Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Ολοκληρώνεται το δεύτερο μεγαλύτερο φράγμα της Τουρκίας


Η Τουρκία βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση των εργασιών προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία το φράγμα του Ilisu στον Τίγρη ποταμό, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο. Στα πλαίσια του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ανατολίας (Southeastern Anatolia Project - GAP) προβλέπεται η ανέγερση 22 φραγμάτων και 19 υδροηλεκτρικών σταθμών στους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη. Η συνολική ισχύς θα ανέρχεται στα 7.500MW και το όλο σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2013.

Το φράγμα Ilisu αποτελεί το ένα από τα συνολικά είκοσι ένα φράγματα που συνιστούν το Southeastern Anatolia Project. Το συγκεκριμένο φράγμα θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας ύστερα από το φράγμα Atatürk.


Η εκκένωση περισσότερων από ογδόντα χωριών είναι απαραίτητη στην, μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, περιοχή του Hasankeyf, καθώς επίσης στις επαρχίες Ντιγιάρμπακιρ, Μπατμάν, Μάρντιν, Σιΐρτ και Σιρνάκ, προκειμένου να λειτουργήσει το φράγμα του Ilisu.

Η τουρκική κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την αρχαιολογική αξία του Hasankeyf, ηλικίας 10.000 ετών, το οποίο θα καλυφθεί εντελώς από το νερό του Τίγρη ποταμού, ανακοίνωσε σήμερα πως θα μεταφερθούν αυτούσια στο "Νέο Ilisu" μια πέτρινη γέφυρα καθώς επίσης και το τέμενος El-Rizk.

Συνολικά, 596 οικογένειες είναι οι δικαιούχοι των νέων αυτών κατοικιών στο "Νέο Ilisu", ενώ η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο.

Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας στα σχέδια της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/blog-post_1782.html#ixzz0oyUo7xYO

Read more...

Δημοσίευμα στη Δανία προκαλεί σάλο στη Τουρκία


Η εφημερίδα Berlingsk Tidende, μια από τις μεγαλύτερες στη Δανία, δημοσιεύει ένα επτασέλιδο άρθρο, σύμφωνα με το οποίο η αστυνομία της χώρας απέκρυπτε επί σειρά ετών πληροφορίες και αποδεικτικά στοιχεία που συνδέουν το τηλεοπτικό κανάλι Roj TV με το ΡΚΚ, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Milliyet.

Το Roj TV είναι ένα δορυφορικό κουρδικό κανάλι που εκπέμπει σε όλες τις διαλέκτους της κουρδικής, καθώς επίσης και στα περσικά, στα αραβικά και στα τουρκικά.

Το εν λόγω δημοσίευμα περιλαμβάνει μια φωτογραφία που απεικονίζει τον Ιρανό πρώην διευθυντή του τηλεοπτικού σταθμού στη Δανία, Μανούσερ Ζονοόσι, και τον Μετίν Γιούσε, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το Roj TV στο Βέλγιο, με τον Μουράτ Καραγιλάν, τον διοικητή των ανταρτών του ΡΚΚ και τον σημερινό ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα έχει ήδη προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στην Τουρκία, από όλες τις πλευρές, και της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, σύμφωνα με τη τουρκική εφημερίδα Vatan, δήλωσε πως το Κουρδικό αποτελεί το "μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας σήμερα".

Ειδικότερα, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ δεν χρησιμοποίησε την έκφραση "κουρδικό", αλλά είπε "όπως και να το ονομάζετε, είτε το αποκαλείτε τρομοκρατία, είτε δημοκρατία, είτε αδελφότητα στα κουρδικά, αυτό αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας μας σήμερα".

Read more...

Υπογραφή στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας


Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία υπέγραψαν μια νέα στρατιωτική συμφωνία για την συνεργασία σε επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο χθες Δευτέρα στην Άγκυρα. Η συμφωνία υπογράφτηκε από πλευράς Τουρκίας από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγ και από πλευράς Σαουδικής Αραβίας από τον πρίγκιπα και αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της χώρας Χαλίντ μπιν Σουλτάν. Σύμφωνα με τον Μπασμπούγ, η συμφωνία αυτή θα συνεισφέρει στην ειρήνη και σταθερότητα στην Μέση Ανατολή, ενώ ο Σαουδάραβας πολιτικός τόνισε ότι οι «βαθιοί δεσμοί αδελφότητας» μεταξύ των δυο χωρών ήταν η αιτία πίσω από αυτήν την συμφωνία.

Η συμφωνία αυτή θέτει το πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και των ικανοτήτων τους.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, που συναντήθηκε νωρίτερα με τον μπιν Σουλτάν, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «θα συζητήσουμε πιθανή συνεργασία στην κατασκευή προϊόντων σχετικών με τον χώρο της άμυνας. Επίσης θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο ανταλλαγής τεχνογνωσίας με την Σαουδική Αραβία. Αποσκοπούμε στην κοινή παραγωγή οπλικών συστημάτων που χρειάζονται οι δυο χώρες μας.»

Υπενθυμίζεται ότι τουρκικές εταιρείες έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν σε αμυντικά προγράμματα της Σαουδικής Αραβίας, οπως στην αναβάθμισης των σουδαραβικών Μ113.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Στην Αθήνα τουρκική αντιπροσωπεία για ΜΟΕ


Δύο ημέρες μετά την κατάφωρη παραβίαση των ΜΟΕ από την τουρκική Αεροπορία το ΓΕΕΘΑ υποδέχεται τουρκική αντιπροσωπεία ... στο πλαίσιο της υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας! Η τουρκική αντιπροσωπεία ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών θα επισκεφθεί την Αθήνα από 25 μέχρι 28 Μαΐου 2010.

Στις 26 Μαΐου 2010 η Τουρκική αντιπροσωπεία, συνοδευόμενη από τον Ακόλουθο Άμυνας της Τουρκίας στην Αθήνα, θα επισκεφθεί το ΓΕΕΘΑ όπου θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες με την αντίστοιχη ελληνική αντιπροσωπεία. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στον καθορισμό των δραστηριοτήτων στο πλαίσιο των ΜΟΕ για το 2011.

Υποθέτουμε ότι θα υπάρχει κι ένας μηχανισμός που να καταμετρά τις παραβιάσεις των ΜΟΕ από την μία ή την άλλη πλευρά και να καταλογίζει κάποιου είδους "ποινές", όπως π.χ. "πάγωμα" συνομιλιών. Δε διαφορετική περίπτωση δεν θα μιλάμε για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά για Μέτρα Οικοδόμησης Επικυριαρχίας, (τουρκικής φυσικά) στο Αιγαίο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η τουρκική αντιπροσωπεία θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στον Αρχαιολογικό χώρο Επιδαύρου - Μυκηνών και στην πόλη του Ναυπλίου. Επιπλέον, θα επισκεφθεί το μουσείο της Ακρόπολης και το τουρκικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο του Πειραιά.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Δημοκρατικά μαθήματα τουρκοπρακτόρων…


Σας τα έχουμε βεβαίως πει (και δείξει) πολλές φορές. Μια φωτογραφία ωστόσο, ως γνωστόν, αξίζει (πάντα) όσο και χίλιες λέξεις, οπότε σας την παρουσιάζουμε. Τι βλέπουμε λοιπόν στη συγκεκριμένη φωτογραφία; Μα ένα στιγμιότυπο βέβαια από εκδήλωση με τίτλο «Η Ελλάδα και το μάθημα δημοκρατίας της Ε.Ε.» που διοργανώθηκε πριν από μερικούς μήνες στο Πανεπιστήμιο Bilkent της Άγκυρας.

Στο πάνελ της εκδήλωσης (που ήταν ασφαλώς μία συνεχής επίθεση κατά της… αντιδημοκρατικής Ελλάδας, η οποία καταπιέζει την…Τουρκική Μειονότητα της Δ.Θράκης) συναντούμε όλους τους γνωστούς…υπέρμαχους της…παροιμιώδους ελληνοτουρκικής φιλίας.


Βλέπουμε τον πρόεδρο της BΤTDD (δηλαδή των “Τούρκων Δ.Θράκης-Τουρκίας”) Φερούχ Οζκάν, τον ψευτομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, τον αρθρογράφο της προξενοφυλλάδας της Κομοτηνής «Γκιουντέμ» (και πρώην πρόεδρο του «Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας») Τζεμίλ Καμπζά και τέρμα αριστερά τον πρόεδρο της ABTTF (δηλαδή της “Ομοσπονδίας Τούρκων Δ.Θράκης-Ευρώπης”) Χαλίτ Χαμπίμπογλου. Ναι, ναι, αυτόν που έβαλε και την ιστοσελίδα «Προξενείο-Στοπ» στην έκθεση ανθρωπίνων…δικαιωμάτων του, κατηγορώντας μας για διαδικτυακά εγκλήματα μίσους (επειδή καθόμαστε οι θρασύτατοι και μιλάμε για Πομάκους και για την αποθράσυνση των πρακτόρων της Άγκυρας στη Θράκη). Τι άλλο όμως πολύ ενδιαφέρον βλέπουμε; Μπροστά στο πάνελ, όπου κάθονται όλες αυτές οι απερίγραπτες τουρκοπρακτοράντζες, αναρτημένη τη σημαία της «Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης». Προς δόξαν πάλι της ελληνοτουρκικής φιλίας ασφαλώς!

Τη φωτογραφία την αφιερώνουμε σε ΟΛΟΝ ανεξαιρέτως τον πολιτικό κόσμο της Θράκης (βουλευτίδια, πολιτευτίδια, δημαρχονομαρχίδια και λοιπούς αυτοδιοικητικούς παρατρεχάμενους), αλλά και σε κάτι κωμικούς ελληνόφωνους ναιναίκους της περιοχής μας (αυτοφερόμενους ως δημοσιογράφους, αλλά και ασχολούμενους και με την τοπική αυτοδιοίκηση) που έσπευσαν να χαιρετίσουν την έλευση Ερντογάν ως περίπου μέγα γεγονός. Όχι φυσικά ότι έχουμε (και πάλι) καμμιά προσδοκία να καταλάβει τίποτα κανείς από δαύτους, ε;
Ν.Δ.
http://proxeneio-stop.org/

Read more...

Κωδικός… Χτένα του Αιγαίου


Ο Πρύτανης της Τουρκικής δημοσιογραφίας Αλί Μπιράντ μίλησε στην Σαββατιάτικη «Ε.Ω.» για το νέο σχεδιασμό της διχοτόμησης του Αιγαίου με τον κωδικό «Χτένα του Αιγαίου» που αποφασίστηκε κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Η αλεπού της Τουρκικής Δημοσιογραφίας που γνωρίζει τα μύχια του βαθέος κράτους της Αγκυρας, μας αποκάλυψε το νέο πλάνο του σχεδιασμού του χάρτη του Αιγαίου. Είτε το έκανε εσκεμμένα ή μη, εμείς μάθαμε τι πρόκειται (ή σχεδιάζεται στην καλύτερη περίπτωση) να γίνει στο Αρχιπέλαγος…

- Τι συζήτησαν Παπανδρέου και Ερντογάν και τι κατευθύνσεις έδωσαν ούτως ώστε να δοθεί μια λύση και να εξομαλυνθούν οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο χώρες.

- Ο νέος χάρτης του Αιγαίου είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της Τουρκίας και ειδικά των Ενόπλων της Δυνάμεων
- Πρωτίστως θα χαραχθούν νέα θαλάσσια σύνορα – σύμφωνα με off the record συζήτηση με Τούρκους Δημοσιογράφους
- Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η ένταση στην περιοχή και να άρει η Τουρκία το Casus belli
- Από την άλλη ζητήθηκε από την Ελλάδα να εγκαταλείψει τις διεκδικήσεις της για επέκταση των θαλασσίων συνόρων της στα 12 μίλια
- Για να ακολουθήσει η επόμενη κίνηση εξίσωσης και των εναερίων συνόρων των δύο κρατών
- Ετσι επιτυγχάνεται η διακαής επιθυμία της Τουρκίας να αποκτήσει πρόσβαση στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου
- Η επιχείρηση αυτή φέρει τον κωδικό ΧΤΕΝΑ και καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό
- Θα δοθεί το ελεύθερο στους Τούρκους να «χτενίζουν» το Αιγαίο και να δημιουργήσουν καθεστώς συγκυριαρχίας
- Εχει ήδη συγκροτηθεί επιτροπή υπό την εποπτεία των δύο Υπουργείων Εξωτερικών με αποστολή την μελέτη και χαρτογράφηση του Αιγαίου
- Η επαναχάραξη των ζωτικών ζωνών θα ξεκινά από τα βόρεια της Λήμνου μέχρι τα βόρεια του Καστελόριζου
- Θα μειωθούν επίσης τα Ελληνικά χωρικά ύδατα Νότια της Λήμνου και βόρεια της Σάμου
- Εν τω μεταξύ θα επεκταθούν τα τουρκικά χωρικά ύδατα δυτικά της Μικρασιατικής Ακτογραμμής σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν μυτερά «δόντια» της ΧΤΕΝΑΣ, έτσι ώστε θα διεμβολισθούν Λήμνος, Σάμος, Μυτιλήνη και Χίος
- Στην ουσία διαιρείται επιχειρησιακά το Αιγαίο
- Και όλα αυτά για να ελαχιστοποιηθούν προστριβές
Κατόπιν τούτου όπως αντιλαμβάνεται κάθε καλόπιστος πολίτης το Αιγαίο σιγά – σιγά αλλά σταθερά διαιρείται και βάζουμε τους Τούρκους συνεταίρους στο Αιγαίο. Ο Συνεταιρισμός αυτός βέβαια είναι η μεγαλύτερη εθνική ήττα που γνώρισε η χώρα. Γιατί κατά τον Ελευθέριο Βενιζέλο αν χάσουμε το Αιγαίο χάνουμε την Ελλάδα. Εδώ δεν το χάνουμε με πόλεμο το δίνουμε ως ένδειξη καλής θέλησης και φιλίας. Ετσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο Πρωθυπουργός ή δεν γνωρίζει τι κάνει ή δεν κατανοεί τι κάνει και του ταιριάζει η παροιμία «το Αιγαίο χάνεται και ο Γιώργος ΧΤΕΝΙζεται».
Ο Γάτος της Βουλής

Read more...

Μόνιμη τουρκική ναυτική βάση στην πλάτη της Ελλάδας!


Το αλβανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νόμο περί εισόδου και προσωρινής παραμονής τουρκικής ναυτικής μονάδας. Την είδηση μετέδωσε αργά τη νύχτα της Δευτέρας το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή και αναμεταδόθηκε από το ΑΠΕ.
Σύμφωνα με το τηλεγράφημα ο νόμος αφορά την ανάληψη καθηκόντων εκ μέρους της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης 1.125 ατόμων στα αλβανικά χωρικά ύδατα και αποσκοπεί στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ του τουρκικού και του αλβανικού στόλου. Υπενθυμίζεται ότι ήδη πριν δυο μήνες είχε ολοκληρωθεί μια νέα βάση υποβρυχίων στο Δυρράχιο με τουρκική χρηματοδότηση, ακριβώς για να επιχειρούν τουρκικά υποβρύχια.

Τότε μάλιστα η βάση είχε εγκαινιαστεί με διμερή άσκηση όπου είχε συμμετάσχει το υποβρύχιο Dolunay (209/1200).
Μετά την ψήφιση και του νόμου από το αλβανικό κοινοβούλιο, ουσιαστικά επισημοποιείται και τυπικά μια στρατηγική προσέγγιση που χρονολογείται τουλάχιστον από τα μέσα της δεκαετίας του ’90.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Και νέες παραβιάσεις των Τούρκων στο FIR Αθηνών… Μάλτας!


Μάταιες αποδεικνύονται οι «εκκλή­σεις» της Αθήνας να σεβαστεί, επιτέλους, η Άγκυρα το Διεθνές Δίκαιο στο Αιγαίο, αφού στην πράξη η Τουρκία δεν φαίνεται να μεταβάλλει τη στάση της έναντι της χώρος μας.
Την Κυριακή, ανήμερα της εκδήλωσης μνήμης που πραγματοποιήθηκε στην Κάρ­παθο, στη μνήμη του ηρωικού σμηναγού Κ. Ηλιάκη, παρουσία μάλιστα του ΑΝΥΕΘΑ Π. Μπεγλίτη, αεροσκάφη της τουρ­κικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματο­ποίησαν και πάλι παραβάσεις του FIR Αθηνών, κατευθυνόμενα σε δεσμευμένη περιοχή ασκήσεων στο νοτιοδυτικό άκρο της ελληνικής περιοχής ευθύνης (στα όρια FIR Αθηνών – FIR Μάλτας).

Την ώρα που ο αναπληρωτής υπουρ­γός Εθνικής Αμυνας Π. Μπεγλίτης, στο χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλω­ση, καλούσε την Τουρκία «να τερματίσει πλέον, εάν πράγματι εννοεί αυτά που λέει, τις αμφισβητήσεις και την αναθεωρητική πολιτική και τις πρακτικές της στο Αιγαίο», σχηματισμός έξι μαχητικών και ενός αερο­σκάφους Ναυτικής Συνεργασίας CΝ235 «εισέβαλε» στο FIR Αθηνών νοτιοανατο­λικά της Ρόδου και, αφού πέταξαν νότια της Κρήτης (στο όριο του FIR Αθηνών με το FIR της Τρίπολης), κατευθύνθηκαν σε περιοχή ασκήσεων στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR…
Αρμόδιες πηγές, που παρακολουθούν τη στρατιωτική δραστηριότητα της Τουρ­κίας, ανέφεραν σχετικά ότι η Άγκυρα επιχειρεί τώρα να καταστήσει αισθητή την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, πραγματο­ποιώντας ασκήσεις ακόμα και νοτίως της Μάλτας.
Στο μήνυμα που απηύθυνε ο αναπλη­ρωτής υπουργός Εθν. Αμυνας Π. Μπεγλίτης από την Κάρπαθο για το χαμένο ηρω­ικό πιλότο Κώστα Ηλιάκη, ανέφερε ειδι­κότερα: «θέλω με την ευκαιρία της σημε­ρινής εκδήλωσης να καλέσω εκ μέρους της κυβέρνησης και του υπουργείου Εθνι­κής Αμυνας τη γείτονα χώρα να σεβαστεί, επιτέλους -αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε ένα νέο δρόμο ειρήνης- το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες, τις αποφά­σεις των διεθνών οργανισμών», προσθέ­τοντας ότι «μόνον έτσι, κάτω απ’ αυτή την προϋπόθεση, μπορούμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία ένα μέλλον ειρήνης, συνύπαρ­ξης, συνεργασίας των δύο λαών και των δύο χωρών».

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΛΑΚΙΣ / ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Read more...

Οι Πομάκοι σε αναβρασμό


Σε αναβρασμό στη Θράκη μας Ελλη­νες και μουσουλμάνοι Πομάκοι με τα όσα προσπαθεί να «στεριώσει» πλαστογραφώντας την Ιστορία η «νέα Ρε­πούσης του υπουργείου Παιδείας!
Ξυπνάτε, Ελληνες, γιατί οι «πουλη­μένοι» μας πολιτικοί έχουν πάρει «γραμμή» άνωθεν από τα αφεντικά τους, εκτός από το οικονομικό χάος να μας ανάψουν «φωτιές» στη Θράκη.
(Υ.Γ.: Πλακώστε τους στα SMS και τις επιστολές, προτού να είναι αργά).

Εφημερίδα: ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ

Read more...

Ετήσια Έκθεση Δραστηριοτήτων της Τουρκικής Διοίκησης Ασφαλείας Ακτών με Αποδέκτες την Ελλάδα και την Κύπρο


Η τουρκική Διοίκηση Ασφαλείας Ακτών δημοσίευσε την Ετήσια Έκθεση Δραστηριοτήτων της για το έτος 2009 της οποίας τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά για τις προθέσεις της Άγκυρας σχετικά με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η Διοίκηση Ασφαλείας Ακτών αναφέρει ότι τα Ίμια περιφρουρούνται και επιτηρούνται επί 24ώρου βάσεως, χωρίς όμως να γίνεται καμία αναφορά στην κυριότητα των νησίδων, όπως έκαναν στις αντίστοιχες εκθέσεις του 2007 και 2008 όπου τις αποκαλούσαν ως «τουρκικό έδαφος».
Η τουρκική Διοίκηση Ασφαλείας Ακτών θα αποτελέσει ένα σημαντικό «εργαλείο» των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, δεδομένου ότι ο τομέας των αρμοδιοτήτων της επικεντρώνεται σε δύο πολύ κρίσιμους τομείς, την έρευνα-διάσωση και τη λαθρομετανάστευση, όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για δημιουργία θερμού επεισοδίου και γενίκευσης της κρίσης.....

Του Χρήστου Μηνάγια
Η τουρκική Διοίκηση Ασφαλείας Ακτών δημοσίευσε την Ετήσια Έκθεση
Δραστηριοτήτων της για το έτος 2009 της οποίας τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα
αποκαλυπτικά για τις προθέσεις της Άγκυρας σχετικά με το Αιγαίο και την Ανατολική
Μεσόγειο. Η εν λόγω έκθεση έχει ιδιαίτερη σημασία διότι υπογράφεται από τον
υπουργό Εσωτερικών Beşir Atalay και τον αρχηγό της Διοίκησης Ασφαλείας Ακτών
υποναύαρχο İzzet Artunç.
Υπαγωγή, Αποστολή και Εκθέσεις Δραστηριοτήτων της Διοίκησης Ασφαλείας
Ακτών
Στο βιβλίο μου που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο «Η γεωπολιτική στρατηγική
και η στρατιωτική ισχύς της Τουρκίας» (εκδόσεις Τουρίκη) η εν λόγω τουρκική
διοίκηση εξετάζεται διεξοδικά και αναλύεται η υπαγωγή της, η οργάνωσή της, οι
αποστολές που αναλαμβάνει και τα κύρια ναυτικά-αεροπορικά μέσα που διαθέτει.
Παράλληλα παρουσιάζονται οι Ετήσιες Εκθέσεις Δραστηριοτήτων για τα έτη 2007 και
2008, όπου αμφισβητούνται τα δικαιώματα της Ελλάδος και της Κύπρου στο Αιγαίο
και στην Ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα αναγράφονται τα εξής:
· […] Η Διοίκηση Ασφαλείας Ακτών υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών ως
μία ένοπλη δύναμη ασφαλείας. Στις 18-6-2003, σύμφωνα με τον υπ. αριθ.
4902 νόμο, υπήχθη στο Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων ως μία
ανεξάρτητη διοίκηση και αποτελεί τον συντονιστή σε θέματα ναυτιλίας μεταξύ
του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, της τουρκικής
Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων και του υφυπουργείου Ναυτιλίας. Σε περίοδο
κρίσεως ή πολέμου υπάγεται απευθείας στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικών
Δυνάμεων. (σελ.181)
· […] Τα καθήκοντα της Διοίκησης Ασφαλείας Ακτών αφορούν στη διεξαγωγή
αποστολών και δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τους νόμους του εθνικού και
διεθνούς δικαίου, σε όλες τις ακτές της Τουρκίας, στα εσωτερικά χωρικά ύδατα
της χώρας που αποτελούν η Θάλασσα του Μαρμαρά, τα Στενά της
Κωνσταντινούπολης και του Τσανάκαλε, στα λιμάνια, στους κόλπους, στα
τουρκικά χωρικά ύδατα και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (Α.Ο.Ζ.).
2
Επίσης έχει αποστολή να διεξάγει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην
περιοχή έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας με βάση τις διεθνείς συμφωνίες
και τον τουρκικό Εθνικό Κανονισμό Έρευνας και Διάσωσης (SAR). (σελ. 182)
· Στις Ετήσιες Εκθέσεις Πεπραγμένων για τα έτη 2007 και 2008 οι Τούρκοι
αναφέρουν ότι τα Ίμια αποτελούν τουρκικό έδαφος και επιτηρούνται επί
24ώρου βάσεως 365 ημέρες ετησίως. Επίσης δημοσίευσαν χάρτες βάσει των
οποίων αμφισβητούνται τα δικαιώματα της Ελλάδος και της Κύπρου για
έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. (σελ. 99-107)
Ετήσια Έκθεση Δραστηριοτήτων για το 2009
Στην ετήσια έκθεση της για το 2009, η Διοίκηση Ασφαλείας Ακτών αναφέρει ότι τα
Ίμια περιφρουρούνται και επιτηρούνται επί 24ώρου βάσεως, χωρίς όμως να γίνεται
καμία αναφορά στην κυριότητα των νησίδων, όπως έκαναν στις αντίστοιχες εκθέσεις
του 2007 και 2008 όπου τις αποκαλούσαν ως «τουρκικό έδαφος». Ένα άλλο
ανησυχητικό στοιχείο εστιάζεται στο γεγονός ότι οι Τούρκοι αναφέρουν ότι η Διοίκηση
Ασφαλείας Ακτών διαφυλάττει και παρέχει ασφάλεια στην θαλάσσια περιοχή που
οριοθετείται μεταξύ της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και των ακτών και
χωρικών υδάτων της Τουρκίας.
Οι χάρτες της εν λόγω έκθεσης που ακολουθούν είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικοί
των τουρκικών αμφισβητήσεων.
Στις σελίδες 43 και 44 της έκθεσης αναγράφονται τα εξής:
· «Μεταξύ των βασικών χαρακτηριστικών που παγιώνουν τη γεωστρατηγική
σημασία της Τουρκίας είναι ότι αυτή αποτελεί μία από τις κύριες διαδρομές
μεταφοράς στη Δύση του πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κεντρικής Ασίας
και του Καυκάσου. Ο αγωγός φυσικού αερίου της Μαύρης Θάλασσας Blue
Stream, ο αγωγός Μπακού-Τζεϋχάν, ο αγωγός Μπακού-Τυφλίδα-Τζεϋχάν, ο
αγωγός Κιρκούκ-Γιουμουρταλίκ και ο μελλοντικός αγωγός Σαμψούντα-
Τζεϋχάν καθιστούν τις περιοχές που η Τουρκία έχει θαλάσσια δικαιοδοσία
περισσότερο σημαντικές απ’ ότι στο παρελθόν. Σ’ όλα αυτά προστίθεται και η
4
αυξανόμενη σημασία των θαλασσίων ενεργειακών διαδρόμων οι οποίοι μέσω
των Στενών φθάνουν ση Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο.»
· «Οι αγωγοί Μπακού-Τυφλίδα-Τζεϋχάν και Κιρκούκ-Γιουμουρταλίκ που
καταλήγουν στον κόλπο της Αλεξανδρέττας (İskenderun) έχουν αναδείξει
αυτόν ως μία ειδική περιοχή, δεδομένου ότι οι γραμμές των θαλασσίων
μεταφορών που αρχίζουν από εκεί έχουν καταστεί ταυτόχρονα ζωτικές
αρτηρίες που στηρίζουν τα παγκόσμια δίκτυα ενέργειας. Επίσης, με τη θετική
ολοκλήρωση των σεισμολογικών ερευνών που πραγματοποιούνται από την
ΤΡΑΟ (Τουρκικός Οργανισμός Ερευνών Πετρελαίου) στην Αποκλειστική
Οικονομική Ζώνη της Μαύρης Θάλασσας και στην Πιθανή Αποκλειστική
Οικονομική Ζώνη της Μεσογείου (σ.σ. εννοεί την περιοχή της Ανατολικής
Μεσογείου όπου η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν κυριαρχικά δικαιώματα),
εκτιμάται ότι θα αυξηθεί η στρατηγική σημασία και των δύο θαλασσών.»
Όλα τα παραπάνω συνάδουν πλήρως με τις απόψεις του Τούρκου υπουργού
Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος επισημαίνει τα εξής1:
· […] «Όσον αφορά στην πραγματική έννοια της βούλησης της Τουρκίας να
γίνει μία περιφερειακή δύναμη, επιβάλλεται να αυξήσει την πολιτική και
οικονομική επιρροή της στις θαλάσσιες οδούς, οι οποίες επεκτείνονται μέχρι
τον Κόλπο, από το Αιγαίο μέχρι την Αδριατική και από το Σουέζ μέχρι την
Ερυθρά Θάλασσα. Επίσης, η Τουρκία δεν πρέπει να αποφύγει την υιοθέτηση
μιας δραστήριας πολιτικής σε κάθε σημείο που αποτελεί διέξοδο στις ανοικτές
θάλασσες του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας. Η Τουρκία πρέπει να
προσέξει να μην κάνει λάθη που θα επηρεάσουν τις μακροπρόθεσμες
πολιτικές της σε ευαίσθητα θέματα όπως το Αιγαίο.»
· […] «Είτε εξετάσουμε το θέμα από την πλευρά των παγκόσμιων ισορροπιών
είτε από την πλευρά των περιφερειακών και τοπικών ισορροπιών, δεν
υφίσταται ξεχωριστή πολιτική για τα Βαλκάνια και ξεχωριστή πολιτική για τη
Μέση Ανατολή, δεδομένου ότι υπάρχει μια ενιαία πολιτική Μέση Ανατολή-
Βαλκάνια της οποίας το επίκεντρο είναι η Μεσόγειος Θάλασσα».
· […] «Καμία παγκόσμια και περιφερειακή δύναμη που έχει στρατηγικές βλέψεις
στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στη διώρυγα του
Σουέζ, στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Περσικό Κόλπο δεν μπορεί να
παραβλέψει το νησί της Κύπρου».
Η τουρκική πολιτική για τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια είναι ενιαία και έχει ως
επίκεντρο τη Μεσόγειο Θάλασσα. Σύμφωνα με τον τουρκικό σχεδιασμό, τα
προβλήματα του Αιγαίου και της Κύπρου ομαδοποιήθηκαν και έχουν ενταχθεί σε μία
εξειδικευμένη διπλωματική επιθετική θαλάσσια στρατηγική. Η σημασία της ελληνικής
κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου, η στρατηγική θέση της Κύπρου, καθώς επίσης και
το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδος-Κύπρου είναι οι βασικοί λόγοι
εφαρμογής της εν λόγω τουρκικής στρατηγικής, διότι αυτοί θεωρούνται ως τα πιο
σημαντικά εμπόδια στις νέες γεωπολιτικές παραμέτρους του εγγύς θαλάσσιου χώρου
της Τουρκίας. Για τον λόγο αυτό, οι Τούρκοι, με τις συνεχείς αμφισβητήσεις των
1 Η γεωπολιτική στρατηγική και η στρατιωτική ισχύς της Τουρκίας, σελ. 58-62-63-65, Χρ. Μηνάγιας,
εκδόσεις Τουρίκη, 2010
5
κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου στις προαναφερθείσες
περιοχές, μέσω της δημοσίευσης εκθέσεων, αναφορών, ανακοινώσεων, μελετών και
στρατιωτικής, ναυτικής, αεροπορικής παρουσίας, επιδιώκουν τον επηρεασμό της
διεθνούς κοινής γνώμης, με απώτερο σκοπό την παγίωση των θέσεών τους,
ενδεχομένως μετά και από την πρόκληση μιας «θερμής» κρίσεως την κατάλληλη γι’
αυτούς στιγμή.
Τέλος, κρίνεται σκόπιμο να τονισθεί ιδιαίτερα ότι, σε μία ενδεχόμενη
ελληνοτουρκική κρίση η τουρκική Διοίκηση Ασφαλείας Ακτών θα αποτελέσει ένα
σημαντικό «εργαλείο» των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, δεδομένου ότι ο τομέας
των αρμοδιοτήτων της επικεντρώνεται σε δύο πολύ κρίσιμους τομείς, την έρευνα-
διάσωση και τη λαθρομετανάστευση, όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για
δημιουργία θερμού επεισοδίου και γενίκευσης της κρίσης. Άλλωστε με τον αριθμητικό
και ποιοτικό εκσυγχρονισμό της σε ναυτικά και αεροπορικά μέσα, από το 2011 και
μετά, θα έχει πολύ σημαντικές δυνατότητες για διεξαγωγή επιχειρήσεων έρευνας-
διάσωσης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες θα αναβαθμίσουν σε
σημαντικό βαθμό την υπάρχουσα απειλή.

Read more...

Περισσότερη κατανόηση από την ελληνοκυπριακή πλευρά ζητά ο Έρογλου


Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου ζήτησε περισσότερη κατανόηση από την ελληνοκυπριακή πλευρά στις συνομιλίες για το Κυπριακό, που θα αρχίσουν αύριο Τετάρτη (26/5), διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με καλή θέληση. Αναφερόμενος στις συνομιλίες, είπε ότι θα αρχίσουν με συζήτηση του περιουσιακού και στη συνέχεια θα τεθούν προτάσεις στο τραπέζι, έχοντας υπόψη, όπως σημείωσε, ότι οι Τουρκοκύπριοι θα ζουν για πάντα στην Κύπρο.

Ο Έρογλου υποστήριξε ότι θα χρειαστεί μια περίοδος ύστερα από πιθανή λύση του Κυπριακού για να εξισορροπηθούν "οι δύο οικονομίες".

Απόψε, ο Έρογλου και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας θα έχουν συνάντηση γνωριμίας σε δείπνο, που θα παραθέσει ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Read more...

Με casus belli απειλεί τώρα η Άγκυρα και την Κύπρο!


Η κυπριακή εφημερίδα «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», σε δημοσίευμα του Κώστα Βενιζέλου με τίτλο «Μην αγγίζετε ΑΟΖ και πετρέλαια» και υπότιτλο «Τουρκικό έγγραφο αμφισβητεί κυριαρχία μας, προειδοποιεί τη Λευκωσία», αναφέρει τα εξής: «Προειδοποιήσεις προς τη Λευκωσία που φθάνουν στα όρια των απειλών και αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβάνονται σε έγγραφο του τουρκικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό. Το έγγραφο αξιοποιείται από την τουρκική ηγεσία στις επαφές του με ξένους αξιωματούχους και έχει την μορφή σημείων συζήτησης (talking points) και θέσεις που κατατίθενται στις συζητήσεις. Ενδεικτικές των τουρκικών προθέσεων είναι και οι απόψεις που διατυπώνονται στα θέματα κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ πρόδηλες είναι οι επεκτατικές βλέψεις της Άγκυρας.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως δεν θα αποδεχθεί τις συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας ή οποιεσδήποτε άλλες κινήσεις για τον καθορισμό της ΑΟΖ και τη διεξαγωγή ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Τουρκία, αναφέρει πως είναι της γνώμης ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης σε μία ημίκλειστη θάλασσα, όπως η Μεσόγειος, θα πρέπει να γίνεται με συμφωνία ‘με τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των τρίτων χωρών σύμφωνα με τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου’. Αναφέρει πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη, μαζί με τους Τουρκοκύπριους, να συνεχίσουν να εγείρουν αντιρρήσεις, μέσω της διπλωματικής και πολιτικής οδού κατά ‘των εν λόγω μονομερών ενεργειών’. Είναι προσδοκία μας, αναφέρεται, ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει η κοινή λογική και να αποφευχθεί η ένταση που προκαλείται από μονομερείς δραστηριότητες.

Όπως αναφέρει περαιτέρω στο έγγραφο, οι δραστηριότητες των Ε/κ, όχι μόνο δεν αγνοούν τα τουρκοκυπριακά δικαιώματα, αλλά προκαλούν και σε περιοχές ‘δικαιοδοσίας της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο στα δυτικά του νησιού’. Η Τουρκία, ισχυρίζεται, έχει νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32ο16΄18΄Ε. Η θέση αυτή, ισχυρίζεται το τουρκικό ΥΠΕΞ, είναι συνεπής με τους σχετικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου, όπως και τις ήδη καθιερωμένες διεθνείς πρακτικές.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθαρίζει, επίσης, πως δεν πρόκειται να εφαρμόσει το επιπρόσθετο Πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης καθώς δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ωστόσο, σημειώνει ότι η Τουρκία ήδη έχει εκφράσει την προθυμία της να συνάψει σχέσεις ‘με το νέο κράτος εταιρικής σχέσης που θα προκύψει μετά την επίτευξη συνολικής διευθέτησης’. Σημειώνει, πάντως, ότι στην πραγματικότητα, οι στατιστικές δείχνουν ότι υπάρχει διακίνηση των προϊόντων μεταξύ της Τουρκίας και όλων των 27 μελών της EE εντός του πλαισίου της τελωνειακής ένωσης.

Όσον αφορά την τουρκοκυπριακή πλευρά, αναφέρεται στο έγγραφο, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχίσουν από εκεί που έχουν μείνει πριν από τις ‘προεδρικές εκλογές’ στη ‘Βόρεια Κύπρο’. Η πρόοδος που επιτεύχθηκε κυρίως χάρη στον δυναμισμό και την εποικοδομητική στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς κατά τη διάρκεια δύο ετών ΟΗΕ δεν μπορεί να πάει χαμένη’. Αναφέρεται, επίσης, στην επιστολή Έρογλου προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.
• Το θέμα των φυσικών πόρων η Άγκυρα το αντιμετωπίζει ως ζήτημα ‘ίσης μοιρασιάς’, δηλαδή 50 – 50.
• Δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις και τις διεθνείς συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για το θέμα των ερευνών για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, ούτε και μετά τη λύση.
• Υιοθετεί μία επιθετική πολιτική έναντι της Κύπρου και μία χαλαρή και φιλική προς την Ελλάδα. Τούτο δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαίο καθώς κάνει ανοίγματα στην Αθήνα τώρα που τα χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ενώ επιχειρεί να στριμώξει τη Λευκωσία».

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP