Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

ΣΥΝΟΔΟΣ G20 - TOYPKIA


Η παγκόσμια οικονομική κρίση θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της Συνόδου των G20 που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στο Λονδίνο αναφέρεται σε ρεπορτάζ που καταχωρίζεται στην ηλεκτρονική σελίδα του BBC με τίτλο G20: Economic snapshot, το οποίο περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση των χωρών που θα λάβουν μέρος στη Σύνοδο G 20. Ειδικότερα όσον αφορά την Τουρκία αναφέρει ότι καθώς προσπαθεί να αναβιώσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στην ΕΕ, δίνει έμφαση στην αντίδρασή της απέναντι στην ύφεση ως απόδειξη ότι πρόκειται για μία ανεπτυγμένη χώρα και όχι ως αναδυόμενη αγορά. Το τελευταίο τρίμηνο η Κεντρική Τράπεζα προέβη σε περικοπή των επιτοκίων κατά 3,75% παρόλο που τα επιτόκια παραμένουν υψηλά σε σύγκριση με τις παγκόσμιες προδιαγραφές στο 13%.


Παρόλα αυτά, συνεχίζει το BBC, η τουρκική λίρα παρουσίασε το 2008 πτώση κατά 25% έναντι του δολαρίου, ενώ το βιομηχανικό προϊόν της χώρας παρουσίασε τον Δεκέμβριο πτώση κατά 19%. Οι συνομιλίες για τη σύναψη συμφωνίας δανείου με το ΔΝΤ ανεστάλησαν τον Ιανουάριο, μετά από διαφωνίες αναφορικά με τους όρους του δανεισμού.

Η κυβέρνηση του Tayip Erdogan συνεχίζει το BBC, η οποία προσπαθεί επιπλέον να περιορίσει την ανεργία που βρίσκεται στο 12%, αντιμετωπίζει τη συνεχή καχυποψία λόγω του ισλαμικού της χαρακτήρα, σε μία χώρα στην οποία συχνά ο κοσμικός και ο θρησκευτικός χαρακτήρας (του κράτους) διαχωρίζονται.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP