Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΑΡΜΕΝΙΑ / ΗΠΑ


Η Zaman σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Ιστορική ευκαιρία με την Αρμενία – Τρίτες χώρες να μην επιφέρουν ζημία στο χρονοδιάγραμμα» γράφει ότι, όσο πλησιάζει ο Απρίλιος, το αρμενικό λόμπι των ΗΠΑ εντατικοποιεί τις προσπάθειές του αναφορικά με τα γεγονότα του 1915. Η αρμενική διασπορά καταβάλλει προσπάθειες, ώστε να ασκήσει πίεση για την αναγνώριση των ισχυρισμών «περί γενοκτονίας» από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος είχε προβεί σε υποσχέσεις κατά την προ-εκλογική περίοδο. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ετοιμαστεί σχετικό ψήφισμα αναφορικά με τους αρμενικούς ισχυρισμούς.

Από την πλευρά του, ο Τ/ΥΠΕΞ Μπαμπατζάν επέστησε την προσοχή στο γεγονός της αύξησης των διπλωματικών επαφών μεταξύ Άγκυρας – Ερεβάν.

Ο ίδιος χαρακτηριστικά ανέφερε: «Δεν είχαμε ποτέ πλησιάσει τόσο πολύ σε μια λύση. Το σημερινό σημείο, στο οποίο βρισκόμαστε, είναι το εγγύτερο σημείο προσέγγισης, που υπήρξε ποτέ από το 1915 και εντεύθεν».

Ο Μπαμπατζάν, αφού έστειλε και το ανάλογο μήνυμα προς τις τρίτες χώρες, λέγοντας να μην πραγματοποιήσουν τα βήματα εκείνα, τα οποία μπορεί να επιφέρουν ζημία στη διαδικασία αυτή, είπε: «Ενώ συ-ζητούμε με τους Αρμένιους όλα τα θέματά μας, το να πάρει θέση μια τρίτη χώρα, δηλαδή οι ΗΠΑ, το αντικρίζουμε ως εσφαλμένη κίνηση. Συλλάβαμε μια ιστορική ευκαιρία. Κατά συνέπεια, δεν πρέπει να υπάρξει βλάβη στη διαδικασία αυτή, η οποία συνεχίζεται».

Ο Τ/ΥΠΕΞ επεσήμανε επίσης ότι την ευαισθησία, που παρουσιάζει το θέμα αυτό, θα την εξηγήσει και στην Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κλίντον, η οποία στις 7 Μαρτίου θα επισκεφθεί την Τουρκία.

Ο Τ/ΥΠΕΞ Μπαμπατζάν, κατά τη μετάβασή του στη Γάζα, απάντησε και σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων της εφημερίδας Zaman και Akşam.

Ο Μπαμπατζάν, απαντώντας στην ερώτηση «κατά πόσο πριν τις 24 Απριλίου η Τουρκία μπορεί να πραγματοποιήσει κάποια έκπληξη στο θέμα της Αρμενίας», είπε: «Βρισκόμαστε σε μια περίοδο, κατά την οποία συζητούνται όλες οι παράμετροι των σχέσεών μας με στόχο την εξομάλυνση. Η περίοδος προχωρεί καλά. Όμως, δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο τέλος. Προχωρούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Μπαμπατζάν, απαντώντας στην ερώτηση «ποιος είναι ο τελικός σκοπός της διαδικασίας αυτής», είπε: «Είναι η εξομάλυνση των σχέσεων. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και μια περίοδος συνομιλιών μεταξύ Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, υπάρχει το θέμα του Καραμπάχ και των μεταναστών, το θέμα των επτά Νομών, καθώς και το θέμα της εξασφάλισης επικοινωνίας μεταξύ Καραμπάχ και Αρμενίας».

Ο Τ/ΥΠΕΞ, απαντώντας στην ερώτηση «εάν στις 24 Απριλίου μπορεί να υπάρξει στις ΗΠΑ κάποια εξέλιξη, η οποία θα προκαλέσει ανησυχία στην Τουρκία», είπε: «Δεν μπορώ να αποκλείσω ένα τέτοιο πρόβλημα. Βεβαίως και υπάρχει κάποιο ρίσκο».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι «ο Π/Θ Ερντογάν από το Βαν απηύθυνε προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ, ότι μπορεί να τραυματιστούν οι διμερείς στρατηγικές σχέσεις», ο Τ/ΥΠΕΞ είπε αυτό το γνωρίζουν άλλωστε και οι ίδιοι [οι Αμερικανοί].

Στην ερώτηση «τι μπορεί να κάνει η Τουρκία σε μια τέτοια κατάσταση», ο Τ/ΥΠΕΞ Μπαμπατζάν είπε ότι συζητώντας με τους Αρμένιους όλα τα διμερή προβλήματα το να παρέμβει μια τρίτη χώρα, δηλαδή οι ΗΠΑ, υπό μορφή είτε μιας ανακοίνωσης του Προέδρου είτε μιας απόφασης του Κογκρέσου, από τουρκικής πλευράς θα θεωρηθεί λάθος.

Στην ερώτηση «ποια είναι η κύρια τουρκική επιχειρηματολογία στο θέμα αυτό», ο Μπαμπατζάν είπε: «Όσον αφορά το θέμα του αρμενικού ψηφίσματος δεν μιλούμε απειλητικά αναφέροντας ότι “εάν εσείς το περάσετε από το Κογκρέσο, εμείς ως αντίποινα θα κάνουμε αυτό ή εκείνο”. Απλούστατα, τους εξηγούμε ποια είναι η εικόνα στο Ν. Καύκασο».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP