Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Οι Ελληνες της Ιμβρου απειλούνται από το τουρκικό Κτηματολόγιο


Η εφαρμογή του εθνικού κτηματολογίου στην Τουρκία, δεν εξαιρεί την Ιμβρο, όπου υπάρχουν ακόμη αμιγώς ελληνικές περιοχές, όπως το χωριό Αγρίδια.
Αν και οι μόνιμοι Ελληνες κάτοικοι διαθέτουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας, το 100% της ακαλλιέργητης γης καταχωρήθηκε ως ιδιοκτησία του τουρκικού Δημοσίου. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει σε άτομα χωρίς την τουρκική υπηκοότητα, όπως είναι οι παλαιότεροι κάτοικοι της περιοχής, το δικαίωμα μεταβίβασης περιουσιών στους απογόνους τους, τονίζει σε σχετική επερώτησή του στη Βουλή ο Φ.Κουβέλης.

Η διαδικασία κατάρτισης του κτηματολογίου της Ιμβρου ολοκληρώθηκε τον περασμένο Απρίλιο και υπάρχει δεκαετής περίοδος παγίωσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Δεδομένου ότι η Συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει καθεστώς αυτοδιοίκησης για τους Έλληνες κατοίκους της Ίμβρου και Τενέδου, με ιδιαίτερα προνόμια για το σεβασμό της γλώσσας, της θρησκείας και της ιδιοκτησίας, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς ζητάει από τον Δημ.Δρούτσα και το υπουργείο Εξωτερικών να παρέμβει στις τουρκικές Αρχές, για να προστατευτούν οι ελληνικές περιουσίες,

Παράλληλα, να επιδιώξει την αναγνώριση κληρονομικών δικαιωμάτων, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, αλλά και την απόδοση τουρκικής υπηκοότητας στους γηγενείς κατοίκους των νησιών που εκδιώχθηκαν, αλλά και στους απογόνους τους.

ΕΘΝΟΣ

Read more...

Τουρκία: Παρέμβαση στρατηγών για κουρδική γλώσσα.


Παρεμβαση στο θεμα της χρησης της κουρδικης γλωσσας εκανε το Γενικό Επιτελείο Ενοπλων Δυναμεων της Τουρκιας προκαλωντας πολιτικο θεμα στο εσωτερικο της χωρας. Μπορεί ο πρόεδρος Γκιούλ να έδωσε το πράσινο φώς για την χρήση της κουρδικης στην καθημερινή ζωή , ωστόσο προειδοποίησε ότι η επίσημη γλώσσα της χώρας είναι η τουρκική και ότι αντιτίθεται στην χρήση της κουρδικής εντός της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, καλώντας παραλληλα όλους τους βουλευτές να επιδείξουν υπεύθυνη στάση για το θέμα αυτό.
Απαντώντας στις δηλώσεις Γκιούλ, ο αρχηγός του BDP Selahattin Demirtas υπογράμμισε ότι το κόμμα του δεν επιχειρεί να εισάγει την κουρδική εντός της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Στο θεμα παρενεβη με ανακοίνωση του το Γενικό Επιτελείο και ξεπερνωντας την Προεδρικη οδηγια εκφράζει την ανησυχία του ότι η εκτεταμένη χρήση της κουρδικής στην καθημερινότητα μπορεί να φθάσει στο σημείο ριζικής μεταβολής της θεμελιώδους φιλοσοφίας της Τουρκικής Δημοκρατίας και ότι οι Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις θα συνεχίζουν να είναι ο θεματοφύλακας του κοσμικού κράτους. Ο τύπος επισημαίνει ότι είναι η πρώτη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου από την έκδοση υπομνήματος την 27η Απριλίου 2007 για την υποστήριξη του κοσμικού χαρακτήρα.

Απαντώντας στην παραπάνω ανακοίνωση ο Αντιπρόεδρος του ΑΚΡ Huseyin Celik δήλωσε ότι το Γενικό Επιτελείο θα πρέπει να εγκαταλείψει τις παλιές του συνήθειες και να συγκεντρωθεί στα καθήκοντά του και ότι το πολιτικό και δικαστικό σύστημα θα επέμβουν αν χρειαστεί παρέμβαση.

Σχετικες με το θεμα - που γενικευεται - ειναι και οι εξης αναφορες του τουρκικο τυπου:

-Ο χαιρετισμός στην κουρδική της Προέδρου του Συνδέσμου Τούρκων Βιομηχάνων και επιχειρηματιών (TUSIAD) Umit Boyner σε συνέδριο επιχειρηματιών στο Ντιγιάρμπακιρ και τις δηλώσεις της υπέρ της ελεύθερης χρήσης της κουρδικής.

-Η δολοφονία τραγουδιστή από επιχειρηματία σε μπαρ της Μερσίνας επειδή αρνήθηκε να εκτελέσει κουρδικό τραγούδι.

-Οι δηλώσεις του Αρχηγού του BDP Demirtas για την επιμονή Δήμων στην ΝΑ Τουρκία να εκδίδουν δημοτικά τέλη, λογαριασμούς νερού /ρεύματος καθώς οι πινακίδες των δρόμων και στην κουρδική, ακριβώς όπως ο Δήμος της Αγκυρας έχει κατασκευάσει πινακίδες και στην αγγλική και ο Δήμος του τουριστικού θερέτρου των Διδύμων στο Αιγαίο εκτυπώνει λογαριασμούς και στην αγγλική ώστε να γίνονται κατανοητοί από τους ξένους υπηκόους που ζούν στην περιοχή. «Αν είμαστε ελεύθεροι να χρησιμοποιούμε την αγγλική γλώσσα θα πρέπει να είμαστα ελεύθεροι να χρησιμοποιούμε και την κουρδική» υπογράμμισε ο Demirtas.

- Η κλιμάκωση της έντασης στο Ντιγιάρμπακιρ με επεισόδια διαδηλωτών και αστυνομίας λόγω της επετείου της επέμβασης των δυνάμεων ασφαλείας το 2000 στις φυλακές Bayrampasa για τον τερματισμό της απεργίας πείνας, επέμβαση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 32 κρατουμένων.

http://www.onalert.gr

Read more...

Άρχισε η "μάχη της τσιπούρας" στα Ίμια!


Ξανά- μανά τα ιδια κόλπα στα Ίμια οι Τουρκοι εξαιτίας της αλιείας της τσιπούρας που είναι η εποχή της Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Δεν είναι μόνο ότι πάνε παρανόμως για ψάρεμα στα ελληνικά νέρα, βγαίνουν και φωνάζουν ότι τους παραβιάζουμε για να εδραιώσουν τη θεωρία περί δήθεν'' γκρίζων ζωνών''.

Σύμφωνα λοιπον με δημοσιεύματα της Vatan και της Μilliyet , που εμφανίζουν τον ιδιοκτήτη ως .. παράνομο επισκέπτη, ελληνικά αλιευτικά προσέγγισαν στις βραχονησίδες Ίμια. Τα αλιευτικά συνοδεύονταν από σκάφος του ελληνικού λιμενικού, το οποίο ήλθε ....αντιμέτωπο με πλοίο του τουρκικού λιμενικού. Το όλο συμβάν διήρκεσε γράφουν, περίπου 45 λεπτά και έληξε με την ...αποχώρηση των ψαράδων προς την Καλόλιμνο. Στην περιοχή των Ιμίων βρίσκονται 13 ελληνικά αλιευτικά σκάφη ενώ περιπολούν ένα σκάφος του ελληνικού λιμενικού και ένα του τουρκικού λιμενικού.

Η Μilliyet (έκδοση Κωνσταντινούπολης) υποστηριζει ότι ελληνικά αλιευτικά - πρσεξτε - ''εισχώρησαν'' στα τουρκικά χωρικά ύδατα και ''αποπειράθηκαν'' να απλώσουν τα δίχτυα τους. Σκάφος του τουρκικού λιμενικού που έσπευσε στην περιοχή τα ''παρεμπόδισε''. Κατά την προσπάθειά του αυτή - προσεξτε, παλι - ''παρενοχλήθηκε'' από σκάφος του ελληνικού λιμενικού. Η εφημερίδα σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, τα πληρώματα των δύο σκαφών είχαν βγει στο κατάστρωμα. Και οι δυο εφημεριδες κάνουν λόγο για ένταση στο Αιγαίο λόγω της αλιείας της τσιπούρας, ενω οι τίτλοι τους ειναι : «Ξανά καυγάς για την τσιπούρα» και «Ένταση (εξαιτίας) της τσιπούρας στο Αιγαίο», αντίστοιχα.

http://www.onalert.gr/

Read more...

Οι στρατηγικές μας συμμαχίες αποδυναμώνουν την Τουρκία


Με τον Κωστάκη Αντωνίου

Σε αντίθεση με την πολιτική της στο Κυπριακό, όπου διακρίνεται έντονα το στοιχείο της ιδεοληψίας και της ψευδαίσθησης, η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Χριστόφια διακρίνεται από μια πιο ανοικτή και ρεαλιστική εκτίμηση των τοπικών και διεθνών δεδομένων. Η συμφωνία με το Ισραήλ για τον ορισμό των ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ, θωρακίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, έναντι των αυθαίρετων και επιδρομικών σχεδίων της Τουρκίας και δεν αφήνει μόνη την Κύπρο, στο έλεος της τουρκικής επιθετικότητας.

Είναι μια συμφωνία μεγάλης στρατηγικής σημασίας, η οποία αποτελεί το αποκορύφωμα των πιο στενών δεσμών συνεργασίας που αναπτύχθηκαν επί διακυβερνήσεως Χριστόφια, με τη γείτονα χώρα.

Η συμφωνία θα επιτρέψει τη συνέχιση των ερευνών για τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, και καθώς το Ισραήλ διαδραματίζει καίριο πολιτικό και στρατιωτικό ρόλο στην περιοχή μας, η Κύπρος αποκτά έναν αξιόπιστο σύμμαχο.

Τέτοιες περιφερειακές συμμαχίες, όχι μόνο τονίζουν διεθνώς την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία επιβουλεύονται συνεχώς να πλήξουν η Τουρκία και οι σύμμαχοί της, αλλά και διασφαλίζουν την παρουσία της Κύπρου σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στρατηγικών συμμαχιών. Στοιχείο το οποίο καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθεια της Τουρκίας να υπονομεύσει το κυπριακό κράτος.

Την ίδια στιγμή, η συνεργασία της ελληνικής ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το εβραϊκό λόμπι, εξελίσσεται σε μοχλό πίεσης επί των αμερικανικών κέντρων αποφάσεων και εφ' όσον αξιοποιηθεί σωστά και συντονισμένα, μπορεί να συμβάλει στην εξουδετέρωση σοβαρών κινδύνων σε βάρος της Κύπρου. Κινδύνους που δημιουργεί η φιλοτουρκική πολιτική της Ουάσιγκτον.

Όπως αναμενόταν, η Τουρκία αντέδρασε στη συμφωνία, επικαλούμενη τους γνωστούς εξωφρενικούς ισχυρισμούς ότι ο υποθαλάσσιος πλούτος της Κύπρου ανήκει και στις δύο κοινότητες, και πως η συμφωνία θα έχει αρνητική επίδραση στις συνομιλίες. Είναι βέβαιο ότι η πολεμική της κατά της συμφωνίας θα συνεχιστεί, αλλά αυτές οι επιδρομικές δηλώσεις και ενέργειες δεν μπορούν να υποχρεώσουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε υποχωρήσεις και απεμπόληση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Ήδη, το Ισραήλ απέκρουσε αποφασιστικά τις προκλητικές δηλώσεις της Άγκυρας, και με επίσημη ανακοίνωση τονίζει πως η συμφωνία αποτελεί διμερή υπόθεση μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. "Δεν βλέπουμε ως προς ποιο θέμα έχει λόγο μια τρίτη χώρα", τόνισε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ. Άλλος Ισραηλινός αξιωματούχος παρατήρησε χλευαστικά πως "οι Τούρκοι επιδεικνύουν έναν θλιβερό κυνισμό, καταγγέλλοντας τη συμφωνία με επιχείρημα το γεγονός ότι κατέχουν το βόρειο τμήμα της Κύπρου".

Η Κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει σε ενίσχυση των στρατηγικών της συμμαχιών, στην περιοχή μας, αλλά και πέραν αυτής, με κύριο άξονα τις φιλικές χώρες-μέλη της Ε.Ε. Με αυτή την πολιτική, ενισχύει την Κυπριακή Δημοκρατία και αποδυναμώνει τα τουρκικά σχέδια.

Ηλ. διεύθυνση: antoniouc@simerini.com

http://www.sigmalive.com

Read more...

Η Λευκωσία τόλμησε σ' ένα ζήτημα που η Αθήνα δείλιασε


Μιχάλης Ιγνατίου

Η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ αποτελεί υψίστη εθνική πράξη και εξυπηρετεί στο έπακρον τα εθνικά συμφέροντα της Λευκωσίας. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να αποδοθούν τα εύσημα στον Κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος -εκτός των άλλων- είχε να παλέψει και με το προσωπικό του ηθικό πρόβλημα, που αφορούσε την ακραία επιθετικότητα του Ισραήλ, την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών και την παραδοσιακή μακροχρόνια υποστήριξή του ΑΚΕΛ και του ιδίου προσωπικά προς τον δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων. Λόγω των ειδικών αυτών συνθηκών, η υπογραφή της ΑΟΖ με τη συγκεκριμένη χώρα απαιτούσε τόλμη και θάρρος και ο κ. Χριστόφιας απέδειξε ότι το είχε.

Είναι γι' αυτόν τον λόγο που όσοι τον γνωρίζουμε από παλιά, απορούμε κάθε φορά που τον ακούμε να επιμένει να συνεχίζει ένα διάλογο που και ο ίδιος γνωρίζει πως είναι καταδικασμένος να αποτύχει για ένα και μοναδικό λόγο: επειδή η Αγκυρα απαιτεί κυριαρχία και έλεγχο σε ολόκληρη την Κύπρο αρνούμενη να αποδεχθεί βασικούς όρους του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και σεβασμό των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων.

Και η τωρινή διαδικασία του ΟΗΕ, όπως και οι προηγούμενες, ισοπεδώνουν τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων και νομιμοποιούν τη δύναμη κατοχής στην περίπτωση διευθέτησης του Κυπριακού.

Παρά το απόρρητο των διαπραγματεύσεων έγινε γνωστό ότι ο κατοχικός ηγέτης ήταν κατηγορηματικός ενώπιον του γενικού γραμματέα Μπαν κι Μουν για το θέμα των εγγυήσεων εκ μέρους της Τουρκίας. Δεν αποδέχεται κατάργησή τους, άρα απαιτεί και παρουσία τουρκικού κατοχικού στρατού. Οσοι πληροφορήθηκαν αυτή τη λεπτομέρεια δήλωσαν ότι η αποχώρηση του προέδρου της Κύπρου από τη συνάντηση θα ήταν απόλυτα δικαιολογημένη, αλλά την ίδια στιγμή αντιλαμβάνονται και αποδέχονται πως ο κ. Χριστόφιας είναι ένας πολύ ευγενικός άνθρωπος, που απλά δεν έδειξε το ίδιο θάρρος όπως και στην περίπτωση της υπογραφής της ΑΟΖ με το Ισραήλ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία τόλμησε σε ένα εθνικό ζήτημα για το οποίο η Αθήνα έδειξε δειλία. Μιλώντας με σοβαρό διπλωμάτη στην Ουάσιγκτον, μου αποκάλυψε ότι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ελληνική κυβέρνηση κυριαρχείται πλέον από φόβο και δεν πρόκειται να κάνει την παραμικρή κίνηση και να οριοθετήσει την ΑΟΖ με τους δικούς της γείτονες. Ελπίζω και εύχομαι να μην αληθεύει ο ισχυρισμός του διπλωμάτη διότι τότε εκτός της οικονομικής τραγωδίας αντιμετωπίζουμε ακόμα μία, ίσως χειρότερη.

Ολοι οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο συμφωνούν ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε χώρας. Αρα και της Ελλάδας. Η παρούσα κυβέρνηση -όπως και η προηγούμενη για να είμαστε δίκαιοι- δεν τολμά επειδή φοβάται την Τουρκία. Βέβαια, υπάρχει και ένα άλλο θέμα, που μόνο ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών μπορούν να απαντήσουν. Και αυτό αφορά την υπόγεια και στο σκοτάδι διαπραγμάτευση «για να τα βρούμε» με την Τουρκία. Τη διάψευση από τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Δρούτσα ακολούθησε η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι «κάνουμε μπίζνες» στο Αιγαίο, η οποία έγινε δεκτή από την Αθήνα ως κάτι το φυσιολογικό.

Η αντίδραση της Τουρκίας μετά την υπογραφή της ΑΟΖ στη Λευκωσία ήταν αναμενόμενη: Απειλές, άσκηση πιέσεων, εκβιασμοί, πολεμικές δηλώσεις. Φαντάζομαι ότι το ίδιο θα πράξει στην περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει τα δικαιώματά της. Την καλύτερη απάντηση έδωσε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος, την οποία συνυπογράφουμε: «Οι Τούρκοι επιδεικνύουν έναν θλιβερό κυνισμό καταγγέλλοντας τη συμφωνία, με επιχείρημα το γεγονός ότι κατέχουν το βόρειο τμήμα της Κύπρου»...

http://www.imerisia.gr

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP