Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

35 συλλήψεις στη Τουρκία για "παιχνίδια" στο Χρηματιστήριο


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

- Eπιχείρηση σκούπα από την τουρκική αστυνομία στα πλαίσια της καταπολέμησης κερδοσκοπικών παιχνιδιών στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Από το πρωί της Τρίτης τούρκοι αστυνομικοί, εισέβαλαν σε σπίτια και σε καταστήματα δεκάδων τούρκων που κατηγορούνται, ότι με τις πληροφορίες που διέρρεαν και με τις κερδοσκοπικές κινήσεις προκαλούσαν μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών πολλών εταιρειών. Στα πλαίσια των επιχειρήσεων συνελήφθησαν 35 άνθρωποι.


Ανάμεσα τους ο βοηθός προπονητή της τουρκικής Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου Ενγκίν Ιπέκογλου, στενός συνεργάτης του προπονητή της Εθνικής ομάδας της Τουρκίας Γκους Χίντιγκ και ο προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας εφήβων της Τουρκίας Σενόλ Ουστάομερ.
Παράλληλα η αστυνομία κατέσχεσε 8 οχήματα πολυτελείας όπως Ferrari, Porche , ΒΜW και Mercedes.
Ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης έδωσε εντολή και μπλόκαραν οι λογαριασμοί άλλων 47 ανθρώπων που πιθανότατα έχουν σχέση με το σκάνδαλο χειραγώγησης μετοχών.
Δεν έχει ανακοινωθεί ο τρόπος δράσης την συλληφθέντων και με ποιόν ακριβώς τρόπο «έπαιζαν» με τις τιμές πολλών μετοχών. Πάντως θεωρείται σίγουρο πως όλοι είναι μέλη μια συγκεκριμένης συμμορίας που με πληροφορίες που διέρρεαν, με αγοροπωλησίες μετοχών που έκαναν αποκόμιζαν τεράστια κέρδη.
Η τουρκική αστυνομία είχε ξεκινήσει να παρακολουθεί τις κινήσεις όλων. Στα τουρκικά μέσα υπάρχουν αναφορές πως παρακολουθούνταν και οι τηλεφωνικές κλήσεις τους αλλά και οι τραπεζικές τους συναλλαγές.
Πάντως οι αρχές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που αποδεικνύουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια της συμμορίας.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Επενδυτών της Τουρκίας, Αλί Μπαχτσουβάν ζητά την να ξεκαθαρίσει άμεσα η υπόθεση για να μην επηρεαστεί η αξιοπιστία του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης. Πάντως τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επαινούν το ρόλο της αστυνομίας, αλλά και των αρχών του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, που με συντονισμένη προσπάθεια κατάφεραν να βρουν την άκρη του νήματος. Πάντως θεωρείται σίγουρο πως υπάρχουν και άλλα ονόματα που εμπλέκονται στα κερδοσκοπικά παιχνίδια.
Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα από το θέμα και συνέχισε την ανοδική του πορεία. Ο δείκτης ΙΜΚB έκλεισε στις 62033 μονάδες και παρουσίασε άνοδο 1.62%.

onalert

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP