Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Τουρκία: Παρέμβαση στρατηγών για κουρδική γλώσσα.


Παρεμβαση στο θεμα της χρησης της κουρδικης γλωσσας εκανε το Γενικό Επιτελείο Ενοπλων Δυναμεων της Τουρκιας προκαλωντας πολιτικο θεμα στο εσωτερικο της χωρας. Μπορεί ο πρόεδρος Γκιούλ να έδωσε το πράσινο φώς για την χρήση της κουρδικης στην καθημερινή ζωή , ωστόσο προειδοποίησε ότι η επίσημη γλώσσα της χώρας είναι η τουρκική και ότι αντιτίθεται στην χρήση της κουρδικής εντός της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, καλώντας παραλληλα όλους τους βουλευτές να επιδείξουν υπεύθυνη στάση για το θέμα αυτό.
Απαντώντας στις δηλώσεις Γκιούλ, ο αρχηγός του BDP Selahattin Demirtas υπογράμμισε ότι το κόμμα του δεν επιχειρεί να εισάγει την κουρδική εντός της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Στο θεμα παρενεβη με ανακοίνωση του το Γενικό Επιτελείο και ξεπερνωντας την Προεδρικη οδηγια εκφράζει την ανησυχία του ότι η εκτεταμένη χρήση της κουρδικής στην καθημερινότητα μπορεί να φθάσει στο σημείο ριζικής μεταβολής της θεμελιώδους φιλοσοφίας της Τουρκικής Δημοκρατίας και ότι οι Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις θα συνεχίζουν να είναι ο θεματοφύλακας του κοσμικού κράτους. Ο τύπος επισημαίνει ότι είναι η πρώτη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου από την έκδοση υπομνήματος την 27η Απριλίου 2007 για την υποστήριξη του κοσμικού χαρακτήρα.

Απαντώντας στην παραπάνω ανακοίνωση ο Αντιπρόεδρος του ΑΚΡ Huseyin Celik δήλωσε ότι το Γενικό Επιτελείο θα πρέπει να εγκαταλείψει τις παλιές του συνήθειες και να συγκεντρωθεί στα καθήκοντά του και ότι το πολιτικό και δικαστικό σύστημα θα επέμβουν αν χρειαστεί παρέμβαση.

Σχετικες με το θεμα - που γενικευεται - ειναι και οι εξης αναφορες του τουρκικο τυπου:

-Ο χαιρετισμός στην κουρδική της Προέδρου του Συνδέσμου Τούρκων Βιομηχάνων και επιχειρηματιών (TUSIAD) Umit Boyner σε συνέδριο επιχειρηματιών στο Ντιγιάρμπακιρ και τις δηλώσεις της υπέρ της ελεύθερης χρήσης της κουρδικής.

-Η δολοφονία τραγουδιστή από επιχειρηματία σε μπαρ της Μερσίνας επειδή αρνήθηκε να εκτελέσει κουρδικό τραγούδι.

-Οι δηλώσεις του Αρχηγού του BDP Demirtas για την επιμονή Δήμων στην ΝΑ Τουρκία να εκδίδουν δημοτικά τέλη, λογαριασμούς νερού /ρεύματος καθώς οι πινακίδες των δρόμων και στην κουρδική, ακριβώς όπως ο Δήμος της Αγκυρας έχει κατασκευάσει πινακίδες και στην αγγλική και ο Δήμος του τουριστικού θερέτρου των Διδύμων στο Αιγαίο εκτυπώνει λογαριασμούς και στην αγγλική ώστε να γίνονται κατανοητοί από τους ξένους υπηκόους που ζούν στην περιοχή. «Αν είμαστε ελεύθεροι να χρησιμοποιούμε την αγγλική γλώσσα θα πρέπει να είμαστα ελεύθεροι να χρησιμοποιούμε και την κουρδική» υπογράμμισε ο Demirtas.

- Η κλιμάκωση της έντασης στο Ντιγιάρμπακιρ με επεισόδια διαδηλωτών και αστυνομίας λόγω της επετείου της επέμβασης των δυνάμεων ασφαλείας το 2000 στις φυλακές Bayrampasa για τον τερματισμό της απεργίας πείνας, επέμβαση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 32 κρατουμένων.

http://www.onalert.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP