Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Οι Κούρδοι βουλευτές απειλούν να μποϊκοτάρουν τη βουλή στην Άγκυρα


Οι Κούρδοι βουλευτές προειδοποίησαν σήμερα ότι θα απέχουν από το νέο κοινοβούλιο της Τουρκίας - άτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανάληψη των εκλογών -, μετά την απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου να στερήσει την έδρα την οποία κέρδισε ένας Κούρδος πολιτικός λόγω μιας καταδίκης του για «προπαγάνδα υπέρ ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης», όρος που παραπέμπει στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Η έφεση που είχε υποβάλει ο Χατίπ Ντιτσλέ, ένας από τους 36 υποψήφιους της κουρδικής μειονότητας οι οποίοι καταλαμβάνουν έδρες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου, στην απόφαση με την οποία είχε καταδικαστεί για διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας και στην επιβολή ποινής φυλάκισης 20 μηνών, απορρίφθηκε.
Οποιαδήποτε καταδίκη για κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία που επισύρει την επιβολή ποινής φυλάκισης μεγαλύτερης των τριών ετών σημαίνει αυτόματα πως ο καταδικασθείς δεν έχει δικαίωμα να εκλεγεί βουλευτής.

Ο Ντιτσλέ, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το κουρδικό Κόμμα για την Ειρήνη και την Δημοκρατία (BDP), είναι ένας από τους έξι νέους βουλευτές οι οποίοι βρίσκονται σήμερα έγκλειστοι στις φυλακές για σχέσεις με το PKK. Οι υπόλοιποι πέντε δεν κινδυνεύουν να απολέσουν τις έδρες τους. «Είτε θα μπούμε στη βουλή με 36 βουλευτές είτε δεν θα μπούμε καθόλου. Η απόφαση του Εκλογικού Συμβουλίου είναι απαράδεκτη τόσο για το λαό του Ντιγιάρμπακιρ, όσο και για άλλους στην περιοχή», δήλωσε η Φιλίζ Κοτσαλί, συμπροεδρεύουσα στο BDP. «Πρέπει αμέσως το Εκλογικό Συμβούλιο και ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν να βρουν λύση. Η απόφαση αυτή αψηφά τη λαϊκή βούληση, και είναι προκλητική, άδικη και παράνομη», πρόσθεσε.

Εάν πάνω από 28 βουλευτές, ή 5% του συνόλου των μελών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, παραιτηθούν, αυτό θα σήμαινε ότι πρέπει να γίνουν επαναληπτικές εκλογές για την αναπλήρωση των εδρών που θα μείνουν κενές. O 57χρονος Ντιτσλέ, ο οποίος κέρδισε μια έδρα στο Ντιγιάρμπακιρ, την μεγαλύτερη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου πλειοψηφεί το κουρδικό στοιχείο, είπε ότι θα ασκήσει έφεση και στην απόφαση του εκλογικού συμβουλίου.

Οι υποψήφιοι του BDP συμμετείχαν ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι στις εκλογές για να παρακάμψουν το θεσμικό εμπόδιο το οποίο προβλέπει πως ένα κόμμα πρέπει να συγκεντρώσει το 10% σε εθνικό επίπεδο για να μπει στη βουλή.
Αύξησαν σημαντικά την υποστήριξη που διέθεταν στις προηγούμενες εκλογές (22 έδρες), γεγονός που ερμηνεύθηκε ως ένδειξη πως οι Κούρδοι θέλουν περισσότερη αυτονομία και μεταρρυθμίσεις για τον τερματισμό της 27ετούς εξέγερσης του PKK η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους.

Με τον Ντιτσλέ να εξοστρακίζεται από τη βουλή το Εκλογικό Συμβούλιο αναμένεται να θεωρήσει τις ψήφους που πήρε και να απονείμει την έδρα του στον υποψήφιο που είχε συγκεντρώσεις τις περισσότερες ψήφους από τους υπόλοιπους στο Ντιγιάρμπακιρ. Αυτός είναι μέλος του κόμματος AK του Ερντογάν, κάτι που θα σημαίνει πως το κυβερνών κόμμα θα ξεπεράσει τους ανεξάρτητους βουλευτές στην επαρχία με 6 έναντι 5.

Εντός της ημέρας το Εκλογικό Συμβούλιο αναμένεται παράλληλα να αποφασίσει για το κατά πόσον μπορούν να συμμετέχουν στη βουλή άλλοι δύο βουλευτές, ο δημοσιογράφος Μουσταφά Μπαλμπαΐ και ο γιατρός Μεχμέτ Χαμπεράλ, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αντιπολίτευσης. Αμφότεροι βρίσκονται υπό κράτηση για την υπόθεση Εργκενεκόν, το σκάνδαλο περί ενός παρακρατικού δικτύου το οποίο φέρεται να αποπειράθηκε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Ερντογάν το 2002.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP