Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Γιορτή Κερασιού 2009, με έντονο Τουρκικό χρώμα


Πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 12 έως και 14 Ιουνίου 2009, στους Ασωμάτους Ροδόπης και για 9η συνεχόμενη χρονιά η γιορτή του κερασιού, υπό την αιγίδα του Δήμου Σώστου.

Στις εκδηλώσεις, οι οποίες είχαν έντονη την παρουσία του μειονοτικού στοιχείου του Νομού, αλλά και άρωμα από την γειτονική Τουρκία, έλαβαν μέρος καλλιτεχνικά συγκροτήματα από την Ελλάδα, με χριστιανούς και μουσουλμάνους καλλιτέχνες, και από την Τουρκία, με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων άλλα και Τούρκων τραγουδιστών.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει για την έναρξη των εκδηλώσεων, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Ιουνίου, στην οποία συμμετείχε το σύνολο των παραγόντων της Μουσουλμανικής Μειονότητας, αλλά και εκπρόσωπος της Περιφέρειας ΑΜΘ, ο Νομάρχης Ροδόπης κ. Γιαννακίδης και ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ κ. Πεταλωτής, οι οποίοι απεύθυναν και σύντομο χαιρετισμό.


Την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων, κήρυξε ο Δήμαρχος Σώστη, Καδή Ισμέτ και ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας στην Κομοτηνής, Μουσταφά Σάρνιτς, τον Βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ, κ. Χατζηοσμάν, ενώ κλήθηκαν να απευθύνουν χαιρετισμό και οι καλεσμένοι τρεις Δήμαρχοι από την γειτονική Τουρκία. (ο Δήμαρχος Υψάλων και 2 Δήμαρχοι από Δήμους της Προύσσας και της Άγκυρας). Στο τέλος της τελετής έναρξης απονεμήθηκαν σε όλους τους επίσημους προσκεκλημένους, αναμνηστικά δώρα ενώ έγινε και διανομή κερασιών.

Το περιεχόμενο των δηλώσεων τόσο των τοπικών παραγόντων, όσο και των Τούρκων φιλοξενούμενων ήταν μέσα στα πλαίσια του πολιτισμικού νοήματος και περιεχομένου της γιορτής του κερασιού και δεν περιείχε κάποιο νόημα ή αιχμή πολιτικής χροιάς (ασχέτως αν εμμέσως πλην σαφώς, πίσω από την όλη προσπάθεια φαίνεται ως ο υπ’ αριθμόν 1 χορηγός το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, ενώ ήταν διάχυτη η αίσθηση τουρκοποίησης των εκδηλώσεων).

Υπολογίζεται ότι, πάνω από είκοσι χιλιάδες επισκέπτες συνολικά, επισκέφτηκαν το χώρο των εκδηλώσεων κατά το τριήμερο 12 έως 14 Ιουνίου 2009, ενώ το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων ήταν την Κυριακή 14 Ιουνίου, τελευταία ημέρα της γιορτής.

Η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι χρόνο με το χρόνο, η γιορτή κερασιού δεν εξυπηρετεί πλέον το σκοπό για τον οποίο ξεκίνησε ως ιδέα και ως θεσμός, δηλαδή την ανάδειξη του κερασιού ως τοπικό προϊόν και την προβολή του στο ευρύ κοινό. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τα πρώτα χρόνια των εκδηλώσεων υπήρχαν ανάλογα διαφημιστικά σποτ, από την ΕΡΤ (ΕΤ-3), επειδή όμως η γιορτή μετεξελίχθηκε σε «τουρκική υπόθεση», με την κρατική TRT, να καλύπτει δημοσιογραφικά και ειδησεογραφικά τις εκδηλώσεις (σύντομα θα τις παρακολουθήσουμε στην εβδομαδιαία εκπομπή του TRT international, που αναφέρεται στην Θράκη μας), η γιορτή απέκτησε πολιτική χροιά και έκφραση και παρουσιάζεται ως η «μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση της Μειονότητας» στο χώρο της Θράκης.


Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP