Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Προκλητική ομιλία της Σιμπέλ Μουσταφάογλου στην Ξάνθη, ξανά μιλάει για «Τούρκους» της Θράκης


Μέρα με την ημέρα αποκαλύπτεται η αληθινή ταυτότητα του ανεξάρτητου Συνδυασμού ¨Πρώτο βήμα για την Ισότητα¨ που διεκδικεί τον Δήμο της Κομοτηνής. Κατά τη διάρκεια ομιλίας της, η υποψήφιος Δήμαρχος Κομοτηνής Σιμπέλ Μουσταφάογλου, απέδειξε πόσο «ανεξάρτητος» είναι ο συνδυασμός της και πόσο η ιδία εκτίμησε της εμπιστοσύνη και την τιμή που της έκανε η ελληνική πολιτεία όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η ομιλία της δημοσιεύθηκε στην ξανθιώτικη συμπαθής προς το τουρκικό προξενείο εφημερίδα «Μιλλέτ» στις 14/10/2010 και αναφέρει τα ακόλουθα «Καταρχάς επιθυμώ για μια ακόμη φορά να μνημονεύσω με αγάπη και σεβασμό τον πρώτο πρόεδρο του Ανεξάρτητου Συνδυασμού κύριο Χουσνού Σερνταρζάντε, πού ίδρυσε και τον συνδυασμό το 2006. Εμείς συνεχίζουμε με σταθερά βήματα στον δρόμο που μας άνοιξε ο σεβαστός κύριος Χουσνού.

Αν αυτός δεν είχε ιδρύσει αυτόν το συνδυασμό, και εμείς δεν θα παίρναμε σε αυτές τις εκλογές αυτήν τη σημαντική απόφαση στην Κομοτηνή. Πριν από 10 μέρες διοργανώνοντας μια συνέντευξη τύπου κάναμε τα εγκαίνια του συνδυασμού μας. Όλοι σας εκείνη την σημαντική ημέρα ήσασταν δίπλα μας, μας στηρίξατε, και θέλω ξανά να σας ευχαριστήσω για αυτό.

Ο αγώνας αυτός είναι αγώνας όλων μας, είναι ο αγώνας όλων των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Στόχος μας είναι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα όλων των μελών της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης με ισότιμο τρόπο, να καταγγείλουμε τις διακρίσεις εφαρμόζοντας τους νόμους, και με μια όσο το δυνατό ισχυρή παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο να αγωνιστούμε μόνο και μόνο για ίσα δικαιώματα. Αυτό είναι το καθήκον όλων μας. Αποτελεί καθήκον όλων των Τούρκων της Δυτικής Θράκης να συμμετάσχουν σε αυτόν το συνδυασμό.

Από τη στιγμή που υπάρχει αυτός ο συνδυασμός, είναι καθήκον όλων μας να τον στηρίξουμε και να μετάσχουμε σε αυτόν. Εδώ και 10 μέρες είτε με τον πρόεδρο του DEB είτε με τον πρόεδρο του συλλόγου Δασκάλων μας, κάναμε σημαντικές κινήσεις μέσα στα όρια του δήμου Κομοτηνής. Είδαμε ότι όλοι οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και αγκάλιασαν τον συνδυασμό.

Αυτό μας έδωσε ακόμη περισσότερη δύναμη. Σχεδόν έχουμε ολοκληρώσει τον συνδυασμό μας. Αφού τελειώσουμε με κάποιες λεπτομέρειες, είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τον συνδυασμό μας στο τύπο. Ο βουλευτής μας κύριος Μάντατζη αυτή τη στιγμή είναι εδώ, θέλω να τον ευχαριστήσω για την ειλικρινή του στήριξη του προς τον ανεξάρτητο συνδυασμό.

Μάλιστα ξέρουμε ότι η σύζυγος του περιλαμβάνεται σε αυτόν τον συνδυασμό. Αυτό αποτελεί μεγάλη τιμή και περηφάνια για εμάς. Εμείς οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης αποδείξαμε και σε άλλους καιρούς πως μπορούμε να αποτελέσουμε μια γροθιά, μια δύναμη. Και είμαστε πάλι όλοι μαζί εδώ, πάλι βγήκαμε για τον ίδιο αγώνα και πάλι θα πετύχουμε σε αυτόν.

Πρώτα ο Θεός, στις 7 Νοεμβρίου θα αποκομίσουμε σημαντικά κέρδη για τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης. Πρώτα ο Θεός, στις 7 Νοεμβρίου την στιγμή που θα φανερώσουμε την δύναμη μας, θα έχουμε συμβάλλει σημαντικά στον δίκαιο αγώνα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Για μια ακόμη φορά εύχομαι επιτυχίες στον συνδυασμό Ισότητας στον Δήμο Ξάνθης και σας ευχαριστώ για την στήριξη που μας παρείχατε»…

Αυτή είναι η ομιλία ενός ανθρώπου που κατά τους Έλληνες πολιτικούς θα μπορούσε να είναι το ευρωπαϊκό, δημοκρατικό, προοδευτικό υπόδειγμα για ολόκληρη την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Τα σχόλια δικά σας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Kαι η μειονότητα της Θράκης στο τραπέζι συνομιλιών Γ.Παπανδρέου και Ρ.Τ.Ερντογάν!


Θέμα μειονότητας στην Θράκη συζήτησαν οι Γ.Παπανδρέου και Τ. Ερντογάν στις συνομιλίες τους σήμερα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού. Σε δηλώσεις αμέσως μετά την δίωρη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό ο Γ.Παπανδρέου εμμέσως αποκάλυψε ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποτέλεσε θέμα συζήτησης "μαζί με διάφορα άλλα ζητήματα". Το ερώτημα είναι γιατί συζητήθηκαν θέματα μειονοτήτων με τον Τούρκο πρωθυπουργό, αφού η Τουρκία δεν έχει καμία νομιμοποίηση επί της μουσουλμανικής μειονότητας που ζει στην Ελλάδα. Πως επιτράπηκε στον Τούρκο πρωθυπουργό να θέσει θέμα για μία μειονότητα για την οποία δεν έχει καμία αρμοδιότητα, αφού είναι απλώς θρησκευτική και όχι εθνική, βάσει της συνθήκης της Λωζάνης και πως ο Έλληνας πρωθυπουργός αποδέχθηκε τέτοια συζήτηση.

Το ότι βάζουν στο τραπέζι για πρώτη φορά ζητήματα μειονότητας (γιατί φυσικά στην Τουρκία η ελληνική μειονότητα είναι πληθυσμιακά όσο ένα κεφαλοχώρι της Ροδόπης και δε νομίζουμε ότι αφορούσε ιδιαίτερα η συζήτησης την ελληνική μειονότητα) είναι πρωτοφανές και πρέπει να απαντηθεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ας δούμε την δήλωσε Γ.Παπανδρέου:

«Θέλουμε να φύγουμε μπροστά λύνοντας σημαντικά ζητήματα που μας έχουν ταλαιπωρήσει. Η Ελλάδα υποστηρίζει το πλαίσιο των βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου και μέσα σε αυτό το πλαίσιο γίνονται οι διερευνητικές επαφές με συστηματικό τρόπο», τόνισε από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου."Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαστε εύκαιροι να συζητάμε είτε την υφαλοκρηπίδα είτε θέματα που αφορούν θρησκευτικές ελευθερίες και μειονότητες και είχαμε μια καλή συζήτηση και για αυτά τα θέματα, είπε, επανaλαμβάνοντας ότι η συνεργασία με την Τουρκία, είπε, προχωρά σε μία ευρεία ατζέντα, που περιλαμβάνει την από κοινού αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, του μεταναστευτικού αλλά και της κλιματικής αλλαγής.

Και συνέχισε «Ο στόχος είναι να φτάσουμε το συντομότερο σε αποτελέσματα. Αλλά κάνουμε βήματα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Δεν έχουμε βάλει ημερομηνία λήξης. Θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι θετικό για τις δύο χώρες και για την περιοχή», δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι σημειώνεται πρόοδος στις συνομιλίες, αλλά δεν πρέπει να αναμένεται σύντομα κατάληξη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε με 50μελή συνοδεία, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής των διερευνητικών επαφών Φεριντούν Σινιρλίογλου και όλη η ομάδα του τουρκικού ΥΠΕΞ που ασχολείται με τα θέματα του Αιγαίου, αλλά και με τα μειονοτικά. Μαζί του και η σύζυγός του Εμινέ που παρακολούθησε μαζί με την Αντα Παπανδρέου τις εργασίες στη διάσκεψη με θέμα «Πρωτοβουλία για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

"Τα ελληνικά μαχητικά σταμάτησαν τις πτήσεις στο Αιγαίο", λένε οι Τούρκοι!


H τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα SABAH, στο πρωτοσέλιδο της με τίτλο « Διάλειμμα στις αερομαχίες στο Αιγαίο» ισχυρίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες δεν έχει γίνει καμία αερομαχία μεταξύ τουρκικών και ελληνικών μαχητικών πάνω στο Αιγαίο, λόγω της επίσκεψης του Ερντογάν στην Αθήνα.
Η Sabah γράφει ότι «τα ελληνικά μαχητικά από τις 14 Οκτωβρίου όπου ανακοινώθηκε η επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, έχουν πάψει να πετούν και να «παρενοχλούν» τα τουρκικά μαχητικά, που πραγματοποιούν εκπαιδευτικές πτήσεις στο Αιγαίο. Οι παρενοχλήσεις αυτές, συνήθως γίνονται με την δικαιολογία της παραβίασης του εναέριου χώρου».


Η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει ότι τις τελευταίες ημέρες τα ελληνικά μαχητικά απλώς παρακολουθούν τις εκπαιδευτικές πτήσεις των τουρκικών μαχητικών και δεν κάνουν καμία πτήση για να τα εμποδίσουν και χαρακτηρίζει αυτή τη κίνηση «η ειρήνη του Ερντογάν στο Αιγαίο»!
Η Sabah συμπεράνει ότι αυτή είναι μια κίνηση για να ηρεμήσουν τα νερά στο Αιγαίο πριν την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα από την 1η Ιανουαρίου του 2010 τα ελληνικά μαχητικά "παρενόχλησαν" 385 φορές τα τουρκικά F-16 πάνω στο Αιγαίο και αυτό είχε κόστος στην ελληνική οικονομία που έφτασε τα 7 εκατομμύρια Ευρώ. Οι τούρκοι αναφέρουν πως στο διάστημα 2000-2009 τα ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν 19888 φορές και το κόστος των "παρενοχλήσεων" έφτασε τα 444 εκατομμύρια Ευρώ.

Read more...

Μυστικός διάλογος με την Τουρκία για τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου


Την ύπαρξη μυστικού διαλόγου της κυβέρνησης Παπανδρέου με την Τουρκία με αντικείμενο το επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου, αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Τα Νέα. Τα τρία βασικά σηµεία της τουρκικής πρότασης που αποδέχθηκε αρχικά προς συζήτηση η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι τα εξής: α) να υπάρξει µυστική «συµφωνία κυρίων» για να εφαρµοστεί «κώδικας συµπεριφοράς» πέραν των 10 ναυτικών µιλίων, β) να αποφευχθούν οι τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, εφόσον οι ελληνικές αναχαιτίσεις γίνονται µε λιγότερο επιθετικό τρόπο (!) και γ) να µειωθούν οι τουρκικές παραβιάσεις εντός των 6-10 ναυτικών µιλίων, εφόσον µειωθούν και οι ελληνικές αναχαιτίσεις στον διεθνή εναέριο χώρο µακριά από τις ελληνικές ακτές.


Οπως αποκαλύπτουν Τα Νέα, ο Τayyip Erdogan κατά την επίσηµη επίσκεψή του στην Αθήνα (τον Μάιο) πρότεινε στον Γιώργο Παπανδρέου να υπάρξει παράλληλος δίαυλος διαλόγου για τη µείωση της έντασης και του κινδύνου πρόκλησης ατυχηµάτων στο Αιγαίο. Η πρόταση έγινε δεκτή από την ελληνική πλευρά και όπως προκύπτει από το σχετικό απόρρητο τηλεγράφηµα του ΥΠΕΞ στις 18 Ιουνίου, έναν µήνα µετά την επίσκεψη Erdogan στην Αθήνα, ο γενικός γραµµατέας του ΥΠΕΞ Ι. Αλέξιος Ζέππος και ο τούρκος ΥΦΥΠΕΞ και επικεφαλής των διερευνητών επαφών από την τουρκική πλευρά Feridun Sinrlioglu, συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη µε ατζέντα τα αεροναυτιλιακά θέµατα στο Αιγαίο. Η τουρκική πλευρά ζήτησε αντικείµενο των συζητήσεων να αποτελέσει η δέσµη µέτρων που είχε προτείνει τον Αύγουστο του 2009, ο «κώδικας συµπεριφοράς» που είχε προτείνει το 2006, καθώς και µέτρα πτητικής συµπεριφοράς που είχε αντιπροτείνει η ελληνική πλευρά το 2006 και για τα οποία ουδέποτε έλαβε απάντηση. Σε αυτά προστέθηκαν οι δύο προτάσεις που απηύθυνε δηµοσίως στην Αθήνα ο Tούρκος πρωθυπουργός και αφορούν στις άοπλες πτήσεις πάνω από το Αιγαίο και στην ανταλλαγή «daily flight schedules» (ηµερησίων σχεδίων πτήσης). Μάλιστα ο Feridun Sinrlioglu διευκρίνισε ότι στόχος πρέπει να είναι να βρεθούν πρακτικοί τρόποι να µειωθεί η ένταση στο Αιγαίο και όχι να αντιµετωπισθεί η ουσία των προβληµάτων. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, σύµφωνα µε το τηλεγράφηµα, «to turn the basketball into a volleyball game by putting a saftey net in the middle». Εµµέσως πλην σαφώς δηλαδή, σηµειώνουν διπλωµατικές πηγές, όποια και να είναι η τελική συµφωνία, να µη θίγει τις πάγιες θέσεις των δύο πλευρών.


Το χρονοδιάγραµµα
Με το πρόσχηµα ότι τα εν λόγω ζητήµατα πρέπει να αντιµετωπισθούν άµεσα, ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ πρότεινε να προχωρήσουν οι συνοµιλίες ανεξάρτητα από την πορεία των διερευνητικών επαφών και µάλιστα έθεσε ως πρόταση να ολοκληρωθούν στα τέλη του (περασμένου) Σεπτεµβρίου. Ωστόσο, οι συνοµιλίες «πάγωσαν» επ’’αόριστον καθώς εκτιµήθηκε ότι οι τουρκικές προτάσεις θίγουν κυριαρχικά δικαιώµατα και επιχειρούν να επιβάλλουν καθεστώς συνδιαχείρισης στο Αιγαίο. Ως εκ τούτου, σύµφωνα µε πληροφορίες, τα αεροναυτιλιακά τελούν αυτήν τη στιγµή υπό καθεστώς ιδιότυπης εξαίρεσης από τις διερευνητικές επαφές.


Η ατζέντα τους για «ουδέτερη ζώνη» στο Αιγαίο
Την ώρα που οι Τούρκοι εξέφραζαν την ειλικρινή βούλησή τους για την αποφυγή της έντασης, έβγαζαν τον περασµένο Ιούλιο το Cesme και το Piri Reis για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενισχύοντας την εντύπωση, λένε διπλωµατικές πηγές, ότι ουδόλως ενδιαφέρονται για τη µείωση της έντασης και πως οι όποιες προτάσεις δεν είναι παρά το µέσο για να µπορούν τα µαχητικά της να πετούν ανενόχλητα ενώ η ίδια θα ενισχύει τις θέσεις και τις διεκδικήσεις της.
Συγκεκριµένα σηµειώνουν οι ίδιες πηγές σε ό,τι αφορά την αποφυγή τουρκικών υπερπτήσεων εντός της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης (6 ναυτικά µίλια), η Αγκυρα επιχειρεί να παρουσιάσει το αυτονόητο ως παραχώρηση. Οσο για τον περιορισµό των πτήσεων τουρκικών αεροσκαφών που προτείνει η Αγκυρα εντός των 6-10 ναυτικών µιλίων, εφόσον σηµειωθεί ανάλογη µείωση των ελληνικών αναχαιτίσεων στον διεθνή εναέριο χώρο, η πρόταση αυτή έρχεται σε αντίθεση µε την ώς σήµερα πολιτική αναγνώρισης όλων των εισερχοµένων αεροσκαφών εντός του FΙR Αθηνών, αν δεν έχουν καταθέσει σχέδιο πτήσης.


Εικονικές αερομαχίες & εµπλοκές
Η υιοθέτηση κώδικα συµπεριφοράς που προτείνει η Αγκυρα για τις πτήσεις πέρα από τα 10 ναυτικά µίλια – στις εν λόγω συνοµιλίες πρότεινε «εικονικές» αεροµαχίες ύστερα από αλληλοπροειδοποίηση ή προσυνεννόηση ώστε να µπορεί η κάθε πλευρά να συντηρεί τις πάγιες θέσεις της – δεν είναι, σηµειώνουν διπλωµατικές πηγές, παρά το πρόσχηµα για να καταργηθούν οι αναχαιτίσεις και αναγνωρίσεις των τουρκικών µαχητικών, θέτοντας θέµα αµφισβήτησης των ελληνικών αρµοδιοτήτων επί του ελληνικού εναέριου χώρου.
Παγίδα, πάντως, θεωρείται από αρµόδιες πηγές και η πρόταση που παρουσίασε δηµοσίως στην Αθήνα ο Τayyip Erdogan περί αφοπλισµένων αεροσκαφών στις πτήσεις πάνω από το Αιγαίο, η οποία αποτελεί και πάγια αµερικανική άποψη. Η ελληνική θέση είναι ότι τα ελληνικά µαχητικά πετούν οπλισµένα λόγω της υποχρέωσής τους που απορρέει από την αποστολή ελέγχου του FΙR Αθηνών ενώ τα τουρκικά πετούν οπλισµένα από επιλογή. Η πρόταση αυτή, εκτιµούν διπλωµατικές πηγές, επιχειρεί να µετατρέψει το Αιγαίο σε «ουδέτερη ζώνη» προκειµένου να πετύχει η Αγκυρα µια µορφή συνδιαχείρισης στο Αιγαίο, διατηρώντας παράλληλα όλο το πακέτο των διεκδικήσεών της εναντίον της Ελλάδας, χωρίς όµως να υπάρχει ο «κίνδυνος» απρόβλεπτου στρατιωτικού επεισοδίου.


Ένορκη διοικητική εξέταση για τη διαρροή
Απαράδεκτο γεγονός χαρακτήρισε τη διαρροή ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας και ανακοίνωσε ότι έχει διαταχθεί ΕΔΕ για το θέμα. Επισήμανε, δε, πως “η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται, οι σχέσεις της είναι ισχυρές και στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο” και πρόσθεσε πως δεν είανι απαραίτητο τις θέσεις που παρουσιάζει η Τουρκία να τις υιοθετεί η Ελλάδα”.
Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι οι συναντήσεις των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, γίνονται στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που έχει συστήσει η Ελλάδα με την Τουρκία.


strategyreport

Read more...

Ο Ερντογάν στην Αθήνα - Φήμες για πρόοδο στο θέμα της υφαλοκρηπίδας


Η δήλωση του Ερντογάν ότι ενοχλείται από τις πτήσεις πάνω από τα νησιά, βρήκε θετική ανταπόκριση στην Αθήνα. Χθες το απόγευμα έφθασε στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, για να λάβει μέρος στη σύνοδο για την κλιματική αλλαγή. Την ώρα που έφθανε ο κ. Ερντογάν στην Αθήνα οργιάζουν οι φήμες στη γείτονα χώρα αναφορικά με την επίλυση καίριων ελληνοτουρκικών θεμάτων. Μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει αποτέλεσμα σε κάποια ζητήματα αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο,υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα “Ζαμάν”, επικαλούμενη "διπλωματικές πηγές".

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι "τους τελευταίους μήνες σημειώνεται πρόοδος στις διερευνητικές επαφές, όπου εξετάζονται θέματα, όπως η υφαλοκρηπίδα, ο εναέριος χώρος και τα χωρικά ύδατα. Είναι άξια προσοχής η μείωση των αναφορών των ελληνικών ΜΜΕ και των παραπόνων των Ελλήνων πολιτικών σχετικά με το Αιγαίο. Παρ' ότι η Αθήνα χρησιμοποιεί συγκρατημένη γλώσσα, διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι μέχρι το τέλος του έτους, θα σημειωθεί πρόοδος σε κάποια ζητήματα αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα. Η δήλωση του Ερντογάν ότι ενοχλείται από τις πτήσεις πάνω από τα νησιά, βρήκε θετική ανταπόκριση στην Αθήνα. Η συμφωνία που θα επέλθει με την επίλυση του προβλήματος του Αιγαίου, μπορεί να επιφέρει την αξιοποίηση του πλούτου του Αιγαίου σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μιας θάλασσας όπου η Τουρκία και η Ελλάδα επιθυμούν να δουν ως περιοχή ειρήνης και φιλίας".

Read more...

Τι συμφώνησαν Παπανδρέου – Ερντογάν;


Κοινή πρωτοβουλία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης αναλαμβάνουν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, κ. Γιώργος Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν αντίστοιχα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τους έπειτα από συνάντηση δύο ωρών στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο. Οι δύο χώρες αποφάσισαν να εγγυηθούν προς την ΕΕ την αντιμετώπιση του προβλήματος, με την φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων της Τουρκίας προς της χώρες της ΕΕ, κάτι που βοηθά τον ελληνικό τουρισμό και την προώθηση κοινής συμφωνίας για την επαναεισδοχή των λαθρομεταναστών.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «η Πρωτοβουλία δίνει φωνή στις χώρες της Μεσογείου. Η κλιματική αλλαγή συνδυάζει την οικονομική κρίση με την προώθηση της πράσινης ενέργειας. Ο αγώνας να σώσουμε την περιοχή από την κλιματική αλλαγή μας ενώνει», είπε. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι : «αξιολογήσαμε την πορεία των διμερών συναντήσεων και προγραμματίσαμε περαιτέρω συναντήσεις και αμοιβαίες επισκέψεις, μέχρι την επόμενη επίσημη Συνάντηση Κορυφής στην Τουρκία». «Αξιολογήσαμε ότι προχωρά θετικά το θέμα της ενέργειας και της οικονομικής συνεργασίας και αποφασίσαμε να δοθεί μια νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις και διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό». « Συζητήσαμε και θέματα σχετικά με την Μέση Ανατολή, όπως το Ιράκ και το Ιράν που απασχολούν και τις δύο χώρες», συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο Ερντογάν από την μεριά του είπε ότι : « τα βήματα αυτά δημιουργούν εμπιστοσύνη για το μέλλον. Με χαροποιεί το κλίμα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Η κλιματική αλλαγή είναι κοινό πρόβλημα. Όλοι μαζί θα πρέπει να έχουμε πιο δίκαιη προσέγγιση. Είναι σημαντικό ότι η συνάντηση αυτή διοργανώθηκε από την Ελλάδα και πέρα του φυσικού φαινομένου επεκτείνεται σε πολιτικό επίπεδο. Το κοινό ανακοινωθέν που θα δοθεί θα αποτελέσει τη βάση για την επόμενη διάσκεψη». Ο κ. Ερντογάν αναφερόμενος στα διμερή θέματα είπε ότι θα συναντηθούμε στην Άγκυρα, στο πλαίσιο της μικτής επιτροπής που θα συζητηθεί αργότερα.
- Συνεχίζεται το θέμα της μεταβίβασης του ορφανοτροφείου στο Πατριαρχείο με το χρονοδιάγραμμα να εκτελείται κανονικά.
- Έχει χορηγηθεί υπηκοότητα σε 12 μητροπολίτες του Πατριαρχείου
- Σχολή Χάλκης : Ελπίζουμε σύντομα μέσα από το νομικό πλαίσιο να επιλυθεί το θέμα
- Θετικό το πνεύμα συνεργασίας για λύση σειρά άλλων θεμάτων
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι : «Η Ελλάδα πάντα στηρίζει το πλαίσιο Διεθνούς Δικαίου και σε αυτό το πλαίσιο είναι και οι διερευνητικές επαφές και σύντομα θα έχουμε και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Κάνουμε βήματα σοβαρά και σταθερά . Όσο αναβαθμίζεται η σχέση μας δημιουργείται θετική προοπτική για ειρήνη και συνεργασία στην πολιτική. Ο κ. Ερντογάν τέλος είπε σχετικά με το Αιγαίο ότι δεν θέλει να βλέπει το θέαμα των αναχαιτίσεων και θα δούμε τι θα γίνει πάνω σε αυτό.


newsbomb

Read more...

Tα χωρικά ύδατα-”κτένι” και ο ΕΕΧ στην ατζέντα των μυστικών διαπραγματεύσεων Γ.Παπανδρέου-Τ.Ερντογάν


Το ερώτημα του τι σκοπεύει να παραχωρήσει από τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα ο Γιώργος Παπανδρέου στις μυστικές διαπργαματεύσεις που έχει ξεκινήσει για εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας προς την κατεύθυνση που αυτός θεωρεί ως “λύση” των ελληνοτουρκικών διαφορών, πλανάται από σήμερα μετά τις αποκαλύψεις των ΝΕΩΝ για τις μυστικές διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας.
Το defencenet.gr είχε αποκαλύψει ότι είχαν ξεκινήσεισ συνομιλίες για χωρικά ύδατα – “κτένα” τα οποία θα επανακαθόριζαν και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο στο Αιγαίο.

Δηλαδή σε περιοχές που η Τουρκία θεωρεί ότι “ασφυκτιά” τα χωρικά της ύδατα θα επεκτείνονταν “οδοντοτά” ανάμεσα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και σε άλλα σημεία που δεν ενοχλείται η Τουρκία θα επεκτείνονταν τα ελληνικά χωρικά ύδατα πέραν των 6 ν.μ. Στην συνέχει θα συνέπιπτε ο ΕΕΧ με τα χωρικά ύδατα.
Αυτό σημαίνει βέβαια καθαρό διαμοιρασμό του Αιγαίου και απόκτηση από την Τουρκία του πολυπόθητου “ζωτικού χώρου” που επιδιώκει να αποκτήσει.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα αυτό βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας Παπανδρέου-Ερντογάν ακι των επιτροπών διαπραγμάτευσης. Το θέμα είνια κατά πόσον ο Γιώργος Παπανδρέου θα μπορέσει να το περάσει αυτό.
Μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου θα διαμορφωθεί ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό σκηνικό και΄είναι άκρως αμφίβολο πως θα πειθαρχήσει σε τέτοιες ενέργειες με έντονο το στοιχείο του ερδοτισμού, η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.
Πάντως η φιλοτουρκική εφημερίδα “Ζαμάν” γράφει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα “υπάρξει σοβαρή εξέλιξη στο θέμα της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων”.
Oλοκληρώνεται στο μεταξύ στον Αστέρα της Βουλιαγμένης η Διεθνής Διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές. με την παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.
Η υποδοχή του ήταν βέβαια θερμή από τον Γιώργο Παπανδρέου αλλά υπό το βάρος των αποκαλύψεων για τον επιχειρησιακό διαμοιρασμό του Αιγαίου και τις μυστικές διαπαραγματεύσεις που έφερε χθες στην δημοσιότητα η εφημερίδαΤΑ ΝΕΑ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Μυστικές διαπραγματεύσεις για… «πρόοδο» στα ελληνοτουρκικά


Την εικόνα στα ελληνοτουρκικά θυμίζει η απίστευτη κυκλοφοριακή συμφόρηση που επικράτησε στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας ως αποτέλεσμα των μετακινήσεων του Τούρκου πρωθυπουργού…
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στην Αθήνα για να συμμετάσχει στο Διεθνές συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο που πραγματοποιείται από το πρωί στη Βουλιαγμένη. Οι αβρότητες ξεκίνησαν άμεσα με τον Έλληνας πρωθυπουργό να «τραπεζώνει» τον ομόλογό του και ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας τον Αχμέτ Νταβούτογλου.
Αν και αφορμή της νέας επίσκεψης Ερντογάν είναι – υποτίθεται – το συνέδριο για την κλιματική αλλαγή, απανωτά δημοσιεύματα στην Τουρκία και η περίφημη συνέντευξη Ερντογάν στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» του Αλέξη Παπαχελά στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, αποδεικνύουν ότι η ουσία της επίσκεψης βρίσκεται αλλού.

H τουρκική εφημερίδα «Sabah», σε πρωτοσέλιδο άρθρο κάνει λόγο για «Διάλειμμα στις αερομαχίες στο Αιγαίο» υποστηρίζοντας ότι τα ελληνικά μαχητικά δεν… παρενόχλησαν τα τουρκικά στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες εν αναμονή του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα… Σύμφωνα με το δημοσίευμα κατά τη διάρκεια του 2010 τα ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν 385 φορές τα τουρκικά πάνω στο Αιγαίο, επιβαρύνοντας την ελληνική οικονομία κατά επτά (7) εκατομμύρια ευρώ (συγκλονιστική ευαισθησία)… Το δε διάστημα 2000-2009 τα ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν 19.888 φορές και το κόστος των παρενοχλήσεων έφτασε τα 444 εκατομμύρια ευρώ…
Η «Today’s Zaman» προχωράει ένα βήμα παραπέρα. Επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, υποστηρίζει ότι αναμένονται αποτελέσματα στις συνομιλίες για το Αιγαίο μέχρι το τέλος του χρόνου! Προφανώς, το να αναφέρουμε ότι ο ελληνικός λαός δεν γνωρίζει απολύτως τίποτε, είναι απλώς ματαιοπονία.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διερευνητικές επαφές ακόμη και σε «καυτά» θέματα, όπως η υφαλοκρηπίδα, ο εναέριος χώρος και τα χωρικά ύδατα.
Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις πρώτες αντιδράσεις που σημειώνονται στην Αθήνα, ο Δημήτρης Δρούτσας διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δεν παραιτείται των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και πως η στάση της πάντα εντάσσεται στο πλαίσιο που ορίζει το διεθνές δίκαιο.
Μόλις ησυχάσαμε.
Defence-point

Read more...

Αιγαίο: Πάγωσαν οι διμερείς, μένει η ανίερη συμμαχία ΝΑΤΟ-Τουρκίας


Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Η κυβέρνηση υπαναχώρησε χθες από τις παράπλευρες διμερείς διαπραγματεύσεις, που δέχτηκε να ξεκινήσει τον περασμένο Ιούνιο με την Τουρκία, με στόχο να «μειωθεί η ένταση» στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.

Αφορμή για τη δημοσιοποίηση των παράλληλων επιμέρους διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους δύο γεν. γραμματείς των ΥΠΕΞ, αλλά και του περιεχομένου τους, υπήρξε χθεσινό δημοσίευμα, με την κατακλείδα ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που είχε ανάψει αρχικά το πράσινο φως, τώρα έδειξε «κόκκινο» στη διαδικασία αυτή.

Το περιεχόμενο των παράπλευρων διαπραγματεύσεων αυτών είχε αντικείμενο «τουρκικές προτάσεις» για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, μέσω ενός «Κώδικα καλής συμπεριφοράς» που θα μείωνε τις ελληνικές αναχαιτίσεις στο Αιγαίο με αντάλλαγμα τη μείωση των τουρκικών υπερπτήσεων σε ελληνικά νησιά.

Φέτος την Ανοιξη
Στην πραγματικότητα η ιδέα αυτής της παράπλευρης διμερούς συνεννόησης για το Αιγαίο έχει τις ρίζες της στις αρχές της άνοιξης του 2010, όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες πληροφορίες -τις οποίες είχε καταγράψει η «Ε»- περί προώθησης συμφωνίας με την Τουρκία, «βάσει της οποίας το ανατολικό Αιγαίο από τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικά, εντός του FIR Αθηνών, θα μετατραπεί σε περιοχή αποφυγής έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία…».

Οι συναντήσεις, που διεκόπησαν τώρα, αφορούσαν ακριβώς αυτό το περιεχόμενο και μάλιστα κατά τρόπο συγκεκριμένο, για την επίτευξη μιας συμφωνίας «μείωσης της έντασης» ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας στα ανατολικά νησιά του Αιγαίου.

Η επιχειρηθείσα «διαπραγμάτευση» Αθήνας – Αγκυρας οδηγούσε κατ’ ουσίαν στην επιβεβαίωση παραχωρήσεων προς την Τουρκία που έχουν συντελεστεί τα τελευταία έτη, χωρίς η παρούσα κυβέρνηση να αντιδρά ακόμα και σήμερα:

Από το δραματικό θανατηφόρο ατύχημα Ηλιάκα στην Κάρπαθο το 2006, σιωπηλά αλλά σταθερά οι ελληνικές κυβερνήσεις άλλαξαν πολιτική και με συγκεκριμένες «σιωπηλές» διαταγές οι ελληνικές αναχαιτίσεις περιορίστηκαν σε αριθμό και σε ποιότητα ανατολικά από τη μέση του Αιγαίου, ενώ αντιθέτως αυξήθηκαν οι τουρκικές υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά αμφισβητώντας εμπράκτως την ελληνική κυριαρχία επί αυτών. Παρά ταύτα, αυτή τη στιγμή η Αθήνα επιχειρεί να πείσει ότι γίνονται διαπραγματεύσεις και γι’ αυτές τις αναχαιτίσεις που έχουν απομείνει.

Η ουσιαστική αλλαγή και δυσμενέστατη για την Ελλάδα επήλθε τον Αύγουστο του 2006, όταν το ΝΑΤΟ (όπως κατ’ επανάληψη έχει αναφέρει η «Ε») με δύο διαταγές (SHAPE Aegean Islands Policy και Standard Operating Procedure) απαγόρευσε σε ελληνικά αεροσκάφη να πετούν υπεράνω ή να προσγειώνονται στα ακόλουθα νησιά: Λήμνο, Σαμοθράκη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Αστυπάλαια, Ρόδο, Χάλκη, Κάρπαθο, Κάσο, Τήλο, Νίσυρο, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο, Λειψούς, Σύμη, Κω και Καστελόριζο.

ΝΑΤΟ: Οριο ο 25ος
Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία, με την απαγόρευση πτήσεων το ΝΑΤΟ καθορίζει ότι τα νησιά ανατολικά από τον 25ο μεσημβρινό δεν έχουν ελληνική κυριαρχία.

Ετσι, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που τα ελληνικά μαχητικά πετάνε ανατολικά από τη μέση του Αιγαίου, ενώ κατά κανόνα αναχαιτίζονται από τα τουρκικά, με το αιτιολογικό ότι παραβίασαν τις διαταγές του ΝΑΤΟ ή η Αγκυρα εκδίδει ανακοίνωση ότι τα ελληνικά μαχητικά παραβίασαν την κυριαρχία της Τουρκίας, σε συγκεκριμένα ελληνικά νησιά.

Η κυβέρνηση ουδέποτε έφερε το θέμα της απαράδεκτης αυτής πολιτικής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο στη Συμμαχία, ώστε να ανατραπεί αυτή η ανίερη συμμαχία ΝΑΤΟ – Τουρκίας.

Δεν το έπραξε ούτε και χθες κατά τις συναντήσεις των ΥΠΕΞ και ΥΕΘΑ με τον γεν. γραμματέα του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα τον Δεκέμβριο, όπου εκεί μπορεί να τεθεί ένα τέτοιο θέμα.

Αντιθέτως οι δύο υπουργοί εξέφρασαν χθες την πλήρη συμφωνία τους με το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ και δεν εξέφρασαν την παραμικρή δυσφορία τους, ούτε άφησαν ανοιχτό περιθώριο μη συμφωνίας, αν δεν διορθωθεί η απαράδεκτη από το 2006 πολιτική του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Και όλα αυτά, τη στιγμή που άλλες χώρες (π.χ. Τουρκία, Πορτογαλία κ.ά.) απειλούν με βέτο το νέο δόγμα, αν δεν ικανοποιηθούν επί μέρους αιτήματά τους. *

Read more...

Γ. Παπανδρέου: Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την υφαλοκρηπίδα


“Ο διάλογος γίνεται προσεκτικά και βήμα-βήμα”, υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές γίνονται σε “θετικό πνεύμα”. Κάνοντας έμμεση αναφορά σε όσα έχουν γραφτεί το τελευταίο διάστημα περί μυστικών διαπραγματεύσεων, είπε ότι η Ελλάδα διεξάγει τις επαφές στο πλαίσιο των αρχών του διεθνούς δικαίου και της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Ερωτηθείς για τις πτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, απάντησε ότι το θέμα έθεσε δημοσίως ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, με τη συνέντευξή του στην ελληνική τηλεόραση. Αρνήθηκε να ερμηνεύσει τις δηλώσεις του (Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε πει ότι επιθυμεί να μπει τέλος στις υπερπτήσεις), τονίζοντας “ας δούμε τι θα κάνουν στην πράξη”.

Στο τραπέζι των συνομιλιών μπήκε και το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι συζητήθηκαν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή της, ενώ ο Τούρκος ομόλογός του σημείωσε πως συμφώνησαν κοινή συνεργασία.
Για το Κυπριακό, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι γίνεται συζήτηση για να ξεφύγει το θέμα από τη στασιμότητα που υπάρχει σήμερα, αλλά διευκρίνισε ότι δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένες ιδέες. Σχετικά με το ενδεχόμενο διεθνούς διάσκεψης, σημείωσε: “Αν το θέλουν οι Κύπριοι μπορούμε να συμβάλλουμε, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο”.
Χαρακτήρισε αυτονόητο ότι θα επισκεφθεί μέσα στο επόμενο διάστημα την Τουρκία.”Είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε την πορεία του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας που φτιάχτηκε το Μάιο και να προγραμματίσουμε νέες συναντήσεις των υπουργών αλλά και τη δική μου επίσκεψη στην Τουρκία”, είπε.
Η ημερομηνία της επίσκεψης δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
Με αφορμή τη σύνοδο για την κλιματική αλλαγή, ο πρωθυπουργός υπερθεμάτισε το γεγονός ότι τα ζητήματα του μέλλοντος και της ευρύτερης περιοχής μπορούν να ενώσουν τους λαούς, παρά τις διαφορές που μπορεί να έχουν. “Ο αγώνας για τη σωτηρία από την κλιματική αλλαγή μας ενώνει σήμερα”, ανέφερε.
Από τη μεριά του, ο Ταγίπ Ερντογάν εξήρε την πρωτοβουλία του Έλληνα ομολόγου του και δήλωσε ότι επιθυμεί να διοργανώσει η Τουρκία την επόμενη σύνοδο, στην Άγκυρα.
Παράλληλα, ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξη που παρέχει στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί και στο μέλλον. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις κινήσεις “καλής θέλησης”, όπως η επιστροφή του ορφανοτροφείο της Πριγκήπου.
Στον οικονομικό τομέα, έθεσε ως στόχο οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στα δύο κράτη να ξεπεράσουν τα 3,5 δισ. δολάρια του 2008 (το 2009 κινήθηκαν χαμηλότερα, λόγω της κρίσης).
Όπως γνωστοποιήθηκε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και οι προσπάθειες “φιλελευθεροποίησης” των θεωρήσεων από την Ε.Ε. (βίζα) ώστε να διευκολυνθεί η είσοδος Τούρκων πολιτών στην Ελλάδα.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι η συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση θα συνεχιστεί μετά τις περιφερειακές εκλογές.
Γ.Παπανδρέου και Τ. Ερντογάν συμφωνούν για το κλίμα. Μεσογειακή διακήρυξη για την κλιματική αλλαγή
Κοινή διακήρυξη για την κλιματική αλλαγή με την οποία υλοποιείται η έναρξη της κοινής προσπάθειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας,της Τουρκίας,της Μάλτας,της Παλαιστινιακής Αρχής και εκπρόσωποι από τη Γαλλία,την Ιταλία,τη Λιβύη,την Κροατία,τη Συρία,την Αλβανία,τη Βουλγαρία,την Κύπρο,την Αιγυπτο,την ΠΓΔΜ,τη Μαυριττανία και τη Σερβία.
Ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε πως για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να υπάρξει στροφή στην πράσινη οικονομία.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο σχέδιο της χώρας του για την προστασία του περιβάλλοντος έως το 2013 και επισήμανε ότι έχουν ληφθεί σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση των εκπομπών αερίου .πηγη
Συνομιλίες εφ’ όλης της ύλης είχε ο Γιώργος Παπανδρέου, με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο. Ο πρωθυπουργός δήλωσε μετά το πέρας των συζητήσεων ότι μπήκαν στο τραπέζι όλα τα θέματα, διμερή, περιφερειακά και ευρωπαϊκά. Σχολιάζοντας δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου περί συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα μέχρι το τέλος του έτους, διευκρίνισε ότι δεν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα.

Read more...

Τα «ανοίγματα» της Άγκυρας προς το Πατριαρχείο και τα «ανταλλάγματα»


Σε απρόσμενες «παραχωρήσεις» προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο φαίνεται να έχει προχωρήσει η Άγκυρα. Ωστόσο, οι κινήσεις αυτές της γείτονος δεν οφείλονται στις αλτρουιστικές διαθέσεις της ή στον σεβασμό της στο διεθνές δίκαιο.

Την εβδομάδα που πέρασε δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο αποκάλυψαν ότι το τουρκικό Δημόσιο ετοιμάζεται να επιστρέψει το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου στον νόμιμο κάτοχό του, δηλαδή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) είχε αποφανθεί υπέρ της επιστροφής του Ορφανοτροφείου στο Πατριαρχείο τον περασμένο Ιούνιο, δίνοντας χρονικό περιθώριο στην Άγκυρα ενός τριμήνου.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η Συνέλευση της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων αποφάσισε να μεταβιβάσει την κυριότητα του Ορφανοτροφείου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η απόφαση ελήφθη μεν ομόφωνα, ωστόσο η προτίμηση της Γενικής Διεύθυνσης ήταν αρχικά να μεταβιβαστεί η κυριότητα όχι στο Πατριαρχείο, αλλά στο κοινωφελές ίδρυμα της νήσου Πριγκήπου. Και ο λόγος προφανώς συνδέεται με την αναγνώριση του Πατριαρχείου. Ως γνωστόν, η Άγκυρα αμφισβητεί πέραν του οικουμενικού χαρακτήρα του Πατριαρχείου και το νομικό του καθεστώς. Το ενδεχόμενο της ολοκλήρωσης της διαδικασίας μεταβίβασης της κυριότητας του Ορφανοτροφείου στο Πατριαρχείο εντός ολίγων εβδομάδων γεμίζει λοιπόν με αισιοδοξία το Φανάρι, καθώς θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως έμμεση αναγνώρισή του. Ωστόσο, η εν λόγω απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης δεν έχει νομική ισχύ. Ας σημειωθεί ότι το Δικαστήριο των Πριγκηπονήσων έχει ήδη αποφανθεί επί του θέματος υπέρ του Πατριαρχείου και θα πρέπει να καθαρογραφεί πλέον η απόφαση, διαδικασία που θα κρατήσει τουλάχιστον ως τις αρχές Νοεμβρίου.

Ένα άλλο θέμα στο οποίο η Άγκυρα φαίνεται να κάνει παραχωρήσεις είναι η διαδοχή στον οικουμενικό θρόνο. Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών έχει αποστείλει στο Πατριαρχείο τα έγγραφα σχετικά με την πολιτογράφηση 15 Μητροπολιτών. Από τους εν λόγω Μητροπολίτες απερρίφθη η αίτηση του Μητροπολίτη Αυστρίας Μιχαήλ, ο οποίος είναι ένας από τους πιο αξιόλογους ιεράρχες που διαθέτει το Πατριαρχείο, με τη δικαιολογία ότι είναι κάτοχος αυστριακού διπλωματικού διαβατηρίου. Την απόδοση της τουρκικής υπηκοότητας προσπάθησε να την παρουσιάσει η ισλαμική κυβέρνηση, για λόγους προβολής στη διεθνή κοινότητα, ως άνοιγμα προς τις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες. Στην προκειμένη περίπτωση προσπαθεί να πείσει τη Δύση ότι έτσι εξασφαλίζεται η διαδοχή στον οικουμενικό θρόνο, καθώς η τουρκική νομοθεσία απαιτεί να είναι τούρκος υπήκοος ο Πατριάρχης!

Οι απρόσμενες υποχωρήσεις της Άγκυρας σε ζητήματα που αφορούν άμεσα το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν περνάνε απαρατήρητες από τους αναλυτές. Πέρα από κάθε καχύποπτη διάθεση, η αλήθεια είναι ότι η μέχρι τώρα στάση της Άγκυρας δεν συμβαδίζει με τις πρόσφατες κινήσεις της. Να οφείλεται άραγε η αλλαγή στην πίεση των διεθνών θεσμών, όπως το ΕΔΑΔ, ή της παγκόσμιας κοινής γνώμης; Ευχόμαστε μόνο να μη συνδέεται με παραχωρήσεις στην ελληνική Θράκη με τη συγκυρία των εκλογών δευτεροβάθμιας διοίκησης στη χώρα μας, που συμπίπτουν χρονικά περίπου με την έκδοση της απόφασης από το τουρκικό δικαστήριο τον προσεχή Νοέμβρη... Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι έχουμε ήδη προσκαλέσει την τουρκική ηγεσία και θα μας επισκεφτεί σε λίγες εβδομάδες, η οποία ως γνωστόν δεν χάνει τον χρόνο της με εθιμοτυπικού χαρακτήρα επισκέψεις. Όσο για το θέμα της πολιτογράφησης των Μητροπολιτών, είναι εξίσου περίπλοκο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ορισμένοι από τους εν λόγω ιεράρχες υπηρετούν σε Μητροπόλεις της ελληνικής επικράτειας, όπως την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου.

Η κοινή λογική, με βάση όσα έχουν προηγηθεί όλες αυτές τις δεκαετίες, λέει ότι το τουρκικό «άνοιγμα» προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν μπορεί να αποδοθεί στην καλή διάθεση της Άγκυρας ούτε στο γεγονός ότι συνειδητοποίησε πως παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες και τις πανανθρώπινες αξίες και επιθυμεί να συμμορφωθεί. Γιατί με αυτήν τη λογική θα έπρεπε να είχε αποχωρήσει από τη Μεγαλόνησο, να είχε αποκαταστήσει την αδικία στην Ίμβρο, στην Τένεδο και στην Κωνσταντινούπολη, να είχε άρει το casus belli, να είχε αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων κ.ο.κ. Και δεδομένης της δυσμενούς συγκυρίας που διανύουμε, είναι εξίσου δύσκολο να ισχυριστούμε ότι το γεγονός οφείλεται στις «ασφυκτικές» πιέσεις που «ασκούμε». Άρα το μόνο που απομένει είναι…

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Read more...

Ο ΑΣΤΑΚΟΣ ΚΑΙ Η ΘΡΑΚΗ


Ηχηρό ήταν το χαστούκι στην ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά στον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη από την απόσυρση του ενδιαφέροντος του Κατάρ για τη μεγάλη επένδυση στον Αστακό, την πρώτη που θα γίνονταν με την περίφημη διαδικασία «fast track» που εξαγγέλθηκε πριν ενάμισι μήνα στην ΔΕΘ. Υπενθυμίζεται ότι στις προτάσεις που μετέφερε κατά καιρούς ο Παμπούκης στους άραβες ήταν και η αξιοποίηση του Λιμένα Αλεξανδρούπολης, σχέδιο που φέρεται να είχε ναυαγήσει πολύ πριν τον Αστακό. Ωστόσο για το θρακιώτικο λιμάνι η στήλη έχει την πληροφορία ότι πλέον η στροφή της χώρας είναι προς την... Κίνα. Όπως μαθαίνουμε, επενδύσεις στο Λιμάνι Αλεξανδρούπολης εμπεριέχονταν στο φυλλάδιο µε τις προτάσεις της χώρας µας που ετοίμασε ο Παμπούκης και παραδόθηκε στον κινέζο πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Στο ίδιο φυλλάδιο προτείνονταν επενδύσεις στον Λιμένα Θεσσαλονίκης (μετά την «Cosco» στον Πειραιά), εγκατάσταση του τραπεζικού κολοσσού «China Development Βank» στην Ελλάδα και αναπτυξιακά έργα στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και του τουρισμού.

Εφ. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ


Read more...

Το Αιγαίο παραμένει υπό συζήτηση… δυστυχώς!


Η αποκάλυψη της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, είναι σημαντική και εξαιρετικά διδακτική. Σημαντική, γιατί σίγουρα αποτελεί δημοσιογραφική επιτυχία, ασχέτως του πως αποκτήθηκε αλλά και γιατί κατέδειξε τους παράλληλους μυστικούς διαδρόμους, μέσω των οποίων για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται πως η αγαπημένη πολιτική επιλογή του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου (όπως κι όταν ήταν υπεξ) παραμένει η μυστική διπλωματία αντίθετα από τις δήθεν διακηρύξεις για διαφάνεια.
Διαδακτική για όσους ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική, όπως για παράδειγμα του Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, τα μέλη του οποίου ουδέποτε ενημερώθηκαν για τις αναφερόμενες στο έγγραφο επαφές, συζητήσεις και δεδομένα. Η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και ο ο υπεξ Δ. Δρούτσας τους κορόιδευαν ανοιχτά λέγοντας τους ό,τι ήθελαν αλλά πάντως, όχι την αλήθεια κρατώντας τους μακριά από την πραγματικότητα.

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ αισθάνεται δικαιωμένος γιατί αποδεικνύεται περίτρανα πως οι κατ εξακολούθηση εξαπάτηση του Ελληνικού λαού που καταγγέλλει εδώ και ένα χρόνο (όπως και παλαιότερα) επιβεβαιώνεται με τον πλέον περίτρανο τρόπο. Γιατί κάθε φορά που μιλούσαμε ή αναδεικνύαμε τη μυστική διπλωματία που ασκεί ο πρωθυπουργός (Σκόπια, Βαλκάνια, κλπ) το ΥΠΕΞ είτε διέψευδε είτε σύριζε…κλέφτικα. Τώρα που τους έπιασαν “κλέφτες” τους ίδιους, λένε και πάλι ό,τι θέλουν.
Γιατί η πραγματικότητα είναι μια. Με την Τουρκία ατύπως ή επισήμως συζητούν για όλα τα θέματα ακόμη κι εκείνα που αποτελούν κίνδυνο για την ακεραιότητα της χώρας. Το τι θέση λαμβάνουν έχει μικρή σημασία. Σημασία έχει ότι για μερικά πράγματα μια χώρα (όχι η δική μας) δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων…

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ

Read more...

Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στις τουρκικές τράπεζες


Ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών, Stuart Levey, αρμόδιος για θέματα Τρομοκρατίας και Οικονομικών Πληροφοριών επισκέπτεται την Τουρκία με στόχο την εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Σε συνάντηση που είχε με Τούρκους τραπεζίτες στην Κωνσταντινούπολη, ο Levey υπογράμμισε ότι πρέπει να παύσουν να προμηθεύουν το Ιράν με εμπορικές θεωρήσεις εισόδου και να σταματήσουν τη μεταφορά χρηματικών ενταλμάτων προς την Τεχεράνη. Επισημαίνεται ότι και στο παρελθόν είχαν ασκηθεί πιέσεις από Αμερικανούς αξιωματούχους στην τουρκική κυβέρνηση για το ίδιο θέμα.

Χθες, ο Levey συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Feridun Sinirlioğlu, τον υφυπουργό Οικονομικών Nacı Ağbal, τον πρόεδρο του Ιδρύματος Έρευνας Οικονομικού Εγκλήματος Müsrel Ali Kaplan και τον πρόεδρο του BDDK (Οργανισμός Επίβλεψης και Ρύθμισης Τραπεζών) Tevfik Bilgin. Επισημαίνεται ότι ο Levey θεωρεί ως προτεραιότητα την εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος της τράπεζας Mellat του Ιράν.

Read more...

Αποκαλύψεις από “ΤΑ ΝΕΑ” – απάντηση του ΥΠΕΞ


Μυστικό δίαυλο διαλόγου για το Αιγαίο -ανεξάρτητο από τις διερευνητικές επαφές- για τα αεροναυτικά θέµατα επιχείρησε να ανοίξει η Τουρκία τον περασµένο Ιούνιο, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο που δημοσιεύουν «ΤΑ ΝΕΑ». Η Άγκυρα πρότεινε µυστική διαπραγµάτευση για τη µείωση της έντασης στον αέρα και υπέβαλε προτάσεις που επιχειρούν να µετατρέψουν το Αιγαίο σε ουδέτερη ζώνη. Οι συνομιλίες «πάγωσαν» με εντολή του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου. Ειδικότερα, οι προτάσεις της Άγκυρας δεν διαφέρουν από θέσεις που έχουν διατυπωθεί το 2006 και το 2009 και επιχειρούν να διαµορφώσουν καθεστώς συνδιαχείρισης στο Αιγαίο. Όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ», ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσηµη επίσκεψή του στην Αθήνα (τον Μάιο) πρότεινε στον Γιώργο Παπανδρέου να υπάρξει παράλληλος δίαυλος διαλόγου για τη µείωση της έντασης και του κινδύνου πρόκλησης ατυχηµάτων στο Αιγαίο. Η πρόταση έγινε δεκτή από την ελληνική πλευρά και όπως προκύπτει από το σχετικό απόρρητο τηλεγράφηµα του ΥΠΕΞ στις 18 Ιουνίου, έναν µήνα µετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, ο γενικός γραµµατέας του ΥΠΕΞ Ι. Αλέξιος Ζέππος και ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ και επικεφαλής των διερευνητών επαφών από την τουρκική πλευρά Φεριντούν Σινιρλίογλου, συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη µε ατζέντα τα αεροναυτιλιακά θέµατα στο Αιγαίο.

Η τουρκική πλευρά ζήτησε αντικείµενο των συζητήσεων να αποτελέσει η δέσµη µέτρων που είχε προτείνει τον Αύγουστο του 2009, ο «κώδικας συµπεριφοράς» που είχε προτείνει το 2006, καθώς και µέτρα πτητικής συµπεριφοράς που είχε αντιπροτείνει η ελληνική πλευρά το 2006 και για τα οποία ουδέποτε έλαβε απάντηση. Σε αυτά προστέθηκαν οι δύο προτάσεις που απηύθυνε δηµοσίως στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός και αφορούν στις άοπλες πτήσεις πάνω από το Αιγαίο και στην ανταλλαγή «daily flight schedules» (ηµερησίων σχεδίων πτήσης).

Μάλιστα, ο Φ. Σινιρλίογλου διευκρίνισε ότι στόχος πρέπει να είναι να βρεθούν πρακτικοί τρόποι να µειωθεί η ένταση στο Αιγαίο και όχι να αντιµετωπισθεί η ουσία των προβληµάτων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, σύµφωνα µε το τηλεγράφηµα, «to turn the basketball into a volleyball game by putting a safety net in the middle» («να µετατραπεί ο αγώνας µπάσκετ σε αγώνα βόλεϊ, βάζοντας ένα δίχτυ ασφαλείας στη µέση»). Εµµέσως πλην σαφώς δηλαδή, σηµειώνουν διπλωµατικές πηγές, όποια και να είναι η τελική συµφωνία, να µη θίγει τις πάγιες θέσεις των δύο πλευρών.

Τα τρία βασικά σηµεία της τουρκικής πρότασης είναι τα εξής: α) να υπάρξει µυστική «συµφωνία κυρίων» για να εφαρµοστεί «κώδικας συµπεριφοράς» πέραν των 10 ναυτικών µιλίων, β) να αποφευχθούν οι τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, εφόσον οι ελληνικές αναχαιτίσεις γίνονται µε λιγότερο επιθετικό τρόπο και γ) να µειωθούν οι τουρκικές παραβιάσεις εντός των 6-10 ναυτικών µιλίων, εφόσον µειωθούν και οι ελληνικές αναχαιτίσεις στον διεθνή εναέριο χώρο µακριά από τις ελληνικές ακτές.

Πρότειναν ακόµη να υπάρξει νέα συνάντηση -η οποία και έγινε στις 29 Ιουνίου στην Αθήνα-προκειµένου να συγκεντρωθούν οι προτάσεις που έχουν διατυπώσει και οι δύο πλευρές κατά καιρούς και να διαµορφωθεί µια κοινή βάση συζήτησης. Με το πρόσχηµα ότι τα εν λόγω ζητήµατα πρέπει να αντιµετωπισθούν άµεσα, ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ πρότεινε να προχωρήσουν οι συνοµιλίες ανεξάρτητα από την πορεία των διερευνητικών επαφών και µάλιστα έθεσε ως πρόταση να ολοκληρωθούν στα τέλη του Σεπτεµβρίου.

Ωστόσο, οι συνοµιλίες «πάγωσαν» επ’ αόριστον µε εντολή του Γ.Παπανδρέου, καθώς εκτιµήθηκε ότι οι τουρκικές προτάσεις θίγουν κυριαρχικά δικαιώµατα και επιχειρούν να επιβάλουν καθεστώς συνδιαχείρισης στο Αιγαίο. Ως εκ τούτου, σύµφωνα µε πληροφορίες, τα αεροναυτιλιακά τελούν αυτήν τη στιγµή υπό καθεστώς ιδιότυπης εξαίρεσης από τις διερευνητικές επαφές.

Τι απαντά το ΥΠΕΞ

Το ΥΠΕΞ, απαντώντας στα όσα αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ, μέσω του εκπροσώπου του, τόνισε τα ακόλουθα:

Δεν υπάρχουν μυστικές διαπραγματεύσεις.

* Ως προς τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών θα πρέπει να σας πω ότι όταν πραγματοποιήθηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, μεταξύ των συμφωνιών που υπογράψαμε ήταν και μια συμφωνία για την καθιέρωση τακτικών διαβουλεύσεων στο επίπεδο των Γενικών Γραμματέων των δύο Υπουργείων.
* Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο έχουν γίνει συναντήσεις των δύο Γενικών Γραμματέων. Το αν η Τουρκία θα θέσει ή δεν θα θέσει τις γνωστές θέσεις που όλοι γνωρίζουμε, αυτό δεν είναι ένα ζήτημα, το οποίο έχει κάποιο λόγο η Ελλάδα να το αποφύγει ή να το φοβηθεί. Οι θέσεις μας είναι απολύτως ξεκάθαρες, τις ξέρει η Τουρκία, τις επαναλαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία και ισχύουν στο ακέραιο.
* Εάν η Τουρκία κάποια στιγμή αποφασίσει ότι θα εφαρμόζει το Διεθνές Δίκαιο όπως οφείλει να κάνει, τότε είναι προφανές ότι θα σταματήσει και αυτή η ένταση που υπάρχει και αυτό φυσικά θα λειτουργήσει ευεργετικά και για το πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
* Πρέπει όμως να είναι σαφές ότι όσο υπάρχει αυτή η πρακτική και αυτή η συμπεριφορά δεν πρόκειται να υπάρξει εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και επίσης είναι σαφές ότι αυτή η συμπεριφορά θα έχει επιπτώσεις στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
* Όπως επίσης πρέπει να είναι σαφές ότι η επικοινωνιακή πολιτική της Τουρκίας δεν πρέπει να καταλήγει εφαρμοσμένη πολιτική στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός ή οποιοσδήποτε άλλος Τούρκος αξιωματούχος θα επιλέξει να κάνει δηλώσεις, να κάνει αναφορές, να θέσει θέματα, δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα τα δέχεται, δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα υποχωρεί από τις θέσεις της και δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν προασπίζει τα συμφέροντά της όπως αυτά ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο .

Στη συνέχεια αναφερόμενος στον τρόπο διαρροής του εγγράφου και σχετικά με τις “μυστικές διαπραγματεύσεις”, υποστήριξε:

Εννοείται ότι θα γίνει έρευνα γι΄ αυτό, είναι αυτονόητο ότι θα γίνει έρευνα. Είναι απαράδεκτο αυτό που συνέβη, φανερώνει ότι κάποιοι άνθρωποι είναι σε θέση ευθύνης και δεν σέβονται αυτή τη θέση που έχουν και γι΄ αυτό το λόγο το θέμα θα διερευνηθεί σε βάθος και ελπίζω να βρεθεί αυτός που είναι υπεύθυνος. Από εκεί και πέρα όμως για να περάσουμε λίγο στην ουσία του ζητήματος. Θέτετε κάποια θέματα τα οποία ουσιαστικά τα παρουσιάζετε με ένα τρόπο που ακολουθεί συγκεκριμένα στερεότυπα που βλέπουμε τόσα χρόνια. Ούτε γίνεται κάποια μυστική διαπραγμάτευση. Θα ήθελα να πω ότι η λογική αυτή όπως και ο τίτλος του σημερινού δημοσιεύματος παραπέμπουν σε μια λογική στερεοτύπων που υπάρχουν περί μυστικών διαπραγματεύσεων, ουσιαστικά εκβιασμού της Τουρκία στον οποίο ακολουθεί η Ελλάδα.

Θα ήθελα να είμαι πολύ ξεκάθαρος. Αυτά τα πράγματα δεν υπάρχουν, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Έχουμε μια συγκεκριμένη κατάσταση, έχουμε ένα γείτονα, ο οποίος παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο δημιουργεί ένταση στην περιοχή μας. Θεωρούμε ότι αυτή η ένταση είναι ανεπίτρεπτη και ότι πρέπει να πάψει να υπάρχει και είμαστε διατεθειμένοι να διερευνήσουμε τρόπους, οι οποίοι θα επιτρέψουν να πάψει αυτή η συμπεριφορά. Ο πιο ασφαλής όπως σας είπα είναι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και αυτό τον τρόπο πρέπει να ακολουθήσει η Τουρκία. Από εκεί και πέρα η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να φοβηθεί να κουβεντιάσει οτιδήποτε εφόσον θα υπάρχει απόλυτος σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα, στο Διεθνές Δίκαιο και στα συμφέροντα της χώρας μας και αυτό είναι αυτονόητο και ισχύει σε κάθε περίπτωση και δεν πρέπει να έχετε καμιά αμφιβολία γι΄ αυτό. Οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσπαθούμε να δημιουργούμε εντυπώσεις.

Ως προς τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών θα πρέπει να σας πω ότι όταν πραγματοποιήθηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Σσυνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, μεταξύ των συμφωνιών που υπογράψαμε ήταν και μια συμφωνία για την καθιέρωση τακτικών διαβουλεύσεων στο επίπεδο των Γενικών Γραμματέων των δύο Υπουργείων. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο έχουν γίνει συναντήσεις των δύο Γενικών Γραμματέων. Το αν η Τουρκία θα θέσει ή δεν θα θέσει τις γνωστές θέσεις που όλοι γνωρίζουμε, αυτό δεν είναι ένα ζήτημα, το οποίο έχει κάποιο λόγο η Ελλάδα να το αποφύγει ή να το φοβηθεί. Οι θέσεις μας είναι απολύτως ξεκάθαρες, τις ξέρει η Τουρκία, τις επαναλαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία και ισχύουν στο ακέραιο.

Εάν η Τουρκία κάποια στιγμή αποφασίσει ότι θα εφαρμόζει το Διεθνές Δίκαιο όπως οφείλει να κάνει, τότε είναι προφανές ότι θα σταματήσει και αυτή η ένταση που υπάρχει και αυτό φυσικά θα λειτουργήσει ευεργετικά και για το πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Πρέπει όμως να είναι σαφές ότι όσο υπάρχει αυτή η πρακτική και αυτή η συμπεριφορά δεν πρόκειται να υπάρξει εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και επίσης είναι σαφές ότι αυτή η συμπεριφορά θα έχει επιπτώσεις στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Read more...

Η Τουρκία ψάχνει για πετρέλαιο στα κατεχόμενα!


Το πρακτορείο REUTERS δημοσιεύει σήμερα ρεπορτάζ υπό τον τίτλο Turkey to search for oil off north Cyprus σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει έρευνες για πετρέλαιο στη ανύπαρκτη “Βόρεια Κύπρο”, εννοώντας τα κατεχόμενα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνες στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα του νησιού, μια κίνηση που αναμένεται να επιβραδύνει τις συνομιλίες για την εύρεση λύσης. «Θα ξεκινήσουμε έρευνες γύρω από την Κύπρο και στην αποκλειστική μας περιοχή» δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας. «Θα εργαστούμε ώστε να παρέχουμε ενέργεια και στην ελληνοκυπριακή πλευρά αν μας ζητηθεί» συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, οι έρευνες θα γίνουν σε μια περιοχή 288.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων από την τουρκική πόλη Mersin έως τη βόρεια Κύπρο.
Το γεγονός ότι η ¨Αγκυρα ξεκινά ερευνητικό πρόγραμμα μεγάλης έκτσης στα κετεχόμενα, δείχνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επίλυση του Κυπριακού εντός του έτους και ετοιμάζεται να προχωρήσει σε απορρόφηση των κατεχομένων.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP