Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

10 προϋποθέσεις Τούρκων προσφύγων στο Ιράκ για την επιστροφή τους


Αντιπροσωπεία από διοικητικούς εκπροσώπους, δημάρχους και πρώην βουλευτές του DTP, επισκέφτηκε τοστρατόπεδο προσφύγων Mahmur στο Ιράκ. Πολλοί Τούρκοι, από αυτούς που αναγκάστηκαν να μεταναστέυσουν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 λόγω των συγκρούσεων και των μαζικών εκκενώσεων χωριών, ζουν ακόμη εκεί. Οι Τούρκοι πρόσφυγες επιθυμούν να γυρίσουν στην πατρίδα τους και εξέφρασαν –σύμφωνα με την εφημερίδα Günlük- στην επιτροπή 10 προϋποθέσεις για να γίνει αυτό.

Ocalan και Οδικός Χάρτης: Να σταματήσει η κράτηση σε απομόνωση τουAbdullah Öcalan, ηγέτη του PKK, και να αποκαλυφθεί ο «οδικός χάρτης» που προετοίμασε ο Ocalan σα λύση για το κουρδικό ζήτημα.

Στρατιωτικές Επιχειρήσεις: Να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και συγκρούσεις.

Ειρηνική Λύση: Να ανοίξει ο δρόμος για ειρηνική, δημοκρατική και πολιτική λύση του κουρδικού ζητήματος.

Διαπραγμάτευση: Μια διαδικασία διαπραγμάτευσης και διαλόγου βασισμένη στη δύναμη θέλησης των Κούρδων για μια λύση.

Συνταγματική Εγγύηση της Κουρδικής Ταυτότητας: Μια ελεύθερη, ίση και ενωμένη ζωή στην Τουρκία, με τη συνταγματική εγγύηση της Κουρδικής ταυτότητας.

Ελευθερία της Κουρδικής Γλώσσας: Η χρήση της κουρδικής γλώσσας, μάθησης και ανάπτυξης ως μητρική γλώσσα, εκφράζοντας ιστορικές αξίες, πολιτισμό και γεωγραφία στη μητρική αυτή γλώσσα.

Κουρδική Εκπαίδευση: Να δίνονται κούρδικα ονόματα στα παιδιά, να εκπαιδεύονται και να μεγαλώνουν στα κουρδικά.

Πολιτισμός: Ελέυθερη εμπειρία, ανάπτυξη και προστασία της ιστορίας, του πολιτισμού, της τέχνης και της λογοτεχνίας του κούρδικου λαού.

Απομάκρυνση των Φρουρών: Να ζουν με ασφάλεια και με ανάλογες ευκαιρίες στα χωριά και τις πόλεις μακριά από την πίεση των φρουρών πόλεων και χωριών, της αστυνομίας και των ειδικών επιχειρήσεων. Το σύστημα φρούρησης θα πρέπει να καταργηθεί.

Συλλογικοί Οικισμοί: Δημιουργία συλλογικών οικισμών που παρέχουν τη δική τους ασφάλεια. Η επιστροφή θα πρέπει να εποπτεύεται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Πηγή:Bianet

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP