Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Αναταράξεις στη Θράκη προκαλεί η Ντόρα


Τις ψήφους της μειονότητας διεκδικεί η Δημοκρατική Συμμαχία. Στιγμιότυπο από επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη σε μειονοτικά χωριά της Θράκης, μαζί με τον Αχμέτ Ιλχάν, το Φεβρουάριο του 2007. Τότε η κ. Μπακογιάννη ήταν υπουργός Εξωτερικών και ο κ. Ιλχάν βουλευτής της ΝΔ. Ανακατατάξεις στον χώρο της κεντροδεξιάς προκαλεί και στη Θράκη η ίδρυση του νέου κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη. Με την προσχώρηση στη Δημοκρατική Συμμαχία του μειονοτικού πρώην βουλευτή της ΝΔ Ροδόπης Αχμέτ Ιλχάν, η κ. Μπακογιάννη προσπαθεί να πάρει με το μέρος της τους γαλάζιους μουσουλμάνους ψηφοφόρους, οι οποίοι στις πρόσφατες εκλογές στην πλειοψηφία τους στήριξαν επιλογές του ΠΑΣΟΚ.

Δεν είναι τυχαίο ότι για την πρώτη της εξόρμηση στην περιφέρεια η κ. Μπακογιάννη έχει επιλέξει να επισκεφτεί τη Θράκη στις αρχές του άλλου μήνα. Το κλίμα προετοιμάζει ο Αχμέτ Ιλχάν, ο οποίος σε δημόσια δήλωσή του προέβλεψε ότι “οι ψήφοι των δεξιών ψηφοφόρων της Θράκης που παρεξηγήθηκαν με τη ΝΔ και στράφηκαν προς το ΠΑΣΟΚ θα πέσουν συγκεντρωτικά στο νέο κόμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας”. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Ιλχάν στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Τζιχάν, στο πρώτο συνέδριο της ΔΗΣΥ, που θα γίνει τον Μάρτιο του 2011, θα περιλαμβάνονται θέσεις για την “τουρκική”, όπως δήλωσε, μειονότητα της Δυτικής Θράκης, όπου ο ίδιος ελπίζει να έχει πρωτεύοντα και καταλυτικό ρόλο, εκμεταλλευόμενος τη σχέση που είχε με την κ. Μπακογιάννη ως υφυπουργό Εξωτερικών, σχέση την οποία συνεχίζει με τη νέα της ιδιότητα, ως αρχηγού κόμματος. Ο Αχμέτ Ιλχάν θύμισε πως ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ακολούθησε ακραία εθνικιστική συμπεριφορά έναντι της “τουρκικής μειονότητας” της Δυτικής Θράκης και ότι γι’ αυτόν τον λόγο είχε εξαναγκαστεί πολύ νωρίς σε παραίτηση από τη ΝΔ.


“Δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ”
Αναμενόμενη ήταν η σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΟΔΕ Ροδόπης μετά τη συνέντευξη του κ. Ιλχάν, χαρακτηρίζοντάς τον “δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ” τόσο για την προσχώρησή του στο κόμμα της κ. Μπακογιάννη όσο κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρεται: “Ο Ιλχάν Αχμέτ είναι πια μέλος άλλου κόμματος και όχι της ΝΔ. Αφού με τη συμπεριφορά του υπονόμευσε την παράταξη που τον ανέδειξε βουλευτή και συκοφάντησε με ψεύδη τον πρόεδρό της, κατά τις τελευταίες εκλογές συμμάχησε ευθέως με το ΠΑΣΟΚ αποτελώντας το δεκανίκι του, όπως άλλωστε και η αρχηγός του Ντόρα Μπακογιάννη. Δάνεισε τον καλύτερο συνεργάτη του στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και προσπάθησε να υπονομεύσει ευθέως τους συναδέλφους του που πολιτεύτηκαν με τη ΝΔ, προκειμένου να περιχαρακώσει την όποια επιρροή τού απέμεινε στον χώρο της μειονότητας, για να την προσφέρει ως λάφυρο στη νέα του αρχηγό”.


Ανοίγματα
Μέσα από τη συνέντευξη του κ. Ιλχάν περιγράφονται και τα ανοίγματα που θα κάνει η κ. Μπακογιάννη προς τη μειονότητα. O πρώην βουλευτής ανέφερε ότι στη διακήρυξη του προγράμματος του κόμματος, που θα γίνει τον Μάρτιο, θα περιλαμβάνονται θέσεις για την “τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης”, θα υπάρχει στόχευση για εκμηδένιση των μειονοτικών προβλημάτων και γενικώς θα κυριαρχήσει μια φιλελεύθερη πλειοψηφική ιδεολογία. Ο κ. Ιλχάν ανέφερε επίσης ότι στο πρώτο άρθρο της ιδρυτικής διακήρυξης του κόμματος θα αναφέρεται ότι “στόχος είναι η διασφάλιση ελευθερίας για όλους, ανεξαρτήτως καταγωγής, γλώσσας, θρησκείας και φυλής”. Είπε ακόμη ότι η κ. Μπακογιάννη σύντομα θα επισκεφτεί την Τουρκία, δηλώνοντας έτσι τη σημασία που αποδίδει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και ότι στο συνέδριο του Μαρτίου θα αποσαφηνιστούν οι μελλοντικές προοπτικές στις σχέσεις των δύο χωρών.


Κλείνει το μάτι στην Ντόρα
Μηνύματα με αποδέκτες στον χώρο της ΝΔ στέλνει και ο απερχόμενος υπερνομάρχης Δράμας - Καβάλας - Ροδόπης Κώστας Τάστης, αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα της περιφέρειας, ενώ παράλληλα κλείνει το μάτι προς το κόμμα της κ. Μπακογιάννη.
Ο κ. Τάτσης σε δημόσιες δηλώσεις του δεν διστάζει να κάνει λόγο για παρεμβατικό ρόλο παραγόντων της ΝΔ σε βάρος του ψηφοδελτίου που στήριξε το κόμμα. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι, παρότι “η ΝΔ από βεβαιωμένες πολύ αρνητικές εκτιμήσεις κατάφερε να μείνει πίσω μόνο όσον αφορά τις ψήφους της μειονότητας, που καθόρισαν και το τελικό αποτέλεσμα, και σε σχέση με τον αποδεδειγμένο σημαντικό παρεμβατικό ρόλο παραγόντων της ΝΔ σε βάρος του ψηφοδελτίου που στήριξε, ο απόηχος είναι πολύ λίγος”.
Σε ότι αφορά την Ντόρα Μπακογιάννη ο κ. Τάτσης είπε: “Δεν κρύβω ότι είμαι από αυτούς που την ψήφισαν. Όπως η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοδιοικητικών στελεχών της ΝΔ. Και δεν κρύβω ακόμη τη βαθιά μου εκτίμηση που έχω προς τις δυνατότητές της. Ο τρόπος όμως που χειρίστηκε τις δημοτικές εκλογές με την ανακοίνωση στήριξης του κ. Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη δεν κρύβω ότι με ενόχλησε και με έκανε σημαντικά σκεπτικό. Ο χρόνος θα δείξει”.


Η μειονότητα ζητά ανταλλάγματα
Ρόλο στη νέα διοικητική μεταρρύθμιση που φέρνει ο “Καλλικράτης” επιδιώκουν να εξασφαλίσουν οι επικεφαλής της μειονότητας στη Θράκη, προσπαθώντας μέσα από δημοσιεύματα στον τουρκόφωνο Τύπο της περιοχής να πείσουν τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη ότι οι ψήφοι των μουσουλμάνων τον έσωσαν και ότι τώρα πρέπει να πάρουν ανταλλάγματα.΄Ειδικότερα, σε δημοσίευμα της τουρκόφωνης εφημερίδας της Κομοτηνής “Μπιρλίκ” μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι “στη νίκη του κ. Γιαννακίδη καθοριστικό ρόλο είχαν οι ψήφοι της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης έσωσε το ΠΑΣΟΚ και τον Γιαννακίδη. Στη διάρκεια της θητείας του στη νομαρχία προσπάθησε τις ελλείψεις στον κλάδο της μειονότητας να τις καλύψει μέσα από τους αντινομάρχες. Η μέθοδος αυτή δεν πέτυχε. Δεν ξέρω αν πρέπει να του θυμίσουμε ποιες ήταν αυτές οι ελλείψεις, όμως εμείς πιστεύουμε πως είναι επωφελές να το ξαναθυμίσουμε. Διότι, αν σκεφτούμε ότι τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία και άλλες αρμοδιότητες, ανήκουν στον ίδιο, τότε ιδιαίτερα σε αυτά τα θέματα περιμένουμε να κάνει απτά βήματα. Στη νομαρχία Ροδόπης είχε μόνο έναν έλληνα σύμβουλο τύπου. Θέλουμε να του θυμίσουμε πως είναι ανάγκη να υπάρχει και ένας σύμβουλος τύπου από τη μειονότητα”.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Read more...

Απάντηση "Πασάδων" στον Ερντογάν


Η κόντρα των τούρκων στρατηγών με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλά κρατεί. Δεν άργησαν να απαντήσουν οι «πασάδες», εικοσιτέσσερις ώρες μετά την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, να αποστρατεύσει τρεις ανώτατους αξιωματικούς του τουρκικού στρατού, χωρίς την έγκριση του Γενικού Επιτελείου στρατού. Οι τρεις αξιωματικοί κατηγορούνται για συμμετοχή στο σχέδιο «Βαριοπούλα», που είχε στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν. Στην μακροσκελή ανακοίνωση της ηγεσίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, που αποτελείται από εικοσιένα άρθρα, γίνεται η επεξήγηση της διαδικασίας ερευνών και δίκης των αξιωματικών.

Στην ανακοίνωση φαίνεται η κάθετη διαφορά απόψεων, που έχουν οι στρατηγοί με την κυβέρνηση Ερντογάν. Το Γενικό Επιτελείο εξηγεί ότι ενώ έχει κρίνει ότι δεν υπάρχουν λόγοι για να μην προαχθούν οι αξιωματικοί και ενημέρωνε την κυβέρνηση, το Υπουργείο Άμυνας ζητούσε τα απαραίτητα έγγραφα των αξιωματικών για να συνταξιοδοτηθούν! Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «συνεχίζεται η διαδικασία της δίκης και γι’αυτό θέλουμε να ενημερώσουμε τη κοινή γνώμη», δείχνοντας ότι δεν έχει παρθεί κάποια οριστική απόφαση από κάποιo δικαστήριο.

onalert

Read more...

Αποκαλύψη του παρασκήνιου της επιχείρησης -εξέδρες στο Αιγαίο!


Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας ουδέποτε διέψευσαν το τελευταίο διάστημα ότι υπάρχει στα σκαριά συμφωνία για το Αιγαίο, ενώ οι ξεκάθαρες θέσεις του υπουργού Επικρατείας της Τουρκίας, Ε. Μπαγίς, την περασμένη εβδομάδα, ότι «θα στήσουμε εξέδρες στη θάλασσα του Αιγαίου που θα μας λύσουν τα προβλήματα», οδηγούν στο μάλλον ασφαλές συμπέρασμα ότι η «λύση» θα είναι η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Όμως η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση και συμφωνία για συνεκμετάλλευση από κοινού με την Τουρκία των κοιτασμάτων του Αιγαίου, χωρίς προηγουμένως να έχουν καθοριστεί τα χωρικά ύδατα και να έχουν οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), αφήνει ανοιχτή την πόρτα για παραχώρηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και οικονομικών δικαιωμάτων.


Η Τουρκία δεν επιθυμεί, και γι’ αυτό αποφεύγει, την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, και τούτο γιατί γνωρίζει ότι το Δικαστήριο, στην καλύτερη περίπτωση για την ίδια, θα της εκχωρήσει (σ.σ. σύμφωνα με υπολογισμούς επίσημων ελληνικών φορέων) 2%-3% στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, τίποτα στα Δωδεκάνησα μέχρι και τη Ρόδο και περίπου 25% μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και 18% ανατολικά της Μεγίστης. (Στο χάρτη φαίνεται η καλύτερη πιθανή υφαλοκρηπίδα που θα μπορούσε να οριοθετήσει το Διεθνές Δικαστήριο για την Τουρκία, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας και με βάση την πρακτική του δικαστηρίου.) Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να διαπραγματευθεί και να συμφωνήσει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ από την κόκκινη γραμμή στο χάρτη και ανατολικά, σύμφωνα με την αρχική, επίσημη ελληνική θέση από τη μεταπολίτευση, με την οποία, άλλωστε έγινε και η πρώτη -και ατελέσφορη- προσπάθεια διαπραγμάτευσης το 1976. Οποιαδήποτε συζήτηση δυτικά της κόκκινης γραμμής ισοδυναμεί με απεμπόληση ελληνικής κυριαρχίας και ελληνικών οικονομικών δικαιωμάτων.

Προσφυγή στην παρανομία
Επειδή λοιπόν η Τουρκία γνωρίζει τι δικαιούται στην περιοχή του Αιγαίου, και κυρίως ότι θα πάρει τα ελάχιστα από τον Εβρο μέχρι τη Ρόδο, αποφεύγει συστηματικώς το Διεθνές Δικαστήριο και προσπαθεί με παράνομες ενέργειες να πετύχει τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.
Επιπροσθέτως, η Αγκυρα φαίνεται να γνωρίζει τις πληροφορίες περί ύπαρξης κοιτασμάτων στην περιοχή του Καστελόριζου, γι’ αυτό επιμένουν οι πληροφορίες από τις διμερείς «μυστικές διαπραγματεύσεις» ότι η Αγκυρα δεν θέλει καμία συζήτηση για την περιοχή αυτή, ισχυριζόμενη ότι το Καστελόριζο δεν έχει ούτε υφαλοκρηπίδα ούτε ΑΟΖ, υπονοώντας σαφώς ότι την περιοχή αυτή την θέλει αποκλειστικά δική της. Επομένως, οποιαδήποτε πιθανή θέση της κυβέρνησης για εγκατάλειψη της οριοθέτησης των χωρικών υδάτων και της υφαλοκρηπίδας, με στόχο να βρεθεί λύση με την οριοθέτηση μόνον της ΑΟΖ, αποτελεί αλχημεία για τη συγκάλυψη τυχόν παραχωρήσεων. Η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα αποτελούν τελείως διαφορετικές έννοιες, έχουν διαφορετικά μεγέθη και το εύρος τους δεν συμπίπτει.
Το άρθρο 76 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας ορίζει ότι η υφαλοκρηπίδα μετράται από τις ακτές και μπορεί να έχει έκταση έως 200 ναυτικά μίλια από αυτές. Το άρθρο 55 ορίζει ότι η ΑΟΖ εκτείνεται πέραν των χωρικών υδάτων και το άρθρο 57 ότι μπορεί να φτάσει τα 200 ν.μ. από την άκρη των χωρικών υδάτων. Ετσι φαίνεται ότι απαιτείται η οριοθέτηση των χωρικών υδάτων (που αποτελούν τη βάση για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα) και, επομένως, η όποια συμφωνία για συνεκμετάλλευση, χωρίς προηγουμένως να οριοθετηθούν η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ, αποτελεί παραχώρηση.
Απαιτείται η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, διότι μετρώνται διαφορετικά και είναι πιθανόν η Τουρκία να στήσει εξέδρα σε τουρκική ΑΟΖ, πλην όμως ο βυθός να αποτελεί ελληνική υφαλοκρηπίδα και το αντίστροφο…Το σενάριο δεν είναι επιστημονικής φαντασίας, αντιθέτως το έφερε στο προσκήνιο ο ίδιος ο κ. Μπαγίς σε πρόσφατες δηλώσεις του στην Αθήνα.
Μια τυχόν συνεκμετάλλευση δυτικά της κόκκινης γραμμής στο χάρτη θα επιφέρει, πέραν της απεμπόλησης κυριαρχίας, και επιπλέον προβλήματα που θα οδηγήσουν σε νέες παραχωρήσεις.


Παραχώρηση κυριαρχίας
Η ανάθεση, για παράδειγμα, σε αμερικανική εταιρεία (και τέτοια ονόματα αρχίζουν να ακούγονται από διάφορες πλευρές) να στήσει κοινές ελληνοτουρκικές εξέδρες (όπως έχει προαναγγείλει – περιγράψει ο κ. Μπαγίς) 20 ν.μ. δυτικά των Σαμοθράκης, Λήμνου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ρόδου και νότια του Καστελόριζου αποτελεί σοβαρή κίνηση παραχώρησης ελληνικής κυριαρχίας.
Βεβαίως, ο υπό καλλιέργεια αντίλογος είναι ότι διά του τρόπου της συνεκμετάλλευσης αυτού του είδους θα εξαλειφθούν τα υπάρχοντα πολιτικά προβλήματα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Θα προκύψουν όμως και νέα προβλήματα, περισσότερο επικίνδυνα, προς την κατεύθυνση της συρρίκνωσης της Ελλάδας, και αυτό γιατί ανοίγει πιθανότατα ο δρόμος να χρησιμοποιήσει τις εξέδρες αυτές η Τουρκία ως αφετηρία διαμελισμού του Αιγαίου. Ετσι δημιουργείται ο κίνδυνος η Τουρκία:
Αποκοπή των νησιών
* Να ισχυριστεί ότι η περιοχή δυτικά από τις εξέδρες αυτές ανήκει στην Ελλάδα και ανατολικά ανήκει στην Τουρκία. Ετσι, μια σειρά από τα προαναφερθέντα ελληνικά νησιά κινδυνεύουν να βρεθούν αυτόματα πάνω στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και θα απομονωθούν, με κίνδυνο τον οικονομικό και εθνικό μαρασμό των κατοίκων τους.
* Να απαιτήσει την αναδιάταξη του FIR Αθηνών με αφετηρία τη γεωγραφική θέση στην οποία βρίσκονται οι εξέδρες αυτές, με αποτέλεσμα την απώλεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τα τέλη υπέρπτησης.
* Να απαιτήσει, με αφετηρία τις εξέδρες (ανατολή-δύση), την επαναδιάταξη των ορίων στις περιοχές έρευνας και διάσωσης.
* Να ζητήσει την εφαρμογή του άρθρου 43 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας για την περιοχή ανατολικά από τις εξέδρες, προκειμένου να αναλάβει η Αγκυρα τον έλεγχο και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, καθώς και για τη ρύπανση της θάλασσας, αποκομίζοντας μέγιστα οικονομικά οφέλη.
* Να απαιτήσει με βάση τις εξέδρες την οριοθέτηση των ελληνοτουρκικών συνόρων με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί η κυριαρχία της Ελλάδας.
* Τέλος, το θεσμικό και εξόχως εθνικό δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων μέχρι και τα 12 ν.μ. θα παραπεμφθεί στις καλένδες. *

kourdistoportocali

Read more...

Κι όμως, Ελλάδα και Τουρκία συζητούν για το Αιγαίο!


Αίσθηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη των διακεκριμένων δημοσιογράφων, Σταύρου Λυγερού και Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου, στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή» για τις συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας…

Φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας απόρρητο έγγραφο της Δ1 Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών (ΟΗΕ, Διεθνείς Οργανισμοί και Διασκέψεις), με τίτλο «Απεικόνιση των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο», το οποίο έχει αποδέκτες τον Α’ Γενικό Διευθυντή (αρμόδιος για τις Πολιτικές Υποθέσεις), Τρύφωνα Παρασκευόπουλο και το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, αποκαλύπτουν ότι οι διμερείς «ζυμώσεις» βρίσκονται σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο από αυτό που παραδέχεται η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών.

Το έγγραφο είναι αποκαλυπτικό ως προς τις τουρκικές απαιτήσεις για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ενώ – υπενθυμίζεται – ο πρωθυπουργός προσφάτως μάλλον υποβάθμισε τη σημασία της στη Βουλή (εμείς είμαστε, ως συνήθως, οι πεφωτισμένοι και οι άλλοι… οπισθοδρομικοί), παράλληλα με την απαίτηση της Τουρκίας για μεγαλύτερη υφαλοκρηπίδα και «ειδικές ρυθμίσεις» στο πλαίσιο ερμηνείας των διεθνών νομικών κανόνων… α λα Τούρκα, για το Καστελόριζο.


Το έγγραφο που έχει τίτλο «Απεικόνιση των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο» συντάχθηκε με σκοπό να απαντήσει σε ερωτήματα που έχουν εγερθεί στην πορεία των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών!
Τι ζητά όμως η Άγκυρα:
Το βασικότερο είναι η απαίτησή της για διαχωρισμό της διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο από την αντίστοιχη για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου σε μια απόπειρα αποσύνδεσης του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελόριζου από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, εμφανίζοντάς το «σαν αποκομμένες νησίδες, οι οποίες επικάθονται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα, προκειμένου να αμφισβητήσει το νομικό δικαίωμα αυτών των νησιών να έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)»!
Η γεωγραφική θέση του Καστελόριζου και της νήσου Στρογγύλης επηρεάζει καθοριστικά τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Εάν η Τουρκία πετύχει το στόχο της, τότε αποτρέπει την Ελλάδα από την αξιοποίηση μεγάλης θαλάσσιας έκτασης, στο υπέδαφος της οποίας υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις ύπαρξης μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων!
Το χειρότερο όμως από όλα, είναι ότι το τεκμηριωμένο έγγραφο φέρεται να έχει ενοχλήσει τον πρέσβη που χειρίζεται τα θέματα αυτά, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννη-Αλέξιο Ζέππο! Εάν αυτό ισχύει, τότε σημαίνει ότι ο γ.γ. του υπουργείου έχει λάβει από την κυβέρνηση εντελώς διαφορετικές εντολές – κατευθυντήριες γραμμές, και το εν λόγω έγγραφο που απορρίπτει κατηγορηματικά ως εθνικά επιζήμιο τον διαχωρισμό της διαπραγμάτευσης, τους «χαλάει τη σούπα», δημιουργώντας ένα υπηρεσιακό προηγούμενο, το οποίο δεν θα μπορούσε εύκολα να παρακάμψει! Αυτή η πληροφορία επίσης ταιριάζει με την υποβάθμιση της ΑΟΖ από τον Γιώργο Παπανδρέου! Επ’ αυτού απαιτείται ΑΜΕΣΑ τοποθέτηση τόσο από το υπουργείο Εξωτερικών όσο και από την κυβέρνηση.
Επίσης, το αποκαλυπτικό δημοσίευμα κάνει λόγο και για «αμέλεια» (σε εισαγωγικά υπονοώντας σκόπιμη ολιγωρία), λόγω του ότι ΔΕΝ έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία ο σύγχρονος ορισμός της υφαλοκρηπίδας, που έχει προκύψει από την Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο όμως υποτίθεται ότι επικαλούμαστε για να τεκμηριώσουμε τις θέσεις μας διεθνώς! Αυτό δεν αποτελεί μόνο εθνικό συμφέρον, αλλά και σχετική συμβατική υποχρέωση! Το ελληνικό Δίκαιο διατηρεί μέχρι σήμερα τον πολύ πιο περιοριστικό ορισμό του 1958, ο οποίος περιορίζει την υφαλοκρηπίδα μέχρι το σημείο που το βάθος φθάνει τα 200 μέτρα!
Τυχαία ήταν η πρόσφατη αναφορά του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου στον παλαιό ορισμό της υφαλοκρηπίδας; Για ποιο λόγο τον χρησιμοποιούν αποδυναμώνοντας την ελληνική διαπραγματευτική θέση;
Και δεν είναι η μοναδική «αμέλεια»… Η Ελλάδα «δεν έχει υποβάλει χάρτες με τα υποθετικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας /ΑΟΖ στα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ, παρότι η Υδρογραφική Υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού έχει ετοιμάσει τέτοιους χάρτες. Έχει υποβάλει μόνο τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αλβανία, οι οποίες αφορούν το Ιόνιο. Είναι αξιοσημείωτο ότι για τις υπόλοιπες θαλάσσιες περιοχές υπάρχουν χάρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Χάρτες τρίτων χωρών, οι οποίοι απεικονίζουν τα υποθετικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας/ ΑΟΖ, χρησιμοποιώντας την αρχή της μέσης γραμμής».
Επειδή οι πολλαπλές συμπτώσεις παύου να αποτελούν… συμπτώσεις και επειδή πολλά γίνονται χωρίς να λέγονται στη διεθνή πολιτική, ιδίως από πολιτικούς που έχουν αναγάγει σε επιστήμη τον κατευνασμό αφού κατατρύχονται από το «φοβικό σύνδρομο», όρο που καθιέρωσε ο πρώτος εκ των διακεκριμένων συγγραφέων του άρθρου, δικαιούμαστε να παραμένουμε καχύποπτοι.
Εμείς θα προσθέσουμε και να τονίσουμε εμφατικά, ότι η Ελλάδα αποτυγχάνει παταγωδώς να κεφαλαιοποιήσει υπέρ της την συγκυρία, τη στιγμή που η Τουρκία έχει ανοίξει μέτωπα με το σύνολο της Δύσης! Αντ’ αυτού, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να αγωνιά μην και… εκτροχιαστεί η τουρκική ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε. και προτείνει τη σύγκλιση συνόδου κορυφής Τουρκίας – Ε.Ε…
Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει, επιμένουν βλακωδώς να πιστεύουν ότι τα προβλήματά τους θα επιλυθούν ως δια μαγείας τη στιγμή της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και το πιστεύουν επειδή τους το λένε οι Τούρκοι! Πόσο αφελείς είμαστε τελικά; Είναι δυνατόν να επιβιώσει ένα κράτος με τόσο ανεδαφική και μη ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων;
Και να σκεφτεί κανείς ότι σε περίπτωση αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων του Αιγαίου θα άλλαζε άρδην το σκηνικό της χρεοκοπίας της Ελλάδας… Οι κρατούντες όμως, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι μην ακούσουν… μπουμ! Με αποτέλεσμα όσοι τους έχουν πάρει χαμπάρι (δηλαδή όλοι και πρώτη από όλους η Τουρκία) δε σταματάνε να παίζουν με τις φοβίες τους!
Defence-point

Read more...

Πολύ δουλειά για τη ΠΑ σήμερα στο Αιγαίο


Ιδιαίτερα έντονη ήταν η τουρκική αεροπορική δραστηριότητα στο Αιγαίο σήμερα 20 παραβιάσεις από 16 μαχητικά κι ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235,τα οποία όλο και περισσότερο εμφανίζονται στο Αιγαίο:

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 5
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 1 (1 CN-235)
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 17
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 2
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 4
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 20
ΕΜΠΛΟΚΕΣ : -
ΠΕΡΙΟΧΗ: Β & Κ & N ΑΙΓΑΙΟ.

Read more...

250.000 απόρρητα έγγραφα στο Wikileaks – H Τουρκία ζητούσε μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ στο κυπριακό


SigmaLive/Ράδιο Πρώτο
Έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δημοσιοποιήθηκαν από τον ιστότοπο WikiLeaks, περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες για τη διεθνή τρομοκρατία, τη διασπορά πυρηνικών όπλων και τις δράσεις ξένων ηγετών.
Συνολικά 250.000 απόρρητα έγγραφα Αμερικανών διπλωματών από πρεσβείες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο έδωσε στη δημοσιότητα o WikiLeaks. Τα έγγραφα, η πλειοψηφία των οποίων αφορά στα τελευταία 3 χρόνια, δημοσιεύτηκαν από 5 μεγάλα διεθνή έντυπα.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό τα έγγραφα σημειώνουν ότι η Τουρκία ζητούσε μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ στο κυπριακό.

Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε σε Αμερικανό ομόλογο του πως η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ παρεμποδίζεται από τις αντιρρήσεις, που κρύβουν πολιτικά κίνητρα, αρκετών κρατών-μελών, κυρίως της Κύπρου, της Γαλλίας και της Αυστρίας.
Τα έγγραφα ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες είναι δύσπιστοι απέναντι στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο θεωρούν απομονωμένο και ελλιπώς ενημερωμένο.
Ο Ερντογάν, αναφέρεται, δεν εμπιστεύεται κανέναν και “περιβάλλεται από ένα κύκλο συμβούλων που τον κολακεύουν αλλά τον αψηφούν”, ενώ φοβάται μήπως χάσει την εξουσία,
Η διπλωματική αλληλογραφία αναπαράγει φήμες περί υποτιθέμενης διαφθοράς του πρωθυπουργού, ο οποίος φέρεται να πλούτισε κατά την ιδιωτικοποίηση ενός διυλιστηρίου πετρελαίου.
Ο ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, χαρακτηρίζεται “εξαιρετικά επικίνδυνος” από έναν πληροφοριοδότη των Αμερικανών διπλωματών, ο οποίος τους προειδοποιεί για την ισλαμιστική επιρροή του στον Ερντογάν. Η πρεσβεία τρέφει υποψίες ότι ο Νταβούτογλου ονειρεύεται επάνοδο της οθωμανικής δύναμης και μάλιστα μετά από ομιλία του στο Σαράγεβο τον Ιανουάριο του 2010, υποψιάζονται ότι θέλει να επαναφέρει την τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια.
Οι διπλωμάτες είναι σκεπτικοί για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως συμμάχου.
Σύμφωνα με τα έγγραφα, Αμερικανοί διπλωμάτες κατασκόπευσαν τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Οι διπλωμάτες είχαν κληθεί να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τον κ. Μπαν, ενώ μυστικοί πράκτορες είχαν αποσταλεί σε περισσότερες από 30 αμερικανικές πρεσβείες για το ζήτημα.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο επέκρινε το δικτυακό τόπο για την «απερίσκεπτη» διαρροή, η οποία «θέτει σε κίνδυνο ζωές», και ανακοίνωσε ότι λαμβάνει μέτρα για να αποτρέψει ανάλογα περιστατικά στο μέλλον.
Η Οτάβα καταγγέλει ως ανεύθυνες και αξιοθρήνητες τις διαρροές από το Wikileaks επισημαίνοντας ότι ενδέχεται να βλάψουν την ασφάλεια του Καναδά.
Περίπου 800 αμερικανικά διπλωματικά μηνύματα που αποκαλύφθηκαν από τον ιστότοπο Wikileaks αφορούν το ΝΑΤΟ, αλλά κανένα εξ αυτών δεν είναι “‘ακρως απόρρητο”, γράφει η βελγική εφημερίδα “Λε Σουάρ”.

Read more...

Ο Αli Birand εξομολογείται την δράση και αξία του Ισραηλινού λόμπι


Ακολουθεί άρθρο του γνωστού τούρκου δημοσιογράφου Ali Birand. Θέμα του ο ρόλος του Ισραηλινού λόμπι στην Ουάσιγκτον. Επιβεβαιώνει αυτά που επί χρόνια λέγαμε στην Ελλάδα και θεωρούμαστε αντι-αμερικάνοι ή αντι-ισραηλινοί. Τουλάχιστον δείχνει με σαφήνεια, την πόρτα ευκαιρίας που έχει ανοίξει για τη δειλή Ελληνική εξωτερική πολιτική!

“Εκείνοι που ασχολούνται με τις τουρκό- αμερικανικές σχέσεις θα πρέπει να γνωρίζουν ένα πράγμα καλά.Το Ισραήλ είναι πολύ σημαντικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες.Οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις βασίζονται στην τούρκο-ισραηλινές σχέσεις. Αν έχετε να αντιμετωπίσετε πρόβλημα με το Ισραήλ, τότε θα μπορούσε οι σχέσεις σας να βρίσκονται σε δύσκολη θέση με τις ΗΠΑ
Ίσως κάποιοι εκπλήσσεται ή να αντιδρούν άσχημα, αλλά είτε το θέλουμε είτε όχι αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή η πραγματικότητα καλύτερα να γίνει αποδεκτή και η πολιτική να ακολουθείται αναλόγως.

Το ισραηλινό λόμπι φαίνεται να είναι μια επέκταση του Ισραήλ και της χώρας. Ελέγχει τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Τουρκία και δεσπόζει στην πολιτική. Οι λομπίστες τους, κυριαρχούν σχεδόν σε κάθε τομέα. Μια χώρα με κακές σχέσεις με το Ισραήλ αντιμετωπίζει πάντα το ισραηλινό λόμπι.
Μέχρι εδώ καλά, ας ασχοληθούμε όμως με το θέμα μας.
Η Τουρκία ακολουθεί πολιτική που θεωρεί σωστό, αλλά οι εν λόγω πολιτική αντιμετωπίζεται διαφορετικά στόν άξονα Ουάσιγκτον-Τελ Αβίβ. Και το ισραηλινό λόμπι έχει μεγάλη επιρροή στα πράγματα για να πάρει μέτρα. Είναι αρκετό για τον ισραηλινό λόμπι να κολλήσει την ετικέτα την Τουρκία ως «ανεπιθύμητη χώρα” εξαιτίας της Άγκυρας, να πλησιάσει μια χώρα που προσπαθεί να σβήσει το Ισραήλ.
Η Τουρκία δεν έχει πλέον πρόσβαση στο Κογκρέσο
Ένα από τα θεσμικά όργανα στα οποία το ισραηλινό λόμπι είναι ισχυρό και πιο αποτελεσματικό είναι το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Η Τουρκία είναι σε θέση να μεταδώσουμε κάποια πολιτική άποψη στον Λευκό Οίκο, Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου, ακόμη και αν υπάρχει διαφορά κατά τη γνώμη. Και σε κάποιο βαθμό, που δέχεται τη συμπάθεια, αλλά με το Κογκρέσο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όλοι οι εκπρόσωποι της Βουλής και της Γερουσίας (535 άτομα συνολικά) ανησυχούν για την εσωτερική πολιτική.
Για την πλειοψηφία των πάντων Κογκρέσου των μελών είναι είτε μαύρο ή άσπρο. Είτε είστε φίλοι ή εχθροί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.
Το Ιράν είναι ένας εχθρός. Ο Αχμαντινετζάντ είναι κακός. Και εκείνοι που αγκαλιάζουν τον ηγέτη αυτής της χώρας είναι θεωρούνται επίσης ως κακοί, από το Κογκρέσο. Μπορείτε να δοκιμάσετε και να προσπαθήσετε να κάνετε σαφές όσο θέλετε. Είναι αδύνατον ν’ αλλάξετε αυτό το πράγμα..
Το Κογκρέσσο είναι μια παιδική χαρά για το ισραηλινό λόμπι.
Μέχρι τώρα το Ισραηλινό λόμπι προστάτευε την Τουρκία εναντίον του κακού.
Όσον αφορά την Κύπρος είναι “δεν”, δεν θα τα χαλάσει με τους Κύπριους και Έλληνες, αλλά προσέξτε για την Τουρκία, κάνουμε τα στραβά μάτια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα βασανιστήρια, αποτρέψε την ψηφοφορία για τη γενοκτονία των Αρμενίων, δεν υποστηρίζουν το κουρδικό ζήτημα, αλλά πρότεινε να βοηθήσει την Άγκυρα στο ζήτημα των πετρελαιαγωγών και αποδέχονται ανεξάρτητα από την Τουρκία να ζητά νέα όπλα.
Τώρα, το Ισραηλινό λόμπι έχει κλείσει τις πόρτες του Κογκρέσου για την Τουρκία. Δεν είναι μόνο το Κογκρέσο, αλλά άρχισε επίσης να επηρεάζουν αυτούς που απαρτίζουν την πολιτική. Τα συνθήματά τους είναι πολύ αποτελεσματικά:
- Η Τουρκία προδίδει τις ΗΠΑ
- Η Τουρκία έχει καταστεί μια αναξιόπιστη χώρα.
- Η Τουρκία έχει γίνει φίλος με τους εχθρούς της Αμερικής..
Μέσα Ενημέρωσης, ΜΚΟ, κεφάλαια από το λόμπι, επιρροή στο Κογκρέσσο.
Θα ήθελα να μετράνε τα άλλα θεσμικά όργανα, όπως τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και κυβερνητικούς οργανισμούς που είναι μεταξύ εκείνων που επίσης επηρεάζονται από το ισραηλινό λόμπι.
Μεγάλα μέσα ενημέρωσης και οι οργανσμοί τηλεόρασης είναι στα χέρια των φίλων του ισραήλ. Εκείνοι που επιχειρούν να αγγίξουν το Ισραήλ καίνε τα δάχτυλά τους άσχημα. Οι εν λόγω πηγές προηγουμένως εγκωμίαζαν ιδιαίτερα τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και την Τουρκία ως τον πιο κοντινό σύμμαχο Αμερικής. Σήμερα, η ίδια πηγή είναι επικεφαλής εκστρατείας λασπολογίας. Λένε Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου προσπαθούν να τραβήξουν την Τουρκία σε μια διαφορετική κατεύθυνση.
Η ακαδημαϊκή κοινότητα και τα διάσημα ΜΚΟ είναι κάτω από την επιρροή των φίλων του Ισραήλ. Έχουν πια την ίδια οπτική γωνία. Εκθέσεις και συνέδρια σε σχέση με την Τουρκία είναι γεμάτα αρνητικότητα.
Και έπειτα, υπάρχουν επίσης τα κεφάλαια. Επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που διαχειρίζεται ιδρύματα όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι επίσης κάτω από την επιρροή των λόμπι. Το λόμπι δεν μπορεί από ακόμα να δραστηριοποιηθούν σε αυτούς τους τομείς, αλλά αν η κατάσταση γίνεται tense στο μέλλον, τότε θα αντιμετωπίσουμε μια έκπληξη.
Ο στόχος είναι το Ισλάμ και Νταβούτογλου
Η αύξηση της επιρροής των Ρεπουμπλικανών στην αμερικανική πολιτική πραγματικότητα φέρνει κακά νέα για την Άγκυρα. Ειδικά ο Έρικ Έντελμαν, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα, ο οποίος εκτιμάται από τους Συντηρητικούς και το ισραηλινό λόμπι απαγγέλλουν ανοιχτά τα πράγματα όπως “Σταματήστε , καταστρεψτε το [Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης] AKP”, τις οποίες στο παρελθόν συνήθιζε να λέει πίσω από κλειστές πόρτες, είναι ένα τυπικό παράδειγμα των κώδωνα του κινδύνου που χτυπά στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν πρέπει να υποτιμάται.
Οι Συντηρητικοί, που χρησιμοποιήθηκαν για την υποστήριξη της Τουρκίας κατά το παρελθόν περιφρονούν τώρα η χώρα ακριβώς όπως Έντελμαν. Και στόχος τους είναι Νταβούτογλου. Θεωρούν ότι άλλαξε την πορεία της Τουρκίας και εισέφερε την ισλαμική ιδεολογία στις εξωτερικές υποθέσεις.
Στην περίπτωση που αυτή η εκστρατεία συνεχίζεται, τι μπορούμε να περιμένουμε; Ο Νταβούτογλου να γίνει ένας προφανής στόχος.
Για την Τουρκία να υπενθυμίσουμε ότι είναι ισλαμική;
Κατά τη διάρκεια συνομιλιών υπήρξε ένα ακόμη πράγμα που με ενόχλησε. Σε ορισμένα άτομα κάποιοι άρχισαν να θυμούνται το Ισλάμ της Τουρκίας αρνητικά.
Το μεγαλύτερο ορόσημο για τις ΗΠΑ ήταν το 11 Σεπ. επιθέσεις της Αλ Κάιντα. Μετά από αυτή την επίθεση εναντίον της Αμερικής, διέκριναν το Ισλάμ ως μια επικίνδυνη θρησκεία. Άρχισαν να αντιλαμβάνονται μουσουλμανικές χώρες με διαφορετικό τρόπο. Στο παρελθόν η Τουρκία δεν θα μπορούσε να τοποθετηθεί μεταξύ τους. Αυτή τη φορά, παρατήρησα ότι η Τουρκία έχει τεθεί με την ίδια εικόνα με το Ιράν.
Θεωρώ ότι σε περίπτωση που δεν ληφθούν προληπτικά μέτρα, στη συνέχεια, οι δρόμοι της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον θα χωρίσουν με τέτοιο τρόπο που δεν θα σμίξουν εύκολα ξανά.
Και αυτό με έχει φοβίσει …“

Read more...

Νταβούτογλου: το Ισραήλ θα εξαφανιστεί ως κράτος!


Με αυτό τον τίτλο, στην ισραηλινή εφημερίδα Maariv, δημοσιεύθηκε σήμερα άρθρο του Eli Birdenstein σε ανταπόκριση από Τουρκία, όπου αναφέρεται ότι η τουρκική ηγεσία κάνει τα πάντα για την αναγέννηση της τουρκικής αυτοκρατορίας. Όραμα του Αχμέτ Νταβούτογλου αποτελεί η αναγωγή της χώρας του σε κυρίαρχο παράγοντα στην περιοχή. Σε συναντήσεις που πραγματοποίησε – πριν την επιδείνωση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας, που ακολούθησε τα γεγονότα με τον τουρκικό στολίσκο – με ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων και ισραηλινούς ερευνητές, παράθεσε το σχέδιό του για ίδρυσ η κράτους δύο εθνών, Παλαιστινίων και Εβραίων, ανάμεσα στην Μεσόγειο Θάλασσα και τον Ιορδάνη ποταμό υπό την αιγίδα της Τουρκίας και όλα αυτά σε μερικά μόλις χρόνια.
Από τότε κιόλας είχε δηλώσει ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ότι το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να υπογράψει συνθήκες ειρήνης με τις γειτονικές του χώρες, ακόμη και με το κράτος που πρόκειται να ιδρυθεί στα εδάφη της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ).

Κατά την άποψή του, την οποία εξέθεσε κατά τις συναντήσεις αυτές, το Ισραήλ δεν νομιμοποιείται να βρίσκεται στην περιοχή ως ανεξάρτητο κράτος και για το λόγο αυτό θα πρέπει να εξαφανιστεί. Η θέση τους αυτή βασίζεται στην άποψη ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποκτήσει εκ νέου την ιστορική επιρροή που είχε κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία ηγείτο της περιοχής της Μέσης Ανατολής για 400 περίπου χρόνια. Η ειρήνη θα μπορέσει να επικρατήσει ξανά στην περιοχή μόνο με την σημαντική και σοβαρή ανάμιξη της Τουρκίας. Με άλλα λόγια, ο Νταβούτογλου και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμούν να προωθήσουν μια νέα τάξη πραγμάτων στην Μέση Ανατολή,: ο Ερντογκάν μέσω της ρητορικής του και της σύσφιξης των σχέσεών του με τις γειτονικές χώρες Συρία και Ιράν και ο Νταβούτογλου μέσω δημιουργώντας την ιδεολογική βάση. Στη νέα αυτή τάξη πραγμάτων, δεν θα υπάρχει θέση για το Ισραήλ ως ανεξάρτητη χώρα.
Στις εν λόγω συναντήσεις, ο Νταβούτογλου τόνιζε, ότι οι μεγάλες ιστορικές δυνάμεις της Βρετανίας και της Γαλλίας είναι υπεύθυνες για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, που απέσπασαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και την οποία μοίρασαν με τρόπο που να ταιριάζει στα συμφέροντά τους, χωρίς να λαμβάνονται όμως υπ’ όψη, οι δημογραφικές ιδιαιτερότητες των κατοίκων της περιοχής.
Στην συνέχεια του άρθρου αναφέρονται σε περίληψη τα περιστατικά, που, κατά την διάρκεια του τελευταίου έτους, οδήγησαν στην επιδείνωση των σχέσεων Ισραήλ –Τουρκίας και στο τέλος της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Σχετικά με την παρουσία του Τούρκου Πρωθυπουργού στην περιοχή, στη χθεσινή Jerusalem Post, δημοσιεύεται σύντομη είδηση, που υπογράφει ο Rafi Jerby με τίτλο «Λιβύη: Ο Ερντογκάν κερδίζει βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» όπου αναφέρεται ότι κατά το τέλος της εβδομάδας η Λιβύη θα απονέμει στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «Το βραβείο Καντάφι ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Αυτό είναι το δεύτερο βραβείο που κερδίζει ο Ερντογάν, μετά την απονομή την περασμένη εβδομάδα του βραβείο της Ένωσης των Αραβικών Τραπεζών του Λιβάνου, βάσει του οποίου ανακηρύχτηκε «η προσωπικότητα της χρονιάς».
Στη Βηρυτό και στην Τρίπολη τόνιζαν την συνδρομή και τους αγώνες του Ερντογάν κατά του Ισραήλ και προς υποστήριξη των Παλαιστινίων και των αραβικών χωρών.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP