Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Τουρκικός Τύπος 14.04.2010


Ξεκινάμε με την εφημερίδα Sabah, η οποία γράφει ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος εκφώνησε ομιλία προς τους ηγέτες του κόσμου στη Διεθνή Διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια, επέστησε την προσοχή στην απειλή πυρηνικής επίθεσης μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Ομπάμα χαρακτήρισε ως «ανελέητη ειρωνεία της ιστορίας», την αύξηση του κινδύνου της πυρηνικής επίθεσης που σημειώθηκε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι ο κίνδυνος πυρηνικής αντιπαράθεσης μεταξύ των εθνών μειώθηκε ενώ ο κίνδυνος πυρηνικής επίθεσης αυξήθηκε.

Η διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια, αποσκοπεί στην εύρεση μεθόδων που θα εγγυηθούν την προστασία όλων των «πυρηνικών υλικών» στην υφήλιο μέσα σε μία τετραετία.

Η εφημερίδα μας ενημερώνει επίσης και για το τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης.

Στο ανακοινωθέν υπενθυμίζεται ότι η εξασφάλιση της αποτελεσματικής πυρηνικής ασφάλειας, είναι η υποχρέωση που απορρέει από τη διεθνή ευθύνη των κρατών και αναφέρεται ότι οι ηγέτες που συμμετείχαν στη διάσκεψη, καλούνται να συνεργαστούν ως μέλη της διεθνούς κοινότητας για την πρόοδο στην πυρηνική ασφάλεια.

Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας ο πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan, στην ομιλία που έκανε στο συνέδριο με τίτλο «Πρόληψη της παράνομης διακίνησης των πυρηνικών υλικών», κατά λέξη είπε:

"Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την εξάλειψη του κίνδυνου της πυρηνικής τρομοκρατίας είναι η αύξηση των προσπαθειών για τον πυρηνικό αφοπλισμό και η μείωση του ρόλου των πυρηνικών όπλων στην πολιτική εθνικής ασφαλείας."

Περνάμε στην εφημερίδα Zaman όπου διαβάζουμε ότι ο πρωθυπουργός Erdoğan που σύναψε επαφές στο πλαίσιο της διάσκεψης για την πυρηνική ασφάλεια, συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ομπάμα.

Στη συνάντηση όπου τέθηκαν επί τάπητος πολλά θέματα όπως Αρμενικό και Ιρανικό, ο Τούρκος πρωθυπουργός, ενημέρωσε τον Ομπάμα για τις εργασίες που πραγματοποίησε η Τουρκία για την εδραίωση της ειρήνης στον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή επίσης και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Ahmet Davutoğlu και Χίλαρι Κλίντον που συμμετείχαν στη κατ’ ιδίαν συνάντηση, συμφώνησαν για τη συνέχιση των εργασιών σχετικά με τον Καύκασο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι παρακολουθούν με μεγάλη ευχαρίστηση τις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία για τη διπλωματία και την ειρήνη όμως ζητούν από την Τουρκία να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες, τις προσπάθειες και την εποικοδομητική συμβολή της για να σημειωθεί πρόοδος στο θέμα αυτό.

Μια ματιά στη Yeni Şafak, διαβάζουμε μια είδηση σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κιργιστάν. Η προσωρινή κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Ρόζα Οτουνμπάγεβα, ξεκίνησε να τις προετοιμασίες για το νέο Σύνταγμα.

Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας ο αντιπρόεδρος της προσωρινής κυβέρνησης Αλμάζμπεκ Αταμπάγιεφ δήλωσε ότι από τώρα και στο εξής το Κιργιστάν θα κυβερνάται με κοινοβουλευτικό σύστημα και σημείωσε πως στο θέμα αυτό η Τουρκία αποτελεί παράδειγμα για τη χώρα του.

Τέλος η Star χρησιμοποιώντας τον τίτλο «Οι τουρκικές εταιρίες παρέδωσαν το σχέδιο ύψους 800 εκ. δολαρίων», μας πληροφορεί ότι πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του αεροδρόμιου, της μονάδας επεξεργασίας νερού και του σταθμού παραγωγής ενέργειας που ανεγέρθηκαν από τις τουρκικές εταιρίες στο Τουρκμενιστάν και που κόστισαν 800 εκ. δολάρια.

Ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Κουρμπάνγκουλι Μπερντιμουχαμέντοφ, πραγματοποίησε τα εγκαίνια των σχεδίων που ολοκληρώθηκαν στην τουριστική περιοχή Αβάζα.


Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP