Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Ετοιμάζουν άτυπη πενταμερή μετα τη νίκη Έρογλου;


Ο «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», σε δημοσίευμα του Κώστα Βενιζέλου με τίτλο «Ετοιμάζουν σκηνικό επόμενης ημέρας» και υπότιτλο «Σύσκεψη στη Ν.Υόρκη για Κυπριακό στις αρχές Μαίου για το τι μέλλει γενέσθαι», αναφέρει τα εξής: «Σύσκεψη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών υπό τον Γενικό Γραμματέα, Μπαν Κι Μουν, θα πραγματοποιηθεί για το Κυπριακό στις αρχές Μαΐου (σ.σ. το ρεπορτάζ γράφηκε πριν γίνουν οι εκλογές στα κατεχόμενα, με νικητή τον Ντ. Έρογλου). Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η σύσκεψη θα γίνει μεταξύ 3-6 Μαΐου και στόχος θα είναι η αξιολόγηση του Κυπριακού και το τι μέλλει γενέσθαι υπό το φως και του αποτελέσματος των σημερινών ψευδοεκλογών στα κατεχόμενα. Στη σύσκεψη θα παραστεί η ομάδα Κυπριακού στην Γραμματεία υπό τον Λιν Πάσκο, ενώ κλήθηκε και ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος τις ημέρες αυτές βρίσκεται στην Αυστραλία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διεθνής Οργανισμός, σε περίπτωση εκλογής του Ντερβίς Έρογλου, θα χρειασθεί μια περίοδος προετοιμασίας, συζητήσεων και συνεννόησης με τη ‘νέα κατάσταση πραγμάτων’. Στη Νέα Υόρκη γνωρίζουν, σημείωνε διπλωματική πηγή, ότι είναι τα Ηνωμένα Έθνη, που θα έχουν το βάρος να θέσουν ενώπιον του Έρογλου, σε περίπτωση που θα κερδίσει, τα εξής δυο ερωτήματα: Πρώτο, αποδέχεται τη ‘βάση των συνομιλιών που συζητούσαν εδώ και δυο σχεδόν χρόνια Χριστόφιας και Ταλάτ;’. Δεύτερο, ‘αποδέχεται το μέχρι σήμερα παραχθέν υλικό;’.

Τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους για την τακτική που θα ακολουθήσουν μετά τις ψευδοεκλογές. Ωστόσο, είναι προφανές πως δεν θα αφήσουν τη διαδικασία να καταρρεύσει. Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ είναι αποδέκτης διαφόρων ιδεών από ξένες κυβερνήσεις, τις οποίες φαίνεται να μελετά, καθώς θεωρεί πως μπορεί να διαδραματίσει και ο ίδιος ‘πρωταγωνιστικό ρόλο’.

Ενδεικτικές είναι οι κινήσεις τριών ξένων πρέσβεων στη Λευκωσία, που επιχειρούν να διαμορφώνουν σκηνικό (και στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο) για την προώθηση της ιδέας για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, ως συνταγής που θα παρακάμψει σε κάποιο βαθμό τον Έρογλου και θα δώσει τη δυνατότητα σε τρίτους να κάνουν παιχνίδι. Οι πρέσβεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Σουηδίας φαίνεται να ευνοούν την προώθηση της ιδέας για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, καθώς θεωρούν πως πρωταγωνιστικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν στην προκειμένη περίπτωση, Παπανδρέου και Ερντογάν, όπως ασφαλώς και το Λονδίνο. Για τη Λευκωσία, όπως πληροφορούμαστε, το ζητούμενο είναι να ξεκαθαρίσει η σύνθεση αυτής της Διάσκεψης, στην οποία πρέπει να συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Στο σημείο αυτό, φαίνεται ότι θα κολλήσει και το εγχείρημα αυτό, εκτός κι εάν βρεθεί μια φόρμουλα. Στο διπλωματικό παρασκήνιο φαίνεται να εξετάζονται στοιχεία από διεθνείς διασκέψεις, όπως αυτή του Καμπ Ντέιβιντ και του Ντέιτον. Συνταγή, την οποία γνωρίζουν καλύτερα οι Αμερικανοί.

Την ίδια ώρα, στη Λευκωσία υπάρχει έντονη ανησυχία για την τακτική που θα ακολουθήσει ο Ντερβίς Έρογλου σε περίπτωση που κερδίσει τον Ταλάτ. Τόσο σε σχέση με τις δημόσιες τοποθετήσεις του (‘δυο κράτη’, ‘δυο λαοί’ κ.λ.π.) όσο και τα όσα θα θέτει στις διαπραγματεύσεις. Ξένος διπλωμάτης ανέφερε στον ‘Φ’, πως η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι οι θέσεις, ανεξαρτήτως της ρητορικής που θα υιοθετείται θα είναι η ίδια. Επί τούτου υπήρξε και σχετική αναφορά στην πρόσφατη συνάντηση Δρούτσα-Νταβούτογλου στην Άγκυρα. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε ότι ‘η τουρκική πλευρά δεν θα εγκαταλείψει τη διαδικασία’. Εκείνο, που επίσης, φαίνεται ότι απασχολεί κάποιους στην ελληνοκυπριακή πλευρά είναι το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τη Λευκωσία να κάνει κινήσεις ‘ενθάρρυνσης’ του Έρογλου. Δηλαδή, να επανέλθει ή καλύτερα να συντηρηθεί η πολιτική των δώρων.

Σε περίπτωση που νικητής των σημερινών ψευδοεκλογών είναι ο Ντερβίς Έρογλου, ενδέχεται να υπάρξει διαφοροποίηση στο σκηνικό των διαπραγματεύσεων. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Έρογλου θα επιχειρήσει να δώσει βάρος στις συζητήσεις που θα γίνονται μέσω των συμβούλων. Τις συνομιλίες θα διεξάγουν οι Οσμάν Ερτούγ (διπλωμάτης, πρέσβης ψευδοκράτους και μέλος της επιτροπής για περιουσιακό) και ο Ελγκίν Ολγκιούν. Θα γίνονται και επαφές των ηγετών αλλά η δουλειά θα γίνεται από συμβούλους. Ο Έρογλου, που δεν έχει καμία εμπειρία στο Κυπριακό έχει εξαγγείλει και τη σύσταση ‘Εθνικού Συμβουλίου’. Εάν κερδίσει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τότε δεν θα αλλάξει οτιδήποτε. Ο ίδιος έχοντας δίπλα του τον Οζντίλ Ναμί θα συνεχίσει τη διαδικασία, όπως μέχρι σήμερα».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP