Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Στην Aγκυρα αύριο ο Ισραηλινός υπ. Άμυνας


Σε νέα φάση εισήλθαν οι σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ έπειτα από τις επιθέσεις στη Γάζα και την πρόσφατη κρίση με τον Πρέσβη. Το Ισραήλ ζήτησε συγγνώμη, η κρίση ξεπεράστηκε αλλά τα συμβάντα παραμένουν φρέσκα στις μνήμες. Σε ένα τέτοιο κλίμα λοιπόν αναμένεται αύριο στην Ankara ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ.

Στην πρωτεύουσα βρίσκεται ήδη και ο Πρέσβης της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ Oğuz Çelikkol, ο οποίος εκτέθηκε στη διπλωματική ντροπή του Ισραηλινού υφυπουργού Εξωτερικών Ντάνι Άγιαλον.

Η επίσκεψη Μπάρακ στην τουρκική πρωτεύουσα η οποία ήταν προγραμματισμένη από μήνες, αποκτά μεγαλύτερη σημασία με τις πρόσφατες εξελίξεις.

Ο Ισραηλινός υπουργός κατά τη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψής του στην Τουρκία, θα συναντηθεί με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών Vecdi Gönül και Ahmet Davutoğlu αντίστοιχα.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, του εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού στο Ισραήλ, ανήκει στη «μετριοπαθή» πτέρυγα.

Κατά τις επαφές των σχέσεων που θα συνάψει ο Μπάρακ ο οποίος τάσσεται υπέρ της αποκατάστασης των σχέσεων με την Τουρκία, αναμένεται επίσης να δείξει στην Ankara με διπλωματικό τρόπο ότι δεν συμμερίζεται την προσέγγιση που διατηρεί το «γεράκι», ο υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν ως προς τη χώρα μας.

Στις συνομιλίες θα αξιολογηθούν θέματα συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροπορικών οχημάτων Heron, ένα μέρος των οποίων προβλέπεται να παραδώσει το Ισραήλ στα μέσα Μαρτίου.

Ένα άλλο σημαντικό αντικείμενο συζήτησης θα είναι οι επιθέσεις στη Γάζα.

Η τουρκική κυβέρνηση η οποία είναι απολύτως αντίθετη με την επιχείρηση της Γάζας, σε κάθε ευκαιρία χαρακτηρίζει απαράδεκτο το δράμα της ανθρωπότητας στην περιοχή αυτή του κόσμου. Τα σχετικά μηνύματα θα διατυπωθούν για άλλη μια φορά κατά την επίσκεψη Μπάρακ.

Οι συνομιλίες θα εστιαστούν και στην επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Συρίας με τη μεσολάβηση της Τουρκίας οι οποίες είχαν διακοπεί λόγω των επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Εργατικό Κόμμα θεωρείται πιο ελαστικό σε ότι αφορά τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας.

Στις επαφές που θα έχει ο Ισραηλινός υπουργός στην Ankara παρών θα είναι και ο Πρέσβης Çelikkol η μεταχείριση στον οποίο επιφύλαξε ο υφυπουργός Εξωτερικών Άγιαλον οδήγησε σε κρίση. Ο Τούρκος Πρέσβης σε δηλώσεις του ερχόμενος στην Τουρκία, παρομοίασε αυτά που έγιναν σε σενάριο κινηματογραφικού έργου και είπε «αυτό είναι ένα γεγονός που θα γραφτεί στα βιβλία της ιστορίας της διπλωματίας».

Ο Oğuz Çelikkol κατέστησε σαφές πως ο ερχομός του στην Ankara έχει να κάνει απολύτως με την επίσκεψη Εχούντ Μπάρακ στην Τουρκία και εκτίμησε το εξής:

«Η διπλωματική κρίση έληξε με τη συγγνώμη. Η επιστολή θεωρήθηκε αρκετή».

Read more...

Η ειρηνική επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος


Του Υποστράτηγου ε.α. Ανδρέα Πενταρά

Η ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ των κρατών αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του διεθνούς δικαίου. Παράλληλα όμως, ο καταστατικός χάρτης των ΗΕ προβλέπει το δικαίωμα της αυτοάμυνας των κρατών στη περίπτωση που θα υποστούν επίθεση από άλλη χώρα. Αυτή είναι η μία από τις δύο περιπτώσεις που το διεθνές δίκαιο επιτρέπει τη χρήση ένοπλης βίας από τα κράτη. Η δεύτερη περίπτωση είναι ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και εφόσον διαπιστωθεί ότι απειλείται σοβαρά η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια. Με λίγα λόγια, ο ΟΗΕ όχι μόνο δεν απαγορεύει τη χρήση ένοπλης βίας, αλλά αναθέτει στα κράτη την υπεράσπιση της δικής τους ασφάλειας και ειρήνης, διατηρώντας για τον εαυτό του την ευθύνη της υπεράσπισης της διεθνούς ασφάλειας και ειρήνης.Μέσα στα πλαίσια αυτά, τα κράτη εκείνα που θέλουν να υπερασπισθούν τα εθνικά τους συμφέροντα, εφαρμόζουν βασικούς κανόνες της στρατηγικής επιστήμης έτσι όπως διαμορφώθηκαν μέσα από τη διαδρομή της ιστορίας εδώ και τριάντα αιώνες.

Μια από τις αρχές αυτές, λέει, ότι όταν ένα κράτος επιδιώκει ένα εθνικό στόχο, δεν ανακοινώνει στον αντίπαλο ούτε τα σχέδια ούτε τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει για την επίτευξη του στόχου αυτού. Πολύ περισσότερο, όταν ο σκοπός είναι η εκδίωξη του κατακτητή και η απελευθέρωση εθνικού εδάφους. Είναι γνωστή η ρήση "εάν ο εχθρός εγνώριζε τι θα πράξει ο εχθρός, τότε ο εχθρός θα ενίκα τον εχθρό".
Και επειδή αναφέρομαι στο Κυπριακό πρόβλημα, οι πολιτικοί μας ηγέτες έσπευσαν αμέσως μετά το 1974 να διακηρύξουν ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι ειρηνική και απέκλειαν κάθε ενδεχόμενο χρήσης ένοπλης βίας. Κάτι που εφαρμόζεται πιστά μέχρι σήμερα, ακόμα και όταν ο Τουρκικός στρατός απροκάλυπτα δολοφονούσε Κύπριους στρατιώτες στη πράσινη γραμμή και η πλευρά μας δεν έριχνε ούτε ένα πυροβολισμό, έστω για την τιμή των όπλων!
Ως στρατιωτικός γνωρίζω πολύ καλά τη σύγκριση και αναλογία δυνάμεων μεταξύ ΕΦ και κατοχικών δυνάμεων καθώς και τα στρατιωτικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή. Και γνωρίζω ότι η ανάληψη μιας πρωτοβουλίας για απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών δεν θα ήταν η πιο σοφή ενέργεια της πλευράς μας. Αυτό όμως δεν έχει καμιά σχέση με το να βγαίνει η πολιτική μας ηγεσία και να αποκαλύπτει στη Τουρκία ότι την όποια στρατιωτική δύναμη διαθέτει η Κύπρος, δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει στη προσπάθεια εκδίωξης των τουρκικών στρατευμάτων και επανένωσης της πατρίδας μας.
Η επίλυση του Κυπριακού όπως και κάθε άλλου διεθνούς προβλήματος δεν μπορεί παρά να είναι ειρηνική. Ακόμα και πόλεμος να υπάρξει , στο τέλος οι δύο αντιμαχόμενοι θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να υπογράψουν την ειρήνη, όπως έγινε με όλα τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Η χρήση ένοπλης βίας δεν είναι παρά ένα από τα μέσα στη διάθεση των κρατών για την επίτευξη των εθνικών τους στόχων. Όπως είναι η διπλωματία, η οικονομκή ισχύς, η τρομοκρατία για κάποιες χώρες κλπ. Ακόμα και αν δεν έχεις πρόθεση να χρησιμοποιήσεις ένοπλη βία, δεν το αποκαλύπτεις στον αντίπαλο. Η συμπεριφορά του αντιπάλου είναι εντελώς διαφορετική όταν πιστεύει ότι υπάρχει η απειλή χρήσης βίας και διαφορετική όταν είναι βέβαιος ότι βαδίζει εκ του ασφαλούς. Και η συμπεριφορά της Τουρκίας όλα αυτά τα χρόνια με την αδιάλλακτη στάση που επιδεικνύει στις διεξαγόμενες συνομιλίες, είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα αυτής της ανεκδιήγητης και ανιστόριτης πολιτικής που διακηρύξαμε για δήθεν ειρηνική επίλυση του προβλήματος.
Τα σοβαρά κράτη δεν διαχωρίζουν το πόλεμο και την ειρήνη όταν πρόκειται να υπερασπισθούν αρχές και αξίες και προπαντός την ελευθερία και τη δημοκρατία. Απλά, καθορίζουν το σκοπό και εμμένουν σ΄αυτόν, προσαρμόζοντας κάθε φορά τα μέσα που διαθέτουν. Ξεκινούν με ειρηνικές διαδικασίες και εκεί που αυτές δεν αποδίδουν, τη σκυτάλη αναλαμβάνει ο αρχιστράτηγος. Όταν όμως ο αρχιστράτηγος έχει αυτοκαταργηθεί όπως στη δική μας περίπτωση και αυτό το έχεις διαμηνύσει στον αντίπαλο προ πολλού, τότε, οι υποχωρήσεις που είσαι υποχρεωμένος να κάμεις στο όνομα της ειρήνης, δεν έχουν όρια. Ο Θουκυδίδης έλεγε ότι ο ισχυρός προχωρεί μέχρις εκεί που του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύνατος υποχωρεί μέχρις εκεί που του επιτρέπει η αδυναμία του. Εμείς εδώ στη Κύπρο, ξεπεράσαμε ακόμα και το Θουκυδίδη, αφού οι Τούρκοι προχωρούν μέχρις εκεί που τους επιτρέπει η δύναμή τους, ενώ εμείς υποχωρούμε μέχρις εκεί που επιτρέπει η δηλωθείσα απεριόριστη αδυναμία μας. Όταν λίγα γραμμάρια εκρηκτικής ύλης στο εσώρουχο ενός αεροπορικού επιβάτη, επιφέρουν τα άνω –κάτω στη μεγαλύτερη υπερδύναμη, μπορούν οι ηγέτες μας να αντιληφθούν ποιά αποτελέσματα θα είχαμε στις συνομιλίες, αν η απειλή της δύναμης της ΕΦ επικρέμμετο στο κεφάλι του Αττίλα;

Read more...

Έκδοση RfI για τις τουρκικές φρεγάτες αεράμυνας περιοχής TF-2000


Στον ιστότοπο της τουρκικής Γραμματείας Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) αναρτήθηκε χθες Αίτημα Ενδιαφέροντος (RfI) για την προμήθεια υποσυστημάτων που προορίζονται για τις φρεγάτες Αντι-αεροπορικού Πολέμου (AAW) TF-2000 από το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό (ΤΗΚ). Συγκεκριμένα, η SSM ζητά πληροφορίες για Διευθυντικά Αντίμετρα Υπερύθρων (DIRCM), συστήματα πρόωσης, συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου (IPMS) καθώς για και κύρια οπλικά συστήματα. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Άγκυρας, αρχικά θα ναυπηγηθούν 4 σκάφη, τα οποία θα αντικαταστήσουν ισάριθμα της κλάσης O.H. Perry.

Με την ανακοίνωση της αυτή η SSM επιδιώκει να συλλέξει διοικητικές, οικονομικές και τεχνικές πληροφορίες για τα παρακάτω θέματα.

Κατευθυντικά αντίμετρα υπερύθρων

Ηλεκτρικές γεννήτριες και συστήματα διανομής

Συστήματα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού

Σύστημα διαχείρισης ολοκληρωμένης πλατφόρμα

Καθοδηγούμενα από Laser όπλα / Όπλα κινητικής ενέργειας

Κύριο προωστικό σύστημα

Ναυτικό πυροβόλο

Οι παραπάνω ερωτήσεις θα αποσταλούν μεταξύ 12 Ιανουαρίου και 29 Ιανουαρίου από την SSM στις ενδιαφερόμενες εταιρείες και οργανισμούς που έχει επιλέξει η SSM με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Οι απαντήσεις από τους ενδιαφερόμενους αναμένονται μέχρι και την 15 Φεβρουαρίου 2010.

Read more...

"ΙΣΧΥΡΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ"



Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας δήλωσε σήμερα Παρασκευή ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επιλύσει το κουρδικό ζήτημα, λέγοντας ότι η τουρκική ηγεσία θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για τον τερματισμό της τρομοκρατίας και για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών.
Ο Besir Atalay, τόνισε ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει δύο στόχους: να σταματήσει την τρομοκρατία και να επεκτείνει την δημοκρατία.
"Όπως γνωρίζετε, η τρομοκρατία εναντίον της Τουρκίας έχει υποστηριχθεί από τους γείτονές μας και μερικές φορές ακόμη και από την Ευρώπη", είπε και συνέχισε. "Η Τουρκία σήμερα δεν είναι η ίδια η Τουρκία όπως πριν. Είναι μια ισχυρή χώρα", τόνισε μεταξύ άλλων.


Read more...

Τουρκία: μεσολαβητής «με το ζόρι»;


Τι βρίσκεται πίσω από τις συνεχείς επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν και του Αχμέτ Νταβούτογλου κατά του Ισραήλ, και τι περιμένει η τουρκική κυβέρνηση από ισραηλινής πλευράς για να τις σταματήσει; Γιατί σημαντικό τμήμα της ισραηλινής πολιτικής ηγεσίας έφριξε με την προσβλητική συμπεριφορά του υφυπουργού Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν προς τον Τούρκο πρέσβη Ογούζ Τσελικκόλ; Τι βρισκόταν πίσω από τη συμπεριφορά αυτή; Τις τελευταίες ημέρες δηλώσεις των πολιτικών και στις δύο χώρες αποκαλύπτουν πως η δυναμική των διμερών σχέσεων έχει αλλάξει δραστικά υπέρ της Τουρκίας.


Τα Ιεροσόλυμα αισθάνθηκαν δυσάρεστα από τον τελευταίο κύκλο επικρίσεων που ο Ερντογάν απηύθυνε προς το Ισραήλ από την Άγκυρα, κατά την επίσκεψη του Λιβανέζου Πρωθυπουργού Χαρίρι. Ο Ερντογάν αποκάλεσε το Ισραήλ, εμμέσως πλην σαφώς, απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Παράλληλα, κάποιοι κύκλοι στο Ισραήλ θεώρησαν ότι το αντιϊσραηλινό μένος που εκφράσθηκε σε επεισόδιο της τουρκικής σειράς «Κοιλάδα των Λύκων» αποτέλεσε «παραγγελία» παραγόντων της τουρκικής κυβέρνησης.

Τόσο ο Πρωθυπουργός Ερντογάν όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου έχουν συχνά καταφερθεί με σκληρά λόγια κατά του Ισραήλ, από τις αρχές του 2009 και τον απόηχο της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα. Πρωθυπουγός και υπουργός Εξωτερικών έχουν επικαλεσθεί την αηδία της τουρκικής κοινής γνώμης και την οργή για τα τεκταινόμενα στη Γάζα προκειμένου να δικαιολογήσουν την κυβερνητική απόφαση να «κρατηθούν αποστάσεις από το Ισραήλ τη δύσκολη αυτή περίοδο».

Αν και η τουρκική κυβέρνηση επικαλείται δήθεν ανθρωπιστικές ευαισθησίες για την ψυχρότητά της προς τον άλλοτε στενότερο σύμμαχό της στην περιοχή, ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών προέβη σε δηλώσεις που αποκαλύπτουν τις βαθύτερες προθέσεις πίσω από την τουρκική απόφαση να διατηρήσει την ένταση. Σε δηλώσεις του την Πέμπτη από την Κροατία, ο Νταβούτογλου τόνισε πως πέραν του ότι η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα προκάλεσε το δημόσιο αίσθημα στην Τουρκία, η οργή της τουρκικής κυβέρνησης ήταν δικαιολογημένη για τον πρόσθετο λόγο ότι η επίθεση «τορπίλισε της ειρηνευτικές προσπάθειές μας στη Μέση Ανατολή». Ο Νταβούτογλου προειδοποίησε πως η Τουρκία θα συνεχίσει την επιθετική της στάση, «ωσότου το Ισραήλ υιοθετήσει φιλειρηνική στάση». Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίσθηκε πως η στάση αυτή απορρέει από την ευθύνη της Τουρκίας στην περιοχή.

Με άλλα λόγια, η τουρκική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις φραστικές της επιθέσεις κατά του Ισραήλ μέχρις ώτου το τελευταίο δεχθεί να αναθέσει στην Τουρκία το ρόλο του μεσολαβητή σε απεθείας ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Συρία, ενδεχομένως δε και με τη Χαμάς. Η ανάληψη τέτοιου ρόλου ήταν ανέκαθεν η φιλοδοξία της κυβέρνησης Ερντογάν για το Μεσανατολικό, και επί διακυβέρνησης Ολμέρτ ο Ερντογάν είχε πετύχει την έναρξη κύκλου συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Συρίας. Οι συνομιλίες κατέρρευσαν μετά την επιχείρηση στη Γάζα, η οποία βρήκε την Τουρκία απροετοίμαστη.

Ο Α.Νταβούτογλου επισκέπτεται το Σαουδάραβα βασιλιά Α.Σαούντ (Σαουδική Αραβία Ιανουάριος 2010) Ο Α.Νταβούτογλου επισκέπτεται το Σαουδάραβα βασιλιά Α.Σαούντ (Σαουδική Αραβία Ιανουάριος 2010) Οι Ερντογάν και Νταβούτογλου γνωρίζουν πως μετά τα τεκταινόμενα στη Γάζα, το Ισραήλ έχει χάσει πολλά διπλωματικά ερείσματα διεθνώς και ειδικότερα στις ΗΠΑ, όπου ολοένα και περισσότεροι το βλέπουν περισσότερο ως μέρος του προβλήματος παρά της λύσης στη Μέση Ανατολή. Τα ανοίγματα της κυβέρνησης Ομπάμα προς τον αραβικό κόσμο και η στροφή του Ισραήλ στα δεξιά επέφεραν μεγάλη ένταση μεταξύ της υπερδύναμης και του εβραϊκού κράτους. Η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να πιστεύει πως στην παρούσα συγκυρία δύναται να εξαναγκάσει τα Ιεροσόλυμα να δεχθούν την Τουρκία ως μεσολαβητή με τους Άραβες.

Πόσο, όμως, ρεαλιστική είναι μία τέτοια προσδοκία; Ήδη στο Ισραήλ μεγάλο μέρος της πολιτικής εξουσίας θεωρεί ανόητη την επιλογή ως μεσολαβητή στην ειρηνευτική διαδικασία μιας χώρας που και μουσουλμανική είναι, και διατηρεί τελευταία στενές σχέσεις με τη Χεζμπολλά και τη Χαμάς. Διπλωματικές πηγές και αναλυτές θεωρούν πως η ατιμωτική συμπεριφορά του Αγιαλόν έναντι του Τούρκου πρέσβη στο Τελ Αβίβ ήταν «κατά παραγγελία» του υπουργού Εξωτερικών, του σκληροπυρηνικού υπουργού Εξωτερικών Λίμπερμαν. Στόχος του Λίμπερμαν είναι να αποφευχθεί αυτή ακριβώς η ανάθεση μεσολαβητικού ρόλου στην Τουρκία. Πολλοί στο Ισραήλ θεωρούν ότι μία τέτοια μεσολάβηση θα οδηγούσε σε επίπονες παραχωρήσεις.

Γνωρίζοντας πως έχει δει τα διεθνή του ερείσματα να κλυδωνίζονται μετά τη Γάζα, αλλά και μετά την εκλογή μίας «σκληρής» και εθνικιστικής κυβέρνησης συνασπισμού, η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ έδειξε σε κάθε περίσταση έντασης με την Τουρκία διάθεση συμφιλιωτική. Στον τελευταίο γύρο, παρενέβη ο ίδιος ο Πρόεδρος Πέρες για να πεισθεί ο Αγιαλόν να ζητήσει συγγνώμη για την προσβολή προς τον Τούρκο πρέσβη. Οι πιο ψύχραιμοι στο Ισραήλ θεωρούν ότι χώρα τους δεν έχει την πολυτέλεια να επισύρει την οργή «μιας μουσουλμανικής χώρας εβδομήντα εκατομμυρίων, που βρίσκεται κοντά στη Δύση». Το Ισραήλ εμφανίζεται έναντι της Τουρκίας ιδιαίτερα παραχωρητικό, δεδομένης της σύνολης στάσης του στην έξωθεν κριτική. Αντί να υπερθεματίσουν τα συνεχή βέλη του Ερντογάν και τις προσβλητικές για τον εβραϊσμό εκδηλώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, όπως θα έκαναν σε κάθε άλλη περίπτωση διακρατικής σύγκρουσης, πολλοί δημοσιογράφοι στις κυριότερες εφημερίδες της χώρας προσπαθούν να κατευνάσουν την κοινή γνώμη.

Τ. Ερντογάν - Σ. Πέρες (Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, Ιανουάριος 2009) Τ. Ερντογάν - Σ. Πέρες (Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, Ιανουάριος 2009) Την Κυριακή αναμένεται στην Άγκυρα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπάρακ, που φέρεται να στηρίζει τη στενή διμερή συνεργασία και την αναγνώριση της Τουρκίας ως μεσολαβητή μεταξύ Συρίας και Ισραήλ. Θα πραγματοποιηθεί τελικά η προσχεδιασμένη επίσκεψη, ή κατόρθωσε να την τορπιλίσει το στρατόπεδο Αγιαλόν; Τι θα γίνει με το μέλλον των εξοπλισμών του τουρκικού στρατού από το Ισραήλ; Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα που διατυπώνουν αναλυτές και στις δύο χώρες.

Η Τουρκία έχει συνηθίσει να εκβιάζει για να πάρει αυτό που θέλει, πιστεύοντας ότι μπορεί με την επίδειξη πυγμής να κερδίσει τις εντυπώσεις. Ειδικά ο Ερντογάν θεωρεί την επίθεση την καλύτερη τακτική. Θα φέρει, όμως, για την Άγκυρα το ίδιο ευνοϊκό αποτέλεσμα στην περίπτωση του Ισραήλ, όπως έφερε στις σχέσεις με την ΕΕ και την Ελλάδα; Μπορεί να γίνει «με το ζόρι» η Τουρκία ο κυριότερος διπλωματικός παίκτης στη Μέση Ανατολή, εκβιάζοντας το Τελ Αβίβ σε αυτή την παραχώρηση; Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι, παρέχοντας την απάντηση στα ερωτήματα αυτά.
NEWTIME.GR

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/01/blog-post_16.html#ixzz0cnwKRG1b

Read more...

Τουρκία: Από το ναδίρ στο ζενίθ µέσα σε µία δεκαετία


Τo 2001 αντιµετωπιζόταν διεθνώς ως η «επόµενη Αργεντινή» και προσέφευγε στο Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο για να αποφύγει την κατάρρευση. Το 2009 είχε σκαρφαλώσει από την 26η στην 17η θέση µεταξύ των µεγαλύτερων οικονοµιών του κόσµου, µε φιλοδοξίες για ακόµη καλύτερες επιδόσεις. Αν υπάρχει µία λέξη η οποία να συµπυκνώνει όσα διαδραµατίζονται στην οικονοµία της γείτονος Τουρκίας, αυτή είναι αναµφίβολα η λέξη «δυναµισµός».

Στο τηλεοπτικό µήνυµά του για την έλευση του νέου έτους, ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν έκρυβε την ικανοποίησή του: «Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις του ΟΟΣΑ, η Τουρκία θα είναι το 2010 η δεύτερη, µετά τη Νότια Κορέα, ταχύτερα αναπτυσσόµενη οικονοµία, επί συνόλου 30 εξεταζόµενων χωρών, ενώ το 2011 θα είναι η υπ’ αριθµόν ένα ταχύτερα αναπτυσσόµενη οικονοµία. Πιστεύω πως η Τουρκία το νέο έτος θα ακούει το όνοµά της να µνηµονεύεται συχνότερα».


«Οπωσδήποτε αντιµετωπίσαµε προβλήµατα λόγω της κρίσης. Όµως η τουρκική οικονοµία δεν βίωσε τα καταστροφικά φαινόµενα που είδαν πολλοί οικονοµικοί γίγαντες ανά τον κόσµο», πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός αποδίδοντας το γεγονός στις «στέρεες βάσεις» που έθεσε η επταετής διακυβέρνηση της χώρας από το κόµµα του και επικαλούµενος δείκτες όπως ο περιορισµός του πληθωρισµού σε µονοψήφιους αριθµούς ή ο µέσος ρυθµός ανάπτυξης της περιόδου.

Την προηγουµενη, ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωνε στο κόµµα του ότι η Τουρκία είχε επιτύχει, έπειτα από µακρά διαπραγµάτευση, τη σύναψη µε τους δικούς της όρους µιας νέας διετούς συµφωνίας µε το ΔΝΤ, σε αντικατάσταση εκείνης που εξέπνευσε το Μάιο του 2008 και είχε ύψος 10 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο, όταν τον περασµένο Οκτώβριο η Κωνσταντινούπολη γινόταν η µόνη πόλη στα χρονικά που φιλοξενούσε για δεύτερη φορά τη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσµιας Τράπεζας, το κυρίαρχο κλίµα ήταν ότι για πρώτη φορά έπειτα από µισό αιώνα η Τουρκία ήταν σε θέση να αποδεσµευτεί από τη διεθνή βοήθεια (και κηδεµονία). «Δεν χρειαζόµαστε πια την πατερίτσα του ΔΝΤ», υπερηφανευόταν -κάπως πρόωρα- ο Ερντογάν, ενώ ο υπουργός Οικονοµίας Αλί Μπαµπατζάν δήλωνε στη σύνοδο ότι η Τουρκία θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα εγκαταλείψουν την πολιτική χρηµατοπιστωτικής τόνωσης και δεσµευόταν για µείωση του δηµοσιονοµικού ελλείµµατος από 6,6% σε 4% το 2011.

Η θεαµατική έξοδος της Τουρκίας από την οικονοµική κακοδαιµονία στηρίχτηκε κατ΄ αρχήν σε κινήσεις όπως η θέσπιση της νέας λίρας το 2005, οι εκτεταµένες ιδιωτικοποιήσεις και η πολιτική των χαµηλών επιτοκίων.

Το µεγαλυτερο µυστικο της όµως υπήρξε κυρίως πολιτικό, όπως πολιτικές είναι και οι προκλήσεις που αυτή αντιµετωπίζει στο τωρινό σταυροδρόµι. Η καθοδήγηση από το ΔΝΤ, η προώθηση της ενταξιακής πορείας στην Ε.Ε., οι θεσµικές µεταρρυθµίσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του κοινοβουλευτισµού και της ενσωµάτωσης της κουρδικής µειονότητας ήταν οι παράγοντες που δηµιούργησαν κλίµα πολιτικής σταθερότητας και εµπιστοσύνης στην τουρκική οικονοµία.

Αντιστρόφως όµως, αυτές τις µέρες η αναζωπύρωση του κουρδικού προβλήµατος (µε τις βίαιες διαδηλώσεις που ξεσήκωσε η δικαστική απαγόρευση του Κόµµατος Ανοιχτής Κοινωνίας), ο νέος γύρος αντιπαραθέσεων µε το στρατό (που αποκορυφώθηκε µε τις νέες αποκαλύψεις ότι παρακλάδια του δικτύου Εργκένεκον σχεδίαζαν τη δολοφονία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης), αλλά και η υποχώρηση της προοπτικής ένταξης στην Ε.Ε. διαµορφώνουν ένα περιβάλλον περισσότερο ρευστό, που θα θέσει σε δοκιµασία κατά το 2010 τις τουρκικές οικονοµικές φιλοδοξίες.


Πολλά τα deals
Δυναµική επιστροφή στη διεθνή επιχειρηµατική σκηνή

Τα ανοίγµατα της κυβέρνησης Ερντογάν οδηγούν σε οικονοµική διείσδυση, σε µια περιοχή από την οποία είχε αποκοπεί για περίπου έναν αιώνα

Τα διαφοροποιηµένα χαρακτηριστικά της τουρκικής οικονοµίας εξηγούν σε µεγάλο βαθµό και τις αλλαγές που σηµειώθηκαν την προηγούµενη δεκαετία στην εσωτερική και εξωτερική της πολιτική.

Ο οικονοµικός δυναµισµός της πρόσφατης περιόδου συνδέεται εν πολλοίς µε τους λεγόµενους «Τίγρεις της Ανατολίας», τις εξαγωγικού προσανατολισµού µικροµεσαίες επιχειρήσεις (συχνά µε οικογενειακή βάση) που ανθούν στην τουρκική ενδοχώρα και έρχονται να εκθρονίσουν τα «παλιά τζάκια» της Κωνσταντινούπολης, που συνδέονταν µε το παλαιότερο «εθνικο-αναπτυξιακό» µοντέλο και, πολιτικά, µε το «κεµαλικό κατεστηµένο». Στο Κόµµα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν αυτά τα ανερχόµενα στρώµατα της Ανατολίας βρήκαν τον εκφραστή των συντηρητικών αξιών τους αλλά και των εξωστρεφών φιλοδοξιών τους. Αντίθετα, ο τουρκικός στρατός βρέθηκε να δίνει µάχη οπισθοφυλακής για τη διατήρηση όχι µόνο του πολιτικού του ρόλου, αλλά και των οικονοµικών συµφερόντων που ενσαρκώνουν οι πολύπλευρες δραστηριότητες του Μετοχικού Ταµείου του (OYAK).

Αντίστοιχα, στον εκτός των συνόρων χώρο, τα µεσανατολικά ανοίγµατα της κυβέρνησης Ερντογάν λιγότερο αφορούν τις νέες «ισλαµικές ευαισθησίες» της Άγκυρας και περισσότερο την οικονοµική της διείσδυση σε µια «οθωµανική ενδοχώρα», από την οποία είχε αποκοπεί για περίπου έναν αιώνα. Ο όγκος των τουρκικών εξαγωγών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική επταπλασιάστηκε µέσα σε µόλις µία επταετία για να φθάσει τα 31 δισ. δολάρια το 2008. Τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες αναλαµβάνουν έργα από την Αίγυπτο (νέο αεροδρόµιο του Καΐρου) και την Αλγερία ή το Κατάρ µέχρι το ιρακινό Κουρδιστάν, ενώ τον περασµένο Οκτώβριο τουρκικές κυβερνητικές αντιπροσωπείες υπέγραψαν 48 συµφωνίες συνεργασίας µε το Ιράκ και άλλες 40 µε την άλλοτε αντίπαλο Συρία. Παροµοίως, η φιλοδοξία ανάδειξης της Τουρκίας σε κόµβο µεταφοράς ενέργειας (αγωγοί Nabucco, BTC, Blue Stream κ.τ.λ.) οδηγεί ακόµη και στην εξοµάλυνση εξαιρετικά επιβαρυµένων σχέσεων, όπως αυτές µε την Αρµενία…

* Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" της 9ης Ιανουαρίου
Του Κώστα Ράπτη
Capital.gr

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/01/blog-post_6260.html#ixzz0cndzBSqt

Read more...

Ενίσχυση συνεργασίας με Frontex


Tη βοήθεια που παρέχουν τα κράτη-μέλη στην εκπαίδευση των συνοριοφυλάκων και τα μέσα των κρατών-μελών που συμμετέχουν στην άσκηση «ΠΟΣΕΙΔΩΝ», η οποία θα λάβει χώρα μέσα στον Απρίλιο, θα ενισχύσει ο FRONTEX, όπως ανέφερε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του οργανισμού Ilkka Laitinen.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Γρηγόρης Τασούλας μετέβη σήμερα στην έδρα του FRONTEX στη Βαρσοβία, όπου εκπροσώπησε τις ελληνικές θέσεις στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης της ευρωπαϊκής επιχειρησιακής συνεργασίας για την ασφάλεια των συνόρων.


Ο κ. Laitinen δεσμεύτηκε επίσης ότι ο οργανισμός θα υποστηρίξει τη νέα δομή ασύλου που επεξεργάζεται το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας από τα κράτη-μέλη να παρέχουν περισσότερους μεταφραστές και διερμηνείς.

Ενθαρρυντική, τέλος, ήταν η ανταπόκριση που έλαβε η χώρα μας, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για δημιουργία παραρτήματος του FRONTEX στην Ελλάδα. Για το θέμα αυτό θα αποφανθεί το Συμβούλιο του Οργανισμού σε συνάντησή του που θα πραγματοποιηθεί.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Ασφάλειας και Ναυσιπλοϊας Αθανάσιος Χριστόπουλος, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και του Λιμενικού, καθώς και ο Διευθυντής της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Γιάννης Ραπτάκης.

Ο κ. Laitinen παρουσίασε στην ελληνική αντιπροσωπεία τη λειτουργία και τη δομή του οργανισμού, καθώς και θέματα που αφορούν στα κοινά προγράμματα.

NAYTEMPORIKH

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/01/frontex_16.html#ixzz0cncp1mrJ

Read more...

Ισραήλ, Τουρκία, Ελλάδα


Το νέο επεισόδιο στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ δείχνει τη ρευστότητα που επικρατεί στην περιοχή μας και τις αλλαγές που προκύπτουν στην ισορροπία δυνάμεων.

Η Άγκυρα επιδιώκει να αξιοποιήσει και τις σχέσεις της με το Ιράν, αλλά και να αυξήσει τις συναλλαγές σε όλους τους τομείς με τη Ρωσία. Η προσπάθειά της αυτή δείχνει ότι επιδιώκει πλέον να αξιοποιήσει τις οικονομικές της δυνατότητες ως αναδυόμενη αγορά, να διατηρήσει και να αυξήσει τη ροή κεφαλαίων από ισλαμικές χώρες προς τη δική της οικονομία. Η κυβέρνηση Ερντογάν δεν αποβλέπει να διατηρήσει τη θέση της μόνο σαν χωροφύλακας στην περιοχή, στενός συνεργάτης των ΗΠΑ. Παράλληλα με αυτόν το ρόλο (τον οποίο υπηρετούσαν πιστά οι στρατιωτικοί και το βαθύ τουρκικό κράτος), ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να κερδίσει ρόλο οικονομικής περιφερειακής δύναμης για την Τουρκία.


Η σύγκρουση με το Ισραήλ σηματοδοτεί και αυτή την τάση, ενώ συγχρόνως δείχνει ότι θα «πολεμήσει» και το Ισραήλ όσο τα εβραϊκά κεφάλαια στηρίζουν το Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ.

Το Ισραήλ δείχνει να μην έχει βρει τον τρόπο διαχείρισης της νέας τουρκικής πολιτικής. Ο ταπεινωτικός τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε τον Τούρκο πρέσβη με αφορμή μια ταινία δείχνει αδυναμία και έλλειψη καθαρού μυαλού.

Όλ’ αυτά, η αντιπαράθεση Ισραήλ – Τουρκίας και η ρευστότητα στην περιοχή μας, δείχνουν ότι η Αθήνα παρά τις οικονομικές δυσκολίες, πρέπει να αδράξει την ευκαιρία για να πάρει θέση στη σκακιέρα. Πρωτίστως να δείξει ότι είναι έτοιμη να διαδραματίσει ρόλο ανάλογο πάντα με τις δυνατότητάς της.

Απαιτεί αυτό επανακαθορισμό στρατηγικής και τακτικών κινήσεων. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στον απολογισμό των 100 ημερών έδειξε ότι υπάρχουν παρόμοιες σκέψεις.

Μένει να δούμε πρακτικά βήματα, με συγκεκριμένες οικονομικές και πολιτικές συνεργασίες.

Του Σπύρου Σουρμελίδη

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/01/blog-post_4276.html#ixzz0cnOvmTvG

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP