Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ


Όπως αναφέρεται στο δελτίο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu με τον τίτλο «Επιπρόσθετη βοήθεια 50 εκ. δολαρίων από την Τουρκία», ο Τ/ΥΠΕΞ Μπαμπατζάν δήλωσε ότι η Τουρκία μέχρι σήμερα, τόσο από τον κρατικό τομέα όσο και από τους ιδιωτικούς οργανισμούς, συγκέντρωσε για τη Γάζα βοήθεια 43 εκ. δολαρίων και ότι, πέραν του ποσού αυτού, θα προβεί σε επιπρόσθετη βοήθεια 50 εκ. δολαρίων.
Η Τουρκία στη διάσκεψη, που είχε πραγματοποιηθεί το 2007 στο Παρίσι από τις χώρες - δωρητές με σκοπό την υποστήριξη στη διαδικασία σύστασης του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, είχε υποσχεθεί βοήθεια 150 εκ. δολαρίων.

Ο Τ/ΥΠΕΞ Μπαμπατζάν, που μίλησε τώρα στη Διεθνή Διάσκεψη για την Παλαιστινιακή Οικονομία και την Ανοικοδόμηση της Γάζας, που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο, επεσήμανε ότι η Τουρκία υποστη-ρίζει τη συμβολή της Αιγύπτου στην περιοχή για την ειρήνη και τη σταθερότητα και επεσήμανε την ανα-γκαιότητα της αναζωογόνησης του χρονοδιαγράμματος ειρήνης, που έχει σαν βάση τη συνύπαρξη δύο κρατών, που θα αναγνωρίζουν το ένα το άλλο, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε..

Ο Μπαμπατζάν είπε ότι προτεραιότητα έχει η συνεννόηση μεταξύ των παλαιστινιακών ομάδων και υπο-γράμμισε ότι προβαίνει σε έκκληση για τον τερματισμό το ταχύτερο δυνατόν των διαφωνιών μεταξύ των ομάδων αυτών. Ο Τ/ΥΠΕΞ είπε, ακόμη, ότι οι διαφωνίες μεταξύ των ομάδων επιφέρουν μεγάλη ζημία στον παλαιστινιακό λαό και στο πνεύμα της ανεξαρτησίας. Ο ίδιος, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση, που είχε και με τον Μαχμούντ Αμπάς, τόνισε: «Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Αιγύπτου για τον τερματισμό των διαφωνιών μεταξύ των Παλαιστινίων. Επίσης, είναι αναγκαία για την επίλυση του Παλαιστινιακού η από κοινού δράση του αραβικού κόσμου».

****
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου NTV με πηγή το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ο βουλευτής του MHP Αλίμ Ισίκ, που κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή με το αίτημα να απαντηθεί από τον Π/Θ, αναφέρει ότι σε μια από τις μεγάλες εφημερίδες του Ισραήλ τονίστηκε στις 19/2/2009 ότι από τον Πρόεδρο Γκιούλ και από τον Π/Θ Ερντογάν εστάλη μυστικός εκπρόσωπος στο Ισραήλ, με σκοπό να καταλαγιάσει η κρίση, που ξέσπασε στις διμερείς σχέσεις μετά το Νταβός.

Ο βουλευτής του MHP Ισίκ ερωτά αν οι ισχυρισμοί αυτοί ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ποιος ήταν ο ειδικός απεσταλμένος, με ποιους και για ποια θέματα μίλησε στο Ισραήλ εν ονόματι της Τουρκικής Δημοκρατίας και ποιο ήταν το αποτέλεσμα.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP