Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΗΠΑ / ΑΡΘΡΟ ΓΝΩΜΗΣ


H Radikal καταχωρεί άρθρο γνώμης του επικεφαλής του Γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα Murat Υetkin με τίτλο «Πριν την επίσκεψη Κλίντον, η κατάσταση των σχέσεών μας με τις ΗΠΑ», στο ο-ποίο μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

Η είδηση για την επίσκεψη, στις 7 Μαρτίου, στην Τουρκία της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Κλίντον κινητοποίησε την Άγκυρα. Η Κλίντον βρισκόταν, όπως άλλωστε και ο Μπαμπατζάν, στην πόλη Şarm El Şeyh της Αιγύπτου για τη διεθνή διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Γάζας. Από σήμερα αρχίζει την περιοδεία της στην Ευρώπη. Η περιοδεία αυτή δεν αφορά μόνο τις χώρες της Ε.Ε., αλλά περιλαμβάνει και την Ελβετία, χώρα η οποία ενδιαφέρει και τις αμερικανικές τράπεζες.


Στις 5 Μαρτίου, όπως και ο Μπαμπατζάν, η Κλίντον θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ. Στη Σύνοδο αυτή αναμένεται να συζητηθούν θέματα, όπως η επιστροφή της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας, το θέμα της αποχώρησης της Ρωσίας από τη Γεωργία, το θέμα αναγνώρισης της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας, αλλά και οι σχέσεις της Γεωργίας και της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ. Δηλαδή, στρατηγικά θέματα, τα οποία ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και την Τουρκία.

Στο χαρτοφυλάκιο της Κλίντον για την Τουρκία, εκτός από τα θέματα αυτά, υπάρχουν και άλλα. Υπάρχουν περίπου 15 φάκελοι με θέματα από το Ιράκ μέχρι το Αφγανιστάν, από το ΡΚΚ μέχρι τη Χαμάς, από τους ενεργειακούς αγωγούς μέχρι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Υπάρχει, επίσης, και το θέμα των ισχυρισμών περί αρμενικής γενοκτονίας, το οποίο είναι αμφίβολο εάν θα έρθει ή όχι στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Όμως, από την επίσκεψη αυτή δεν πρέπει να αναμένουμε να προκύψει κάποια σημαντική απόφαση. Διότι η αμερικανική διοίκηση δεν έχει μορφοποιήσει ακόμη οριστικά την πολιτική, που θα ακολουθήσει στην Ευρώπη και κατ` επέκταση στο σκέλος της Τουρκίας. Άλλωστε, δεν έχει εγκριθεί ακόμη από το Κογκρέσο και ο διορισμός του Philip Gordon, τον οποίο έχει υποδείξει η Κλίντον και ο οποίος προαλείφεται ως υπεύθυνος επί θεμάτων Ευρώπης στο αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Από την άλλη, η ανακοίνωση των λεπτομερειών, εκ μέρους του Ομπάμα, της απαγκίστρωσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, το στάδιο των αποφάσεων του ΝΑΤΟ αναφορικά με το Αφγανιστάν, το θέμα του Ιράν, όπου η κατάσταση θα αποσαφηνισθεί μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν εκεί, αλλά και τα θέματα του Καυκάσου, συμπεριέλαβαν και την Τουρκία στο πρόγραμμα επισκέψεων της Κλίντον.

Τη στιγμή αυτή, υπάρχει ένα θέμα, το οποίο δεν δείχνει σημεία αλλαγής. Και αυτό είναι η κοινή αντιμετώπιση του ΡΚΚ. Στην πραγματικότητα, για την αλλαγή των σχέσεων στρατού προς στρατό, απαιτείται η υπογραφή μιας άλλης οδηγίας περί εθνικής ασφάλειας από αυτή που είχε υπογραφεί από τον τέως Πρόεδρο Μπους, στις 5 Νοεμβρίου 2007.

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι κατά την επίσκεψη, στις 20 Φεβρουαρίου, στην Άγκυρα του στρατηγού Keith Alexander, διοικητή του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, μεταξύ των άλλων είχε συζητηθεί και το θέμα συνεργασίας όσον αφορά την καταπολέμηση του ΡΚΚ. Ο Alexander πραγματοποίησε συνομιλίες και με τον Μπασμπούγ. Ήρθαν, επίσης, στην Άγκυρα ο Robert Wexler, μέλος του Αμερικανικού Κογκρέ-σου και συμπρόεδρος της ομάδας αμερικανοτουρκικής φιλίας, και ο George Mitchell, εκπρόσωπος του Ομπάμα στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, η τουρκική πλευρά κατά τις επαφές αυτές μετέφερε και τις απόψεις της όσον αφορά τις ΗΠΑ και την ανάγκη λήψης εκ μέρους τους μέτρων περισσότερο αποτελεσματικών, εν ανάγκη και στρατιωτικών, εναντίον του ΡΚΚ. Αν και οι δύο πλευρές δεν συνδέουν τα δύο αυτά θέματα μεταξύ τους, εντούτοις σε μια περίοδο, κατά την οποία αναμένεται από τις χώρες του ΝΑΤΟ να στείλουν μάχιμες μονάδες στο Αφγανιστάν, είναι πολύ εύλογο η Τουρκία να αναμένει μεγαλύτερη συμβολή όσον αφορά το θέμα καταπολέμησης της δικής της τρομοκρατίας.

Όσον αφορά το θέμα του ψηφίσματος περί αρμενικής γενοκτονίας… Η Άγκυρα, αυτή τη φορά, όχι μόνο είναι περισσότερο ανήσυχη, αλλά δείχνει και μεγαλύτερη αντίδραση. Η ένταση προέρχεται από τον προεκλογικό λόγο του Ομπάμα προς τους Αμερικανούς Αρμένιους. Μια άλλη ανησυχία προέρχεται από το γεγονός ότι ένα ενδεχόμενο αποδοχής του ψηφίσματος θα διαταράξει το κλίμα, το οποίο υπάρχει στις σχέσεις Τουρκίας – Αρμενίας, αλλά και τις ισορροπίες στον Καύκασο υπέρ της Ρωσίας.

Το θέμα αυτό πλέον κάθε χρόνο κρέμεται πάνω από το κεφάλι της Τουρκίας, σαν τη δαμόκλειο σπάθη. Το Τ/ΥΠΕΞ κάθε φορά το αντιμετωπίζει, όμως υπάρχουν και αυτοί, οι οποίοι έχουν βαρεθεί και δηλώνουν: «Ό,τι είναι να γίνει, ας γίνει». Πάντως, η μπάλα είναι στο γήπεδο του Ομπάμα. Ίσως, λοιπόν, η Κλίντον κάτι να έχει να πει πάνω στο θέμα αυτό…

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP