Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Στην Aγκυρα αύριο ο Ισραηλινός υπ. Άμυνας


Σε νέα φάση εισήλθαν οι σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ έπειτα από τις επιθέσεις στη Γάζα και την πρόσφατη κρίση με τον Πρέσβη. Το Ισραήλ ζήτησε συγγνώμη, η κρίση ξεπεράστηκε αλλά τα συμβάντα παραμένουν φρέσκα στις μνήμες. Σε ένα τέτοιο κλίμα λοιπόν αναμένεται αύριο στην Ankara ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ.

Στην πρωτεύουσα βρίσκεται ήδη και ο Πρέσβης της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ Oğuz Çelikkol, ο οποίος εκτέθηκε στη διπλωματική ντροπή του Ισραηλινού υφυπουργού Εξωτερικών Ντάνι Άγιαλον.

Η επίσκεψη Μπάρακ στην τουρκική πρωτεύουσα η οποία ήταν προγραμματισμένη από μήνες, αποκτά μεγαλύτερη σημασία με τις πρόσφατες εξελίξεις.

Ο Ισραηλινός υπουργός κατά τη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψής του στην Τουρκία, θα συναντηθεί με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών Vecdi Gönül και Ahmet Davutoğlu αντίστοιχα.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, του εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού στο Ισραήλ, ανήκει στη «μετριοπαθή» πτέρυγα.

Κατά τις επαφές των σχέσεων που θα συνάψει ο Μπάρακ ο οποίος τάσσεται υπέρ της αποκατάστασης των σχέσεων με την Τουρκία, αναμένεται επίσης να δείξει στην Ankara με διπλωματικό τρόπο ότι δεν συμμερίζεται την προσέγγιση που διατηρεί το «γεράκι», ο υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν ως προς τη χώρα μας.

Στις συνομιλίες θα αξιολογηθούν θέματα συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροπορικών οχημάτων Heron, ένα μέρος των οποίων προβλέπεται να παραδώσει το Ισραήλ στα μέσα Μαρτίου.

Ένα άλλο σημαντικό αντικείμενο συζήτησης θα είναι οι επιθέσεις στη Γάζα.

Η τουρκική κυβέρνηση η οποία είναι απολύτως αντίθετη με την επιχείρηση της Γάζας, σε κάθε ευκαιρία χαρακτηρίζει απαράδεκτο το δράμα της ανθρωπότητας στην περιοχή αυτή του κόσμου. Τα σχετικά μηνύματα θα διατυπωθούν για άλλη μια φορά κατά την επίσκεψη Μπάρακ.

Οι συνομιλίες θα εστιαστούν και στην επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Συρίας με τη μεσολάβηση της Τουρκίας οι οποίες είχαν διακοπεί λόγω των επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Εργατικό Κόμμα θεωρείται πιο ελαστικό σε ότι αφορά τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας.

Στις επαφές που θα έχει ο Ισραηλινός υπουργός στην Ankara παρών θα είναι και ο Πρέσβης Çelikkol η μεταχείριση στον οποίο επιφύλαξε ο υφυπουργός Εξωτερικών Άγιαλον οδήγησε σε κρίση. Ο Τούρκος Πρέσβης σε δηλώσεις του ερχόμενος στην Τουρκία, παρομοίασε αυτά που έγιναν σε σενάριο κινηματογραφικού έργου και είπε «αυτό είναι ένα γεγονός που θα γραφτεί στα βιβλία της ιστορίας της διπλωματίας».

Ο Oğuz Çelikkol κατέστησε σαφές πως ο ερχομός του στην Ankara έχει να κάνει απολύτως με την επίσκεψη Εχούντ Μπάρακ στην Τουρκία και εκτίμησε το εξής:

«Η διπλωματική κρίση έληξε με τη συγγνώμη. Η επιστολή θεωρήθηκε αρκετή».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP