Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Μυστικές συνομιλίες Τουρκίας – Ισραήλ για αποκατάσταση των σχέσεων


Ισραηλινοί και Τούρκοι αξιωματούχοι διεξαγάγουν μυστικές απευθείας συνομιλίες για να προωθήσουν την επίλυση της διπλωματικής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών, δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Zaman, επικαλούμενη σχετική αναφορά της ισραηλινής Haaretz. Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καθώς και ένας αμερικανός αξιωματούχος, αν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και το Υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκαν το σχολιάσουν την είδηση.

Οι μακρόχρονες σχέσεις των δύο συμμάχων στη Μέση Ανατολή επιδεινώθηκε απότομα όταν ισραηλινοί κομάντος σκότωσαν οκτώ Τούρκους και έναν τουρκο - αμερικανό στη διάρκεια της επιδρομής τους την 31η Μαΐου 2010 σε πλοίο που προσπαθούσε να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας.

Η Τουρκία κατήγγειλε στις διεθνείς πλατφόρμες και τα δικαστήρια και απαίτησε επίσημη συγνώμη και αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων. Το Ισραήλ απέρριψε τις απαιτήσεις και υποστήριξε ότι οι στρατιώτες του ενήργησαν με γνώμονα την αυτοάμυνα.
Η Haaretz αναφέρει ότι οι μυστικές συνομιλίες για την αποκατάσταση των δεσμών διεξάγονται από την πλευρά του Ισραήλ με τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου και από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με τον υφυπουργό Feridun Sinirlioglu, ο οποίος είναι σταθερός υποστηρικτής της αποκατάστασης των σχέσεων με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι διαπραγματεύσεις έχουν την στήριξη των Αμερικανών.
Μετά τις βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας της 12ης Ιουνίου, οι οποίες οδήγησαν σε μια νίκη ρεκόρ του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις ‘ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές’ και είπε ότι επιθυμεί να βελτιώσει τις σχέσεις που επλήγησαν από το περιστατικό του στολίσκου.

Μιλώντας για την βελτίωση των δεσμών με την Τουρκία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιχειρεί εναντίον εκείνων που θα προσπαθήσουν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας αλλά αυτό δεν εμποδίζει στον τερματισμό των τεταμένων σχέσεων με την Άγκυρα.

«Η κυβέρνησή μου θα χαρεί να συνεργαστεί με τη νέα τουρκική κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσης σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των χωρών μας, με την ελπίδα να αποκατασταθεί η συνεργασία μας και να ανανεωθεί το πνεύμα της φιλίας που χαρακτηρίζει τις σχέσεις μεταξύ των λαών μας επί πολλές γενιές» Το παραπάνω είναι ένα απόσπασμα της επιστολής Νετανιάχου προς τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Ζαμάν.
--
Πηγή: Today’s Zaman

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP