Λαθρεμπόριο ναρκωτικών χρηματοδοτούσε Τούρκους αξιωματούχους της Εργκένεκον
Το λαθρεμπόριο ναρκωτικών αποτέλεσε τη βασική πηγή εσόδων της ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης Εργκένεκον, σύμφωνα και με νέες αποκαλύψεις του Τουρκικού τύπου. Η διαπλοκή της ακροδεξιάς και παραστρατιωτικών κύκλων είναι παλιά ιστορία ευρέως γνωστή στην Τουρκία, και πιστεύεται ότι ανάγεται ήδη στη δεκαετία του 1960, αν όχι νωρίτερα. Εξίσου γνωστή είναι και η συνεργασία στελεχών της αστυνομίας με τους λαθρεμπόρους ναρκωτικών και άλλες εγκληματικές οργανώσεις.
Σειρά σκανδάλων τη δεκαετία του 1990 έφερε στη δημοσιότητα τη διαπλοκή των μονάδων ειδικού πολέμου, της ασφάλειας και των μυστικών υπηρεσιών με την ακροδεξιά και το οργανωμένο έγκλημα, διαπλοκή που ονομάσθηκε «το βαθύ κράτος», Ήταν μία δύσκολη περίοδος όπου το τουρκικό αυτό πρακράτος έλεγχε τη χώρα, και οι δολοφονίες και «εξαφανίσεις» δημοσιογράφων αποτελούσαν φαινόμενο καθημερινό.
Η σημερινή κυβέρνηση Έρντογαν αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εξάρθρωση του «βαθέος κράτους», όχι μόνο για λόγους ιδεολογικούς: με δεδομένες τις αποκαλύψεις για τα σχέδια «εμμέσου πραξικοπήματος» που κατέστρωνε η Εργκένεκον, στοχεύοντας να προκαλέσει την «απαραίτητη» για την απομάκρυνση της κυβέρνησης κοινωνική αναταραχή, η σημερινή κυβέρνηση γνωρίζει πως η εξάρθρωση των ανέλεγκτων αυτών κέντρων εξουσίας αποτελεί για την ίδια ζήτημα επιβίωσης. Έχει ξεκινήσει μία περίοδος κάθαρσης, στην οποία η κυβέρνηση έχει βρει σημαντική στήριξη από τις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας και την ΕΕ, με την οποία η Τουρκία βρίσκεται σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Οι συλλήψεις των υπόπτων για συμμετοχή στην Εργκένεκον και η προσαγωγή τους σε δίκη έδωσε μεγάλη ώθηση στις αποκαλύψεις για τη δράση, παλαιότερα αλλά και πολύ πρόσφατα, του παρακράτους.
Η εφημερίδα Ταράφ, εκφραστής της φιλελεύθερης διανόησης, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αποκαλύψεων σχετικά με το παρακράτος και τις πραξικοπηματικές μηχανεύσεις εντός του στρατεύματος. Προηγούμενα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου αποκάλυπταν ότι η Ερκένεκον στόχευε να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της με τα έσοδα του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο η JITEM είχε χρηματοδοτήσει, τη δεκαετία του 1980 και 1990, το «βρώμικο πόλεμο» κατά των Κούρδων. Ο πρώην αρχηγός της JITEM αντιστράτηγος Βελί Κιουτσούκ, εξάλλου, έχει συλληφθεί ως ηγετικό στέλεχος της Εργκένεκον.
Ο φιλοκυβερνητικός τύπος κατήγγειλλε εδώ και καιρό περιστατικά συνεργασίας των κρατικών αρχών με τη μαφία των ναρκωτικών κατά τη δεκαετία 1990 – 1999. Σύμφωνα με προηγούμενα δημοσιεύματα, οι ίδιες οι κρατικές αρχές διοργάνωσαν επιχείρηση και βύθισαν στα ανοικτά της Κύπρου το πλοίο Κισμετίμ 1 το 1991, ανακοινώνοντας ότι στο ναυάγιο βρίσκονταν τρεις τόνοι ηρωίνης. Η ηρωίνη, ωστόσο, είχε αφαιρεθεί πριν το ποίο βυθιστεί, και διοχετεύθηκε στην αγορά από στελέχη της ασφάλειας. Τα έσοδα μοιράσθηκαν η Ερκένεκον, δύο δημόσιοι υπάλληλοι και ένας έμπορος ναρκωτικών.
Την περασμένη Τρίτη, η Ταράφ προκάλεσε αίσθηση δημοσιεύοντας συνέντευξη με τον Τούρκο λαθρέμπορο ναρκωτικών Χιουσεΐν Μπαϊμπασίν, που κρατείται από τις Ολλανδικές αρχές. Ο Μπαϊμπασίν επιβεβαίωσε στην Ταράφ ότι το πλοίο Κισμετίμ 1 δεν έφερε φορτίο ηρωίνης όταν το βύθισαν οι αρχές, πρόσθεσε δε ότι αυτές κατέσχεσαν τους τρεις τόνους ηρωίνης σε ένα άλλο πλοίο, το Lucky - S το οποίο επίσης βυθίστηκε σε ειδική επιχείρηση. Τόνοι ηρωίνης διοχετεύθηκαν στις αγορές απευθείας από κρατικούς λειτουργούς, σημείωσε ο πρώην λαθρέμπορος. Ο Μπαϊμπασίν, κατά το δημοσίευμα, έχει αποστείλει στην εισαγγελία Κωνσταντινουπόλεως οκτασέλιδη επιστολή με πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή κρατικών υπαλλήλων, αλλά και συλληφθέντων για συμμετοχή στην Εργκένεκον, στη λαθρεμπορεία ναρκωτικών.
Ο Μπαϊμπασίν μίλησε για «σχέση συνεργασίας» ανάμεσα στο Βελί Κιουτσούκ και τον υποδιευθυντή της Γενικής Υπηρεσίας Ασφαλείας Εμίν Ασλάν, που συνελήφθη πρόσφατα για συνεργασία με δίκτυα λαθρεμπόρων ηρωίνης. Ο Ασλάν γνώριζε τα πάντα για τη διακίνηση ηρωίνης στην αγορά από κρατικά στελέχη, διατείνεται ο κρατούμενος λαθρέμπορος. Ως στέλεχος της ασφάλειας προμήθευσε τον Κιουτσούκ με έξι ψεύτικα διαβατήρια, ταυτότητες και άδειες οπλοφορίας. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μπαϊμπασίν, οι αρχές προέβησαν σε δολοφονίες προκειμένου να κρατηθεί η συνεργασία κράτους –JITEM-υποκόσμου κρυφή. Οι έμποροι ναρκωτικών της Τουρκίας έστελναν όπλα στο Αφγανιστάν και έπαιρναν για αντάλλαγμα ηρωίνη, καταλήγει.
Όσο εξακολουθεί η δίκη της Ερκένεκον, που αναμένεται να διαρκέσει επί μακρό διάστημα, η τουρκική κοινή γνώμη αναμένει να βρεθεί απάντηση σε πολλές μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστες δολοφονίες, αλλά και να φωτισθούν άγνωστες πτυχές της δράσης των παρακρατικών.
Newstime.gr
Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/01/blog-post_6005.html#ixzz0c3DvxQOb
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου