Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

S&P: Αναβαθμίζει την κατάταξη της Τουρκίας σε «ΒΒ»


Στην κατάταξη «ΒΒ» αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας η Standard&Poor΄s, δίνοντας μάλιστα «θετική» προοπτική, που υποδηλώνει το ενδεχόμενο νέας αναβάθμισης εντός των επόμενων 12-24 μηνών.

«Η Τουρκία περιορίζει σταθερά το δημόσιο χρέος της την τελευταία 10ετία, κάτι που προσδίδει μεγαλύτερη ευελιξία στην οικονομική της πολιτική», αναφέρει ο διεθνής οίκος, τονίζοντας ότι «ο χρηματοοικονομικός κλάδος της χώρας παραμένει σταθερός, παρά το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον».


Η S&P αναβαθμισε επίσης σε «ΒΒ+» την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας για δανεισμό σε εγχώριο νόμισμα, ενώ επιβεβαιώνει τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «Β».

Η αναβάθμιση από την S&P γίνεται έναν μήνα μετά την αναβάθμιση από τη Moody΄s των κρατικών ομολόγων της Τουρκίας, κατά μία βαθμίδα σε «Ba2». Τον Δεκέμβριο, η Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική κατάταξη της Τουρκίας κατά δύο βαθμίδες σε «BB+» επικαλούμενη την απόδοση της οικονομίας κατά τη διάρκειας της κρίσης.

«Η επαρκής κεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος της Τουρκίας, με λόγο δανείων προς καταθέσεις στο 80%, επιβεβαιώνει τον χαμηλό δανεισμό των νοικοκυριών, σε αντίθεση με πολλούς αντίστοιχους κλάδους της Ανατολικής Ευρώπης».

Ο οίκος αναφέρει επίσης ότι η αξιολόγηση της Τουρκίας υποστηρίζεται από τις Κατά την S&P, oι επιδόσεις της κυβέρνησης στην οικονομική και δημοσιονομική διαχείριση δικαιολογεί την αξιολόγησή της.

www.kathimerini.gr

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/s.html#ixzz0g77x0ocA

Read more...

Έντονα αντέδρασε η Άγκυρα στο ψήφισμα της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων


Έντονα αντέδρασε η Άγκυρα στο ψήφισμα της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων περί άρσης του καθεστώτος εγγυήσεων και παρεμβατικών δικαιωμάτων στην Κύπρο αν και δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση.

''Εάν οι πληροφορίες που φθάνουν από την Κύπρο είναι σωστές σχετικά με το ψήφισμα, η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα δεχτεί ένα ισχυρό πλήγμα και οι Ελληνοκύπριοι θα ευθύνονται για αυτό.


Εάν ο κ. Χριστόφιας είναι ηγέτης, θα πρέπει να αποδείξει τις ηγετικές του ικανότητες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Μπουράκ Οζούγκεργκιν, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.

Διπλωματικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι οι λεπτομέρειες του ψηφίσματος δεν έχουν φτάσει ακόμη στην Άγκυρα αλλά στην τουρκική πλευρά επικρατεί η εντύπωση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα υποστηρίζουν το ψήφισμα.

''Εάν ορισμένοι κύκλοι προσπαθούν να δοκιμάσουν την Τουρκία μέσα από μια τέτοια στάση διαπράττουν λάθος,'' δήλωσε στην εφημερίδα μη κατονομαζόμενη διπλωματική πηγή.

iKypros

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/blog-post_8304.html#ixzz0g76M4Sgn

Read more...

Απόσυρση Αττίλα σε ένα χρόνο


Έκθεση καταπέλτης για την Τουρκία ετοίμασε η Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία κινείται στη λογική και στις βασικές παραμέτρους της πρόσφατης έκθεσης που εξέδωσε το Ευρωκοινοβούλιο.


Σε κάποιες παραγράφους, η έκθεση περιέχει πιο έντονες θέσεις από αυτήν που υιοθέτησε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η έκθεση αυτή, η οποία θα προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, πρόκειται να ψηφιστεί στις 2 Μαρτίου και θα παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ως γνωστό ετοιμάζει την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας. Η έκθεση, η οποία έχει τίτλο «Ευρωπαϊκή Ένωση και Πολιτικές Διεύρυνσης» περιλαμβάνει πάρα πολλές επικρίσεις εναντίον της Τουρκίας, αλλά και αιτήματα. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Ραντικάλ, έκθεση, η οποία συντάχθηκε από τον Χριστιανοδημοκράτη ευρωβουλευτή Γιώργο Παπαστεργίου [σ.σ.: προφανώς πρόκειται για τον Νομάρχη Πιερίας], ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα, περιλαμβάνει πολύ σκληρότερες εκφράσεις ακόμη και από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (έκθεση Ruijten). Σε αυτήν ζητείται η απόσυρση των Τούρκων στρατιωτών από την Κύπρο (μέχρι το τέλος του χρόνου), η επιστροφή της κατεχόμενης περιοχής των Βαρωσίων στους Ε/κ νόμιμους κατοίκους, ενώ παράλληλα απευθύνεται έκκληση για το άνοιγμα των λιμανιών της Τουρκίας σε πλοία της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Αναφέρεται επίσης ότι κάθε καθυστέρηση θα δημιουργήσει περιπλοκές στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενώ παράλληλα ζητείται και η αναθεώρηση του casusbelli. Δηλαδή της απόφασης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης εναντίον της Ελλάδας για τα 12 ναυτικά μίλια όσον αφορά τα χωρικά ύδατα.

Ένα ζήτημα το οποίο η τουρκική πλευρά αρνείται να αγγίξει καθώς θεωρεί πως έτσι διατηρεί τις επεκτατικές της βλέψεις σε βάρος της Ελλάδος.

Η Τουρκία επικρίνεται ακόμη και για το γεγονός ότι δεν έχει πραγματοποιήσει τα επιβαλλόμενα βήματα όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών, την καταπολέμηση του διαχωρισμού, τις θρησκευτικές ελευθερίες, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, την ελευθερία έκφρασης, αλλά και την καταπολέμηση της διαφθοράς και των βασανιστηρίων. Ζητείται, επίσης, η επίλυση των προβλημάτων της ρωμαίικης μειονότητας των νήσων Ίμβρου και Τενέδου, η αναγνώριση της οικουμενικής ιδιότητας του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, καθώς και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Υπάρχουν και θετικές εξελίξεις
ΟΙθετικές εξελίξεις στην Τουρκία αναφέρονται εν συντομία στην έκθεση. Σε αυτές καταγράφονται, η δίκαιη και διάφανη εκλογική διαδικασία του 2009, η ικανοποίηση που υπάρχει από την έναρξη της συζήτησης διαφόρων θεμάτων, τα οποία θεωρούνται ταμπού, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το άνοιγμα στους Κούρδους και τους Αλεβίτες, οι σχέσεις της με τους γείτονές της, αλλά και ο ρόλος τον οποίο διαδραματίζει ο Στρατός, συστήνοντας στην τουρκική κυβέρνηση να συνεχίσει την εποικοδομητική στάση της.

Η τουρκική εφημερίδα Βirgun στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Από την Κύπρο μέχρι τέλος του έτους αποσύρατε τα στρατεύματά σας» γράφει για το ίδιο θέμα. Η Υeni Safakστις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Διορία ενός έτους για να αποσύρεις το Στρατό σου» γράφει για το ίδιο θέμα.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/blog-post_2701.html#ixzz0g75ul4Hd

Read more...

Νταβούτογλου: Η παγκοσμιοποίηση θέλει μία δυνατή Τουρκία


* Ομιλία του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, προς τους Κούρδους της Ανατολικής Τουρκίας (περιοχή Μαρτίν)

"Βρισκόμαστε τώρα αντιμέτωποι με ένα φαινόμενο που λέγεται παγκοσμιοποίηση καθώς και με τα προβλήματα που δημιουργεί… Και σκεπτόμαστε ότι μονάχα εμείς το ζούμε, πως δεν έχει προηγούμενο. Αυτό είναι άνευ προηγουμένου, λέμε. Ναι, ίσως στο πλαίσιο αυτό να μην έχει προηγούμενο. Αλλά, ίσως όχι στο ίδιο πλαίσιο, αλλά στο παρελθόν η ανθρωπότητα είχε σίγουρα κάποια παρόμοια εμπειρία. Αν αυτό το αντιληφθούμε σωστά, (τότε) μπορούμε να οικοδομήσουμε το μέλλον σωστά. Πώς δηλαδή; θα αναρωτηθείτε... Ρίξτε μια ματιά στους αιώνες μεταξύ του 5ου και 7ου αιώνα π.Χ. Πρόκειται για μια περίοδο όπου μεγάλα ρεύματα, θρησκευτικά, ιδέες θρησκευτικές διαδόθηκαν στο σύνολο του πλανήτη.

Η περίοδος αυτή προσφέρει θαρρείς ένα εργαστηριακό παράδειγμα για να τεθεί σωστά η σχέση ανάμεσα στη νοοτροπία και την τάξη. Τάξη δεν μπορεί να δημιουργηθεί χωρίς την αλλαγή νοοτροπίας. Στην περίοδο εκείνη υπάρχουν τα σημάδια του ότι μια νέα τάξη μπορεί να δημιουργηθεί μόνο με μια νέα νοοτροπία. Τους αιώνες αυτούς σε διάφορες γωνιές της γης, σε διαφορετικές περιοχές όπου ανθούσαν πολιτισμοί παρουσιάστηκαν σημαντικά φιλοσοφικά ρεύματα, ηγετικές φυσιογνωμίες, θρησκευτικοί αρχηγοί. Λόγου χάρη στην περιοχή του ελληνικού πολιτισμού είχαμε τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη. Επί μερικές γενιές, τη μια μετά την άλλη. Την ίδια περίοδο και λίγο πριν, περίπου δύο αιώνες πριν, έζησαν ο Ζαρατούστρα στο Ιράν, ο Βούδας στην Ινδία, ο Κομφούκιος και το Ταό στην Κίνα. Και δύο τρεις αιώνες αργότερα, η διανοητική κινητικότητα που δημιούργησαν αυτά τα φιλοσοφικά ρεύματα, έγινε αιτία να αναδυθούν σημαντικά τοπικά καθεστώτα (τάξεις). Κι αυτά τα περιφερειακά καθεστώτα άρχισαν να διαχέοντα το ένα μέσα στο άλλο. Μαθητής του Αριστοτέλη ο Μέγας Αλέξανδρος, ό,τι πήρε από το δάσκαλό του, πολλαπλασιάζοντας το καθ΄οδόν -πέρασε έξω απ’ το Μάρντιν- το μετέφερε ως τις Ινδίες και την Αίγυπτο. Δημιουργήθηκαν πάμπολλες πόλεις με τ’ όνομα του (Αλεξάνδρειες) και αναδύθηκε μια τάξη.
Η Μεγάλη Περσική Αυτοκρατορία, που απόρροια της είναι μια από τις πιο ριζωμένες αρχαίες πόλεις, η Περσέπολις, ήρθε αντιμέτωπη (με τον Μεγαλέξαντρο) και αναδύθηκε η κινητικότητα το Ιράν.
Στις Ινδίες, μερικούς αιώνες μετά τον Βούδα εμφανίστηκαν οι αυτοκρατορίες του Ασόκα και των Μαούρια, στην Κίνα μερικούς αιώνες μετά τον Κομφούκιο εμφανίστηκε η Αυτοκρατορία των Μεγάλων Χάνων. Αυτές δημιούργησαν μεγάλα καθεστώτα. Τα καθεστώτα αυτά θα δημιουργούσαν αργότερα το Δρόμο του Μεταξιού με παρεπόμενα τις εμπορικές ανταλλαγές και τις πολιτιστικές αλληλεπιδράσεις.
Δηλαδή, κάτι παρόμοιο με την παγκοσμιοποίηση που ζούμε σήμερα, βιώθηκε σε παλιότερες εποχές.
Ο ισλαμικός πολιτισμός πάλι γεννήθηκε γύρω ‘από το δόγμα της μοναδικότητας του Θεού’ (το Κοράνι) στη Μεδίνα. Αλλά, έχτισε τη Γρανάδα, την Κόρδοβα. Το Μαρακές. Τη Βαγδάτη. Μετέφερε το πνεύμα αυτό στην Ισταμπούλ. Στη Μπουχάρα, το Ισφαχάν, την Μπάλχ. Αν δεν είχε βιώσει τη μεταμόρφωση της νοοτροπίας της ισότητας στον τόπο που γεννήθηκε, στη Μέκκα και τη Μεδίνα, δεν θα μπορούσε να παρουσιάσει μια τέτοια αντίληψη τάξης.
Αν θέλετε να κατανοήσετε, μετέπειτα, την Οθωμανική Αυτοκρατορία, πρέπει να έχετε καταλάβει την περιπέτεια των Σελτσουκιδών, την περιπέτεια του Αρτουκλού που προηγήθηκαν. Πρέπει να καταλάβετε το τόξο που εκτάθηκε απ’ την κεντρική Ασία ως την Ανατολία, το πώς αναμείχθηκαν με τους πολιτισμούς οι άνθρωποι που κινούνταν μες στο τόξο και τι είδους συνθέσεις δημιούργησε η ανάμειξη αυτή στην Ανατολία. Το πνεύμα της τάξης που λέμε οθωμανική δεν πρωτοπαρουσιάστηκε τον 16ο αιώνα. Αναδύθηκε από τη συνάντηση εκείνων των κινητικών ανθρώπινων στοιχείων και του σταθερού χώρου. Οι άνθρωποι κινήθηκαν από την κεντρική Ασία κατά μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα, αλλά έχτισαν νέες τάξεις στα μέρη που συνάντησαν. …Προϊόν μιας τέτοιας σύνθεσης –της σύνθεσης Ιράν-Τουράν- είναι οι Σελτσουκίδες. Δάσκαλος ή βεζίρης του Μελικσάχ, γιού του Αλπασλάν, ήταν ο Νιζαμούλ-μουλκ. Σύνθεση δύο πολιτισμών από τους οποίους ο ένας ήταν πιο κινητικός ό άλλος πιο εγκατεστημένος.
Ύστερα, η κινητικότητα αυτή δημιούργησε μεγάλες συνθέσεις στην Ανατολία. Το Μάρντιν είναι μια από τις συνθέσεις αυτές, η Μεσοποταμία είναι μια άλλη. Οι κοινότητες που έφεραν μαζί τους την κινητικότητα ενώθηκαν με τις εγκατεστημένες, εκείνες δηλαδή που κατοικούσαν εκείνη την εποχή εδώ και μαζί δημιούργησαν μεγάλους και ισχυρούς πολιτισμούς. Βγάλτε μια από αυτές [τις κοινότητες] εκτός ιστορίας κι έχετε εξολοθρέψει και την άλλη. Σταθερή ήταν η Μεσοποταμία, η Ανατολία του Ρουμ της εποχής εκείνης. Γι’ αυτό και το όνομα του Μεβλανά ήταν Μεβλανά Τζελαλεντίν Ρουμί. Γεννήθηκε στη Μπαλχ και μέσω Ιράν ήρθε και εγκαταστάθηκε στην Ανατολία. Επηρεάστηκε από τον πολιτισμό της Μεσοποταμίας. Και τις εποχές εκείνες οι άνθρωποι δεν χωρίζονταν σε τουρκομάνους, κούρδους, άραβες, ιρανούς, πέρσες. Δεν διαχωρίζονταν βάσει της εθνικότητάς τους. Ο τόσο ισχυρός πολιτισμός της Μεσοποταμίας αναδύθηκε μέσα από την ιστορική εμπειρία όλων των λαών που ζούσαν εδώ, των συροχαλδαίων, των γιελντανί, των κελντανί, των περσών και ίδρυσε μεγάλα κέντρα από την συνάντηση του με τα κινητικά και με βαθιές ρίζες τουρκικά και τουρανικά στοιχεία.
Η οθωμανική αυτοκρατορία αναδύθηκε τον 12ο – 13ο αιώνα επειδή κατάφερε να αξιοποιήσει τη σύνθεση αυτή, επειδή την ανέμειξε, ή, αλλιώς, επειδή υπήρχε ένας τέτοιος πολιτισμός εκεί, από μέσα του βγήκε η Οθωμανική αυτοκρατορία. Και γι’ αυτό οι οθωμανοί χρησιμοποίησαν την έννοια "αρχαίο". Εννοούσαν τούτο: Εγώ μπορεί να μην ξέρω το χρώμα, τη φυλή, το δόγμα σας και ως κράτος δεν χρειάζεται καν να ξέρω. Όμως, όλοι σας, ως μέρος της ανθρωπότητας και ως προέκταση του αρχαίου είστε για μένα ιεροί. Γι’ αυτό ο σουλτάνος Μεχμέτ ο Πορθητής πλάι στο ‘σουλτάνος’ και το ‘χαγάνος’ –αργότερα προστίθεται το "χαλίφης"- χρησιμοποίησε χωρίς αναστολή τον τίτλο "καίσαρας των ρωμαίων". Καίσαρας των Ρωμαίων. Γιατί βρισκόντουσαν εκεί. Γιατί εκεί που ήταν υπήρχε το Ιράν κι όλες αυτές οι διαφορετικές κουλτούρες. Με την αντίληψη αυτή, η έννοια "αρχαίος" χρησιμοποιήθηκε για να ορίσει την τάξη που ένωσε όλους τους προς τα πίσω πολιτισμούς. Κι αυτός [ο Πορθητής] που κοιτούσε με το ίδιο μέτρο το μέλλον, ακριβώς επειδή κατανοούσε το αρχαίο, ονόμασε το κράτος αιώνιο κράτος [devleti ebed müddet], ρήση που σημαίνει την αντίληψη για ένα κράτος που θα διαρκέσει αιώνια. Το αιώνιο κράτος έπρεπε να βασίζεται σε ένα ριζωμένο αρχαίο.
Οι κουλτούρες που αναμείχθηκαν στα χώματα αυτά, βοήθησαν η μια την άλλη σε δύσκολους καιρούς. Στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν μιλάμε με τους ιρακινούς για την Κουτούλ-Αμάρα [σημερινή Ελ-Κουτ (160 χλμ από τη Βαγδάτη) που κατέλαβαν οι άγγλοι το 1915 και όπου ο οθωμανικός στρατός κατήγαγε ένδοξη μάχη εναντίον τους] συγκινούνται και αυτοί, συγκινούμαστε και εμείς. Διότι όταν τότε ο οθωμανικός στρατός πολεμούσε με τους άγγλους, στο στρατό εκείνο υπήρχαν όλοι -τούρκοι, κούρδοι, άραβες, συροχαλδαίοι, κελντανί, γιεζιντί. Αυτή είναι η ενότητα που αποτελεί το θεμέλιο της σημερινής τουρκο-ιρακινής φιλίας. Αυτή η ενότητα απέναντι στο πεπρωμένο.
Για το λόγο αυτό, σε ένα άλλο άρθρο μου, πάλι πριν να πάρω το σημερινό μου πόστο, είχα χρησιμοποιήσει μια έννοια πέρα από την έννοια της υπηκοότητας, την έννοια του "συμπατριωτισμού", μια έννοια που από νομική άποψη μας περιζώνει όλους και σημαίνει "αυτούς που έχουν μοιραστεί την ίδια ιστορία". Όποιοι δεν έχουν ζήσει μια κοινή ιστορία ακόμη κι αν είναι συμπατριώτες, όπως στη Γιουγκοσλαβία, δεν μπορούν να προσδώσουν νόημα στο "συμπατριωτισμό". Η υπηκοότητα δημιουργεί νομικούς δεσμούς, η έννοια "αυτού που έχει μοιραστεί την ίδια ιστορία" δημιουργεί κοινωνικούς δεσμούς, μείξεις. Για το λόγο αυτό η βάση της χώρας μας, της κοινωνίας μας, η μαγιά της, είναι πολύ ισχυρή. Με την ίδια λογική, με την ίδια προοπτική δημιουργήθηκε από την αρχή η Δημοκρατία μας.
Η Αλβανία στα Βαλκάνια σήμερα, ή, ας πούμε, το Αζερμπαϊτζάν στον Καύκοασο, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Ιράκ, η Συρία είναι διαφορετικά κράτη –οι λαοί του Καυκάσου, οι λαοί των Βαλκανίων, οι λαοί της Μέσης Ανατολής είναι χωρισμένοι κατά διαφορετικά κράτη. Στην Ισταμπούλ όμως ή σε οποιαδήποτε άλλη μεγάλη πόλη μας, αν μπείτε σε μια πολυκατοικία μπορεί να δείτε ότι σε ένα πάτωμα μένει ένας αλβανός, στο άλλο ένας βόσνιος, ένας τσετσένος, ένας αζέρος. Όλοι αυτοί, επειδή είναι προϊόντα αυτής της ανάμειξης, είναι κατ’ εμάς, ισότιμοι πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας. Κι επειδή συνδέονται μεταξύ τους με τα δεσμά αυτά –του ‘συμπατριωτισμού-, θα συνεχίσει η δημοκρατία μας, ο λαός μας, το κράτος μας να ζει ενωμένο ως όλο.
Επικαλούμενος την υπομονή σας, θα ήθελα να επισημάνω ακόμη μερικά σημεία κοιτώντας από αυτό το ιστορικό και φιλοσοφικό φόντο και λαμβάνοντας υπόψη τις αντανακλάσεις του φόντου αυτού στον οικουμενικό πολιτισμό.
Ναι, ο κόσμος χρειάζεται μια νέα τάξη.
Η νέα αυτή τάξη μπορεί να δημιουργηθεί με μια φιλοσοφική οπτική που θα φέρει εντός της τα στοιχεία που ανέφερα προηγουμένως σχετικά με το Μάρντιν. Ποιες θα πρέπει να είναι οι αρχές αυτής της νέας τάξης και ποιο ρόλο θα μπορούσε να παίξει στις αρχές αυτές η Τουρκία;
Πρώτον, η νέα αυτή τάξη πρέπει να είναι μια τάξη "δεκτική", όχι απορριπτική. Δεν πρέπει να απορρίπτει καμιά χώρα, καμιά ήπειρο, κανένα λαό, κανένα χρώμα. Πρέπει να βασίζεται σε ταυτότητες που ‘είναι δεκτικές’. Όχι στους άξονες Ανατολή-Δύση, Βορράς-Νότος. Αντιθέτως, πρέπει να προσφέρει στέγη, να καλύπτει όλες τις ταυτότητες, όλους τους άξονες.
Τότε μόνο μπορεί να δημιουργηθεί μια τάξη που να ερίζει πως είναι οικουμενική. Προϋπόθεση μιας "δεκτικής" τάξης είναι η δημιουργία μιας ενοποιητικής ταυτότητας.
Υπάρχουν σήμερα σε πάμπολλα μέρη του κόσμου μας με συγκρούσεις ταυτότητας και απορριπτικές συμπεριφορές –οι απορριπτικές αυτές συμπεριφορές, μιας ομάδας λόγου χάρη, φέρουν μαζί και μέσα τους στην πραγματικότητα μια τάξη όπου δεν υπάρχει καμιά ισότητα.
Τώρα είμαστε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Το σύστημα των ΗΕ πρέπει να είναι ‘δεκτικό’. Όλοι να αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται εκεί. Κανένας δεν πρέπει να απορρίπτεται.
Η Τουρκία ίσως να αποτελεί το πιο χτυπητό παράδειγμα αυτής της αρχής. Τίθενται διάφορες ερωτήσεις. Λένε λόγου χάρη για την Τουρκία ότι είναι γέφυρα ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, έτσι δεν είναι; Είναι, λένε επίσης, ρυθμιστικός παράγοντας ανάμεσα σε Βορρά και Νότο.
Απ’ τη μια μεριά, η Τουρκία υπερασπιστής της ανάμειξης Ανατολής-Δύσης και των διαφόρων πολιτισμών στο πρόγραμμα του Συνασπισμού των Πολιτισμών, απ’ την άλλη η Τουρκία άμεσος ανακλαστήρας των οικονομικών ανισοτήτων ανάμεσα σε Βορρά-Νότο ως μέλος των G-20.
Τι ακριβώς εκπροσωπούμε εμείς, δηλαδή;
Το ερώτημα αυτό μου έθεσε, σε μια συνάντηση που είχαμε, ένας πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου μας. Θα ήθελα τώρα να το εκφράσω πιο καθαρά. Εμείς τους εκπροσωπούμε όλους. Γιατί ο αρχαίος πλούτος που έχουμε μας κάνει να συναντιόμαστε με όλους τους πολιτισμούς της Ανατολής, έχουμε πάρει κάτι από όλες αυτές τις κουλτούρες, ταυτόχρονα όμως, με την έννοια της πολιτικής κουλτούρας βρισκόμαστε στο κέντρο της Δύσης. Η υποψηφιότητά μας να γίνουμε μέλος της ΕΕ, οι επαφές μας στην Ασία, οι δεσμοί μας στη Μέση Ανατολή δεν είναι, με την έννοια αυτή, αντικρουόμενοι, αλλά δημιουργούν μια ολότητα. Γι’ αυτό όσο ‘γίνουμε δεκτικοί’ σε όλα αυτά, όσο πιο δραστικά κινούμαστε σ’ αυτά τα επίπεδα, τόσο πιο ενεργητικό ρόλο θα έχει η Τουρκία στην αναζήτηση της οικουμενικής τάξης.
Για ένα πράγμα να είστε βέβαιοι! Απ’ την σκοπιά αυτής της αρχής –της δεκτικότητας-, καμιά χώρα στον κόσμο δεν έχει την ιδιαιτερότητα της Τουρκίας να αντιπροσωπεύει την εμπειρία της ανθρωπότητας. Εμείς είμαστε σίγουροι γι’ αυτό και προχωρούμε στην εξωτερική μας πολιτική με αυτή την αυτοπεποίθηση.
Δεύτερο, αυτή η νέα τάξη πρέπει να είναι "συμμετοχική".
Δηλαδή, αυτοί που πρόκειται να αποτελέσουν στοιχεία αυτής της τάξης πρέπει να λειτουργούν ίδια όπως η πόλη του Μάρντιν, όπου διαφορετικά στοιχεία έζησαν μαζί σε αλληλεπίδραση –το παγκόσμιο σύστημα μπορεί να επιβιώσει αποκλειστικά και μόνο αν είναι συμμετοχικό. Το σύστημα των ΗΕ, δεν είναι αρκετό να βασίζει τη λειτουργία του στα πέντε μόνιμα μέλη. Οι δομές που στηρίζονται στις πολιτικές εξισώσεις που δημιουργήθηκαν μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο χάνουν πλέον σιγά σιγά την βαρύτητα, την εγκυρότητά τους. Χρειάζεται να επιδειχτεί μια πιο συμμετοχική προσέγγιση. Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιληφθούμε σωστά την αλλαγή της ευρω-κεντρικής δομής του 19ου αιώνα.
Θα ήθελα να αναφερθώ για άλλη μια φορά στο σημείο αυτό, στη σχέση ανάμεσα στην παγκοσμιοποίηση και το μοντερνισμό που ανέφερα πριν από λίγο. Όπως στους αρχαίους πολιτισμούς υπήρχε σχέση ανάμεσα στη νοοτροπία και την τάξη, ακριβώς το ίδιο συνέβη και την ώρα που αναδυόταν ο μοντερνισμός, από τον 14ο ως τον 18ο αιώνα, η μεταρρύθμιση, η αναγέννηση, οι μεγάλες διανοητικές επαναστάσεις, οι μεγάλες αλλαγές στη φυσική όπως η μηχανική του Νεύτωνα. Ως αντανάκλασή αυτών ο 19ος αιώνας έγινε ένας ευρω-κεντρικός αιώνας. Ο 20ος είναι ένας αιώνας με κέντρο τον Ατλαντικό.
Αλλά με την εμφάνιση της παγκοσμιοποίησης, ιδού, οι άνοδοι στην Ασία, οι νέες αναζητήσεις στη Λατινική Αμερική, οι αναδεύσεις στην Αφρική, μας δείχνουν ότι στον αιώνα που διανύουμε, αν καταστεί δυνατόν να δημιουργηθεί μια συμμετοχική τάξη, τότε μόνο θα εξασφαλιστεί μια παγκόσμια τάξη και όποιοι συντελεστές μπορέσουν να συνεισφέρουν στη συμμετοχική αυτή τάξη, αυτοί θα βγουν στο προσκήνιο ως σημαντικοί συντελεστές.
Εμείς ορίσαμε με την έννοια αυτή την ΕΕ ως στρατηγικό στόχο. Αλλά ποτέ δεν θα παραμελήσουμε τους δεσμούς μας στην Ασία, τις επαφές μας στη Μέση Ανατολή, τις ρίζες μας στα Βαλκάνια, ούτε τον Καύκασο και την Αφρική.
Γιατί όσο πιο συμμετοχικά μπορέσουμε να τους εκπροσωπήσουμε, στον ίδιο βαθμό θα μπορέσουμε να έχουμε λόγο στην παγκόσμια τάξη.
Θέλω να μοιραστώ μαζί σας ένα πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα.
Πέρυσι, πριν από την συνάντηση των G-20, ήμασταν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Τανζανία. Ο Πρόεδρος της Τανζανίας ζήτησε μια χάρη από τον Πρόεδρο μας: ‘Η Αφρική δεν εκπροσωπείται όπως θα της άξιζε στους G-20, σας παρακαλούμε γίνετε εσείς εκπρόσωπός μας, εκπρόσωπος δηλαδή της Αφρικής στους G-20’.
Εκείνοι που δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο σύστημα, εκείνοι που παραπονούνται για την ανισότητα του παγκόσμιου συστήματος, εκείνοι που περιμένουν μια φωνή να τους στηρίξει, στρέφουν το βλέμμα τους στην Τουρκία.
Για αυτό το λόγο η παρέμβαση του Πρωθυπουργού μας πέρσι για το θέμα της Παλαιστίνης, η δίκαιη κραυγή του, βρήκε ανταπόκριση όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Για το λόγο αυτό το νέο όραμα που θέλουμε να εγκαθιδρύσουμε στη Μέση Ανατολή βρίσκει απήχηση σε κάθε γωνιά του κόσμου. Την ώρα που η Μέση Ανατολή διαμελίζεται, εμείς με το όραμα που έχουμε διακηρύξει, που διαμορφώνεται με την ισχυρή πολιτική βούληση που εκφράζει ο Πρωθυπουργός μας, γινόμαστε οι εκφραστές ενός διαφορετικού οράματος. Η Τουρκία προχωρεί στη διαμόρφωση σχέσεων ‘ενοποίησης’ με τους γείτονές της. Κι αυτό είναι ένα θέμα που σας αφορά πολύ.
Υπογράψαμε, όπως γνωρίζετε, τον περασμένο μήνα 51 συμφωνίες με τη Συρία. 48 συμφωνίες με το Ιράκ. Ποιος είναι ο στόχος μας; Ο στόχος μας είναι ο ακόλουθος: να πάψουν το Μάρντιν, η Ούρφα, το Γκαζιαντέπ να είναι χωμένα σε μια γωνιά σαν πόλεις συνοριακές. Να συναντηθεί το Άντεπ με το Χαλέπι, το Μάρντιν με τη Μοσούλη, το Χαλέπι με την Λατάκεια και ακόμα πιο μακριά. Αυτή είναι η προσδοκία της τουρκικής κοινωνίας, αυτός είναι ο ορίζοντας της Τουρκίας.
Καθώς θα προχωράει η "ενοποίηση" θα δούμε ότι αυτά που φαίνονται ως πολύ μεγάλες διαφορές, στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο μεγάλες διαφορές. Μοιραζόμαστε την ίδια κουλτούρα. Κοιτώντας από οποιοδήποτε σπίτι του Μάρντιν προς τη Μεσοποταμία είναι αδύνατο να δείτε πού αρχίζει το σύνορο ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία. Η πεδιάδα αυτή απλώνεται και πάει, η πεδιάδα αυτή ήταν ενωμένη στη διάρκεια της ιστορίας, και έτσι θα είναι και στο εξής. Κανείς να μη σκέφτεται πως επειδή κάποιος σχεδίασε εκεί ένα σύνορο, ότι τα σύνορα θα είναι μόνιμα.
Και φυσικά θα σεβόμαστε τα σύνορα αλλά στα πλαίσια της φιλίας, ακριβώς όπως έγινε στην Ευρώπη, στην πορεία της δημιουργίας της ΕΕ, θα νοηματοδοτήσουμε αυτά τα σύνορα στο πλαίσιο της φιλίας. Θα φροντίσουμε ώστε να πάψουν τα σύνορα να είναι ‘τείχη’, θα τα μετατρέψουμε σε αληθινές ‘πύλες’ με την έννοια των συνοριακών πυλών. Η πύλη είναι για να εισέρχεται κανείς, η πύλη μένει ανοιχτή. Το τείχος δεν μπορείτε να το ανοίξετε. Έτσι ήταν ως τώρα το σύνορο Τουρκίας-Συρίας. Σαν να μην έφτανε που ήταν τείχος, είχε κιόλας ναρκοθετηθεί -για να προστατεύεται το τείχος. Λες και αυτοί που ζουν εκατέρωθεν αυτού του συνόρου θα ήθελαν να ζουν για πάντα χωριστά. Τώρα, οι νάρκες καθαρίζονται, άρχισαν να καθαρίζονται στο Νουσάϊμπιν (Νισυβύη). Το τείχος γκρεμίστηκε. Η Συρία και η Τουρκία αναμειγνύονται.
Όταν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μπεσάρ Άσαντ στην Τουρκία και μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό μας, ανακοινώσαμε μαζί με τον Βελίντ Μουαλίμ την είδηση ότι ‘καταργήθηκε η βίζα’, πιστέψτε με το τηλέφωνό μου δεν σταμάτησε να χτυπάει. Λάβαμε συγχαρητήρια απ’ όλη τη Μέση Ανατολή και ιδίως από τις συνοριακές περιοχές των δύο χωρών. Η είδηση εορτάστηκε σαν να ήταν γιορτή. Το τι συνέβαινε πριν από δέκα χρόνια, το ξέρει καλά ο Χουλουσί μπέης, Γενικός Πρόξενος μας στο Χαλέπι την εποχή εκείνη, πώς κατά μήκος των συνόρων πετούσαν ο ένας απ’ τη μια κι ο άλλος απ’ την άλλη τα δώρα τους μέσα σε τσουβάλια –αίσχος. Αταίριαστη εικόνα για κοινωνία του εικοστού αιώνα… εικόνα αταίριαστη με το πολιτισμό μας που αίρει τις καταβολές του από τους αρχαίους χρόνους. Σήμερα οι εικόνες εκείνες δεν υπάρχουν πια. Πολλά άλλα θα πάψουν να υπάρχουν. Εμείς, δεν θέλουμε πολέμους στην περιοχή μας, δεν θέλουμε εντάσεις. Θέλουμε αδελφοσύνη και ειρήνη. Θέλουμε η χώρα μας και οι σχέσεις μας να γίνουν ένα όμορφο μοντέλο που θα διαδοθεί στη Μέση Ανατολή.
Όχι μόνο με τη Συρία και το Ιράκ, καταργήσαμε τη βίζα και με την Ιορδανία. Με το Ιράκ, Θεού θέλοντος, θα κάνουμε ακόμη πιο προωθημένα βήματα μετά τις εκεί εκλογές. Όταν είχα πάει στη Μοσούλη, πρώτος τούρκος υπουργός εξωτερικών που πήγαινε στην πόλη αυτή, με είχε υποδεχτεί ο νομάρχης Μοσούλης κι είχαμε ζήσει πολύ συγκινητικές στιγμές. Η Μοσούλη, η Αρμπίλ, το Κιρκούκ ως πέρα τη Βασόρα είναι μέρη όπου εξακολουθούμε να μοιραζόμαστε μυρωδιές και χρώματα. Ένας κάτοικος της Βασόρας θα μπορεί να σηκωθεί ένα πρωί και να φτάσει χωρίς καμιά δυσκολία ως την Εντίρνε [Αδριανούπολη]–σας το εγγυώμαι αυτό.
Ή πάλι, από την Υεμένη, που σήμερα θεωρείται ότι είναι μέσα σε κρίση, θα μπορεί να ξεκινάει κάποιος και να έρχεται μέσω Σαουδικής Αραβίας, Ιορδανίας και Συρίας. Η Υεμένη δεν είναι για μας χώρα μακρινή. Ξέρουμε τα τραγούδια της και την ιστορία της. Είναι ένας τόπος όπου είχαν πάει οι προπάπποι μας ένα αιώνα πριν. Ο πόνος της είναι δικός μας πόνος. Πείτε μου τώρα, είναι δυνατόν να κοιμάται ήσυχος ένας τούρκος υπουργός εξωτερικών όταν στην Υεμένη γίνονται αυτές οι συγκρούσεις;
Ό,τι αισθανόμαστε για την Υεμένη, το αισθανόμαστε και για τη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Το ίδιο αισθανόμαστε για τα βάθη της κεντρικής Ασίας. Δεν ξεχωρίζουμε τα μέρη αυτά. Χωρίς να μας νοιάζουν οι εθνοτικές καταβολές, θεωρούμε μέσα στα πλαίσια των ενδιαφερόντων μας κάθε κοινότητα που ‘έχει μοιραστεί μαζί μας την ίδια ιστορία’. Αυτό σημαίνει η αρχή της ‘συμμετοχικότητας’ που ανέφερα προηγουμένως. Δεν σκοπεύουμε να διαφεντέψουμε πάνω σε κανένα και δεν επιτρέπουμε να μας διαφεντεύει κανείς. Όμως, θα δώσουμε βαρύτητα και προσοχή ώστε η τάξη που θα δημιουργήσουμε να είναι μια τάξη όπου όλοι θα μετέχουν ισότιμα, όλοι τα συμβάλουν. Κι επιθυμούμε η οικουμενική τάξη να υιοθετήσει αυτή την αρχή της "συμμετοχικότητας".
Τρίτη αρχή. Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε "συνθετικοί". Οι μονοδιάστατες, μονόχρωμες τάξεις δεν έχουν πιθανότητα επιβίωσης. Εξάλλου, αυτό που λέμε τάξη έχει νόημα μόνο αν συνδυάζει τα χρώματα. Σκεφτείτε ένα πίνακα που να έχει ζωγραφιστεί με ένα μοναδικό χρώμα. Ή βάλτε με το νου σας μια αρχιτεκτονική που να βασίζεται σε ένα απαράλλαχτο μοτίβο. Ένα κιλίμι που να μην περιέχει στο σχέδιο του παρά ένα μοναδικό στοιχείο. Τάξη θα πει διαφορετικότητες. Οτιδήποτε μονοδιάστατο μπορεί μετά από λίγο να γίνει αιτία σύγκρουσης.
Δικός μας στόχος είναι να γίνουμε εκφραστές κι εκπρόσωποι μιας φιλοσοφικής αντίληψης που συνδυάζει διαφορετικές εμπειρίες της ανθρωπότητας, που τις βλέπει ως μια σύνθεση και να αντικατοπτρίσουμε τη φιλοσοφική αυτή αντίληψη στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα πάω στην Κροατία. Θα πραγματοποιήσουμε την τριμερή συνάντηση Τουρκίας-Κροατίας Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Την άλλη μέρα θα πάω στο Βελιγράδι, όπου θα πραγματοποιήσουμε την συνάντηση Τουρκίας-Σερβίας-Βοσνίας Ερζεγοβίνης.
Γιατί γνωρίζουμε ότι αν θέλουμε να εγκαθιδρυθεί μιας καινούρια τάξη στα Βαλκάνια, πρέπει πρώτα να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις ‘συνθέσεις’. Να υιοθετήσουμε μια προσέγγιση όχι βασισμένη στις προκαταλήψεις, στις αναμνήσεις των πόνων του παρελθόντος, αλλά μια προσέγγιση που να κοιτάει προς το μέλλον, που να διαμορφώνει έναν ορίζοντα και να φέρνει κοντά τα διαφορετικά στοιχεία.
Τέλος, ένα άλλο μάθημα που η οικουμενική τάξη πρέπει να πάρει από τον αρχαίο πολιτισμό, είναι η υιοθέτηση από τον άνθρωπο μιας προσέγγισης που να βασίζεται στην ισότητα. Όχι στις διαφορές, όχι στις πολώσεις και τα ιεραρχικά καθεστώτα, αλλά ένα μέλλον όπου ο καθένας θα έχει την αξία του απλά γιατί είναι άνθρωπος, και καθένας θα κατευθύνει το μέλλον του στο πλαίσιο της αλληλεπίδρασης χωρίς τη χρήση οποιουδήποτε μέσου ισχύος. Δηλαδή, έχουμε την ανάγκη μιας συμμετοχικής, συνθετικής και βασισμένης στην ισότητα διεθνούς τάξης. Τα σημάδια μιας τέτοιας τάξης μπορούμε να τα βρούμε μόνο στα βάθη της ιστορίας της ανθρωπότητας. Είναι ευτυχές το γεγονός ότι ζούμε σε μια χώρα που εμπεριέχει τα κάθε είδους παρελθόντα της ιστορίας της ανθρωπότητας. Έχουμε μια εκπληκτική πείρα που βασίζεται από τον ελληνικό πολιτισμό ως την Μεσοποταμία, από τον ιρανικό πολιτισμό ως τις επιρροές από την Αίγυπτο, από το χαρμάνι που δημιούργησαν οι τεράστιες μετακινήσεις από τις Ινδίες και την Κίνα, από την γεμάτη δυναμισμό εμπειρία που έχει έρθει από τα Βαλκάνια και τον Καύκασο. Εκείνο που τώρα μας χρειάζεται κι εκείνο που θα αποτελέσει άξονα για την εξωτερική μας πολιτική, που θα αποτελέσει κίνητρο, καταφύγιο και εστιακό σημείο της ψυχολογίας μας είναι το αίσθημα της αυτοπεποίθησης.
Πιστεύουμε στην ιστορία από την οποία προερχόμαστε. Εμείς, ενστερνιζόμαστε την ταυτότητά μας με όλα τα στοιχεία που την αποτελούν και την δομούν.
Και έχουμε εμπιστοσύνη σε εσάς, εμπιστευόμαστε τη δυνατή φωνή που φτάνει ως εμάς από όλα τα μέρη της Ανατολής, όλα τα μέρη της Βαλκανικής, τη φωνή που έρχεται από τα βάθη της ιστορίας, τη φωνή που θα στείλει μήνυμα στην ανθρωπότητα, γιατί εμπιστευόμαστε το Μάρντιν. Πιστεύουμε στο πνεύμα και την ψυχή του Μάρντιν. Το πνεύμα του Μάρντιν είναι το πνεύμα της Τουρκίας. Και το πνεύμα της Τουρκίας αποτελεί το κέντρο του πνεύματος που στο μέλλον πρόκειται να αποτελέσει το πνεύμα της παγκόσμιας τάξης. Με την αυτοπεποίθηση αυτή προσπαθούμε να ασκήσουμε την εξωτερική μας πολιτική. Σας ευχαριστούμε ξανά που μας φιλοξενήσατε. Και θέλω για άλλη μια φορά να τονίσω ότι όλο το Υπουργείο Εξωτερικών θα εξακολουθήσει να είναι στην υπηρεσία όλων των Μαρντινλίδων και ολόκληρου του λαού μας".

Read more...

Προκλητική η στάση του τουρκικού συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου


την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, υπάρχουν εκτενείς αναφορές στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.
Ως προς τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Αξιολογήθηκαν λεπτομερώς υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων τα υφιστάμενα μεταξύ της χώρας μας και της Ελλάδας αλληλένδετα προβλήματα του Αιγαίου και τα νόμιμα και ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Επιβεβαιώθηκε η βούληση για επίλυση όλων των προβλημάτων που υπάρχουν μεταξύ της χώρας μας και της Ελλάδας και αφορούν τη θάλασσα του Αιγαίου, στη βάση των αρχών της καλής γειτονίας και της στενής συνεργασίας και με αντίληψη δημιουργικού διαλόγου.

Επαναλήφθηκε η αποφασιστικότητα για συνέχιση των δραστηριοτήτων στις οποίες προβαίνουν με συντονισμό και συνεργασία όλοι οι σχετικοί θεσμοί και φορείς μας στο θέμα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας στην Ανατολική Μεσόγειο, πράγμα που είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας».
Ως προς το Κυπριακό αναφέρεται ότι «υπογραμμίστηκε πως δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλο σκοπό από την πρόκληση πλήγματος προς την πορεία των συνομιλιών και προς τις προσπάθειες εξεύρεσης δίκαιης και μόνιμης λύση, οι προσπάθειες διασφάλισης συμφερόντων από αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων και φόρμουλες και αιτήματα που προβάλλονται για παράδειγμα στην πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι αντίθετα προς τη φύση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, προς το πλαίσιο και τις πάγιες παραμέτρους του ΟΗΕ, προς τις πραγματικότητες του Νησιού, προς τα εγγυητικά δικαιώματα και τις ευθύνες της Τουρκίας και προς το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων που είναι ισότιμοι κύριοι του Νησιού».
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται τέλος ότι «οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορεί για πάντα να ωθούνται να είναι θύματα της μη επίλυσης, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν βρήκε ανταπόκριση η βούλησή τους για λύση, πράγμα που εκφράστηκε και στην πρόσφατη πρόταση συμβιβασμού που κατέθεσαν».

Read more...

Τον Μάρτιο μπαίνει στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου η υφαλοκρηπίδα


Την έναρξη άτυπων διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, στο άμεσο μέλλον, προανήγγειλε -σε χθεσινή συνέντευξή του στη γερμανική Suddeutsche Zeitung- ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας, ο οποίος θα επισκεφθεί, όπως είπε, την Τουρκία, στις αρχές Μαρτίου.
«Μέσω της συνεργασίας σε τομείς όπως η οικονομία, ο πολιτισμός, ο τουρισμός μπορεί να καλλιεργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Αυτό κάνει πιο εύκολο να θίξει κανείς τα φλέγοντα ζητήματα», δήλωσε.

«Παράλληλα, όμως, θέλουμε, σε άτυπες διερευνητικές επαφές, να συζητήσουμε και αυτό που είναι για μας σαν Ελλάδα το φλέγον ζήτημα: την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Αρχές Μαρτίου μετά από πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, θα επισκεφθώ την Τουρκία, επίσκεψη που θα σημάνει την έναρξη αυτής της διαδικασίας».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Δρούτσας είπε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης «δεν αντιδρά ιδιαίτερα θετικά» στις προτάσεις του προέδρου Χριστόφια και «δυστυχώς, δεν βλέπουμε την πρόοδο που θα θέλαμε να δούμε», ενώ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε τις γνωστές ελληνικές θέσεις.

Read more...

Βραχονησίδες Καλόγεροι: To "κλειδί" του Κεντρικού Αιγαίου


Μικροσκοπικές νησίδες στην μέση του πουθενά, συνήθως γίνονται το αντικείμενο της προσοχής μας μετά από κάποια κρίση ή κάποιο περιστατικό με τους αρπακτικούς γείτονες. Πολλοί από αυτούς τους βράχους αποτελούν σημεία τεράστιας εθνικής σημασίας αντιστρόφως ανάλογης με μέγεθος τους. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αποτελούν οι Καλόγεροι, φυτεμένοι όχι σε κάποια εσχατιά του αρχιπελάγους, αλλά ακριβώς στο κέντρο του.
Το μικρό αυτό δίδυμο αποτελείται από τον Μεγάλο Καλόγερο, ένα βράχο ύψος 36 μέτρων και εμβαδού 6 στρεμμάτων και τον Μικρό Καλόγερο 1400 μέτρα βορειοανατολικά του πρώτου, με ύψος 1 μέτρο και αβαθή τα οποία εκτείνονται μερικές δεκάδες μέτρα νότια. Οι βραχονησίδες δεσπόζουν του Κεντρικού Αιγαίου πελάγους απέχοντας 27 μίλια από την Χίο (ανατολικά) και 23 μίλια από την Άνδρο (δυτικά)

Ο πρώτος φάρος τοποθετήθηκε στον μεγάλο Καλόγερο το 1920, λόγω του κινδύνου που αντιπροσώπευαν τα απότομα βράχια στα παραπλέοντα σκάφη. Αργότερα κατασκευάστηκε μικρό κατάλυμα το οποίο για μια περίοδο κατοικείτο καθώς σύμφωνα με τα νησιολόγιά του Γ. Κ. Γιαγκάκη ,«Κατά την απογραφή πληθυσμού της 16ης Οκτωβρίου 1940 ο μεγάλος Καλόγερος φέρεται να κατοικείται από 6 κατοίκους», «άνδρες, μάλλον του Πολεμικού Ναυτικού που επιτηρούσαν το Θαλάσσιο χώρο εν όψει Ιταλικής επίθεσης». Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο οι Γερμανοί κατασκεύασαν δεξαμενές νερού και πυρομαχικών οι οποίες είναι εμφανείς μέχρι και στις μέρες μας. Την στρατιωτική χρήση της βραχονησίδας μαρτυρούν τα εκατοντάδες διάσπαρτα βλήματα και κάλυκες που είναι συναντά κανείς σε ολόκληρη την έκταση του βράχου.
Σήμερα ο Καλόγερος φιλοξενεί μικρό φάρο ο συντηρείται τακτικά από το Πολεμικό Ναυτικό. Μάλιστα τον Νοέμβρη του 2006 έπεσε θύμα..κλοπής αφού άγνωστοι αφαίρεσαν τις μπαταρίες και άλλα κινητά στοιχεία του..

Τα... επινίκεια της Μαδρίτης
Είμαστε στο 1998, δύο μόλις χρόνια από την κρίση των Ιμίων με την οποία η Άγκυρα αποφάσισε να φέρει στο προσκήνιο την θεωρία των γκρίζων ζωνών, το νέο όχημα της επεκτατικής της πολιτικής της στο Αιγαίο. Η ελληνική πολιτική ηγεσία ταπεινωμένη από το χαστούκι των Ιμίων κάνωντας πράξη την υπερήφανη πολιτική της εξημέρωσης του θηρίου, σύρεται στην Μαδρίτη (1997) όπου υπογράφει την ομώνυμη κατάπτυστη συμφωνία που αναγνωρίζει πλέον και επίσημα "νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο".

2 Ιανουαρίου 1998: Ευέλικτη Πένσα στο Αιγαίο
Στις αρχές Ιανουαρίου 1998 λίγους μήνες μετά από την Μαδρίτη, τα πρώτα αποτελέσματα του τραγικού αυτού λάθους μας χτυπούν την πόρτα... Με πρόσχημα την μεγάλη ετήσια αεροναυτική άσκηση Ευέλικτη Πένσα των Τούρκων η Άγκυρα ανακοινώνει την δέσμευση μεγάλων περιοχών στο Αιγαίο, μία εκ των οποίων περιλαμβάνει και εθνικό έδαφος! και πιο συγκεκριμένα τις βραχονησίδες Καλόγεροι...
Η Αθήνα απαντάει με ένα απο τα συνηθισμένα νερόβραστα διπλωματικά διαβήματα, στο οποίο δίνει πάτημα για μια προτοφανής σειρά ανακοινώσεων απο το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο αρχικά μέσω του εκπροσώπου του αμφισβήτισε το εύρος του Εθνικού εναερίου χώρου των 10 μιλίων.
Η άσκηση ξεκινά στις 2 Ιανουαρίου 1998 με δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και με φραστική επιθετικότητα, η Άγκυρα αμφισβήτησε προκλητικά, κατα την πρώτη βδομάδα διεξαγωγής της, τόσο το εύρος των 10 ν.μιλίων του εθνικού εναέριου χώρου όσο και την ελληνική κυριαρχία σε νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου. Μάλιστα έφτασε σε σημείο να παρενοχλήσει με ζεύγος F-16, Ελληνικό ελικόπτερο Chinook το οποίο μετέφερε τον τότε ΥΠΕΘΑ Άκη Τσοχατζόπουλο απο την Χίο στα γειτονικά Ψαρά, στα πλαίσια περιοδείας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Tις επόμενες ημέρες τις "σκληρές" ανακοινώσεις του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου και τωρινού υπουργού Δ.Ρέππα για "μη ευρωπαική" συμπεριφορά της Τουρκίας ακολουθούν:
1. Eνημερωτικό σημείωμα του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών (7.1.98), με το οποίο η Αγκυρα επαναφέρει το θέμα της συνέχισης του διαλόγου μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων εμπειρογνωμόνων, με την παράκαμψη όμως της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
2. Δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Ουτκάν (7.1.98): "δεν έχουν καμμία νομική ισχύ τα σχέδια της Ελλάδας σε νησίδες και βραχονησίδες, που δεν ανήκουν στην κυριότητά της, με διεθνείς συμβάσεις. Eίναι απαράδεκτο να προσπαθεί η Ελλάδα να αλλάξει το καθεστώς των γεωγραφικών σχηματισμών στο Αιγαίο με τετελεσμένα και μονομερείς ενέργειες. Χρειάζεται να διαπιστωθεί η κυριότητα των γεωγραφικών σχηματισμών, εκτός των παραπάνω, σύμφωνα με τις ισχύουσες διεθνείς συμβάσεις. Τα τελευταία εγχειρήματα έρχονται σε αντίθεση με τη δέσμευση που ανέλαβε η Ελλάδα στη Μαδρίτη για αποφυγή μονομερών ενεργειών στο Αιγαίο".
3. Aνακοίνωσή του τουρκικού ΥΠΕΞ (8.1.98) κατα την οποία ζητείται από την Ελλάδα "να εμποδίσει τις επιθέσεις κατά της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη.
4. Aνακοίνωσή του τουρκικού ΥΠΕΞ (8.1.98) με αφορμή τις δηλώσεις Παγκάλου για το Κουρδικό, σύμφωνα με την οποία: "Η πολιτική καταπίεση που εφαρμόζει εδώ και χρόνια η Ελλάδα εναντίον της τουρκικής κοινότητας στη Δυτική Θράκη, μπορεί να είναι μόνο πηγή ντροπής για μια χώρα που θεωρεί τον εαυτό της πολιτισμένο. Συμβουλεύουμε τον Πάγκαλο που αναφέρθηκε στον Χίτλερ να ξανασκεφτεί το πώς οι ελληνικές αρχές είχαν παραδώσει με ευχαρίστηση(!) τους δεκάδες χιλιάδες Εβραίους που ζούσαν στην Ελλάδα στους στρατιώτες του Χίτλερ στέλνοντάς τους στα στρατόπεδα θανάτου"

Στο στόχαστρο οι νησίδες και οι βραχονησίδες του Αιγαίου
Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις των επικίνδυνων ενεργειών της η Άγκυρα ξεκινά εκστρατεία κατασυκοφάντησης της Ελλάδας προσπαθώντας να επιρρίψει την ευθύνη της έντασης στην Ελληνική πλευρά . Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα της Τζουμχουριέτ (6.1.98) στο οποίο η επιρρίπτεται η ευθύνη για την ένταση στον εποικισμό νησίδων από τους Έλληνες... "η Άγκυρα παρακολουθεί στενά και πολύ προσεκτικά, τις πληροφορίες ότι η Ελλάδα σχεδιάζει, να προχωρήσει σε εποικισμό ερημονησίδων και βραχονησίδων του Αιγαίου". Η εφημερίδα, επικαλούμενη αρμόδιους του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει: "Η Αθήνα επιδιώκει κάποια νέα προβοκάτσια. Κι αυτό γιατί δεν πρόκειται για μια απλή περίπτωση εγκατάστασης, αλλά για ένα σχέδιο που εντάσσεται στο γενικότερο στόχο της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και να μετατρέψει το Αιγαίο σε ελληνική λίμνη".
Στις 2/12/98 ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ κ. Ουτκάν, στη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων αμφισβητεί ευθέως την ελληνικότητα των Καλόγερων επαναλαμβάνοντας τις τουρκικές θεωρίες περι εποικισμού βραχονησίδων στο Αιγαίο : "δεν έχουν καμμία νομική ισχύ τα σχέδια της Ελλάδας σε νησίδες και βραχονησίδες, που δεν ανήκουν στην κυριότητά της, με διεθνείς συμβάσεις". Ο Τούρκος εκπρόσωπος αφού υπογράμμισε , την αναγκαιότητα "να διαπιστωθεί η κυριότητα των γεωγραφικών σχηματισμών, εκτός των παραπάνω, σύμφωνα με τις ισχύουσες διεθνείς συμβάσεις" κατάληξε -πάλι-: "Οι τελευταίες ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με τη δέσμευση που ανέλαβε η Ελλάδα στη Μαδρίτη για αποφυγή μονομερών ενεργειών στο Αιγαίο"...

Η σημασία των Καλόγερων στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας
Στις αρχές του 2000 μετά από πρωτοβουλία του τωρινού πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου ξεκινάνε άτυπες συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας μεταξύ των ΓΓ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών πρέσβεων Αναστάσιου Σκοπελίτη και Ουγούρ Ζιγιάλ. Τα αποτελέσματα των 34 γύρων μυστικών συνομιλιών για το Αιγαίο δεν δόθηκαν ποτέ στην δημοσιότητα με εξαίρεση ορισμένα στοιχεία που ήρθαν στο φώς το 2006 και τα οποία ουδέποτε διαψεύστηκαν από το ελληνικό ΥΠΕΞ. «Καθημερινή» (Στ. Λυγερός 4-6-2006).
Σύμφωνα με αυτά η γείτονα χώρα κατα την διάρκεια των συνομιλιών ζητούσε η υφαλοκρηπίδα στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο (περιοχή στην οποία πιθανολογείται η ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων πετρελαίου) να μοιραστεί μεταξύ των δύο χωρών ή να αποτελέσει αντικείμενο συνεκμετάλευσης με καθορισμένα ποσοστά. Η περιοχή για την οποία γίνεται λόγος είναι τα διεθνή ύδατα μεταξύ Αγίου Όρους και Σιθωνίας στα βόρεια, τη νήσο Σκύρο στα δυτικά, τον Άγιο Ευστράτιο και την Λέσβο στα ανατολικά και την βραχονησίδα Καλόγεροι στα νότια...
Όμως τα κίνητρα της Άγκυρας σαφώς και δεν είναι μόνο οικονομικά καθώς η απόκτηση υφαλοκρηπίδας,αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ή ακόμα και εναέριου χώρου αποτελεί πάγιο στόχο για γεωπολιτικούς λόγους. Η απόκτηση τέτοιων ερισμάτων δυτικά των Ελληνικών νήσων του Ανατολικού Αιγαίου θα επέτρεπε τον εγκλωβισμό τους και σε δεύτερο χρόνο την αμφιβήτηση της κυριαρχίας ακόμα και επι των μεγαλύτερων απο αυτών.
Κατά την 27η συνάντηση των γενικών γραμματέων των δύο υπουργείων, την άνοιξη του 2003, οι μυστικές επαφές για την παραπομπή του θέματος στην Χάγη είχαν ολοκληρωθεί και οι δύο πλευρές θα ζητούσαν απο το Διεθνές Δικαστήριο να διευθετήσει γενικά το πρόβλημα της υφαλοκρυπίδας.
Στο σχετικό συνυποσχετικό όμως αναφερόταν ρητά ότι οι δύο πλευρές συναινούσαν να επιλυθούν εκτός απο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και όλα τα «παρεμπίπτοντα ζητήματα». Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής όταν ο Ελληνας πρέσβης ζήτησε διευκρινίσεις για το ποια είναι αυτά τα παρεπίμπτοντα ζητήματα, ο συνομιλητής του απέφυγε να τα κατονομάσει, δηλώνοντας γενικώς ότι "η Άγκυρα θα έχει το δικαίωμα να θέσει όποιο ζήτημα αυτή νομίζει. Και βεβαίως το Δικαστήριο θα κρίνει εάν αυτά που θα τεθούν από την τουρκική πλευρά είναι ή όχι παρεμπίπτοντα. Ακόμα και αν το Δικαστήριο τα κρίνει μη-παρεπίμπτοντα και δεν γνωμοδοτήσει, η Άγκυρα θα διατηρήσει ακέραιες τις θέσεις της επι αυτών"...
Οι διερευνητικές επαφές τελικά δεν κατέληξαν σε συμφωνία και σταμάτησαν αιφνιδιστικά το 2003. Ο τότε ΥΠΕΞ κ. Παπανδρέου απέδωσε το γεγονός ότι δεν προχώρησε η συμφωνία στο ότι ο ίδιος και ο τότε πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης έκριναν τον Δεκέμβριο του 2003 ότι λόγω της προεκλογικής περιόδου ο κ. Κ. Καραμανλής δεν θα την αποδεχόταν (λινκ). Βεβαίως σημαντικό ρόλο έπαιξε και η εκτίμηση του Μαξίμου ότι συμφωνία με τους παραπάνω όρους θα συναντούσε σημαντικότατες εσωκομματικές αντιδράσεις.
Το Πίρι Ρέις στους Καλόγερους
Μετά το τέρμα των μυστικών συνομιλιών, η Άγκυρα επέστρεψε στις παλιές καλές δοκιμασμένες μεθόδους για να πιέσει την φοβική ηγεσία των Αθηνών : απειλές χρήσης βίας και λεονταρισμοί. Τον Ιούλιο του ιδίου έτους (2003) το ερευνητικό σκάφος Πιρί Ρέις πραγματοποίησε έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Κεντρικό Αιγαίο προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να εγγράψει αξιώσεις επι αυτής.
Στις συγκεκριμένες έρευνες ένα απο τα σημεία στα οποία έδειξε "ιδιαίτερο ενδιαφέρον" η Άγκυρα ήταν οι βραχονησίδες Καλόγεροι. Στις 11 Ιουλίου το πλοίο απέπλευσε απο το λιμάνι του Τσεσμέ και κατευθύνθηκε προς το Κεντρικό Αιγαίο. Φτάνοντας στην περιοχή των Καλόγερων (8 μίλια βόρεια της βραχονησίδας) πραγματοποίησε νυχτερινές έρευνες με την ανοχή της μουδιασμένης Ελληνικής κυβέρνησης..
"Τυχαίες" παραβιάσεις..
Υπο το παραπάνω πρίσμα ίσως θα έπρεπε να συνεκτιμηθούν και οι συνεχόμενες παρενοχλήσεις ελληνικών μέσων ασκούμενων εντός του Πεδίου Βολής Άνδρου LDG-68, εντός του οποίου βρίσκεται ποιος άλλος; Φυσικά οι βραχονησίδες Καλόγεροι. Μόλις εχθές τουρκικά F-16 παρενόχλησαν Ελληνική φρεγάτα η οποία εκτελούσε πραγματικά πυρά εντός του ΠΒ. Ανάλογες παρενοχλήσεις έλαβαν χώρα και στο παρελθόν, ένεκα της γνωστής προσπάθειας των Τούρκων να καταργήσουν και τα μόνιμα πεδία βολής στο Αιγαίο, τα οποία σκέντονται εμπόδιο στην σταδιακό γκριζάρισμα της περιοχής
Τι μέλλει γενέσθαι;
Μετά απο αυτή την σύντομη αναδρομή στην ιστορία των Καλόγερων μέσα απο τα ελληνoτουρκικά, πιστεύουμε γίνεται σαφές το πόσο μεγάλη σημασία έχουν αυτοί οι μοναχικοί βράχοι για τα Ελληνικά εθνικά συμφέροντα στην περιοχή του Αιγαίου. Υπο το πρίσμα της επανέναρξης μυστικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας παλι με πρωτοβουλία του Γ.Παπανδρέου (το δις εξαμαρτείν ούκ ανδρός σοφού-αλλά αυτό το ξέρουμε ήδη...) η ανάγκη προβολής της στρατηγικής τους αξίας κρίνεται επιτακτικότερη από ποτέ.

Read more...

Συνέχεια στην όξυνση δίνει η Τουρκία


Για τέταρτη φορά από την αλλαγή κυβέρνησης στην Αθήνα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν χθες δεσμευμένη περιοχή στο Αιγαίο, παρενοχλώντας φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού εντός του Πεδίου Βολής Ανδρου. Ο κίνδυνος ατυχήματος από την είσοδο τεσσάρων τουρκικών F-16 στο πεδίο βολής υπήρξε μεγάλος και ενεργοποιήθηκε η «κόκκινη γραμμή» (hotline) ανάμεσα στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ) και στο Εσκί Σεχίρ. Παράλληλα η Αθήνα προέβη σε διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και ενημέρωση.

Ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας και διοικητής του νατοϊκού αεροπορικού υποστρατηγείου της Λάρισας, αντιπτέραρχος (Ι) Ι. Πατσαντάρας, ήρθε για άλλη μια φορά αντιμέτωπος με την κλασική δικαιολογία της τουρκικής πλευράς ότι δεν... γνώριζε πως είχε ενεργοποιηθεί η δέσμευση της συγκεκριμένης περιοχής. Σημειωτέον ότι η Αγκυρα έχει εκδώσει, ήδη από τον Δεκέμβριο, ΝΟΤΑΜ με τις οποίες δεσμεύει δύο περιοχές στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο για αεροναυτικές ασκήσεις.
Το περιστατικό έλαβε χώρα χθες, περίπου στις 11 π.μ. Δύο ζεύγη τουρκικών F-16 παραβίασαν τη δεσμευμένη και ενεργοποιημένη περιοχή του Πεδίου Βολής Ανδρου. Τα τέσσερα τουρκικά μαχητικά ήταν μέρος σχηματισμού έξι αεροσκαφών που είχε εισέλθει λίγα λεπτά νωρίτερα στο FΙR Αθηνών. Το πρώτο ζεύγος εισήλθε στα 10.000 πόδια και το δεύτερο στα 2.300 πόδια. Εκείνη τη στιγμή η φρεγάτα «Αιγαίο» εκτελούσε πυρά κατά ανεμουρίου.
Για λόγους ασφαλείας αναγκάστηκε να διακόψει τις βολές και ενεργοποιήθηκε η «κόκκινη γραμμή» Λάρισας- Εσκί Σεχίρ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το ένα ζεύγος πέταξε σε απόσταση μικρότερη των 1.000 μέτρων από το ελληνικό αεροσκάφος που έσερνε το ανεμούριο που στόχευε η φρεγάτα. Μπεγλίτης στον «Μonde»: Θα εξορθολογίσουμε τις δαπάνες
«Η κρίση υποχρεώνει την Ελλάδα να μειώσει το εξωπραγματικό βάρος των αμυντικών δαπανών». Αυτός είναι ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος της γαλλικής εφημερίδας «Le Μonde», η οποία φιλοξενεί και δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτη, ο οποίος παραδέχεται σχετικά: «Ζούμε τον πλήρη σουρεαλισμό».
Ο κ. Μπεγλίτης σημειώνει επίσης ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει εμπλακεί ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο «στη συλλογική προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα». Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός σημειώνει ότι η Αθήνα «θα εξορθολογίσει τις δαπάνες, όχι όμως εις βάρος της αμυντικής ικανότητας», υπενθυμίζοντας τις «τουρκικές προκλήσεις» και το γεγονός ότι η Αγκυρα «συνεχίζει να παραβιάζει τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο».
Στο δημοσίευμα της εφημερίδας επισημαίνεται ότι οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας είναι οι υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), αλλά και ότι οι διαπραγματεύσεις για την προμήθεια από την Ελλάδα φρεγατών Fremm συνεχίζονται.

Read more...

Οι πρώτες επιχειρήσεις κατά του PKK από πλήρως επαγγελματικές μονάδες Ειδικών Δυνάμεων


Η Άγκυρα προχώρησε στη διεξαγωγή των πρώτων στρατιωτικών επιχειρήσεων στη νοτιοανατολική Τουρκία κατά των Kούρδων ανταρτών για το 2010, με τη συμμετοχή της 4ης Ταξιαρχίας Καταδρομών, η οποία κατέστη πρόσφατα πλήρως επαγγελματική Η επιχείρηση διεξάγεται στις επαρχίες Bingol, Elazig και Mush και βασίζεται σε στοιχεία των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με τα οποία το ΡΚΚ σχεδίαζε δολοφονίες με αφορμή την 11η επέτειο της σύλληψής του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν Abdullah Ocalan. Επιθετικά ελικοπτερα ανακάλυψαν κρύπτες των ανταρτών και ομάδες καταδρομών αναπτύχθηκαν στις ύποπτες περιοχές για την εκκαθάρισή τους. Από τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι ομάδες των Τούρκων καταδρομών κάνουν χρήση της νέας παραλλαγής που υιοθέτησαν οι τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις.



Read more...

"ΣΤΡΑΤΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ" ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ "ΚΛΩΒΟΣ"


Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει στοιχεία από το «Σχέδιο Κλωβός», το οποίο υπογράφει η «Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων» του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου.

Στο σχέδιο υπάρχει η ένδειξη Μάρτιος 2009. Το κατηγορητήριο, που έγινε δεκτό από το δικαστήριο, σχετίζεται με 17 αξιωματικούς της τουρκικής Μονάδας Υποβρύχιων Καταδρομών.

Σε CD που κατείχε ο απόστρατος αξιωματικός του Τουρκικού Ναυτικού Levent Bektaş και έφερε την υπογραφή του Αντιπλοίαρχου ε.α. Ercan Kirectepe, γνωστού από τη συμμετοχή του στην Ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (SAT) που κατέλαβε τη Δυτική Ίμια το 1996. Το σχέδιο προέβλεπε τέσσερις φάσεις: Προετοιμασία, Καλλιέργεια Φόβου, Διαμόρφωση Κοινής Γνώμης και Δράση από 41 μέλη του Τουρκικού Ναυτικού, ο οπλισμός των οποίων είχε ανακαλυφθεί με τις εκσκαφές στη περιοχή Poyrazköy της Κωνσταντινούπολης. Υπενθυμίζεται ότι τότε βρέθηκαν αντιαρματικά LAW, νάρκες κατά προσωπικού, χειροβομβίδες, εκρηκτικά και χιλιάδες φυσίγγια τυφεκίων 5,56mm και πιστολιών 9mm.

Στον κάτωθι κατάλογο, αποκαλύπτουμε τους Τούρκους Αξιωματικούς των Ειδικών Δυνάμεων της Τουρκίας, που υπηρετούν στην «Στρατιά Αιγαίου» οι οποίοι ήταν εντεταλμένοι να υλοποιήσουν τις εξτρεμιστικές ενέργειες και τις δολοφονικές επιχειρήσεις του Σχεδίου «Κλωβός». Σημειώνεται, πως πέραν των όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητος, σχετικά με το «Σχέδιο Κλωβός», τα σημαντικότερα κεφάλαια δεν αποκαλύφθηκαν και πολλά από αυτά, αφορούν την ασφάλεια της Ελλάδος...

GOREV BOLUMU

DANISMA KURULU

Kora. A.Feyyaz OGUTCU: Baskan

Kora. Kadir SAGDIC: Baskan Yardimcisi

Tuga. M. Fatih ILGAR : Uye

OZEL OPERASYON KOMUTANLIGI

Dz.P.Kur.Kd.Alb.Mucahit ERAKYOL: Ozel Operasyon Gucu Komutani

(E) Dz.Bnb. Levent BEKTAS : Ozel Plan Hucre Lideri

MARMARA BOLGE KOMUTANLIGI

Dz.Yb. Ercan KIRECTEPE: Marmara Bolge Komutani

DzrBnb: Erme ONAT : 1 'inci Hucre Lideri

Y/SKd.Bcvs. Halil CURA : 1 'inci Hucre Elemani

Tls.Kd.Bcvs. Sadettin DOGAN : 1 'inci Hucre Elemani

Eln.Bcvs. Deniz ERKI : 1 'inci Hucre Elemani

Dz.Isci Tanju Veli AYDIN : 1 'inci Hucre Elemani

Dz.Kur.Kd.Bnb. Emre SEZENLER : 2'nci Hucre Lideri

Dz.Kd.Bnb. Eren GUNAY : 2'nci Hucre elemani

Shh.Kd.Bcvs. Huseyin DOGANCI : 2'nci Hucre elemani

Eln.Kd.Bcvs. Ferudun ARSLAN : 2'nci Hucre elemani

Eln.Bcvs. Ismail BAK : 2'nci Hucre elemani

EGE BOLGE KOMUTANLIGI

Dz.P.Kd.Alb. Metin SAMANCI: 1 'inci Hucre Lideri

Dz.Kd.Alb. Levent GULMEN : 1 'inci Hucre Elemani

Dz.P.Kd.Bnb. Erbay COLAKOGLU : 1 'inci Hucre Elemani

Dz.Bnb. A. Ayhan SARACOGLU : 1 'inci Hucre Elemani

Dz.Yzb. Bulent Aydin : 1 'inci Hucre Elemani

Dz.Utgm. Bora COSKUN : 1 'inci Hucre Elemani

Isth.Kd.Bcvs. Suleyman ERHARAT : 1 'inci Hucre Elemani

Mot.Kd.Bcvs. Murat ASLAN : 1 'inci Hucre Elemani

Tls.Bcvs. Emre TEPELI : 1 'inci Hucre Elemani

Rad.Ucvs. Ibrahim Ozturk: 1 'inci Hucre Elemani

Dz.Kur.Yb.Halil OZSARAC : 2'nci Hucre Lideri

Dz.Bnb. Gurol YURDUNAL : 2'nci Hucre elemani

Read more...

O Ραούφ Ντενκτάς, σφαγέας του κυπριακού Ελληνισμού, παραληρεί και πάλι...


Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ, την επόμενη εβδομάδα, θα αποφασιστεί το μέλλον της συνεργασίας του κόμματος με τον πρόεδρο Χριστόφια, που αφορά στην παραμονή ή μη στο κυβερνητικό σχήμα.

To ΔΗΚΟ θεωρεί ότι έγιναν ορισμένες κρίσιμες εθνικές υποχωρήσεις στις συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ σε ότι αφορά την παραμονή των εποίκων, την οριστική παραχώρηση περιοχών στους Τουρκοκύπριους κλπ και κατ'αυτό τον τρόπο θέλει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση όπως έπραξε η ΕΔΕΚ

Την Πέμπτη ολοκληρώθηκαν οι διήμερες συνομιλίες του προέδρου του ΔΗΚΟ, Μάριου Κάρογιαν, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκαν οι διαφωνίες των δυο πλευρών για το Κυπριακό. Ο Μ.Καρογιάν χαρακτήρισε τη συζήτηση ως «εποικοδομητική» και πρόσθεσε ότι τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα «με ειλικρίνεια και εντιμότητα».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, πάντως, απέφυγε να εκφράσει την προσωπική του άποψη, λέγοντας ότι αυτή θα την καταθέσει στα συλλογικά όργανα του κόμματος.

Δημιουργική χαρακτήρισε τη συζήτηση και ο Δημήτρης Χριστόφιας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα καταλήξει και σε θετικό αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ ένας από τους υπαίτιους του Κυπριακού δράματος ο Ραούφ Ντενκτάς κατηγορεί τον Mehmet Ali Talat ότι «ακολουθεί ενδοτική πολιτική»!

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στα Άδανα, ο Rauf Denktash είπε ότι «θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά τα δεδομένα στην Κύπρο», εξηγώντας ότι με αυτό εννοεί «την ύπαρξη δύο ισότιμων κυρίαρχων εθνών στο νησί». Αυτό βέβαια το κάνει γιατί υποστήριζει τον αντίπαλό του στις εκλογές του Απρειλίου Ντερβίς Έρογλου.

«Αυτό που υποστηρίζει ο Talat είναι ένα κράτος, ένα έθνος και μια κυριαρχία, και αυτό θα μας κάνει να παραδοθούμε,» είπε ο πρώην επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο Ντενκτάς τόνισε ότι ελπίζει πως «θα υπάρξει ένας υποψήφιος για τις «προεδρικές εκλογές» της 18ης Απριλίου στα κατεχόμενα και ότι το τουρκοκυπριακό έθνος θα υποστηρίξει έναν υποψήφιο που θα διατηρήσει το τουρκοκυπριακό κράτος και την εθνική κυριαρχία καθώς και το καθεστώς εγγυήτριας δύναμης για την Τουρκία».

«Έτσι, η ελληνοκυπριακή ηγεσία θα δει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα υποκύψουν και τότε μπορεί να υποστηριχθεί μια συμβιβαστική λύση,» συμπλήρωσε.

Και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι «εκείνο που επιθυμεί η ελληνοκυπριακή ηγεσία είναι μια νόμιμη κυβέρνηση στην Κύπρο, ενώ το σχέδιό της είναι να βγει η Τουρκία από την Κύπρο, ένα σχέδιο που υποστηρίζεται από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ».

Read more...

Αναβίωση οθωμανικής ναυτικής κυριαρχίας οραματίζεται ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας


Το πραγματικό επεκτατικό και αναθεωρητικό της πρόσωπο έδειξε η Τουρκία μέσα από τα λόγια του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, στρατηγού Μπασμπούγ. Οι απειλές κατά της Ελλάδος και της Κύπρου είναι σαφέστατες μέσα από τις αναφορές που γίνονται στην κρίση των Ιμίων και στο θέμα των οικονομικών ζωνών.

«Στις αυτοκρατορίες», είπε ο Μπασμπούγ, «η ναυτική δύναμη είναι εξαιρετικά σημαντική. Ο στόλος έχει διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην επικράτηση και στην υπεροχή της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Αγγλίας και των ΗΠΑ.

Κοιτάξτε τη Μαύρη Θάλασσα. Εάν η σημασία αυτής από πάσης απόψεως είναι σήμερα μία, αύριο θα είναι πέντε. Στο Αιγαίο έχουμε ήδη προβλήματα. Για να μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας, έχουμε ανάγκη από ισχυρές ναυτικές δυνάμεις. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι κάποια μέρα δεν θα ξεσπάσει κρίση; Σε πόσες μέρες ξέσπασε η κρίση των Ιμίων; Θα πρέπει να λαμβάνεται πάντοτε υπόψη η στρατηγική και η στρατιωτική διάσταση. Έχουν μεγάλη σημασία οι εξελίξεις σχετικά με το θέμα των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών...».

Τα λεγόμενα του Τούρκου αρχιστρατήγου είναι σαφέστατα. Η επιθυμία της Τουρκίας είναι να καταστεί ναυτική δύναμη και να ελέγξει τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο. Δείχνει, όμως, και το στρατηγικό βάθος σκέψης με το οποίο ατενίζει το μέλλον, σε αντίθεση με την ανυπαρξία οποιουδήποτε οράματος και τον ενδοτισμό που έχουν καταστεί πλέον χαρακτηριστικά στοιχεία της ελληνικής πολιτικής.

Read more...

«Φλερτάρει» με θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο η Άγκυρα


Ανήσυχοι εμφανίζονται οι επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Αμύνης για το χρονικό διάστημα μέχρι και τα τέλη του καλοκαιριού. «Εδώ και καιρό, κυοφορείται ένα περίεργο κλίμα. Υπάρχει έντονη η αίσθηση πως θέλουν να δοκιμάσουν τις αντοχές μας», δήλωσε στο defencenent.gr ανώτατος αξιωματικός της ΠΑ

Μόλις εχθές δύο τουρκικά F-16 πέταξαν σε ύψος 750 μέτρων από τη φρεγάτα του Π.Ν. «Αιγαίο» που εκτελούσε αντιαεροπορικές βολές στο πεδίο βολής Άνδρου. Η κίνηση αυτή της τουρκικής Αεροπορίας αν και δεν είναι πρώτη φορά, αυτό που προκαλεί όμως την ανησυχία στους επιτελείς του ΥΠΕΘΑ είναι η επιμονή της σε παρόμοιας φύσης τεχνάσματα να εξωθήσουν την κατάσταση σε μια «θερμή απάντηση» εκ μέρους της ελληνικής πλευράς.

Από εκεί και πέρα τα πάντα μπορούν να συμβούν. Δεν είναι όμως μόνο η τουρκική Αεροπορία που έχει επιστρατευθεί σε αυτή προσπάθεια διολίσθησης προς ένα θερμό επεισόδιο. Όπως και στα Ίμια που εντεταλμένοι δημοσιογράφοι στην υπηρεσία της τουρκικής πολιτικής και προπαγάνδας έγιναν η αφορμή για τα γνωστά γεγονότα, έτσι και πέρυσι το καλοκαίρι τουρκικό συνεργείο του καναλιού DVT εντοπίστηκε με κάμερα λίγο έξω από τη νήσο Ρω να βιντεοσκοπεί την εκεί αλλαγή Φρουράς. Οι τούρκοι δημοσιογράφοι είχαν συλληφθεί και το υλικό τους κατασχέθηκε.


ΑΜΥΝΑ
ΔΙΕΘΝΗ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΝΟΠΛΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑ
ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
FORUM
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χρήστης
Κωδικός
Είσοδος Εγγραφή
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΕΘΝΗ arrow ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ arrow «Φλερτάρει» με θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο η Άγκυρα
«Φλερτάρει» με θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο η Άγκυρα Εκτύπωση E-mail
19-02-2010 18:38:31

Ανήσυχοι εμφανίζονται οι επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Αμύνης για το χρονικό διάστημα μέχρι και τα τέλη του καλοκαιριού. «Εδώ και καιρό, κυοφορείται ένα περίεργο κλίμα. Υπάρχει έντονη η αίσθηση πως θέλουν να δοκιμάσουν τις αντοχές μας», δήλωσε στο defencenent.gr ανώτατος αξιωματικός της ΠΑ

Μόλις εχθές δύο τουρκικά F-16 πέταξαν σε ύψος 750 μέτρων από τη φρεγάτα του Π.Ν. «Αιγαίο» που εκτελούσε αντιαεροπορικές βολές στο πεδίο βολής Άνδρου. Η κίνηση αυτή της τουρκικής Αεροπορίας αν και δεν είναι πρώτη φορά, αυτό που προκαλεί όμως την ανησυχία στους επιτελείς του ΥΠΕΘΑ είναι η επιμονή της σε παρόμοιας φύσης τεχνάσματα να εξωθήσουν την κατάσταση σε μια «θερμή απάντηση» εκ μέρους της ελληνικής πλευράς.

Image

Από εκεί και πέρα τα πάντα μπορούν να συμβούν. Δεν είναι όμως μόνο η τουρκική Αεροπορία που έχει επιστρατευθεί σε αυτή προσπάθεια διολίσθησης προς ένα θερμό επεισόδιο. Όπως και στα Ίμια που εντεταλμένοι δημοσιογράφοι στην υπηρεσία της τουρκικής πολιτικής και προπαγάνδας έγιναν η αφορμή για τα γνωστά γεγονότα, έτσι και πέρυσι το καλοκαίρι τουρκικό συνεργείο του καναλιού DVT εντοπίστηκε με κάμερα λίγο έξω από τη νήσο Ρω να βιντεοσκοπεί την εκεί αλλαγή Φρουράς. Οι τούρκοι δημοσιογράφοι είχαν συλληφθεί και το υλικό τους κατασχέθηκε.

Image

Τίποτα όμως δεν αποκλείει το γεγονός παρόμοιες καταστάσεις να συμβούν και φέτος το καλοκαίρι. «Οι τούρκοι έχουν πολλούς τρόπους για να δημιουργήσουν ένα θερμό επεισόδιο και σε αυτή την προσπάθειά τους επιστρατεύουν κάθε “μέσο” που μπορεί να τους είναι χρήσιμο. Εναπόκειται στην ελληνική πλευρά να αξιολογήσει ορθά και να απαντήσει αυτονόητα στις τουρκικές κινήσεις» εκμυστηρεύτηκε στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών στο defencenent.gr εκφράζοντας παράλληλα τις ανησυχίες του για το διάστημα που θα μεσολαβήσει έως και το τέλος του καλοκαιριού.

Κατά τα άλλα σήμερα είχαμε 2 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) από την τουρκική Αεροπορία με σύνολο 8 αεροσκαφών εκ των οποίων τα μισά έφεραν οπλισμό. Μόνο για την εβδομάδα που τελειώνει σήμερα είχαμε 17 παραβιάσεις του ΕΕΧ, εννέα παραβάσεις των κανόνων FIR Αθηνών ενώ συνολικά η τουρκική Αεροπορία, για να πραγματοποιήσει αυτές τις παραβιάσεις και τις παραβάσεις σήκωσε στον αέρα πάνω από το Αιγαίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, 52 (!) αεροσκάφη σε μια επίδειξη υψηλής διαθεσιμότητας και φυσικά προβολής ισχύος. Αυτά πέρα από τις οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητές της στην ηπειρωτική Τουρκία στο πλαίσιο του δικού της εκπαιδευτικού ή οποιουδήποτε άλλου προγράμματος.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP