Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Οι Κούρδοι βουλευτές απειλούν να μποϊκοτάρουν τη βουλή στην Άγκυρα


Οι Κούρδοι βουλευτές προειδοποίησαν σήμερα ότι θα απέχουν από το νέο κοινοβούλιο της Τουρκίας - άτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανάληψη των εκλογών -, μετά την απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου να στερήσει την έδρα την οποία κέρδισε ένας Κούρδος πολιτικός λόγω μιας καταδίκης του για «προπαγάνδα υπέρ ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης», όρος που παραπέμπει στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Η έφεση που είχε υποβάλει ο Χατίπ Ντιτσλέ, ένας από τους 36 υποψήφιους της κουρδικής μειονότητας οι οποίοι καταλαμβάνουν έδρες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου, στην απόφαση με την οποία είχε καταδικαστεί για διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας και στην επιβολή ποινής φυλάκισης 20 μηνών, απορρίφθηκε.
Οποιαδήποτε καταδίκη για κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία που επισύρει την επιβολή ποινής φυλάκισης μεγαλύτερης των τριών ετών σημαίνει αυτόματα πως ο καταδικασθείς δεν έχει δικαίωμα να εκλεγεί βουλευτής.

Ο Ντιτσλέ, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το κουρδικό Κόμμα για την Ειρήνη και την Δημοκρατία (BDP), είναι ένας από τους έξι νέους βουλευτές οι οποίοι βρίσκονται σήμερα έγκλειστοι στις φυλακές για σχέσεις με το PKK. Οι υπόλοιποι πέντε δεν κινδυνεύουν να απολέσουν τις έδρες τους. «Είτε θα μπούμε στη βουλή με 36 βουλευτές είτε δεν θα μπούμε καθόλου. Η απόφαση του Εκλογικού Συμβουλίου είναι απαράδεκτη τόσο για το λαό του Ντιγιάρμπακιρ, όσο και για άλλους στην περιοχή», δήλωσε η Φιλίζ Κοτσαλί, συμπροεδρεύουσα στο BDP. «Πρέπει αμέσως το Εκλογικό Συμβούλιο και ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν να βρουν λύση. Η απόφαση αυτή αψηφά τη λαϊκή βούληση, και είναι προκλητική, άδικη και παράνομη», πρόσθεσε.

Εάν πάνω από 28 βουλευτές, ή 5% του συνόλου των μελών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, παραιτηθούν, αυτό θα σήμαινε ότι πρέπει να γίνουν επαναληπτικές εκλογές για την αναπλήρωση των εδρών που θα μείνουν κενές. O 57χρονος Ντιτσλέ, ο οποίος κέρδισε μια έδρα στο Ντιγιάρμπακιρ, την μεγαλύτερη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου πλειοψηφεί το κουρδικό στοιχείο, είπε ότι θα ασκήσει έφεση και στην απόφαση του εκλογικού συμβουλίου.

Οι υποψήφιοι του BDP συμμετείχαν ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι στις εκλογές για να παρακάμψουν το θεσμικό εμπόδιο το οποίο προβλέπει πως ένα κόμμα πρέπει να συγκεντρώσει το 10% σε εθνικό επίπεδο για να μπει στη βουλή.
Αύξησαν σημαντικά την υποστήριξη που διέθεταν στις προηγούμενες εκλογές (22 έδρες), γεγονός που ερμηνεύθηκε ως ένδειξη πως οι Κούρδοι θέλουν περισσότερη αυτονομία και μεταρρυθμίσεις για τον τερματισμό της 27ετούς εξέγερσης του PKK η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους.

Με τον Ντιτσλέ να εξοστρακίζεται από τη βουλή το Εκλογικό Συμβούλιο αναμένεται να θεωρήσει τις ψήφους που πήρε και να απονείμει την έδρα του στον υποψήφιο που είχε συγκεντρώσεις τις περισσότερες ψήφους από τους υπόλοιπους στο Ντιγιάρμπακιρ. Αυτός είναι μέλος του κόμματος AK του Ερντογάν, κάτι που θα σημαίνει πως το κυβερνών κόμμα θα ξεπεράσει τους ανεξάρτητους βουλευτές στην επαρχία με 6 έναντι 5.

Εντός της ημέρας το Εκλογικό Συμβούλιο αναμένεται παράλληλα να αποφασίσει για το κατά πόσον μπορούν να συμμετέχουν στη βουλή άλλοι δύο βουλευτές, ο δημοσιογράφος Μουσταφά Μπαλμπαΐ και ο γιατρός Μεχμέτ Χαμπεράλ, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αντιπολίτευσης. Αμφότεροι βρίσκονται υπό κράτηση για την υπόθεση Εργκενεκόν, το σκάνδαλο περί ενός παρακρατικού δικτύου το οποίο φέρεται να αποπειράθηκε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Ερντογάν το 2002.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Συρία-Τουρκία: Οι Στρατοί αντιμέτωποι στη μεθόριο


Η κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών κλιμακώνεται αφού συριακά στρατεύματα επιχειρούν σε απόσταση αναπνοής από την τουρκική μεθόριο την στιγμή που η Άγκυρα απειλεί πλέον ανοιχτά την Δαμασκό με εισβολή. Είναι σαφές πως η ένταση μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού βαίνει αυξανόμενη αφού ενώ από την μία η Τουρκία έχει αρχίσει να απειλεί ανοιχτά την Δαμασκό με εισβολή και δημιουργία ζώνης ελέγχου μέσα σε συριακό έδαφος για την «ανακούφιση των προσφύγων», από την άλλη η Δαμασκός μετακινεί στρατεύματα προς την συρο-τουρκική μεθόριο σε μία προσπάθεια ελέγχου των διασυνοριακών μετακινήσεων.


Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και βρίσκονται σε τρία ειδικά διαμορφωμένα στρατόπεδα προσφύγων στην τουρκική επικράτεια ενώ άλλοι 5.000 Σύροι βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή έτοιμοι να εισέλθουν και οι ίδιοι στο τουρκικό έδαφος.

Μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο η Μεγάλη Βρετανία δια του υπουργού Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, παρακίνησε την Τουρκία να εξασκήσει την επιρροή της στην Συρία έτσι ώστε η Δαμασκός να προχωρήσει στις αναγκαίες κινήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να εκτονώσουν την κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα ο Μπασάρ Αλ Άσαντ θα πρέπει να υιοθετήσει ένα μεγάλο πακέτο μεταρρυθμίσεων ή θα η εναλλακτική θα ήταν να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή της χώρας, χωρίς περεταίρω χρονοτριβή και αποφεύγοντας μία μεγαλύτερη αιματοχυσία η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφύλιο, του τύπου της Λιβύης.

Για την ώρα η κρίση μεταξύ των δύο χωρών έχει κάνει να ξεχαστούν οι σχέσεις «επικυρίαρχου» και «βαστάζου» μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού αντιστοίχως, αφού η δημιουργία του Οθωμανικού παραδείσου φαίνεται πως αναβάλλεται για πιο ευτυχείς εποχές. Σήμερα η Δαμασκός στην προσπάθειά της να επιβιώσει της εσωτερικής σύγκρουσης δεν φαίνεται να δέχεται υποδείξεις από τον «μεγάλο αδελφό», χωρίς βέβαια αυτό να αποκλείεται να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον, λόγω ανάγκης βέβαια.

Η κατάσταση εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους, αφού κάθε τυχαίο γεγονός στη μεθόριο, από το να χτυπηθεί κατά λάθος τουρκικό έδαφος έως το να προκληθούν ανθρώπινες απώλειες, θα μπορούσε να εκληφθεί ως κλιμάκωση με αποτέλεσμα οι συνέπειες να είναι απρόβλεπτες. Αρκεί να σκεφτούμε πως η Τουρκία δεν φημίζεται για την… υπομονή της σε τέτοιου είδους περιπτώσεις. Με άλλα λόγια δεν το έχει σε πολύ να προχωρήσει σε μία νέα «ειρηνευτική επιχείρηση» τύπου Αττίλα 1 και 2 στην Συρία. Όσο για τους φίλους μας τους Σύρους, η σοφή ρήση «όπως στρώνει ο καθείς κοιμάται» ταιριάζει απολύτως στην περίπτωσή τους.

defence-point

Read more...

35 συλλήψεις στη Τουρκία για "παιχνίδια" στο Χρηματιστήριο


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

- Eπιχείρηση σκούπα από την τουρκική αστυνομία στα πλαίσια της καταπολέμησης κερδοσκοπικών παιχνιδιών στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Από το πρωί της Τρίτης τούρκοι αστυνομικοί, εισέβαλαν σε σπίτια και σε καταστήματα δεκάδων τούρκων που κατηγορούνται, ότι με τις πληροφορίες που διέρρεαν και με τις κερδοσκοπικές κινήσεις προκαλούσαν μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών πολλών εταιρειών. Στα πλαίσια των επιχειρήσεων συνελήφθησαν 35 άνθρωποι.


Ανάμεσα τους ο βοηθός προπονητή της τουρκικής Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου Ενγκίν Ιπέκογλου, στενός συνεργάτης του προπονητή της Εθνικής ομάδας της Τουρκίας Γκους Χίντιγκ και ο προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας εφήβων της Τουρκίας Σενόλ Ουστάομερ.
Παράλληλα η αστυνομία κατέσχεσε 8 οχήματα πολυτελείας όπως Ferrari, Porche , ΒΜW και Mercedes.
Ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης έδωσε εντολή και μπλόκαραν οι λογαριασμοί άλλων 47 ανθρώπων που πιθανότατα έχουν σχέση με το σκάνδαλο χειραγώγησης μετοχών.
Δεν έχει ανακοινωθεί ο τρόπος δράσης την συλληφθέντων και με ποιόν ακριβώς τρόπο «έπαιζαν» με τις τιμές πολλών μετοχών. Πάντως θεωρείται σίγουρο πως όλοι είναι μέλη μια συγκεκριμένης συμμορίας που με πληροφορίες που διέρρεαν, με αγοροπωλησίες μετοχών που έκαναν αποκόμιζαν τεράστια κέρδη.
Η τουρκική αστυνομία είχε ξεκινήσει να παρακολουθεί τις κινήσεις όλων. Στα τουρκικά μέσα υπάρχουν αναφορές πως παρακολουθούνταν και οι τηλεφωνικές κλήσεις τους αλλά και οι τραπεζικές τους συναλλαγές.
Πάντως οι αρχές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που αποδεικνύουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια της συμμορίας.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Επενδυτών της Τουρκίας, Αλί Μπαχτσουβάν ζητά την να ξεκαθαρίσει άμεσα η υπόθεση για να μην επηρεαστεί η αξιοπιστία του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης. Πάντως τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επαινούν το ρόλο της αστυνομίας, αλλά και των αρχών του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, που με συντονισμένη προσπάθεια κατάφεραν να βρουν την άκρη του νήματος. Πάντως θεωρείται σίγουρο πως υπάρχουν και άλλα ονόματα που εμπλέκονται στα κερδοσκοπικά παιχνίδια.
Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα από το θέμα και συνέχισε την ανοδική του πορεία. Ο δείκτης ΙΜΚB έκλεισε στις 62033 μονάδες και παρουσίασε άνοδο 1.62%.

onalert

Read more...

Μυστικές συνομιλίες Τουρκίας – Ισραήλ για αποκατάσταση των σχέσεων


Ισραηλινοί και Τούρκοι αξιωματούχοι διεξαγάγουν μυστικές απευθείας συνομιλίες για να προωθήσουν την επίλυση της διπλωματικής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών, δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Zaman, επικαλούμενη σχετική αναφορά της ισραηλινής Haaretz. Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καθώς και ένας αμερικανός αξιωματούχος, αν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και το Υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκαν το σχολιάσουν την είδηση.

Οι μακρόχρονες σχέσεις των δύο συμμάχων στη Μέση Ανατολή επιδεινώθηκε απότομα όταν ισραηλινοί κομάντος σκότωσαν οκτώ Τούρκους και έναν τουρκο - αμερικανό στη διάρκεια της επιδρομής τους την 31η Μαΐου 2010 σε πλοίο που προσπαθούσε να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας.

Η Τουρκία κατήγγειλε στις διεθνείς πλατφόρμες και τα δικαστήρια και απαίτησε επίσημη συγνώμη και αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων. Το Ισραήλ απέρριψε τις απαιτήσεις και υποστήριξε ότι οι στρατιώτες του ενήργησαν με γνώμονα την αυτοάμυνα.
Η Haaretz αναφέρει ότι οι μυστικές συνομιλίες για την αποκατάσταση των δεσμών διεξάγονται από την πλευρά του Ισραήλ με τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου και από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με τον υφυπουργό Feridun Sinirlioglu, ο οποίος είναι σταθερός υποστηρικτής της αποκατάστασης των σχέσεων με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι διαπραγματεύσεις έχουν την στήριξη των Αμερικανών.
Μετά τις βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας της 12ης Ιουνίου, οι οποίες οδήγησαν σε μια νίκη ρεκόρ του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις ‘ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές’ και είπε ότι επιθυμεί να βελτιώσει τις σχέσεις που επλήγησαν από το περιστατικό του στολίσκου.

Μιλώντας για την βελτίωση των δεσμών με την Τουρκία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιχειρεί εναντίον εκείνων που θα προσπαθήσουν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας αλλά αυτό δεν εμποδίζει στον τερματισμό των τεταμένων σχέσεων με την Άγκυρα.

«Η κυβέρνησή μου θα χαρεί να συνεργαστεί με τη νέα τουρκική κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσης σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των χωρών μας, με την ελπίδα να αποκατασταθεί η συνεργασία μας και να ανανεωθεί το πνεύμα της φιλίας που χαρακτηρίζει τις σχέσεις μεταξύ των λαών μας επί πολλές γενιές» Το παραπάνω είναι ένα απόσπασμα της επιστολής Νετανιάχου προς τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Ζαμάν.
--
Πηγή: Today’s Zaman

Read more...

Θα δούμε στο μέλλον μια νέα Οθωμανική αυτοκρατορία;


Υπάρχει ένα ζήτημα στο οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι της αντιπολίτευσης συμφωνούν με τη κυβέρνηση του Ομπάμα: Ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να μειώσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Όπως λένε, η Αμερική δεν μπορεί πια να αντεπεξέλθει οικονομικά σε μακρινούς πολέμους, που ούτως ή άλλως αποδεικνύονται μάταιοι. Το ερώτημα όμως, που κανένας δεν δείχνει πρόθυμος να απαντήσει, είναι το ποιος θα καλύψει το κενό, αν αποσυρθεί η Αμερική. Το ιδανικό σενάριο θέλει όλα τα κράτη να αγκαλιάζουν τη δυτικού τύπου δημοκρατία. Το εφιαλτικό όμως σενάριο, προβλέπει εμφύλιο πόλεμο, ή μια ισλαμική επανάσταση. Ένα τρίτο πιθανό ενδεχόμενο είναι και η ανάδυση μιας ανανεωμένης Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Οι Οθωμανοί αποτελούν μια ανατολική δυναστεία που εγκαθιδρύθηκε στα ερείπια της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Αποτέλεσαν τους σημαιοφόρους του Ισλάμ, μετά από τη κατάκτηση της Κων/πολης το 1453. Η αυτοκρατορία τους εκτείνονταν μέχρι τη κεντρική Ευρώπη (Βουλγαρία, Σερβία, και Ουγγαρία).
Έχοντας επιβάλλει την κυριαρχία τους από τη Βαγδάτη μέχρι τη Μπάσρα, και από τον Καύκασο μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα, ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής διακήρυττε ότι «Είμαι ο Σουλτάνος των Σουλτάνων, ο Βασιλεύς των Βασιλέων… η σκιά του Θεού επί της γης». Τον 17ο αιώνα, η αυτοκρατορία επεκτάθηκε κι άλλο, κυριεύοντας τη Κρήτη, ακόμη και τη δυτική Ουκρανία.
Τους επόμενους όμως αιώνες, η αυτοκρατορία μετατράπηκε στον «μεγάλο ασθενή» της Ευρώπης. Έχασε μάλιστα τα περισσότερα εδάφη της, στα Βαλκάνια και στη Βόρεια Αφρική. Ο Α`ΠΠ αποδείχθηκε μοιραίος.
Το κράτος της τουρκικής δημοκρατίας περιορίστηκε εδαφικά στην ενδοχώρα της Ανατολίας, ενώ οι πρώην κτήσεις των Οθωμανών μοιράστηκαν μεταξύ Γαλλίας και Αγγλίας.
Αυτό έμοιαζε και το οριστικό τέλος της Οθωμανικής εποχής. Το μόνο ερώτημα, που μέχρι πρόσφατα απασχολούσε τον κόσμο σε σχέση με τη Τουρκία, είναι αν αυτή θα μπορούσε να ενταχθεί στην ΕΕ.
Ιδιαίτερα φιλοαμερικανοί στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, οι Τούρκοι κοιτούσαν σταθερά προς τη Δύση, όπως ακριβώς επιθυμούσε και ο ιδρυτής της σύγχρονης τουρκικής δημοκρατίας Kemal Atatürk.
Από το 2003 όμως, όταν και ανέλαβε τη πρωθυπουργία της χώρας ο Recep Tayyip Erdogan, όλα αυτά άλλαξαν. Ο ιδρυτής του κόμματος AKP είναι χαρισματικός.
Για πολλούς αποτελεί τη προσωποποίηση του μετριοπαθούς Ισλάμ. Υπό την ηγεσία του έχει σημειωθεί μια άνευ προηγουμένου οικονομική ανάπτυξη, και έχει καταφέρει να ελέγξει τις ένοπλες δυνάμεις.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι ένα από τα πρώτα ταξίδια που έκανε ο Ομπάμα ως πρόεδρος στο εξωτερικό, έγινε στη Τουρκία. Και δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη, ότι πρόσφατα το ΑΚΡ κέρδισε για τρίτη συνεχόμενη φορά τις εθνικές εκλογές της Τουρκίας.
Θα πρέπει λοιπόν να παρακολουθούμε πιο στενά τον Erdogan. Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε πως ονειρεύεται να μεταμορφώσει τη Τουρκία σε κάτι που θα θαύμαζε ακόμη και ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής.
Στα πρώτα χρόνια, τότε που ήταν δήμαρχος της Κων/πολης, ο Erdogan είχε φυλακιστεί επειδή είχε απαγγείλει δημόσια στίχους ενός παλιού εθνικιστή ποιητή (Τα τζαμιά είναι τα στρατόπεδά μας, οι θόλοι τους τα κράνη μας, οι μιναρέδες οι ξιφολόγχες μας, και οι πιστοί οι στρατιώτες μας…».
Οι φιλοδοξίες του ήταν από τότε ξεκάθαρες: Μια επιστροφή στην προ Ατατούρκ εποχή, όταν η Τουρκία δεν ήταν μόνο φανατικά μουσουλμανική, αλλά αποτελούσε και μια υπερδύναμη της περιοχής.
Έτσι εξηγείται και η εμμονή του να τροποποιήσει το Σύνταγμα της χώρας, έτσι ώστε να αυξηθούν οι δικές του εξουσίες εις βάρος αυτών του τύπου, του δικαστικού σώματος, και του στρατού (προπύργια του κοσμικού κράτους).
Επίσης εξηγείται και η σφοδρή κριτική του εναντίον της «κρατικής τρομοκρατίας» του Ισραήλ. Όλα είναι πολιτικές μανούβρες με σκοπό να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες από την αραβική άνοιξη, κριτικάροντας τη Συρία, ελέγχοντας το Ιράν, και παρουσιαζόμενος ο ίδιος ως το ιδανικό μοντέλο.
Στην ομιλία του μετά την εκλογική του νίκη, ο Erdogan δήλωσε: «Σήμερα νίκησε τόσο η Κωνσταντινούπολη όσο και το Σεράγεβο, τόσο η Σμύρνη, όσο και η Βηρυτός, τόσο ή Άγκυρα, όσο και η Δαμασκός … η Ramallah, το Nablus, η Jenin, η Δυτική Όχθη, η Ιερουσαλήμ, κέρδισαν όσο και το Ντιγιαρμπακίρ…».
Πριν από καιρό, ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε συγκρίνει τη δημοκρατία με ένα τραμ: «Όταν φτάσεις στη στάση σου, κατεβαίνεις».
Μάλλον δεν θα εκπλαγούμε, αν αποδειχτεί πως ο προορισμός του δικού του τραμ είναι μια νέα μουσουλμανική αυτοκρατορία στη Μέση Ανατολή…

S.A. -Newsweek

antinews

Read more...

Κι άλλο βήμα εκτόνωσης στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ


Συγχαρητήρια επιστολή έστειλε στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου:
«Συγχαρητήρια, είμαστε ευτυχείς που θα συνεργαστούμε με τη νέα τουρκική κυβέρνηση για όλα τα θέματα που αφορούν τις δύο χώρες μας. Με την ελπίδα να δούμε να αναβιώνει το πνεύμα της φιλίας, που συνεχίζεται επί πολλές γενιές, και να πραγματοποιείται και πάλι η συνεργασία μας», αναφέρεται, μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Παρά τις κινήσεις καλής θέλησης πάντως και από τις δύο πλευρές, η καχυποψία παραμένει. Από ισραηλινής πλευράς ειδικά οι κινήσεις καλής θέλησης προς την Τουρκία σχετίζονται με την επιθυμία του Τελ Αβίβ να αποφύγει νέες περιπλοκές, αλλά και τυχόν νέα ανάδειξη του παλαιστινιακού. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρονται να πιέζουν φορτικά και να μεσολαβούν ανάμεσα στις δυο χώρες, για την εκτόνωση, ενδεχομένως εν όψει ανάληψης δράσης στη Συρία;

defence-point

Read more...

Στα κατεχόμενα ο αρχηγός του τουρκικού στρατού


Συνάντηση με τον Τουρκοκύπρικο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου και τον πρωθυπουργό του ψευδοκράτους Ιρσέν Κιουτσιούκ είχε ο αρχηγός του τουρκικού στρατού Ερντάλ Τζεϊλάνογλου, ο οποίος βρίσκεται στα κατεχόμενα στη Κύπρο. Ο Ε. Τζεϊλάνογλου επισκέφτηκε και τον πρώην ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.

newsbomb

Read more...

TOYΡΚΙΑ – ΓΕΩΡΓΙΑ, ΜΟΝΟΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ;


του Thomas de Waal*

Η Τουρκία και η Γεωργία έχουν μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε μονοκομματικά ψευδοκράτη. Θύματα της ίδιας τους της επιτυχίας. Το κόμμα ΑΚΡ της Τουρκίας, την μεταμόρφωσε κυριολεκτικά μέσα σε δέκα μόλις χρόνια. Η χώρα αποτελεί ένα οικονομικό θαύμα, και θεωρείται η 17η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη. Ο στρατός έχει ηρεμήσει, το δικαστικό σύστημα έχει καθαρίσει, και υπάρχει πλέον επαφή με τις μειονότητες. Παρ’ όλα αυτά, οι Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές ανακουφίστηκαν που το ΑΚΡ δεν μπόρεσε να πετύχει μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις τελευταίες εκλογές.


Οι 326 θέσεις από το σύνολο των 550, του δίνουν μια ισχνή πλειοψηφία, και έτσι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώξει πολιτικές συμμαχίες αν θέλει να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας.
Ο «Πουτινισμός» του Recep Tayyip Erdoğan θα ελέγχεται πλέον, και το ίδιο θα ελέγχονται και οι βλέψεις του για μια πανίσχυρη προεδρία.
Ακόμη και το περιοδικό Economist, που χρόνια τώρα υποστηρίζει το ΑΚΡ, αναγκάστηκε να γράψει πως πρέπει να ψηφιστεί το κοσμικό CHP, ένα κόμμα που μέχρι πρότινος θεωρούνταν δεινόσαυρος, ώστε να υπάρχει δυνατή κοινοβουλευτική αντιπολίτευση.
Σε ένα ανάλογο σταυροδρόμι βρίσκεται και η Γεωργία. Εκεί, ένα πετυχημένο κόμμα έχει κερδίσει δυο φορές τις εκλογές, και κυριαρχεί σταθερά στη πολιτική σκηνή.
Τα προβλήματα της Γεωργίας όμως, είναι μεγαλύτερα από αυτά της Τουρκίας. Τα μονοκομματικά συστήματα έχουν διάφορες μορφές.
Από τα σχετικά καλοήθη της Αμερικής και της Βρετανίας, έως τα αυταρχικά και δικτατορικά του Τουρκμενιστάν και της Συρίας.
Στη περίπτωση της Γεωργίας, η κυβερνητική ελίτ ελέγχει, εκτός από τη κυβέρνηση και το κοινοβούλιο, όλες τις περιφερειακές διοικήσεις και αρχές.
Επιπλέον, έχει τη στήριξη των τριών μεγαλύτερων τηλεοπτικών σταθμών, ενώ η δικαστική εξουσία είναι αδύναμη.
Είναι καταπληκτικό το πόσο εξελίχθηκε η κυβερνητική ελίτ της χώρας, στην εκμετάλλευση της προχωρημένης τεχνολογίας και των δημοσίων σχέσεων, έτσι ώστε να παραμείνει στη κορυφή.
Αυτό είναι ένα γενικότερο φαινόμενο στον μετά-σοβιετικό κόσμο. Τα κράτη γίνονται πιο ισχυρά, όπως και η ικανότητα των ελίτ τους να παραμένουν στην εξουσία.
Το κυβερνών κόμμα περνά το μήνυμα πως δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, και το στηρίζει με άπλετους πόρους. Στη περίπτωση της Γεωργίας, που είναι σχετικά πιο πλουραλιστική από τους γείτονές της, στις τελευταίες δημοτικές εκλογές της Τιφλίδας, ο καθεστωτικός υποψήφιος ξόδεψε εκατό φορές περισσότερα χρήματα για τη προεκλογική του εκστρατεία από τον αντίπαλό του.
Στην ύπαιθρο, τα πράγματα είναι πιο απλά. Ταξίδεψα στην οινοπαραγωγική επαρχία Kakheti, όπου κυριαρχούν η ανεργία και η φτώχεια.
Παντού επικρατούσε η προπαγάνδα υπέρ του κυβερνώντος κόμματος. Κάποια ελάχιστα δημόσια έργα, εξασφαλίζουν την σίγουρη επανεκλογή του.
Ο Saakashvili δεν είναι Mubarak. Διαθέτει ακόμη υψηλή δημοτικότητα. Το πρόβλημά του δεν είναι η έλλειψη ιδεών, αλλά οι πολλές ιδέες.
Θα δοκιμαστεί όμως από την οικονομία. Όπως η Τουρκία, έτσι και η Γεωργία αυτοπαρουσιάζεται ως οικονομικό θαύμα. Οι τελευταίες όμως επιτυχίες της ανήκουν στο παρελθόν, τα χρόνια 2004-08.
Στη Τουρκία, ο μεγαλύτερος φόβος είναι η πολύστροφη οικονομία της.
Η Γεωργία δεν έχει τέτοια προβλήματα. Οι φιλελεύθερες συνταγές που ευνόησαν την εισροή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων τη περίοδο 2006-08, δεν απέτρεψαν την εγγενή φτώχεια της.
Η χώρα έχει μια μικρή ανάπτυξη φέτος, αλλά έχει παράλληλα και υψηλή ανεργία.
Ο πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων ξεπερνά το 30%. Κάποτε ήταν μια περήφανη αγροτικά χώρα. Σήμερα εισάγει τα 4/5 των τροφίμων της.
Σε μια περσινή δημοσκόπηση, αποκαλύφτηκε ότι το ¼ του πληθυσμού της δεν έχει αρκετά χρήματα για να αγοράσει τρόφιμα.
Με όλα αυτά τα προβλήματα, τα πολυκομματικά συστήματα φαίνονται σαφώς πιο ελκυστικά. Είναι καλό να υπάρχει κάποιος για να μοιράζεται το φταίξιμο…

ΠΗΓΗ: ”The National Interest” και για την ελληνική μετάφραση: ”Αntinews”

Read more...

Συμβάσεις για την εγχώρια ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων από τη Τουρκία


Ο επικεφαλής της Γραμματείας Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) της Τουρκίας Murad Bayar και ο πρόεδρος της Aselsan Hasan Memişoğlu υπέγραψαν σύμβαση ύψους $447.6 εκατ. για την εγχώρια ανάπτυξη αντιαεροπορικού συστήματος βραχέους (ΑHSFS) και μεσαίου (ΟΗSFS) βεληνεκούς σε βάθος πενταετίας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, η Aselsan θα αναλάβει τη κατασκευή του ραντάρ, του συστήματος ελέγχου πυρός και των σταθμών ασυρμάτου ενώ η Roketsan θα αναλάβει υποκατασκευαστικό έργο. Σημειώνεται ότι η Αselsan έχει παραδόσει στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις εκτοξευτές ZIPKIN και ATILGAN που αξιοποιούν βλήματα FIM-92B/C Stinger ενώ σημαντική εξαγωγική επιτυχία αποτέλεσε η υιοθέτηση της πλατφόρμας εκτόξευσης Stinger από τον Ολλανδικό Στρατό (φωτό). Στα νέα αντιαεροπορικά συστήματα θεωρείται πιθανή η διασύνδεση με το εγχώριας κατασκευής ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης HERIKKS.


http://nationalpride.wordpress.com/

Read more...

Τουρκία: Ο οδικός χάρτης μετά τις εκλογές


Ανανέωση 22-6-2011): Σύμφωνα με απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εκλογών (ΥSK) ο εκλεγείς ανεξάρτητος Κούρδος βουλευτής Hatip Dicle εκπίπτει της έδρας που κατέλαβε, διότι κρατείται με την κατηγορία διεξαγωγής προπαγάνδας υπέρ του ΡΚΚ. Την έδρα του καταλαμβάνει η υποψήφια, με τον συνδυασμό του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, βουλευτής Οya Eronat της οποίας ο γιός υπήρξε θύμα βομβιστικής επίθεσης στο Ντιγιαρμπακίρ πριν 3 χρόνια. Κατόπιν τούτου το ΑΚΡ αυξάνει τις έδρες του σε 327, ενώ οι έδρες
των Κούρδων μειώνονται στις 35.

Η εν λόγω απόφαση προκάλεσε μεγάλη
ένταση στον κουρδικό παράγοντα, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση του
Ερντογάν για παρεμπόδιση επίλυσης του κουρδικού προβλήματος και για
πιθανή δημιουργία χάους στη νοτιανατολική Τουρκία. Επίσης μια ενδεχόμενη
άρνηση των εκλεγέντων Κούρδων βουλευτών να ορκιστούν, πιθανόν να
αποτελέσει την αιτία διεξαγωγής επαναληπτικών εκλογών.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στις 12-6-2001 οι Τούρκοι πολίτες με τη ψήφο τους κλήθηκαν να αποφασίσουν εάν επιθυμούν τη συνέχιση και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και κατ’ επέκταση την εγκαθίδρυση μιας πραγματικής δημοκρατίας στη χώρα τους, με την κατάρτιση
ενός νέου Συντάγματος. Για την πληρέστερη ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος κρίνεται σκόπιμο να τονισθεί ότι ο βασικός παράγοντας που καθορίζει τον τελικό
νικητή στις τουρκικές εκλογές δεν είναι μόνο τα ποσοστά των κομμάτων, αλλά
και ο αριθμός των εδρών που θα καταλάβουν στην Εθνοσυνέλευση.

Κατανομή εδρών από τις εκλογές της 12-6-2011

Όπως έγινε και στις προηγούμενες εκλογές, έτσι και στην εκλογική διαδικασία της 12ης Ιουνίου, ως κύριοι πρωταγωνιστές αναδείχθηκαν το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, το ρεπουπλικανικό κόμμα CHP, το εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ και οι Κούρδοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, που με τις προγραμματικές τους δηλώσεις εστιάσθηκαν στην οικονομία, στην εξωτερική πολιτική, στην αποδυνάμωση ή μη του βαθέως κράτους, στη μετάλλαξη του πολιτεύματος από προεδρευόμενη δημοκρατία σε προεδρική και τέλος εάν θα πάψουν οι
Κούρδοι να αποτελούν πολίτες 2ης κατηγορίας αναγνωρίζοντας την εθνική τους ταυτότητα και το δικαίωμα της περιφερειακής αυτονομίας τους εντός του τουρκικού κράτους.

Ανάλυση Εκλογικού Αποτελέσματος
Στον πίνακα που ακολουθεί παρατίθενται τα εκλογικά αποτελέσματα των παραπάνω πολιτικών φορέων από το 2002 μέχρι σήμερα και είναι προφανές ότι η τουρκική κοινωνία αφενός αποδέχεται με πολύ μεγάλη πλειοψηφία τον Ταγίπ Ερντογάν ως τον ηγέτη που θα διοικήσει τη χώρα την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, αφετέρου του αποστερεί το δικαίωμα να διαμορφώσει το νέο Σύνταγμα της χώρας χωρίς τη συναίνεση ενός ή
περισσοτέρων πολιτικών φορέων, δεδομένου ότι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις 330 έδρες που απαιτούνται.

A/A ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
ΕΤΟΣ
ΕΚΛΟΓ5Ν
ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
ΠΟΣΟΣΤΟ (%) ΕΔΡΕΣ
1.
AKP
(Κόμμα Δικαιοσύνης και
Ανάπτυξης)
2002 34,28 % 363
2007 46,56 % 341
2011 49,92 % 326
2. CHP
(Ρεπουμπλικανικό Κόμμα)
2002 19,38 % 178
2007 20,87 % 112
2011 25,94 % 135
3. MHP
(Εθνικιστικό Κόμμα)
2002 8,35 % 53
2007 14,26 % 71
2011 12,99 % 53
4. ΚΟΥΡΔΟΙ
2002 0,99 % 9
2007 5,23 % 20
2011 6,59 % 36

Έγκριτοι Τούρκοι αναλυτές θεωρούν ότι ο μεγάλος νικητής των εκλογών ήταν η Τουρκία και η δημοκρατία, ενώ οι ιδεολογίες του ατατουρκισμού, του κοσμικού κράτους και της θρησκευτικής οπισθοδρόμησης ηττήθηκαν από το χάρισμα και το ηγετικό προφίλ του Ερτνογάν, την οικονομική ανάπτυξη, την παροχή υπηρεσιών υγείας και την επιθυμία για συνέχιση της σταθερότητας της χώρας. Συνακόλουθα δε, οι αναλυτές αυτοί υποστηρίζουν ότι το κουρδικό πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στη νοτιοανατολική Τουρκία, αλλά θεωρείται πρόβλημα ολόκληρης της χώρας, το οποίο δεν θα επιλυθεί μόνο με οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και στρατιωτικά κριτήρια, αλλά κυρίως με συνταγματική μεταρρύθμιση. Επισημαίνεται ότι, η εκλογή των 36 ανεξάρτητων Κούρδων βουλευτών θεωρείται πολύ σημαντική εξέλιξη με πολλούς αποδέκτες, αφού ο κουρδικός παράγοντας έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα, ειδικά στον πρωθυπουργό Ερντογάν ο οποίος κατά την προεκλογική περίοδο με εθνικιστικό τρόπο αρνήθηκε την ύπαρξη κουρδικού προβλήματος.

Άλλωστε, οι Κούρδοι μετά το 2002 αυξάνουν ταυτόχρονα το ποσοστό τους και τις έδρες
τους, σε αντίθεση με το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ το οποίο ενώ αυξάνει το ποσοστό του μειώνει την εκπροσώπησή του στην τουρκική εθνοσυνέλευση. Το ρεπουμπλικανικό κόμμα CHP και το εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ αντιμετωπίσθηκαν με καχυποψία από τους Τούρκους ψηφοφόρους λόγω των σχέσεων τους με το βαθύ κράτος και επειδή οι αρχηγοί τους Κεμάλ
Κιλιτσντάρογλου και Ντεβλέτ Μπαχτσελί αντίστοιχα, δεν ήταν αρκετά σαφείς σε θέματα όπως το κουρδικό και η Εργκένεκον.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί ο ρόλος ενός αθέατου συντελεστή που στήριξε την προεκλογική εκστρατεία του Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον θεωρούμενο και ως μέντορα του Τούρκου πρωθυπουργού, που με το ισλαμικό θρησκευτικό κίνημα του οποίου ηγείται μπόρεσε να διεισδύσει στον τουρκικό κρατικό μηχανισμό (αστυνομία, στρατό, ΜΙΤ, δικαιοσύνη κ.λπ.) και να αποτελεί το «βαθύ κράτος» της ισλαμικής διακυβέρνησης της χώρας. Η υποστήριξη που παρείχε η οργάνωση του Γκιουλέν στον Ερντογάν δεν περιορίσθηκε μόνο στο εσωτερικό της χώρας, απεναντίας χρηματοδότησε και τη μεταφορά Τούρκων που κατοικούν στο εξωτερικό για να ψηφίσουν το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ και να γίνει πράξη η ίδρυση της «Νέας Τουρκίας». Ενδεικτικό παράδειγμα της παρεμβατικής συμπεριφοράς του εν λόγω κινήματος στην πολιτική ζωή της χώρας αποτελούν οι ακόλουθες δηλώσεις του Hüseyin Gülerce που θεωρείται το «δεξί χέρι» του Γκιουλέν: «Το αποτέλεσμα των εκλογών της 12ης Ιουνίου, δεν πρέπει να γίνει αντιληπτό ως μια μοναδική πολιτική νίκη του ΑΚΡ. Το ΑΚΡ αποτελεί το ισοδύναμο του συντηρητικού δημοκρατικού δυναμισμού στην πολιτική. Υπάρχει μια αφύπνιση που υπερβαίνει την αμφίρροπη πολιτική.

Πλέον υπάρχει μια Νέα Τουρκία. Η συντηρητική δημοκρατική νοοτροπία του δυναμισμού μπορεί να αντλήσει δύναμη από μια εξελιγμένη δημοκρατία που θα στηρίζεται στην πραότητα/επιείκεια και τη συνεννόηση. Τα δύο πρώτα τεστ επιδεξιότητας του Ερντογάν θα είναι η συγκρότηση του Υπουργικού Συμβουλίου και η λειτουργία του επόμενου Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (αναφορικά με τις προαγωγές, αποστρατείες και τοποθετήσεις των ανωτάτων αξιωματικών).»

Τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν τη νέα κυβέρνηση
Η αναθεώρηση του Συντάγματος: Οι Τούρκοι πολιτικοί δεν έχουν εμπειρία στο τρόπο λειτουργίας μιας τόσο σοβαρής δημοκρατικής διαδικασίας, η οποία προβλέπεται να αρχίσει το επόμενο Οκτώβριο, με την έναρξη των εργασιών της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Σύμφωνα με τουρκικές δημοσιογραφικές πληροφορίες, κατά τη διαδικασία αυτή δεν θα υπάρξει μυστική διπλωματία, ενώ η τουρκική κυβέρνηση προσανατολίζεται στη συγκρότηση μιας ειδικής διακομματικής επιτροπής αποτελούμενη από νομικούς και πολιτικούς επιστήμονες που τυγχάνουν ευρείας αποδοχής από την τουρκική κοινωνία. Η
κοινή γνώμη θα ενημερώνεται για τις εργασίες της εν λόγω επιτροπής, όμως οι συνεδριάσεις των μελών της δεν θα είναι ανοικτές στο κοινό.

Συνεδρίαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ):
Στις αρχέςΑυγούστου θα συνεδριάσει υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού Ερντογάν
το ΑΣΣ, προκειμένου να αποφασισθούν οι προαγωγές, οι αποστρατείες και οι τοποθετήσεις των ανωτάτων αξιωματικών του στρατού ξηράς, του πολεμικού ναυτικού, της πολεμικής αεροπορίας, της στρατοχωροφυλακής και της διοίκησης ασφαλείας ακτών. Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων θα υποβάλλει σχετικές προτάσεις στον πρωθυπουργό, οι οποίες, εφόσον γίνουν αποδεκτές, θα επικυρωθούν από τον πρόεδρο της
Δημοκρατίας. Είναι σημαντικό να τονισθεί, ότι στο παρελθόν η παρουσία όλων των πρωθυπουργών στο ΑΣΣ ήταν άκρως συμβολική. Για την ακρίβεια όλων πλην του Ερντογάν, ο οποίος τον Αύγουστο και το Νοέμβριο του 2010, μετά από 8 χρόνια πρωθυπουργός, αντιτάχθηκε στην πολιτική αυτή επιδεικνύοντας μια πρωτόγνωρη για τα τουρκικά δεδομένα επίδειξη πολιτικής δύναμης αιφνιδιάζοντας τους στρατιωτικούς. Πέτυχε δηλαδή οι αποφάσεις του ΑΣΣ να έχουν την ουσιαστική έγκριση της πολιτικής εξουσίας της χώρας.

Λαμβανομένου υπόψη και της σχετικής αναφοράς του Hüseyin Gülerce, που θεωρείται το «δεξί χέρι» του ισλαμιστή ηγέτη Φετουλάχ Γκιουλέν, για την εν λόγω συνεδρίαση, θα έχει πολύ ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει ο Τούρκος πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τουρκικές εκτιμήσεις:

• Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Isık Kosaner θα παραμείνει στα καθήκοντά του μέχρι το 2013, εκτός και εάν υποβάλλει νωρίτερα την παραίτησή του λόγω των πιέσεων που δέχεται από τους στρατιωτικούς για τις διώξεις που υφίστανται οι αξιωματικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση της Εργκένεκον.

• Ο αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων στρατηγός Erdal Ceylanoğlu θα αποστρατευθεί λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας και στη θέση του πρόκειται να τοποθετηθεί ο νυν αρχηγός στρατοχωροφυλακής στρατηγός Necdet Özel. Επισημαίνεται ότι, το 2013 ο στρατηγός Özel θα αναλάβει τα καθήκοντα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ μέχρι το 2017, οπότε και αποστρατευθεί λόγω ορίου ηλικίας.

• Ο αρχηγός των ναυτικών δυνάμεων ναύαρχος Esref Uğur Yiğit θα αποστρατευθεί λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας και στη θέση του πρόκειται να τοποθετηθεί ο νυν αρχηγός στόλου ναύαρχος Emin Murat Bilgel, εκτός και εάν υπάρξει παρέμβαση του Ερντογάν δεδομένου ότι το όνομα του Bilgel αναφέρεται στο κατηγορητήριο για το σχέδιο
Βαριοπούλα.

• Ο αρχηγός των αεροπορικών δυνάμεων πτέραρχος Hasan Aksay πρόκειται να αποστρατευθεί λόγω του ότι συμπλήρωσε 4 χρόνια στο βαθμό του πτεράρχου. ωστόσο, πιθανολογείται ότι θα παραμείνει ένα χρόνο επιπλέον, αφενός διότι δεν συμπλήρωσε το 65ο έτος, αφετέρου ο υποτιθέμενος αντικαταστάτης του πτέραρχος Bilgin Balanlı, Διοικητής των Ακαδημιών Πολέμου, συνελήφθη και είναι κρατούμενος για την υπόθεση
Εργκένεκον.

Κουρδικό Πρόβλημα:
Η νίκη των Κούρδων υποψηφίων στη νοτιοανατολική Τουρκία προβλημάτισε ιδιαίτερα τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος, προκειμένου να αποφασίσει για τη νέα κουρδική πολιτική που θα εφαρμόσει, διέταξε τη σύνταξη σχετικής μελέτης από ειδικό φορέα, η οποία θα
αναλύσει τα αίτια κατά νομό και ειδικά σε αυτούς που το κόμμα ΑΚΡ απώλεσε τους περισσότερους ψηφοφόρους. Επίσης, θα καταγραφούν τα ονόματα των Κούρδων υποψηφίων, τα ποσοστά που επέτυχαν και η τακτική που εφάρμοσαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Παράλληλα, το ΚCK που αποτελεί τον πολιτικό βραχίονα του ΡΚΚ ανακοίνωσε την παράταση της εκεχειρίας που έληγε στις 15-6-2011, προκειμένου η διαδικασία της συνταγματικής επίλυσης του κουρδικού προβλήματος να διεξαχθεί σ’ ένα
υγιές και δημοκρατικό προβάλλον διαλόγου και χωρίς τις επιχειρήσεις της αστυνομίας και του στρατού. Φυσικά η παραπάνω απόφαση του KCK σχετίζεται άμεσα και με την επίσκεψη που πραγματοποίησαν στις 14-6-2011 κυβερνητικοί παράγοντες στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν στη φυλακή του Ιμραλί όπου κρατείται.

Εκτιμάται ότι η επόμενη περίοδος θα είναι πολύ σημαντική για τον Ερντογάν, δεδομένου ότι το κλειδί για την επίλυση του κουρδικού προβλήματος βρίσκεται στα χέρια του και από αυτόν εξαρτάται εάν θα πεισθεί το ΡΚΚ να σταματήσει τον ένοπλο αγώνα και να μεταφέρει την αντιπαράθεση και τις διεκδικήσεις του σε πολιτικό επίπεδο. Και αυτό, διότι το ΑΚΡ έχει ισχυροποιήσει πολύ σημαντικά τη θέση του, ελέγχει σχεδόν πλήρως τον
κρατικό μηχανισμό και δεν αποτελεί απλώς ένα κόμμα εξουσίας, αλλά έχει αναδειχθεί σ’ ένα «νέο κόμμα κράτος».

Εξέγερση στη Συρία:
Στις 24-11-2010, σε άρθρο μας με τίτλο: Η θέση της Τουρκίας στο «Νέο Ψυχρό Πόλεμο» είχαμε επισημάνει τα εξής: «Οι στενές σχέσεις της Τουρκίας με μία απομονωμένη Συρία και ένα Ιράν, που αντιμετωπίζει την πιθανότητα ενός προληπτικού κτυπήματος, διαφοροποιούν την έννοια της πολιτικής των μηδενικών προβλημάτων και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την αρχή του ορθολογισμού. Έτσι τα μηδενικά προβλήματα με γείτονες όπως η Συρία και το Ιράν μετατρέπονται για την Τουρκία σε πολλαπλά προβλήματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ισραήλ. Όσον αφορά στις τουρκοσυριακές σχέσεις, που φαινομενικά βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, δεν πρέπει να δημιουργούνται εσφαλμένες
εντυπώσεις διότι τα βασικά προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών εξακολουθούν να υπάρχουν και σε κάποια χρονική στιγμή θα τεθούν από τη Συρία.». Μετά την παρέλευση 6 μηνών οι εσωτερικές εξελίξεις που διαμορφώθηκαν στη Συρία και οι οποίες έχουν λάβει τη μορφή μιας εμφύλιας σύρραξης η Τουρκία τίθεται προ ενός μεγάλου διλλήματος: θα στηρίξει το καθεστώς του Ασάντ που αποτελείται από σιίτες ή το συριακό λαό που η πλειοψηφία του είναι σουνίτες, όπως οι Τούρκοι; Η Τουρκία φαίνεται ότι άρχισε να απομακρύνεται από το καθεστώς του Ασάντ, ενώ η συριακή κρατική τηλεόραση κατηγόρησε ανοικτά την Άγκυρα τόσο για τον εξοπλισμό των Αδελφών Μουσουλμάνων όσο και για τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι Σύριοι αντικαθεστωτικοί στην Αττάλεια της Τουρκίας στις αρχές Ιουνίου. Τονίζεται ότι όσο επικίνδυνο είναι το ΡΚΚ για την Τουρκία τόσο επικίνδυνοι είναι και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι για το συριακό κρατικό μηχανισμό. Η Τουρκία άνοιξε τα σύνορά της στους Σύριους πρόσφυγες, έχει δημιουργήσει 5 καταυλισμούς, όπου οι πρόσφυγες έχουν ξεπεράσει τους 10.000 και δεν έχει προσφύγει για βοήθεια στους διεθνείς οργανισμούς,
δεδομένου ότι έχει τη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών περίπου 50.000 προσφύγων.

Ωστόσο, σε περίπτωση που μια εμφύλια σύρραξη μεταξύ Αλεβιτών και Σουνιτών λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, δεν πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο η Τουρκία να κλείσει τα σύνορά της και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να εισβάλλουν στο συριακό έδαφος για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας. Σύμφωνα με τουρκικές δημοσιογραφικές
πληροφορίες έχει υποβληθεί σχετική πρόταση στον πρωθυπουργό Ερντογάν και γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες.

Σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση:
Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση προβληματίζονται για την εξωτερική πολιτική που θα υλοποιήσει ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τη σημαντική νίκη που πέτυχε στις εκλογές της 12ης Ιουνίου. Συγκεκριμένα: ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συνεχίσει την ανεξάρτητη πολιτική που εφάρμοζε μέχρι τώρα και θα κρατήσει ίσες
αποστάσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας; Θα συμβάλει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος ή θα εμείνει στην αδιάλλακτη στάση της; Θα σταματήσει να διεκδικεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και της Κύπρου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο; Λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα έχουν αναφερθεί παραπάνω, όπως, η αναθεώρηση του Συντάγματος, η προσπάθεια επίλυσης του κουρδικού προβλήματος, καθώς επίσης και οι εξελίξεις στη Συρία, εξάγεται το συμπέρασμα ότι δεν διαφαίνεται καμία
πρόθεση αλλαγής πολιτικής από τουρκικής πλευράς διότι ούτε οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση εντάσσονται στις προτεραιότητες της Άγκυρας.

http://www.geostrategy.gr/

Read more...

Δύο αστυνομικοί νεκροί στη ΝΑ Τουρκία από βομβιστική επίθεση


Νέες απώλειες μετράει η τουρκική Χωροφυλακή στη νοτιοανατολική Τουρκία με τον θάνατο δύο χωροφυλάκων από βόμβα η οποία πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό. Η βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε στην ανατολική επαρχία Τούντσελι. Ελικόπτερα της αστυνομίας και του στρατού και χερσαίες δυνάμεις έκαναν έρευνες στην περιοχή μετά την έκρηξη, για την οποία δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP