Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Λαθρεμπόριο ναρκωτικών χρηματοδοτούσε Τούρκους αξιωματούχους της Εργκένεκον


Το λαθρεμπόριο ναρκωτικών αποτέλεσε τη βασική πηγή εσόδων της ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης Εργκένεκον, σύμφωνα και με νέες αποκαλύψεις του Τουρκικού τύπου. Η διαπλοκή της ακροδεξιάς και παραστρατιωτικών κύκλων είναι παλιά ιστορία ευρέως γνωστή στην Τουρκία, και πιστεύεται ότι ανάγεται ήδη στη δεκαετία του 1960, αν όχι νωρίτερα. Εξίσου γνωστή είναι και η συνεργασία στελεχών της αστυνομίας με τους λαθρεμπόρους ναρκωτικών και άλλες εγκληματικές οργανώσεις.

Σειρά σκανδάλων τη δεκαετία του 1990 έφερε στη δημοσιότητα τη διαπλοκή των μονάδων ειδικού πολέμου, της ασφάλειας και των μυστικών υπηρεσιών με την ακροδεξιά και το οργανωμένο έγκλημα, διαπλοκή που ονομάσθηκε «το βαθύ κράτος», Ήταν μία δύσκολη περίοδος όπου το τουρκικό αυτό πρακράτος έλεγχε τη χώρα, και οι δολοφονίες και «εξαφανίσεις» δημοσιογράφων αποτελούσαν φαινόμενο καθημερινό.


Η σημερινή κυβέρνηση Έρντογαν αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εξάρθρωση του «βαθέος κράτους», όχι μόνο για λόγους ιδεολογικούς: με δεδομένες τις αποκαλύψεις για τα σχέδια «εμμέσου πραξικοπήματος» που κατέστρωνε η Εργκένεκον, στοχεύοντας να προκαλέσει την «απαραίτητη» για την απομάκρυνση της κυβέρνησης κοινωνική αναταραχή, η σημερινή κυβέρνηση γνωρίζει πως η εξάρθρωση των ανέλεγκτων αυτών κέντρων εξουσίας αποτελεί για την ίδια ζήτημα επιβίωσης. Έχει ξεκινήσει μία περίοδος κάθαρσης, στην οποία η κυβέρνηση έχει βρει σημαντική στήριξη από τις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας και την ΕΕ, με την οποία η Τουρκία βρίσκεται σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Οι συλλήψεις των υπόπτων για συμμετοχή στην Εργκένεκον και η προσαγωγή τους σε δίκη έδωσε μεγάλη ώθηση στις αποκαλύψεις για τη δράση, παλαιότερα αλλά και πολύ πρόσφατα, του παρακράτους.

Η εφημερίδα Ταράφ, εκφραστής της φιλελεύθερης διανόησης, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αποκαλύψεων σχετικά με το παρακράτος και τις πραξικοπηματικές μηχανεύσεις εντός του στρατεύματος. Προηγούμενα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου αποκάλυπταν ότι η Ερκένεκον στόχευε να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της με τα έσοδα του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο η JITEM είχε χρηματοδοτήσει, τη δεκαετία του 1980 και 1990, το «βρώμικο πόλεμο» κατά των Κούρδων. Ο πρώην αρχηγός της JITEM αντιστράτηγος Βελί Κιουτσούκ, εξάλλου, έχει συλληφθεί ως ηγετικό στέλεχος της Εργκένεκον.

Ο φιλοκυβερνητικός τύπος κατήγγειλλε εδώ και καιρό περιστατικά συνεργασίας των κρατικών αρχών με τη μαφία των ναρκωτικών κατά τη δεκαετία 1990 – 1999. Σύμφωνα με προηγούμενα δημοσιεύματα, οι ίδιες οι κρατικές αρχές διοργάνωσαν επιχείρηση και βύθισαν στα ανοικτά της Κύπρου το πλοίο Κισμετίμ 1 το 1991, ανακοινώνοντας ότι στο ναυάγιο βρίσκονταν τρεις τόνοι ηρωίνης. Η ηρωίνη, ωστόσο, είχε αφαιρεθεί πριν το ποίο βυθιστεί, και διοχετεύθηκε στην αγορά από στελέχη της ασφάλειας. Τα έσοδα μοιράσθηκαν η Ερκένεκον, δύο δημόσιοι υπάλληλοι και ένας έμπορος ναρκωτικών.

Την περασμένη Τρίτη, η Ταράφ προκάλεσε αίσθηση δημοσιεύοντας συνέντευξη με τον Τούρκο λαθρέμπορο ναρκωτικών Χιουσεΐν Μπαϊμπασίν, που κρατείται από τις Ολλανδικές αρχές. Ο Μπαϊμπασίν επιβεβαίωσε στην Ταράφ ότι το πλοίο Κισμετίμ 1 δεν έφερε φορτίο ηρωίνης όταν το βύθισαν οι αρχές, πρόσθεσε δε ότι αυτές κατέσχεσαν τους τρεις τόνους ηρωίνης σε ένα άλλο πλοίο, το Lucky - S το οποίο επίσης βυθίστηκε σε ειδική επιχείρηση. Τόνοι ηρωίνης διοχετεύθηκαν στις αγορές απευθείας από κρατικούς λειτουργούς, σημείωσε ο πρώην λαθρέμπορος. Ο Μπαϊμπασίν, κατά το δημοσίευμα, έχει αποστείλει στην εισαγγελία Κωνσταντινουπόλεως οκτασέλιδη επιστολή με πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή κρατικών υπαλλήλων, αλλά και συλληφθέντων για συμμετοχή στην Εργκένεκον, στη λαθρεμπορεία ναρκωτικών.

Ο Μπαϊμπασίν μίλησε για «σχέση συνεργασίας» ανάμεσα στο Βελί Κιουτσούκ και τον υποδιευθυντή της Γενικής Υπηρεσίας Ασφαλείας Εμίν Ασλάν, που συνελήφθη πρόσφατα για συνεργασία με δίκτυα λαθρεμπόρων ηρωίνης. Ο Ασλάν γνώριζε τα πάντα για τη διακίνηση ηρωίνης στην αγορά από κρατικά στελέχη, διατείνεται ο κρατούμενος λαθρέμπορος. Ως στέλεχος της ασφάλειας προμήθευσε τον Κιουτσούκ με έξι ψεύτικα διαβατήρια, ταυτότητες και άδειες οπλοφορίας. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μπαϊμπασίν, οι αρχές προέβησαν σε δολοφονίες προκειμένου να κρατηθεί η συνεργασία κράτους –JITEM-υποκόσμου κρυφή. Οι έμποροι ναρκωτικών της Τουρκίας έστελναν όπλα στο Αφγανιστάν και έπαιρναν για αντάλλαγμα ηρωίνη, καταλήγει.

Όσο εξακολουθεί η δίκη της Ερκένεκον, που αναμένεται να διαρκέσει επί μακρό διάστημα, η τουρκική κοινή γνώμη αναμένει να βρεθεί απάντηση σε πολλές μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστες δολοφονίες, αλλά και να φωτισθούν άγνωστες πτυχές της δράσης των παρακρατικών.

Newstime.gr

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/01/blog-post_6005.html#ixzz0c3DvxQOb

Read more...

Χειμερινά Σπόρ,μέσο πρόληψης της ένταξης Εφήβων Κούρδων στο PKK


Στην τελευταία προσπάθεια για να κρατήσει τους εφήβους στις ορεινές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας μακριά απο το να ανταχθούν στις δυνάμεις των Κούρδων Ανταρτών του PKK η τουρκική κυβέρνηση έχει καταλήξει σε μια πρωτότυπη ιδέα: να τους διδάξει πώς να κάνουν σκι.

Έως και 40 κέντρα για σκι και άλλα χειμερινά σπορ θα ανοίξουν σε περιοχές με μεγάλο ύψος χιονιού δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός αθλητισμού, Φαρούκ Ozak, σε τοπικά μέσα ενημέρωσης το περασμένο Σαββατοκύριακο. «Νομίζω ότι το έργο αυτό είναι εξίσου σημαντικό από την άποψη τόσο του αθλητισμού όσο και από κοινωνική άποψη," είπε χαρακτηριστικά.


Σε μια περιοχή που η έλλειψη θέσεων εργασίας είναι μια πραγματικότητα και οι προοπτικές για τους νέους είναι ανύπαρκτες, το τουρκικό κράτος επιχειρεί να να κατευθύνει την ενέργεια των Κούρδων παιδιών και εφήβων (που αντιμετωπίζεται ως πιθανοί μελλοντικοί μαχητές του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος ΡΚΚ,) σε ειρηνικά κανάλια.

Το σχέδιο του κ. Ozak αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της κυβέρνησης να βρεθεί μια μη βίαιη λύση στο κουρδικό ζήτημα μετά από 25 χρόνια αγώνα μεταξύ του τουρκικού στρατού και του PKK που έχει στοιχίσει την ζωή σε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.
thenational.ae

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/01/pkk.html#ixzz0c3D8dXJz

Read more...

Ελληνοτουρκικές οικονομικές σχέσεις: μια αποτίμηση


Του Ιωαννη Ν. Γρηγοριαδη*

Δέκα χρόνια μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ελσίνκι και τη ριζική αλλαγή της ελληνικής στρατηγικής για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί στα διμερή διπλωματικά ζητήματα.

Εντυπωσιακή όμως είναι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών οικονομικών σχέσεων. Ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών από μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στις αρχές της δεκαετίας του 1990 πλησίασε τα δυόμισι δισεκατομμύρια δολάρια το 2008, με προοπτικές περαιτέρω ανόδου.


Οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία έφθασαν στο επίπεδο-ρεκόρ των έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων με την εξαγορά το 2006 της πέμπτης μεγαλύτερης τουρκικής τράπεζας «Φινάνσμπανκ» από την Εθνική Τράπεζα αντί του συνολικού ποσού των πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εξαγορά αυτή, η μεγαλύτερη επένδυση από ελληνική εταιρεία εκτός συνόρων, συνάντησε ισχυρές πολιτικές αντιδράσεις, δικαιώθηκε όμως πλήρως βάσει των οικονομικών της αποτελεσμάτων.

Η ισχυρή κερδοφορία της «Φινάνσμπανκ» επέτρεψε την απόσβεση σημαντικού μέρους του επενδεδυμένου κεφαλαίου σε μικρό χρονικό διάστημα. Παρά την κοινή πεποίθηση ότι η ελληνική και η τουρκική οικονομία ήταν φύσει ανταγωνιστικές, η βελτίωση των διμερών σχέσεων ανέδειξε πολλούς τομείς στους οποίους οι δύο οικονομίες ήταν στην πραγματικότητα συμπληρωματικές.

Η βελτίωση ωστόσο των ελληνοτουρκικών οικονομικών σχέσεων λειτούργησε και ως καθρέπτης των διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας. Το ελληνικό έλλειμμα στο διμερές εμπόριο είναι μεγάλο και παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.

Οι διαφορές έχουν και ποιοτικές διαστάσεις. Ο κατάλογος των τουρκικών προϊόντων που εξάγονται στην Ελλάδα περιλαμβάνει βιομηχανικά προϊόντα όπως αυτοκίνητα, μηχανές και οικιακές συσκευές και προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας.

Αν κανείς μελετήσει τον κατάλογο των ελληνικών προϊόντων που εξάγονται στην Τουρκία, θα διαπιστώσει ότι το δεύτερο μεγαλύτερο σε αξία είναι το βαμβάκι.

Λόγω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, το ελληνικό βαμβάκι καταλήγει φθηνότερο του τουρκικού στην αγορά και αγοράζεται σωρηδόν από τις τουρκικές κλωστοϋφαντουργίες.

Παράγει λοιπόν η Ελλάς βαμβάκι σπαταλώντας πολύτιμους υδάτινους πόρους και εκθέτοντας ολόκληρες περιφέρειες στον κίνδυνο της ερημοποίησης, για να το εξαγάγει στην Τουρκία και να το επανεισαγάγει επεξεργασμένο, ως ύφασμα ή έτοιμο ένδυμα!

Ακόμη και το ύφασμα από το οποίο κατασκευάζονται οι ελληνικές σημαίες είναι τουρκικής προελεύσεως, σημείωνε σκωπτικά προ καιρού η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ». Τα πράγματα δεν ήταν πάντοτε έτσι. Η τουρκική οικονομία μέχρι τη δεκαετία του 1980 ήταν εσωστρεφής, κρατικιστική και ελάχιστα ανταγωνιστική.

Η κατασκευή του πρώτου τουρκικού αυτοκινήτου «Αναντόλ» τη δεκαετία του 1970, χαρακτηριστική των προσπαθειών των τότε τουρκικών κυβερνήσεων να επιτύχουν την ανάπτυξη μιας «εθνικής οικονομίας», είχε δώσει λαβή σε άφθονα ανέκδοτα.

Αν και «εθνικό προϊόν», το «Αναντόλ» ήταν απλώς ένα πολύ κακό αυτοκίνητο. Σήμερα η Τουρκία είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Η ανταγωνιστικότητα της τουρκικής αυτοκινητοβιομηχανίας δεν βασίζεται πλέον μόνον στο χαμηλό κόστος εργασίας.

Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις των κυβερνήσεων Οζάλ τη δεκαετία του 1980 ήταν επώδυνες, αλλά αναγκαίες. Αυτές επέτρεψαν στην Τουρκία να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της και να αναδειχθεί σήμερα σε μείζονα εξαγωγική δύναμη.

Τα παθήματα του προσφάτου παρελθόντος έγιναν και αυτά μαθήματα. Η οικονομική κρίση του 2001, η σοβαρότερη στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, οδήγησε σε μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι οποίες προστάτευσαν την Τουρκία από τα χειρότερα της παρούσας παγκόσμιας οικονομικής κρίσεως.

Η βελτίωση των ελληνοτουρκικών οικονομικών σχέσεων απέχει ακόμη από το σημείο κορεσμού. Πιθανή πρόοδος στο Κυπριακό και στα διμερή διπλωματικά προβλήματα θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στο διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις.

Ανεξαρτήτως όμως των εξελίξεων αυτών οι αναδεικνυόμενες διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας απαιτούν συντονισμένη πολιτική δράση. Το παράδειγμα της Τουρκίας οφείλει να αποτελέσει αφορμή για προβληματισμό και μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, ώστε να παύσει το βαμβάκι να αποτελεί κύριο εξαγωγικό προϊόν της Ελλάδος προς τη γείτονα.

* Ο κ. Γρηγοριάδης είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ.
kathimerini.gr

Read more...

«Η Ε.Ε. χάνει την Τουρκία»


«Η Ε.Ε. πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η προοπτική της ένταξης δεν είναι τόσο θελκτική για την Τουρκία, όσο ήταν πριν από μερικά χρόνια και ότι αν συνεχίσει να συνδέει την επίλυση του Κυπριακού με την ένταξη της Τουρκίας στους κόλπους της, τότε όχι μόνο θα χάσει την Τουρκία, αλλά και την ευκαιρία για επανένωση της Κύπρου», γράφει σε απειλητικό άρθρο του, στην αγγλόφωνη «Χουριέτ», ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Αλί Μπιράντ.

Υποστηρίζει, επίσης, ότι «η Ευρώπη δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι οι παλιές ισορροπίες δεν υπάρχουν πλέον και ότι η Τουρκία έχει τη θέση της στο νέο κόσμο που έχει διαμορφωθεί. Μέχρι πρότινος, η Δύση και τα δυτικά ΜΜΕ είχαν δημιουργήσει μια συνάρτηση μεταξύ της επίλυσης του Κυπριακού και της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. Για χρόνια έχει παγιωθεί η εξίσωση «κάντε εσείς αυτό και εμείς θα σας παράσχουμε ό,τι επιθυμείτε για την Ε.Ε.». «Η συνάρτηση αυτή», προσθέτει με παράπονο ο Μπιράντ, «δεν ισχύει από το 2004, όταν η Τουρκία έσπασε ένα τεράστιο ταμπού αποδεχόμενη το σχέδιο Ανάν, ενώ οι Ελληνοκύπριοι το απέρριψαν και παρόλα αυτά έγιναν δεκτοί στην Ε.Ε. Αν η Ε.Ε. συνεχίζει να σκέπτεται με αυτούς τους όρους, τότε θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι όχι μόνο χάνει την Τουρκία, αλλά και την ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού».

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Read more...

Η Άγκυρα ανοίγει μέτωπο και με την Ελλάδα


Εισάγει «μειονοτικό» ζήτημα στη διμερή ατζέντα με την Αθήνα.ΤΑ ΔΟΝΤΙΑτης έσπευσε να δείξει νωρίς -νωρίς η Τουρκία επιχειρώντας να ανοίξει ανύπαρκατα ζητήματα με την Ελλάδα.
Ο αρχιτέκτονας της νέας τουρκικής εξωτερικής πολιτικής Αχμέτ Νταβούτογλου προκαθόρισε τους στόχους για τη νέα χρονιά εισάγοντας «μειονοτικό ζήτημα» και αυτές οι εξαγγελίες έχουν τη σημασία τους αφού στην Άγκυρα βρίσκεται σε εξέλιξη ευρεία σύσκεψη 200 Τούρκων διπλωματών διαπιστευμένων ανά το παγκόσμιο.

Ο Α. Νταβούτογλου χαρακτήρισε το 2010 λαμπρή χρονιά για τη χώρα του. Σε συνέντευξη Τύπου την οποία έδωσε με θέμα τις προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές μεγαλόστομες διακηρύξεις, υποστήριξε ότι ο «στόχος της Τουρκίας για μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της έχει σχεδόν επιτευχθεί» και απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την Ελλάδα, δήλωσε ότι οι δύο χώρες κάθονται πάντοτε στο τραπέζι των συνομιλιών: «Εμείς είμαστε γείτονες. Η γεωγραφία μας είναι κοινή. Το παρελθόν και το μέλλον είναι επίσης κοινό...».


Εχει ενδιαφέρον, πάντως, ότι μετά τη συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στο CΒSεπιστρατεύθηκε και ο πρόεδρος της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Μπαρντόκογλου, ο οποίος δήλωσε ότι οι θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα και έχουν επωφεληθεί από το σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών στη χώρα, ενώ για τη Χάλκη δήλωσε ότι θα πρέπει το ζήτημα να επιλυθεί στο πλαίσιο των θρησκευτικών ελευθεριών.

Ο Τούρκος αξιωματούχος, όμως, συνεπής στην «κρατική πολιτική», προσέθεσε ότι οι μουσουλμάνοι έχουν αξιώσεις για τη θρησκευτική ελευθερία στα «Βαλκάνια, τη Δυτική Θράκη και τη Γεωργία...». Την Πρωτοχρονιά στην ανασκόπηση του επίσημου τουρκικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Ανατολή» αναφέρεται ότι «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εισέρχονται σε καλύτερο δρόμο με τον Γ. Παπανδρέου», ενώ προβάλλεται η εκτίμηση του υπουργού Επικρατείας Ε. Μπαγίς μετά τις επαφές που είχε στην Αθήνα, ότι η ελληνική πλευρά «ήταν θετική» στην πρόταση που υπέβαλε μέσω της επιστολής του ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Ερντογάν για «εφ' όλης της ύλης διάλογο για όλα τα ζητήματα».
Στο ίδιο τηλεγράφημα του «Ανατολή», από όλα τα ζητήματα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη «Δυτική Θράκη», όπου σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, όπως το εκπαιδευτικό, η θρησκευτική ελευθερία και η διαχείριση των βακουφικών ιδρυμάτων, έμειναν στάσιμα το 2009».

ΚΑΝΕΝΑ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Σε ό,τι αφορά το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο κ. Νταβούτογλου δεν απέφυγε και πάλι τις γενικότητες δηλώνοντας ότι στην Τουρκία βιώνονται με τον πιο ουσιαστικό τρόπο οι θρησκευτικές ελευθερίες, ενώ για το «πάπλωμα» αρκέστηκε να δηλώσει ότι «βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας θα γίνουν όσα βήματα είναι απαραίτητα για το ζήτημα αυτό, για το οποίο οι συζητήσεις συνεχίζονται από παλιά...».

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Read more...

Τουρκικές παραβιάσεις με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο στον αέρα


Λουκάς Δημάκας

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ φορά από τα Χριστούγεννα παραβίασαν οι Τούρκοι το μνημόνιο για τα μέτρα εμπιστοσύνης, στέλνοντας στο Αιγαίο μαχητικά αεροσκάφη ανήμερα της εορτής των Φώτων. Μάλιστα παραβιάσεις έγιναν σε απόσταση 40 μιλίων από το αεροσκάφος που μετέφερε τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου από την Αθήνα.

Συγκεκριμένα, και παρά την απαγόρευση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ισχύουν από το 1988, σύμφωνα με τα οποία απαγορεύονται πτήσεις για ασκήσεις στο Αιγαίο κατά τις εθνικές και θρησκευτικές εορτές των δύο χωρών, η τουρκική Αεροπορία έστειλε χθες δύο σχηματισμούς με συνολικά 16 αεροσκάφη εντός του FΙR Αθηνών. Τα αεροσκάφη- 4 εκ των οποίων ήταν οπλισμένα – δεν είχαν υποβάλει σχέδια πτήσης και παραβίασαν έξι φορές τον εθνικό εναέριο χώρο. Αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά αεροσκάφη επιτήρησης, ενώ δεν σημειώθηκαν εμπλοκές.

Η πρώτη «φουρνιά».
Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η πρώτη οκτάδα των τουρκικών αεροσκαφών μπήκε στο FΙR Αθηνών από την περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου, μια ώρα αφότου είχε προσγειωθεί στη Λέσβο (9.30 π.μ.) το κυβερνητικό αεροσκάφος GulfStream- 5, το οποίο μετέφερε στο νησί τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, για την εορτή των Θεοφανίων. Επίσης εκείνη την ώρα (9.40 π.μ.) είχε προσγειωθεί στο Αγαθονήσι το ελικόπτερο Super Ρuma, με το οποίο μετέβη στο νησί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.
Πιο προκλητική ήταν η είσοδος της δεύτερης τουρκικής οκτάδας που έγινε γύρω στη 1.30 το μεσημέρι, καθώς αυτό συνέβη ενώ οι Τούρκοι γνώριζαν ότι μόλις είχαν απογειωθεί και βρίσκονταν στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος με τον Πρωθυπουργό και το ελικόπτερο με τον αναπληρωτή υπουργό, από τη Λέσβο και το Αγαθονήσι αντίστοιχα.
Πηγές της Αεροπορίας ανέφεραν, πάντως, ότι δεν υπήρξε κανενός είδους προσέγγιση ή απειλή των τουρκικών μαχητικών με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη. Σε καμία περίπτωση, έλεγαν οι ίδιες πηγές, τα τουρκικά F 16 δεν είχαν μικρότερη απόσταση από 40 μίλια από το κυβερνητικό GulfStream- 5, ενώ η απόστασή τους από το ελικόπτερο με τον κ. Δρούτσα ήταν περίπου 25 μίλια.
Έπειτα από 12 χρόνια.
Παραβίαση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης την ημέρα των Θεοφανίων είχε να γίνει από το 1998. Τα περασμένα Χριστούγεννα, οκτώ τουρκικά αεροσκάφη είχαν μπει απροειδοποίητα και σπάζοντας τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, έκαναν πολλές παραβιάσεις για πρώτη φορά, ανήμερα τέτοιας εορτής, έπειτα από 12 χρόνια (1997).
Τότε ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Ιωάννης Πατσαντάρας, κάλεσε από τη Λάρισα στο τηλέφωνο τον Τούρκο ομόλογό του Κορκάν Πουλατσού, στο Εσκί Σεχίρ, και του επεσήμανε την πρόκληση που έκαναν ανήμερα τα Χριστούγεννα και πριν καλά καλά τελειώσει ο εκκλησιασμός, οι Τούρκοι. Ο Τούρκος αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνει, του ευχήθηκε «Καλά Χριστούγεννα» και στις συνεχείς επισημάνσεις του κ. Πατσαντάρα περιορίστηκε στη συνέχεια να πει ότι επρόκειτο για μια συνήθη ημέρα πτήσεων…
ΤΑ ΝΕΑ

Read more...

Ο εκτουρκισμός της Θράκης με τη βοήθεια ελλήνων εκπαιδευτικών!!!


Οι συντονισμένες προσπάθειες εκτουρκισμού της Θράκης που καταβάλει του τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής είναι δεδομένες και εν πολλοίς έχουν αναλυθεί και αντιμετωπίζονται, σε όλα τα πιθανά “μέτωπα” που ανοίγει η επεκτατική τουρκική πολιτική στη Θράκη.
Ο βασικός κορμός λειτουργίας της τουρκικής προπαγάνδας απευθύνεται στις νέες ηλικίες των μουσουλμάνων και κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων (τουλάχιστον) δέκα ετών, η “πίεση” του εκάστοτε Τούρκου προξένου είναι προς τις το δυνατόν νεαρότερες ηλικίες, ακόμη και των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

Μάλιστα, η “προπαγάνδα” ξεκινάει από την γνώση της τουρκικής γλώσσας και της χρησιμοποίησή της σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας των νέων (από κοινωνική συναναστροφή έως το παιχνίδι).

Είναι γνωστές οι “παρεμβάσεις” των τουρκοτσολιάδων που επιδιώκουν την δημιουργία τουρκόφωνων ή δίγλωσσων νηπιαγωγείων, προκειμένου να εκτουρκίσουν έστω και γλωσσικά ένα σημαντικό αριθμητικά πληθυσμιακό ποσοστό της Θράκης, τους Πομάκους. Το “παιχνίδι της γλώσσας”, από την πλευρά της Άγκυρας, αποσκοπεί ουσιαστικά στο να στηρίξει τους παραλογισμούς της τουρκικής προπαγάνδας περί ανυπαρξίας των Πομάκων, της γλώσσας τους και των ιδιαίτερων ηθών και εθίμων. Για τους τούρκους πράκτορες δεν υπάρχουν Πομάκοι, παρά μόνο “τούρκοι” οι οποίοι μιλάνε κάποια άλλη γλώσσα (ίσως με αυτό το σκεπτικό ένας μουσουλμάνος εσκιμώος είναι τούρκος που μιλάει κάποια άλλη γλώσσα)!!!

Η επικινδυνότητα του εγχειρήματος αφανισμού της Πομακικής γλώσσας, που επιδιώκει στον αφανισμό της διαφορετικότητας των Πομάκων και την ταυτόχρονη αφομοίωσή τους από τον συνεχώς ενεργούμενο (και όχι απαραίτητα επεκτάσιμο) τουρκισμό στην Θράκη, μέσω της παρεχόμενης Παιδείας από το ελληνικό κράτος, υποστηρίζεται δυστυχώς και από κάποιους(;) ανίκανους έλληνες εκπαιδευτικούς (δεν γίνεται αναφορά στον Σύλλογο Τούρκων Επιστημόνων)!!!

Σύμφωνα με αναμφισβήτητες πληροφορίες, στο Δημόσιο Λύκειο Γλαύκης (ορεινό Πομακικό χωριό του Ν. Ξάνθης), καθηγητής προτρέπει τους νεαρούς πομάκους μαθητές να μάθουν την τουρκική γλώσσα, λέγοντάς τους επακριβώς: “Γιατί μιλάτε Πομάκικα; Δεν πρέπει να μιλάτε Πομάκικα, επειδή είναι μία νεκρή γλώσσα, ανύπαρκτη, που δεν έχει ούτε γραφή. Θα πρέπει να μιλάτε Ελληνικά και Τούρκικα...”!!!

Είναι αδύνατον να κατανοήσει ο οποιοσδήποτε τι ακριβώς συμβαίνει με τον εγκέφαλο του συγκεκριμένου “εκπαιδευτικού”, ο οποίος προφανώς δεν κατανοεί την σημαντικότητα του λειτουργήματος που επιτελεί. Φυσικά, ο εν λόγω εκπαιδευτικός πληρεί τις προϋποθέσεις εκπαίδευσης που αντιλαμβάνεται η κυρία Δραγώνα και η “ομόσταυλή” της κυρία Κόκλα (περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης), αλλά ίσως κάποιοι φορείς ή και πρόσωπα θα έπρεπε να ασχοληθούν με την συγκεκριμένη προτροπή του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού, ο οποίος εργάζεται στο πνεύμα της γραμμής που επιθυμεί διακαώς η τουρκική προπαγάνδα (και οι μηχανισμοί της) να επιβάλει στην ελληνική εκπαίδευση. Μήπως κάποιος θα έπρεπε να ρωτήσει τον εν λόγω προφανώς αγράμματο, ανιστόρητο και παντελώς ανεύθυνο εκπαιδευτικό, γιατί να “νεκρωθεί” η Πομακική γλώσσα, αλλά και ποιός ο λόγος χρήσης της τουρκικής γλώσσας εντός της ελληνικής επικράτειας; Ή ο εκπαιδευτικός αυτός έχει την εντύπωση πως η Θράκη δεν βρίσκεται στην Ελληνική Επικράτεια; Μήπως έχει πληροφορίες πως η Θράκη θα πάψει να συμπεριλαμβάνεται εντός της ελληνικής επικράτειας και προσπαθεί να βοηθήσει τους Πομάκους μαθητές του ώστε να γνωρίζουν την επόμενη επίσημη γλώσσα της περιοχής;

Επειδή η γελοιότητα, ο (πολλές φορές επικίνδυνος) υποκειμενισμός και η παράλογες “εκπαιδευτικές παρεμβάσεις” έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια, μήπως θα έπρεπε σε κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις να παρεμβαίνει η Δικαιοσύνη ή οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και να αποδίδονται οι ευθύνες σε εκείνους που μέσω της αφέλειας ή της επικίνδυνης αυτόβουλης προσωπικής τους παρέμβασης, λειτουργούν ως υπομόχλια του τουρκικού επεκτατισμού;

Απαράδεκτος εκπαιδευτικός χειρισμός

Στο ίδιο σχολείο, δυστυχώς συμβαίνουν και άλλα, που ντροπιάζουν το σύστημα εκπαίδευσής μας και που ίσως θα έπρεπε να απασχολήσουν σοβαρά όσους εργάζονται προς την κατεύθυνση της πραγματικής και ουσιαστικής εκπαίδευσης των μουσουλμάνων της Θράκης (Δραγώνα ακούει;).

Έτσι, παρατηρείται πως στο σχολείο-λύκειο αυτό δεν υπάρχουν έμπειροι εκπαιδευτικοί, επειδή όλοι τους αντικαταστάθηκαν από νεοπροσληφθέντες καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το φαινόμενο αυτό, επηρεάζει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και λειτουργεί αρνητικά για τα νεαρά μουσουλμανόπουλα (αγόρια και κορίτσια) που θα διεκδικήσουν φέτος την εισαγωγή τους σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Έτσι, για παράδειγμα, ενώ στο Δημόσιο Γυμνάσιο, που στεγάζεται στον ίδιο χώρο, υπάρχει χημικός, δεν συμβαίνει το ίδιο και στο Λύκειο, του οποίου οι μαθητές που έχουν διαλέξει κατεύθυνση που συμπεριλαμβάνει την Χημεία δεν έχουν τον κατάλληλο καθηγητή για να τους διδάξει κι έτσι διδάσκονται το συγκεκριμένο μάθημα κατεύθυνσης από καθηγητή που δεν έχει την “ειδικότητα”!!! Την ίδια στιγμή, Χημικός καθηγητής υπάρχει στο ΕΠΑΛ Γλαύκης!!!

Η μόνη βοήθεια, που δέχονται οι έλληνες Πομάκοι μουσουλμάνοι μαθητές, είναι μέσω της ενισχυτικής διδασκαλίας (που γίνεται ευτυχώς από έμπειρους και κατάλληλους εκπαιδευτικούς) η οποία όμως κρίνεται επιεικώς ανεπαρκής λόγω του ελάχιστου χρόνου που διαρκεί η διδασκαλία αυτή. Κι έτσι, φτάνουμε σε ένα τραγικό (αλλά και απαράδεκτο) σημείο, οι μαθητές, που διψούν για μάθηση, να διαμαρτύρονται για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και η πολιτεία μέσω των οργάνων της (διευθυντής σχολείου, τοπική διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υπουργείο Παιδείας) να αδρανεί, ανίκανη(;) να δώσει λύση στο απολύτως δίκαιο αίτημα των μαθητών...

Αν και το τελευταίο θέμα αποτελεί ένα γενικότερο πρόβλημα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, σε ολόκληρη τη χώρα, μήπως θα έπρεπε λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής (Θράκη) η κυβέρνηση να κινήσει τα κατάλληλα νήματα και να τοποθετήσει τους κατάλληλους ανθρώπους, έτσι ώστε να μην συμβαίνει το παράδοξο, ένα ελληνικό σχολείο να κρίνεται ανεπαρκές και ταυτόχρονα κάποιοι που νομίζουν ότι είναι εκπαιδευτικοί, να αφελληνίζουν τους μαθητές, προτρέποντάς τους να μην μιλάνε την μητρική τους γλώσσα; Γιατί αυτό δεν συμβαίνει και σε μαθητές που είναι Πόντιοι, Σαρκατσάνοι, Ηπειρώτες, Κρητικοί κ.α.; Φυσικά (και είναι ιστορικά καταγεγραμμένο) δεν αποτελεί παράδοξο το φαινόμενο κατά το οποίο έλληνες μάχονται κατά του Ελληνισμού. Μην ξεχνάμε πως έλληνες αποτελούσαν τα κύματα κρούσης που χρησιμοποιούσε ο Μωάμεθ ο Πορθητής, όταν πολιορκούσε την Κωνσταντινούπολη... Αλλά εκείνοι ήταν μισθοφόροι και δεν συγκρίνονται με το σημερινό παράδοξο φαινόμενο, σύμφωνα με το οποίο το ελληνικό κράτος πληρώνει τους... "πολιορκητές" του...

Τι συμβαίνει στα δημόσια σχολεία της Θράκης, τα οποία “εκπαιδεύουν” έλληνες μουσουλμάνους μαθητές; Μήπως κάποιοι πήραν την απόφαση να βοηθήσουν το έργο του τούρκου πρόξενου της Κομοτηνής, πιέζοντας τα νεαρά πομακόπουλα προς την “αγκαλιά” της τουρκικής προπαγάνδας;

Κωνσταντίνος

Υ.Γ.: Ευελπιστώντας πως θα υπάρξει θετική εξέλιξη, δεν ανακοινώνεται το όνομα του “εκπαιδευτικού” που προτρέπει τους νεαρούς Πομάκους στην χρήση της τουρκικής γλώσσας. Εφεξής, θα παρουσιάζονται με ονοματεπώνυμο οι σύγχρονοι “εφιάλτες” της χώρας μας. Κι αυτό, επειδή υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία και αδιαμφισβήτητες και εξίσου ακλόνητες μαρτυρίες. Ήρθε ο καιρός να τοποθετείται ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του... έτσι, για να μαθαίνουμε σιγά-σιγά ποιοί και πως δρουν στην Θράκη και πως ο μοναδικός πράκτορας δεν είναι ο Σαρνίτς...

Read more...

Η γεωπολιτική προσέγγιση, ο κ. Νταβούτογλου κι εμείς…


Του Χρύσανθου Λαζαρίδη

Στα τέλη του 19ου Αιώνα ο Αμερικανός Alfred Thayer Mahan ανέπτυξε τη θεωρία της ναυτικής ισχύος, δείχνοντας πώς η θαλάσσια δύναμη εξασφαλίζει τον υψηλότερο βαθμό ελέγχου με τον μικρότερο βαθμό επιβολής. Η κεντρική ιδέα είναι ότι κυριαρχία σε ηπειρωτικές εκτάσεις απαιτεί πλήρη επιβολή επί των τοπικών πληθυσμών. Ενώ η κυριαρχία στις θάλασσες απαιτεί όχι πλήρη επιβολή και συνεχή παρουσία, αλλά αποτελεσματικό έλεγχο των θαλασσίων δρόμων. Έτσι ένα κράτος που είναι περιβάλλεται από θάλασσες έχει αμυντικό πλεονέκτημα έναντι όλων των ηπειρωτικών δυνητικών εχθρών του. Ταυτόχρονα έχει επιθετικό πλεονέκτημα να αιφνιδιάζει όποιον αντίπαλό του επιθυμεί. Και πλήττοντάς τους ένα-ένα μπορεί να τους εξουδετερώσει όλους. Ένα θαλάσσιο κράτος χωρίς αμυντικούς περισπασμούς μπορεί με μικρότερο κόστος να ελέγχει μεγαλύτερο χώρο, σε σύγκριση με ένα ηπειρωτικό κράτος που οφείλει να έχει αμυντική προετοιμασία έναντι όλων των γειτόνων του και κινδυνεύει να βρεθεί περικυκλωμένο από παντού. Έτσι ο Mahan έφτιαξε την θεωρία στρατηγικής υπεροχής της θαλάσσιας δύναμης.

Στο Mahan απάντησε, κατά κάποιο τρόπο, ο Βρετανός Halford Mackinder, ο οποίος υποστήριξε, αντίθετα, την υπεροχή της εδαφικής ισχύος έναντι της ναυτικής. Ο Mackinder υποστήριξε ότι όποια πολύ μεγάλη δύναμη (αυτοκρατορία) ελέγχει εκτεταμένες και συμπαγείς ηπειρωτικές εκτάσεις, μπορεί τελικώς να εξασφαλίσει την απόλυτη κυριαρχία επί των ηπειρωτικών εδαφών της γης – δηλαδή σε ολόκληρη την Ευρασία – και να κυριαρχήσει στον κόσμο. Ο Mackinder κατέληξε ότι όποιος ελέγχει την «καρδιά» (heartland ή «ενδοχώρα») της Ευρασίας – δηλαδή τη Δυτική Ρωσία, την Ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία – ελέγχει ολόκληρη την Ευρασία. Κι όποιος ελέγχει την Ευρασία ελέγχει τελικά τον κόσμο ολόκληρο! Μπορεί να εξασφαλίσει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της «ενδοχώρας», απ’ όλες τις ναυτικές δυνάμεις, διαθέτει άφθονο χώρο να αμυνθεί από τις πιέσεις τους, να αναδιπλωθεί μπροστά στις απειλές τους, να αντεπιτεθεί και να τις εξουδετερώσει μια- μία, προτού αποκτήσει πλήρη έλεγχο της Ευρασίας. Κι εκείθεν να επιβληθεί στις «περιφερειακές» ναυτικές δυνάμεις, που απέχουν πολύ μεταξύ τους για να συνασπιστούν εναντίον της Κεντρικής ηπειρωτικής δύναμης, αλλά καθεμία τους απέχει λίγο από τη συγκεντρωμένη δύναμη της ηπειρωτικής αυτοκρατορίας.

Εδώ έχουμε ένα συνδυασμό γεωμετρικών προβολών ισχύος και γεωγραφικών πλεονεκτημάτων, που καθιστούν τον έλεγχο της ηπειρωτικής ενδοχώρας «ακαταμάχητο» πλεονέκτημα για την παγκόσμια κυριαρχία.

Ο Mackinder και η θεωρία του περί ηπειρωτικής ισχύος στην Ευρασία και την «ενδοχώρα» της, αντέστρεψε το επιχείρημα της θαλάσσιας ισχύος του Mahan. Κι έθεσε τις βάσεις της γεωπολιτικής προσέγγισης στη διεθνή πολιτική (αν και τον όρο Γεωπολιτική τον εισήγαγε πρώτος ο Σουηδός Rudolf Kjellen). Συνεχώς διαψεύδεται, συνεχώς επανέρχεται…

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος μάλλον διέψευσε τον Mackinder, αφού ανέδειξε την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ, μιας ως τότε «περιφερειακής» ναυτικής δύναμης. Παρ’ όλα αυτά, έδωσε νέα ώθηση στη γεωπολιτική προσέγγιση:

–Πρώτον, διότι οι δύο βασικές ηπειρωτικές δυνάμεις που βγήκαν χαμένες – η Γερμανία που ηττήθηκε και η Σοβιετική Ρωσία που αναδιπλώθηκε στον εαυτό της – άφησαν την «ενδοχώρα της Ευρασίας», την Ανατολική Ευρώπη, χωρίς επικυριαρχία, άρα ανοικτή σε μελλοντική διεκδίκηση.

–Δεύτερον, οι δύο ναυτικές δυνάμεις που νίκησαν – οι ΗΠΑ και η Αγγλία – έτειναν να «εκλείψουν» από το διεθνές προσκήνιο τα επόμενα χρόνια: Οι ΗΠΑ μπήκαν σε περίοδο απομονωτισμού (ούτε στην Κοινωνία των Εθνών, που ίδρυσε ο Πρόεδρος τους, θέλησαν τελικά να συμμετάσχουν), ενώ η Βρετανία βγήκε αρκετά αποδυναμωμένη από την Πανευρωπαϊκό Πόλεμο…

Έτσι δημιουργήθηκε κενό ισχύος ακριβώς εκεί που η παραδοσιακή γεωπολιτική θεωρία υποστήριζε ότι βρισκόταν η «καρδιά» της παγκόσμιας ισχύος!

Το κενό αυτό επέτρεψε σε ένα Γερμανό θεωρητικό, τον Karl Haushofer, να επαναφέρει την γεωπολιτική προσέγγιση ως θεωρητική βάση ισχύος μιας μεγάλης ηπειρωτικής δύναμης. Απ’ αυτόν επηρεάστηκε η θεωρία των Ναζί περί «ζωτικού χώρου», που είχε ανάγκη η Γερμανία, αρχικά για «να αναπνεύσει» και τελικά για να κυριαρχήσει στην παγκόσμια σκηνή.

Ο «ζωτικός χώρος» που διεκδικούσε η Ναζιστική Γερμανία συνέπιπτε σχεδόν απολύτως με τη στρατηγικής σημασίας «ενδοχώρα» την Ευρασίας του Mackinder: Μεσευρώπη (Mitteleuropa), Δυτική Ρωσία και Ουκρανία.

Η Ναζιστική Γερμανία κέρδισε τον έλεγχο της «ενδοχώρας», αλλά έχασε τον Πόλεμο. Και πάλι η αμερικανική αεροναυτική δύναμη νίκησε και οι ΗΠΑ έγιναν παγκόσμιος κυρίαρχος.

Κι έτσι διαψεύστηκε, ξανά, η γεωπολιτική προσέγγιση!

Για χρόνια οι οπαδοί της πέρασαν στην αφάνεια. Άλλωστε, στα μεταπολεμικά χρόνια με την ανάπτυξη της αεροπορίας, των ατομικών όπλων και των διηπειρωτικών πυραύλων, η γεωγραφία έμοιαζε πια χωρίς πολιτικό νόημα. Όλος ο κόσμος είχε γίνει «πολύ μικρός» για την εμβέλεια των διαθέσιμων όπλων, για να έχει την παραμικρή σημασία η διαφορά «ηπειρωτικών» και «ναυτικών» δυνάμεων.

Όμως, στις αρχές της δεκαετίας του ’60, η «ισορροπία του πυρηνικού τρόμου» επανέφερε τη Γεωπολιτική.

Αφού τα πυρηνικά όπλα που υπήρχαν στα δύο στρατόπεδα του Ψυχρού Πολέμου δεν επέτρεπε σε καμία από τις δύο υπερδυνάμεις να καταστρέψει την άλλη χωρίς να καταστραφεί κι η ίδια, τα πυρηνικά όπλα ουσιαστικά «αχρειστεύονταν»!. Και η παγκόσμια κυριαρχία επανερχόταν σε τοπικούς συσχετισμούς και κρινόταν από τοπικές περιφερειακές κρίσεις. Όπου ρόλο έπαιζε ξανά η Γεωπολιτική.

– Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση έλεγχε πλήρως την «Ενδοχώρα» (Ανατολική Ευρώπη, Ουκρανία και Δυτική Ρωσία), αλλά τελικά δεν κατόρθωσε να ελέγξει την Ευρασία.

– Από την άλλη πλευρά, την ίδια περίοδο, το «μέγα της θαλάσσης κράτος» των ΗΠΑ υπέστη ταπεινωτική ήττα στους βάλτους και τις ζούγκλες του Βιετνάμ.

Παρά το γεγονός ότι η Αμερική κέρδισε τον Ψυχρό Πόλεμο, αυτό υπήρξε περισσότερο αποτέλεσμα της υπεροχής του δημοκρατικού-καπιταλιστικού συστήματος έναντι του «υπαρκτού σοσιαλισμού», όχι αποτέλεσμα της ναυτικής ισχύος των ΗΠΑ.

Η πολιτική και η συστημική ανάλυση νίκησαν την γεωπολιτική προσέγγιση – τόσο της «ναυτικής κυριαρχίας» όσο και την «ηπειρωτικής ισχύος.

Ο Νταβούτογλου και η σύγχρονη Γεωπολιτική

Ωστόσο, οι γεωπολιτικές θεωρίες παραμένουν δημοφιλείς. Και διατηρούν την επικαιρότητά τους, σε διάφορες τοπικές παραλλαγές, όσο ο κόσμος γίνεται – ξανά πολύ-πολικός.

Πράγματι, τα πρώτα δεκαπέντε χρόνια μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ έμοιαζε «αδιαμφισβήτητη»…

Ωστόσο, η αποτυχία των ΗΠΑ στο Ιράκ, οι μεγάλες δυσκολίες των αμερικανο-νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και η διεθνής κρίση που έπληξε κυρίως το δυτικό κόσμο, δημιουργούν πάλι «χώρο» για την ανάπτυξη τοπικών περιφερειακών δυνάμεων που καταφεύγουν, ξανά, σε γεωπολιτικούς υπολογισμούς για να εκφράσουν, να προβάλλουν και να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους.

Η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ινδία είναι τέτοια παραδείγματα στην Άπω Ανατολή. Το Ιράν στη Μέση Ανατολή. Και η Τουρκία δίπλα μας…

Το δόγμα του «στρατηγικού βάθους» που διατύπωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ahmet Davutoğlu αποτελεί, ίσως, την πιο χαρακτηριστική περίπτωση επανεμφάνισης μιας πλήρους γεωπολιτικής στρατηγικής με σύγχρονη μορφή και με υψηλές φιλοδοξίες.

Στην έννοια του «στρατηγικού βάθους», βρίσκουμε όλες τις κεντρικές γεωπολιτικές έννοιες: της εγγύτητας, της «ενδοχώρας» και του «κέντρου βάρους».

* Η «ενδοχώρα της Ευρασίας», σύμφωνα με αυτή την ανάγνωση, μοιάζει να έχει μετατοπιστεί από την κεντρική Ευρώπη και την δυτική Ρωσία-Ουκρανία, προς νότια: στην Κεντρική– Νοτιοδυτική Ασία: εκεί που βρίσκονται οι ενεργειακές πηγές του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής. Οι οποίες ταυτίζονται με το χώρο του Ισλάμ. Άρα το Ισλάμ αναδεικνύεται πλέον ως ο «ρυθμιστής» της παγκόσμιας «ενδοχώρας».

* Η κοσμική Τουρκία, ως η πλέον εκδυτικισμένη ισλαμική χώρα, είναι «πιο κοντά» στη Δύση – γεωγραφικά και πολιτισμικά.

* Επί πλέον, η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα της περιοχής και η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο (μετά το Πακιστάν και την Ινδονησία).

* Επίσης, η Τουρκία δεν είναι αραβική χώρα. Κι έτσι δεν βρίσκεται αναμιγμένη στους στρατηγικούς ανταγωνισμούς της περιοχής, που καθορίζονται από την αραβο-ισραηλινή σύγκρουση κι από τους ενδο-αραβικούς ανταγωνισμούς.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η στρατηγική Νταβούτογλου φιλοδοξεί να αναδείξει την Τουρκία σε ηγέτιδα δύναμη του Ισλάμ.

– Ηγέτιδα γιατί μπορεί να διαμεσολαβήσει τις σχέσεις Ισλάμ-Δύσης.

–Ηγέτιδα γιατί μπορεί να επιδιαιτητεύσει τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς του Ισλάμ.

–Και Ηγέτιδα τέλος, διότι είναι αρκετά μεγάλη για να εμπνέει το σεβασμό παντού, αλλά όχι τόσο μεγάλη, ώστε να συνασπιστούν αυτόματα όλοι οι άλλοι εναντίον της.

Τέλος, η Τουρκία, αναζητώντας και κερδίζοντας ηγετικό ρόλο στο Ισλάμ και διαμεσολαβητική σχέση με τη Δύση, μπορεί να κερδίσει ρόλο πιο σημαντικό από την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που τώρα πια μοιάζει να αποκλείεται.

Η στρατηγική Νταβούτογλου, μοιάζει εύλογη και ευφυής.

Σε επόμενη σημείωμά μας θα δείξουμε ποια είναι τα μειονεκτήματά της.

Θα δείξουμε ακόμα, πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί από πλευράς της Ελλάδας.

Το τελευταίο που έχουμε να παρατηρήσουμε εδώ, είναι ότι πάντα τέτοιου τύπου γεωπολιτικές προσεγγίσεις έμοιαζαν εξαιρετικά «πειστικές». Αυτό, όμως, δεν τις εμπόδιζε να ηττηθούν στο τέλος…

Όπως έχει δείξει η Ιστορία πολλές φορές, οι ηπειρωτικές χώρες «στρατηγικού βάθους» χάνουν στους ανταγωνισμούς τους με «χώρες μεταίχμιου»

Η υιοθέτηση πολιτικής «στρατηγικού βάθους» εκ μέρους της Τουρκίας, υποχρεώνει την Ελλάδα να υιοθετήσει – κι αυτή από την πλευρά της – ρόλο «χώρας μεταίχμιου». Πράγμα που προσφέρει στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή ένα άλλο τρόπο να συνδεθούν ασφαλέστερα και καλύτερα μεταξύ τους, απ’ ό,τι με τη «μεσολάβηση» της Τουρκίας. Η οποία από «προνομιακός διαμεσολαβητής» Δύσης-Ισλάμ, μπορεί να μετατραπεί σε αδύνατο κρίκο για ολόκληρη την περιοχή.

Γιατί όπως θα δούμε στο επόμενο σημείωμά μας, το μεγάλο μειονέκτημα όσων χωρών επιχείρησαν να παίξουν γεωπολιτικό ρόλο «στρατηγικού βάθους» ως μεγάλες ή μεσαίες ηπειρωτικές δυνάμεις είναι ακριβώς αυτό: ότι μετατράπηκαν σε «αδύνατο κρίκο».

Η στρατηγική Νταβούτογλου είναι, στην καλύτερη περίπτωση, ένα στοίχημα. Η επιτυχία της είναι «ζητούμενο» για την Τουρκία, δεν είναι «δεδομένο». Τα, αφανή για την ώρα, μειονεκτήματά της είναι περισσότερα από τα προφανή, ως τώρα, πλεονεκτήματά της. Η γεωπολιτική προσέγγιση επί της οποίας στηρίζεται εξέθρεψε συνήθως τις μεγαλύτερες φιλοδοξίες, αλλά και τις πιο παταγώδεις αποτυχίες. Οφείλουμε να την εξετάσουμε προσεκτικά. Οφείλουμε να τη λάβουμε υπ’ όψιν μας σοβαρά. Αλλά, αν αντιδράσουμε σωστά, δεν έχουμε κανένα λόγο να τη φοβόμαστε…

Read more...

De facto κατάργηση του Μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Ποντίκι, περαιτέρω κινήσεις καλής θέλησης, όπως η αναστολή εκπαιδευτικών πτήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια των τουρκικών θρησκευτικών εορτών, αποτελούν πλέον παρελθόν. Καθοριστική για την ελαφρά αυτή αλλαγή στάσης ήταν η μαζική εισβολή τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο την ημέρα των Χριστουγέννων, οι οποίες συνεχίστηκαν ακόμα και σήμερα, ανήμερα των Θεοφανείων. Συγκεκριμένα, σχηματισμός οκτώ τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 εισήλθε το πρωί στο FIR Aθηνών μεταξύ Χίου και Σάμου, και κινήθηκαν βόρεια προς τη Λέσβο, όπου βρισκόταν ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Η ελληνική πλευρά αναμένει τις αμέσως επόμενες ημέρες έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και κυρίως στην περιοχή της Δωδεκανήσου, μετά από την σημερινή επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα στο Αγαθονήσι, αλλά και των επισκέψεων προ τριημέρου του Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγου Φρ. Φράγκου στις περιοχές ευθύνης της 80ης και της 95ης ΑΔΤΕ και συγκεκριμένα στις νήσους Καλόλιμνο, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Στρογγύλη, Ρω και Μεγίστη. Ανάλογη ένταση είχε δημιουργηθεί πέρυσι μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στο Αγαθονήσι, όταν την επόμενη ημέρα δύο τουρκικά F-16 πέταξαν μόλις 100 πόδια πάνω από το στροφείο ελικοπτέρου Super Puma με προφανή στόχο τη κατάρριψή του. Για ακόμα μια φορά επισημαίνεται ότι απαιτείται αλλαγή τακτικής αντιμετώπισης των τουρκικών παραβιάσεων.

Read more...

Aναβολή αποφάσεων για βασικά εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας


Στο άγνωστο μέλλον παραπέμπεται η λήψη αποφάσεων για σειρά κρίσιμων εξοπλιστικών προγραμμάτων, καθώς η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK) της Τουρκίας στη χθεσινή της συνεδρίαση απέφυγε να ανοίξει τους φακέλους της προμήθειας ελικοπτέρων και αντιαεροπορικών συστημάτων. Παρ΄ολα αυτά, αρκετά δευτερεύοντα προγράμματα βαίνουν προς υλοποίηση και συγκεκριμένα:


- Προμήθεια δύο συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) της κοινοπραξίας Kalekalip/Baykar και ενός της Vestel.
- Ναυπήγηση δύο νέων αρματαγωγών (LST) για το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό (TDK) από τα ναυπηγεία Anadolu Insaat/Alyans.
- Προμήθεια 110 εκτινασσόμενων καθισμάτων Μartin Baker στο πλαίσιο του προγράμματος ARI που αφορά τον εκσυγχρονισμό 55 αεροσκαφών προωθημένης εκπαίδευσης Τ-38Α Talon της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΤΗΚ).
- Εκσυγχρονισμός των αντιαεροπορικών πυροβόλων GDF-002 των 35mm με την αναβάθμισή τους σε επίπεδο AHEAD και την ολοκλήρωση του ρυμουλκούμενου υπό ανάπτυξη Συστήματος Ελέγχου Πυρός της Aselsan.
- Προμήθεια ολοκληρωμένων συστημάτων Διοίκησης&Ελέγχου για τη ΤΗΚ από τη τουρκική Havelsan.
- Προμήθεια ενός Κινητού Εργαστηρίου Eκστρατείας για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση Πυρηνικών, Βιολογικών και Χημικών ουσιών (CBRN Field Laboratory) από την ισπανική Indra.

Read more...

5 πράκτορες της CIA αναζητούν το αρχείο του Belavi στην Τουρκία


Πέντε πράκτορες της CIA αναζητούν στην Κωνσταντινούπολη το αρχείο του Ιορδανού βομβιστή αυτοκτονίας Μπελαβί (Doktor Humam Halil Ebu Mulal El Belavi), που προκάλεσε το θάνατο επτά στελεχών της αμερικανικής υπηρεσίας, όταν πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό που έφερε στο σώμα του.
Ο Μπελαβί ήταν παντρεμένος με την τουρκάλα δημοσιογράφο, Δάφνη Μπαϋράκ (Defne Bayrak) η οποία χθες ανακρίθηκε από Τούρκους αξωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στην Κωνσταντινούπολη. Πριν την ανάκριση προηγήθηκε κοινή σύσκεψη πέντε αξιωματούχων της CIA με τους Τούρκους αξιωματούχους της Αντιρομοκρατικής, στην οποία συζητήθηκαν οι ερωτήσεις που θα έπρεπε να απευθύνουν στη σύζυγο του Ιορδανού αυτόχειρα.

Ο Ιορδανός γιατρός, που ανήκε στην Αλ-Κάιντα, στρατολογήθηκε από τις ιορδανικές μυστικές υπηρεσίες, με στόχο να διεισδύσει στά άδυτα της ριζοσπαστικής ισλαμικής οργάνωσης και να προσφέρει πληροφορίες στη CIA. Ο Μπελαβί, όμως, παρέμεινε πιστός στην οργάνωση και σε μια επίσκεψη σε βάση όπου στεγαζόταν γραφείο της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας, στο Αφγανιστάν, πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό, με αποτέλεσμα το θάνατο επτά στελεχών της CIA και του Ιορδανού συνδέσμου-χειριστή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού τύπου, οι Αμερικανοί πράκτορες αναζητούν το αρχείο του Μπελαβί στα σπίτια που έμεινε, όσον καιρό διέμενε στην Κωνσταντινούπολη είτε ως φοιτητής, είτε με την τουρκάλα σύζυγό του.
Ο Μπελαβί σπούδασε ιατρική στην Κωνσταντινούπολη, όπου γνωρίστηκε με την Δάφνη, την οποία και νυμφεύθηκε.
Οι έρευνες των Αμερικανών και των Τούρκων επικεντρώνονται στις επαφές που είχε ο Μπελαβί το διάστημα που διέμενε στην Κωνσταντινούπολη, αναζητώντας πιθανούς Τούρκους στρατολόγους, καθώς και αρχείο που είναι πιθανόν να διατηρούσε σε κάποιο από τα πέντε σπίτια που άλλαξε το διάστημα της παραμονής του στην Κωνσταντινούπολη. Ο Μπελαβί είχε νοικιάσει σπίτια στις συνοικίες Fatih, Bağcılar, Üsküdar, Kağıthane και Beylikdüzü.
Να σημειωθεί ότι στη συνοικία Φατίχ, μία από τις περιοχές όπου διέμενε ο Μπελαβί, βρίσκεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στη συνοικία αυτή, το τουρκικό κράτος σκόπιμα έχει κατευθύνει να κατοικήσουν φανατικοί μουσουλμάνοι, για να δημιουργήσουν ασφυκτικό κλίμα στην ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης και στο ίδιο το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Τέλος, προβληματισμό έχει προκαλέσει η δήλωση που έκαεν η Δάφνη στα τουκρικά ΜΜΕ, αμέσως μετά την ανάκρισή της. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, η Δάφνη δήλωσε:
"Είμαι περήφανη για το σύζυγό μου, τον αγαπώ πολύ. Δεν ήταν δυνατόν να γίνει πράκτορας των Αμερικανών, γιατί τους μισούσε. Ο σύζυγός μου ήταν ένας τόσο μεγάλος πολεμιστής, που έκανε μια τόσο μεγάλη επιχείρηση".

Read more...

Τουρκάλα Ισλαμίστρια η σύζυγος του Ιορδανού πράκτορα


Ο Ιροδανός ιατρός, Humam Halil Ebu Mulal El Belavi, πράκτορας των Ιορδανικών Μυστικών Υπηρεσιών, ο οποίος ανατινάχθηκε με εκρηκτικά συμπαρασύροντας στον θάνατο 8 Αμερικανούς πράκτορες της CIA, προ ημερών, ήταν παντρεμένος με την Τουρκάλα Defne Bayrak.

Η Defne Bayrak, είναι δημοσιογράφος στο επάγγελμα.

Σύμφωνα με δηλώσεις της στα ΜΜΕ της Ιορδανίας, αισθάνεται «υπερήφανη και ευτυχισμένη για την θυσία του μάρτυρα συζύγου της».

Το γεγονός αυτό, αλλά και πλήθος άλλα γεγονότα και πληροφορίες που διαθέτουν αρκετές μυστικές υπηρεσίες, καταδεικνύουν την ραγδαία αύξηση του ακραίου Ισλαμισμού στην Τουρκία.


Read more...

Συλλήψεις 20 Κούρδων κατά τη διάρκεια τουρκικής επιχείρησης


Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 20 ανθρώπους στη διάρκεια επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν ταυτοχρόνως σε πολλές τουρκικές επαρχίες, με στόχο οργάνωση που κατηγορείται ότι συνεργάζεται με τους αντάρτες του PKK.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, αντιτρομοκρατικές μονάδες της αστυνομίας συνέλαβαν τους υπόπτους σε επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν σε 22 διαφορετικά μέρη, στις επαρχίες Μερσίνη, Γκαζιαντέπ και Χατάι (νότια Τουρκία), καθώς και στην επαρχία Αντιαμάν (ανατολική Τουρκία).

Οι ύποπτοι μεταφέρθηκαν για ανάκριση στην πόλη Γκαζιαντέπ.

Η επιχείρηση είχε ως στόχο οργάνωση που κατηγορείται ότι συνεργάζεται με τους Κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


Read more...

Το μέλλον του Κιρκούκ και οι επιδιώξεις της Άγκυρας


Την έντονη κινητικότητα της Τουρκίας έχει προκαλέσει ο προγραμματισμός των γενικών εκλογών στο Ιράκ για την άνοιξη του ερχόμενου έτους. Το αμείωτο ενδιαφέρον της Άγκυρας για τις επικείμενες εκλογές συνδέεται άμεσα με την πολιτική που ακολουθεί για το Βόρειο Ιράκ.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράκ έστρεψαν και πάλι τα βλέμματα της Άγκυρας στη γειτονική της χώρα. Η ψήφιση του ιρακινού εκλογικού νόμου στις αρχές του τρέχοντος μηνός έφερε εκ νέου στο προσκήνιο τη συζήτηση περί διεξαγωγής γενικών εκλογών στη χώρα αυτή. Συγκεκριμένα, η 7η Μαρτίου του 2010 έχει οριστεί ως η νέα ημερομηνία διεξαγωγής των γενικών εκλογών, οι οποίες έχουν ήδη αναβληθεί αρκετές φορές έως σήμερα.


Το ενδιαφέρον της Τουρκίας για το Ιράκ συνδέεται άμεσα με το μέλλον του Βορείου Ιράκ και τους στόχους εθνικής ασφάλειας που επιδιώκει να πετύχει η Άγκυρα στην εν λόγω περιοχή. Η σημασία που δίνει η τουρκική πλευρά στην περιοχή προκύπτει από την αλλαγή στάσης της Τουρκίας, στην οποία συνέβαλε εκτός των άλλων και γνωστή ισλαμική αδελφότητα, προς την Αυτόνομη Κουρδική Περιοχή εδώ και έναν περίπου χρόνο. Τις ανεπίσημες συναντήσεις και διαπραγματεύσεις ακολούθησαν οι επίσημες επισκέψεις, με αποκορύφωμα εκείνη του αρχηγού της τουρκικής διπλωματίας Α. Νταβούτογλου στην πρωτεύουσα της Αυτόνομης Περιοχής, το Αρμπίλ, στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου. Λίγες μέρες πριν έλαβε χώρα ακόμη μία επίσκεψη υψηλού επιπέδου στην κουρδική πρωτεύουσα, εκείνη του υπεύθυνου για το «δημοκρατικό άνοιγμα» προς τις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες, του τούρκου υπουργού Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι. Είναι γνωστό το ενδιαφέρον της Άγκυρας για την ενεργοποίηση του τριπλού (Τουρκία - ΗΠΑ - Ιράκ/Αυτόνομη Κουρδική Περιοχή) μηχανισμού συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας, ο οποίος δρομολογήθηκε με τις ευλογίες της Ουάσινγκτον το φθινόπωρο του 2008. Η Τουρκία προσβλέπει στη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών για να μπορέσει να κάμψει την αντίσταση των κούρδων αγωνιστών του ΡΚΚ, που διατηρούν ορμητήρια και βάσεις στην περιοχή.

Ωστόσο, το τουρκικό ενδιαφέρον για την περιοχή δεν περιορίζεται μόνο στα θέματα εθνικής ασφαλείας της Τουρκίας, τη δράση δηλαδή του ΡΚΚ και την προοπτική ανεξαρτησίας της Αυτόνομης Κουρδικής Περιοχής. Η Άγκυρα επιδιώκει να αποκτήσει έμμεση μεν, αλλά ουσιαστική συμμετοχή στα πολιτικά πράγματα της περιοχής. Το ενδιαφέρον για την «τύχη» της τουρκομανικής μειονότητας στο Βόρειο Ιράκ προσφέρει το αναγκαίο πρόσχημα για την ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της γείτονός της. Η μικρή τουρκομανική μειονότητα, την «κηδεμονία» της οποίας έχει αναλάβει η Άγκυρα από τις αρχές της δεκαετίας του '90, είναι συγκεντρωμένη κυρίως στον νομό Κιρκούκ. Το Κιρκούκ, συνεπώς, αποτελεί τον νομό-κλειδί της τουρκικής παρουσίας στο Βόρειο Ιράκ. Η σημασία τού εν λόγω νομού γίνεται ακόμη πιο εμφανής αν αναλογιστεί κανείς ότι το τελικό καθεστώς του Κιρκούκ, όπως και άλλων γειτονικών νομών, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη. Τους νομούς αυτούς, στους οποίους θα διεξαχθεί δημοψήφισμα όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, τους διεκδικεί η Αυτόνομη Κουρδική Περιοχή. Εξάλλου, τα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ έχουν ήδη ετοιμάσει σχέδιο για το μέλλον του Κιρκούκ, το οποίο ικανοποιεί τα τουρκικά αιτήματα.

Τέλος, πρέπει να υπογραμμίσουμε τα τεράστια οικονομικά οφέλη που θα αποκομίσει όποιος εξασφαλίσει τον έλεγχο της περιοχής, καθώς το Κιρκούκ διαθέτει πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Να γιατί η Άγκυρα έχει κάθε λόγο να ασχολείται με καθετί ικανό να επηρεάσει τις επιδιώξεις της στην εν λόγω περιοχή.

Η Άγκυρα ακολουθεί στην περιοχή μια πολιτική βασισμένη στην εφαρμογή της πολιτικοστρατιωτικής ισχύος. Με όχημα τα ζητήματα ασφαλείας είτε της ίδιας είτε της τουρκομανικής μειονότητας, επιχειρεί να δημιουργήσει ερείσματα στο Βόρειο Ιράκ. Προσφέροντας ακόμη αμφίβολης αξίας υποσχέσεις, επιδιώκει να προσδέσει στο άρμα της την Αυτόνομη Κουρδική Περιοχή, η οποία πασχίζει να προσαρτήσει τον Νομό Κιρκούκ. Το παραπάνω τεκμαίρεται και από τις πρόσφατες στενές επαφές που συνήψε η Άγκυρα τόσο με την ηγεσία του Ιρακινού Τουρκμανικού Μετώπου όσο και με εκείνη της Βαγδάτης.

Είναι, λοιπόν, πασιφανές ότι η Άγκυρα δρομολογεί «σχέδια» για να υπερασπιστεί το εθνικό της συμφέρον στο Βόρειο Ιράκ με πρόσχημα τόσο την εθνική ασφάλειά της όσο και την «προστασία» της τουρκομανικής μειονότητας - εξαιρετικά μικρής σε εθνική εμβέλεια. Έχουμε, συνεπώς, κάθε λόγο να παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε αυτή την περιοχή της Μέσης Ανατολής κατά την προσεχή περίοδο, καθώς τα τουρκικά «πειράματα» στο «εργαστήριο» του Κιρκούκ αποτελούν τη συνέχεια εκείνων που ήδη έλαβαν χώρα στην Αλεξανδρέττα (1938-39) και την Κύπρο, και δεν είναι απίθανο, αν συνεχιστεί η αλλοπρόσαλλη διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων, να αποτελέσουν προηγούμενο για την εφαρμογή παρόμοιων σχεδίων και στην περιοχή μας.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος Το Παρόν της Κυριακής

Read more...

Αμερικανική στρατηγική έναντι των Κούρδων


Οι Κούρδοι πρέπει να γνωρίζουν τα όριά τους και να μην πιέζουν παρά πολύ για νέα δικαιώματα με κίνδυνο στο τέλος να χάσουν όλα αυτά που κέρδισαν με πολύ σκληρούς αγώνες .Η Κουρδική ηγεσία θα πρέπει να γνωρίζει επακριβώς το σημείο της νέας ισορροπίας και πρέπει να κατανοήσουν οι Κούρδοι ότι με το συνεχή αγώνα τους έχουν αποκτήσει πολλούς φίλους στη Δύση.Οι Κούρδοι πρέπει επίσης να υποστηρίξουν τις φιλοδοξίες της Τουρκίας για προσχωρήση στην ΕΕ δεδομένου ότι είναι ένας τρόπος να εκδημοκρατιστεί περαιτέρω η Τουρκία και να λυθεί και το κουρδικό πρόβλημα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν υιοθετήσει σοβαρή στρατηγική πολιτική προς τους Κούρδους ως έθνος, επειδή τα κράτη στα οποία οι Κούρδοι ζουν (Τουρκία, Ιράκ, Ιράν, και Συρία) είναι πιο σημαντικός παράγοντας για την ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ εξωτερική πολιτική.

Εντούτοις, λαμβάνοντας υπόψη το ενδιαφέρον για τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής καθώς επίσης και τον σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν φτάσει στο σημείο να δεχτούν ότι οφείλουν στους Κούρδους συγκεκριμένο βαθμό προστασίας. Ετσι υποστηρίζουν δοκιμαστικά την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτάσσονται στην ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν επειδή θεωρούν ότι αυτό θα οδηγούσε στον διαμελισμό και στο τέλος της Κρατικής οντότητας του Ιράκ κάτι που θα προκαλούσε αστάθεια στη Μέση Ανατολή .Η θέση αυτή ενισχύεται λαμβάνοντας υπόψη τις τοποθετήσεις άλλων κρατών όπως η Τουρκία και των διάφορων αραβικών κυβερνήσεων οι οποίες θεωρούν την κουρδική ανεξαρτησία ως απειλή για την εδαφική ακεραιότητα τους.

Αυτή η θέση, φυσικά, μπορεί να είναι εγγενώς αντιφατική και είναι μια πολύ λεπτή γραμμή ισορροπίας η οποία όμως εφαρμόζεται επιτυχώς. Πολλοί παρατηρητές υπογραμμίζουν οτι οι Κούρδοι του ιρακινού Κουρδιστάν τρέφουν αισθήματα συμπάθειας για τους Αμερικανούς. Οι Κούρδοι όμως θυμούνται καλά ότι δύο φορές το 1975 και το 1991 προδόθηκαν απο τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πράγματι, ορισμένοι Κούρδοι άρχισαν να φοβούνται τα χειρότερα, όταν η Μπέικερ-Χάμιλτον στην έκθεση της Ομάδας Μελέτης για το Ιράκ τον (Δεκέμβριο 2006) προτείνει ότι το η κουρδική ομοσπονδία θα πρέπει να θυσιαστεί στον βωμό της αποκατάστασης του ιρακινού κράτους. Ευτυχώς, για τους Κούρδους, οι συστάσεις της έκθεσης δεν εγκρίθηκαν από τις ΗΠΑ, αλλά απλά και μόνο η εξέταση τους τους έδειξαν πόσο αδύναμη θα μπορούσε να καταστεί μελλοντικά η στήριξη των ΗΠΑ.

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ υπουργός Άμυνας Robert Gates αναγνώρισε σε μια πρόσφατη συνεδρίαση (11Δεκεμβρίου 2009) με τον Πρόεδρο Massoud Barzani του KRG ότι η συνεργασία με το KRG είναι αναπόφευκτη για την επιτυχή εφαρμογή της ασφάλειας και των στρατηγικών συμφωνιών-πλαισίων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράκ και είναι ουσιαστικής σημασίας για ένα ενοποιημένο και ειρηνικό Ιράκ.

Ακόμη πιο σημαντικό, είναι οτι η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ κυβέρνηση του Obama μερικές ημέρες αργότερα δημόσια δεσμεύθηκε ότι θα μεσολαβήσει στις διαφωνίες μεταξύ του KRG και της κυβέρνησης της Βαγδάτης και επίσης θα βοηθήσει στο να επιλυθεί η διαφορά στο ζήτημα του Kirkuk (οι Κούρδοι συμφώνησαν να δεχθούν τον νέο ιρακινό εκλογικό νόμο ο οποίος μειώνει ελαφρά τον αριθμό των εδρών που το KRG θα έχει στο νέο ιρακινό Κοινοβούλιο το οποίο θα προκύψει απο τις εκλογές του Μαρτίου 2010).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν το KRG ως φίλο και σύμμαχο, αλλά όχι πιο σημαντικό απο όσο θεωρούν την Τουρκία. Επομένως, το μήνυμα είναι σαφές. Το KRG θα πρέπει να δεχτεί να συνεργαστεί με την Τουρκία ειδάλλως στην περίπτωση διαμάχης μεταξύ τους το KRG δεν θα μπορεί να βασιστεί στην ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΉ υποστήριξη.

Ευτυχώς, η εξωτερική πολιτική των μηδενικών προβλημάτων που έχει υιοθετήσει η Τουρκία σημαίνει ότι αρχίζει να δέχεται το KRG πολιτικά ως φίλο παρά σαν μια απειλή της ασφάλειας της όπως ήταν η προηγούμενη άποψη της. Είναι σαφές, ωστόσο, οτι το κουρδικό ζήτημα έχει δευτερεύουσα θέση στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και στη διαδικασία εκδημοκρατισμού που επιδιώκει στη Μέση Ανατολή.

Η Ηγεσία του KRG έχει κάνει σημαντικά βήματα θα πρέπει όμως να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια στην επίλυση των προβλημάτων της διαφθοράς.

Το λόμπι της KRG στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο εκπρόσωπος του Qubad Ταλαμπανί, έχει προκαλέσει εξαιρετική εντύπωση με την στάση του επιτυγχάνοντας σημαντικά κέρδη για τους Κούρδους. Αφενός όμως υπάρχει η μακροχρόνια συμμαχία των ΗΠΑ με την Τουρκία αφετέρου υπάρχει και η επικρατούσα αντίληψη στις ΗΠΑ σύμφωνα με την οποία οι Κούρδοι της Τουρκίας είναι φιλικά προσκείμενοι με το PKK (το οποίο οι ΗΠΑ θεωρούν ως τρομοκρατική Οργάνωση) και έτσι οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τους Κούρδους του Ιράκ (ομοεθνείς των Κούρδων της Τουρκίας) δεν ευδοκιμούν

Το KRG πρέπει να επιδιώξει να διατηρήσει τα δικαιώματά του στα πλαίσια του ομοσπονδιακού συστήματος που χορηγούνται από το ιρακινό σύνταγμα όπως αυτό έχει επικυρωθεί τον Οκτωβρίου του 2005. Οι Κούρδοι πρέπει επίσης να υποστηρίξουν τις φιλοδοξίες της Τουρκίας για προσχώρηση στην ΕΕ δεδομένου ότι είναι ένας τρόπος να εκδημοκρατιστεί περαιτέρω η Τουρκία και να λυθεί και το κουρδικό πρόβλημα

Την ίδια στιγμή, οι Κούρδοι πρέπει να γνωρίζουν τα όριά τους και να μην πιέζουν παρά πολύ για νέα δικαιώματα με κίνδυνο στο τέλος να χάσουν όλα αυτά που κέρδισαν με πολύ σκληρούς αγώνες .Η Κουρδική ηγεσία θα πρέπει να γνωρίζει επακριβώς το σημείο της νέας ισορροπίας και πρέπει να κατανοήσουν οι Κούρδοι ότι με το συνεχή αγώνα τους έχουν αποκτήσει πολλούς φίλους στη Δύση.

Read more...

10 προϋποθέσεις Τούρκων προσφύγων στο Ιράκ για την επιστροφή τους


Αντιπροσωπεία από διοικητικούς εκπροσώπους, δημάρχους και πρώην βουλευτές του DTP, επισκέφτηκε τοστρατόπεδο προσφύγων Mahmur στο Ιράκ. Πολλοί Τούρκοι, από αυτούς που αναγκάστηκαν να μεταναστέυσουν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 λόγω των συγκρούσεων και των μαζικών εκκενώσεων χωριών, ζουν ακόμη εκεί. Οι Τούρκοι πρόσφυγες επιθυμούν να γυρίσουν στην πατρίδα τους και εξέφρασαν –σύμφωνα με την εφημερίδα Günlük- στην επιτροπή 10 προϋποθέσεις για να γίνει αυτό.

Ocalan και Οδικός Χάρτης: Να σταματήσει η κράτηση σε απομόνωση τουAbdullah Öcalan, ηγέτη του PKK, και να αποκαλυφθεί ο «οδικός χάρτης» που προετοίμασε ο Ocalan σα λύση για το κουρδικό ζήτημα.

Στρατιωτικές Επιχειρήσεις: Να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και συγκρούσεις.

Ειρηνική Λύση: Να ανοίξει ο δρόμος για ειρηνική, δημοκρατική και πολιτική λύση του κουρδικού ζητήματος.

Διαπραγμάτευση: Μια διαδικασία διαπραγμάτευσης και διαλόγου βασισμένη στη δύναμη θέλησης των Κούρδων για μια λύση.

Συνταγματική Εγγύηση της Κουρδικής Ταυτότητας: Μια ελεύθερη, ίση και ενωμένη ζωή στην Τουρκία, με τη συνταγματική εγγύηση της Κουρδικής ταυτότητας.

Ελευθερία της Κουρδικής Γλώσσας: Η χρήση της κουρδικής γλώσσας, μάθησης και ανάπτυξης ως μητρική γλώσσα, εκφράζοντας ιστορικές αξίες, πολιτισμό και γεωγραφία στη μητρική αυτή γλώσσα.

Κουρδική Εκπαίδευση: Να δίνονται κούρδικα ονόματα στα παιδιά, να εκπαιδεύονται και να μεγαλώνουν στα κουρδικά.

Πολιτισμός: Ελέυθερη εμπειρία, ανάπτυξη και προστασία της ιστορίας, του πολιτισμού, της τέχνης και της λογοτεχνίας του κούρδικου λαού.

Απομάκρυνση των Φρουρών: Να ζουν με ασφάλεια και με ανάλογες ευκαιρίες στα χωριά και τις πόλεις μακριά από την πίεση των φρουρών πόλεων και χωριών, της αστυνομίας και των ειδικών επιχειρήσεων. Το σύστημα φρούρησης θα πρέπει να καταργηθεί.

Συλλογικοί Οικισμοί: Δημιουργία συλλογικών οικισμών που παρέχουν τη δική τους ασφάλεια. Η επιστροφή θα πρέπει να εποπτεύεται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Πηγή:Bianet

Read more...

Ανοιχτή πρόκληση της «Χουριέτ» για τη Θράκη-Δηλώσεις στελέχους του ΠΑΣΟΚ και του "Μουφτή"


Με ένα άρθρο-«φωτιά» για τη δήθεν τουρκική μειονότητα στη Θράκη, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» προειδοποιεί για το ζήτημα των μειονοτήτων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ο αρθογράφος του εν λόγω κειμένου Döndü Sariişik πως «έφτασε η ώρα να προχωρήσουν οι δύο πλευρές (εννοεί Ελλάδα και Τουρκία) είτε σε αμοιβαία παραβίαση της Συνθήκης της Λοζάνης είτε σε σεβασμού αυτής».

Ο Döndü Sariişik, κάνει αναφορά μάλιστα στις συνθήκες της Αθήνας το 1913 και της Λοζάνης το 1923, αγνοώντας έντεχνα πως αυτές αναγνωρίζουν και προνοούν για «θρησκευτικές» και όχι «εθνικές» μειονότητες. Ο συντάκτης της «Χουριέτ» φτάνει μάλιστα στο σημείο να γράψει ότι: «Η ελληνική επιθετικότητα στην Κύπρο επέφερε την αντίδραση κατά της Ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και η τουρκική αντίδραση επέφερε τα αντίστοιχα γεγονότα κατά της… «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη(!)». Σύγκριση που μάλλον τον γέλωτα θα φέρει σε όποιον γνωρίζει την ιστορία των γεγονότων και των διωγμών της ελληνικής κοινότητας στην Τουρκία από το 1955 έως σήμερα.

Μάλιστα στο ίδιο κείμενο αναφέρεται πως ο συντάκτης του είχε επικοινωνία με πρώην βουλευτή και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη Çetin Mandacı ο οποίος δήλωσε πως: "Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα εξακολουθεί να υποφέρει από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συντελεστεί αξιοσημείωτη βελτίωση τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Παράλληλα ο τούρκος δημοσιογράφος επισημαίνει πως σε επικοινωνία που είχε με τον μη αναγνωρισμένο «μουφτή» της Θράκης Αχμέτ Μετέ, εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο σε ότι αφορά τη μεταχείριση των μειονοτήτων στη χώρα:

«Θέλει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος να αναγνωριστεί επίσημα από το Τουρκικό κράτος. Γιατί δεν κάνει το ίδιο και η ελληνική κυβέρνηση και με αποκαλούν “ψευτό-μουφτή”; Γιατί κανείς δεν ρωτά εάν υπάρχει πρόβλημα με τον ιμάμ στη Θράκη; Δεν έχουμε ούτε καν ένα θρησκευτικό σχολείο (Μαδράσα)» για να συμπληρώσει: "Είχαμε μία φορά δύο Μαδράσα αλλά το (Ελληνικό) κράτος τα μετέτρεψε σε κανονικά γυμνάσια. Όλοι οι ιμάμ που ζουν εδώ είναι ηλικιωμένοι και αν συμβεί κάτι θα πρέπει εμείς να μεταφέρουμε ιμάμ από τη Βουλγαρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες» τόνισε.

Συνεχίζοντας το «πύρινο» άρθρο του, ο τούρκος συντάκτης επισημαίνει πως η «τουρκική» μειονότητα στην Θράκη δεν έχει το δικαίωμα να εκλέγει τον θρησκευτικό ηγέτη της, παρά τις επικριτικές εκθέσεις σχετικά με το θέμα τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη όσο και από τους ευρωπαϊκούς φορείς.

Αν και οι «τούρκοι» της Θράκης-σύμφωνα με τον δημοσιογράφο-έχουν εκλέξει με δημοκρατικές διαδικασίες τον Α. Μετέ και η ελληνική κυβέρνηση κατά παράβαση της συνθήκης της Λοζάνης αρνείται να επικυρώσει την απόφαση των «τούρκων» της Θράκης.

Μάλιστα ο Döndü Sariişik, καλεί τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πιέσουν την Ελλάδα να «ακούσει» τις απαιτήσεις της «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη και να τη συνδέσει με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, φτάνοντας μάλιστα μέχρι το σημείο να επισημάνει πως η Ξάνθη κατοικείται κυρίως από «τούρκους»...

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως κατά «περίεργο τρόπο» ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο μηνιαίο περιοδικό Kriter, της εφημερίδας Radika-που δημοσιεύτηκε χθες-σχετικά με το θέμα της Χάλκης τόνισε πως:

«Το θέμα της Θεολογικής Σχολής απαιτεί μία προσέγγιση από πολλές πλευρές. Το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς, βάσει του συντάγματός μας και του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Οι υπουργοί και οι θεσμοί μας συνεχίζουν τις εργασίες τους σχετικά με αυτό», συμπληρώνοντας: «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπʼόψιν της τα αιτήματα της "τουρκικής" μειονότητας στη Δυτική Θράκη. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί με τα προβλήματα του κλήρου, της ηγεσίας, της ανεργίας, των μειονοτικών συνδέσμων και να βρει λύσεις».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Δεύτερη πρόκληση-αγνώστων-στο συλημένο τάφο του Τ. Παπαδόπουλου


Δεύτερη προκλητική ενέργεια έλαβε χώρα χθες στο μέρος που είχε ενταφιαστεί πρώην πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος. Συγκεκριμένα-όπως μετέδωσε το Ραδιοφωνικό Ιδυμα Κύπρου (ΡΙΚ)-άγνωστοι εισήλθαν εκ νέου στο νεκροταφείο, κατέβασαν την Ελληνική σημαία από τον ιστό που βρισκόταν πλησίον του τάφου, την έσκισαν και την πέταξαν.

Το συμβάν γνωστοποίησαν αστυνομικοί της προσωπικής φρουράς της οικογένειας του Τάσσου Παπαδόπουλου που βρέθηκαν στο χώρο για να ανάψουν το καντήλι που καίει προς τη μνήμη του.
Αξίζει να σημειώσουμε, ότι ο εν λόγω χώρος θεωρείτο αποκλεισμένος από τις διωκτικές αρχές λόγω της κλοπής εδώ και ένα μήνα της σορού του εκλιπόντος προέδρου της Κύπρου.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Read more...

11 παραβιάσεις των εναέριων συνόρων μας


Δύο σχηματισμοί με 16 αεροσκάφη της τουρκικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν σήμερα δύο παραβάσεις κανόνων FIR Αθηνών και 11 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ).

Από τα 16 αεροσκάφη τα τέσσερα έφεραν οπλισμό.

Η δραστηριότητα εκδηλώθηκε στο νότιο, κεντρικό και βόρειο Αιγαίο. Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από μαχητικά της ΠΑ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Read more...

Φωτό-πρόκληση από την ROKEΤSAN


Μέσα στο κλίμα των διαρκώς κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων είχαμε και την δημοσίευση σε τουρκικό site, προφανώς από την εταιρεία ROKETSAN, κατασκευάστριας των βαλλιστικών πυραύλων μικρού και μέσου (σύμφωνα με πληροφορίες η έκδοση μέσου βεληνεκούς θα είναι έτοιμη στις αρχές του 2011) εδάφους-εδάφους YILDIRIM, μια "καλλιτεχνική" προσέγγιση της ελληνικής Βουλής μετά από βολή του YILDIRIM, άκρως χαρακτηριστικής για το πώς βλέπουν το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων οι γείτονες.
Ιδού η...καλλιτεχνική προσέγγιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως την είδε η κατασκευάστρια (;) εταιρεία των βαλλιστικών πυραύλων: Oι παρατηρήσεις δικές σας...

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Read more...

Mεγάλες τουρκικές ασκήσεις στο Αιγαίο - Περισφίγγουν τη Σύμη


Δύο μεγάλες τακτικές ασκήσεις (ΤASMO) με χρήση πυρών οι οποίες «μυρίζουν» νέες υπερπτήσεις ξεκινούν οι Τούρκοι στα Δωδεκάνησα την Τρίτη 12/01 και την Πέμπτη 14/01, ενώ την Δευτέρα έχουν προγραμματιστεί ασκήσεις της τουρκικής Αεροπορίας στην περιοχή από Κω μέχρι την θαλάσσια περιοχή δυτικά του Καστελλόριζου. Η Σύμη βρίσκεται στη μέση αυτής των ασκήσεων και μάλιστα τα όρια της τουρκικής εναέριας άσκησης «πιάνουν» το εσωτερικό προς Ελλάδα, της συνοριακής γραμμής των δύο χωρών!

Συγκεκριμένα η Τουρκία στις 4 και 5 Ιανουαρίου δέσμευσε την θαλάσσια περιοχή Καρπάθου-Ρόδου-Τήλου-Νίσυρου για μία πρώτη ΤΑSMO στις 12/01/2010. Η δεύτερη δέσμευση αφορά σχεδόν την ίδια περιοχή επίσης για ΤASMO στις 14-15/01, στην οποία δεσμεύονται και περιοχές του βόρειου Αιγαίου.

Η περιοχή Καρπάθου-Ρόδου-Τήλου-Νισύρου, είχε δεσμευθεί και προ τριμήνου για πρώτη φορά, όπως είχε αποκαλύψει το defencenet.gr, αλλά εκείνη την ημέρα είχε κακοκαιρία και η άσκηση ματαιώθηκε. Εδώ η ιδιαιτερότητα είναι ότι πρόκειται για έναν σχεδιασμό ο οποίος «δείχνει» διάθεση υπερπτήσεων σε επιπλέον νησιά, πέραν των τριών (Φούρνοι, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι) στα οποία πραγματοποιούνται συστηματικά εδώ και ένα χρόνο υπερπτήσεις (51 το 2009).

Στο ΓΕΕΘΑ που είναι και αρμόδιο για την αεράμυνα της χώρας, οι αναλυτές θεωρούν ότι η Τήλος είναι η πλέον επίφοβη για να δεχθεί επισκέψεις τουρκικών μαχητικών. Πριν ξεκινήσουν οι υπερπτήσεις στα τρία προαναφερθέντα νησιά, ξεκίνησε η Άγκυρα να δεσμεύει με ανάλογο σχεδιασμό την περιοχή Μυκόνου-Ικαρίας-Φούρνων, η οποία σήμερα θεωρείται η «μήτρα» των υπερπτήσεων.

Έτσι ή αλλιώς τα Επιτελεία, όπως ήδη έχει γράψει το defencenet.gr, περιμένουν κατακόρυφη αύξηση της έντασης εντός των επόμενων ημερών μετά και τα γεγονότα των Θεοφανείων. «Το 2010 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά. Η «ψαλίδα» στον συσχετισμό δυνάμεων δεν έχει ανοίξει ακόμα σε τέτοιο βαθμό για να δοκιμάσουν κάτι, αλλά θα θέσουν τις βάσεις για την μεγάλη τους κίνηση» ανέφερε στο defencenet.gr, ανώτατος Αξιωματικός του ΓΕΕΘΑ.

Πάντως σήμερα η ΥΠΑ εξέδωσε NOTAM που απορρίπτει την τουρκική δέσμευση των περιοχών αυτών.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP