Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Nέος διοικητής της ΜΙΤ ο Hakan Fidan


Ο Τούρκος πρόεδρος Abdullah Gul ενέκρινε το διορισμό του 42χρονου Hakan Fidan στη θέση του διοικητή της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (Μilli Istihbarat Teskilati/ΜΙΤ). Στον μέχρι σήμερα βοηθό συμβούλου της Πρωθυπουργίας H. Fidan ανατέθηκαν προσωρινά καθήκοντα υποδιοικητή της ΜΙΤ, μέχρι την επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στις 29 Απριλίου, όπου αναμένεται η επικύρωση του διορισμού του στη θέση του διοικητή.

Ο Fidan γεννήθηκε to 1968 στην Άγκυρα και υπηρέτησε ως υπαξιωματικός στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μεταξύ 1986-2001. Μετά τη παραίτησή του εργάστηκε ως σύμβουλος για πολιτικά και οικονομικά θέματα στη πρεσβεία της Αυστραλίας στην Άγκυρα, σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Maryland University College (UMUC) και έγινε διδάκτωρ του πανεπιστημίου Bilkent της Άγκυρας. Ο Fidan ανέλαβε επικεφαλής της Τουρκικής Υπηρεσίας Ανάπτυξης και Συνεργασίας (TİKA) το 2003 ενώ ως σύμβουλος του Πρωθυπουργού από το 2007, συνόδευε τον Ahmet Davutoğlu σε κάθε ταξίδι του στο εξωτερικό.
Με την αντικατάσταση του Emre Τaner από τον Hakan Fidan τερματίζεται μια μακρά περίοδος, κατά την οποία οι διευθυντές της ΜΙΤ προέρχονταν από τους κόλπους της υπηρεσίας. Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο Fidan δεν έχει εμπειρία από το Κουρδικό ζήτημα.

Read more...

Τουρκικός τύπος 19.04.2010


Στην επισκόπηση του τουρκικού τύπου ξεκινάμε με την εφημερίδα Star η οποία δημοσιεύει ότι νέος πρόεδρος της ΤΔΒΚ εξελέγη ο Derviş Eroğlu κερδίζοντας το 50,38% των ψήφων. Στην είδηση αναφέρεται ότι χθες διεξήχθησαν οι προεδρικές εκλογές στην ΤΔΒΚ όπου αναμετρήθηκαν οι 7 υποψήφιοι. Ο πρώην πρωθυπουργός Derviş Eroğlu από το κόμμα Εθνικής Ενότητας, πήρε το 50,38% των ψήφων και αναδείχθηκε νέος πρόεδρος της ΤΔΒΚ. Από την άλλη ο Mehmet Ali Talat πήρε το 42,85% των ψήφων. Στις εκλογές αναμετρήθηκαν 7 υποψήφιοι από τους οποίους οι 6 ανεξάρτητοι και το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ήταν 74%. Ο νέος πρόεδρος Eroğlu σημείωσε τα εξής: "Ευχαριστώ για την πιστότητα του λαού μας. Ο λαός αποκάλυψε τη θέληση του στις κάλπες. Θα συνεχιστούν οι συνομιλίες και κανείς να μην πιστεύει ότι θα σταματήσουν".

Περνάμε στη Sabah η οποία μας πληροφορεί ότι χθες διοργανώθηκε τελετή κηδείας του προεδρικού ζεύγος της Πολωνίας όπου συμμετείχαν 1 εκατομμύρια άνθρωποι. Ο πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι και η σύζυγος του μαζί με άλλους ανώτατους αξιωματούχους είχαν χάσει τη ζωή τους σε αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα. Στην είδηση αναφέρεται ότι μετά την τελετουργία στην Κρακοβία, ο πρόεδρος Κατσίνσκι και η σύζυγος του κηδεύτηκαν στον Καθεδρικό ναό Wawel όπου υπάρχουν οι τάφοι των βασιλέων και των εθνικών ηρώων. Στη τελετή παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και άλλοι ηγέτες των χωρών. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Abdullah Gül, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και πολλοί άλλοι ηγέτες δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στην τελετή λόγω σύννεφου τέφρας που προκλήθηκε μετά την έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία. Από την άλλη οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ.

Η Milliyet δημοσιεύει ότι το σύννεφο τέφρας μετά την έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία, από τη Βουλγαρία έφτασε στην Τουρκία. Στην είδηση αναφέρεται ότι λόγω της τέφρας χθες παρέμειναν κλειστά τα αεροδρόμια στην Ευρώπη. Τα σύννεφα τέφρας έφτασαν στη χώρα από τις Βόρειες περιοχές. Ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Αεροπορίας Ali Arıduru ανέφερε ότι υπάρχει απαγόρευση για τις αεροπορικές πτήσεις από τα αεροδρόμια της Zonguldak, Samsun και Sinop.

Περνάμε στη Zaman η οποία μας πληροφορεί σχετικά με ρεκόρ στην εξαγωγή της Τουρκίας προς τη Κίνα. Στην είδηση αναφέρεται ότι παρά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση πέρυσι η Τουρκία πραγματοποίησε εξαγωγή όγκου 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και φέτος αναμένεται να συνεχιστεί αυτή η πορεία της Τουρκίας. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα δεδομένα, τις πρώτες 3 μήνες του έτους, η εξαγωγή της Τουρκίας έφτασε τα 452 εκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, αυξανόμενη κατά 130%. Στην περίοδο 1-16 Απριλίου πραγματοποιήθηκε εξαγωγή αξίας 156 εκατομμυρίων δολαρίων προς τη Κίνα. Ενώ η εξαγωγή από το νέο έτος έφτασε τα 608 εκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να ξεπεραστεί το όριο των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος της χρονιάς.

Η τελευταία εφημερίδα είναι η Haber Türk η οποία δημοσιεύει ότι οι χώρες όπως Μπαχρέιν, Ομάν, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ μέσω Πιστοποιητικών ενοικίου ξεκίνησαν τις εργασίες για να προσελκύσουν κεφάλαια εργασίας. Στην είδηση αναφέρονται οι δηλώσεις ειδικών για πηγές χρηματοδότησης ότι η Τουρκία με την πρόοδο που σημείωσε, μπορεί μέσω Πιστοποιητικών ενοικίων να αποσύρει κεφάλαια αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Read more...

Ακόμα και οι Κεραυνοί σκοτώνουν στο Κουρδιστάν


Κατά την διάρκεια συγκρούσεων με Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν(PKK) στην περιοχή του Sason 5 Τουρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν,ενω ένας ακόμη Τούρκος στρατιώτης ο οποίος είχε τραυματιστεί στις συγκρούσεις στην περιοχή Sirnak υπέκυψε στα τραύματα του.Τέλος ο λοχίας Muhammet Demirbaş, του τάγματος καταδρομών στην περιοχή Sirnak χτυπήθηκε απο κεραυνό και άφησε την τελευταία του πνοή.

Το "ανθρώπινο πρόσωπο" του Τουρκικού στρατού προβάλλει ο ιστότοπος http://www.haber27.com
αναφερόμενος σε μια συνήθη πρακτική αυτή της περίθαλψης αιχμαλώτων τραυματιών μαχητών του


Η ημερήσια εφημερίδα Taraf δημοσίευσε έγγραφα που αποδεικνύουν οτι οι νάρκες κατά προσωπικού τύπου M2A4 τοποθέτηθηκαν στα περίχωρα της επαρχίας Σιρνάκ στις 9 Απριλίου του 2009.Τον περασμένο Μάιο, επτά Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από νάρκες στην ίδια περιοχή και είχαν εκφραστεί υπόνοιες οτι οι νάρκες είχαν τοποθετηθεί στην περιοχή απο το PKK όμως νεώτερα στοιχεία κατέδειξαν οτι οι νάρκες ήταν του Τουρκικού στρατού και απο αυτόν είχαν τοποθετηθεί.Η Τουρκία υπέγραψε τη Συνθήκη Απαγόρευσης των Ναρκών, ή Συνθήκη της Οττάβα όπως είναι αλλιώς γνωστή, μαζί με άλλες 155 άλλες χώρες το 2003. Η Τουρκία συμφώνησε να καταστρέψει τελείως τα αποθέματα ναρκών ξηράς που διαθέτει απο την 1 Μαρτίου 2008, η διαδικασία είναι αυτή είναι σε εξέλιξη.Πέρα από τον τερματισμό της παραγωγής και της ανάπτυξης ναρκών κατά προσωπικού, η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει σε καθαρισμό των ναρκοθετημένων της περιοχών μέχρι την 1 Μάρτη του 2014.Ωστόσο, επειδή η συνθήκη είναι εθελοντική, δεν υπάρχει καμία τιμωρία για τη μη συμμόρφωση.
upi.com,firatnews.com,.hurriyet.com.

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/04/blog-post_959.html#ixzz0lZ1m11Pl

Read more...

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΙΤΑΛΩΝ/ΤΟΥΡΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟ-ΙΤΑΛΙΚΟ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΙΟΝΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ


Έπεσε στα χέρια στενού φίλου που εργάζεται σε Πρεσβεία ξένης Πρωτεύουσας ένα εμπιστευτικό Μνημόνιο Συνεργασίας Ιταλών –Τούρκων, ημερομηνίας 28/Ιανουαρίου/2010 και μας το έστειλε εξοργισμένος. Διαβάσαμε το Μνημόνιο, συγκεντρώσαμε πληροφορίες για το θέμα και αισθανθήκαμε και εμείς οργή, ειδικά για τους Ιταλούς εταίρους μας στην Ευρώπη.Καλά διαβάσατε και δείτε παρακάτω το υποτιμητικό για την εθνική μας αξιοπρέπεια ιταλό-τουρκικό σχέδιο!


Α. Το έργο: Στα πλαίσια της μακρόχρονης προσπάθειας ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, έχει κυρωθεί ομόφωνα με Νόμο από την Ελληνική Βουλή, ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την κατασκευή του μεγάλου αγωγού φυσικού αερίου ITGI (Interconnector Turkey-Greece-Italy). (βλέπε συνημμένο το Νόμο). Πρόκειται για τον αγωγό που θα προμηθεύει την Ευρώπη με φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, διαμέσου Τουρκίας –Ελλάδας –Ιταλίας. Με την Τριμερή Διακρατική Συμφωνία εξουσιοδοτήθηκαν οι Εταιρείες: BOTAS (Τουρκίας) , ΔΕΠΑ (Ελλάδας) , EDISON (Ιταλίας) για τη μελέτη/κατασκευή/εκμετάλλευση του έργου-η κάθε μία για το έδαφος της χώρας της. Για το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού (παράλια Θεσπρωτίας-Ιόνιο-Αδριατική-παράλια Οτράντο Ιταλίας), η μελέτη/κατασκευή/εκμετάλλευση ανατέθηκε σε κοινή Ελληνοιταλική εταιρεία IGI-ΠΟΣEΙΔΩΝ (50% ΔΕΠΑ, 50% EDISON), με έδρα την Αθήνα.

Β. Η Ιταλο-τουρκική παραβίαση: Ενώ η Τριμερής Διακρατική Συμφωνία εξελίσσεται, οι Ιταλοί πραγματοποιούν τον Ιανουάριο 2010, ερήμην της Ελλάδας, ΔΙΜΕΡΕΙΣ συζητήσεις με τους Τούρκους για το ίδιο έργο, τον αγωγό ITGI!!! Συνέταξαν δε, εμπιστευτικό Μνημόνιο Συνεργασίας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τα εξής προσβλητικά για τους Έλληνες:

i) Την από κοινού (οι δυο τους χωρίς την Ελληνική ΔΕΠΑ) σύσταση Επιτροπής για την επίβλεψη του έργου ITGI…λες και δεν υπάρχουν οι Έλληνες εταίροι! (Και σκεφτείτε ότι η Ελλάδα βρίσκεται γεωγραφικά στη μέση!!!)

ii) Την συνιδιοκτησία των Τούρκων στον ελληνοιταλικό υποθαλάσσιο αγωγό IGI-ΠΟΣΕΙΔΩΝ (Ιόνιο-Αδριατική) που περιλαμβάνει και τμήματα επί Ελληνικού εδάφους!!! Λες και έχει καμιά σχέση η Τουρκία με το Ιόνιο και την Αδριατική! Σημειωτέον η BOTAS είναι 100% κρατική τουρκική εταιρεία ελεγχόμενη απολύτως από την Τουρκική Κυβέρνηση!

(Δείτε με τα μάτια σας, τα αναρτημένα αποσπάσματα του Μνημονίου που αποκαλύπτουμε)

Γ. Το Ιταλικό θράσος: Ενώ εξελίσσεται η παράβαση της Τριμερούς Διακρατικής Συμφωνίας, ο Πρόεδρος της EDISON, σαν να μην τρέχει τίποτα, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με κορυφαίους Υπουργούς της Ελλάδας (κ. Παμπούκη, Παπακωνσταντίνου, Μπιρμπίλη) λέγοντας δημοσίως με ΘΡΑΣΟΣ ότι ενδιαφέρεται να εξαγοράσει τη ΔΕΠΑ (καθώς και μονάδες ΔΕΗ) και αποκρύπτοντας από τους Έλληνες δημοσιογράφους, ξανά με ΘΡΑΣΟΣ, το Μνημόνιο που δουλεύει μαζί με τους Τούρκους!

http://energia.gr/article.asp?art_id=36189

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artid=325611&dt=14/04/2010

Και το αποκορύφωμα, για να καταλάβετε την ντροπή της Ελλάδας: Σύμφωνα με την πηγή μας από την Πρεσβεία, το Μνημόνιο αυτό θα υπογραφεί-ερήμην της Ελλάδας- πανηγυρικά, παρουσία των Πρωθυπουργών Μπερλουσκόνι-Ερντογάν!!!

Πολλά τα ερωτηματικά, διότι και το χρονικό διάστημα από Ιανουάριο 2010 έως σήμερα είναι μεγάλο:

1. Γιατί μας υποτιμούν οι Ιταλοί, οι οποίοι ενώ παραβιάζουν την Διακρατική Συμφωνία, έρχονται και εκδηλώνουν δημόσια ενδιαφέρον για αγορά Ελληνικών ΔΕΚΟ; Και ποια είναι αυτή η ιταλική EDISON που συμπεριφέρεται αποικιοκρατικά και προσβλητικά προς τους Έλληνες;

2. Γνωρίζουν η ΔΕΠΑ και η ελληνοιταλική εταιρεία IGI-ΠΟΣΕΙΔΩΝ τη συνεργασία των Ιταλών με τους Τούρκους ερήμην τους; Ενημερωτικά: Πρόεδρος της ΔΕΠΑ τοποθετήθηκε το Δεκέμβριο 2009 ο αμερικανόφερτος golden-boy Κος Χ. Σαχίνης. Πρόεδρος της IGI-ΠΟΣΕΙΔΩΝ, είναι ο Κος Α. Λιβάνιος, επικοινωνιολόγος (!) της Κας Μπακογιάννη (η οποία τον τοποθέτησε) και φίλος της οικογένειας Παπανδρέου (γι’ αυτό μάλλον παρέμεινε).

3. Αν γνωρίζουν οι εταιρείες ΔΕΠΑ/ΠΟΣΕΙΔΩΝ, έχουν κάνει κάποια ενέργεια υπέρ των Ελληνικών συμφερόντων;

4. Γνωρίζει η Ελληνική Κυβέρνηση για την παραβίαση της Τριμερούς Διακρατικής Συμφωνίας που πραγματοποιούν οι Ιταλοί με τους Τούρκους;

5. Αν γνωρίζει η Κυβέρνηση, έχει προβεί σε κάποια ενέργεια και διαμαρτυρία ο Κος Δρούτσας, ή ο Κος Παμπούκης;

Αντιλαμβάνεστε πως είμαστε προσεκτικοί και δεν βγάζουμε ούτε συμπεράσματα, ούτε «φωνές» για την εθνική μας κυριαρχία, αφού πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρό θέμα. Αρνούμαστε δε να πιστέψουμε πως μπορεί να υπάρχει υποστήριξη από κάποιον Έλληνα σε αυτό το υποτιμητικό για την Ελλάδα, διμερές Μνημόνιο.

Το εμπιστευτικό Διμερές Μνημόνιο Ιταλών-Τούρκων που αποκαλύπτουμε είναι αυθεντικό, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και είμαστε βέβαιοι πως θα δοθεί συνέχεια μέχρι και στη Βουλή, λόγω της σοβαρότητας του θέματος.

Για ένα μόνο παρακαλούμε τους πολιτικούς μας:ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΞΕΝΟΥΣ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ ΚΙ ΑΛΛΗ ΝΤΡΟΠΗ!



http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/04/blog-post_3905.हटमल
Με κάθε επιφύλαξη αναρτάται και αναδημοσιεύεται.

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/04/blog-post_9082.html#ixzz0lYzKVsqK

Read more...

Ο ελληνοτουρκικός διάλογος με... άγνωστη ατζέντα


Tου Σταύρου Λυγερού
Η επίσκεψη Ερντογάν στα μέσα Μαΐου θα είναι και επισήμως το εναρκτήριο λάκτισμα του δομημένου ελληνοτουρκικού διαλόγου. Η Αθήνα προσπαθεί να επαναφέρει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στις ράγες της περιόδου 1999-2004. Επιδιώκει να πλέξει ένα δίχτυ συνεργασίας για να καλλιεργήσει περιβάλλον ύφεσης. Το νέο στοιχείο είναι η ανοικτή σύγκρουση νεοθωμανιστών-κεμαλιστών.
Η αποκάλυψη του σχεδίου «Βαριοπούλα» απέδειξε ότι η στρατογραφειοκρατία επιδιώκει να προκαλέσει ένταση στο ελληνοτουρκικό μέτωπο και κλίμα εθνικιστικού πυρετού στην Τουρκία, προκειμένου να υπονομεύσει την κυβέρνηση Ερντογάν. Αυτό μόνο εν μέρει εξηγεί τις τουρκικές προκλήσεις.
Οσο απλοϊκό είναι το σχήμα «ο καλός Ερντογάν, οι κακοί στρατηγοί», άλλο τόσο ισοπεδωτική είναι και η άποψη ότι ακολουθούν την ίδια πολιτική έναντι της Ελλάδας. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είναι φορέας του νεοθωμανικού μεγαλοϊδεατισμού. Στην παρούσα φάση, όμως, έχει συμφέρον να κρατάει χαμηλά τη θερμοκρασία στα ελληνοτουρκικά, επειδή προτεραιότητά του είναι να ξεδοντιάσει το «βαθύ κράτος».
Η συγκυρία, λοιπόν, ευνοεί το κλίμα ύφεσης. Η συγκυρία, όμως, έχει και άλλη όψη. Η οικονομική κρίση εκ των πραγμάτων συρρικνώνει τη διαπραγματευτική δύναμη της Ελλάδας. Αντιθέτως, η διεθνής θέση της Τουρκίας έχει αναβαθμισθεί με τη συμμετοχή της στο «G 20». Αυτό σημαίνει ότι η συγκυρία είναι δυσμενής για διαπραγμάτευση του καθεστώτος στο Αιγαίο.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου, όμως, εισέρχεται σε διαπραγματεύσεις, προσδοκώντας μία παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο. Γι’ αυτή, όμως, απαιτείται συνυποσχετικό. Από το περιεχόμενό του εξαρτάται και η δικαστική απόφαση. Η Αθήνα δηλώνει ότι η μόνη διαφορά είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας (άγνωστο γιατί δεν ζητάει οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης) κι αυτή πρέπει να παραπεμφθεί. Η απάντηση Νταβούτογλου είναι ότι η οριοθέτηση συναρτάται με άλλα ζητήματα. Εχει δίκιο.
Με βάση τη θεωρία περί «γκρίζων ζωνών», η Τουρκία διεκδικεί έναν απροσδιόριστο αριθμό όχι μόνο βραχονησίδων, αλλά και κατοικημένων νησίδων, όπως π. χ. το Αγαθονήσι. Πώς είναι δυνατόν το Διεθνές Δικαστήριο να οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα όταν η μία από τις δύο χώρες αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα της άλλης;
Δύσκολο να πιστέψουμε ότι η Τουρκία θα παραιτηθεί από τις «γκρίζες ζώνες», αλλά και ότι η Ελλάδα θα μπει σε τέτοια διαπραγμάτευση. Γι’ αυτό και παρασκηνιακά προωθείται η ιδέα, οι δύο πλευρές θα εξουσιοδοτήσουν το Διεθνές Δικαστήριο να επιλύσει τα προβλήματα που θα συναντήσει στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εμμέσως πλην σαφώς θα παραπεμφθεί στη Χάγη και η τουρκική επεκτατική θεωρία των «γκρίζων ζωνών». Στο ζήτημα αυτό η νομική θέση της Ελλάδας είναι ισχυρότατη, αλλά καμία χώρα δεν θέτει την εδαφική της ακεραιότητα στην κρίση τρίτων, έστω και δικαστών.
Η Χάγη είναι όργανο δικαίου, αλλά έχει αποδειχθεί ότι εμφιλοχωρεί και το πολιτικό κριτήριο. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι στην κρίση του Δικαστηρίου θα τεθούν αποκλειστικά και μόνο ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Κανένα τουρκικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Αθήνα έχει μόνο να χάσει και η Αγκυρα μόνο να κερδίσει.
Ενα δεύτερο πρόβλημα είναι ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας συναρτάται με το εύρος των χωρικών υδάτων. Σύμφωνα με τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου, εάν οριοθετηθεί με χωρικά ύδατα έξι μιλίων (όπως είναι σήμερα), η Ελλάδα θα απολέσει το νόμιμο δικαίωμά της να τα επεκτείνει στα 12 μίλια. Υπενθυμίζουμε μόνο η Ελλάδα δεν έχει χωρικά ύδατα 12 μιλιών, επειδή η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει την επέκταση αιτία πολέμου! Εάν η Αθήνα ασκούσε το δικαίωμά της, σε μεγάλο βαθμό θα ακύρωνε αυτομάτως πολλές τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο.
Εάν κρίνουμε από τις «διερευνητικές επαφές» πριν από το 2004, η κυβέρνηση Παπανδρέου θα διαπραγματευθεί χωρικά ύδατα διαφοροποιημένου εύρους. Σε γενικές γραμμές, στις περιοχές που απέχουν πολύ από την Τουρκία θα τα επεκτείνει στα 12 μίλια, στις περιοχές που γειτνιάζουν θα τα αφήσει έξι και στις ενδιάμεσες περιοχές θα τα επεκτείνει στα οκτώ ή στα 10 μίλια.
Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα από την Τουρκία. Είναι ανοικτή να συζητήσει την παραπομπή της μοναδικής νομικής διαφοράς, που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ή πιο σωστά της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Εάν η Τουρκία θεωρεί ότι αδικείται από το υφιστάμενο καθεστώς, έχει την δυνατότητα να αναγνωρίσει τη γενική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου και να προσφύγει μονομερώς. Είναι δικό της πρόβλημα και δική της πρέπει να είναι η όποια πρωτοβουλία. Η Αθήνα έχει αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του (με μία εξαίρεση) και ως εκ τούτου είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί την κρίση του.

Read more...

Ο τουρκικός ισλαμοφασισμός


Τους καιρούς της εισβολής στην Κύπρο, πάνω στη γέφυρα του Έβρου όπου συναντά κανείς Έλληνες και Τούρκους φρουρούς, ακούστηκαν πυροβολισμοί. Τότε ο Έλληνας υπαξιωματικός υπηρεσίας έτρεξε άοπλος προς τη γέφυρα, όπου αντίκρισε πτώματα Τούρκων, και την Ελληνική σκοπιά άδεια.
Σαστισμένος, σε κάποιο κοντινό σημείο παρατήρησε ένα τμήμα από το ύφασμα του παντελονιού του Έλληνα σκοπού, ο οποίος με ένα δύσκολο τρόπο είχε γαντζωθεί πάνω στη γέφυρα, ώστε από κρεμασμένος στην έξω πλευρά να μπορεί να σηκώνετε όταν πλησίαζαν Τούρκοι, και να τους πυροβολεί. Έτσι δεν μπορούσαν να τον εντοπίσουν, και όσοι προσέρχονταν για να δουν τι συνέβη στους πρώτους πεσόντες, έπεφταν και αυτοί από τις σφαίρες του.
Τη στιγμή που ο υπαξιωματικός κατάλαβε που βρίσκονταν ο σκοπός, από την αντίθετη πλευρά είχαν αρχίσει να προσέρχονται περισσότεροι Τούρκοι. Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου, ο υπαξιωματικός σκαρφάλωσε στο άκρο της γέφυρας, έπεσε επάνω στον σκοπό και τον τράβηξε, με σκοπό να πέσουν και οι δύο μέσα στο ποτάμι, πράγμα το οποίο έγινε.

Βγήκαν τελικά κολυμπώντας σε κάποιο άλλο σημείο αρκετά παρακάτω. Τότε ο υπαξιωματικός ρώτησε τον σκοπό τι είχε συμβεί, το πως ξεκίνησε αυτή η μάχη. Το πρόβλημα είχε προκληθεί από τους Τούρκους, αλλά όχι μόνο από την συμπεριφορά τους πάνω στη γέφυρα και την εισβολή στην Κύπρο. Ο σκοπός ήταν γιός ενός από τους αθώους άοπλους Έλληνες πολίτες που είχαν συλλάβει Τούρκοι, και τους είχαν δολοφονήσει με το "μαρτύριο της μπουκάλας". Όταν θερμανθεί ένα άδειο μπουκάλι, βγαίνει από μέσα ο αέρας, και γίνετε σαν βεντούζα. Όταν ένας άνθρωπος βιαστεί με ένα τέτοιο μπουκάλι, γίνετε αναρρόφηση των εντέρων του μέσα στο μπουκάλι. Δεμένο, και σε αυτή την κατάσταση βρέθηκε το πτώμα αυτού του ανθρώπου.
Αυτή η φρικτή ιστορία είναι πέρα για πέρα αληθινή, και υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που την γνωρίζουν και από απόγνωση δεν μιλάνε, όπως δεν μιλάνε και πολλοί για τα απίστευτα βασανιστήρια της Μακρονήσου, της Μέρλιν και άλλα. Οι άνθρωποι από την φύση μας δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε ακρότητες. Υπάρχει όμως ένα ποσοστό ανθρώπων ανάμεσά μας το οποίο έχει βλάβη, και μπορούν να γίνουν βασανιστές.
Οι φρικαλεότητες, η αποκτήνωση, οι άδικες σφαγές, τα βασανιστήρια, όποιος και εάν τα κάνει έχουν αποτέλεσμα το μίσος και την καταστροφή. Αφήνουν πληγές που μένουν ανοιχτές για γενεές και γενεές.
Το μίσος πολλών Ελλήνων για τους Τούρκους προέρχεται από τέτοια γεγονότα, τα οποία έγιναν, είναι πάρα πολλά στο περασμα της ιστορίας και πέρα για πέρα αληθινά.
Θα φέρω εδώ ακόμα ένα παράδειγμα. Μία Ελληνίδα μητέρα έφυγε πρόσφυγας από την Ελλάδα κατα τη διάρκεια του Β πολέμου, από μέρος όπου υπήρχε μεγάλη πείνα. Κρατώντας το μωρό της στα χέρια πέρασε μαζί με άλλους με μία βάρκα στην Τουρκία για να φτάσει στα στρατόπεδα προσφύγων του Ερυθρού Σταυρού. Όταν αποβιβάστηκαν, μέσα στο σκοτάδι άκουσε η γυναίκα αυτή τουρκικά από Τούρκους που πλησίαζαν, παρέλυσε από φόβο, και της έπεσε το μωρό από τα χέρια πάνω σε βράχια...
Γιατί άραγε αυτή η γυναίκα τρομοκρατήθηκε; Ήταν γεννημένη στη Μικρά Ασία. Μικρή, κρυμμένη μέσα σε μία εκκλησία, είχε δει με τα μάτια της πως βασάνιζαν και τεμάχιζαν ζωντανά παιδιά, γυναίκες και γέρους οι Τούρκοι, σύμφωνα με τις εντολές του Κορανίου, το οποίο ονομάζει τα σημεία του σώματος όπου πρέπει να πέσει το ξίφος πάνω στον άπιστο.
Το μικρό κοριτσάκι που έπεσε στα βράχια έζησε, και μου είπε η ίδια αυτή την ιστορία, όπως και την ιστορία αρκετών που έζησαν από την Μικρασιατική Καταστροφή, έχοντας χάσει τα λογικά τους από αυτά που είδαν. Η γυναίκα αυτή είναι σύζυγος εξαδέλφου του πατέρα μου και ζει.
Ορισμένοι Έλληνες, ότι και να γίνει, όσα χρόνια και να περάσουν, δεν θα μπορέσουν ποτέ να συγχωρέσουν αυτά που σε βάρος των προγόνων τους έκαναν οι Τούρκοι. Για αιώνες, με μόνο δικαίωμα το νόμο του Κορανίου επιτίθενται και λεηλατούν, παίρνουν τον τόπο μας και τις ζωές μας, σφάζουν, βασανίζουν και βιάζουν. Υπάρχουν και περίοδοι που αυτά σταματούν, για να αρχίσουν πάλι αργότερα. Το βασικό ιδεολογικό θεμέλιο πάνω στο οποίο βασίζουν την κατάκτησή τους είναι η θρησκεία τους. Αφελέστατοι είναι όχι μόνο οι περισσότεροι δικοί μας πολιτικοί, αλλά και οι πολιτικοί του μη μουσουλμανικού κόσμου, διότι δεν γνωρίζουν τι θα πει Ισλαμοφασισμός. Για να μάθουν, χρειάζεται χρονοβόρα μελέτη.
Το ότι έχουν κάνει εγκλήματα και Έλληνες σε βάρος Τούρκων είναι αλήθεια. Να δούμε όμως κάποτε σε τι ποσοστό, σε τι αναλογία, και μέχρι ποιου σημείου στην φρίκη έφτασαν και οι Τούρκοι και οι Έλληνες. Να τα βάλουμε κάτω τα πράγματα και να μετρήσουμε τι έχει γίνει όλα τα χίλια τελευταία χρόνια που έχουμε στενές σχέσεις.
Η άρνηση, τόσο κάποιων Τούρκων όσο και Γερμανών και όσων έχουν ευθύνες για γενοκτονίες και φρικαλεότητες, βρίσκει συχνά υποστηρικτές άλλους ανθρώπους οι οποίοι έχουν πλήρη άγνοια για το τι ακριβώς συνέβη, και δεν πιστεύουν ότι ο άνθρωπος μπορεί να φτάσει σε τέτοιο σημείο αποκτήνωσης, ώστε να κάνει τέτοια απάνθρωπα μαζικά εγκλήματα. Τα παιδιά και τα εγγόνια πολλών εγκληματιών πολέμου, δεν μπορούν να διανοηθούν σε τι σημείο αποκτήνωσης έφτασαν οι πατεράδες και παππούδες τους, και συχνά πιστεύουν πως οι κατηγορίες για γενοκτονίες είναι πλαστές. Πολλά εγκλήματα ανθρώπου ενάντια σε άνθρωπο, ξεπερνάνε κάθε φαντασία κάποιων άλλων ανθρώπων που μεγάλωσαν αδαείς, σε πολιτισμένο και ειρηνικό περιβάλλον.
Εδώ θα δείτε τη μαρτυρίες για Τουρκικά βασανιστήρια. Μακάρι να υπήρχε ένας τρόπος να τα διαβάσουν ο Πρωθυπουργός και ο κ. Δρούτσας.

http://pontosforum.4.forumer.com/a/_post1229.html
http://www.iospress.gr/ios1995/ios19950115b.htm
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=220634
http://www.iospress.gr/ios1999/ios19990321a.htm
http://cemilturan.gr/?p=631

Γ. Σιδηρούντιος

Read more...

Ανάβει τα αίματα η σπασμένη μύτη του Α. Τουρκ Ανάβει τα αίματα η σπασμένη μύτη του Α. Τουρκ


Ανάβει και πάλι τα αίματα στο Κουρδικό η επίθεση που δέχτηκε τη Δευτέρα στη Σαμψούντα ο πρώην ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας, Αχμέτ Τουρκ, μπροστά στα απαθή μάτια της Αστυνομίας.

Την ώρα που ο Κούρδος πολιτικός -στον οποίο έχει απαγορευθεί η πολιτική δράση από το Συνταγματικό Δικαστήριο- διάβαζε μια ανακοίνωση έξω από δικαστήριο της πόλης του Πόντου, του επιτέθηκαν δύο άγνωστοι σπάζοντάς του τη μύτη και δύο δόντια.

Ο Τουρκ εξήλθε από νοσοκομείο της Aγκυρας την Τετάρτη απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία μεταξύ Τούρκων και Κούρδων, στάση για την οποία τον επαίνεσε ο πρόεδρος Γκιουλ.

Ωστόσο, Τούρκοι και Κούρδοι διανοούμενοι ξεσηκώθηκαν για το περιστατικό, ενώ πολλοί καταστηματάρχες σε πόλεις με κουρδικό πληθυσμό (Χάκαρι, Γιουσκέκοβα, Σεμντινλί, Βαν κ.ά.) έκλεισαν τα μαγαζιά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Για να κατευνάσει τα πάθη η κυβέρνηση έθεσε σε διαθεσιμότητα τον αστυνομικό διευθυντή της Σαμψούντας μαζί με δύο άνδρες του, ενώ ο πρόεδρος του νέου κουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ζήτησε να πέσουν κεφάλια στην Αστυνομία της Σαμψούντας. Δεν θεωρείται άσχετη με την επίθεση κατά του Τουρκ η έξαρση της δράσης του ΡΚΚ τα τελευταία 24ωρα.

Επιθέσεις
Από την αρχή της εβδομάδας οι Κούρδοι αντάρτες εξαπέλυσαν τουλάχιστον τρεις επιθέσεις στις επαρχίες Μπατμάν, Σιρνάκ και Σιίρτ, σκοτώνοντας έναν Τούρκο στρατιώτη και τραυματίζοντας άλλους τρεις. Ανάλογες απώλειες είχε και το ΡΚΚ, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές στην Αγκυρα.

Στο μεταξύ, λάδι στη φωτιά έριξε ο αρθρογράφος της «Χουριέτ», Γιλμάζ Εζντίλ, υποστηρίζοντας ότι «εκείνοι που έριξαν τη γροθιά τους σαν σφυρί στο πρόσωπο του Τουρκ, εξέφραζαν σε μεγάλο βαθμό το λαϊκό αίσθημα».

Ο δικηγορικός σύλλογος του Ντιγιαρμπακίρ χαρακτήρισε απαράδεκτα τα παραπάνω σχόλια και ζήτησε τη δικαστική δίωξη του Εζντίλ.

Read more...

Λευκωσία: "Αρνητική εξέλιξη η εκλογή Έρογλου" - Τ.Ερντογάν: "Θέλω λύση στο Κυπριακό μέσα στο 2010"


Ως αρνητική εξέλιξη δεδομένων των θέσεων του στο κυπριακό εκτιμά η Λευκωσία την επικράτηση του Ντερβίς Έρογλου στις «εκλογές» στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις στο αποψινό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ, δήλωσε ότι για την Κυπριακή κυβέρνηση και την ελληνοκυπριακή πλευρά αυτό που προέχει είναι μέσα σε κλίμα ενότητας και συλλογικού προβληματισμού «να δούμε πώς προχωρούμε παρακάτω με δεδομένο ότι ο κύριος Έρογλου θα είναι ο διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Ν. Έρογλου για συνέχιση των διαπραγματεύσεων ο Κύπριος εκπρόσωπος τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις.

"Έχει όμως, σημείωσε, τεράστια σημασία, αν αυτές οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται στην βάση όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί με στόχο την λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Με πολλή υπομονή και προσοχή, πρόσθεσε, θα δούμε πως θα χειριστούμε τα πράγματα".

Τη δέσμευση, ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, εξέφρασε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Recep Tayip Erdogan, μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η χώρα του επιδιώκει μια λύση στο Κυπριακό έως το τέλος του 2010.

Read more...

Τι κρύβεται πίσω από την πρόταση του Ερντογάν;


Η πρόταση του κ. Ερντογάν να παγώσουν οι εξοπλισμοί Ελλάδας - Τουρκίας, είναι οπωσδήποτε ενδιαφέρουσα. Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της χώρας μας -όχι πως αυτή της Τουρκίας είναι πολύ καλύτερη, απλώς δεν επείγουν εκεί τα προβλήματα- η υιοθέτηση μιας τέτοιας πρότασης φαίνεται να έχει μόνο θετικά στοιχεία. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Ένα πάγωμα των εξοπλισμών θα σήμαινε ότι οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών θα έπρεπε να διατηρήσουν τα οπλικά συστήματα που έχουν σήμερα. Λόγω συμβατικών δεσμεύσεων είναι απίθανο να συμφωνηθεί η ακύρωση της παραλαβής οπλικών συστημάτων που έχουν ήδη παραγγελθεί. Επίσης, με το πρόσχημα της διατήρησης της μαχητικής ικανότητας των υπαρχόντων συστημάτων, θα εξακολουθήσουν να εκσυγχρονίζονται.
Άρα, ακόμα και με μια τέτοια συμφωνία, οι εξοπλιστικές δαπάνες δεν θα μηδενιστούν.


Ποιες όμως είναι οι στρατιωτικές δυνάμεις των δύο χωρών; Στον Πίνακα (αριστερά) φαίνονται το μέγεθος κάθε Στρατού και τα οπλικά του συστήματα.
Αυτό που δεν φαίνεται είναι η διάταξη των δυνάμεων. Από ελληνικής πλευράς στη Θράκη βρίσκεται το Δ΄ Σώμα Στρατού το οποίο διαθέτει πέντε Tαξιαρχίες Μηχανοκίνητου Πεζικού (ΤΜΚΠΖ), τρεις Τεθωρακισμένες Tαξιαρχίες (ΤΘΤ), μία Tαξιαρχία Πεζικού (ΤΠΖ), ένα σύνταγμα Πεζικού και ένα σύνταγμα Πυροβολικού με πυραύλους MLRS.
Στην άλλη πλευρά του Έβρου, στην Ανατολική Θράκη, οι Τούρκοι παρατάσσουν τρία Σώματα Στρατού με εννέα ΤΜΚΠΖ, πέντε ΤΘΤ, ένα σύνταγμα Καταδρομών, δύο συντάγματα Πυροβολικού και ένα σύνταγμα Ελικοπτέρων. Αυτοί και μόνο οι αριθμοί, δείχνουν την υπεροχή των Τούρκων στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου.
Στο Αιγαίο από την ελληνική πλευρά υπάρχει η ΑΣΔΕΝ, που εδρεύει στην Αθήνα και διοικεί: Από μία μεραρχία στη Λέσβο και τη Ρόδο. Από μία ταξιαρχία στη Λήμνο, την Χίο, τη Σάμο και την Κω. Στα μικρότερα νησιά υπάρχουν μονάδες που υπάγονται στις προαναφερθείσες. Τα μικρασιατικά παράλια, από τον Ελλήσποντο έως και την Αττάλεια, είναι περιοχή ευθύνης της «Στρατιάς Αιγαίου», και μόνο το όνομα της οποίας δείχνει τον προσανατολισμό της.
Τυπικά οι Τούρκοι δηλώνουν ότι πρόκειται για έναν εκπαιδευτικό σχηματισμό. Στην πραγματικότητα όμως αποτελείται από δυνάμεις κατάλληλες για αμφίβιες επιχειρήσεις. Είναι μία ΤΜΚΠΖ, τρεις ΤΠΖ, μία ταξιαρχία Πυροβολικού και ένα σύνταγμα Ελικοπτέρων. Στη Φώκαια, βόρεια της Σμύρνης, εδρεύει και η ταξιαρχία Πεζοναυτών.
Στον Πίνακα (αριστερά κάτω) αναφέρεται η Στρατοχωροφυλακή, παρακλάδι του Τουρκικού Στρατού, πολύ καλά εξοπλισμένο, με μεγάλη πολεμική εμπειρία, που ασκεί διττά καθήκοντα. Αφενός ασχολείται με την ασφάλεια των ανατολικών περιοχών της Τουρκίας κι αφετέρου εκτελεί επιχειρήσεις κατά των Κούρδων.

Αεροπορία
Και στην αεροπορία σαφώς οι Τούρκοι υπερέχουν. Στα μεν 3ης γενιάς μαχητικά (F-16, Mirage 2000) υπερέχουν κατά δύο σχεδόν Μοίρες. Στα F-4 Phantom η διαφορά στα εκσυγχρονισμένα είναι μία Μοίρα, καθώς οι Τούρκοι έχουν εκσυγχρονίσει μόνο 51. Βεβαίως τα υπόλοιπα 61 δηλαδή τρεις Μοίρες, είναι αξιόμαχα, οπωσδήποτε όμως όχι πρώτης γραμμής.
Από τα άλλα της 2ης γενιάς, τα μεν Α-7 πρόκειται να αποσυρθούν ώς το τέλος του χρόνου από την Ελληνική Αεροπορία, ενώ τα F-5 που έχουν εκσυγχρονιστεί, χρησιμοποιούνται στην επιχειρησιακή εκπαίδευση.
Εκτός από τα ιπτάμενα ραντάρ, που η Τουρκική Αεροπορία θα παραλάβει το πρώτο στα τέλη του 2011, σε όλους τους άλλους τομείς η τουρκική υπεροχή είναι σαφέστατη. Ιδιαιτέρως στα «ιπτάμενα τάνκερ», τα αεροπλάνα εναέριου ανεφοδιασμού, όπου η Ελλάδα δε διαθέτει κάτι ανάλογο. Το ίδιο συμβαίνει και στα 4ης γενιάς όπου η Τουρκία έχει παραγγείλει εδώ και χρόνια 100 F-35.
Έχοντας όλα αυτά υπόψη τους, στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων εκφράζουν προβληματισμό κατά πόσο ένα αμφίπλευρο πάγωμα των εξοπλισμών μπορεί να εφαρμοστεί. Ακόμα και αν βρισκόταν μια ασφαλής μέθοδος, αμφιβάλλουν αν ο κ. Ερντογάν μπορεί να εφαρμόσει στη χώρα του όσα προτείνει.

Ναυτικό
ΑΡΚΕΙ μια γρήγορη ματιά στον Πίνακα (στο κέντρο) για να φανεί ότι υπάρχει σχετική ισορροπία επί του παρόντος. Οι μεγάλες διαφορές παρατηρούνται στις νέες παραγγελίες των Τούρκων σε πλοία μάχης (φρεγάτες, υποβρύχια, κορβέτες, κανονιοφόρους) αλλά και στο μεγάλο στόλο των πλοίων αμφιβίων επιχειρήσεων. Σ’ αυτά τα τελευταία, που ναυλοχούν στη Φώκαια, οι Τούρκοι θέλουν να προσθέσουν ένα ελικοπτεροφόρο προοριζόμενο, όπως δηλώνουν, για ειρηνευτικές αποστολές… Στην ουσία το Ναυτικό είναι ο κλάδος στον οποίο δίνουν τη μεγαλύτερη σημασία.

Read more...

Οι Τούρκοι σε στρατιωτικές ασκήσεις - «Καταιγίδα» και «Κυκλώνας» Μάιο και Ιούνιο


Zητούν να κηρυχτούν αποστρατικοποιημένες οι περιοχές στο Β.Α. Αιγαίο. Σύμφωνα με ανεπίσημη ενημέρωση του υπουργείου Άμυνας προς το defencenet.gr, "την δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου και την πρώτη του Ιουνίου θα διεξαχθούν δύο ασκήσεις, "Καταιγίδα" και "Κυκλώνας". Θα υπάρξει προσπάθεια να περιληφθούν σε αυτές οι περιοχές που εξαιρούνται με την σημερινή ΝΟΤΑΜ στο σχεδιασμό τους". Είναι περιοχές για τις οποίες η Άγκυρα επανειλημμένα έχει εκδώσει αντι-ΝΟΤΑΜ με την αιτιολογία ότι οι περιοχές αυτές δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στις ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις γιατί είναι αποστρατικοποιημένες περιοχές βάσει των συνθηκών του 1914 και του 1923.


Οι περιοχές αυτές οι οποίες μας έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν είναι η περιοχή μεταξύ Ίμβρου-Σαμοθράκης-Αγ. Όρους-Λήμνου, η περιοχή μεταξύ Χίου-Σάμου και η περιοχή μεταξύ Ικαρίας-Φούρνων-Μυκόνου. Για την τελευταία περιοχή η Άγκυρα έχει εκδώσει ΝΟΤΑΜ στις 4 Ιανουαρίου με την οποία δεσμεύουν παράνομα για αεροναυτικές ασκήσεις και για ένα (!) ολόκληρο χρόνο την περιοχή Μυκόνου-Ικαρίας-Φούρνων! Στην βόρεια περιοχή μεταξύ Λήμνου-Ίμβρου-Σαμοθράκης-Θάσου και Αγίου Όρους περιοχή "πετρελαϊκού ενδιαφέροντος", η Τουρκία διεξάγει συνέχεια αεροναυτικές ασκήσεις και σε όποιες περιπτώσεις η Ελλάδα είχε δεσμεύσει την περιοχή αυτή η Άγκυρα «κατήγγειλε» την δέσμευσή τους «λόγω αποστρατικοποίησης Λήμνου και Σαμοθράκης». Οι ελληνικές αεροναυτικές ασκήσεις πρόκειται να διεξαχθούν από το βόρειο Αιγαίο μέχρι το Καστελόριζο, αλλά απουσιάζουν από την σχεδίαση των Επιτελείων οι τρεις περιοχές που αποτελούσαν «αγκάθι» στο μάτι της Άγκυρας.
Έτσι η Τουρκία, την 1η Ιανουαρίου εξέδωσε παράνομη ΝΟΤΑΜ για την περιοχή Μυκόνου-Ικαρίας-Φούρνων, με την οποία δεσμεύει αυτή την περιοχή για ένα ολόκληρο χρόνο! Και με την πρόσφατη ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η ελληνική πλευρά για πρώτη φορά γίνεται σεβαστή η τουρκική παράνομη ΝΟΤΑΜ.
Είναι πράγματι εντυπωσιακό το γεγονός ότι για πρώτη φορά εξαιρούνται οι περιοχές αυτές στο Αιγαίο. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται φυσικά εντός του FIR Αθηνών και συνεπώς η ΥΠΑ έχει την απόλυτη αρμοδιότητα για την έκδοση ΝΟΤΑΜ ή όχι, ένα δικαίωμα το οποίο αμφισβητούσε χρόνια η Άγκυρα, αλλά είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε την αμφισβήτησή της αυτή να γίνεται έμπρακτα δεκτή από την ελληνική πλευρά.


Read more...

Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας στο επίκεντρο της συνάντησης Δρούτσα-Σπέκχαρντ


Με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντάνιελ Σπέκχαρντ συναντήθηκε την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, στο πλαίσιο τακτικής συνάντησης. Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης. Εξερχόμενος του υπουργείου, ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε πως επρόκειτο για «μια συνάντηση ρουτίνας, κατά την οποία συζητήσαμε διάφορα διπλωματικά θέματα και είχα την ευκαιρία να ακούσω από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα για τις διεθνείς επαφές που είχε στην περιοχή και τις θετικές εξελίξεις στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας». Πρόσθεσε, πως ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική συζήτηση και τόνισε ότι σίγουρα θα μεταφέρει στην Ουάσινγκτον τα πολύ θετικά που συμβαίνουν στην περιοχή. Νωρίτερα, ο κ. Δρούτσας είχε συνάντηση με τον Σουηδό υφυπουργό Εξωτερικών Φράνκ Μπελφράγκ, με τον οποίο συζήτησαν θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.



Read more...

Το Ισραήλ επιβάλλει μερικό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.


Το Ισραήλ θα παγώσει προσωρινά τις πωλήσεις των προηγμένων στρατιωτικών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη ρητορική επιθετική αντιπαράθεση μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων των δύο πλευρών. Σύμφωνα με μια δημοσίευση στο Jane’s στις 16 Απριλίου, η υπηρεσία SIBAT του Ισραήλ, υπεύθυνη για τις αμυντικές εξαγωγές της χώρας, αποφάσισε να αξιολογήσει τα τουρκικά αιτήματα για κάθε περίπτωση χωριστά.

Μία περίπτωση υπό εξέταση είναι αυτή τη χρονική στιγμή ένα τουρκικό αίτημα για ισραηλινό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου. Η Τουρκία έχει επίσης εκφράσει ενδιαφέρον για τον αντιαρματικό πύραυλο Spike (NLOS), για το αντιεροπορικό σύστημα Barak 8, καθώς και για το τεθωρακισμένο Namer.

Οι διπλωματικές σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε πτωτική πορεία, η οποία αιτιολογείται από την τουρκική πλευρά με τη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Η σχέση επιδεινώθηκε περαιτέρω με την καθυστέρηση των παραδόσεων από της IAI έξι UAV Heron και ακόμη περισσότερο με την απόφαση της ακύρωσης του διεθνούς σκέλους της αεροπορική άσκησης «Anatolian Eagle 2009».

H δυσαρμονία μεταξύ των δύο πλευρών εντάθηκε μετά την απόφαση της Τουρκίας να απαγορεύσει στα αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ να αναπτύσσονται στον εναέριο χώρο της Τουρκίας, όπου κατά το παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί πολλές κοινές ασκήσεις. Το Ισραήλ αναζητεί επί αυτού συμφωνίες με χώρες της Ευρώπης.

Read more...

«Έκοψαν» τη δήλωση Ερντογάν.


ΔΕΝ ΞΕΡΩ αν «κάτι είναι σάπιο στο ψευδοκράτος»- για να παραφράσω την αποστροφή του λόγου του πρίγκιπα Αμλετ για το βασίλειο της Δανιμαρκίας. Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί η σκιώδης κυριαρχία του Ντερβίς Ερόγλου στο σύστημα εξουσίας βορείως της Πράσινης Γραμμής κόντρα στον «πρόεδρο» και ευνοούμενο του κυβερνώντος την Τουρκία κόμματος ΑΚΡ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ είναι χθεσινή και έχει ως εξής. Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν είχε αποφύγει να κάνει δήλωση υπέρ του Ταλάτ σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στα Κατεχόμενα. Βλέποντας όμως ότι ο εκλεκτός του υπολειπόταν σημαντικά του Ντ. Ερόγλου, αποφάσισε να το πράξει ανήμερα της ψηφοφορίας.

ΜΙΛΗΣΕ λοιπόν στο τουρκικό Κανάλι 24 και είπε ότι πρέπει να εκλεγεί ο υποψήφιος που είναι καλύτερος για τη λύση και ο οποίος θα συνεχίσει σταθερά τις συνομιλίες.
Εδινε δηλαδή γραμμή για στήριξη Ταλάτ, αφού αυτό ήταν το γράμμα και το πνεύμα των δηλώσεων Ερντογάν.
Λογοκρισία.
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ του τούρκου πρωθυπουργού αναμεταδόθηκαν από το τουρκοκυπριακό κανάλι ΑΤΑ που εδρεύει στην Κερύνεια. Σφόδρα ενοχλημένος, ο Ερόγλου διέταξε ως «πρωθυπουργός» να σταματήσει αμέσως η μετάδοση των δηλώσεων του τούρκου πρωθυπουργού για να μην επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα, αποτρέποντας παράλληλα την ευρεία δημοσιοποίηση των δηλώσεων αυτών στα ΜΜΕ του ψευδοκράτους.

Είναι μια λεπτομέρεια που λέει πολλά- κυρίως σχετικά με το μέλλον των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.
Τον στρίμωξαν.
ΑΥΤΑ στην κατεχόμενη Λευκωσία. Στις- από αέρος αποκλεισμένες- Βρυξέλλες βρέθηκε ο «σκληρός» Ντενίζ Μπαϊκάλ. Στην ακρόαση από τους Ευρωσοσιαλιστές για την Ελλάδα και την Κύπρο τον ρώτησε ένας Τσέχοςμάλλον με υποκίνηση των δικών μας. Αντιθέτως, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Λαμπρινίδης επέλεξε να ρωτήσει για την απαράδεκτη στάση του κόμματος του Μπαϊκάλ στην Τουρκία σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Μπαϊκάλ επέλεξε να μην απαντήσει, με αποτέλεσμα το όλο θέμα να πάρει αρκετή δημοσιότητα στον τουρκικό Τύπο.

Read more...

Ελληνο-Τουρκικές Διερευνητικές Επαφές


Στις 15 Απριλίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας ενημέρωσε τη «Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής», για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψής του στην Τουρκία.
Ως σημαντικότερο σημείο της ομιλίας του –μαζί με τα γνωστά «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης»- θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η αναφορά του στη «διεξαγωγή ελληνο-τουρκικών διερευνητικών επαφών, με στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας», οι οποίες μάλιστα, όπως τόνισε «συνεχίζονται και εντατικοποιούνται».

Συγκεκριμένα, ανέφερε:
· «Οι διερευνητικές επαφές με στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας συνεχίζονται και εντατικοποιούνται. Προγραμματίζουμε την επόμενη συνάντηση πριν την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού. Επικεφαλής από ελληνικής πλευράς, τίθεται ο εμπειρότατος διατελέσας Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά και Διοικητής της ΕΥΠ,
Πρέσβυς ε.τ. κ. Παύλος Αποστολίδης».
· «Όπως, πάντως, έχουμε πολλές φορές επισημάνει, οι διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας δεν θα πρέπει να καταστούν μια αέναη άσκηση. Αντίθετα θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Τυχόν αδυναμία επίτευξης συμφωνίας εντός τακτού χρονοδιαγράμματος θα πρέπει να σηματοδοτήσει την παραπομπή της διαφοράς στο Διεθνές
Δικαστήριο της Χάγης».
Από τις παραπάνω δηλώσεις του κ. Δρούτσα προκύπτει ότι έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής και ολοκλήρωσης των ελληνο-τουρκικών διερευνητικών επαφών και ότι πιθανόν δρομολογείται η παραπομπή του θέματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Προς το παρόν, αναμένουμε την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, τις επικείμενες ελληνο-τουρκικές επαφές και περισσότερα στοιχεία από την πορεία των διερευνητικών επαφών, προκειμένου να διαπιστωθούν οι ακριβείς επιδιώξεις της «νεοοθωμανικής Τουρκίας» ή της -κατά Davutoğlu- “Zero-Problem Policy”, σε ότι αφορά τις
ελληνο-τουρκικές σχέσεις.


Read more...

ΔΡΟΥΤΣΑΣ ΓΙΑ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ: ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ


Αρκετά ενδιαφέρουσα η συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης ο ανυπεξ Δημήτρης Δρούτσας στην εκπομπή «Ουδείς αναμάρτητος» της Άννας Παναγιωταρέα, στην ΕΤ1. Σε ένα μεγάλο μέρος της αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του πρόσφατου ταξιδιού του στην Άγκυρα και την επικείμενη έλευση Ερντογάν στην Αθήνα τον άλλο μήνα. Μοιραία ρωτήθηκε τι θα κάνει η Αθήνα εφόσον δεχτεί αίτημα να έρθει ο Ερντογάν και στην Θράκη. Τι απάντησε ο ανυπεξ;

Ότι η Ελλάδα δεν έχει να φοβάται τίποτα, ότι τα μέλη της μειονότητας είναι έλληνες πολίτες και ότι εφόσον ζητηθεί κάτι τέτοιο από την τουρκική πλευρά, θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να εμποδιστεί κάτι τέτοιο. Αντίθετα, υποστήριξε ότι καλό θα ήταν να ανέβαινε σε αυτήν την περίπτωση και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να συνοδεύει στον Ερντογάν στην Ξάνθη και την Κομοτηνή. Με άλλα λόγια, ο Δρούτσας είπε ακριβώς όσα έγραφε η στήλη στις αρχές της εβδομάδας, μεταφέροντας τις πληροφορίες και τις εκτιμήσεις της. Πλήρης δηλαδή η επιβεβαίωση, μόλις μερικά εικοσιτετράωρα μετά..

Read more...

Τα "σπασμένα του Παπαδόπουλου" φοβάται ότι θα πληρώσει η Άγκυρα


Ανησυχία επικρατεί στην Άγκυρα μετά τη νίκη του εθνικιστή Ντερβίς Ερόγλου στις προεδρικές εκλογές του τουρκοκυπριακού κρατικού μορφώματος που έχει εγκαθιδρυθεί στο βόρειο μέρος της Κύπρου. Χθες Κυριακή ο Έρογλου, που αποτελεί και τον πρωθυπουργό της διεθνώς μη αναγνωρισμένης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείας Κύπρου», αναδείχθηκε νικητής των ήδη από τον πρώτο γύρο της αναμέτρησης, με το 50.37% των ψήφων.

Μέχρι αργά χθες βράδυ, τα ανεπίσημα ακόμη αποτελέσματα έδιναν στον κύριο αντίπαλό του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ 42, 84%, με το υπόλοιπο ποσοστό να πηγαίνει στους άλλους υποψηφίους. Πάντως ο Ταλάτ προηγήθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία με 47% έναντι 44% του Έρογλου. Έτσι ο Έρογλου, μετά από τρεις αποτυχημένες απόπειρες, κατόρθωσε να αναδειχθεί τρίτος πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου», μετά τον Ραούφ Ντένκτας και τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Το αποτέλεσμα βρίσκεται κοντά στις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων και ως τέτοιο ήταν αναμενόμενο. Και τούτο παρότι Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι δημοσιογράφοι προειδοποιούσαν πως οι δημοσκοπήσεις στα κατεχόμενα δεν είναι αξιόπιστες. Παρότι ο Τούρκος πρόεδρος Γκιουλ έσπευσε να αποστείλει μακρότατο συγχαρητήριο μήνυμα στον Έρογλου, δεν αποτελεί μυστικό πως η νίκη του τελευταίου έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Άγκυρα. Όχι διότι δυσκολεύει η προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών για την επίλυση του κυπριακού. Η πολιτική ηγεσία στην Άγκυρα δε θεωρούσε, εξάλλου, πιθανή μία πολιτική λύση στο νησί το προσεχές μέλλον. Ο λόγος της ανησυχίας είναι ο κίνδυνος τη μη επίτευξη λύσης να χρεωθεί η Τουρκία, καταλογισμός που θεωρείται βέβαιο πως θα υποβαθμίσει τις πιθανότητες ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Η εκτίμηση των εγκυρότερων αναλυτών είναι πως η νίκη του Έρογλου αποτελεί νίκη του στρατοπέδου που αντιτίθεται στην πολιτική λύση του κυπριακού, τόσο στην τουρκοκυπριακή όσο και στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Και στις δύο πλευρές της πράσινης γραμμής αποτελεί κοινή πεποίθηση πως λύση δεν είναι νοητή με τον Έρογλου στην ηγεσία των τουρκοκυπρίων. Η νίκη του Έρογλου, ωστόσο, δημιουργεί αρνητικούς για τη διεθνή εικόνα του «τουρκικού στρατοπέδου» συσχετισμούς.

Μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν από την ελληνοκυπριακή πλευρά – με το θεαματικό μάλιστα ποσοστό του 75% - στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 και την είσοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ κατ’ αποκλεισμό των τουρκοκυπρίων, τόσο η Τουρκία όσο και κύκλοι της ΕΕ απέδιδαν την ευθύνη για το ναυάγιο των προσπαθειών λύσης του κυπριακού στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Οι Τουρκοκύπριοι, αντίθετα, είχαν υπερψηφίσει το Σχέδιο Ανάν με ποσοστό 65% την ίδια ημέρα, στο χωριστό δημοψήφισμα που διεξήχθη στις περιοχές υπό de facto τουρκοκυπριακή διοίκηση. Η νίκη του Έρογλου όμως, και μάλιστα σε μία χρονική στιγμή που ο Κύπριος πρόεδρος Χριστόφιας υποστηρίζει ενεργά τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης, θα μεταφέρει εκ νέου την ευθύνη για την όποια αποτυχία τους στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Θα έχουμε δηλαδή, φοβούνται στην Άγκυρα, μία επανάληψη της περιόδου Ντένκτας. Μόνο που στη σημερινή συγκυρία, η εκ νέου «ντενκτασοποίηση» της τουρκοκυπριακής πολιτικής κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα το ευρωπαϊκό όνειρο της Τουρκίας.

Πολλοί Τούρκοι αναλυτές εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι «οι Ευρωπαίοι» προτάσσουν το κυπριακό ως «δικαιολογία» για να παρεμποδίσουν την τουρκική ενταξιακή διαδικασία. Κάνουν μάλιστα λόγο για αδικία, ενώ δε φαίνεται να αντιλαμβάνονται το παράδοξο της εμμονής μίας χώρας να προσχωρήσει σε μία διεθνή ένωση, της οποίας αρνείται να αναγνωρίσει ένα κράτος – μέλος. Παράλληλα, οι εν λόγω αναλυτές διαπιστώνουν πως πολλά από τα μεγάλα κράτη της ‘Ενωσης, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, δεν επιθυμούν την πλήρη ένταξη της Τουρκίας για καθαρά δικούς τους λόγους. Τα κράτη αυτά «χρησιμοποιούν» τη μη επίτευξη πολιτικής λύσης στην Κύπρο ως πρόσχημα για να παρεμποδίσουν την ενδεχόμενη ένταξη, που τους είναι ανεπιθύμητη.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από τις ως άνω αξιολογήσεις, καθολική είναι η εκτίμηση πως εάν και για όσο διάστημα η ευθύνη για το τέλμα στο κυπριακό αποδοθεί στην τουρκική πλευρά, η Τουρκία δεν πρόκειται να δει καμμία πρόοδο στην ενταξιακή της πορεία. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορέσει να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις προς ενθουσιασμό, ουσιαστικά, Γάλλων και Γερμανών, που μόνο «για τα μάτια του κόσμου» θα εκφράσουν κάποια δήθεν δυσφορία. Αν μέχρι πρότινος πολλοί κύκλοι στην ΕΕ τηρούσαν επικριτική στάση έναντι των Ελληνοκυπρίων, τόσο για τη στάση τους στο δημοψήφισμα του 2004 όσο και για την υπολαμβανόμενη απροθυμία τους να εργασθούν προς εξεύρεση λύσης, η άνοδος του Έρογλου στην τουρκοκυπριακή ηγεσία θα δώσει τέλος στην αρνητική αυτή αντιμετώπιση, εκτιμούν. Η διεθνής απομόνωση της τουρκοκυπριακής πλευράς θεωρείται για τους περισσότερους δεδομένη, ενώ η δυνατότητα εφαρμογής ενός “plan b” στην Κύπρο αν δε θεωρείται αδύνατη, αντιμωπίζεται με εξαιρετική δυσπιστία.

Οι αναλυτές στην Τουρκία εκτιμούν πως η ελληνοκυπριακή πλευρά, που δε διατηρεί πλέον κανένα συμφέρον στην εξεύρεση λύσης, θα δράξει την ευκαιρία να παρουσιάσει τον Έρογλου ως εχθρό της πολιτικής λύσης, διάδοχο του Ντένκτας. Έτσι, θα μπορέσουν να συντηρήσουν την υπάρχουσα κατάσταση ωσότου παρουσιασθεί μία ευνοϊκότερη για την ελληνοκυπριακή πλευρά συγκυρία, χωρίς να τους επιρρίπτεται η ευθύνη για το οποιοδήποτε ναυάγιο των συνομιλιών.

Στην περίπτωση που επανεκλεγόταν ο Ταλάτ, η Τουρκία θα μπορούσε να ισχυρίζεται ότι η τουρκική πλευρά επιθυμεί την επίλυση του προβλήματος σε πολιτικό επίπεδο, και θα εξακολουθούσε η θετική για την τουρκοκυπριακή πλευρά παράσταση στο εξωτερικό που είχε ξεκινήσει με την υπερψήφιση από τους Τουρκοκυπρίους του σχεδίου Ανάν. Στην περίπτωση αυτή, πάλι, η ΕΕ θα ήταν διατεθειμένη να ξεκινήσει απευθείας εμπορικές συναλλαγές με τα κατεχόμενα και να άρει μερικώς τη διεθνή απομόνωση των τουρκοκυπρίων. Το χθεσινό αποτέλεσμα, ωστόσο, δε φαίνεται πως δικαιολογεί μία τέτοια στάση, καθώς δεν είναι πλέον η ελληνοκυπριακή πλευρά που εμφανίζεται να μην επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού. Το κύρος της τουρκοκυπριακής πλευράς θα καταρρακωθεί από την αδιάλλακτη στάση που ο Έρογλου έχει ήδη σκιαγραφήσει στις δηλώσεις του.

Πηγή κοντά στην τουρκική κυβέρνηση δήλωσε στο newstime.gr πως η Τουρκία πληρώνει τώρα τα σπασμένα του Τάσσου Παπαδόπουλου. «Ο Παπαδόπουλος έστρεψε τους Ελληνοκυπρίους κατά του σχεδίου Ανάν, και η καταψήφισή του έκλεισε την πόρτα στην ένταξη των Τουρκοκυπρίων στην ΕΕ. Στη συνέχεια η ΕΕ δεν έκανε τίποτε προκειμένου να ελαττώσει τη διεθνή πολιτική και οικονομική απομόνωση των Τουρκοκυπρίων. Ενώ οι Τουρκοκύπριοι υπερψήφισαν το σχέδιο Ανάν, η στάση των Ελληνοκυπρίων και της ΕΕ τους έκανε να πάψουν να πιστεύουν στη δυνατότητα λύσης. Έτσι φθάσαμε στον Έρογλου, και τη δική του αδιαλλαξία θα μας τη χρεώσουν τώρα εμάς [στην Τουρκία]. Εμείς τελικά θα πληρώσουμε το λογαριασμό, με την παρεμπόδιση των ενταξιακών μας συνομιλιών, για τη στάση του Παπαδόπουλου τότε» ισχυρίσθηκε η εν λόγω πηγή.

Ωστόσο, δε λείπουν και οι σχολιαστές που εκτιμούν πως η νίκη του ‘Έρογλου δε θα έχει καθοριστική σημασία. Η «Τουρκική Δημοκρατία Βορείας Κύπρου» αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία και επιβιώνει οικονομικά χάρη στην τουρκική στήριξη. Συνεπώς, κανείς Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις παρά τη θέληση της Άγκυρας. Ο Έρογλου θα ζήσει δύσκολες μέρες εάν θεωρήσει πως μπορεί να αγνοήσει τις επιθυμίες της κυβέρνησης Έρντογαν και δράσει μόνο βάσει των επιθυμιών και συμφερόντων των Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα, που αποτελούν και την εκλογική του βάση.

Οι εν λόγω αναλυτές είδαν στην αναφορά, στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε ο πρόεδρος Γκιουλ στον Έρογλου, περί «της προσπάθειας για μόνιμη και δίκαιη λύση στην Κύπρο ως σταθερή, ειλικρινή και κοινή επιθυμία και στόχο της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείας Κύπρου» μια πολύ ευγενικά διατυπωμένη αλλά σαφέστατη προειδοποίηση. Η προτεραιότητα της Τουρκίας είναι ο αγώνας για ένταξη στην ΕΕ, και δεν προτίθεται να θυσιάσει την πρωταρχική της πολιτική φιλοδοξία για «ενδεχομένως υπερβολικές απαιτήσεις των Τουρκοκυπρίων».

Read more...

Ετοιμάζουν άτυπη πενταμερή μετα τη νίκη Έρογλου;


Ο «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», σε δημοσίευμα του Κώστα Βενιζέλου με τίτλο «Ετοιμάζουν σκηνικό επόμενης ημέρας» και υπότιτλο «Σύσκεψη στη Ν.Υόρκη για Κυπριακό στις αρχές Μαίου για το τι μέλλει γενέσθαι», αναφέρει τα εξής: «Σύσκεψη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών υπό τον Γενικό Γραμματέα, Μπαν Κι Μουν, θα πραγματοποιηθεί για το Κυπριακό στις αρχές Μαΐου (σ.σ. το ρεπορτάζ γράφηκε πριν γίνουν οι εκλογές στα κατεχόμενα, με νικητή τον Ντ. Έρογλου). Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η σύσκεψη θα γίνει μεταξύ 3-6 Μαΐου και στόχος θα είναι η αξιολόγηση του Κυπριακού και το τι μέλλει γενέσθαι υπό το φως και του αποτελέσματος των σημερινών ψευδοεκλογών στα κατεχόμενα. Στη σύσκεψη θα παραστεί η ομάδα Κυπριακού στην Γραμματεία υπό τον Λιν Πάσκο, ενώ κλήθηκε και ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος τις ημέρες αυτές βρίσκεται στην Αυστραλία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διεθνής Οργανισμός, σε περίπτωση εκλογής του Ντερβίς Έρογλου, θα χρειασθεί μια περίοδος προετοιμασίας, συζητήσεων και συνεννόησης με τη ‘νέα κατάσταση πραγμάτων’. Στη Νέα Υόρκη γνωρίζουν, σημείωνε διπλωματική πηγή, ότι είναι τα Ηνωμένα Έθνη, που θα έχουν το βάρος να θέσουν ενώπιον του Έρογλου, σε περίπτωση που θα κερδίσει, τα εξής δυο ερωτήματα: Πρώτο, αποδέχεται τη ‘βάση των συνομιλιών που συζητούσαν εδώ και δυο σχεδόν χρόνια Χριστόφιας και Ταλάτ;’. Δεύτερο, ‘αποδέχεται το μέχρι σήμερα παραχθέν υλικό;’.

Τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους για την τακτική που θα ακολουθήσουν μετά τις ψευδοεκλογές. Ωστόσο, είναι προφανές πως δεν θα αφήσουν τη διαδικασία να καταρρεύσει. Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ είναι αποδέκτης διαφόρων ιδεών από ξένες κυβερνήσεις, τις οποίες φαίνεται να μελετά, καθώς θεωρεί πως μπορεί να διαδραματίσει και ο ίδιος ‘πρωταγωνιστικό ρόλο’.

Ενδεικτικές είναι οι κινήσεις τριών ξένων πρέσβεων στη Λευκωσία, που επιχειρούν να διαμορφώνουν σκηνικό (και στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο) για την προώθηση της ιδέας για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, ως συνταγής που θα παρακάμψει σε κάποιο βαθμό τον Έρογλου και θα δώσει τη δυνατότητα σε τρίτους να κάνουν παιχνίδι. Οι πρέσβεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Σουηδίας φαίνεται να ευνοούν την προώθηση της ιδέας για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, καθώς θεωρούν πως πρωταγωνιστικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν στην προκειμένη περίπτωση, Παπανδρέου και Ερντογάν, όπως ασφαλώς και το Λονδίνο. Για τη Λευκωσία, όπως πληροφορούμαστε, το ζητούμενο είναι να ξεκαθαρίσει η σύνθεση αυτής της Διάσκεψης, στην οποία πρέπει να συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Στο σημείο αυτό, φαίνεται ότι θα κολλήσει και το εγχείρημα αυτό, εκτός κι εάν βρεθεί μια φόρμουλα. Στο διπλωματικό παρασκήνιο φαίνεται να εξετάζονται στοιχεία από διεθνείς διασκέψεις, όπως αυτή του Καμπ Ντέιβιντ και του Ντέιτον. Συνταγή, την οποία γνωρίζουν καλύτερα οι Αμερικανοί.

Την ίδια ώρα, στη Λευκωσία υπάρχει έντονη ανησυχία για την τακτική που θα ακολουθήσει ο Ντερβίς Έρογλου σε περίπτωση που κερδίσει τον Ταλάτ. Τόσο σε σχέση με τις δημόσιες τοποθετήσεις του (‘δυο κράτη’, ‘δυο λαοί’ κ.λ.π.) όσο και τα όσα θα θέτει στις διαπραγματεύσεις. Ξένος διπλωμάτης ανέφερε στον ‘Φ’, πως η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι οι θέσεις, ανεξαρτήτως της ρητορικής που θα υιοθετείται θα είναι η ίδια. Επί τούτου υπήρξε και σχετική αναφορά στην πρόσφατη συνάντηση Δρούτσα-Νταβούτογλου στην Άγκυρα. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε ότι ‘η τουρκική πλευρά δεν θα εγκαταλείψει τη διαδικασία’. Εκείνο, που επίσης, φαίνεται ότι απασχολεί κάποιους στην ελληνοκυπριακή πλευρά είναι το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τη Λευκωσία να κάνει κινήσεις ‘ενθάρρυνσης’ του Έρογλου. Δηλαδή, να επανέλθει ή καλύτερα να συντηρηθεί η πολιτική των δώρων.

Σε περίπτωση που νικητής των σημερινών ψευδοεκλογών είναι ο Ντερβίς Έρογλου, ενδέχεται να υπάρξει διαφοροποίηση στο σκηνικό των διαπραγματεύσεων. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Έρογλου θα επιχειρήσει να δώσει βάρος στις συζητήσεις που θα γίνονται μέσω των συμβούλων. Τις συνομιλίες θα διεξάγουν οι Οσμάν Ερτούγ (διπλωμάτης, πρέσβης ψευδοκράτους και μέλος της επιτροπής για περιουσιακό) και ο Ελγκίν Ολγκιούν. Θα γίνονται και επαφές των ηγετών αλλά η δουλειά θα γίνεται από συμβούλους. Ο Έρογλου, που δεν έχει καμία εμπειρία στο Κυπριακό έχει εξαγγείλει και τη σύσταση ‘Εθνικού Συμβουλίου’. Εάν κερδίσει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τότε δεν θα αλλάξει οτιδήποτε. Ο ίδιος έχοντας δίπλα του τον Οζντίλ Ναμί θα συνεχίσει τη διαδικασία, όπως μέχρι σήμερα».

Read more...

Ο Ντ. Έρογλου νικητής των εκλογών στα κατεχόμενα


Όπως δήλωσε προ ολίγου στον παράνομο «Μπαϋράκ» ο ‘πρόεδρος’ της ‘ανωτάτης επιτροπής εκλογών’ Νεβάρ Νολάν, τα τελικά ποσοστά των κ.κ. Έρογλου και Ταλάτ είναι 50,37% και 42,82% αντίστοιχα, με την επιφύλαξη ορισμένων μη καταμετρηθέντων αποτελεσμάτων, τα οποία ωστόσο δεν διαφοροποιούν το τελικό αποτέλεσμα.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στ. Στεφάνου δήλωσε προ ολίγου στην τηλεόραση του «ΡΙΚ» ότι πρόκειται για μία αρνητική εξέλιξη και ότι αυτό που προέχει τώρα είναι να δούμε στη βάση αυτών των δεδομένων πώς θα διαπραγματευθούμε για την επίτευξη της λύσης. Ο στόχος δεν αλλάζει. Αν αυτή δεν επιτευχθεί, την ευθύνη να την έχει αυτός που δεν την επιθυμεί. Δεν είναι ώρα ο καθένας να δικαιώνει την δική του πολιτική. Προέχει σε κλίμα ενότητας και συλλογικού προβληματισμού με δεδομένο ότι ο κ. Έρογλου θα είναι ο διαπραγματευτής της τ/κ κοινότητας να δούμε πώς θα συνεχίσουμε. Θα δούμε επί του συγκεκριμένου τις προοπτικές, χρειάζεται επιμονή και προσοχή. Θα συζητήσουμε το θέμα και στο επικείμενο Εθνικό Συμβούλιο.
Σε αντίστοιχη αρνητική εκτίμηση για το ‘εκλογικό’ αποτέλεσμα στα κατεχόμενα προέβησαν και οι εκπρόσωποι των ε/κ πολιτικών κομμάτων, Άντρος Κυπριανού (ΑΚΕΛ), Αβέρωφ Νεοφύτου (ΔΗΣΥ), Μάριος Καρογιάν (ΔΗΚΟ), Δημήτρης Συλλούρης (ΕΥΡΩΚΟ) και Ιωάννα Παναγιώτου (Κίνημα Οικολόγων).

Επινίκειες δηλώσεις

Ο ψευδοπρωθυπουργός και ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, ο Ντ. Έρογλου ανέφερε ότι προτεραιότητά του είναι να δημιουργήσει τη δική του διαπραγματευτική ομάδα για το Κυπριακό, να δημιουργήσει «εθνικό συμβούλιο» και «συμβούλιο του λαού», όπως είπε, και να έρθει σε επαφή με την τουρκική ηγεσία. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Έρογλου δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ελληνοκυπριακή πλευρά για επίλυση του Κυπριακού. Οι παράμετροι της λύσης βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπε ο κ. Ερογλου και ανέφερε ότι «το σημαντικό είναι όταν αυτοί οι παράμετροι θα εφαρμοστούν να μην εφαρμοστούν εις βάρος των Τουρκοκυπρίων και να μην οδηγήσουν σε μία λύση η οποία δεν θα είναι προς το συμφέρον τους».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, ο Ντερβίς Έρογλου υποστήριξε ότι «αν συμφωνία υπάρχει σε κάποια θέματα και όχι σε όλα, τότε δεν υπάρχει συμφωνία» και ανέφερε ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει στο τραπέζι μια λύση, τότε θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα. Δήλωσε ακόμη ότι θα υποστηρίξει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι υποστηρίζει τη λύση του Κυπριακού αφού, όπως πρόσθεσε, δεν θέλει να ξαναζήσουν οι Τουρκοκύπριοι τέτοια γεγονότα που ο ίδιος έχει βιώσει από το 1960 μέχρι σήμερα. Ο κ. Έρογλου υποσχέθηκε πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να ζήσουν οι Τ/Κ και οι Ε/Κ μαζί και ειρηνικά, προσθέτοντας ότι περιμένει την ίδια συμπεριφορά και από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο κ. Ερογλου ανέφερε ότι δεν είναι σωστό να γίνει διαχωρισμός των ανθρώπων «σε ανθρώπους που επιθυμούν τη λύση και σε ανθρώπους που δεν επιθυμούν τη λύση». Αναφέρθηκε και στη λεγόμενη απομόνωση των κατεχομένων και διερωτήθηκε γιατί ισχύει ακόμα αφού, όπως είπε, δεν καταλαβαίνει γιατί υπάρχει ακόμα η ‘απομόνωση’.
Ο Ντερβίς Ερογλου, τέλος, ευχαρίστησε τους ‘ψηφοφόρους’ για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP