Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Οι στρατηγικές μας συμμαχίες αποδυναμώνουν την Τουρκία


Με τον Κωστάκη Αντωνίου

Σε αντίθεση με την πολιτική της στο Κυπριακό, όπου διακρίνεται έντονα το στοιχείο της ιδεοληψίας και της ψευδαίσθησης, η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Χριστόφια διακρίνεται από μια πιο ανοικτή και ρεαλιστική εκτίμηση των τοπικών και διεθνών δεδομένων. Η συμφωνία με το Ισραήλ για τον ορισμό των ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ, θωρακίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, έναντι των αυθαίρετων και επιδρομικών σχεδίων της Τουρκίας και δεν αφήνει μόνη την Κύπρο, στο έλεος της τουρκικής επιθετικότητας.

Είναι μια συμφωνία μεγάλης στρατηγικής σημασίας, η οποία αποτελεί το αποκορύφωμα των πιο στενών δεσμών συνεργασίας που αναπτύχθηκαν επί διακυβερνήσεως Χριστόφια, με τη γείτονα χώρα.

Η συμφωνία θα επιτρέψει τη συνέχιση των ερευνών για τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, και καθώς το Ισραήλ διαδραματίζει καίριο πολιτικό και στρατιωτικό ρόλο στην περιοχή μας, η Κύπρος αποκτά έναν αξιόπιστο σύμμαχο.

Τέτοιες περιφερειακές συμμαχίες, όχι μόνο τονίζουν διεθνώς την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία επιβουλεύονται συνεχώς να πλήξουν η Τουρκία και οι σύμμαχοί της, αλλά και διασφαλίζουν την παρουσία της Κύπρου σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στρατηγικών συμμαχιών. Στοιχείο το οποίο καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθεια της Τουρκίας να υπονομεύσει το κυπριακό κράτος.

Την ίδια στιγμή, η συνεργασία της ελληνικής ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το εβραϊκό λόμπι, εξελίσσεται σε μοχλό πίεσης επί των αμερικανικών κέντρων αποφάσεων και εφ' όσον αξιοποιηθεί σωστά και συντονισμένα, μπορεί να συμβάλει στην εξουδετέρωση σοβαρών κινδύνων σε βάρος της Κύπρου. Κινδύνους που δημιουργεί η φιλοτουρκική πολιτική της Ουάσιγκτον.

Όπως αναμενόταν, η Τουρκία αντέδρασε στη συμφωνία, επικαλούμενη τους γνωστούς εξωφρενικούς ισχυρισμούς ότι ο υποθαλάσσιος πλούτος της Κύπρου ανήκει και στις δύο κοινότητες, και πως η συμφωνία θα έχει αρνητική επίδραση στις συνομιλίες. Είναι βέβαιο ότι η πολεμική της κατά της συμφωνίας θα συνεχιστεί, αλλά αυτές οι επιδρομικές δηλώσεις και ενέργειες δεν μπορούν να υποχρεώσουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε υποχωρήσεις και απεμπόληση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Ήδη, το Ισραήλ απέκρουσε αποφασιστικά τις προκλητικές δηλώσεις της Άγκυρας, και με επίσημη ανακοίνωση τονίζει πως η συμφωνία αποτελεί διμερή υπόθεση μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. "Δεν βλέπουμε ως προς ποιο θέμα έχει λόγο μια τρίτη χώρα", τόνισε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ. Άλλος Ισραηλινός αξιωματούχος παρατήρησε χλευαστικά πως "οι Τούρκοι επιδεικνύουν έναν θλιβερό κυνισμό, καταγγέλλοντας τη συμφωνία με επιχείρημα το γεγονός ότι κατέχουν το βόρειο τμήμα της Κύπρου".

Η Κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει σε ενίσχυση των στρατηγικών της συμμαχιών, στην περιοχή μας, αλλά και πέραν αυτής, με κύριο άξονα τις φιλικές χώρες-μέλη της Ε.Ε. Με αυτή την πολιτική, ενισχύει την Κυπριακή Δημοκρατία και αποδυναμώνει τα τουρκικά σχέδια.

Ηλ. διεύθυνση: antoniouc@simerini.com

http://www.sigmalive.com

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP