Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Nέος διοικητής της ΜΙΤ ο Hakan Fidan


Ο Τούρκος πρόεδρος Abdullah Gul ενέκρινε το διορισμό του 42χρονου Hakan Fidan στη θέση του διοικητή της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (Μilli Istihbarat Teskilati/ΜΙΤ). Στον μέχρι σήμερα βοηθό συμβούλου της Πρωθυπουργίας H. Fidan ανατέθηκαν προσωρινά καθήκοντα υποδιοικητή της ΜΙΤ, μέχρι την επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στις 29 Απριλίου, όπου αναμένεται η επικύρωση του διορισμού του στη θέση του διοικητή.

Ο Fidan γεννήθηκε to 1968 στην Άγκυρα και υπηρέτησε ως υπαξιωματικός στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μεταξύ 1986-2001. Μετά τη παραίτησή του εργάστηκε ως σύμβουλος για πολιτικά και οικονομικά θέματα στη πρεσβεία της Αυστραλίας στην Άγκυρα, σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Maryland University College (UMUC) και έγινε διδάκτωρ του πανεπιστημίου Bilkent της Άγκυρας. Ο Fidan ανέλαβε επικεφαλής της Τουρκικής Υπηρεσίας Ανάπτυξης και Συνεργασίας (TİKA) το 2003 ενώ ως σύμβουλος του Πρωθυπουργού από το 2007, συνόδευε τον Ahmet Davutoğlu σε κάθε ταξίδι του στο εξωτερικό.
Με την αντικατάσταση του Emre Τaner από τον Hakan Fidan τερματίζεται μια μακρά περίοδος, κατά την οποία οι διευθυντές της ΜΙΤ προέρχονταν από τους κόλπους της υπηρεσίας. Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο Fidan δεν έχει εμπειρία από το Κουρδικό ζήτημα.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP