Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Ερντογάν: Θα διερευνηθούν τα περί συνομωσίας του στρατού κατά της κυβέρνησης


Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνηση του θα ζητήσει να διερευνηθεί δικαστικά η συνομωσία που λέγεται ότι εξυφαίνονταν από το Γενικό Επιτελείο για την ανατροπή της κυβέρνησης του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και την ενοχοποίηση του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν.
«Δεν μπορούμε να παραμένουμε θεατές σε μία τέτοια κίνηση εναντίον του ΑΚΡ και της Δημοκρατίας», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Ένταση στις σχέσεις στρατού - κυβέρνησης Ερντογάν πρoκάλεσε έγγραφο που δημοσίευσε η εφημερίδα ΤΑΡΑΦ , σύμφωνα με το οποίο ο στρατός προετοίμαζε σχέδιο δυσφήμησης του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ). Η εφημερίδα δημοσίευσε το τετρασέλιδο σχέδιο, με την υπογραφή ανώτερου αξιωματικού του Ναυτικού που ετοιμάσθηκε τον περασμένο Απρίλιο για την προστασία του «κοσμικού secular καθεστώτος της Τουρκίας» από το ΑΚΡ και το θρησκευτικό κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.
«Αν αποδειχθεί η αυθεντικότητα του εγγράφου, οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν από τα αρμόδια δικαστικά σώματα», τονίζει ανακοίνωση του Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο αντιπρόεδρος του κυβερνητικού κόμματος Μπεκίρ Μποζντάγ χαρακτήρισε ανεπαρκείς τις εξηγήσεις που έδωσε το γραφείο του εισαγγελέα για τις ενδείξεις που υπάρχουν γύρω από την συνωμοσία που αποκάλυψε η εφημερίδα Ταράφ. «Η δήλωση του εισαγγελέα έπρεπε να λέει ρητά ότι το έγγραφο που αποκάλυψε η εφημερίδα δεν υπάρχει και ότι είναι πλαστό», είπε ο κ. Μποζντάγ και σχολίασε ότι οι δηλώσεις του εισαγγελέα αυξάνουν τις υποψίες για την έκταση της συνωμοσίας.

Read more...

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΡΩΣΙΚΑ NIGHT HUNTERS


Τουρκική στρατιωτική αντιπροσωπεία έφτασε στη Ρωσία για να συζητήσει ενδεχόμενη απόκτηση των επιθετικών ελικοπτέρων Mi-28. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο χώρες εξετάζουν συνεργασία.
Στη δεκαετία του ’70 και στις αρχές του ’80, η Τουρκία αγόρασε 32 AH-1P/S Cobra επιθετικά ελικόπτερα στις ΗΠΑ και στη συνέχεια τα αναβάθμισε βάσει των προδιαγραφών των AH-1F. Ο τουρκικός στρατός διαθέτει ακόμη 23 AH-1P/S Cobras. Ωστόσο, οι τουρκικές στρατιωτικές αρχές στα μέσατου ’90 άρχισαν να σκέφτονται την αντικατάστασή τους.
Στο μεταξύ σκέφθηκαν διάφορα μοντέλα επιθετικών ελικοπτέρων συμπεριλαμβανομένου του Ka-50-2 Erdogan, μία παραλλαγή του ρωσικού Ka-50 Black Shark που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία και το Ισραήλ για την Τουρκία. Σε αντίθεση με το Ka-50 στο οποίο οι πιλότοι κάθονται πλάι πλάι, τα καθίσματα στο Erdogan είναι τοποθετημένα στη σειρά όπως στο αμερικανικό ελικόπτερο Cobra.
Ωστόσο, η Τουρκία δεν επέλεξε το ελικόπτερο Kamov για πολιτικούς λόγους, όπως η αυξανόμενη αμερικανική επιρροή στην Τουρκία σε αντίθεση με τη ρωσική. Επιπλέον, η Ρωσία τότε δεν μπορούσε να εγγυηθεί την έγκαιρη παραγωγή του απαιτούμενου αριθμού νέων ελικοπτέρων ή τη συντήρηση μετά την πώληση. Τέλος, το Ka-50 δεν παραγόταν μαζικά ούτε για τον ρωσικό στρατό τότε.

Ένα αναβαθμισμένο Cobra με νέα όπλα και εξοπλισμό ήταν ο πιθανότερος νικητής για Τούρκο ανάδοχο, αλλά το συμβόλαιο τελικά ανατέθηκε σε έναν Ευρωπαίο παραγωγό την άγγλο-ιταλική AgustaWestland, η οποία υπερηφανεύεται ότι είναι ένας «κορυφαίος προμηθευτής ελικοπτέρων».
Η AgustaWestland, της οποίας η προσφορά επιλέχθηκε τον Μάρτιο του 2007, δεσμεύτηκε να συναρμολογήσει 50 πρωτότυπα T129 στην Τουρκία. Ωστόσο, το πρώτο T129 θα παραδοθεί το 2015, ενώ η Τουρκία έχει άμεση ανάγκη ελικόπτερα για να πολεμήσει τους Κούρδους αντάρτες.
Η αγορά 7 μεταχειρισμένων AH-1W Super Cobras το 2008 δεν έλυσε το πρόβλημα. Η Τουρκία χρειάζεται σύγχρονα επιθετικά ελικόπτερα για να καλύψουν το κενό μέχρι το 2015 και για αρκετά ακόμη χρόνια έως ότου οι πιλότοι της μάθουν να πετούν τα ελικόπτερα T129.
Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, η Τουρκία αποφάσισε να αγοράσει ρωσικά μηχανήματα. Επέλεξε το Mi-28N Night Hunter, το οποίο, σε αντίθεση με το Ka-50, παράγεται μαζικά από τη δεκαετία του ’80 και το προμηθεύονται και οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Η Τουρκία ίσως αγοράσει από 12 έως 32 ελικόπτερα εντός δύο ή τριών ετών. Δεν είναι σαφές αν θέλει τα ελικόπτερα με ή χωρίς άνωθεν ραντάρ, κάτι που αποτελεί ιδιαιτέρως ακριβή επιλογή.
Ο τουρκικός στρατός κάποια στιγμή είχε σκεφτεί να αγοράσει το Mi-24 Crocodile, το οποίο έχει πολλά κοινά δομικά στοιχεία με το Mi-28. Το πολλαπλών ρόλων ελικόπτερο Mi-17 χρησιμοποιείται στην Τουρκιά και στρατιωτικές, αστυνομικές και πολιτικές επιχειρήσεις.
Να σημειωθεί ότι τα ελικόπτερα Mil χρησιμοποιούνται για χρόνια σε παρόμοιο έδαφος στον Καύκασο, την κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή. Επιπροσθέτως, η επιρροή και οι σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία έχουν αυξηθεί σημαντικά και πολλές διαφορές σε διμερή ζητήματα έχουν αμβλυνθεί από τη δεκαετία του ’90.
Επομένως, η Τουρκία θα μπορούσε να αγοράσει τα Mi-28, των οποίων η ιστορία τα τελευταία 20 χρόνια καθώς και τα αρχικά αποτελέσματα από τη χρήση τους σε μάχη δείχνουν ότι αυτό το εξαιρετικά ευπροσάρμοστο ελικόπτερο θα μπορούσε να παραμείνει σε χρήση ακόμα και αφού ξεκινήσει η συναρμολόγηση των T129 στην Τουρκία.
Και η τελευταία πινελιά: οι προδιαγραφές ωφέλιμου φορτίου προστασίας και μάχης του T129 είναι χαμηλότερες από αυτές του Mi-28.

Read more...

Ικανοποιημένος ο Έρογλου από την Τουρκία


"Η ένταξη των Ελληνοκυπρίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι που δυσχεραίνει την προσπάθεια για επίτευξη λύσης", ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Κοκσάλ Τοπτάν.
Ο Τοπτάν, που πραγματοποίησε παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, είχε το Σάββατο συνάντηση με τον ψευδοπρωθυπουργό Ντερβίς Ερογλου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο, στα πλαίσια της συνάντησης ο Πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ανέφερε ότι η χώρα του επιδιώκει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και ότι η Τουρκία στηρίζει την επιθυμία του τ/κ "λαού" για λύση. Από την πλευρά του, ο κ. Ερογλου υποστήριξε ότι η Κύπρος είναι "εθνική υπόθεση" τόσο της Τουρκίας όσο και του τ/κ "λαού".

Πάντως λίγο ενωρίτερα ο Έρογλου σε δηλώσεις του στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου κατά την επιστροφή του από την Τουρκία, όπου πραγματοποίησε "επίσημη" επίσκεψη, είχε δηλώσει ότι ο ίδιος και η ψευδοκυβέρνηση γνωρίζουν το τι πρέπει να κάνουν και δεν χρειάζονται υποδείξεις από την Άγκυρα.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας "Κίπρις" ο Έρογλου είπε επίσης ότι η Άγκυρα θα τους παράσχει την απαιτούμενη βοήθεια, ενώ εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του από τις επαφές που είχε στην τουρκική πρωτεύουσα. Πρόσθεσε ότι η θερμή υποδοχή διέψευσε τα όσα λέγονταν για τις σχέσεις του κόμματός του με το κόμμα του Τούρκου Πρωθυπουργού.
Απέδωσε τέλος την υποδοχή με στρατιωτικές τιμές που έτυχε στην Άγκυρα, στη σημασία που αποδίδει η Τουρκία στο ψευδοκράτος. Να σημειωθεί ότι ο κ. Έρογλου, σύμφωνα με την "Κίπρις" είχε στην Τουρκία συναντήσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ, τον Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Τζεμίλ Τσιτσέκ.

Read more...

Η Χουριέτ αξιολογεί το Κυπριακό μέσα από τα αποθέματα πετρελαίου


Την Καρπασία για τα πετρέλαια θέλει η ελληνοκυπριακή πλευρά σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ, το οποίο ωστόσο βρίθει αναληθειών. Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και σε παζάρια, με Τούρκο αξιωματούχο να δηλώνει ότι οι Ε/Κ πιό εύκολα μπορούν να πάρουν την Σμύρνη παρά τη χερσόνησο
"Πιο εύκολο είναι να δοθεί η Σμύρνη παρά η Καρπασία", φέρεται να δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ. Πάντως σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει στην επιστροφή της Καρπασίας επειδή εκεί βρίσκονται πετρέλαια! Προφανώς η εφημερίδα αγνοεί ότι οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης!
Το δημοσίευμα της Χουριέτ, το οποίο υπογράφει ο ανταποκριτής της στα κατεχόμενα Ομέρ Μπιλγκέ, έχει τίτλο "Πόλεμος Πετρελαίων στην Κύπρο" και υποστηρίζει ότι νέος στόχος των Ε/Κ έγινε τώρα η Καρπασία, αγνοώντας ότι δεν είναι καινούριο αίτημα.

Μάλιστα η εφημερίδα επικαλείται και ανώτατο Τούρκο αξιωματούχο ο οποίος διατηρώντας την ανωνυμία του φέρεται να κάνει δήλωση στην Χουριέτ: "Ακόμη και ο Ισμέτ Ινονού το 1964, παρόλο που τότε δεν υπήρχαν στην μέση τα πετρέλαια, δεν είχε παραιτηθεί από την Καρπασία. Ο τότε διαμεσολαβητής για το Κυπριακό, πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άτσεσον, είχε προτείνει στην Τουρκία μόνο την Καρπασία. Ο Ινονού αποδέχτηκε αμέσως, οι Ε/Κ αρνήθηκαν. Αν οι Ε/Κ ήθελαν τη Σμύρνη στη θέση της Καρπασίας θα την έπαιρναν πιο εύκολα. Δηλαδή πρέπει να καταλάβουν πόσο δύσκολο είναι να δώσουμε την Καρπασία", φέρεται να είπε ο Τούρκος αξιωματούχος!
Και στρατηγική
Πάντως σύμφωνα με τη Χουριέτ η οποία υποστηρίζει -χωρίς ωστόσο να υπάρχουν στοιχεία- ότι τα αποθέματα πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αξίας 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η ε/κ πλευρά έχει στρατηγική για την Καρπασία. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, το να αφεθεί η Καρπασία στους Ε/Κ σημαίνει να αφεθεί στην ε/κ πλευρά και η υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της περιοχής.
Και σε αυτό το σημείο ο αρθρογράφος της εφημερίδας αγνοεί ότι η υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης και όχι των πολιτειών.
Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα στα ανοιχτά της Καρπασίας υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου και σε αυτά στοχεύει η ε/κ πλευρά!
Η Χουριέτ γράφει πως αν δοθεί η Καρπασία στην ελληνοκυπριακή πλευρά, τότε τα εδάφη της τουρκοκυπριακής πολιτείας (αν και αντί για τ/κ πολιτεία λέει ΤΔΒΚ) θα περιοριστούν στα 26,97.
Ωστόσο η τ/κ πλευρά είναι αποφασισμένη να μην πέσει κάτω από το 30%. Σύμφωνα με την εφημερίδα στόχος της ε/κ πλευράς είναι να στείλει στο Ριζοκάρπασο 15 χιλιάδες Ε/Κ.

Read more...

Χουριέτ: "Οι Έλληνες μας απειλούν"


"Ο Ελληνας Υφυπουργός απειλεί", είναι ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος της εφημερίδας «Χουριέτ», το οποίο αναφέρεται στην επίσκεψη του Υφυπουργού Εσωτερικών της Ελλάδας Κωνσταντίνου Μπίτσιου στην Αγκυρα, όπου είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Οσμάν Γκιουνές για το θέμα της λαθρομετανάστευσης από την Τουρκία.
Μιλώντας σε ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων χθες βράδυ, ο κ. Μπίτσιος δήλωσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι το θέμα της λαθρομετανάστευσης στα ελληνικά νησιά και στην Αθήνα έχει φτάσει στο απροχώρητο για την Ελλάδα και τόνισε ότι ήλθε ο ίδιος στην Άγκυρα για να μιλήσει με την τουρκική Κυβέρνηση σχετικά με την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα αυτό.

Μιλώντας στους Τούρκους δημοσιογράφους μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, ο κ. Μπίτσιος είπε ότι απέσπασε θετικές εντυπώσεις ότι η Τουρκία θα κάνει προσπάθειες για την βελτίωση της συνεργασίας με την Ελλάδα στο θέμα αυτό.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Μπίτσιος είπε ότι στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής αν η Τουρκία δηλώσει τις ανάγκες που έχει στο θέμα αυτό, τόσο η Ελλάδα όσο και η ΕΕ θα βοηθήσουν την Τουρκία.
Πέρσι 148.000 λαθρομετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα, δήλωσε ο κ. Μπίτσιος, ο οποίος τόνισε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στα όρια της.
"Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί θα φέρουμε το θέμα αυτό στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας", δήλωσε ο κ. Μπίτσιος, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Χουριέτ».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν αυτό αποτελεί απειλή, ο κ. Μπίτσιος απάντησε, σύμφωνα με την εφημερίδα, "όχι, αποτελεί γεγονός".
Αναφερόμενος στο πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας για το θέμα της λαθρομετανάστευσης, ο Ελληνας Υφυπουργός ζήτησε την καλύτερη εφαρμογή του πρωτοκόλλου από πλευράς της Τουρκίας.
"Η Τουρκία θα πρέπει να κάνει περισσότερες προσπάθειες για τον έλεγχο των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της", είπε ο κ. Μπίτσιος.
Τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ελληνας Υφυπουργός αναφέρθηκε στα νέα αυστηρά μέτρα που πρόκειται να πάρει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης.

Read more...

Οι Τούρκοι στρατηγοί αμφισβητούν τις τελευταίες συλλήψεις


Ο αρχηγός του τουρκικού στρατού αμφισβήτησε την αυθεντικότητα ενός στρατιωτικού σχεδίου που φέρεται ότι επιχειρεί τη δυσφήμηση του ισλαμικού Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης και την ενοχοποίηση ενός πανίσχυρου θρησκευτικού κινήματος, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ.
Ο στρατός, η ηγεσία του οποίου βρίσκεται από καιρό σε διαμάχη με την κυβέρνηση για τον προσανατολισμό της χώρας, πέρασε στην άμυνα για το σχέδιο αυτό.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θα ζητήσει τη δικαστική έρευνα για το σχέδιο που δημοσίευσε η εφημερίδα Ταράφ, σύμφωνα με το οποίο ο στρατός σκοπεύει να εμποδίσει το Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης και το θρησκευτικό κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν «να καταστρέψουν την κοσμική τάξη της Τουρκίας και να την αντικαταστήσουν με ισλαμικό κράτος».
Ανώτερος αξιωματικός του Ναυτικού κατηγορείται για τη σύνταξη του τετρασέλιδου αυτού σχεδίου, τον Απρίλιο.
«Πήραμε καταθέσεις από ανθρώπους που έχουν σχέση με το θέμα αυτό. Τούς ρωτήσαμε και μάς απάντησαν ότι δεν έκαναν κάτι τέτοιο. Κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές ύστερα από τεχνικές αναλύσεις διαπιστώθηκε ότι κανένα τέτοιο κείμενο δε γράφτηκε σε αυτούς», δήλωσε ο στρατηγός Ιλκέρ Μπασπούγκ, αρχηγός του τουρκικού στρατού στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Χουριέτ.
Ωστόσο, ο Τούρκος στρατηγός αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν πιστεύει ότι υπάρχει ή όχι ένα τέτοιο κείμενο και τόνισε ότι μόνο ο στρατιωτικός εισαγγελέας είναι αρμόδιος να κάνει μια τέτοια δήλωση.
Έτσι, και για τον πλέον αδαή επί των Τουρκικών θεμάτων και του πολέμου που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της Τουρκίας μεταξύ Κεμαλικών και Ισλαμιστών (Στρατού και Ερντογάν), διαφαίνεται πλέον μία τάση των στρατηγών να μην αποδέχονται την συνέχιση της υπάρχουσας κατάστασης των διώξεων στρατιωτικών και της διαπόμπευσής τους στην τουρκική κοινή γνώμη, προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις, όπως άλλωστε σχολίασε και ο Τούρκος αρχηγός στρατού, Ιλκέρ Μπασπούγ.
Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει υπάρξει η αντίδραση, που όλοι αναμένουν, από την πλευρά του στρατού και που ίσως να είναι ιδιαίτερα δυναμική και να έχει σαν σκοπό την κατάλυση του υπάρχοντος πολιτεύματος...

Read more...

Νέα τουρκική πρόκληση σε ώτα μη ακουόντων…


Σε νέα πρόκληση προχώρησε η Τουρκία, όταν την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης αεροσκαφών CL-215 στο αεροδρόμιο της Σάμου, Τούρκοι ελεγκτές αεράμυνας, ειδοποίησαν τα αεροσκάφη να απομακρυνθούν διότι πετούσαν σε… τουρκικό εναέριο χώρο!
Την είδηση έδωσε πρώτος ο δημοσιογράφος Δήμος Βερύκιος από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ.


Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει το «defencenet.gr», επειδή οι Τούρκοι εξέπεμπαν σε συχνότητες τις οποίες δεν χρησιμοποιούσαν τα Canadair, το περιστατικό έγινε γνωστό αργότερα όταν αναλύθηκαν τα δεδομένα που είχαν καταγράψει οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το περιστατικό αποδεικνύει, ακόμη και για τους πλέον δύσπιστους, το ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν έχει αλλάξει πολιτική, αλλά επιδιώκει να εκμεταλλευτεί μια τυπική δραστηριότητα εντός ελληνικού εναέριου χώρου και να την «βαφτίσει»… ελληνοτουρκική διαφορά.

Και όλα τη στιγμή που συνέρχεται σήμερα το ΚΥΣΕΑ για να αποφασίσει περαιτέρω μείωση των κονδυλίων για την εθνική άμυνα. Η ελληνική πολιτική ηγεσία παρακολουθεί άβουλα τις εξελίξεις, αντιμετωπίζοντάς τις σαν ένα απλό «λογιστικό πρόβλημα» και όχι ως μια κατάσταση που συνιστά μεγάλο κίνδυνο για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα…

Read more...

ΝΕΑ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.


Ο Τ. Ερντογάν ανακοίνωσε τη δικαστική διερεύνηση συνομωσίας που λέγεται ότι εξυφαίνονταν από το Γενικό Επιτελείο για την ανατροπή της κυβέρνησης.-

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνηση του θα ζητήσει να διερευνηθεί δικαστικά η συνομωσία που λέγεται ότι εξυφαίνονταν από το Γενικό Επιτελείο για την ανατροπή της κυβέρνησης του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και την ενοχοποίηση του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Δεν μπορούμε να παραμένουμε θεατές σε μία τέτοια κίνηση εναντίον του ΑΚΡ και της Δημοκρατίας», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Ένταση στις σχέσεις στρατού - κυβέρνησης Ερντογάν πρoκάλεσε έγγραφο που δημοσίευσε η εφημερίδα ΤΑΡΑΦ , σύμφωνα με το οποίο ο στρατός προετοίμαζε σχέδιο δυσφήμησης του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ).

Η εφημερίδα δημοσίευσε το τετρασέλιδο σχέδιο, με την υπογραφή ανώτερου αξιωματικού του Ναυτικού που ετοιμάσθηκε τον περασμένο Απρίλιο για την προστασία του «κοσμικού secular καθεστώτος της Τουρκίας» από το ΑΚΡ και το θρησκευτικό κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Αν αποδειχθεί η αυθεντικότητα του εγγράφου, οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν από τα αρμόδια δικαστικά σώματα», τονίζει ανακοίνωση του Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο αντιπρόεδρος του κυβερνητικού κόμματος Μπεκίρ Μποζντάγ χαρακτήρισε ανεπαρκείς τις εξηγήσεις που έδωσε το γραφείο του εισαγγελέα για τις ενδείξεις που υπάρχουν γύρω από την συνωμοσία που αποκάλυψε η εφημερίδα Ταράφ.

«Η δήλωση του εισαγγελέα έπρεπε να λέει ρητά ότι το έγγραφο που αποκάλυψε η εφημερίδα δεν υπάρχει και ότι είναι πλαστό», είπε ο κ. Μποζντάγ και σχολίασε ότι οι δηλώσεις του εισαγγελέα αυξάνουν τις υποψίες για την έκταση της συνωμοσίας.

Read more...

Γιορτή Κερασιού 2009, με έντονο Τουρκικό χρώμα


Πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 12 έως και 14 Ιουνίου 2009, στους Ασωμάτους Ροδόπης και για 9η συνεχόμενη χρονιά η γιορτή του κερασιού, υπό την αιγίδα του Δήμου Σώστου.

Στις εκδηλώσεις, οι οποίες είχαν έντονη την παρουσία του μειονοτικού στοιχείου του Νομού, αλλά και άρωμα από την γειτονική Τουρκία, έλαβαν μέρος καλλιτεχνικά συγκροτήματα από την Ελλάδα, με χριστιανούς και μουσουλμάνους καλλιτέχνες, και από την Τουρκία, με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων άλλα και Τούρκων τραγουδιστών.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει για την έναρξη των εκδηλώσεων, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Ιουνίου, στην οποία συμμετείχε το σύνολο των παραγόντων της Μουσουλμανικής Μειονότητας, αλλά και εκπρόσωπος της Περιφέρειας ΑΜΘ, ο Νομάρχης Ροδόπης κ. Γιαννακίδης και ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ κ. Πεταλωτής, οι οποίοι απεύθυναν και σύντομο χαιρετισμό.


Την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων, κήρυξε ο Δήμαρχος Σώστη, Καδή Ισμέτ και ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας στην Κομοτηνής, Μουσταφά Σάρνιτς, τον Βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ, κ. Χατζηοσμάν, ενώ κλήθηκαν να απευθύνουν χαιρετισμό και οι καλεσμένοι τρεις Δήμαρχοι από την γειτονική Τουρκία. (ο Δήμαρχος Υψάλων και 2 Δήμαρχοι από Δήμους της Προύσσας και της Άγκυρας). Στο τέλος της τελετής έναρξης απονεμήθηκαν σε όλους τους επίσημους προσκεκλημένους, αναμνηστικά δώρα ενώ έγινε και διανομή κερασιών.

Το περιεχόμενο των δηλώσεων τόσο των τοπικών παραγόντων, όσο και των Τούρκων φιλοξενούμενων ήταν μέσα στα πλαίσια του πολιτισμικού νοήματος και περιεχομένου της γιορτής του κερασιού και δεν περιείχε κάποιο νόημα ή αιχμή πολιτικής χροιάς (ασχέτως αν εμμέσως πλην σαφώς, πίσω από την όλη προσπάθεια φαίνεται ως ο υπ’ αριθμόν 1 χορηγός το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, ενώ ήταν διάχυτη η αίσθηση τουρκοποίησης των εκδηλώσεων).

Υπολογίζεται ότι, πάνω από είκοσι χιλιάδες επισκέπτες συνολικά, επισκέφτηκαν το χώρο των εκδηλώσεων κατά το τριήμερο 12 έως 14 Ιουνίου 2009, ενώ το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων ήταν την Κυριακή 14 Ιουνίου, τελευταία ημέρα της γιορτής.

Η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι χρόνο με το χρόνο, η γιορτή κερασιού δεν εξυπηρετεί πλέον το σκοπό για τον οποίο ξεκίνησε ως ιδέα και ως θεσμός, δηλαδή την ανάδειξη του κερασιού ως τοπικό προϊόν και την προβολή του στο ευρύ κοινό. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τα πρώτα χρόνια των εκδηλώσεων υπήρχαν ανάλογα διαφημιστικά σποτ, από την ΕΡΤ (ΕΤ-3), επειδή όμως η γιορτή μετεξελίχθηκε σε «τουρκική υπόθεση», με την κρατική TRT, να καλύπτει δημοσιογραφικά και ειδησεογραφικά τις εκδηλώσεις (σύντομα θα τις παρακολουθήσουμε στην εβδομαδιαία εκπομπή του TRT international, που αναφέρεται στην Θράκη μας), η γιορτή απέκτησε πολιτική χροιά και έκφραση και παρουσιάζεται ως η «μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση της Μειονότητας» στο χώρο της Θράκης.


Read more...

Διευρύνονται οι επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ.


Συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων, κατά των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ

Οι επιχειρήσεις πραγματοποιούνται στην οροσειρά Τζούντι (Cudi), κατά μιας ομάδας Κούρδων ανταρτών.

Οι Κούρδοι αντάρτες του ΡΚΚ, περικυκλώθηκαν από αέρα και ξηρά.

Συγκρούσεις διεξάγονται και σε άλλες περιοχές.

Ενώ κοιλάδες και βραχώδης περιοχές βομβαρδίζονται με ελικόπτερα και πυροβολικό στα σύνορα με το Ιράκ, αλλά και εντός αυτού.

Οι επιχειρήσεις εντείνονται στις περιοχές Χισάρ (Hisar), Ντεντελέρ (Dedeler), Τσαγλαγιάν (Çağlayan), Κογιουνορέν (Koyunören) και Κορσελί (Körseli).

Στις περιοχές των επιχειρήσεων μεταφέρθηκαν τεθωρακισμένα άρματα και κομάντο.

Έχουν κλείσει όλοι οι πιθανοί δρόμοι διαφυγής των Κούρδων, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των Τούρκων

Ανακοινώθηκε ότι οι επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνουν και τις περιοχές Μπέιτουσεμπάμπ (Beytüşebap) και Τσουκούρτζα (Çukurca).


Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP