Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

S&P: Αναβαθμίζει την κατάταξη της Τουρκίας σε «ΒΒ»


Στην κατάταξη «ΒΒ» αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας η Standard&Poor΄s, δίνοντας μάλιστα «θετική» προοπτική, που υποδηλώνει το ενδεχόμενο νέας αναβάθμισης εντός των επόμενων 12-24 μηνών.

«Η Τουρκία περιορίζει σταθερά το δημόσιο χρέος της την τελευταία 10ετία, κάτι που προσδίδει μεγαλύτερη ευελιξία στην οικονομική της πολιτική», αναφέρει ο διεθνής οίκος, τονίζοντας ότι «ο χρηματοοικονομικός κλάδος της χώρας παραμένει σταθερός, παρά το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον».


Η S&P αναβαθμισε επίσης σε «ΒΒ+» την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας για δανεισμό σε εγχώριο νόμισμα, ενώ επιβεβαιώνει τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «Β».

Η αναβάθμιση από την S&P γίνεται έναν μήνα μετά την αναβάθμιση από τη Moody΄s των κρατικών ομολόγων της Τουρκίας, κατά μία βαθμίδα σε «Ba2». Τον Δεκέμβριο, η Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική κατάταξη της Τουρκίας κατά δύο βαθμίδες σε «BB+» επικαλούμενη την απόδοση της οικονομίας κατά τη διάρκειας της κρίσης.

«Η επαρκής κεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος της Τουρκίας, με λόγο δανείων προς καταθέσεις στο 80%, επιβεβαιώνει τον χαμηλό δανεισμό των νοικοκυριών, σε αντίθεση με πολλούς αντίστοιχους κλάδους της Ανατολικής Ευρώπης».

Ο οίκος αναφέρει επίσης ότι η αξιολόγηση της Τουρκίας υποστηρίζεται από τις Κατά την S&P, oι επιδόσεις της κυβέρνησης στην οικονομική και δημοσιονομική διαχείριση δικαιολογεί την αξιολόγησή της.

www.kathimerini.gr

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/s.html#ixzz0g77x0ocA

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP