Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Τουρκικός τύπος 19.04.2010


Στην επισκόπηση του τουρκικού τύπου ξεκινάμε με την εφημερίδα Star η οποία δημοσιεύει ότι νέος πρόεδρος της ΤΔΒΚ εξελέγη ο Derviş Eroğlu κερδίζοντας το 50,38% των ψήφων. Στην είδηση αναφέρεται ότι χθες διεξήχθησαν οι προεδρικές εκλογές στην ΤΔΒΚ όπου αναμετρήθηκαν οι 7 υποψήφιοι. Ο πρώην πρωθυπουργός Derviş Eroğlu από το κόμμα Εθνικής Ενότητας, πήρε το 50,38% των ψήφων και αναδείχθηκε νέος πρόεδρος της ΤΔΒΚ. Από την άλλη ο Mehmet Ali Talat πήρε το 42,85% των ψήφων. Στις εκλογές αναμετρήθηκαν 7 υποψήφιοι από τους οποίους οι 6 ανεξάρτητοι και το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ήταν 74%. Ο νέος πρόεδρος Eroğlu σημείωσε τα εξής: "Ευχαριστώ για την πιστότητα του λαού μας. Ο λαός αποκάλυψε τη θέληση του στις κάλπες. Θα συνεχιστούν οι συνομιλίες και κανείς να μην πιστεύει ότι θα σταματήσουν".

Περνάμε στη Sabah η οποία μας πληροφορεί ότι χθες διοργανώθηκε τελετή κηδείας του προεδρικού ζεύγος της Πολωνίας όπου συμμετείχαν 1 εκατομμύρια άνθρωποι. Ο πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι και η σύζυγος του μαζί με άλλους ανώτατους αξιωματούχους είχαν χάσει τη ζωή τους σε αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα. Στην είδηση αναφέρεται ότι μετά την τελετουργία στην Κρακοβία, ο πρόεδρος Κατσίνσκι και η σύζυγος του κηδεύτηκαν στον Καθεδρικό ναό Wawel όπου υπάρχουν οι τάφοι των βασιλέων και των εθνικών ηρώων. Στη τελετή παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και άλλοι ηγέτες των χωρών. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Abdullah Gül, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και πολλοί άλλοι ηγέτες δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στην τελετή λόγω σύννεφου τέφρας που προκλήθηκε μετά την έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία. Από την άλλη οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ.

Η Milliyet δημοσιεύει ότι το σύννεφο τέφρας μετά την έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία, από τη Βουλγαρία έφτασε στην Τουρκία. Στην είδηση αναφέρεται ότι λόγω της τέφρας χθες παρέμειναν κλειστά τα αεροδρόμια στην Ευρώπη. Τα σύννεφα τέφρας έφτασαν στη χώρα από τις Βόρειες περιοχές. Ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Αεροπορίας Ali Arıduru ανέφερε ότι υπάρχει απαγόρευση για τις αεροπορικές πτήσεις από τα αεροδρόμια της Zonguldak, Samsun και Sinop.

Περνάμε στη Zaman η οποία μας πληροφορεί σχετικά με ρεκόρ στην εξαγωγή της Τουρκίας προς τη Κίνα. Στην είδηση αναφέρεται ότι παρά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση πέρυσι η Τουρκία πραγματοποίησε εξαγωγή όγκου 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και φέτος αναμένεται να συνεχιστεί αυτή η πορεία της Τουρκίας. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα δεδομένα, τις πρώτες 3 μήνες του έτους, η εξαγωγή της Τουρκίας έφτασε τα 452 εκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, αυξανόμενη κατά 130%. Στην περίοδο 1-16 Απριλίου πραγματοποιήθηκε εξαγωγή αξίας 156 εκατομμυρίων δολαρίων προς τη Κίνα. Ενώ η εξαγωγή από το νέο έτος έφτασε τα 608 εκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να ξεπεραστεί το όριο των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος της χρονιάς.

Η τελευταία εφημερίδα είναι η Haber Türk η οποία δημοσιεύει ότι οι χώρες όπως Μπαχρέιν, Ομάν, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ μέσω Πιστοποιητικών ενοικίου ξεκίνησαν τις εργασίες για να προσελκύσουν κεφάλαια εργασίας. Στην είδηση αναφέρονται οι δηλώσεις ειδικών για πηγές χρηματοδότησης ότι η Τουρκία με την πρόοδο που σημείωσε, μπορεί μέσω Πιστοποιητικών ενοικίων να αποσύρει κεφάλαια αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP