Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ


Η Zaman γράφει ότι ο Τ/ΥΠΕΞ Μπαμπατζάν, κατά τη μετάβασή του στην Αίγυπτο για να συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Γάζας, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων της Zaman και της Akşam.
Ο Τ/ΥΠΕΞ, στην ερώτηση «εάν η Τουρκία έχει κάποια πρόταση για το πώς θα διατεθούν τα χρήματα, τα οποία θα συγκεντρωθούν για τη Γάζα», είπε ότι το θέμα της διανομής της βοήθειας είναι πολύ σημαντικό και ότι δεν μπορούν να το πραγματοποιήσουν από μόνες τους ούτε η Παλαιστινιακή Διοίκηση, αλλά ούτε και η Χαμάς. Δεν είναι εύκολο, επίσης, να πραγματοποιηθεί ούτε από διεθνή οργάνωση, η οποία βρίσκε-ται εντός της Γάζας, και ότι απαιτείται ένας μηχανισμός, ο οποίος θα συσταθεί με τη συναίνεση όλων των πλευρών και ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει και διεθνείς οργανισμούς.


Στην ερώτηση «πώς οι Παλαιστίνιοι θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά, εφόσον οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να δοθούν στη Χαμάς», ο Τ/ΥΠΕΞ είπε ότι το πρόβλημα έγκειται στην εξασφάλιση μιας προσέγγισης μεταξύ των Παλαιστινίων. Εφόσον αυτή επιτευχθεί, τέτοιου είδους προβλήματα μπορούν να λυθούν εύκολα. Μπορεί, επίσης, να συσταθεί και μια μεταβατική κυβέρνηση μέχρι τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών. Και εφόσον υπάρξει συναίνεση, η μεταβατική αυτή κυβέρνηση μπορεί να ασχοληθεί και με τη χρησιμοποίηση των χρημάτων αυτών.

Στην ερώτηση «εάν η Τουρκία έχει αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες, όσον αφορά το θέμα προσέγγισης των παλαιστινιακών ομάδων, ανεξάρτητα από τις συνομιλίες του Καΐρου», ο Μπαμπατζάν είπε: «Βεβαίως και υπάρχουν. Άλλωστε αυτό το ανέφερε και ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης Αμπάς κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία. Στο θέμα αυτό ζητεί τη βοήθειά μας. Το ίδιο θέλει και η Χαμάς».

Στην ερώτηση «συζητείται πολύ η πολιτική της Τουρκίας για τη Χαμάς, ποια είναι η προσέγγιση της Άγκυρας», ο Μπαμπατζάν είπε ότι χρειάζεται ένα νέο όραμα για την επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος. Δηλαδή, οι Παλαιστίνιοι πρέπει να οικοδομήσουν στο εσωτερικό τους ένα μηχανισμό ασφάλειας και πολιτικής. Καμία παλαιστινιακή ομάδα αυτό δεν μπορεί να το πραγματοποιήσει από μόνη της. Συνε-πώς, πρέπει να αρχίσουν να μιλούν για ένα νέο πολιτικό μηχανισμό, στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι ομάδες.

Στην ερώτηση «εάν αυτά εξηγήθηκαν και στον εκπρόσωπο του Ομπάμα Mitchell», ο Τ/ΥΠΕΞ απάντησε: «Ναι, και μάλιστα επί ώρες. Συνομίλησα μαζί του για 3,5 ώρες, εκ των οποίων η μια ώρα αναλώθηκε σε κατ` ιδίαν συζήτηση. Μας άκουσε επί μακρόν, λέγοντας ότι χρειάζεται τη βοήθεια και τις συστάσεις μας. Ο ίδιος αντιλαμβάνεται το ειδικό βάρος της Τουρκίας στη Μ. Ανατολή και το εκτιμά, σκεπτόμενος ότι θα είναι σημαντικό εμείς να χρησιμοποιήσουμε την ειδική αυτή θέση μας».

Στην ερώτηση «ποια είναι αυτή η ειδική θέση», ο Τ/ΥΠΕΞ διευκρίνισε: «Μεταξύ των Αράβων υπάρχει ένας σοβαρός διαχωρισμός. Εμείς αποτελούμε μια χώρα, που μπορεί να μιλά και με όλες τις πλευρές».

Στην ερώτηση «εάν ο Mitchell άφησε να φανούν κάποια ίχνη από τη νέα πολιτική Ομπάμα στη Μ. Ανατολή», ο Τ/ΥΠΕΞ είπε: «Όχι. Η Τουρκία, όμως, έστειλε το εξής μήνυμα: Εάν οι ΗΠΑ θέλουν να διαδραματίσουν ενεργό διαμεσολαβητικό ρόλο στη Μ. Ανατολή, ο οποίος να έχει και αποτέλεσμα, πρέπει να εξασφαλίσουν ίση απόσταση μεταξύ των πλευρών. Οι ΗΠΑ θέλουν να συνεργάζονται μαζί μας, διότι εμείς μπορούμε και μιλάμε με όλες τις πλευρές της Μ. Ανατολής, ακόμη και με το Ισραήλ. Άλλωστε, δεν βλέπουμε το θέμα αυτό ως εσωτερική μας υπόθεση. Απεναντίας, τηρούμε μια δίκαιη στάση, η οποία είναι στάση αρχών. Όμως, είναι πολύ δύσκολο κάποιοι άλλοι να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP