούσεων στη Βαλκανική και στον Καύκασο, ο Ευρωπαϊκός Στρατός χωρίς τη συμμετοχή σε αυτόν της Τουρκίας, θα ήταν ανεπαρκής για να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να επιβάλλει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Σύμφωνα με τους Τούρκους σχολιαστές, το ‘Σενάριο του Τζεμ’ προκάλεσε το ενδιαφέρον των αμερικανών αξιωματούχων.

Εκτιμήσεις Συμπεράσματα
Η κρίση στην Τουρκία βρίσκεται σε εξέλιξη (03 Απριλίου 2001).
Η παρούσα κρίση δεν πρέπει να εκληφθεί σαν μια απλή οικονομική κρίση, αλλά σαν ένα τελειωτικό σύμπτωμα μιας σοβαρής πάθησης που χαρακτηρίζει το κρατικοπολιτικό σύστημα στην Τουρκία.
Εκτιμάται ότι η Τουρκία θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε ριζοσπαστικά μέτρα αναμόρφωσης του κρατικοπολιτικού της συστήματος, με βάση τις απαιτήσεις του διεθνούς παράγοντα και δη του αμερικανικού αυτού.

Read more...

Σοβαρή μείωση των εξαγωγών ανησυχεί την κυβέρνηση Ερντογάν


Του Σάββα Καλεντερίδη
Η διεθνής οικονομική κρίση άρχισε να κάνει εμαφανή την παρουσία της και στην Τουρκία, αφού οι εξαγωγές της γειτονικής χώρας, μετά από πτώση 28,2% τον Ιανουάριο, το Φεβρουάριο παρουσίασαν πτώση 35,15%, επιδεινώνοντας το εμπορικό εισοζύγιο της χώρας και συγκεντρώνοντας μαύρα σύννεφα πάνω από την οικονομία της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο οι τουρκικές εξαγωγές ήταν...7,5 δισεκατομμύρια δολάρια (-28,2%) και το Φεβρουάριο έφθασαν τα 6,865 δισεκατομμύρια δολάρια (-35,15%), σημειώνοντας συνολική πτώση 31,74% το πρώτο δίμηνο του 2009.

Η πτώση του εξαγωγικού εμπορίου έχει επηρεάσει άμεσα διάφορους τομείς της τουρκικής οικονομίας, με πρώτο το βιομηχανικό, όπου έχουν αρχίσει οι πρώτες μαζικές απολύσεις.
Η τουρκική οικονομία, μετά την εμφάνιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης και τις διαφωνίες που έχουν προκύψει μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της τουρκικής κυβέρνησης για τη χορήγηση δανείου, κρέμεται σε μια κλωστή και σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα, η κρίση μπορεί να εξελιχθεί και να αποκτήσει διαστάσεις μεγαλύτερες από την κρίση του 2001, που σήμανε το τέλος του παλαιοκομματισμού στην Τουρκία και άνοιξε διάπλατα το δρόμο για την εξουσία στο κόμμα Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης (ΑΚΡ), του σημερινού πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι η κυβέρνηση Ερντογάν κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίσει ή να επιβραδύνει την εμφάνιση και τις επιπτώσεις της κρίσης, εν όψει των δημοτικών εκλογών της 29ης Μαρτίου 2009.
Πηγή: Μιλλιέτ

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ


Σύντομα αναμένεται να κατατεθεί το συμπληρωματικό κατηγορητήριο, που αφορά τις νέες συλλήψεις στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης Εργκενεκόν. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σε αυτό θα αναφέρεται ότι η τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ, καθώς και άλλες ριζοσπαστικές οργανώσεις, δρούσαν υπό τον έλεγχο του παρακρατικού δικτύου της Εργκενεκόν. Ωστόσο, μερίδα του Τύπου σημειώνει ότι οι αρμόδιοι εισαγγελείς διέψευσαν την ανωτέρω πληροφορία σχετικά με το περιεχόμενο του νέου κατηγορητηρίου.


Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΗΠΑ


Την απαγκίστρωση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ μέχρι το τέλος του 2011 και τη συμβολή της Τουρκίας σε αυτό αναμένεται να συζητήσει η Hillary Clinton κατά τις επαφές της στην Τουρκία με τον Πρόεδρο Γκιούλ, τον Π/Θ Ερντογάν και τον ομόλογό της Αλί Μπαμπατζάν. Περαιτέρω, σύμφωνα με τον Τύπο, στην ατζέντα των συνομιλιών, αν και δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί η νέα αμερικανική πολιτική στα περιφερειακά θέματα, περιλαμβάνονται τα προβλήματα στην Παλαιστίνη, η κατάσταση στο Αφγανιστάν και οι ισχυρισμοί περί αρμενικής γενοκτονίας, που θα συζητηθούν στο Κογκρέσο στις 24 Απριλίου.


Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ – Ε.Ε.


«Ιστορική ομολογία» χαρακτηρίζουν τα ΜΜΕ τις δηλώσεις Verheugen στο γερμανικό πρακτορείο EPD, σύμφωνα με τις οποίες η Ε.Ε., με τα αντιφατικά μηνύματά της, απέτυχε να δώσει στην Τουρκία ένα αξιόπιστο όραμα ένταξης. Ο ανωτέρω εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, τονίζοντας ότι η Τουρκία διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στην ασφάλεια της νοτιανατολικής Ευρώπης, ότι θα ενταχθεί στην Ε.Ε. ευθύς μόλις εκπληρώσει τις απαιτούμενες υποχρεώσεις και ότι στην ενταξιακή διαδικασία δεν θα τεθούν επιπλέον κριτήρια ούτε θα της χορηγηθεί προνομιακό καθεστώς υποψήφιας χώρας.


Read more...

Σενάρια Συνομωσίας στην Τουρκία


Στα τουρκικά ΜΜΕ αναβίωσαν σενάρια του παρελθόντος περί πολέμου της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών [MİT] με την πρώην KGB, εξαιτίας και άλλου φόνου -του τρίτου μέσα σε ένα εξάμηνο- Τσετσένου αντιστασιακού στην Κων/πολη. Ο Τύπος θεωρεί ότι πίσω από τις μέχρι τώρα δολοφονίες στην Τουρκία τριών ηγετικών στελεχών της τσετσενικής αντίστασης κρύβονται πράκτορες της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας [FSB].


Read more...

Εξελίξεις στην υπόθεση ERGENEKON


Σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση της υπόθεσης Εργκενεκόν, στον Τύπο δημοσιεύθηκαν πληροφορίες περί καταγραφής και άλλης τηλεφωνικής επικοινωνίας, στην οποία φέρεται να αναγνωρίζεται και πάλι η φωνή του στρατηγού ε.α. Ισμαήλ Χακκί Καρανταγί, πρώην Γενικού Επιτελάρχη και ανθρώπου-κλειδί στο «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» της 28ης Φεβρουαρίου 1997, για τα 12 χρόνια του οποίου και την επίδρασή του στη σημερινή Τουρκία υπήρξαν πολλά αφιερώματα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την εν λόγω καταγραφή που στάλθηκε αυτή τη φορά στο Haber7 web site, ο Καρανταγί υποτίθεται ότι περιγράφει απροκάλυπτα τον ενεργό ρόλο, τις επαφές και τις κινήσεις του στα πραξικοπήματα της 27/5/1960 και της 12/9/1980, καθώς και στην πραξικοπηματική παρέμβαση κατά της κυβέρνησης Ερμπακάν, στις 28/2/1997. Ήδη, νομικοί κύκλοι της Τουρκίας εισηγούνται τη διερεύνηση του θέματος από τη δικαιοσύνη, και τούτο ανεξάρτητα από το αν συντρέχουν λόγοι παραγραφής.

Read more...

Τουρκία - Εκλογές


Σε χαμηλό επίπεδο φάνηκε να διολισθαίνει ο προεκλογικός αγώνας των κομμάτων ενόψει των δημοτικών εκλογών της 29ης Μαρτίου 2009. Στον Τύπο προβλήθηκαν οι μειωτικές για το πρόσωπο του Τούρκου Π/Θ αναφορές, στις οποίες κατέφυγε από τη Σινώπη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπαϋκάλ χλευάζοντας όχι την πολιτεία αλλά την προσωπικότητα και την ωριμότητα του Ταγίπ Ερντογάν, για να εισπράξει μια μέρα αργότερα από την Καισάρεια την αντίδραση του Ερντογάν, ο οποίος αρνήθηκε μεν να απαντήσει επί της ουσίας επικαλούμενος την αγωγή και το αξίωμά του, επιφυλάχθηκε ωστόσο να δώσει συνέχεια στο θέμα στα τουρκικά δικαστήρια.

Επικριτικός εμφανίστηκε και ο εθνικιστής ηγέτης Μπαχτσελί, ο οποίος μιλώντας την Κυριακή στην πρώτη προεκλογική συγκέντρωση του MHP, στη Μερσίνη, κατηγόρησε ευθέως τον Τούρκο Π/Θ, λέγοντας ότι το γεγονός πως το κυβερνών κόμμα διοργανώνει περισσότερες εκδηλώσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της τουρκικής επικράτειας οφείλεται στο ότι ο Π/Θ Ερντογάν μεταβαίνει παντού ανέξοδα χρησιμοποιώντας υπηρεσιακά ελικόπτερα και αεροπλάνα και ξοδεύοντας το δημόσιο χρήμα. Επίσης, την εμφάνισή του έκανε ο 83χρονος πρώην Π/Θ της Τουρκίας Ερμπακάν, ο οποίος συμμετείχε σε συγκέντρωση 10.000 περίπου οπαδών του Κόμματος της Ευτυχίας στο κλειστό στάδιο Αμπντί Ιπεκτσί της Κων/πολης. Ο Τύπος υπενθύμισε ότι το κόμμα αυτό είχε λάβει το 2,3% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του 2007. Τέλος, ο δήμαρχος του Ντιγιάρμπακιρ, Μπαϊντεμίρ, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση του DTP, απάντησε στις προκλήσεις του ΑΚΡ περί άλωσης του «προπύργιου των Κούρδων», χαρακτηρισμός που δίνεται στο δήμο του Ντιγιάρμπακιρ, λέγοντας ότι για κάτι τέτοιο ο Τούρκος Π/Θ, ο οποίος θα έχει την τύχη της πρώην Π/Θ Τανσού Τσιλλέρ, είναι πολύ λίγος.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ


Ενοχλημένος εμφανίσθηκε ο Π/Θ Ερντογάν από τις αναφορές περί αυξανόμενης πίεσης, βλέπε εκφοβισμού, προς τα τουρκικά ΜΜΕ, που εμπεριέχονται στη φετινή έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του State Department. Ο Τούρκος Π/Θ αντιδρώντας φέρεται να δήλωσε ότι θα θέσει το θέμα και θα ζητήσει εξηγήσεις στις συνομιλίες που θα έχει με την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Hillary Clinton κατά την επίσκεψη της τελευταίας στην Τουρκία, αποδίδοντας την όλη υπόθεση στην εκστρατεία που διεξάγει ο εκδοτικός Όμιλος Ντογάν. Από την άλλη, το θέμα του θανάτου του Ενγκίν Τσεμπέρ, από κακομεταχείριση αστυνομικών οργάνων, επανέφερε στο πρωτοσέλιδό της η χθεσινή [2/3] Radikal, κάνοντας λόγο για επιστολή, στην οποία το θύμα κατέγραφε τα βασανιστήρια που υφίστατο κατά την κράτησή του και την οποία έδωσε σε συγκρατούμενό του με σκοπό να περιέλθει στον αρμόδιο εισαγγελέα.


Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΚΟΥΡΔΙΚΟ:


Οι εφημερίδες του Σαββάτου [28/2] αναφέρθηκαν στην ενημέρωση των εκπροσώπων των ΜΜΕ από το Γενικό Επιτελείο, τονίζοντας ότι οι ΤΕΔ, ενώ από τη μια πλευρά ζητούν την επέμβαση της δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά την ομιλία του προέδρου του DTP Αχμέτ Τουρκ στα κουρδικά εντός του κτηρίου της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, από την άλλη θεωρούν την ίδρυση της TRT-6, του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου που εκπέμπει στα κουρδικά επί 24ώρου βάσεως, ως ένα απλό πολιτιστικό άνοιγμα της τουρκικής κυβέρνησης.

Επίσης, αναφερόμενα στην ίδια ενημέρωση του Γενικού Επιτελείου, τα Μέσα πρόβαλαν τις δηλώσεις του ταξίαρχου Γκιουράκ, σύμφωνα με τις οποίες 20 μέλη του ΡΚΚ σκοτώθηκαν στις 13/2/2009, στην περιοχή Σινάτ-Χαφτανίν [Β. Ιράκ] μετά από ένοπλη διαμάχη για την εξουσία μεταξύ δύο αντιτιθέμενων παρατάξεων της οργάνωσης. Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι το Γραφείο του DTP στις Βρυξέλλες συνέταξε έγγραφο προς τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου με τις παρατηρήσεις του για την πρόσφατη έκθεση της Ολλανδής ευρωβουλευτού Ruijten σχετικά με την πορεία της Τουρκία, διατυπώνοντας «περίεργα» αιτήματα, όπως π.χ. να ζητηθεί από τον Π/Θ Ερντογάν να αποστασιοποιηθεί από τη Χαμάς, όπως ζητείται από το DTP να αποστασιοποιηθεί από το PKK. Παράλληλα, το DTP επέκρινε το Ε.Κ. για διπλά μέτρα και σταθμά σε ό,τι αφορά τον τρόπο που αντιμετωπίζει το Κουρδικό, ζητώντας ίση μεταχείριση μεταξύ Χαμάς και PKK. Τέλος, ο χθεσινός [2/3] Τύπος, επαναφέροντας το θέμα της αντίδρασης των ΤΕΔ στην ομιλία Τουρκ στα κουρδικά, αναφέρθηκε σε δηλώσεις των βουλευτών του DTP Εμινέ Αϊνά και Σιρρί Σακίκ, οι οποίοι εκδήλωσαν την έντονη αντίδρασή τους καλώντας το στρατό να μην αναμειγνύεται στην πολιτική, να παραμένει στους στρατώνες του και να ασχολείται με την προστασία της χώρας, και λέγοντας ότι [οι Κούρδοι] δεν χρειάζονται άδεια από το ΑΚΡ ή από το Γενικό Επιτελείο για να εκφράζονται στη μητρική τους γλώσσα οπουδήποτε.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ – Ε.Ε.


Η Türkiye στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή» γράφει ότι ο Υπουργός Επικρατείας και διαπραγματευτής με την Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς ανέφερε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα επηρεάσει όλο τον τουρκικό κόσμο, τονίζοντας παράλληλα ότι και ο ισλαμικός κόσμος, ο οποίος απαριθμεί 1,5 δις. άτομα, υποστηρίζει τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την Ε.Ε..

Ο Εγκεμέν Μπαγίς ανέφερε, επίσης, ότι οι σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε. «θα στείλουν και σημαντικά μηνύμα-τα στη μεγάλη αυτή γεωγραφική περιοχή», εκφράζοντας την πίστη του ότι η Ε.Ε. θα αξιολογήσει καταλλήλως τα μηνύματα αυτά.


Η Sabah στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Εγκεμέν Μπαγίς: Η Τουρκία δεν έκοψε ταχύτητα» γράφει ο ότι ο Υπουργός Επικρατείας και διαπραγματευτής με την Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς ανέφερε πως δεν συμμερίζεται τις επικρίσεις των τελευταίων μηνών, σύμφωνα με τις οποίες «η Τουρκία δεν πραγμα-τοποιεί κάποιο βήμα στο θέμα της Ε.Ε.» και ότι «δεν κάνει τίποτε», προσθέτοντας: «Στο θέμα της Ε.Ε. η Τουρκία δεν έχει μειώσει την ταχύτητά της».

Ο ίδιος, μιλώντας στην εφημερίδα, ανέφερε ότι οι διαδικασίες για την Ε.Ε. θα επιταχυνθούν μετά από τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών και ότι υπάρχει ένα βεβαρυμένο πρόγραμμα. Ο Μπαγίς είπε: «Όλα αυτά αποτελούν ενδείξεις της μη στασιμότητας της Τουρκίας. Μετά τις δημοτικές εκλογές στην πορεία προς την Ε.Ε. υπάρχει η προτεραιότητα της τροποποίησης του Συντάγματος. Παράλληλα, θα ολοκλη-ρωθούν και οι σχετικές ρυθμίσεις για τη Δικαιοσύνη και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Επίσης, θα υπάρξουν αλλαγές και στο νομικό πλαίσιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

****
H Hürriyet και η Posta φιλοξενούν ταυτόχρονα άρθρο γνώμης του Mehmet Ali Birand με τίτλο «Ο Ερντογάν προσδιόρισε νέα στρατηγική για την Ε.Ε.», στο οποίο ο συντάκτης, αναφερόμενος στον αρνητικό τρόπο που οι δημοτικές εκλογές επηρεάζουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

//Ο Π/Θ Ερντογάν προγραμματίζει, μετά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, να θέσει και πάλι στην ημερήσια διάταξή του το θέμα της Ε.Ε.. Στοχεύει, επίσης, να ενεργοποιήσει και τα σχέδιά του για την πραγματοποίηση αλλαγών στο Σύνταγμα. Ο Ερντογάν, όσον αφορά την πορεία που οδηγεί προς την Ε.Ε., σκοπεύει να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις, αξιοποιώντας τις εξελίξεις που θα εξασφαλισθούν σε δύο άλλους τομείς. Ένας εξ αυτών είναι η ενέργεια και ο άλλος η ενεργός θέση της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή.

Το σχέδιο Nabucco αύξησε μονομιάς τη σημασία της Τουρκίας στην Ε.Ε., της οποίας μια από τις προτεραιότητες είναι η εξασφάλιση του φυσικού αερίου από διαφορετικές πηγές, ώστε να μην είναι καταδικασμένες οι χώρες της Ε.Ε. να εξαρτώνται από τη Ρωσία. Η διένεξη μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας, αλλά και η στάση την οποία τηρεί η Μόσχα, φοβίζουν την Ε.Ε.. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο το σχέδιο Nabucco επανήλθε ξαφνικά στο προσκήνιο.

Η υλοποίηση του σχεδίου Nabucco εξαρτάται από μια συμφωνία με την Τουρκία. Πάντως, τα παζαρέματα πάνω στο θέμα αυτό συνεχίζονται.

Ο άλλος παράγοντας είναι ο ρόλος, που διαδραματίζει η Τουρκία στη Μέση Ανατολή. Με επικεφαλής τη Γαλλία, οι χώρες της Ε.Ε. ανακάλυψαν το βάρος που έχει η Άγκυρα στις σχέσεις με το Ιράν, τη Συρία, τη Χαμάς και τη Χεζμπολλάχ. Τα βλέμματα, τώρα, στρέφονται πολύ συχνά προς την τουρκική πρωτεύουσα.

Ο Π/Θ Ερντογάν υπολογίζει ότι, εάν εξασφαλιστεί πρόοδος στα δύο αυτά θέματα, θα επιταχυνθεί παράλληλα και η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας. Εγώ, όμως, – σημειώνει ο αρθρογράφος – δεν είμαι και πολύ σίγουρος για το αποτέλεσμα της αξιολόγησης αυτής. Ωστόσο, δεν θέλω να αποθαρρύνω τον Τούρκο Π/Θ, διότι ίσως γνωρίζει κάτι περισσότερο.

Στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό της Τουρκίας, που χαρακτηρίζεται από μια ενδιαφέρουσα κινητικότητα, μέχρι τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών δεν αναμένεται κάτι το αξιόλογο. Για το λόγο αυτό, η κατάσταση δεν είναι διόλου ευχάριστη.

Ο Eğemen Bağış ζητεί από την τσεχική προεδρία το άνοιγμα τριών κεφαλαίων και όχι δύο. Το δηλώνει ευθαρσώς αναμένοντας μια καλή χειρονομία από την Ε.Ε.. Όμως, ακόμη και το άνοιγμα έστω και δύο κεφαλαίων βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Ο λόγος είναι ότι η τσεχική προεδρία λήγει τον Ιούνιο και στο εσωτερικό της Τουρκίας δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί ούτε καν τα αναγκαία βήματα όσον αφορά το θέμα των «κριτηρίων ανοίγματος» των κεφαλαίων, που πρόκειται να ανοίξουν.

Η αναμονή των εκλογών του Μαρτίου σημαίνει ότι οι τεχνικές προετοιμασίες στην Τουρκία θα καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο. Και αν ακόμη αρχίσουν τον Απρίλιο, εκείνο το οποίο φαίνεται είναι ότι πολύ δύσκολα θα προφθάσουν να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο.

Έτσι θα έχει λήξει και τσεχική προεδρία χωρίς το άνοιγμα κανενός κεφαλαίου…

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΚΟΥΡΔΙΚΟ / ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ


Η Hürriyet δημοσιεύει σήμερα την τρίτη συνέχεια σχετικά με τη σύλληψη του Οτζαλάν και τη μεταφορά του στην Τουρκία, που υπογράφει ο δημοσιογράφος Χουλουσί Τουργκούτ με τη ρουμπρίκα «Πέρασαν 10 χρόνια».

Στη σημερινή συνέχεια αναφέρεται ότι, τις πρώτες ώρες της 16ης Φεβρουαρίου 1999, το Falcon που έφερνε τον Οτζαλάν, είχε φτάσει στους τουρκικούς αιθέρες. Ο πιλότος έδινε το πρώτο μήνυμα με τη φράση: «Ειδοποιήστε αυτό το νούμερο. Το πακέτο παρελήφθη». Μετά, άρχισαν στιγμές γεμάτες αγωνία. Το αεροπλάνο, που είχε κατεύθυνση την Αττάλεια, με ξαφνική εντολή της Άγκυρας κατευθύνθηκε προς τη στρατιωτική βάση του Μπάντιρμα, όπου όμως δεν μπόρεσε να προσγειωθεί λόγω ομίχλης.

Στο μεταξύ, είχαν ελαττωθεί τα καύσιμά του, με συνέπεια το αεροσκάφος να προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Γεσίλκιοϊ. Εκεί έγινε ανεφοδιασμός και τελικά έφτασε στο Μπάντιρμα, όπου στην παραλία περίμενε μια φρεγάτα. Ο επικεφαλής της ομάδας, που επέβαινε στο αεροσκάφος, ανέφερε σε υψηλόβαθμό διοικητή ότι έφερε τον Οτζαλάν, ο οποίος εκείνη τη στιγμή παραδινόταν στις Ειδικές Δυνάμεις.

Αργότερα, ο επικεφαλής της ΜΙΤ Σενκάλ Ατάσαγκουν συναντήθηκε, όπως είχε γίνει και πριν την αναχώρηση για την Κένυα, με την ομάδα συνοδευόμενος από το βοηθό του Αλπάι και συνεχάρη έναν – έναν τους άνδρες της ομάδας. Ο Ατάσαγκουν ανέφερε πρώτα αυτή τη σημαντική εξέλιξη στον τότε Π/Θ Ετζεβίτ και στη συνέχεια στον Πρόεδρο Ντεμιρέλ. Αργότερα, πραγματοποιήθηκε στην πρωθυπουργική κατοικία αξιολόγηση της κατάστασης με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς και τη συμμετοχή του τότε Τ/ΥΠΕΞ Ισμαήλ Τζεμ.

Ο Οτζαλάν, τα μεσάνυκτα, μεταφέρθηκε με τη φρεγάτα «Φατίχ» στο Ιμραλί, όπου φυλακίστηκε, αφού πρώτα βέβαια υποβλήθηκε σε έλεγχο στοιχείων και ταυτοποίηση.

Ο Πρόεδρος και ο Π/Θ της εποχής ανήγγειλαν επισήμως, το πρωί της 16ης Φεβρουαρίου, ότι ο Οτζαλάν βρισκόταν τώρα πια στην Τουρκία.

****
Η Cumhuriyet αναγγέλλει και σήμερα στην κορυφή της πρώτης σελίδας της ότι από αύριο θα αρχίσει η δημοσίευση σειράς σχετικά με τη σύλληψη του Οτζαλάν, που θα υπογράφει ο δημοσιογράφος Μεχμέτ Φαράτς με τον τίτλο «Από την Κένυα στο Ιμραλί».

Read more...

ΣΥΝΟΔΟΣ G20 - TOYPKIA


Η παγκόσμια οικονομική κρίση θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της Συνόδου των G20 που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στο Λονδίνο αναφέρεται σε ρεπορτάζ που καταχωρίζεται στην ηλεκτρονική σελίδα του BBC με τίτλο G20: Economic snapshot, το οποίο περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση των χωρών που θα λάβουν μέρος στη Σύνοδο G 20. Ειδικότερα όσον αφορά την Τουρκία αναφέρει ότι καθώς προσπαθεί να αναβιώσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στην ΕΕ, δίνει έμφαση στην αντίδρασή της απέναντι στην ύφεση ως απόδειξη ότι πρόκειται για μία ανεπτυγμένη χώρα και όχι ως αναδυόμενη αγορά. Το τελευταίο τρίμηνο η Κεντρική Τράπεζα προέβη σε περικοπή των επιτοκίων κατά 3,75% παρόλο που τα επιτόκια παραμένουν υψηλά σε σύγκριση με τις παγκόσμιες προδιαγραφές στο 13%.


Παρόλα αυτά, συνεχίζει το BBC, η τουρκική λίρα παρουσίασε το 2008 πτώση κατά 25% έναντι του δολαρίου, ενώ το βιομηχανικό προϊόν της χώρας παρουσίασε τον Δεκέμβριο πτώση κατά 19%. Οι συνομιλίες για τη σύναψη συμφωνίας δανείου με το ΔΝΤ ανεστάλησαν τον Ιανουάριο, μετά από διαφωνίες αναφορικά με τους όρους του δανεισμού.

Η κυβέρνηση του Tayip Erdogan συνεχίζει το BBC, η οποία προσπαθεί επιπλέον να περιορίσει την ανεργία που βρίσκεται στο 12%, αντιμετωπίζει τη συνεχή καχυποψία λόγω του ισλαμικού της χαρακτήρα, σε μία χώρα στην οποία συχνά ο κοσμικός και ο θρησκευτικός χαρακτήρας (του κράτους) διαχωρίζονται.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΑΡΜΕΝΙΑ / ΗΠΑ


Η Zaman σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Ιστορική ευκαιρία με την Αρμενία – Τρίτες χώρες να μην επιφέρουν ζημία στο χρονοδιάγραμμα» γράφει ότι, όσο πλησιάζει ο Απρίλιος, το αρμενικό λόμπι των ΗΠΑ εντατικοποιεί τις προσπάθειές του αναφορικά με τα γεγονότα του 1915. Η αρμενική διασπορά καταβάλλει προσπάθειες, ώστε να ασκήσει πίεση για την αναγνώριση των ισχυρισμών «περί γενοκτονίας» από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος είχε προβεί σε υποσχέσεις κατά την προ-εκλογική περίοδο. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ετοιμαστεί σχετικό ψήφισμα αναφορικά με τους αρμενικούς ισχυρισμούς.

Από την πλευρά του, ο Τ/ΥΠΕΞ Μπαμπατζάν επέστησε την προσοχή στο γεγονός της αύξησης των διπλωματικών επαφών μεταξύ Άγκυρας – Ερεβάν.

Ο ίδιος χαρακτηριστικά ανέφερε: «Δεν είχαμε ποτέ πλησιάσει τόσο πολύ σε μια λύση. Το σημερινό σημείο, στο οποίο βρισκόμαστε, είναι το εγγύτερο σημείο προσέγγισης, που υπήρξε ποτέ από το 1915 και εντεύθεν».

Ο Μπαμπατζάν, αφού έστειλε και το ανάλογο μήνυμα προς τις τρίτες χώρες, λέγοντας να μην πραγματοποιήσουν τα βήματα εκείνα, τα οποία μπορεί να επιφέρουν ζημία στη διαδικασία αυτή, είπε: «Ενώ συ-ζητούμε με τους Αρμένιους όλα τα θέματά μας, το να πάρει θέση μια τρίτη χώρα, δηλαδή οι ΗΠΑ, το αντικρίζουμε ως εσφαλμένη κίνηση. Συλλάβαμε μια ιστορική ευκαιρία. Κατά συνέπεια, δεν πρέπει να υπάρξει βλάβη στη διαδικασία αυτή, η οποία συνεχίζεται».

Ο Τ/ΥΠΕΞ επεσήμανε επίσης ότι την ευαισθησία, που παρουσιάζει το θέμα αυτό, θα την εξηγήσει και στην Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κλίντον, η οποία στις 7 Μαρτίου θα επισκεφθεί την Τουρκία.

Ο Τ/ΥΠΕΞ Μπαμπατζάν, κατά τη μετάβασή του στη Γάζα, απάντησε και σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων της εφημερίδας Zaman και Akşam.

Ο Μπαμπατζάν, απαντώντας στην ερώτηση «κατά πόσο πριν τις 24 Απριλίου η Τουρκία μπορεί να πραγματοποιήσει κάποια έκπληξη στο θέμα της Αρμενίας», είπε: «Βρισκόμαστε σε μια περίοδο, κατά την οποία συζητούνται όλες οι παράμετροι των σχέσεών μας με στόχο την εξομάλυνση. Η περίοδος προχωρεί καλά. Όμως, δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο τέλος. Προχωρούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Μπαμπατζάν, απαντώντας στην ερώτηση «ποιος είναι ο τελικός σκοπός της διαδικασίας αυτής», είπε: «Είναι η εξομάλυνση των σχέσεων. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και μια περίοδος συνομιλιών μεταξύ Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, υπάρχει το θέμα του Καραμπάχ και των μεταναστών, το θέμα των επτά Νομών, καθώς και το θέμα της εξασφάλισης επικοινωνίας μεταξύ Καραμπάχ και Αρμενίας».

Ο Τ/ΥΠΕΞ, απαντώντας στην ερώτηση «εάν στις 24 Απριλίου μπορεί να υπάρξει στις ΗΠΑ κάποια εξέλιξη, η οποία θα προκαλέσει ανησυχία στην Τουρκία», είπε: «Δεν μπορώ να αποκλείσω ένα τέτοιο πρόβλημα. Βεβαίως και υπάρχει κάποιο ρίσκο».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι «ο Π/Θ Ερντογάν από το Βαν απηύθυνε προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ, ότι μπορεί να τραυματιστούν οι διμερείς στρατηγικές σχέσεις», ο Τ/ΥΠΕΞ είπε αυτό το γνωρίζουν άλλωστε και οι ίδιοι [οι Αμερικανοί].

Στην ερώτηση «τι μπορεί να κάνει η Τουρκία σε μια τέτοια κατάσταση», ο Τ/ΥΠΕΞ Μπαμπατζάν είπε ότι συζητώντας με τους Αρμένιους όλα τα διμερή προβλήματα το να παρέμβει μια τρίτη χώρα, δηλαδή οι ΗΠΑ, υπό μορφή είτε μιας ανακοίνωσης του Προέδρου είτε μιας απόφασης του Κογκρέσου, από τουρκικής πλευράς θα θεωρηθεί λάθος.

Στην ερώτηση «ποια είναι η κύρια τουρκική επιχειρηματολογία στο θέμα αυτό», ο Μπαμπατζάν είπε: «Όσον αφορά το θέμα του αρμενικού ψηφίσματος δεν μιλούμε απειλητικά αναφέροντας ότι “εάν εσείς το περάσετε από το Κογκρέσο, εμείς ως αντίποινα θα κάνουμε αυτό ή εκείνο”. Απλούστατα, τους εξηγούμε ποια είναι η εικόνα στο Ν. Καύκασο».

Read more...

O Ερντογάν κατέθεσε μήνυση εναντίον του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϋκάλ


Όπως αναφέρεται στις ιστοσελίδες των δικτύων NTV, CNN Türk και internethaber, στο δελτίο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu, καθώς και στο σημερινό γραπτό Τύπο, ο Π/Θ Ερντογάν κατέθεσε μήνυση εναντίον του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϋκάλ για τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς, που ξεστόμισε εναντίον του προσβάλλοντας και υποτιμώντας το πρόσωπό του αλλά και το πρωθυπουργικό αξίωμα που κατέχει

Ο Μπαϋκάλ, μεταξύ άλλων, είχε πει για τον Ερντογάν ότι «Πρωθυπουργός έγινε αλλά άνθρωπος δεν έγινε» και ότι «θέλει να παριστάνει το μάγκα».

Ο Ερντογάν, με τη μήνυση που κατέθεσε, απαιτεί από τον Μπαϋκάλ ηθική αποζημίωση ποσού 100.000 TL, ενώ 20.000 TL αποζημίωση διεκδικεί και από τον εκπρόσωπο του κόμματος Μουσταφά Όζγκιουρεκ, ο οποίος επανέλαβε τους εν λόγω χαρακτηρισμούς.

****
Όπως αναφέρεται στις ιστοσελίδες των τηλεοπτικών δικτύων και στο σημερινό γραπτό Τύπο, το σωματείο «Φάρος» [στην Τουρκία] δεν άντεξε πλέον τις επικρίσεις και τις κατηγορίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και καταφεύγει στα δικαστήρια εναντίον του αρχηγού του κόμματος Ντ. Μπαϋκάλ, ζητώντας αποζημίωση 1 εκατομμυρίου TL.

Η σχετική μήνυση κατατίθεται σήμερα από τον Πρόεδρο του «Φάρου», Εγκίν Γιλμάζ, και τους δικηγόρους του σωματείου.

Read more...

Προεκλογική Εκστρατεία Ερντογάν


Η Sabah στις εσωτερικές της σελίδες γράφει ότι έγινε γνωστό πως ο Π/Θ Ερντογάν συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά του και δεύτερη προεκλογική εκδήλωση στο Ντιγιάρμπακιρ, έχοντας σαν στόχο τη συγκέντρωση στην πλατεία, όπου θα μιλήσει, 100.000 ατόμων.

Η εν λόγω δεύτερη συγκέντρωση αναμένεται να προσδιοριστεί χρονικά μετά την 15η Μαρτίου.


Το Ντιάρμπακιρ είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό κουρδική πόλη της Τουρκίας, καθόσον θεωρείται ως η πρωτεύουσα του Κουρδιστάν.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΚΟΥΡΔΙΚΟ


Η Milliyet στις εσωτερικές της σελίδες, και σε μικρό δίστηλο με τον τίτλο «Μεγάλη προώθηση δυνάμεων στα σύνορα», γράφει ότι, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Σίρνακ για την εξουδετέρωση των μελών του ΡΚΚ, συνεχίζεται και η πρόθεση δυνάμεων στα σύνορα, που χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη σε άρματα και πολεμοφόδια τον τελευταίο καιρό.

Κατά το πέρασμα 100 στρατιωτικών οχημάτων, είχαν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Έγινε γνωστό ότι η προώθηση δυνάμεων πραγματοποιείται για τις επιχειρήσεις που συνεχίζονται εναντίον του ΡΚΚ.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Vatan στις εσωτερικές της σελίδες, τονίζοντας ότι τα άρματα που μετακινούνται, θα φτάσουν στις μεθοριακές μονάδες και στους πρόποδες του όρους Τζούντι, στο αρχηγείο του τάγματος Χισάρ.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ


Όπως αναφέρεται στο δελτίο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu με τον τίτλο «Επιπρόσθετη βοήθεια 50 εκ. δολαρίων από την Τουρκία», ο Τ/ΥΠΕΞ Μπαμπατζάν δήλωσε ότι η Τουρκία μέχρι σήμερα, τόσο από τον κρατικό τομέα όσο και από τους ιδιωτικούς οργανισμούς, συγκέντρωσε για τη Γάζα βοήθεια 43 εκ. δολαρίων και ότι, πέραν του ποσού αυτού, θα προβεί σε επιπρόσθετη βοήθεια 50 εκ. δολαρίων.
Η Τουρκία στη διάσκεψη, που είχε πραγματοποιηθεί το 2007 στο Παρίσι από τις χώρες - δωρητές με σκοπό την υποστήριξη στη διαδικασία σύστασης του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, είχε υποσχεθεί βοήθεια 150 εκ. δολαρίων.

Ο Τ/ΥΠΕΞ Μπαμπατζάν, που μίλησε τώρα στη Διεθνή Διάσκεψη για την Παλαιστινιακή Οικονομία και την Ανοικοδόμηση της Γάζας, που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο, επεσήμανε ότι η Τουρκία υποστη-ρίζει τη συμβολή της Αιγύπτου στην περιοχή για την ειρήνη και τη σταθερότητα και επεσήμανε την ανα-γκαιότητα της αναζωογόνησης του χρονοδιαγράμματος ειρήνης, που έχει σαν βάση τη συνύπαρξη δύο κρατών, που θα αναγνωρίζουν το ένα το άλλο, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε..

Ο Μπαμπατζάν είπε ότι προτεραιότητα έχει η συνεννόηση μεταξύ των παλαιστινιακών ομάδων και υπο-γράμμισε ότι προβαίνει σε έκκληση για τον τερματισμό το ταχύτερο δυνατόν των διαφωνιών μεταξύ των ομάδων αυτών. Ο Τ/ΥΠΕΞ είπε, ακόμη, ότι οι διαφωνίες μεταξύ των ομάδων επιφέρουν μεγάλη ζημία στον παλαιστινιακό λαό και στο πνεύμα της ανεξαρτησίας. Ο ίδιος, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση, που είχε και με τον Μαχμούντ Αμπάς, τόνισε: «Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Αιγύπτου για τον τερματισμό των διαφωνιών μεταξύ των Παλαιστινίων. Επίσης, είναι αναγκαία για την επίλυση του Παλαιστινιακού η από κοινού δράση του αραβικού κόσμου».

****
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου NTV με πηγή το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ο βουλευτής του MHP Αλίμ Ισίκ, που κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή με το αίτημα να απαντηθεί από τον Π/Θ, αναφέρει ότι σε μια από τις μεγάλες εφημερίδες του Ισραήλ τονίστηκε στις 19/2/2009 ότι από τον Πρόεδρο Γκιούλ και από τον Π/Θ Ερντογάν εστάλη μυστικός εκπρόσωπος στο Ισραήλ, με σκοπό να καταλαγιάσει η κρίση, που ξέσπασε στις διμερείς σχέσεις μετά το Νταβός.

Ο βουλευτής του MHP Ισίκ ερωτά αν οι ισχυρισμοί αυτοί ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ποιος ήταν ο ειδικός απεσταλμένος, με ποιους και για ποια θέματα μίλησε στο Ισραήλ εν ονόματι της Τουρκικής Δημοκρατίας και ποιο ήταν το αποτέλεσμα.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ


Η Zaman γράφει ότι ο Τ/ΥΠΕΞ Μπαμπατζάν, κατά τη μετάβασή του στην Αίγυπτο για να συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Γάζας, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων της Zaman και της Akşam.
Ο Τ/ΥΠΕΞ, στην ερώτηση «εάν η Τουρκία έχει κάποια πρόταση για το πώς θα διατεθούν τα χρήματα, τα οποία θα συγκεντρωθούν για τη Γάζα», είπε ότι το θέμα της διανομής της βοήθειας είναι πολύ σημαντικό και ότι δεν μπορούν να το πραγματοποιήσουν από μόνες τους ούτε η Παλαιστινιακή Διοίκηση, αλλά ούτε και η Χαμάς. Δεν είναι εύκολο, επίσης, να πραγματοποιηθεί ούτε από διεθνή οργάνωση, η οποία βρίσκε-ται εντός της Γάζας, και ότι απαιτείται ένας μηχανισμός, ο οποίος θα συσταθεί με τη συναίνεση όλων των πλευρών και ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει και διεθνείς οργανισμούς.


Στην ερώτηση «πώς οι Παλαιστίνιοι θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά, εφόσον οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να δοθούν στη Χαμάς», ο Τ/ΥΠΕΞ είπε ότι το πρόβλημα έγκειται στην εξασφάλιση μιας προσέγγισης μεταξύ των Παλαιστινίων. Εφόσον αυτή επιτευχθεί, τέτοιου είδους προβλήματα μπορούν να λυθούν εύκολα. Μπορεί, επίσης, να συσταθεί και μια μεταβατική κυβέρνηση μέχρι τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών. Και εφόσον υπάρξει συναίνεση, η μεταβατική αυτή κυβέρνηση μπορεί να ασχοληθεί και με τη χρησιμοποίηση των χρημάτων αυτών.

Στην ερώτηση «εάν η Τουρκία έχει αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες, όσον αφορά το θέμα προσέγγισης των παλαιστινιακών ομάδων, ανεξάρτητα από τις συνομιλίες του Καΐρου», ο Μπαμπατζάν είπε: «Βεβαίως και υπάρχουν. Άλλωστε αυτό το ανέφερε και ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης Αμπάς κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία. Στο θέμα αυτό ζητεί τη βοήθειά μας. Το ίδιο θέλει και η Χαμάς».

Στην ερώτηση «συζητείται πολύ η πολιτική της Τουρκίας για τη Χαμάς, ποια είναι η προσέγγιση της Άγκυρας», ο Μπαμπατζάν είπε ότι χρειάζεται ένα νέο όραμα για την επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος. Δηλαδή, οι Παλαιστίνιοι πρέπει να οικοδομήσουν στο εσωτερικό τους ένα μηχανισμό ασφάλειας και πολιτικής. Καμία παλαιστινιακή ομάδα αυτό δεν μπορεί να το πραγματοποιήσει από μόνη της. Συνε-πώς, πρέπει να αρχίσουν να μιλούν για ένα νέο πολιτικό μηχανισμό, στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι ομάδες.

Στην ερώτηση «εάν αυτά εξηγήθηκαν και στον εκπρόσωπο του Ομπάμα Mitchell», ο Τ/ΥΠΕΞ απάντησε: «Ναι, και μάλιστα επί ώρες. Συνομίλησα μαζί του για 3,5 ώρες, εκ των οποίων η μια ώρα αναλώθηκε σε κατ` ιδίαν συζήτηση. Μας άκουσε επί μακρόν, λέγοντας ότι χρειάζεται τη βοήθεια και τις συστάσεις μας. Ο ίδιος αντιλαμβάνεται το ειδικό βάρος της Τουρκίας στη Μ. Ανατολή και το εκτιμά, σκεπτόμενος ότι θα είναι σημαντικό εμείς να χρησιμοποιήσουμε την ειδική αυτή θέση μας».

Στην ερώτηση «ποια είναι αυτή η ειδική θέση», ο Τ/ΥΠΕΞ διευκρίνισε: «Μεταξύ των Αράβων υπάρχει ένας σοβαρός διαχωρισμός. Εμείς αποτελούμε μια χώρα, που μπορεί να μιλά και με όλες τις πλευρές».

Στην ερώτηση «εάν ο Mitchell άφησε να φανούν κάποια ίχνη από τη νέα πολιτική Ομπάμα στη Μ. Ανατολή», ο Τ/ΥΠΕΞ είπε: «Όχι. Η Τουρκία, όμως, έστειλε το εξής μήνυμα: Εάν οι ΗΠΑ θέλουν να διαδραματίσουν ενεργό διαμεσολαβητικό ρόλο στη Μ. Ανατολή, ο οποίος να έχει και αποτέλεσμα, πρέπει να εξασφαλίσουν ίση απόσταση μεταξύ των πλευρών. Οι ΗΠΑ θέλουν να συνεργάζονται μαζί μας, διότι εμείς μπορούμε και μιλάμε με όλες τις πλευρές της Μ. Ανατολής, ακόμη και με το Ισραήλ. Άλλωστε, δεν βλέπουμε το θέμα αυτό ως εσωτερική μας υπόθεση. Απεναντίας, τηρούμε μια δίκαιη στάση, η οποία είναι στάση αρχών. Όμως, είναι πολύ δύσκολο κάποιοι άλλοι να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο».

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ - EURONEWS


H LES ECHOS σε σύντομη είδηση αναφέρουν ότι το ειδησεογραφικό τ/δ Euronews σύναψε συμφωνία με την τουρκική ραδιοτηλεόραση για την εκπομπή του προγράμματός του στην τουρκική γλώσσα, από τον Ιανουάριο του 2010. Τα τουρκικά θα αποτελέσουν την 9η γλώσσα, στην οποία θα εκπέμπει το ειδησεογραφικό κανάλι.


Read more...

Τουρκικός Τύπος – Επισκόπηση – Εσωτερικές και Εξωτερικές Εξελίξεις


Με ‘λευκή’ πρώτη και τελευταία σελίδα κυκλοφόρησε η εφημερίδα ‘Τζουμχουριέτ’ την Κυριακή 1/3. Το κύριο άρθρο –μια κάθετη στήλη στην αριστερή πλευρά της πρώτης σελίδας- με τίτλο «Ποιος θα (απομείνει να) μιλάει αν σιωπήσουμε εμείς;» εξηγούσε ότι η εφημερίδα θεώρησε ότι στην παρούσα περίοδο που διανύει ο τουρκικός Τύπος, έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος ‘πιο εντυπωσιακός από ένα κείμενο’ ως προειδοποίηση ενάντια στις προσπάθειες φίμωσης των ΜΜΕ.

Η αναφορά παει κατευθείαν στον Τ/Π Ερντογάν, ο οποίος επιτίθεται πλέον ανοιχτά εναντίον ‘μερίδας του Τύπου’ –συγκεκριμένα του δημοσιογραφικού ομίλου Ντογάν-, που τελευταία δέχθηκε επίσκεψη της εφορίας και αστρονομικό πρόστιμο κάπου 400 εκ Ευρώ. Πέραν των ευρωπαϊκών και αμερικανικών εφημερίδων, αλλά, και του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου (ΙΡΙ) που έχουν κατακεραυνώσει τη στάση του Τ/Π εναντίον του Τύπου, οι επιθέσεις του Ερντογάν αποτελούν θέμα και στην πρόσφατη έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για την Τουρκία. (Η ‘Τζουμχουριέτ’ άρχισε να εκδίδεται το 1924, λέγεται ότι ο ίδιος ο Ατατούρκ κάλεσε τον Ναντίρ Ναντί να την ιδρύσει και θεωρείται η πρώτη εφημερίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας (η δεύτερη παλαιότερη είναι η ομογενειακή ‘Απογευματινή’, που ιδρύθηκε το 1925). Η εφημερίδα στήριξε την πολιτική του ιδρυτή της νέας Τουρκίας ως τον θάνατό του, είναι γνωστή, όμως, η φιλογερμανική στάση που κράτησε στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τη δεκαετία του ’80 και του ’90 υπό τη διεύθυνση του δημοσιογράφου Χασάν Τζεμάλ (τώρα, αρθρογραφεί στη Μιλιέτ) ήταν η ‘κεντροαριστερή σοβαρή εφημερίδα της Τουρκίας’. Από το 1996 την διευθύνει ο 85χρονος Ιλχάν Σελτσούκ, ο οποίος ανδρώθηκε στον κύκλο του περιοδικού ‘Yön’ (1961-67) του Ντογάν Αβτζίογλου, ένας κύκλος που στην Τουρκία ονομάζεται ‘αριστερός χουντικός’ (sol cuntacı), ο οποίος, παρά τις κάποιες σοσιαλδημοκρατικές πεποιθήσεις του, πιστεύει στην ‘ανάγκη προστασίας του κοσμικού κράτους από το στρατό’. Η ‘Τζουμχουριέτ’, σήμερα, έχει ημερήσια κυκλοφορία περί τα 65 χιλ. φύλλα και είναι αντιπολιτευτική στην κυβέρνηση ΑΚΡ με την έννοια του αντι-ισλαμισμού).
Νέα εφημερίδα, η Haber Türk, κυκλοφορεί εδώ από την Κυριακή1/3. Είναι ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Τουργκάϊ Τζινέρ, ο οποίος είχε κάνει, προ πενταετίας, μια μεγαλειώδη είσοδο στο χώρο τον ΜΜΕ με την αγορά της εφημερίδας Σαμπάχ και του τηλεοπτικού καναλιού ATV, η οποία όμως, τελικά, δεν είχε ευωδοθεί. Επικεφαλής της νέας εφημερίδας είναι ο, κάποτε σταρ της Σαμπάχ, Φατίχ Αλταϊλί, ο οποίος δηλώνει ότι η καινούρια εφημερίδα ‘θα είναι αγωνιστική’. Η Χαμπέρ Τουρκ στοιχίζει 5 γρόσια (έναντι των 40 και 50 που τιμώνται οι άλλες εφημερίδες).
Η μονομαχία Ερντογάν-Μπαϊκάλ στον προεκλογικό αγώνα για τις δημοτικές εκλογές, κορυφώθηκε από χθες με την αγωγή που δήλωσε ότι θα καταθέσει ο Τ/Π εναντίον του αρχηγού του CHP, επειδή ο δεύτερος σε προχθεσινή ομιλία του αποκάλεσε τον Ερντογάν ‘άξεστο’ (maganda, στην τουρκική αργκό), λέγοντας, επίσης, ότι ‘μπορεί να έγινε εξουσία, άνθρωπος όμως δεν έγινε’.
Οκτώ ληστείες διαπράχτηκαν μέσα στις τελευταίες 22 ημέρες σε γραφεία των Τουρκικών Ταχυδρομείων στην Κωνσταντινούπολη. Το συνολικό ποσό που εκλάπη ανέρχεται στο τεράστιο ποσό των 3 δισεκατομμυρίων Λιρών Τουρκίας (περίπου 1,5 δις Ευρώ). Οι δράστες παραμένουν άγνωστοι, ενώ οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι έχουν ξεκινήσει απεργειακές κινητοποιήσεις καθώς η διεύθυνση των Ταχυδρομείων περικόπτει διάφορα ποσά από τους μισθούς τους έναντι των κλαπέντων.
Την άποψη του εξέφρασε το τουρκικό γενικό Επιτελείο στο θέμα της χρήσης της κουρδικής γλώσσας στην Τουρκία –μετά την ομιλία του αρχηγού του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP), Αχμέτ Τουρκ, στην Εθνοσυνέλευση την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο στρατηγός Μετίν Γκιουράκ, στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων την Παρασκευή 27/2, το Γενικό Επιτελείο ‘καλεί τους εισαγγελείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους στην περίπτωση του Αχμέτ Τουρκ’, ενώ ‘θεωρεί τη λειτουργία του κουρδικού καναλιού TRT-6 ένα ανώδυνο πολιτιστικό άνοιγμα προς τους Κούρδους πολίτες’.
«Το ΡΚΚ δεν μπορεί να συγκεντρώνει χρήματα και δωρεές στην Ελβετία, χάρη στα μέτρα που έχουμε πάρει», δήλωσε η ελβετίδα Υπουργός Δικαιοσύνης Έβελιν Βίντμερ-Σλούμπφ, κατά την προχθεσινή επίσκεψή της στην Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό της.
Αυτό τον καιρό, σημειώνεται μεγάλη κινητικότητα σε επίσημα ταξίδια και επισκέψεις από και προς την Άγκυρα. Ο Τ/Πρόεδρος Γκιούλ θα επισκεφτεί τις επόμενες ημέρες τις Βρυξέλλες, στις 10 Μαρτίου θα παει στην Τεχεράνη για την ετήσια τακτική συνάντηση της ECO –του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας-Ιράν-Πακιστάν, ενώ οι επιτελείς του επεξεργάζονται τα σχέδια επισκέψεών του στο Ισραήλ και το Ιράκ. Για την επίσκεψη Γκιούλ στο Τελ Αβίβ λέγεται ότι διαμεσολάβησε ο εβραίος επιχειρηματίας της Πόλης Ζακ Καμί. Ο Τ/ΥΠΕΞ Μπαμπατζάν θα πάει τον Απρίλιο στο Ερεβάν για να συμμετάσχει στην σύσκεψη των ΥΠΕΞ των χωρών του ΟΣΕΠ. Η πιο σημαντική επίσκεψη στην Άγκυρα είναι αυτή της αμερικανίδας ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον, που θα βρίσκεται στην τουρκική πρωτεύουσα αυτό το Σαββατοκύριακο.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα στην σημερινή ‘Ταράφ’, το Ιράκ απαγόρευσε τη χρήση των Τουρκομανικών ως επίσημης γλώσσας. Σε έγγραφο της νομαρχίας Σαλαχαντίν, ορίζεται ότι ‘απαγορεύεται η χρήση άλλης γλώσσας πλην των επισήμων, που είναι η αραβική και η κουρδική’.
Και άλλος τσετσένος πρώην στρατιωτικός, ο Αλί Οσάεφ, δολοφονήθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη. Μετά τη χθεσινή, και τις δύο περυσινές δολοφονίες των τσετσένων στρατιωτικών Γκαζί Εντισουλτάνοφ και Ισλάμ Τσανιμπέκοφ που ζούσαν ως πολιτικοί πρόσφυγες στην Κωνσταντινούπολη, τα ερωτήματα που τίθενται στον Τύπο είναι ‘αν τις δολοφονίες τις διαπράττουν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες’ ή ‘αν το μήλον της έριδος είναι τα χρήματα που συγκεντρώνονται στην Τουρκία για την Τσετσενία’.
Η Τουρκία προσέφερε 50 εκ. δολάρια ως βοήθεια στη Σύνοδο για την Ανοικοδόμηση της Γάζας στο Σαρμ Αλ Σεϊχ της Αιγύπτου. Με το ποσό αυτό, η συνολική υλική βοήθεια της Τουρκίας στη Γάζα ανήλθε –σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ- σε 200 εκ δολάρια.
Η οικονομική κρίση φαίνεται να ‘έσβησε’ από την λίστα των 20 πλουσιότερων Τούρκων τους Σαμπαντζί και τους Κοτς. Την πρώτη θέση στη σχετική λίστα του Forbes, πήρε φέτος ο Χουσεϊν Όζγιεγιν (ο πρώην ιδιοκτήτης της Finansbank, που αγόρασε η Εθνική), αφήνοντας τον Μεχμέτ Εμίν Καράμεχμετ (ιδιοκτήτη της Turkcell κλπ) στη δεύτερη θέση. Εντύπωση στη λίστα των 100 πλουσιότερων κάνουν τα ονόματα των ‘νέων τζακιών του ΑΚΡ’ : Λατίφ Τόπμπας, Μεχμέτ Τζενγκίζ και Ντογάναϊ Σαμουράϊ.
Τέλος, το αεροπορικό δυστύχημα της ΤΗΥ στο Άμστερνταμ, βρίσκεται από προχθές στα ‘ψιλά’ των εφημερίδων –χάρη, λένε οι τουρκικές εφημερίδες, στην όλλανδική προσκόλληση στη νομοτυπία : ‘απαγορεύεται η ανακοίνωση των ονομάτων των νεκρών χωρίς την άδεια των συγγενών’, ‘δεν επιτρέπεται η ανακοίνωση ονομάτων των τραυματισμένων’ κλπ. Το τελευταίο νέο είναι ότι η αεροπορική εταιρία ‘δεν γνώριζε τον ακριβή αριθμό των επιβατών, οι οποίοι ήταν τελικά 135 και όχι 134’.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΗΠΑ / ΑΡΘΡΟ ΓΝΩΜΗΣ


H Radikal καταχωρεί άρθρο γνώμης του επικεφαλής του Γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα Murat Υetkin με τίτλο «Πριν την επίσκεψη Κλίντον, η κατάσταση των σχέσεών μας με τις ΗΠΑ», στο ο-ποίο μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

Η είδηση για την επίσκεψη, στις 7 Μαρτίου, στην Τουρκία της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Κλίντον κινητοποίησε την Άγκυρα. Η Κλίντον βρισκόταν, όπως άλλωστε και ο Μπαμπατζάν, στην πόλη Şarm El Şeyh της Αιγύπτου για τη διεθνή διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Γάζας. Από σήμερα αρχίζει την περιοδεία της στην Ευρώπη. Η περιοδεία αυτή δεν αφορά μόνο τις χώρες της Ε.Ε., αλλά περιλαμβάνει και την Ελβετία, χώρα η οποία ενδιαφέρει και τις αμερικανικές τράπεζες.


Στις 5 Μαρτίου, όπως και ο Μπαμπατζάν, η Κλίντον θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ. Στη Σύνοδο αυτή αναμένεται να συζητηθούν θέματα, όπως η επιστροφή της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας, το θέμα της αποχώρησης της Ρωσίας από τη Γεωργία, το θέμα αναγνώρισης της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας, αλλά και οι σχέσεις της Γεωργίας και της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ. Δηλαδή, στρατηγικά θέματα, τα οποία ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και την Τουρκία.

Στο χαρτοφυλάκιο της Κλίντον για την Τουρκία, εκτός από τα θέματα αυτά, υπάρχουν και άλλα. Υπάρχουν περίπου 15 φάκελοι με θέματα από το Ιράκ μέχρι το Αφγανιστάν, από το ΡΚΚ μέχρι τη Χαμάς, από τους ενεργειακούς αγωγούς μέχρι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Υπάρχει, επίσης, και το θέμα των ισχυρισμών περί αρμενικής γενοκτονίας, το οποίο είναι αμφίβολο εάν θα έρθει ή όχι στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Όμως, από την επίσκεψη αυτή δεν πρέπει να αναμένουμε να προκύψει κάποια σημαντική απόφαση. Διότι η αμερικανική διοίκηση δεν έχει μορφοποιήσει ακόμη οριστικά την πολιτική, που θα ακολουθήσει στην Ευρώπη και κατ` επέκταση στο σκέλος της Τουρκίας. Άλλωστε, δεν έχει εγκριθεί ακόμη από το Κογκρέσο και ο διορισμός του Philip Gordon, τον οποίο έχει υποδείξει η Κλίντον και ο οποίος προαλείφεται ως υπεύθυνος επί θεμάτων Ευρώπης στο αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Από την άλλη, η ανακοίνωση των λεπτομερειών, εκ μέρους του Ομπάμα, της απαγκίστρωσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, το στάδιο των αποφάσεων του ΝΑΤΟ αναφορικά με το Αφγανιστάν, το θέμα του Ιράν, όπου η κατάσταση θα αποσαφηνισθεί μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν εκεί, αλλά και τα θέματα του Καυκάσου, συμπεριέλαβαν και την Τουρκία στο πρόγραμμα επισκέψεων της Κλίντον.

Τη στιγμή αυτή, υπάρχει ένα θέμα, το οποίο δεν δείχνει σημεία αλλαγής. Και αυτό είναι η κοινή αντιμετώπιση του ΡΚΚ. Στην πραγματικότητα, για την αλλαγή των σχέσεων στρατού προς στρατό, απαιτείται η υπογραφή μιας άλλης οδηγίας περί εθνικής ασφάλειας από αυτή που είχε υπογραφεί από τον τέως Πρόεδρο Μπους, στις 5 Νοεμβρίου 2007.

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι κατά την επίσκεψη, στις 20 Φεβρουαρίου, στην Άγκυρα του στρατηγού Keith Alexander, διοικητή του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, μεταξύ των άλλων είχε συζητηθεί και το θέμα συνεργασίας όσον αφορά την καταπολέμηση του ΡΚΚ. Ο Alexander πραγματοποίησε συνομιλίες και με τον Μπασμπούγ. Ήρθαν, επίσης, στην Άγκυρα ο Robert Wexler, μέλος του Αμερικανικού Κογκρέ-σου και συμπρόεδρος της ομάδας αμερικανοτουρκικής φιλίας, και ο George Mitchell, εκπρόσωπος του Ομπάμα στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, η τουρκική πλευρά κατά τις επαφές αυτές μετέφερε και τις απόψεις της όσον αφορά τις ΗΠΑ και την ανάγκη λήψης εκ μέρους τους μέτρων περισσότερο αποτελεσματικών, εν ανάγκη και στρατιωτικών, εναντίον του ΡΚΚ. Αν και οι δύο πλευρές δεν συνδέουν τα δύο αυτά θέματα μεταξύ τους, εντούτοις σε μια περίοδο, κατά την οποία αναμένεται από τις χώρες του ΝΑΤΟ να στείλουν μάχιμες μονάδες στο Αφγανιστάν, είναι πολύ εύλογο η Τουρκία να αναμένει μεγαλύτερη συμβολή όσον αφορά το θέμα καταπολέμησης της δικής της τρομοκρατίας.

Όσον αφορά το θέμα του ψηφίσματος περί αρμενικής γενοκτονίας… Η Άγκυρα, αυτή τη φορά, όχι μόνο είναι περισσότερο ανήσυχη, αλλά δείχνει και μεγαλύτερη αντίδραση. Η ένταση προέρχεται από τον προεκλογικό λόγο του Ομπάμα προς τους Αμερικανούς Αρμένιους. Μια άλλη ανησυχία προέρχεται από το γεγονός ότι ένα ενδεχόμενο αποδοχής του ψηφίσματος θα διαταράξει το κλίμα, το οποίο υπάρχει στις σχέσεις Τουρκίας – Αρμενίας, αλλά και τις ισορροπίες στον Καύκασο υπέρ της Ρωσίας.

Το θέμα αυτό πλέον κάθε χρόνο κρέμεται πάνω από το κεφάλι της Τουρκίας, σαν τη δαμόκλειο σπάθη. Το Τ/ΥΠΕΞ κάθε φορά το αντιμετωπίζει, όμως υπάρχουν και αυτοί, οι οποίοι έχουν βαρεθεί και δηλώνουν: «Ό,τι είναι να γίνει, ας γίνει». Πάντως, η μπάλα είναι στο γήπεδο του Ομπάμα. Ίσως, λοιπόν, η Κλίντον κάτι να έχει να πει πάνω στο θέμα αυτό…

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP