Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Τουρκικός Τύπος 14.04.2010


Ξεκινάμε με την εφημερίδα Sabah, η οποία γράφει ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος εκφώνησε ομιλία προς τους ηγέτες του κόσμου στη Διεθνή Διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια, επέστησε την προσοχή στην απειλή πυρηνικής επίθεσης μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Ομπάμα χαρακτήρισε ως «ανελέητη ειρωνεία της ιστορίας», την αύξηση του κινδύνου της πυρηνικής επίθεσης που σημειώθηκε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι ο κίνδυνος πυρηνικής αντιπαράθεσης μεταξύ των εθνών μειώθηκε ενώ ο κίνδυνος πυρηνικής επίθεσης αυξήθηκε.

Η διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια, αποσκοπεί στην εύρεση μεθόδων που θα εγγυηθούν την προστασία όλων των «πυρηνικών υλικών» στην υφήλιο μέσα σε μία τετραετία.

Η εφημερίδα μας ενημερώνει επίσης και για το τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης.

Στο ανακοινωθέν υπενθυμίζεται ότι η εξασφάλιση της αποτελεσματικής πυρηνικής ασφάλειας, είναι η υποχρέωση που απορρέει από τη διεθνή ευθύνη των κρατών και αναφέρεται ότι οι ηγέτες που συμμετείχαν στη διάσκεψη, καλούνται να συνεργαστούν ως μέλη της διεθνούς κοινότητας για την πρόοδο στην πυρηνική ασφάλεια.

Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας ο πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan, στην ομιλία που έκανε στο συνέδριο με τίτλο «Πρόληψη της παράνομης διακίνησης των πυρηνικών υλικών», κατά λέξη είπε:

"Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την εξάλειψη του κίνδυνου της πυρηνικής τρομοκρατίας είναι η αύξηση των προσπαθειών για τον πυρηνικό αφοπλισμό και η μείωση του ρόλου των πυρηνικών όπλων στην πολιτική εθνικής ασφαλείας."

Περνάμε στην εφημερίδα Zaman όπου διαβάζουμε ότι ο πρωθυπουργός Erdoğan που σύναψε επαφές στο πλαίσιο της διάσκεψης για την πυρηνική ασφάλεια, συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ομπάμα.

Στη συνάντηση όπου τέθηκαν επί τάπητος πολλά θέματα όπως Αρμενικό και Ιρανικό, ο Τούρκος πρωθυπουργός, ενημέρωσε τον Ομπάμα για τις εργασίες που πραγματοποίησε η Τουρκία για την εδραίωση της ειρήνης στον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή επίσης και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Ahmet Davutoğlu και Χίλαρι Κλίντον που συμμετείχαν στη κατ’ ιδίαν συνάντηση, συμφώνησαν για τη συνέχιση των εργασιών σχετικά με τον Καύκασο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι παρακολουθούν με μεγάλη ευχαρίστηση τις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία για τη διπλωματία και την ειρήνη όμως ζητούν από την Τουρκία να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες, τις προσπάθειες και την εποικοδομητική συμβολή της για να σημειωθεί πρόοδος στο θέμα αυτό.

Μια ματιά στη Yeni Şafak, διαβάζουμε μια είδηση σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κιργιστάν. Η προσωρινή κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Ρόζα Οτουνμπάγεβα, ξεκίνησε να τις προετοιμασίες για το νέο Σύνταγμα.

Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας ο αντιπρόεδρος της προσωρινής κυβέρνησης Αλμάζμπεκ Αταμπάγιεφ δήλωσε ότι από τώρα και στο εξής το Κιργιστάν θα κυβερνάται με κοινοβουλευτικό σύστημα και σημείωσε πως στο θέμα αυτό η Τουρκία αποτελεί παράδειγμα για τη χώρα του.

Τέλος η Star χρησιμοποιώντας τον τίτλο «Οι τουρκικές εταιρίες παρέδωσαν το σχέδιο ύψους 800 εκ. δολαρίων», μας πληροφορεί ότι πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του αεροδρόμιου, της μονάδας επεξεργασίας νερού και του σταθμού παραγωγής ενέργειας που ανεγέρθηκαν από τις τουρκικές εταιρίες στο Τουρκμενιστάν και που κόστισαν 800 εκ. δολάρια.

Ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Κουρμπάνγκουλι Μπερντιμουχαμέντοφ, πραγματοποίησε τα εγκαίνια των σχεδίων που ολοκληρώθηκαν στην τουριστική περιοχή Αβάζα.


Read more...

Συνταγματική τροποποίηση Τη Δεύτερα στην ολομέλεια της ΜΕΤ θα ξεκινήσει η συζήτηση επί της πρότασης



Η συζήτηση επί της πρότασης συνταγματικής τροποποίησης στην ολομέλεια της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας θα ξεκινήσει τις προσεχείς μέρες.

Η πρόταση, για την οποία το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) εξέφρασε τη διαφωνία του αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση τη Δεύτερα (19/04).

Η πρόταση που περιέχει 30 άρθρα επικυρώθηκε στη Συνταγματική Επιτροπή του κοινοβουλίου και έχει αποσταλεί στο τυπογραφείο.

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) συνέταξε ένα εικοσασέλιδο κείμενο στο οποίο καταχωρεί τη διαφωνία του με την πρόταση συνταγματικής τροποποίησης.

Μετά από την επιστροφή του Πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdoğan από το εξωτερικό θα αξιολογηθεί η πρόταση του CHP σχετικά με την αφαίρεση 3 ενοτήτων από τη συνταγματική τροποποίηση και θα δοθεί μια απάντηση.

Το χρονοδιάγραμμα σχετικά με τις εργασίες της ολομέλειας θα καταστεί σαφές μετά από τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί με τον πρωθυπουργό Erdoğan

Στο κείμενο διαφωνίας του CHP προς τη συνταγματική τροποποίηση επαναλαμβάνεται η θέση ότι η πρόταση είναι αντισυνταγματική και ο ισχυρισμός πως οι εσωτερικοί κανονισμοί παραβιάστηκαν εμπράκτως.

Η συζήτηση της πρότασης συνταγματικής τροποποίησης πραγματοποιείται σε δύο γύρους.

Έτσι η πρόταση αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής τη Δεύτερα. Στον πρώτο γύρο θα γίνει συζήτηση επί του συνόλου της πρότασης συνταγματικής τροποποίησης. Αμέσως έπειτα θα διεξαχθεί η ψηφοφορία επί των σημείων. Απαιτούνται τουλάχιστον 330 ψήφοι για την έγκριση των άρθρων στο πρώτο γύρο των συζητήσεων.

Η διεξαγωγή του δεύτερου γύρου της ψηφοφορίας θα γίνει 48 ώρες αργότερα.

Read more...

Ύπουλα παιχνίδια σε Θράκη, Μακεδονία και Αιγαίο


Έντονη ανησυχία και μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των Ελλήνων, γι΄ αυτά που διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα σε ότι αφορά την επίλυση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων, που δεν ξέρω και εγώ για πιο λόγο καθόμαστε και συζητάμε κάτι που δεν υπάρχει λόγος να συζητιέται.

Το τραγικό της όλης υπόθεσης είναι οι εξαγγελία του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δρούτσα, ο οποίος σημείωσε πως το «Βόρεια Μακεδονία» είναι κοντά στο πλαίσιο της λύσης που περιγράφει η Ελλάδα!

Αν είναι δυνατόν, δεν έχουν ούτε ιερό, ούτε όσιο! Πουλάνε το όνομα της Μακεδονίας μας και το χαρίζουνε σε κάποιο κράτος που δεν έχει σχέση με τη Μακεδονία και εγώ δεν ξέρω για πιο λόγο.

Και άμα συμφωνηθεί αυτό, τι μέλει γενέσθαι; Θα αποκαλούνται κάποιοι κάτοικοι άλλης χώρας ως Μακεδόνες, ενώ δεν θα ξέρουν τι εστί Μακεδονία, τι εστί Ελλάδα, καθώς η Μακεδονία είναι ελληνική; θα γίνουν κάποιοι Μακεδόνες, χωρίς να μιλάνε τη γλώσσα των Μακεδόνων, τη γλώσσα που μιλούνε οι Μακεδόνες, τη γλώσσα που μιλούσε ο βασιλιάς Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος, που είναι η ελληνική;

Θα αισθάνονται αυτοί οι άνθρωποι Έλληνες ή αργότερα θα μιλάνε για σκλαβωμένη Μακεδονική γη, που φτάνει ως τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και θα ζητάνε να δημιουργηθεί Μακεδονικό κράτος με έδρα τη Θεσσαλονίκη; Γιατί το «Βόρεια» Μακεδονία προϋποθέτει και το «Νότια» Μακεδονία, οπότε είναι σίγουρη η έγερση εκ νέου ζητήματος «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα.

Να μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατάργησε το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, μπορεί όμως να απαλείψει την ιστορία χιλιάδων χρόνων; Αλλά δυστυχώς όλα αυτά τα θέματα δεν προβλήθηκαν από κανένα Μ.Μ.Ε. και έμειναν στο παρασκήνιο και καλά κρυμμένα πίσω από τα «μεγάλα» θέματα που μας πλασάρουν, γιατί φοβούνται την αντίδραση των Ελλήνων.

Όμως να γνωρίζουν καλά αυτοί που μας κυβερνάνε ότι δεν θα πρέπει να «παίζουνε» ούτε με ονόματα, ούτε με εθνικά σύμβολά. Και τα χειρότερα έρχονται και να το θυμάστε καλά αυτό. Μέσα στη δίνη των «μεγάλων» και «καυτών» θεμάτων που μας πλασάρουν τα ελεγχόμενα Μ.Μ.Ε. τα εθνικά μας θέματα θα έρθουν στο προσκήνιο και θα έχουμε τραγικές εξελίξεις για την ιστορία και το μέλλον της πατρίδας μας.

Και όχι μόνο για τη Μακεδονία μας, αλλά και για τη Θράκη και το Αιγαίο, όπου με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε το Αιγαίο ως «στενό», που μοιράζονται δύο χώρες με διαφορετικές απόψεις, αλλά και που δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψουν αυτό το «στενό», αναδεικνύοντας έτσι τους στόχους της Τουρκίας.

Και πάμε τώρα και στα θέματα της Θράκης μας, που λίγοι θα γνωρίζεται ότι ανήμερα της εθνικής μας επετείου της 25ης Μαρτίου και της μεγάλης εορτής της Ορθοδοξίας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο ορθόδοξος ιερέας της Βουλγαρικής εκκλησίας, είχε συνάντηση με το ψευτομουφτή της Κομοτηνής και του ζήτησε την ευλογία του!

Και ο δεύτερος του έδωσε για δώρο ένα πακέτο Τούρκικου καφέ και μία φωτογραφία που παριστάνει την Κομοτηνή, ως Τουρκική περιοχή… και όλα αυτά πάντα υπό την καθοδήγηση και τις ευλογίες του Τουρκικού προξενείου Κομοτηνής, το οποίο συνεχίζει άφοβα και αμερόληπτα την προπαγάνδα του στη Θράκη μας.

Θα επιτέλους αυτοί που μας κυβερνάνε να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια πίσω από τις πλάτες των Ελλήνων, σε ότι αφορά την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, της ακριτικής μας Θράκης και του Αιγαίου Πελάγους.

Στέφανος Κούκλαρης
Δημοσιογράφος
Γ.Γ. ΝΕ ΛΑΟΣ Ροδόπης

Read more...

Προεκλογικές προετοιμασίες εν όψει Δημοτικών


Τελικά το μήνυμα του για την μη κάθοδο της μειονότητας στο δήμο Κομοτηνής σε ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο το έδωσε ο Θεός και ο Αλλάχ στις ερήμους της Συρίας και Ιορδανίας.
-Το πώς συνέβη αυτό είναι μεγάλη ιστορία.
-Και όμως περίπου 20 ζευγάρια από την αφρόκρεμα της μειονότητας ταξίδεψαν για αναψυχή, μια εβδομάδα οργανωμένα να επισκεφτούν τις δύο χώρες.
-Βέβαια προσφιλές θέμα κατά την διάρκεια των διακοπών τους που τελείωσαν την περασμένη Κυριακή, ήταν οι αναλύσεις για τις επόμενες εκλογές στους δήμους και το πώς η μειονότητα θα συσπειρώσει τις δυνάμεις της για να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να εκλεγούν πρόσωπα που επιθυμούν.
-Δεν κατέληξαν όμως πουθενά, περιμένοντας τον από μηχανής θεό, που βρέθηκε βέβαια στις συνθήκες υγιεινής και διατήρησης των τροφίμων σε αυτές τις χώρες.
-Έτσι μάλλον κάποιο αλλοιωμένο φαγητό το έκανε το θαύμα του.
-Και η γαστρεντερίτιδα τους θέρισε για σχεδόν τρεις ημέρες, με αποτέλεσμα να ξεχάσουν και τις εκλογές, αφού η συχνή επίσκεψη τους στον χώρο υγιεινής δεν τους άφησε να ολοκληρώσουν μια κουβέντα της προκοπής.
-Και δεν γνωρίζουμε αν τελικά έλαβαν το μήνυμα, ότι καλύτερα είναι να πορευτούν όπως πορεύονται στις εκλογές για το καλό της περιοχής μας, αφήνοντας κατά μέρος σενάρια διαχωρισμού και πολιτικών που εκπορεύονται από ξένα κέντρα.
-Εκτός αν μια μαζική γαστρεντερίτιδα δεν τους έκοψε την φόρα για τέτοια σχέδια.
-Ήταν όμως ένα σημάδι Θεϊκό που πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους.


Read more...

ΚΟΜΟΤΗΝΗ: Ενίσχυση τουρκισμού μέσω του πολιτισμού


Μια συνάντηση με την επωνυμία «Εξερευνήστε την ιστορία του τουρκικού πολιτισμού», ήταν η ευκαιρία αν ανταλλάξουν απόψεις και να ενισχύσουν τον τουρκισμό τους οι νεολαίοι της Δυτικής Θράκης από την μουσουλμανική μειονότητα στο ταξίδι τους στην Κωνσταντινούπολη από 3-8 Απριλίου.
Η αποστολή από την δυτική Θράκη οργανώθηκε από τον Σύλλογο Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης (ΒΤΤDD) για φοιτητές και φιλοξενήθηκε από τον σύλλογο ABTTF Young, με σκοπό να τους μάθουν την …τουρκική ιστορία.
Οι νεολαίοι επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων τα σημεία της πολιορκίας της Πόλης από τον Μωάμεθ τον Πορθητή, το Σουλτάν Αχμέτ Τζαμί, την Αγία Σοφία, το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, το Τόπ Καπί, το στρατιωτικό μουσείο, ενώ ψυχαγωγήθηκαν από την στρατιωτική μπάντα.
Ο Φατιμά Ρασίντ πρόεδρος του συλλόγου που τους φιλοξένησε δήλωσε ότι οι επισκέψεις των νεολαίων της μειονότητας της Θράκης μας γεμίζουν χαρά και βάζουν τα θεμέλια για έναν ανοιχτό και ελπιδοφόρο δρόμο στο μέλλον. Άλλωστε για τον Μάιο έχει διοργανωθεί μια μεγάλη συνάντηση με τους απόδημους Τούρκους όπως είπε στην Κωνσταντινούπολη του πολιτισμού όπου και φυσικά θα γίνουν τα αδύνατα δυνατά να εκπροσωπηθεί η μειονότητα της Θράκης όσο πιο δυναμικά γίνεται.


Read more...

Το Τουρκικό Προξενείο ως εγγυητής της ασφάλειας και της ανάπτυξης της Θράκης!


Για την προκλητική τουρκοφυλλάδα της Ξάνθης «Μιλλέτ» και για τον ερίτιμο αρθρογράφο της Τζεγκίζ Ομέρ, σας έχουμε πει ήδη αρκετά και (να είστε σίγουροι ότι) θα σας πούμε ακόμη περισσότερα στο εγγύς μέλλον. Πρόκειται για τον ίδιο συγγραφικό κολοσσό, που εκτός από την συνεχή επίδειξη λατρείας (με το… αζημίωτο;) προς τη… Μητέρα Πατρίδα του, εκτός από τις ύβρεις και τις απειλές προς όσους (χριστιανούς ή μουσουλμάνους) αντιδρούν απέναντι στην άκρως φασιστική και υπονομευτική δράση του Προξενείου Κομοτηνής και των φανατικών τουρκοφρόνων οργάνων του (μεταξύ των οποίων άλλωστε ο ίδιος κατέχει περίοπτη θέση).


Διαπρέπει, βέβαια και σε άλλους τομείς, όπως η ιστορική επιστήμη (θυμηθείτε όσα σας πληροφορήσαμε ότι έγραψε προ ολίγου καιρού για την προέλευση των σημερινών Ελλήνων), αλλά και το ευθυμογράφημα (επί της ευκαιρίας, αναδιφήστε και πάλι σ’ εκείνες τις απερινοήτου κρετινισμού γελοιότητες περί του ανωτέρου πολιτισμού που διέδωσε σ’ όλον τον κόσμο το μέγα τουρκικό έθνος)!
Αυτή τη φορά ο εν λόγω πολυτάλαντος ημέτερος…συνέλλην έπιασε στο στόμα του (ή μάλλον στην πένα του) εμάς και την Πρωτοβουλία μας. Το έπραξε με αφορμή την εκδήλωσή μας στην Καβάλα (17/3/2010), προφανέστατα εξαγριωμένος όχι μόνο από την επιτυχία της, αλλά και από το δημοσιογραφικό «κλίμα» που άφησε πίσω της (και το οποίο ουσιαστικά «εκμαίευσε» μια βδομάδα αργότερα την περίφημη δήλωση του Πάγκαλου). Και πώς ακριβώς μάς έπιασε στην πένα του ο αξιότιμος Τζεγκίζ Ομέρ; Θαυμάστε! Ως εχθρούς της ειρήνης και ως προβοκάτορες, που θέλουν το κακό της Θράκης και υπονομεύουν το οικονομικό της μέλλον! Ένα μέλλον για το οποίο αντιθέτως αγωνίζεται ο…ανιδιοτελής Τούρκος πρόξενος, που δρα περίπου ως εθνικός μας ευεργέτης (σε συνεργασία και με τους…αγαθούς Τούρκους επιχειρηματίες που θέλουν να έρθουν στη Θράκη, τείνοντας… «χείρα βοηθείας» για την ενίσχυση της οικονομίας μας)! Μας καλεί μάλιστα (σ.σ. εμάς τους προβοκάτορες) να ξεκουμπιστούμε από την περιοχή, ώστε να την αφήσουμε να αναπτυχθεί και να ζήσει ειρηνικά!
Πώς είπατε; Όχι, δεν σας κάνουμε καθόλου πλάκα! Τόσο…ακραία αίσθηση του χιούμορ (ευτυχώς ή δυστυχώς) δεν την έχουμε αποκτήσει (ακόμη)! Και για του λόγου μας το αληθές, απολαύστε αμέσως όλο το σχετικό απίστευτο ανθυπο-παραλήρημα του ξεσαλωμένου τουρκοεθνικόφρονα κωμικού (όπως το μετέφρασε από τη «Μιλλέτ» της 1/4/2010, ο συνεργάτης μας Μ.Κ.):
«Με βάση την είδηση της εφημερίδας ¨Αδέσμευτη¨…η Κίνηση Πολιτών για το κλείσιμο του Τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή οργάνωσε στις 17-3-2010 μια εκδήλωση στην Καβάλα…
Ενώ αυτοί οι άνθρωποι χτυπιούνται για να κλείσει το Προξενείο της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή, ο Πρόξενος αυτού του Προξενείου ¨χτυπιέται¨ για την οικονομική διασφάλιση της Δυτικής Θράκης και γενικά της Ελλάδας…
Τις προηγούμενες μέρες επισκέφτηκαν την Κομοτηνή εκπρόσωποι του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης – ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Δημοσιεύτηκαν στον τύπο ειδήσεις σχετικά με το θέμα. Γράφτηκε πως επισκέφτηκαν τα τοπικά επιμελητήρια και τη βιομηχανική περιοχή και πως υπήρξαν συναντήσεις με στόχο την εξέλιξη της οικονομικής συνεργασίας. Τα ελληνικά εμπορικά επιμελητήρια εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για αυτές τις εξελίξεις, καθώς και την επιθυμία τους για τη συνέχιση τους.
Σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα βρίσκεται σε μια μεγάλη οικονομική κρίση, που οι βιομηχανίες φεύγουν από την περιοχή μας και αυξάνεται η ανεργία, έρχονται οι Τούρκοι επιχειρηματίες να προσφέρουν ευκαιρίες και να τείνουν χείρα βοηθείας. Αυτό και για την οικονομία της Ελλάδας, αλλά και για την ανάπτυξη και εξομάλυνση των διμερών σχέσεων είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Όλοι οι καλόβουλοι άνθρωποι συμφωνούν σε αυτό…
Πίσω λοιπόν από τις ωραίες αυτές εξελίξεις βρίσκονται οι προσπάθειες του Πρόξενου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή. Αρχιτέκτονας αυτού του ωραίου σχεδίου είναι ο αξιότιμος κύριος Μουσταφά Σάρνιτς. Αυτός που κάποιοι τον αναφέρουν σαν εχθρό, επιθυμεί οι διμερείς σχέσεις να αναπτυχθούνε χάρη στο εμπόριο και να διευρυνθούνε και σε άλλα επίπεδα, ώστε η περιοχή μας να γίνει περιοχή ειρήνης.
Έλα όμως που κάποιοι δεν το θέλουν αυτό. Κάποιοι θέλουν να κλείσει το Προξενείο που προσπαθεί για ειρήνη, και για αυτό κάνουν εκστρατεία σε όλη την Ελλάδα.
Αυτοί οι εχθροί της ειρήνης, αντί να υποστηρίζουν την ανάπτυξη των καλών σχέσεων, συνεχίζουν τις κάθε είδους προκλητικές διαμαρτυρίες, στοχεύοντας στο να βάλουν σε κρίση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Κατηγορούνε το Προξενείο πως προσπαθεί με την ανάμιξη του στα εσωτερικά και με όχημα την Μειονότητα να άρει την κυριαρχία της Ελλάδας στη Δ. Θράκη. Με βάση αυτή τη δικαιολογία ζητούνε να φύγει το Προξενείο από τη Δ. Θράκη.
Ναι, είναι πολύ σωστό, κάποιοι πρέπει να φύγουν από τη Δυτική Θράκη. Είναι αυτοί που δεν θέλουνε την ανάπτυξη της περιοχής μας, που προσπαθούνε δυναμιτίζοντας την ειρήνη στην περιοχή μας να ανοίξουν το χάσμα ανάμεσα στις δύο χώρες, αυτοί που δεν θέλουν την απομάκρυνση από τη Δ. Θράκη μόνο του Προξενείου, αλλά και αυτών που αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι, να φύγει η νοοτροπία που δεν θέλει την τουρκική μειονότητα.
Η μόνη επιθυμία των ψύχραιμων πολιτών τουρκικής και ελληνικής καταγωγής είναι αυτοί οι εχθροί της ειρήνης και τελάληδες καταστροφής είτε να μας αφήσουν ήσυχους, είτε να ξεκουμπιστούνε να φύγουν από την περιοχή μας.
Τι να πούμε άλλο, ελπίζουμε πλέον να κυριαρχήσει στην πολιτική ο κοινός νους των ψύχραιμων Ελλήνων, ώστε και η χώρα μας να σωθεί από την οικονομική κρίση αλλά και να εξασφαλιστεί ένα μόνιμο περιβάλλον ειρήνης μέσω της ομαλοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Μέσα οι ειρηνιστές, έξω οι προβοκάτορες»!
Δεν περιμένετε, φαντάζομαι, κάποιο άλλο σχόλιο από μας, έτσι δεν είναι; Και πολύ καλά βεβαίως κάνετε, γιατί απλούστατα δεν έχουμε…λόγια! Όσο κι αν εδώ και χρόνια πάσχουμε πλέον ουσιαστικά από… βαθύτατο μιθριδατισμό (υπό την έννοια ότι τίποτε πια δεν μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση απ’ όσα βλέπουμε γύρω μας, σε σχέση με την ασύδοτη δράση όλων αυτών των απίστευτων τουρκοπρακτόρων), αποδεικνύεται τελικά ότι η γελοιότητα, το θράσος και η χυδαιότητά τους μπορούν – για λίγα έστω δευτερόλεπτα – ακόμη και τώρα να μας αφήσουν άφωνους…

Διαβάστε περισσότερα: http://kostasxan.blogspot.com/2010/04/blog-post_916.html#ixzz0l6T1J700

Read more...

Πακέτο μέτρων για τους μουσουλμάνους της Θράκης ετοιμάζει ο Παπανδρέου;


Όπως συνηθίζεται, πλέον, τα πολύ σημαντικά ζητήματα στις ελληνοτουκικές σχέσεις τα μαθαίνουμε είτε από διαρροές μέσα από το ελληνικό Πεντάγωνο είτε από δημοσιεύσεις του τουρκικού τύπου. Από προχθές, στον ιστοχώρο του TRT (επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της τουρκικής κυβέρνησης) υπάρχει η είδηση της παροχής σειράς μέτρων (πακέτο) από την ελληνική κυβέρνηση προς τους μουσουλμάνους της Θράκης...!
Ίσως κάποιοι θα έπρεπε να πούνε στον πρωθυπουργό και τους συμβούλους του (που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη τα ονόματά τους αλλά ούτε και οι μισθοί τους) πως στη Θράκη δεν υπάρχουν μόνο μουσουλμάνοι, αλλά και χριστιανοί έλληνες πολίτες, οι οποίοι επί σειρά δεκαετιών διαπιστώνουν την τραγική εγκατάλειψη της ευρύτερης ακριτικής περιοχής, τόσο σε ζητήματα οικονομικά όσο και σε ζητήματα που κατατάσσονται στην κατηγορία του "εθνικού ενδιαφέροντος".


Αλλά, η κυβέρνηση Παπανδρέου, από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε την εξουσία, διέγραψε τη λέξη "εθνικά"... Προσφάτως όμως χρησιμοποιεί ευρύτατα τη λέξη "πατριωτισμός" για να συγκινήσει και να παραπλανήσει τους έλληνες πολίτες για το θέμα της κλοπής εκατοντάδων δισεκατομμυρίων και την αναπλήρωση των κλαπέντων από τις τσέπες των γνωστών θυμάτων της εκάστοτε εξουσίας, δηλαδή του λαού...
Εξοργιστική πρόκληση από την Διαμαντοπούλου
Αξίζει να σημειωθεί ένα δυσάρεστο και τραγικό γεγονός, που τελέσθηκε στην βράβευση της Χαράς Νικοπούλου από την υπουργό Παιδείας κυρία Διαμαντοπούλου. Η κυρία υπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας της απευθύνθηκε προς τους νεαρούς πομάκους του Δερείου αλλά και προς τους μουσουλμάνους της Θράκης αποκαλώντας τους Τούρκους. Οι έντονες διαμαρτυρίες των παρευρισκόμενων παιδιών (του δημοτικού), τα οποία φώναζαν πως "δεν είμαστε τούρκοι, είμαστε πομάκοι", δεν τάραξαν ούτε συνέφεραν στο ελάχιστο την κυρία Διαμαντοπούλου, η οποία συνέχισε στην ομιλία της να απευθύνεται προς τους μουσουλμάνους της Θράκης, αποκαλώντας τους Τούρκους!!! Μήπως κάποιος πρέπει να πει στην κυρία αυτή, αλλά και στα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης Παπανδρέου πως στην Θράκη μένουν ΑΚΟΜΗ έλληνες και πως κανείς κυβερνητικός ή άλλος αξιωματούχος ή πολιτικός δεν έχει το δικαίωμα να απευθύνεται προς τον ελληνικό πληθυσμό της Θράκης αποκαλώντας τον "τουρκικό";
Η αδιαφορία της κυρίας Διαμαντοπούλου η οποία δεχόταν τις συνεχείς διαμαρτυρίες των νεαρών πομάκων και η εμμονή της στην ξεδιάντροπη διαστρέβλωση της πραγματικότητας κατέστη ένα γεγονός ιδιαιτέρως λυπηρό, που όμως δεν θα είχε συμβεί και ούτε αν θα τολμούσε η κυρία Διαμαντοπούλου να υβρίσει με τον τρόπο αυτό και να αμφιβητήσει την ελληνικότητα των μουσουλμάνων πομάκων της Θράκης, εάν δεν ήταν υπουργός...
Με την ίδια θρασύτητα όμως και το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TRT χρησιμοποιώντας εννέα (9) παραγράφους (μαζί με τον τίτλο και τον υπότιτλο της είδησης), κατεγραψε 8 φορές τη λέξη "τούρκους" αναφερόμενο στους έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης. Οποία σύμπτωση!!! Η κυρία Διαμαντοπούλου μοιράζεται την ίδια εμμονή με το τουρκικό κυβερνητικό όργανο προπαγάνδας!!! Μήπως να περιμένουμε και περισσότερες συμπτώσεις απόψεών τους στο μέλλον;
Τι λέει το τουρκικό δημοσίευμα
"Πακέτο μέτρων για τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης
Το πακέτο προβλέπει την υπαγωγή των θεμάτων των Τούρκων από το υπουργείο Εξωτερικών στο Εσωτερικών
Η κυβέρνηση στην Ελλάδα η οποία βρίσκεται στα πλοκάμια της οικονομικής κρίσης, αναζητά λύση στα προβλήματα των τούρκων της Δυτικής Θράκης.
Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει το πακέτο μέτρων για την περιοχή το Μάιο, ενώ οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης πιστεύουν ότι το άνοιγμα πρέπει να συμπεριλάβει τα δικαιώματα τους που απορρέουν από τη συνθήκη της Λοζάνης.
Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ετοιμάζεται να υλοποιήσει μια σειρά αποφάσεων σε σχέση με τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης.
Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο το εν λόγω πακέτο περιέχει δεδομένα τα οποία προβλέπουν την υπαγωγή των θεμάτων σχετικά με τους Τούρκους από το υπουργείο Εξωτερικών στο υπουργείο Εσωτερικών.
Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης κάνουν νύξη στο ότι πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθούν στο πακέτο τα δικαιώματα της μειονότητας τα οποία απορρέουν από τις διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες με πρώτη τη συνθήκη της Λοζάνης.
Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται να βρεθεί λύση στο πρόβλημα στη Δυτική Θράκη εφόσον θα συνεχίζονται τα προβλήματα όπως εκείνου της παιδείας και εκλογής του μουφτή".
Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα: http://kostasxan.blogspot.com/2010/04/blog-post_474.html#ixzz0l6SUdMoi

Read more...

Στις Aselsan και Thales η κατασκευή σκοπευτικού επί κράνους για το Τ-129


Αποδεικνύοντας για άλλη μίας φορά τον μακροχρόνιο και πρακτικό τρόπο με τον οποίο η τουρκική Γραμματεία Πολεμικής Βιομηχανίας (SSM) λειτουργεί ανακοινώθηκε η ανάθεση στην κρατική εταιρεία Aselsan της κατασκευής του σκοπευτικού επί κράνους Helmet Integrated Cueing System (HICS) για το υπό ανάπτυξη επιθετικό ελικόπτερο ATAK T-129 σε συνεργασία με την εταιρεία Thales.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής εταιρείας, η τουρκική εταιρεία Aselsan που λειτουργεί ως κύριος ανάδοχος για το πρόγραμμα αυτό επιλέγει από την SSM σε συνεργασία με την εταιρεία Thales η οποία κατασκευάζει το σύστημα TopOwl® .

Όπως δήλωσε ο Metin Sancar Διευθυντής της Aselsan για την ανάπτυξη αεροπορικών και ναυτικών συστημάτων, «μετά από διεθνή διαγωνισμό μεταξύ εταιρειών που κατασκευάζουν σκοπευτικά επί κράνους για ελικόπτερα η εταιρεία Aselsan επιλέγει σε συνεργασία με την γαλλική εταιρεία Thales, η οποία διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία στον τομέα αυτό με το σύστημα TopOwl® το οποίο έχει πουληθεί σε 15 χώρες με περισσότερες από 700 μονάδες να έχουν παραδοθεί μέχρι σήμερα.

Οι Τούρκοι πιλότοι που αξιολόγησαν το σύστημα κατά τη διάρκεια πτήσεων έμειναν εντυπωσιασμένοι με την άνεση που προσέφερε το κράνος και τις επιδόσεις του». Με βάση τη συμφωνία που υπάρχει μεταξύ των δύο εταιρειών η Aselsan θα είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη της ηλεκτρονική μονάδας και του λογισμικού το οποίο ολοκληρώνει τα συστήματα συμβολογίας και παρακολούθηση κίνησης κεφαλής.

Το σύστημα θα μπορούσε να προταθεί και για τη χρήση τους από τους πιλότους των μεταφορικών ελικοπτέρων καθώς και των χωρών που θα επιλέξουν το ελικόπτερο ATAK T-129. To TopOwl® χρησιμοποιείται από τα πληρώματα των ελικοπτέρων NH-90 και Tiger.

Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο του 2007 η Aselsan είχε λάβει από την SSM συμβόλαιο αξίας 36 εκατ. δολαρίων για την ανάπτυξη του σκοπευτικού επί κράνους AVCI. Το τουρκικό σύστημα πρόπλασμα του οποίου είχε παρουσιαστεί στην έκθεση IDEF 2009 θα ήταν διαθέσιμο για την δεύτερη παρτίδα των ελικοπτέρων ATAK T-129 TUC-2 (20 ελικόπτερα), ενώ για τα πρώτα ελικόπτερα της παραγγελίας T-129 TUC-1 (30 ελικόπτερα) θα επιλεγόταν ένα σκοπευτικό επί κράνους το οποίο θα αγοραζόταν είτε από την εταιρεία Thales, είτε από την ισραηλινή εταιρεία Elbit.

Τελικά η λύση που προτιμήθηκε ήταν η συνεργασία της Aselsan με την γαλλική εταιρεία για την ανάπτυξη ενός νέου σκοπευτικού επί κράνους το οποίο θα εξοπλίσει μελλοντικά τα τουρκικά ATAK T-129.

Read more...

"Μαύρισε" ο ουρανός του Αιγαίου από τουρκικά μαχητικά - 12 παραβιάσεις


Το δίκτυο των ραντάρ της ΠΑ εντόπισε σήμερα 14 Απριλίου 2 σχηματισμoύς τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών αποτελούμενους από 17 συνολικά τουρκικά αεροσκάφη, τα οποία πραγματοποίησαν 3 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας του FIR Αθηνών και 12 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Είναι οι περισσότερες παραβιάσεις των τελευταίων εβδομάδων, πάντα στο "πνεύμα ειρήνης" του Τ.Ερντογάν και του Α.Νταβούτογλου.

Οκτώ από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα. Τα τουρκικά αεροσκάφη εκτέλεσαν το πτητικό τους πρόγραμμά κανονικά και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Οκτώ μαχητικά (4 F-16 και 4 Mirage 2000-5) της Π.Α., πάντως, ήταν εκεί και βάσει των εντολών που είχαν, προχώρησαν σε αναγνώριση των τουρκικών μαχητικών. Το τι θα μπορούσαν να κάνουν αν είχαν διαφορετικές εντολές πέραν της απλής αναγνώρισης, το γνωρίζουν όλοι και κυρίως οι Τούρκοι χειριστές...


Read more...

Οι Σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και το Μοντέλο της Ινδονησίας*


Toυ Σάββα Καλεντερίδη

Το κείμενο που ακολουθεί στάλθηκε στις αρχές Απριλίου από την ηλεκτρονική διεύθυνση της κυρίας Αϊσέλ Εκσί (Prof.Dr.Aysel Eksi), καθηγήτριας ψυχιατρικής, σε ιστοσελίδες και ιστολόγια του λεγόμενου ‘πατριωτικού’ χώρου της Τουρκίας, ήτοι, κεμαλιστών και κύκλων ελεγχομένων από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ). Την επόμενη ημέρα και αφού αναδημοσιεύθηκε από εκατοντάδες ιστοσελίδες και εφημερίδες, η κ. Εκσί αρνήθηκε την πατρότητα του κειμένου, υπογραμμίζοντας πάντως ότι λέει σωστά και έγκυρα πράγματα.
Όσον αφορά το επίπεδο ποιότητας και εγκυρότητας του εγγράφου, πρόκειται για κείμενο του οποίου ο/οι συντάκτης/ες έχουν πρόσβαση σε εσωτερική πληροφόρηση στα ανώτατα κλιμάκια της τουρκικής διοίκησης.


Όσον αφορά την ουσία, το έγγραφο επιχειρεί έναν συνολικό απολογισμό των αμερικανοτουρκικών σχέσεων και ειδικώτερα των σχέσεων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων με τις ΗΠΑ, στηριζόμενο σε πραγματικά γεγονότα, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις διαστρεβλώνει, για να αναδείξει την αντιπαλότητα που όντως βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ ΗΠΑ-ΤΕΔ, με ουσιαστικό ζητούμενο και στόχο τη συσπείρωση του λαού γύρω από τις ΤΕΔ που δέχονται ανοιχτά επίθεση από τις ΗΠΑ και από την κυβέρνηση Ερντογάν, την οποία παρουσιάζει υποχείριο των ΗΠΑ.

Κατά την άποψή μας το έγγραφο προσφέρεται για εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων γύρω από το τεράστιο θέμα των σχέσεων ΗΠΑ-ΤΕΔ, αλλά και των στρατηγικών επιδιώξεων των ΗΠΑ στην περιοχή.

Το μοντέλο της Ινδονησίας και η Τουρκία
Της Prof.Dr.Aysel Eksi
Mετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης

Τέθηκε σε εφαρμογή για τις ΤΕΔ το μοντέλο της Ινδονησίας*
Με αφορμή τη σχεδιαζόμενη «επίθεση εναντίον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς», οι εισαγγελικές αρχές έκαναν έρευνες στην Υπηρεσία Επιθεώρησης Επιστράτευσης (ΥΕΕ), Διεύθυνση Άγκυρας, στην οποία υπάγεται και η Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων.
Έτσι, οι ΗΠΑ έθεσαν σε εφαρμογή το μοντέλο της Ινδονησίας εναντίον των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ).
Με την κίνηση αυτή οι ΗΠΑ πέρασαν από τη φάση της άσκησης «ψυχολογικού πολέμου» στη φάση της «διάλυσης των ΤΕΔ με ενεργητικές πράξεις».
Ο αριθμός του τηλεφώνου (1230606) από το οποίο έγινε η καταγγελία για την «επίθεση» εναντίον του Αρίντς, δείχνει ότι η καταγγελία έγινε από τις ΗΠΑ.

Τί είναι το μοντέλο της Ινδονησίας;
Τα προηγούμενα χρόνια, οι ΗΠΑ, στα πλαίσια του «αγώνα εναντίον του κομουνισμού», έκαναν διάφορες βρώμικες επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας τις Ειδικές Δυνάμεις της Ινδονησίας. Στη συνέχεια οι ΗΠΑ, αφού συγκέντρωσαν στοιχεία γι αυτές τις επιχειρήσεις, τα διέρρευσαν στην τοπική κοινή γνώμη χρησιμοποιώντας τα ελεγχόμενα από τους Αμερικανούς ΜΜΕ, με σκοπό να κάμψουν την αντίσταση των ενόπλων δυνάμεων της Ινδονησίας.
Όντως, μετά απ’ αυτά, η αντίσταση του στρατού της Ινδονησίας κάμφθηκε.
Θα ρωτήσετε ποιος ήταν ο στόχος των ΗΠΑ;
Στην Ινδονησία υπήρχε ένα πρόβλημα-απειλή διαμελισμού της χώρας. Οι αυτονομιστές-διαμελιστές του Ανατολικού Τιμόρ, ήθελαν να αποσπαστούν από την Ινδονησία.
Οι ΗΠΑ φυσικά υποστήριζαν τους διαμελιστές του Ανατολικού Τιμόρ. Όπως ακριβώς υποστηρίζουν τους δικούς μας οπαδούς του ΡΚΚ.
Θα έπρεπε, λοιπόν, να τρωθεί ανεπανόρθωτα το κύρος των ενόπλων δυνάμεων της Ινδονησίας, για να καμφθεί το επιχειρησιακό σθένος και η αγωνιστικότητα του στρατού στον αγώνα εναντίον των αυτονομιστών-διαμελιστών.
Και πράγματι, το κύρος του στρατού επλήγη ανεπανόρθωτα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τη δράση των αυτονομιστών-διαμελιστών.
Το έτος 2000 το Ανατολικό Τιμόρ ανακήρυξε την ανεξαρτησία του.

Πώς θα εφαρμοστεί στην Τουρκία;
Τώρα θέλουν να εφαρμόσουν το ίδιο σχέδιο και στην Τουρκία.
Το κύρος του στρατού μας θα εκμηδενιστεί, για να μην μπορέσει να επέμβει σε μια επανάσταση που θα ξεσπάσει στα ανατολικά της χώρας, με αποτέλεσμα η περιοχή αυτή να αποσπαστεί από την Τουρκία και να ιδρυθεί το «Κουρδιστάν».
Ίσως ο εισαγγελέας που ερευνά στα άδυτα της Υπηρεσίας Επιθεώρησης Επιστράτευσης να προσπαθεί να φθάσει σε φακέλους και πληροφορίες που αφορούν τα «Σχέδια του Στρατού για την αντιμετώπιση μιας πιθανής επανάστασης στα ανατολικά της χώρας».
Οι πληροφορίες αυτές θα φθάσουν στις ΗΠΑ και το ΡΚΚ, για να κανονίσουν ανάλογα τα επόμενα βήματά τους.


Συνοπτική ιστορία της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (Özel Kuvvetler Komutanlığı, ÖKK)
Το πρώτο όνομα της διοίκησης αυτής, όταν ιδρύθηκε, ήταν Υπηρεσία Επιθεώρησης Επιστράτευσης (ΥΕΕ) (Seferberlik Tetkik Kurulu, STK).
Ιδρύθηκε στα πλαίσια των ΤΕΔ, το 1952, ως αποτέλεσμα της εισόδου της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, το 1951. Ανάλογες υπηρεσίες δημιουργήθηκαν και στις άλλες χώρες που έγιναν μέλη του NATO. Με αυτές τις υπηρεσίες-οργανώσεις μέσω του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ θα έθεταν υπό τον έλεγχό τους τις χώρες-μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Οι οργανώσεις αυτές, των οποίων τα έξοδα τα κάλυπταν οι ΗΠΑ, ήταν υπό τον έλεγχο της μυστικής οργάνωσης Süper-NATO (δηλαδή της Gladyo). Τον σκληρό πυρήνα της οργάνωσης αυτής στην Τουρκία απετέλεσαν οι αξιωματικοί που επέστρεψαν από τον πόλεμο της Κορέας και είχαν διδαχτεί τη στρατηγική του Ανορθοδόξου Πολέμου.
Η μυστική αποστολή της Υπηρεσίας Επιθεώρησης Επιστράτευσης (ΥΕΕ) ήταν η αποτροπή ανάληψης της εξουσίας από κυβερνήσεις μη αρεστές στις ΗΠΑ. Όπως ακριβώς και σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.
Φυσικά, αυτό που διαδιδόταν ήταν ότι η ΥΕΕ είχε ως αποστολή την «οργάνωση της αντίστασης σε περιοχές που θα έμπαιναν υπό σοβιετική κατοχή».
Με βάση το σχεδιασμό, σε ορισμένες περιοχές της χώρας θάφτηκαν όπλα και πυρομαχικά σε μυστικές κρύπτες, τα οποία θα ξέθαβαν και θα χρησιμοποιούσαν για την ένοπλη αντίσταση συγκεκριμένα άτομα, με βάση τα αρχεία μυστικής στρατολόγησης που τηρούσε η ΥΕΕ.
Για το λόγο αυτό γινόταν συνεχώς προπαγάνδα στην κοινή γνώμη για τη «σοβιετική απειλή».
Με βάση μια συμφωνία που υπέγραψαν το 1959 από πλευράς των ΗΠΑ η CIA και από πλευράς της Τουρκίας η κυβέρνηση Μεντερές, ο «Μυστικός Στρατός» της ΥΕΕ θα ανελάμβανε δράση σε περίπτωση εξέγερσης που θα στρεφόταν εναντίον της κυβέρνησης.
Το 1965 η ΥΕΕ άλλαξε όνομα και ονομάστηκε Τμήμα Ανορθοδόξου Πολέμου (ΤΑΠ) (Özel Harp Dairesi, ÖHD).
Το Τμήμα Ανορθοδόξου Πολέμου (ΤΑΠ) έδρασε επί χρόνια ως τμήμα Kontrgerilla (Gladyo), υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ.
Η πρώτη δημόσια αναφορά-αποδοχή για την ύπαρξη του ΤΑΠ έγινε το 1974, όταν ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ ζήτησε από τον πρωθυπουργό Ετζεβίτ λεφτά για «αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών» (πιθανόν για την επιχείρηση στην Κύπρο, σ.τ.μ.).
Όμως οι αριστεροί είχαν μάθει την ύπαρξη του ΤΑΠ από το 1971, από τα βασανιστήρια που τους έκαναν τα στελέχη του πριν το τελεσίγραφο της 12ης Μαρτίου (μετά από το οποίο ανατράπηκε η νόμιμη κυβέρνηση, που την διαδέχτηκε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών).
Το ΤΑΠ και οι Kontrgerilla έκαναν αισθητή την παρουσία τους με τον πιο ηχηρό τρόπο το διάστημα πριν και μετά την επιβολή της χούντας της 12ης Σεπτεμβρίου 1980.
Την περίοδο εκείνη το ΤΑΠ ήταν κύριος υπεύθυνος για τις ανεξιχνίαστες δολοφονίες αριστερών, για τα γεγονότα της Πρωτομαγιάς του 1977, για τις προβοκάτσιες και τα εγκλήματα στο Τσόρουμ και το Μαράς (δολοφονήθηκαν Αλεβίτες), για το σαμποτάζ στο Kültür Sarayı, για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Sirkeci και το Yeşilköy, για την απόπειρα δολοφονίας του Ετζεβίτ, για τα βασανιστήρια στους αριστερούς, για τις δολοφονίες διανοουμένων και άλλα πολλά.
Και όλα αυτά έγιναν επειδή οι ΤΕΔ πείστηκαν και πίστεψαν ότι οι ΗΠΑ είναι στρατηγικός σύμμαχος της Τουρκίας και υπερασπίζονται την ακεραιότητα της Τουρκίας έναντι της Σοβιετικής Ένωσης.
Οι Τούρκοι αξιωματικοί που εκπαιδεύτηκαν στο ΝΑΤΟ υπέστησαν πλύση εγκεφάλου και θεωρούσαν πως ό,τι λένε οι ΗΠΑ ταυτίζεται με το συμφέρον της Τουρκίας.
Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 άρχισαν να αλλάζουν οι απόψεις που επικρατούσαν στις τάξεις των ΤΕΔ, σχετικά με τους στρατηγικούς στόχους των ΗΠΑ.
ΤΟ 1986, με την έγκριση των Εβρέν και Οζάλ, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να επιβάλλουν στις ΤΕΔ το «Σχέδιο δημιουργίας του Κουρδιστάν υπό την υποστήριξη-επιρροή της Τουρκίας».
Το σχέδιο αυτό δεν τέθηκε σε εφαρμογή, επειδή προσέκρουσε στη σκληρή αντίδραση του τότε αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Νετζντέτ Ουρούγ (Nejdet Üruğ).
Πιο μετά (1991), το ίδιο σχέδιο, αν και επιχειρήθηκε, δεν τέθηκε τελικά σε εφαρμογή. Ήταν τότε που η Τουρκία προσκλήθηκε να εισβάλει στο Βόρειο Ιράκ, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της εποχής, Νετζντέτ Τορουμτάι (Torumtay), υπέβαλε την παραίτησή του στον Τουργκούτ Οζάλ, δείχνοντας την κάθετη αντίθεσή του στην εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου.
Οι Τούρκοι στρατηγοί κατάλαβαν πλέον ότι οι ΗΠΑ ήθελαν να θέσουν σε εφαρμογή σχέδια που θα οδηγούσαν στο διαμελισμό της Τουρκίας με τη συμμετοχή του ίδιου του τουρκικού στρατού.
Ακριβώς εκείνη την περίοδο, το 1990, όταν ήταν αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο στρατηγός Ντογάν Γκιουρές (Doğan Güreş), το ΤΑΠ μετονομάσθηκε σε Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων (Özel Kuvvetler Komutanlığı, ÖKK), ενώ το 1992 έγινε η πλήρης αναδιοργάνωση αυτής της υπηρεσίας.
Όλα αυτά που έγιναν δεν ήταν μόνον μια αλλαγή του ονόματος και απλές επιφανειακές αλλαγές. Ήταν αλλαγές που προέκυψαν ως αποτέλεσμα του προβληματισμού που αναπτύχθηκε στις τάξεις των ΤΕΔ για το μέλλον των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.
Μετά από όλα αυτά, οι μηχανισμοί του Τμήματος Ανορθοδόξου Πολέμου και της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (ΔΕΔ), απαλλάχτηκαν και βγήκαν από την επιρροή των ΗΠΑ.
Όταν αρχηγός του ΓΕΕΘΑ ήταν ο στρατηγός Καρανταγί (Karadayı), οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ διατάχτηκαν να απομακρυνθούν από το κτίριο που στέγαζε τη ΔΕΔ και στο οποίο συστεγάζονταν επί δεκαετίες.
Κατόπιν όλων αυτών, μια δομή που δημιουργήθηκε μέσα στα πλαίσια των σχέσεων της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και με χρήματα των ΗΠΑ, ήταν πλέον απολύτως εθνικοποιημένη.

Γι αυτόν τον λόγο η ΔΕΔ μπήκε στο στόχαστρο των ΗΠΑ!
Η Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων (Özel Kuvvetler Komutanlığı) ήλθε αντιμέτωπη με τις ΗΠΑ στο μέτωπο του Βορείου Ιράκ, όπου τα τμήματά της αποτέλεσαν το στρατηγικό παρατηρητήριο του Τουρκικού Στρατού απέναντι στην αμερικανική απειλή.
Το 1994 ο στρατηγός Καρανταγί έγινε αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Το 1995 ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στο Βόρειο Ιράκ. Οι τουρκικές μονάδες μπήκαν στον στρατηγικό χώρο των ΗΠΑ, αφού ο χώρος εκείνος ήταν στην ουσία υπό την κατοχή του αμερικανικού στρατού.
Εκεί ακριβώς κόπηκε στο σχοινί.
Μόλις κατάλαβαν οι ΗΠΑ ότι έχασαν τον έλεγχο του τουρκικού στρατού, άρχισαν να βομβαρδίζουν με δημοσιεύματα την κοινή γνώμη.
Τότε δημοσιεύθηκαν άρθρα σε περιοδικά του αμερικανικού στρατού στα οποία αναφέρονταν ότι «Οι Τούρκοι στρατηγοί το παράκαναν».
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν το τουρκικό αντιτορπιλικό Muavenet, σκοτώνοντας πέντε Τούρκους αξιωματικούς του πληρώματος.
Τον Ιούλιο του 2003 πέρασαν τσουβάλια στα κεφάλια των ανδρών μιας μονάδας των Ειδικών Δυνάμεών μας στην Σουλεϊμανίγια, με το αιτιολογικό ότι «προετοίμαζαν δολοφονικές επιθέσεις εναντίον των Κούρδων ηγετών».
Ο στρατός των ΗΠΑ, στην έρημο της Νεβάδα, κατά τη διάρκεια της άσκησης «Αγέρωχοι στη Χιλιετία» (;), εξέτασαν την κατάληψη της Τουρκίας.
Η συγκεκριμένη άσκηση ήταν η μεγαλύτερης κλίμακας και μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας άσκηση που έγινε ποτέ στην ιστορία των ΗΠΑ.
Ο αντιστράτηγος Εσρέφ Μπιτλίς (Eşref Bitlis), που είχε συλλέξει στοιχεία με τα οποία απεδείκνυε ότι οι ΗΠΑ προσέφεραν βοήθεια στο ΡΚΚ, έπεσε νεκρός στο Ντιγιαρμπακίρ, όταν κατερρίφθη το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε.
Το αεροπλάνο της ΠΑ που μετέφερε μονάδα των Ειδικών Δυνάμεων, κατερρίφθη στη Μαλάτεια** (με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 34 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και στρατιώτες, ανάμεσά τους και επίλεκτα στελέχη της ΔΕΔ, 17 Μαΐου 2001, σ.τ.μ.).
Στη συνέχεια περιοδικό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ δημοσίευσε χάρτη του Μεγάλου Κουρδιστάν, στον οποίο συμπεριλαμβανόταν οι περιοχές της ΝΑ Τουρκίας.
Και για την περίπτωση που κάποιοι δεν πήραν το μήνυμα, οι αξιωματικοί των ΗΠΑ πρόβαλαν αυτόν τον ίδιο χάρτη στον πίνακα, κατά τη διάρκεια σύσκεψης του ΝΑΤΟ στην Ιταλία. Τότε οι Τούρκοι αξιωματικοί αποχώρησαν από την αίθουσα.
Έτσι, ήταν σαν να κήρυξαν οι ΗΠΑ επίσημα τον πόλεμο εναντίον του τουρκικού στρατού.
Στη συνέχεια το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) της Τουρκίας τροποποίησε τον ορισμό της εσωτερικής απειλής.
Πιο παλιά εσωτερική απειλή θεωρούνταν η αριστερά και ο κομουνισμός.
Τώρα στον ορισμό της εσωτερικής απειλής συμπεριλήφθηκαν «ο φυλετικός εθνικισμός, οι διαμελιστές και οι ισλαμιστές».
Με άλλα λόγια, το ΣΕΑ συμπεριέλαβε στον ορισμό της εσωτερικής απειλής κινήματα που θεωρούνται υποχείρια των ΗΠΑ.
Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση, οι ΗΠΑ δεν είχαν άλλη επιλογή, από το να κηρύξουν τον πόλεμο στις ΤΕΔ.
Η ΔΕΔ δέχτηκε επίθεση με δημοσιεύματα στα τουρκικά ΜΜΕ για οικονομικές ατασθαλίες, όταν άρχισε να χτίζει τι δική της στρατιωτική βάση στο Γκιόλμπασι (Gölbaşı) της Άγκυρας.
Η υπαγωγή στη ΔΕΔ της Διεύθυνσης Σχέσεων με το Κοινό (Toplumsal İlişkiler Başkanlığı) του πολιτικοποιημένου και αποδυναμωμένου πλέον ΣΕΑ, και η αναβάθμιση της ΔΕΔ από μεραρχία σε σώμα στρατού το 2006, αύξησε την οργή των ΗΠΑ.
Η κύρια αιτία, όμως, της αυξανόμενης επιθετικότητας εναντίον της ΔΕΔ, που έφθασε μέχρι στο σημείο να γίνει εισβολή (από τον εισαγγελέα, σ.τ.μ.) στο επιτελείο της, είναι οι αλλαγές που έγιναν επί στρατηγού Μπουγιούκανίτ στη δομή και λειτουργία της ΔΕΔ.
Αλλάζοντας τον ορισμό του Ανορθοδόξου Πολέμου, η ΔΕΔ πρόσθεσε τα εξής στις αποστολές της ΔΕΔ:
«Η δράση σε μια περιοχή που απειλείται από φυσική, οικονομική ψυχολογική κλπ κατάληψη, με σκοπό την αποκάλυψη, παρεμπόδιση και λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποτροπή της κατάληψης».
Η φράση αυτή δεν είναι μια απλή φραστική αλλαγή που έκαναν οι ΤΕΔ, που τελούσαν επί 50 χρόνια υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του ΝΑΤΟ, αλλά υποδηλώνει την αρχή μιας νέας περιόδου και την κατάσταση που δημιουργείται με βάση την νέα αυτή πηγή της απειλής.
Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να θέσουν σε εφαρμογή τα σχέδιά τους στην περιοχή, χωρίς «να πείσουν τις ΤΕΔ». Και για να κάμψουν το ηθικό των ΤΕΔ, πρέπει να υψώσουν τη σημαία τους στη Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων.

Η επίθεση στις ΤΕΔ με ‘όπλο’ την Εργενεκόν
Η επίθεση δια της Εργενεκόν άρχισε πριν την εισβολή στο Ιράκ.
Η ίδρυση της Τρομοκρατικής Οργάνωσης Μπεσίκτας (Beşiktaş Terör Örgütü) ξεκίνησε πριν την άνοδο του ΑΚΡ στην εξουσία. Ο ίδιος ο Ερντογάν λέει (19 Οκτωβρίου 2008):
«Αυτή τη δουλειά την ξεκίνησα εγώ με την Ασφάλεια. Αφού την φέραμε μέχρι ένα σημείο, την μεταβιβάσαμε στην Εισαγγελία. Όσον αφορά την ανάκριση για την Εργενεκόν, είμαστε σε στενή συνεργασία με τη Δικαιοσύνη. Όλα αυτά ήταν εκτιμήσεις που κάναμε πριν αναλάβουμε την εξουσία».

19 Μαρτίου 2002, Άγκυρα...
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντίκ Τσέινι, φθάνει στην Άγκυρα, αφού προηγουμένως επισκέφθηκε 12 χώρες. Το ηθικό του ήταν χάλια, επειδή δεν είχε βρει τη στήριξη που περίμενε στο θέμα της εισβολής στο Ιράκ.
Αμέσως πήγε στο προεδρικό μέγαρο. Ο πρόεδρος Σεζέρ είπε στον Τσέινι ό,τι είχε πει όταν απευθύνθηκε στη διεθνή κοινότητα, όσον αφορά την επιχείρηση εισβολής στο Ιράκ: «Απαιτείται διεθνής συναίνεση».
Μετά επισκέφθηκε τον Ετζεβίτ, ο οποίος του είπε: «Είμαστε αντίθετοι στην εισβολή».
Στη συνέχεια, στο δείπνο, επέμενε και συνομίλησε με τον στρατηγό Κιβρίκογλου (αρχηγός ΓΕΕΘΑ), παρότι δεν προβλεπόταν από το πρωτόκολλο. Και αυτός με τη σειρά του απέρριψε κατηγορηματικά κάθε συνεργασία στο θέμα...
Επιπλέον, ο Κιβρίκογλου προετοίμασε κάποια σχέδια, με βάση τα οποία οι ΤΕΔ θα κατελάμβαναν ορισμένες περιοχές του Βορείου Ιράκ πριν την εισβολή των ΗΠΑ στην περιοχή.
Την επόμενη μέρα ο Τσέινι αναχώρησε για τις ΗΠΑ, αφού προηγουμένως ακύρωσε την προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου.

4 Μαΐου 2002
Ο πρωθυπουργός Ετζεβίτ εισάγεται στο νοσοκομείο, λόγω «εντερικής διαταραχής».... Παρέμεινε στο νοσοκομείο για μήνες... Αν δεν τον φυγάδευε από το νοσοκομείο η γυναίκα του Ραχσάν, θα πέθαινε μέσα στο νοσοκομείο.
Ο Κεμάλ Ντερβίς, που τον έφεραν από τις ΗΠΑ το 2001 για να «σώσει την οικονομία», αναφέρθηκε σε «πολιτική αστάθεια». Στη συνέχεια...
Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί (αρχηγός το κόμματος των Γκρίζων Λύκων) είπε: «Πρόωρες εκλογές στις 3 Νοεμβρίου».

Τέσσερις μήνες μετά...
Η Τουρκία οδηγήθηκε σε γενικές εκλογές. Το ΑΚΡ πήρε αυτοδύναμο την εξουσία.
Οι ΗΠΑ, σε μερικούς μήνες εξουδετέρωσαν την ηγετική ομάδα στο στρατό και στο χώρο της πολιτικής που ήταν εναντίον της εισβολής στο Ιράκ.
Και ο Ετζεβίτ και ο Κιβρίκογλου, που προετοίμαζε σχέδια κατάληψης περιοχών του Βορείου Ιράκ πριν την αμερικανική εισβολή, εξουδετερώθηκαν και στη θέση τους ήλθαν ο Ερντογάν και ο στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, που ήταν υπέρ της εισβολής.
Με την άνοδο του ΑΚΡ στην εξουσία, άρχισε και η επίθεση στις ΤΕΔ με αφορμή την Εργενεκόν.
Με τη σκευωρία της Εργενεκόν, θα εξουδετερωνόταν ο τουρκικός στρατός και όλες εκείνες οι δυνάμεις που ήταν εναντίον των ΗΠΑ.
Ο δημοσιογράφος Φεχμί Κορού (Fehmi Koru) έγραφε στην (φιλική προς τον Ερντογάν, σ.τ.μ.) εφημερίδαYeni Şafak:
«Η αντίστροφη μέτρηση για την Εργενεκόν άρχισε κατά τη συνάντηση του Ερντογάν με τον Μπους στο Οβάλ Γραφείο» (Νοέμβριος του 2008).

Ο κύριος στόχος των ΗΠΑ
Ο κύριος στόχος των ΗΠΑ είναι η κατά το ταχύτερον δυνατόν αναγνώριση του κράτους που ίδρυσε ο Μπαρζανί στο Βόρειο Ιράκ και η υποστήριξή του από την Τουρκία.
Και αυτό γιατί μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ, οι Άραβες του Ιράκ και το Ιράν είναι δυνατόν να στραφούν εναντίον του κράτους του Μπαρζανί.
Έτσι από τη μια πλευρά οι ΗΠΑ σχεδίαζαν να εξασφαλίσουν την επιβίωση και την ασφάλεια του Κράτους του Μπαρζανί και από την άλλη, φέρνοντας αντιμέτωπη την Τουρκία με το Ιράκ και το Ιράν, σχεδίαζαν να αυξήσουν την εξάρτηση της Τουρκίας από τις ΗΠΑ.
Γιατί είναι τόσο πολύτιμος ο Μπαρζανί για τις ΗΠΑ;
Γιατί το Κράτος του Μπαρζανί στο Βόρειο Ιράκ είναι η απαρχή ίδρυσης του Μεγάλου Κουρδιστάν, που είναι ο κεντρικός στόχος του Σχεδίου της Διευρυμένης Μέσης Ανατολής.
Άλλωστε, ο βασικός σκοπός της επίθεσης των ΗΠΑ στο Ιράκ ήταν η ίδρυση του Κράτους του Μπαρζανί.
Με την εξασφάλιση της επιβίωσης και της ασφάλειας του Κράτους του Μπαρζανί, έπρεπε να ολοκληρωθεί παράλληλα και το «Κουρδικό Άνοιγμα» στην Τουρκία.
Στα πλαίσια αυτά και ως αποτέλεσμα του ανοίγματος αυτού, θα δημιουργηθεί μια αυτόνομη δομή στην ΝΑ Τουρκία, η οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα ενωθεί με το Κράτος του Μπαρζανί.
Στη συνέχεια, θα αποκοπούν κομμάτια από το Ιράν και από τη Συρία, για να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση του Μεγάλου Κουρδιστάν.
Το Μεγάλο Κουρδιστάν θα γίνει το νέο Ισραήλ στην περιοχή. Δηλαδή, η Μέση Ανατολή, ο Καύκασος και η Κεντρική Ασία θα ελέγχεται από τις βάσεις που θα δημιουργηθούν στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα, θα διευκολυνθεί ο σκοπός στο Σχεδίου Διευρυμένη Μέση Ανατολή, που είναι η αλλαγή συνόρων και καθεστώτων σε 24 μουσουλμανικά κράτη της περιοχής.

Σημείο κλειδί ο Τουρκικός Στρατός και η ΔΕΔ
Για να μπορέσει όμως να τα κάνει πράξη όλα αυτά (η Αμερική), θα πρέπει να καμφθεί η αποφασιστικότητα του Τουρκικού Στρατού να υπερασπιστεί την άμυνα και την ακεραιότητα της πατρίδας.
Η σκευωρία της Εργενεκόν στήθηκε ακριβώς για να εκμηδενίσει την αξιοπιστία και να πλήξει την εικόνα του τουρκικού στρατού, όπως ακριβώς έγινε στην Ινδονησία.
Το ζητούμενο είναι ο τουρκικός στρατός να μη φέρει αντιρρήσεις στα βήματα που έκανε η κυβέρνηση του ΑΚΡ για την αναγνώριση και την υποστήριξη του Κράτους του Μπαρζανί από την Τουρκία.
Με βάση το σχέδιο αυτό, ο στρατός θα φιμωθεί με συνθήματα του τύπου «Ο στρατός δεν πρέπει να αναμειγνύεται στην πολιτική» και «Πάλι θέλετε να κάνετε πραξικόπημα;».
Μετά απ’ όλα αυτά, οι Ειδικές Δυνάμεις δεν θα μπορέσουν να παρέμβουν σε μια εξέγερση-επανάσταση που θα προκληθεί στη ΝΑ Τουρκία.
Και την τελευταία σκευωρία του σχεδίου «εκτέλεσης του Αρίντς» μπορούμε να την εκλάβουμε ως συνέχεια των παραπάνω.

Συμπέρασμα
Οι έρευνες που έγιναν στο επιτελείο της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων από τον αρμόδιο εισαγγελέα, αποτελούν παράλληλα και μια απάντηση στις δηλώσεις που έκανε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μπάσμπουγ, στο κατάστρωμα της φρεγάτας Oruç Reis, στην Τραπεζούντα, παρουσία των αρχηγών των κλάδων των ΤΕΔ.
Οι ΗΠΑ, με αυτήν την επίθεση, έδωσαν μια απάντηση στο στρατηγό Μπασμπούγ, που επιχείρησε να υπεραμυνθεί, να δικαιολογήσει τις πράξεις και να προστατέψει τον εαυτό του και την ιεραρχία των ΤΕΔ.
Η σημερινή κατάσταση είναι προϊόν της εγκατάλειψης των ΤΕΔ επί δεκαετίες στον έλεγχο και την επιρροή του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ είναι σε θέση να διεξάγουν όλες αυτές τις επιχειρήσεις στο εσωτερικό της χώρα μας, επωφελούμενες και στηριζόμενες στις συμφωνίες και τις δομές του ΝΑΤΟ στην πατρίδα μας. Επιτέλους, μετά τις τελευταίες εξελίξεις έχει αποδειχτεί για άλλη μια φορά ότι ο τουρκικός στρατός όσο η Τουρκία παραμένει στο ΝΑΤΟ, δεν θα είναι σε θέση να προστατέψει τον εαυτό του και να διατηρήσει το χαρακτήρα του εθνικού στρατού.
Το ΓΕΕΘΑ θα πρέπει να ενημερώσει τον τουρκικό λαό ποιοι είναι εκείνοι που διεξάγουν έναν ασύμμετρο πόλεμο εναντίον των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

*Στην Ινδονησία, ο στρατός, με την υλική στήριξη των Αμερικανών, τη δεκαετία του ’60 σκότωσε πάνω από 200.000 κομμουνιστές.

**Οι νεκροί από την πτώση του CASΑ στη Μαλάτεια το 2001
Επισμηναγός Lütfü Ceylan,
Λοχαγός Αεροπορίας Στρατού (ΑΣ) Murat Erdeveci,
Λοχαγός (ΑΣ) Yılmaz Tekgül,
Λοχαγός (ΠΖ) Hakan Bizrelli,
Υπολοχαγός (ΑΣ) Mahir Turan,
Υπολοχαγός (ΠΖ) Yılmaz Gülhan,
Υπολοχαγός (ΑΣ) Levent Şahin,
Αρχιλοχίας (ΠΖ) Halil Helvacıoğlu,
Αρχιλοχίας (ΜΧ) Ümit Başaran,
Αρχιλοχίας (ΜΧ) Nadir Türkmen,
Αρχιλοχίας (ΔΒ) Mikail Altıntaş,
Αρχιλοχίας (ΥΓ) Hasan Ersoy,
Αρχιλοχίας (ΠΖ) Turan Kalın,
Αρχιλοχίας (ΔΒ) Zeki Çınar,
Αρχιλοχίας Sudi Doruk,
Αρχισμηνίας Mehmet Özden,
Αρχισμηνίας Ebubekir Çakıcı,
Επιλοχίας (ΠΖ) Yılmaz Aydın,
Επιλοχίας (ΠΖ)Mahmut Öner,
Επισμηνίας (ΤΧ) Zahit Çelik,
Επισμηνίας (ΤΧ) Saadetin Boy,
Επιλοχίας (ΑΣ ΣΧ) Tuncay Urhan,
Επιλοχίας (ΑΣ ΣΧ)Ferhat Öztürk,
Μον. Λοχίας (ΠΖ) Ersin Bartan,
Λοχίας (ΠΖ) Bülent Haluk Demir,
Λοχίας (ΔΒ) İsa Türkmen,
Στρατιώτης (ΠΖ) Halit Güney,
Στρατιώτης (ΠΖ) Erdal Şimşek,
Στρατιώτης (ΠΖ) Aydın Uçar,
Στρατιώτης (ΕΜ) Mutlu Kaymakçı,
Σμηνίτης Mehmet Ali Karabudak,
Σμηνίτης Nedim Akyol,
Σμηνίτης Şefik Ayaydın,
Σμηνίτης Atakan Caran.

http://infognomonpolitics.blogspot.com

Read more...

Τουρκία- ΠΓΔΜ: Πρωτόκολλο κοινωνικής ασφάλισης.


Όπως δημοσιεύεται στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, υπεγράφη, χθες, στην Άγκυρα, πρόσθετο πρωτόκολλο κοινωνικής ασφάλισης. Ο τούρκος υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Ομέρ Ντιντσέρ, και η σκοπιανή πρέσβειρα στην Άγκυρα, Μελπομένη Κορνέτι, υπέγραψαν ‘πρόσθετο διοικητικό πρωτόκολλο’ σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας Κοινωνικής Ασφάλισης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο τούρκος υπουργός στην τελετή της υπογραφής ανέφερε ότι « η συμφωνία κοινωνικής ασφάλισης υπεγράφη με την πΓΔΜ το 1998. Έλαβε ισχύ από το 2000. Το διοικητικό πρωτόκολλο για την υλοποίηση της σύμβαση δεν είχε προετοιμαστεί».
Η πρόσθετη διοικητική συμφωνία προβλέπει την αποτελεσματικότητα της κοινωνικής ασφάλισης μεταξύ των δύο χωρών.

Read more...

Οι Τούρκοι κατηγορούν για κατασκοπεία τρεις Ελληνες της μειονότητας.


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ για κατασκοπεία απαγγέλθηκαν χθες από τουρκικό δικαστήριο σε τρεις έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας στην Κω οι οποίοι είχαν συλληφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έδιναν πληροφορίες στην ΕΥΠ έναντι χρημάτων.
Το κατηγορητήριο έγινε αποδεκτό από το 10ο Δικαστήριο Σμύρνης και αφορά τους Αχμέτ Χαφίζ, Νουρί Χαφίζ και Ισμέτ Σεν, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης μέχρι και 20 χρόνια. Ο Νουρί Χαφίζ με τον κωδικό «Ιπποκράτης» στην κατάθεσή του φέρεται να ανέφερε ότι τον προσέγγισαν για πρώτη φορά από την ΚΥΠ το 1986 και πολύ αργότερα συμφώνησε να δίνει σημαντικές στρατιωτικές πληροφορίες από το Μποντρούμ (Αλικαρνασσός) της Τουρκίας προς την Ελλάδα έναντι χρημάτων.

Αρχισε με 300 δολάρια τον μήνα και συνέχισε με 700 ευρώ. Στη συνέχεια ενέπλεξε και τον ανιψιό του Αχμέτ Χαφίζ ο οποίος επίσης άρχισε να δίνει πληροφορίες στην ΕΥΠ. Ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο «Σωκράτης». Ο τρίτος κατηγορούμενος, ο Ισμέτ Σεν, αναφέρει στην κατάθεσή του ότι τον προσέγγισε η ΕΥΠ ενώ βρισκόταν στις ελληνικές φυλακές. Συμφώνησε να μεταβεί στην Τουρκία για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας έναντι αμοιβής 1.500- 2.000 ευρώ.
Μετά την απαγγελία των κατηγοριών, χθες, η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.

Read more...

Hurriyet: Ευκαιρία για συνεργασία.


Είναι όμως και μια περιοχή όπου στα «σημεία καμπής» μπορούν να σημειωθούν δραματικές αλλαγές. Με άλλα λόγια, τα κακά πράγματα μπορούν να συμβούν αιφνιδίως, το ίδιο και τα καλά. (…) Η αναθέρμανση των σχέσεων με την Ελλάδα που ακολούθησε τον σεισμό στο Μαρμαρά το 1999 παραμένει θρύλος στη διπλωματία. Πιστεύουμε ότι ένα άλμα προς την κατεύθυνση των καλών σχέσεων στο Αιγαίο είναι κοντά.

Μετά από δεκαετίες επίδειξης δύναμης, εμμονικές ερμηνείες αφηρημένων σημείων περί τον προσδιορισμό του εδάφους και τελετουργικές αερομαχίες, ο παραλογισμός έχει καταστεί πιο ξεκάθαρος από ποτέ. Είναι ξεκάθαρος γιατί η οικονομία της Ελλάδας σχοινοβατεί. (…) Οι ετήσιες στρατιωτικές δαπάνες των δύο χωρών ξεπερνούν τα 20 δισ. δολάρια. Το 2008 η Τουρκία φέρεται να δαπάνησε 11,6 δισ. σε προμήθειες όπλων και η Ελλάδα 9,7.

Αν τα ποσά είναι βαριά για την Τουρκία, είναι αδιανόητα για την Ελλάδα. Είναι καιρός να σταματήσουμε. (…) Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Ερντογάν τον επόμενο μήνα στην Αθήνα, δίνει ευκαιρία για πραγματική πρόοδο. Ο καθορισμός ορίων στο Αιγαίο και στον εναέριο χώρο του είναι διπλωματικά εφικτό εγχείρημα. Σήμερα η ατζέντα κυριαρχείται από τα πυρηνικά, το Ιράν και την Αρμενία. Τον επόμενο μήνα όμως το Αιγαίο θα ανέβει ψηλά.
Ενα αποστρατιωτικοποιημένο Αιγαίο δεν χρειάζεται να είναι μακρινό όνειρο. Με την ανάλογη πολιτική βούληση είναι ένας εφικτός στόχος.

Read more...

Ένατη παγκοσμίως σε αεροσκάφη και ελικόπτερα η Τουρκία.


Στην ετήσια ανασκόπηση World Air Forces (December 2009) του Flight Global για τον παγκόσμιο στόλο αεροσκαφών και ελικοπτέρων, η Τουρκία έρχεται ένατη στην παγκόσμια κατάταξη του συνόλου των αερομέσων. Συνολικά, η γειτονικη χώρα διαθέτει 1.161 αεροσκάφη και ελικόπτερα. Στην κατηγορία των εκπαιδευτικών αερομέσων και ελικοπτέρων, καταλαμβάνει την έκτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, με συνολικά 335 μονάδες.


Read more...

Μεγάλη αντιαεροπορική άσκηση αποβατικών σκαφών του τουρκικού Ναυτικού


Μεγάλη άσκηση αποβατικών σκαφών εκτέλεσαν το πρωί οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις μεταξύ των νησιών Χίου και Λέσβου. Η άσκηση ήταν επικεντρωμένη στην απόκρουση αεροπορικών επιθέσεων κατά των αποβατικών σκαφών και επί πολλές ώρες τρία αποβατικά (LST) σκάφη και μία κορβέτα προσέβαλαν στόχους (ανεμούρια) που μετέφεραν αεροσκάφη.

Για την πραγματοποίηση της άσκησης είχε εκδοθεί ΝΟΤΑΜ η οποία απαγόρευε την προσέγγιση σε αεροσκάφη και πλοία. Tα τουρκικά σκάφη κινήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις “οριακά” επί των έξι ναυτικών μιλίων των χωρικών υδάτων μας. Όπως ανέφεραν πηγές του Π.Ν. στο defencenet.gr «Είναι σπάνιες οι ασκήσεις αεράμυνας των αποβατικών σκαφών και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με το πνεύμα καλής γειτονίας, αφού πρόκειται για ασκήσεις καθαρά επιθετικού χαρακτήρα».

Καθ’όλη την διάρκεια της άσκησης παρακολουθούντο από απόσταση από ελληνικό σκάφος που περιπολούσε στην περιοχή. Τα τουρκικά αποβατικά ολοκλήρωσαν την άσκηση αργά το μεσημέρι και αποχώρησαν για την βάση τους στη Φώκεα κοντά στην Σμύρνη.

Read more...

Προβληματισμοί για τα Ελληνοτουρκικά.


Η Άγκυρα θα πρέπει να «αποστρατικοποιήσει» την πολιτική της έναντι της Ελλάδας πριν καθίσουν οι διπλωμάτες στο τραπέζι. Είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για τίμιο, ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ γειτόνων.
Ας ξεκινήσει λοιπόν από τα αυτονόητα ο κ. Νταβούτογλου: ” Δεν απειλούμε με πόλεμο – casus belli – τους γείτονές μας για ένα απολύτως νόμιμο δικαίωμα τους …” Αυτό θα ήταν ένδειξη ειλικρινούς πολιτικής «μηδενικών προβλημάτων».

Τα όσα ανακοινώθηκαν μετά την μακρά κατ΄ιδίαν συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Δρούτσα με τον κ. Νταβούτογλου την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα, οδηγούν σ΄ένα ασφαλές συμπέρασμα.
Η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών αξιολόγησε, έκρινε και αποφάσισε ότι είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή, μεσούσης δηλαδή της εναγώνιας προσπάθειας της χώρας μας να αντιμετωπίσει μια βαθιά κρίση και να διασφαλίσει στοιχειωδώς αξιοπρεπείς όρους δανεισμού, για να προχωρήσει σε «δυναμική» επανεκκίνηση των ελληνο-τουρκικών διαπραγματεύσεων.

Για να μην υπάρξει μάλιστα οποιαδήποτε αμφιβολία για τη «θετική» αυτή εξέλιξη και προοπτική, ο κ. Νταβούτογλου έσπευσε να τονίσει: «Είμαστε και εμείς πολύ χαρούμενοι που θα ενταθούν και θα αυξηθούν και αριθμητικά και από πλευράς περιεχομένου οι διερευνητικές συνομιλίες».
Της δηλώσεως αυτής είχε προηγηθεί εκτενής συνέντευξή του σε έγκριτη ελληνική εφημερίδα, στην οποία ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε: «είμαστε προετοιμασμένοι να βρούμε ειρηνικές λύσεις σε όλες τις διαφορές μας, συμπεριλαμβανομένων αυτών στο Αιγαίο».
Εν ολίγοις, ο κ. Νταβούτογλου μας είπε ότι όχι μόνον υπάρχουν πολλές (πέραν της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας) ελληνο-τουρκικές διαφορές στο Αιγαίο, αλλά και άλλες πέραν αυτών. Ποιές εννοεί αλήθεια; Είναι και η Θράκη μια από αυτές;
Η Άγκυρα λοιπόν εμμένει στην επιδίωξή της για μια εφ΄ολης της ύλης των ελληνο-τουρκικών θεμάτων -όπως εκείνη τα αντιλαμβάνεται- διαπραγμάτευση.
Η Κυβέρνηση από την πλευρά της διαβεβαιώνει, και ουδείς έχει λόγους να αμφιβάλει, ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί οποιοδήποτε άλλο θέμα πέραν της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Ουδείς επίσης έχει λόγο να αμφισβητεί ότι η διαπραγμάτευση αυτή, σύμφωνα με την πάγια ελληνική θέση, θα αφορά μόνον στις δύο συγκεκριμένες περιοχές συνάντησης της ελληνικής και τουρκικής υφαλοκρηπίδας -δηλαδή στη θαλάσσια προέκταση της συνοριακής γραμμής στη Θράκη και στα πλησίον της τουρκικής ακτής ευρισκόμενα ελληνικά νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και στη Δωδεκάνησο- και όχι σε ολόκληρο το Αιγαίο.
Εκείνο όμως που δημιουργεί εύλογη απορία είναι ότι στην επικείμενη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση «θα πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε η Κυβέρνηση Σημίτη το 2003». Τόσο θετικά ήταν αλήθεια τα αποτελέσματα εκείνης της διαδικασίας; Εάν πράγματι ήταν, γιατί το Δεκέμβριο του 2003, σε μια κρίσιμη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε να μην προχωρήσει περαιτέρω η διαδικασία και να μην δημοσιοποιηθούν τα όποια αποτελέσματά της, καθώς είχε εκτιμηθεί ότι κάτι τέτοιο θα είχε τεράστιο πολιτικό κόστος;
Έχει μήπως μεταβληθεί έκτοτε η θέση της Τουρκίας για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων; Δέχεται μήπως σήμερα η Άγκυρα να καθοριστεί και να ισχύσει πρώτα το εύρος, για παράδειγμα, των 9νμ και μετά να συνταχθεί το συνυποσχετικό της προσφυγής για την υφαλοκρηπίδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης; Ή μήπως ο κ. Νταβούτογλου εμμένει στη λογική του «τίποτα δεν είναι οριστικό εάν όλα δεν οριστικοποιηθούν»; Ποια είναι αυτά τα “όλα”; Τι γίνεται με τις «γκρίζες ζώνες»;
Και πως μπορεί κανείς να σταματά τον χρόνο, προσποιούμενος ότι από το 2003 ουδέν συνέβη; Ας θυμηθούμε λοιπόν επιγραμματικά ορισμένα μόνον από όσα έχουν συμβεί έκτοτε. Η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ έχει θολώσει σε σημείο σχεδόν μηδενικής ορατότητας. Η Τουρκία είναι μέλος του G20 λόγω του δυναμισμού και του μεγέθους της οικονομίας της. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα εμφανιζόμαστε ικανοποιημένοι γιατί μπορούμε, ακόμα, να δανειζόμαστε…
Πέραν αυτών, η προκλητική τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο -για να μην ξεχνάμε το Καστελόριζο-συνεχίζεται και εμπλουτίζεται.
Τελευταίως, στη γνωστή πρακτική των παραβάσεων, παραβιάσεων και υπερπτήσεων προσετέθησαν οι προκλητικές αλλεπάλληλες οριακά «αβλαβείς διελεύσεις» τουρκικών πολεμικών σκαφών στα χωρικά μας ύδατα. Γιατί άραγε; Μήπως το μήνυμα είναι: «εάν τυχόν σκέπτεστε κάτι περί Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ξεχάστε το»;
Το καίριο ερώτημα λοιπόν είναι: Συνιστούν όλα αυτά ευνοϊκή συγκυρία για μια τόσο σημαντική, ζωτικής σημασίας για τη χώρα και τα συμφέροντά μας, διαπραγμάτευση; Αισθάνεται ο κ. Δρούτσας σε θέση ισχύος έναντι του κ. Νταβούτογλου;
Ένα μόνο σχόλιο για τα νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Το θέμα δεν είναι ποσοτικό. Είναι ποιοτικό. Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης υπάρχουν. Εμπιστοσύνη δεν υπάρχει. Θα αρκούσε ένα και μόνον ΜΟΕ: «Εφαρμόζονται πλήρως τα ήδη συμφωνηθέντα».
Η Τουρκία, παρά τα ήδη υπάρχοντα 24 ΜΟΕ, συνεχίζει την απαράδεκτη και επικίνδυνη πολιτική της «στρατικοποίησης» της συμπεριφοράς της έναντι της Ελλάδας. Μόνον όσοι δεν θέλουν, δεν βλέπουν ότι η Άγκυρα εδώ και χρόνια έχει βάλει στο τραπέζι της όποιας προσπάθειας ελληνο-τουρκικής προσέγγισης και διαλόγου ένα «γεμάτο περίστροφο». Και εδώ δεν πρόκειται για μπλόφα. Και «περίστροφο» υπάρχει και «γεμάτο» είναι.
Η κυβέρνηση καλείται λοιπόν να «αφοπλίσει» το τουρκικό «περίστροφο» πριν την κρίσιμη διαπραγμάτευση. Η Άγκυρα θα πρέπει να «αποστρατικοποιήσει» την πολιτική της έναντι της Ελλάδας πριν καθίσουν οι διπλωμάτες στο τραπέζι. Είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για τίμιο, ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ γειτόνων. Ας ξεκινήσει λοιπόν από τα αυτονόητα ο κ. Νταβούτογλου: ” Δεν απειλούμε με πόλεμο – casus belli – τους γείτονές μας για ένα απολύτως νόμιμο δικαίωμα τους …” Αυτό θα ήταν ένδειξη ειλικρινούς πολιτικής «μηδενικών προβλημάτων».

Read more...

Η επίσκεψη στην Άγκυρα


Στον σχεδιασμό μιας «νέας» προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κατέληξαν οι συναντήσεις του κ. Δρούτσα με την τουρκική πολιτική ηγεσία. Ωστόσο, προκαλεί ανησυχία το αν τελικά τα συμφωνηθέντα θα παράσχουν τα προσδοκώμενα οφέλη

Διήμερη επίσκεψη εργασίας πραγματοποίησε την εβδομάδα που πέρασε ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, στην Τουρκία. Έπειτα από σύντομη παραμονή του στην Κωνσταντινούπολη ο έλληνας αξιωματούχος μετέβη στην τουρκική πρωτεύουσα όπου είχε επαφές με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, τον πρωθυπουργό της χώρας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Το ταξίδι εργασίας του έλληνα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών αποσκοπούσε, όπως τουλάχιστον αφέθηκε να εννοηθεί, στην προετοιμασία της συνάντησης που θα έχουν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών στα τέλη της προσεχούς άνοιξης στην Αθήνα. Εν τούτοις, από τη δίωρη συνάντηση που είχε ο κ. Δρούτσας με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, καθ. Αχμέτ Νταβούτογλου, φάνηκε να προκύπτει ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, το οποίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, οικονομικών και άλλων δραστηριοτήτων.

Το συμφωνηθέν πλαίσιο συνεργασίας επιδιώκει τη στενότερη και αμεσότερη πολιτική προσέγγιση σε όλα τα επίπεδα. Προβλέπει κατ' αρχάς τη σύσταση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, το οποίο θα απαρτίζεται από δέκα υπουργούς (Εξωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομίας, Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Μεταφορών, Τουρισμού, Πολιτισμού, Εσωτερικών και Παιδείας). Το συμβούλιο, το οποίο σχεδιάζεται να συγκληθεί για πρώτη φορά κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα, θα επιληφθεί ζητημάτων που απασχολούν τα δύο μέρη. Δεύτερον, συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση διμερών συναντήσεων σχεδόν σε κάθε επίπεδο και στα περιθώρια διεθνών συνδιασκέψεων. Τρίτον, αποφασίστηκε να πραγματοποιούνται συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τέλος, προβλέφθηκε η ανταλλαγή νέων υπαλλήλων του διπλωματικού σώματος για «εκπαιδευτικούς» σκοπούς.

Το εν λόγω πλαίσιο προβλέπει ακόμη μία νέα επιπρόσθετη δέσμη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που αφορούν ίσως έναν από τους πιο ευαίσθητους τομείς, την ασφάλεια της χώρας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η νέα δέσμη μέτρων απαρτίζεται από πέντε σημεία: α) Κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις στο πλαίσιο της Σύμπραξης για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ. β) Παράδοση διαλέξεων στα ανώτατα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα από τους αρχηγούς των επιτελείων. γ) Διασύνδεση μεραρχιών αμφότερων των χωρών στα στρατηγεία του ΝΑΤΟ σε Ελλάδα και Τουρκία. δ) Εθιμοτυπικές επισκέψεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα μεταξύ των πολεμικών σχολών και ε) Κοινές επιστημονικές δραστηριότητες μεταξύ των ανώτατων στρατιωτικώνιδρυμάτων.

Εξάλλου συμφωνήθηκε περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ
Αθήνας και Άγκυρας. Για τον σκοπό αυτόν σχεδιάζεται μάλιστα η πραγματοποίηση ελληνοτουρκικού Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας κατά την προσεχή επίσκεψη του Ερντογάν. Υπάρχει υπόνοια ότι η οικονομική αυτή συνεργασία θα καλύψει και τον τομέα του τουρισμού με κοινή δράση για την προσέλκυση επισκεπτών από την Άπω Ανατολή.
Άλλα σημαντικά θέματα που τέθηκαν κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών ήταν το θέμα της άρσης της θεώρησης για την άδεια εισόδου των τούρκων υπηκόων στη χώρα μας, αλλά και την ΕΕ, κάτι που επιθυμεί διακαώς να πετύχει η Άγκυρα. Η ελληνική πλευρά, έχοντας διαβεβαιώσει ότι υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, φαίνεται να έχει υποσχεθεί επιπλέον να προβεί σε κινήσεις στα πλαίσια της Ένωσης για την άρση της θεώρησης για τους Τούρκους! Ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός συζήτησε, βεβαίως, με τον τούρκο υπουργό και τα φλέγοντα εθνικά ζητήματα, όπως το Αιγαίο και το Κυπριακό, δίχως, ωστόσο, να αποσπάσει κάποια συγκεκριμένη δέσμευση ή υπόσχεση πέρα από τα γνωστά μονόπλευρα γενικόλογα!

Τίθεται, λοιπόν, εύλογα το ερώτημα αν και κατά πόσο η επιλογή της χρονικής στιγμής για την πραγματοποίηση ενός τέτοιου ανοίγματος είναι πράγματι η καταλληλότερη, καθώς η συμπεριφορά της γείτονος είναι άκρως αρνητική και απογοητευτική: έξαρση στις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, αδιαλλαξία στο Κυπριακό και ανεξέλεγκτη δράση εθνικιστικών στοιχείων στη Θράκη. Αλλά και το κατά πόσο οι παραχωρήσεις του έλληνα αναπληρωτή υπουργού έχουν κάποιο πραγματικό -και όχι φανταστικό- αντίκρισμα! Είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται ο Νταβούτογλου υπό το πρίσμα προ μιας δεκαετίας καταστάσεων (σεισμοί) και η νέα προσέγγιση να τίθεται επί της «ελληνοτουρκικής φιλίας» που δρομολογήθηκε επί Τζεμ και Παπανδρέου; Η αβασάνιστη και άκριτη αποδοχή των προτάσεων της Άγκυρας σε τόσο ευαίσθητα θέματα μόνο μηνύματα αποδοχής των ηγεμονικών βλέψεων της Άγκυρας (δόγμα Νταβούτογλου) στην περιοχή μας είναι ικανή να στείλει! Μιας και το παιχνίδι διεξάγεται και σε επίπεδο συμβολισμών, για όσους το έχουν αντιληφθεί, ας επιδειχθεί τουλάχιστον η απαιτούμενη ευαισθησία ούτως ώστε να αποφευχθεί η πραγματοποίηση της επίσκεψης στην Αθήνα στα τέλη Μαΐου, όπως επιθυμούν οι Τούρκοι.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Read more...

ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ


ΠΡΙΝ Ο κ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ πάει για το πουσουκου στην Κωνσταντινούπολη, ως γνωστόν είχε ταξιδεύσει στην Τουρκία ο ανυπεξ Δημήτρης Δρούτσας, που δεν περιορίστηκε όμως μόνο στις επαφές με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας, αλλά πήγε και στην Άγκυρα για να γίνει δεκτός από τον τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και φυσικά τον ομόλογό του τούρκο υπεξ Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον οποίο είχαν και τις μακρές και σημαντικές συζητήσεις. Λέγεται ότι Δημήτρης και Αχμέτ έχουν γίνει φίλοι, όπως αποδεικνύει ότι ο δεύτερος κάλεσε τον πρώτο σε γεύμα στο... σπίτι του (κάτι που δεν συνηθίζεται σε αυτού του επιπέδου τις διπλωματικές επαφές). Μάλιστα, μαθαίνω ότι το γεύμα είχε ως κύριο πιάτο λαβράκι στη λαδόκολλα, ιδιαίτερα καλά μαγειρεμένο, αλλά αγνώστου προελεύσεως, αν και κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι προέρχονταν από το... Αιγαίο. Προφανώς ώστε να διαψευστεί η ρήση ότι «ανήκει στα ψάρια του», από την στιγμή που τα ψάρια αυτά γίνονται μετέπειτα εδέσματα στα γεύματα των υπεξ της Ελλάδας και της Τουρκίας.



ΠΙΟ ΠΡΙΝ ΠΑΝΤΩΣ είχε σπεύσει και ο έλληνας ανυπεξ να τείνει χείρα φιλίας προς την τουρκική πλευρά. Όχι, ο Δρούτσας δεν διαθέτει σπίτι στην Άγκυρα για να ανταποδώσει το γεύμα, αν και τίποτα δεν αποκλείει να πράξει κάτι τέτοιο τον άλλο μήνα στην Αθήνα. Ωστόσο πήγε στην τουρκική πρωτεύουσα κρατώντας ένα δώρο με συγκεκριμένο (διπλό) συμβολισμό, αφού έφερε στον Νταβούτογλου έναν... κλάδο ελαίας. Πρόκειται για ένα δώρο εξαιρετικά φθηνό, αφού δεν είναι καιρός για πολλά έξοδα και πολυτέλειες στους χαλεπούς καιρούς που διανύει η ελληνική οικονομία, που δείχνει όμως και την πρόθεση της Αθήνας για σχέσεις καλής γειτονίας με την Άγκυρα. Δυστυχώς οι φωτογράφοι δεν αποθανάτισαν την στιγμή που ο Δρούτσας παρέδωσε το δώρο στον Νταβούτογλου, για να δούμε τις αντιδράσεις και των δύο και έτσι το μόνο που μας απέμεινε είναι το σκίτσο που εμπνεύστηκε από την περίσταση η Έφη Ξένου για το «Βήμα».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Θράκη, δεύτερη φορά στα χρονικά μετά από την περίφημη επίσκεψη λίγο μετά τις εκλογές του 2004, έχουν αρχίσει διακριτικά να προετοιμάζονται οι ελληνικές αρμόδιες αρχές. Βέβαια, σχετικό αίτημα δεν έχει ακόμα υποβληθεί από τουρκική πλευράς, θεωρείται όμως σχεδόν βέβαιο από αρμόδιους παράγοντες ότι κάτι τέτοιο θα γίνει, όπως άλλωστε συμβαίνει σχεδόν με κάθε επίσημη τουρκική αντιπροσωπεία που επισκέπτεται την ελληνική πρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια. Και επειδή δεν θα είναι εύκολο να δικαιολογηθεί ένα «όχι» στην τρέχουσα συγκυρία, οι περισσότεροι διπλωμάτες στο ελληνικό υπεξ έχουν από τώρα αρχίσει να προετοιμάζονται για την πολύ πιθανή επικείμενη έλευση στην Θράκη του τούρκου πρωθυπουργού και ίσως του πλήθους των υπουργών που θα τον συνοδεύει, μετά τις επαφές και τις όποιες συμφωνίες θα έχουν υπάρξει στην Αθήνα.

ΟΙ ΠΙΟ ΤΟΛΜΗΡΟΙ μάλιστα δεν αποκλείουν, αν και όταν έρθει ο Ερντογάν στην Θράκη να συνοδεύεται και από τον ίδιο τον έλληνα πρωθυπουργό, που έχει εκφράσει άλλωστε την επιθυμία να είναι το γεωγραφικό μας διαμέρισμα από τις πρώτες περιοχές της χώρας στις οποίες θα περιοδεύσει ως πρωθυπουργός. Βέβαια, ο ΓΑΠ έχει έρθει ως πρωθυπουργός στις αρχές της χρονιάς στην ορεινή Ξάνθη, για τα εγκαίνια της συνοριακής διάβασης Θερμών – Ζλάτογκραντ, αλλά τότε η παρουσία του ήταν ολιγόωρη (και κυρίως στο βουλγαρικό έδαφος). Οπότε η επίσκεψη εκείνη «δεν μετράει». Κάποιοι μάλιστα δεν αποκλείουν η έλευση Παπανδρέου, εφόσον φυσικά γίνει, να συμπέσει με τις εορταστικές εκδηλώσεις της 14ης Μαΐου για την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό, ακριβώς δηλαδή σε ένα μήνα από σήμερα. Λέτε να είναι αυτή η ημερομηνία της επίσκεψης και του Ερντογάν στην Ελλάδα, που έχει προγραμματιστεί ανεπισήμως για τα... μέσα Μαΐου, οπότε να ανέβουν τελικά μαζί οι δύο πρωθυπουργοί στην Κομοτηνή; Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, αν και φαντάζει χλωμό να αποδεχθεί κάτι τέτοιο η τουρκική διπλωματία.

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ πρέπει να τονιστεί ότι στην απόφαση που ελήφθη για δημιουργία Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας με επικεφαλής τους Παπανδρέου - Ερντογάν και συμμετοχή δεκαεπτά συνολικά υπουργών (επτά από την Αθήνα και δέκα από την Άγκυρα), δεν υπήρξε καμία αναφορά σε Θράκη ή γενικά μειονότητες ούτε από τη μία πλευρά ούτε από την άλλη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα εγερθεί και σχετικό ζήτημα, όπως συνέβη πριν από χρόνια, στις αρχές σχεδόν της δεκαετίας, όταν ξεκίνησαν εκείνες οι διερευνητικές επαφές μεταξύ εμπειρογνωμόνων των δύο υπουργείων Εξωτερικών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, οι οποίες σαράντα και πλέον γύρους μετά δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα.

ΤΟΤΕ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι οι δύο αντιπροσωπίες, που είχαν ως επικεφαλής τον έλληνα πρέσβη Αναστάσιο Σκοπελίτη και τον τούρκο Ουγούρ Ζιγιάλ, θα ασχολούνταν μόνο με το Αιγαίο. Οι τούρκοι με το καλημέρα έθεσαν θέμα Θράκης, αλλά οι έλληνες το ξέκοψαν. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν και μάλιστα προχώρησαν σε τέτοιο βαθμό, που κάποια στιγμή έφτασαν σε συμφωνία για υπογραφή συνυποσχετικού για παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο δικαστήριο της Χάγης. Ο Σκοπελίτης παρουσίασε ένα σχέδιο κοινής ανακοίνωσης, το οποίο σε γενικές γραμμές έγινε δεκτό από την άλλη πλευρά. Το μόνο που ζήτησε ο Ζιγιάλ ήταν η προσθήκη μιας ακροτελεύτιας παραγράφου, η οποία έλεγε ότι «με την ανωτέρω περιγραφόμενη διαδικασία τίθεται σε οδό επίλυσης ένα από τα μείζονα ζητήματα, τα οποία χωρίζουν τις δύο χώρες». Η ελληνική πλευρά ζήτησε διευκρινίσεις για το ποια είναι τα άλλα ζητήματα. Ο Ζιγιάλ προσπάθησε να υπεκφύγει, αλλά όταν πιέστηκε ανέφερε ως ένα απ’ αυτά το ζήτημα της Θράκης! Ύστερα από αυτή τη (νέα) δήλωση, στην Αθήνα έγιναν δεύτερες σκέψεις. Εκτιμήθηκε δικαιολογημένα ότι με την υπογραφή του συνυποσχετικού δεν επρόκειτο να λυθεί η ελληνοτουρκική διένεξη. Απλώς, θα ρυθμίζονταν ορισμένες πτυχές της. Η Ελλάδα θα προέβαινε σε μεγάλες υποχωρήσεις χωρίς να έχει εξασφαλίσει το επιδιωκόμενο οριστικό κλείσιμο του μετώπου με την Τουρκία, αφού η Αγκυρα θα είχε την ευκαιρία να επανέλθει όποτε αυτή έκρινε σκόπιμο, επαναφέροντας και τις διμερείς σχέσεις στον αστερισμό της έντασης.

ΕΚΕΙΝΗ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ουσιαστικά αποδείκνυε με τον πιο περίτρανο τρόπο τις προσπάθειες της Αγκυρας να έχει τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να προκαλεί κλίμα αναταραχής, ακόμα και μέσω της μουσουλμανικής μειονότητας. Είναι πια αποδεδειγμένη στην πράξη η πολιτική βούληση του μετακεμαλικού καθεστώτος να διατηρούνται εστίες τριβών με την Ελλάδα. Και αυτό δεν φαίνονταν μονάχα από το γεγονός ότι η Τουρκία προσπαθεί διαρκώς να εγείρει νέα θέματα, όπως με τις «γκρίζες ζώνες» και τις παραβιάσεις στον εναέριο χώρο του Φαρμακονησίου, αλλά και από το ότι αποφεύγει συστηματικά να ρυθμίσει ακόμα και τελείως τεχνικού χαρακτήρα ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα η τοποθέτηση των συνοριακών πυραμίδων στον Εβρο. Έτσι η συμφωνία ακυρώθηκε στο «παρά ένα» και οι επαφές παραμένουν τόσα χρόνια πλέον διερευνητικές, με τον πρώην διπλωμάτη αλλά και διοικητή της ΕΥΠ Παύλο Αποστολίδη να αναλαμβάνει εφεξής με απόφαση του Γ. Παπανδρέου επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας για τις σχετικές συζητήσεις...

Read more...

Τέλος στο επώνυμο του συζύγου για τις Τουρκάλες;


Τέλος αναμένεται να δοθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας στην υποχρέωση των γυναικών στην Τουρκία να αλλάζουν το επίθετό τους μετά το γάμο για εκείνο του συζύγου τους. Δικαστής της Άγκυρας παρέπεμψε την αγωγή μιας νεαρής επαγγελματία στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Ο δικαστής του πρωτοδικείου επεσήμανε, στην απόφαση παραπομπής, πως το άρθρο 187 του Αστικού Κώδικα της Τουρκίας που ορίζει την υποχρέωση της εγγάμου να αποκτήσει το επώνυμο του συζύγου έρχεται σε αντίθεση με την αρχή περί ισότητας των φύλων, όπως αυτή καθιερώνεται στο Σύνταγμα.

Την αγωγή υπέβαλε νεαρή Τουρκάλα, πολιτική μηχανικός, που δεν επιθυμεί να χρησιμοποιεί το επώνυμο του Γάλλου συζύγου της. Στην αγωγή της, επισημαίνει πως έχει ήδη καθιερωθεί στον επαγγελματικό χώρο με το πατρικό της, με το οποίο και διορίσθηκε στο διοικητικό συμβούλιο εταιρείας, ενώ με το πατρικό της έχει αναπτύξει και διεθνείς επαφές, λόγω της συμμετοχής της σε σεμινάρια στο εξωτερικό.

Το υπάρχον σήμερα νομικό καθεστώς υποχρεώνει τη σύζυγο είτε να χρησιμοποιεί μόνο το επίθετο του συζύγου, είτε εκείνο σε συνδυασμό με το πατρικό της. Σημειωτέον ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε δεχθεί την προσφυγή της Αϊσέ Ουνάλ Τεκίν, που ζητούσε να χρησιμοποιεί μόνο το πατρικό της επώνυμο. Η τελευταία είχε αποτύχει να δικαιωθεί από τα τουρκικά δικαστήρια, ενώ η σχετική διάταξη του Αστικού Κώδικα δεν αναθεωρήθηκε. Όπως τόνισε ο δικαστής, η υφιστάμενη κατάσταση αποτελεί παράβαση των υποχρεώσεων που η Τουρκία έχει αναλάβει μέσω διεθνών συνθηκών περί ισότητας των φύλων, η αποδοχή των οποίων εξυπακούεται και από τη συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς.

Σε δηλώσεις τους προς τον τύπο, επιφανείς νομικοί αναμένουν πως το Συνταγματικό Δικαστήριο θα δεχθεί την αγωγή και θα ζητήσει την αναθεώρηση της διάταξης 187.

Η δικηγόρος και ακτιβίστρια των γυναικείων δικαιωμάτων Χιούλια Γκιούλμπαχαρ τόνισε στο newstime.gr πως το σχετικό αίτημα της ενάγουσας αποτελεί αίτημα χρόνων των φεμινιστικών οργανώσεων της χώρας. «Ελπίζω το Συνταγματικό Δικαστήριο να δεχθεί τη δικαιοδοσία του και να εκδόσει απόφαση σύμφωνη με το περιεχόμενο της παραπομπής του δικαστή και το πάγιο αίτημά μας» είπε.

Στην Ελλάδα η υποχρέωση αλλαγής επωνύμου της συζύγου καταργήθηκε με τις σαρωτικές αλλαγές του οικογενειακού δικαίου το 1982 τις οποίες κατέστησε απαραίτητες η ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ. Στην Τουρκία, η ίδια δυναμική της ένταξης στην ΕΕ σήμερα προωθεί πληθώρα νομικών και συνταγματικών αλλαγών. Από την 1.1.2002 άλλαξε και ο κανόνας του οικογενειακού δικαίου που όριζε πως «ο σύζυγος είναι ο αρχηγός του σπιτιού», καθιερώνοντας την ισότητα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των συζύγων.

«Έχουμε όμως πολύ δρόμο ακόμη για την πλήρη νομική ισότητα των φύλων, και ακόμη περισσότερο μέχρις ώτου αυτή καθιερωθεί στην πράξη. Η κατάσταση στο νόμο και εκείνη στο μέσο τουρκικό σπίτι είναι πολύ διαφορετική» σημειώνει η Γκιουλμπαχάρ.

Read more...

Άτακτα, απροετοίμαστα και χωρίς μέθοδο περιμένουν τον Ερντογάν!


Τα Έλληνο – Τουρκικά προβλήματα που επιχειρεί να επιλύσει η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, και που ήρθαν πάλι στην επιφάνεια με την πρόσφατη επίσκεψη του ανυπεξ, Δημ. Δρούτσα στην Άγκυρα, είναι χρονίζοντα, προκαλούν εντάσεις, έχουν υψηλό οικονομικό κόστος και ταλανίζουν τις σχέσεις των δύο χωρών. Στη βάση αυτή η λύση τους, το ταχύτερο δυνατόν, είναι ευκταία και χωρίς αντίλογο! Η εμμονή όμως της ηγεσίας του υπ. Εξωτερικών ότι στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα αλλά και στη διάρκεια των Έλληνο – Τουρκικών συνομιλιών από τις αρμόδιες τεχνικές επιτροπές, θα συζητηθεί «μόνον η υφαλοκρηπίδα», είναι περίπου … κωμική! Η ελληνική υποχώρηση στις απαιτήσεις της Άγκυρας φάνηκε άλλωστε από το γεγονός ότι αποδέχθηκε με πέντε μήνες καθυστέρησης τις προτάσεις του τούρκου υπεξ, Α. Νταβούτογλου, για κοινή συνάντηση υπουργικών συμβουλίων αλλά και για μια Επιτροπή υψηλού επιπέδου που θα συζητήσει το σύνολο των θεμάτων που είναι ανοικτά (παρακάτω η πλήρης λίστα). Η υπόδειξη του πρέσβη Λουκά Αποστολίδη, πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, είναι η μόνη πράξη σοβαρής «αμυντικής πολιτικής» στην οποία προέβη η κυβέρνηση, καθώς ο κ. Αποστολίδης είναι γνωστός για το εθνικό του φρόνημα.

Ωστόσο, η Τουρκία, δεν μένει μόνο στις πολιτικές προτάσεις που κατά καιρούς εφευρίσκει, όπως πρόσφατα οι συνεχείς επαναλήψεις για το «μη εξοπλισμό της Ελλάδας» την ώρα που ακόμη μας απειλεί! Η Άγκυρα προβαίνει και σε πράξεις που αμφισβητούν έμπρακτα τη διεθνή θέση μας και υποβαθμίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα μας. Άλλοτε με «κρουαζιέρες» πολεμικών πλοίων της, άλλοτε «βόλτες» αεροσκαφών» της κι άλλοτε με «επισκέψεις» κυβερνητικών στελεχών της στη Θράκη. Τώρα για παράδειγμα ζητά να επισκεφθεί ο Ταγίπ Ερντογάν τη Θράκη, μαζί με ομάδα υπουργών του και να «κάνει περιοδεία στους πολίτες του που ζουν στην Ελλάδα». Η Αθήνα ακόμη δεν έχει πει ΟΧΙ! Έχει δοκιμάσει να πάει να επισκεφθεί την εθνική ελληνική μειονότητα, της Ίμβρου και Τενέδου κάποιος εκ των υπουργών της κυβέρνησης;

Από την Αθήνα καμιά ιδιαίτερη προετοιμασία δεν έχει γίνει ως σήμερα και δεν εμφανίζεται να σχεδιάζεται. Ούτε καν ένα υπουργικό συμβούλιο, προετοιμασίας για το τι θα κάνει ο κάθε υπουργός, αντιμετωπίζοντας τον τούρκο ομόλογο του. Κανείς καθηγητής Διεθνούς ή Θαλασσίου Δικαίου μεμονωμένα ή σαν ομάδα δεν μελετά διεξοδικά προτάσεις και κινήσεις απαραίτητες ενίσχυσης των Ελληνικών θέσεων. Καμιά συζήτηση δεν έχει ανοίξει με την αξιωματική αντιπολίτευση καθώς οι όποιες προτάσεις θα πρέπει να φέρουν το σήμα κατατεθέν της «ενότητας». Γιατί αν αυτό δεν απαιτείται στην Τουρκία, είναι εκ των «ουκ άνευ» στην Ελληνική Δημοκρατία.
Το ερώτημα λοιπόν υφίσταται ακέραιο: κάποτε ο πρωθυπουργός και υπεξ, Γ. Παπανδρέου θα ασχοληθεί και με το μεγάλο ζήτημα, προετοιμάζοντας εγκαίρως τις υποθέσεις εργασίας για την επίσκεψη Ερντογάν, ή απλά θα πάει να επιλύσει κι αυτό το ζήτημα με την ταχύτητα, τους κλυδωνισμούς και τις ζημιές που κατάφερε στη χώρα στην περιπέτεια αναζήτησης δανείων…;

Τα προβλήματα
Τα προβλήματα που χωρίζουν τις δύο χώρες, ασχέτως της νομικής τους βάσης, μπορούν να συνοψισθούν ως εξής :
- Χωρικά ύδατα: Η Συνθήκη της Λωζάννης το 1923 προέβλεπε ότι η έκταση των χωρικών υδάτων των δύο χωρών ανέρχεται στα 3 μίλια, ενώ αργότερα, το 1930, επεκτάθηκε στα 6 μίλια. Η Ελλάδα έπειτα από την υιοθέτηση της Συνθήκης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας το 1982 (που υπερισχύει παλαιοτέρων Συμβάσεων), εξέφρασε την πρόθεσή της για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια. Η Τουρκία αντιδρώντας στην ανακοίνωση της ελληνικής πρόθεσης δήλωσε ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε αιτία πολέμου (casus belli), παρά το γεγονός ότι η Ελληνική θέση καλύπτεται από το Δίκαιο της Θάλασσας
- Υφαλοκρηπίδα: Οι δύο χώρες δεν έχουν συμφωνήσει στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένταση κάθε φορά που μια από τις δύο χώρες αποφασίζει να πραγματοποιήσει έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου, όπως συνέβη το 1987 (επεισόδιο «βυθίσατε το ‘Χόρα’»!) Η διαφορά κυρίως έγκειται στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν θέλει να αποδεχθεί την αρχή του ότι και «τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα» και διατείνεται πως αυτή θα πρέπει να χαραχτεί στη βάση των ηπειρωτικών όγκων, δηλαδή στη μέση του Αιγαίου.
- Εναέριος χώρος: Εδώ το πρόβλημα πηγάζει από τη διαφορετική ερμηνεία του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι ο εναέριος χώρος της είναι 10 μίλια, παρά το γεγονός ότι η έκταση του εναέριου χώρου πρέπει να ταυτίζεται με την έκταση των χωρικών υδάτων. Οι τούρκοι λοιπόν λένε 6 μίλια ενώ η Αθήνα αντί 12 υποχωρεί στα 10.
- Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών της Δωδεκανήσου: H Συνθήκη της Λωζάννης υποχρεώνει την Ελλάδα να μην εξοπλίζει τα νησιά αυτά, επειδή λόγω της γεωγραφικής τους εγγύτητας με την Τουρκία θα μπορούσαν να προκληθούν σοβαρά προβλήματα ασφαλείας. Ωστόσο, η Ελλάδα προέβη στον εξοπλισμό των νησιών με το επιχείρημα ότι η δημιουργία της Στρατιάς του Αιγαίου από την Τουρκία προκαλεί επίσης σοβαρά προβλήματα ασφαλείας καθώς αντικειμενικά στρέφεται κατά των Ελληνικών νήσων.

- ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη). Πρόκειται για τη ζώνη θαλάσσιας οικονομικής εκμετάλλευσης που η Ελλάδα έχει δικαίωμα όπως κι άλλες χώρες της Μεσογείου να διεκδικήσει σε βάθος 200 ν.μ. Στην ΑΟΖ δεν ισχύει η αντίληψη κυριαρχίας που διέπει τα χωρικά ύδατα, ούτε η δικαιοδοσία σχετικά με την ελεύθερη διακίνηση που ισχύει στις ανοιχτές θάλασσες. Βασική αρχή είναι πως αυτή καθορίζεται με συμφωνία με τα κράτη που επίσης έρχονται σε επαφή με τη χώρα που οριοθετεί τη ζώνη της. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει η δυνατότητα που δύνανται να εξασφαλίσουν στην ασφάλεια ναυσιπλοΐας, Έρευνα & Διάσωση και επαρκή επιτήρηση προκειμένου να υπάρξει γενικότερη αποδοχή εκ μέρους της Διεθνούς Κοινότητος της ΑΟΖ που θα καθοριστεί . Στη Μεσόγειο, η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο από την «στενότητα» της θάλασσας. Έτσι για παράδειγμα, στην περιοχή Καστελλόριζου η Τουρκία υποστηρίζει πως δεν μπορεί το Ελληνικό νησί να «διαγράψει’ τα δικαιώματα της Τουρκικής ηπειρωτικής πλάκας και να στερήσει την Τουρκία από ανάπτυξη της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

- Νησιά. Η Τουρκία υπονομεύει την ελληνικότητα βραχονησίδων και μικρών ακατοίκητων νήσων με το αιτιολογικό ότι δεν αναφέρονται ονομαστικά στη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλία μεταπολεμικά σχετικά με την επιστροφή των ελληνικών νησιών που είχαν βρεθεί υπό Ιταλική κατοχή από τη δεκαετία του 1920.

- Θράκη. Η Τουρκία κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάννης και των σχετικών εγγράφων, επιμένει να προσδιορίζει σαν «τούρκους» τους Έλληνες μουσουλμάνους το θρήσκευμα πολίτες, που ζουν στην περιφέρεια της Θράκης και επιχειρεί να τους εκμεταλλευθεί πολιτικά, συγκρίνοντας τους με την Εθνική Ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης, Ίμβρου και Τενέδου! Στα «αιτήματά της» τοποθετεί, το δικαίωμα να «αναπροσδιορίζονται εθνικά», να εκλέγουν ανεξέλεγκτα τους δικαστικούς και θρησκευτικούς τους, τοπικούς, ηγέτες και να διαθέτουν δεύτερο –τουρκικό- διαβατήριο.

- EE – Kαλή γειτονία. Η υποτιθέμενη εμμονή της γείτονος να εισέλθει στην ΕΕ σαν πλήρες μέλος, προϋποθέτει την «καλή γειτονία». Αυτή παραβιάζεται όχι μόνο από αέρος και θαλάσσης αλλά και από υπογεγραμμένες συμφωνίες όπως αυτή για τη λαθρομετανάστευση και την άρνησή της να δεχθεί την επιστροφή λαθρομεταναστών που έρχονται από το έδαφός της. Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί από την Αθήνα αλλά χωρίς ελπίδες να υπάρξει ουσιαστική τουρκική δέσμευση, πλην της πάγιας τουρκικής θέσης ότι θα λυθεί στα πλαίσια μιας γενικότερης Έλληνo- Τουρκική συμφωνίας ή της πλήρους συμμετοχής τη Άγκυρας στις επιχειρήσεις της ΕΕ, Frontex.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP