Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Συνάντηση του Προέδρου Γκιούλ με τους εκπροσώπους της εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας

Σύντομη αλλά πλήρης νοημάτων χαρακτηρίζεται η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Γκιούλ με τους εκπροσώπους της εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας, μετά το πέρας της οποίας εκδόθηκε ανακοίνωση που τονίζει την υποχρέωση όλων των θεσμών του κράτους να συμμορφώνονται με το νόμο, να αποδέχονται την αρχή της υπεροχής του δικαίου και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι επικεφαλής των ανωτάτων δικαστικών οργάνων της χώρας επέστησαν την προσοχή στις παρατυπίες, που σημειώνονται κατά την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, και στις συνθήκες κράτησης των υπόπτων, ενώ επέκριναν τον τρόπο διερεύνησης της υπόθεσης Εργκενεκόν, χωρίς να την κατονομάσουν. Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι εβδομαδιαίες συναντήσεις θα καθιερωθούν και μεταξύ του Π/Θ Ερντογάν και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου στρατηγού Μπασμπούγ πέραν των συναντήσεων των ανωτέρω με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πράγμα που γίνεται για πρώτη φορά στην Τουρκία.


Read more...

Δηλώσεις Ερντογάν για το Κυπριακό

Ο Τουρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ ΕρΝτογάν δήλωσε μέλη διάφορων λόμπυ στις Βρυξέλλες, κατηγορούν την Τουρκία ότι δήθεν παρακωλύει τη διαδικασία των συνομιλιών στην Κύπρο. Η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία, πρόσθεσε. Είμαστε εγγυήτρια δύναμη και υποστηρίζουμε πλήρως μία πολιτική λύση στο Κυπριακό πρόβλημα , είπε ο κ. Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι έχει επιβεβαιώσει όλους τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες ότι στόχος της Άγκυρας είναι η πλήρης ένταξη στην ΕΕ. Υπενθύμισε ότι η τουρκική πλευρά επέδειξε την προθυμία της για μιά πολιτική λύση κατά την περίοδο του σχεδίου Ανάν, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν μιά δίκαιη, διαρκή και περιεκτική πολιτική λύση. Στην πραγματικότητα είμαστε εμείς που έχουμε από την αρχή επιμείνει σε μιά επανενωμένη Κύπρο στη βάση των δύο συνιστώντων κρατών.


Read more...

Η Τουρκία παίζει γερά το χαρτί των ενεργειακών αγωγών, για να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις ένταξης

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία παίζει γερά το χαρτί των ενεργειακών αγωγών, προκειμένου να δώσει νέα ώθηση στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις, διατυπώνει ο A. Erkul σε ανταπόκρισή του από την Άγκυρα, η οποία δημοσιεύεται στις σελίδες διεθνούς ειδησεογραφίας της σημερινής De Morgen με τίτλο: «Ενεργειακός αγωγός ως διαβατήριο για την ένταξη στην Ε.Ε.». Ο συντάκτης προχωρά σε μια αποτίμηση της πρόσφατης επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες και διατυπώνει την άποψη, ότι ο Ερντογάν προσήλθε στις συνομιλίες με ευρωπαίους αξιωματούχους, αποφασισμένος να εξαργυρώσει την τουρκική συμμετοχή στον ενεργειακό αγωγό Nabucco , εκμεταλλευόμενος τη βούληση των ευρωπαίων να απεξαρτηθούν ενεργειακά από τη Ρωσία. Στα πλαίσια αυτά, φρόντισε να καταστήσει γνωστή τη δυσαρέσκειά του για τη συνεχιζόμενη παρεμπόδιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας από την Κύπρο και να αξιώσει από την Ε.Ε. να παρέμβει, απειλώντας, ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα διστάσει να επανεξετάσει τη στάση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στον αγωγό Nabucco. Όπως παρατηρεί ο συντάκτης, ενώ αρχικά ο Τούρκος Πρωθυπουργός εμφανίστηκε πολύ απειλητικός, στη συνέχεια και αφού ακολούθησαν οι συνομιλίες με τον Επίτροπο Rehn και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Barroso, χαμήλωσε τους τόνους, δηλώνοντας, ότι δεν πρόκειται να εκμεταλλευτεί την τουρκική συμμετοχή στον αγωγό Nabucco, προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Κατά την άποψη του συντάκτη όμως, οι προηγούμενες απειλές είχαν ήδη πιάσει τόπο, καθώς ο Τούρκος Πρωθυπουργός κατάφερε να αποσπάσει εύσημα από τους ευρωπαίους αξιωματούχους, για την πρόοδο της Τουρκίας στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Όπως σημειώνει ο συντάκτης, η Ε.Ε. βλέπει τον αγωγό Nabucco ως τη μοναδική διέξοδο για να απαλλαγεί από τη ρωσική ενεργειακή εξάρτηση. Καταλήγοντας, ο συντάκτης σημειώνει, ότι ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών M. Glos εμφανίστηκε ιδιαίτερα δυσαρεστημένος με τους χειρισμούς της Τουρκίας, η οποία, κατά τη γνώμη του, επιδίδεται σε ένα στυγνό πολιτικό εκβιασμό και χρησιμοποιεί τον αγωγό Nabucco, προκειμένου να προωθήσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις.


Read more...

Η Ε.Ε. δεν μπορεί να περιορίσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία, χωρίς συνεργασία της Τουρκίας

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη της Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο: «Η στενωπός του Nabucco», υπογραμμίζει, ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να περιορίσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία χωρίς τη συνεργασία της Τουρκίας, καθώς και ότι η Άγκυρα εκμεταλλεύεται τη δύσκολη θέση της Ε.Ε. για να εκβιάσει την πρόοδο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων. Η ε/φ υπογραμμίζει, ότι ανεξαρτήτως των δηλώσεων Τούρκων πολιτικών, γεγονός παραμένει ότι : «Ο περιορισμός της εξάρτησης από τη Ρωσία ως προμηθευτή ενέργειας και της Ουκρανίας ως χώρας διέλευσης μπορεί να επιτευχθεί από την Ε.Ε. μόνο σε στενή συνεργασία με την Τουρκία». Μάλιστα, παραπέμπει σε δήλωση Τούρκου διπλωμάτη, σύμφωνα με την οποία «Τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου εκτός Ρωσίας εντοπίζονται στα παράκτια της Κασπίας Θάλασσας κράτη και συνεπώς, για γεωγραφικούς λόγους, η Τουρκία δε θα μπορούσε να τεθεί στο περιθώριο, από όποιον θέλει να οδηγήσει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας τη Μόσχα». Η κριτική στο σχέδιο κατασκευής του Nabucco δεν λείπει, παρατηρώντας, ότι πολλοί αμφισβητούν κατά πόσο η Γεωργία είναι πιο σταθερός ή αξιόπιστος εταίρος από την Ουκρανία ως χώρα διέλευσης, όπως επίσης και τις πολιτικές συνθήκες σε ενδεχόμενες χώρες-προμηθευτές όπως το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν ή το Ιράν. Οι υπερασπιστές του έργου, από την άλλη πλευρά, χαρακτηρίζουν αυτή ακριβώς την ποικιλομορφία ως πλεονέκτημα, ενώ το κονσόρτσιουμ εκτιμά, ότι το 2010 θα ξεκινήσει την κατασκευή και ότι μέχρι το 2013 θα αρχίσει και η ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Η εφημερίδα παρατηρεί, ότι η Τουρκία η οποία προμηθεύεται το 65% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, είχε αποδειχθεί δύσκολος εταίρος, ακόμη και πριν από τις πρόσφατες δηλώσεις Erdogan, παραπέμποντας στην έκκληση του Τούρκου ΥΠΕΞ Babacan τον περασμένο Φεβρουάριο από τη Μόσχα, για συμμετοχή της Ρωσίας στο Nabucco. Επιπλέον, η απαίτηση του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας πέρυσι για μεταπώληση από την Τουρκία μέρους του φυσικού αερίου που θα διέρχεται μέσω του Nabucco, προκάλεσε δυσαρέσκεια στους εταίρους του κονσόρτσιουμ.


Read more...

Ανοίγουν τα σύνορα Αρμενίας - Τουρκίας


Η Αρμενία και η Τουρκία θα προχωρήσουν σύντομα στην εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων και στο άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, όπως δήλωσε χθες το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Εντουάρντ Ναλμπαντιάν. "Συμμερίζομαι την άποψη του Τούρκου ομολόγου μου Αλί Μπαμπατζάν, ότι βρισκόμαστε κοντά στην εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων και το άνοιγμα των συνόρων", δήλωσε ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Διευκρίνισε, πάντως, στη συνέχεια ότι η χώρα του δεν θα σταματήσει να δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της διαδικασίας για τη διεθνή αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, αρμενική αντιπροσωπεία με επικεφαλής το νούμερο 2 του υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας, Chaguen Avagulan, θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 25 και 26 Ιανουαρίου μετά από πρόσκληση της Τουρκίας για να συμμετάσχει σε μία συνάντηση των χωρών του Καυκάσου. Στη συνάντηση αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι επίσης της Ρωσίας, της Γεωργίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας.

Όπως είναι γνωστό, την περίοδο 1915 - 1917 στην Οθωμανική Αυτοκρατορία έχασαν τη ζωή τους 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι, μετά από άγριους διωγμούς που υπέστησαν από το τουρκικό καθεστώς.

Η Άγκυρα δεν είχε προχωρήσει σε έναρξη διπλωματικών σχέσεων με την Αρμενία από την περίοδο της ανεξαρτησίας της χώρας το 1991, λόγω της άρνησής της να δεχθεί τη φύση των διωγμών των Αρμενίων. Επίσης, έκλεισε τα σύνορά της με την Αρμενία το 1993, υποστηρίζοντας το Αζερμπαϊτζάν στη διένεξή του με την Αρμενία για τον έλεγχο της περιοχής του Καραμπάχ.

Read more...

Δίκη 60 ατόμων για ανάμειξη σε βασανιστήρια

Εξήντα άτομα που κατηγορούνται για συμμετοχή τους σε βασανιστήρια που οδήγησαν στο θάνατο ενός Τούρκου πολίτη, του Εντζίν Τσεμπέρ, τον περασμένο Οκτώβριο, δικάζονται από χθες στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τσεμπέρ είχε συλληφθεί τον Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θάνατο ενός μέλους αριστερής οργάνωσης που είχε πυροβοληθεί από αστυνομικό. Ο Τσεμπέρ βασανίστηκε πρώτα σε ένα αστυνομικό τμήμα και στη συνέχεια στη φυλακή του Μετρίς. Αργότερα μεταφέρθηκε με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στο νοσοκομείο, όπου και πέθανε. Κατηγορούμενοι τώρα για το θάνατο του είναι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, αξιωματικοί της αστυνομίας και ένας γιατρός των φυλακών που συνέταξε το πιστοποιητικό του θανάτου του, χωρίς να τον έχει εξετάσει.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της υπόθεσης στο δικαστήριο, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν εκεί φωνάζοντας συνθήματα κατά των δυνάμεων ασφαλείας και ζητώντας δικαιοσύνη.


Read more...

Τακτικές πλέον οι επαφές Ερντογάν - Μπασμπούγ


Σήμερα πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση σε τακτική εβδομαδιαία βάση του Τούρκου Πρωθυπουργού με τον αρχηγό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, εξέλιξη που θεωρείται σημαντική για τις σχέσεις του πολιτικού κόσμου με την στρατιωτική ηγεσία στην Τουρκία.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 4 το απόγευμα μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Ιλκέρ Μπασμπούγ. Τρεις είναι οι λόγοι για τους οποίους θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας αυτή η καθιέρωση των εβδομαδιαίων συναντήσεων:

· Η επαφή μεταξύ στρατού και κυβέρνησης γίνεται τακτική, παίρνει άμεσο χαρακτήρα και θεσμοθετείται
· Η εξέλιξη αυτή υπογραμμίζει το ρόλο του στρατού, αλλά και το λόγο του σε μια περίοδο που πολλοί παρατηρητές μιλούν για την ανάγκη αποδυνάμωσής του στα πολιτικά πράγματα.
· Η καθιέρωση των τακτικών επαφών γίνεται μέσα στη δίνη της υπόθεσης Εργκενεκόν, η οποία έχει τοποθετήσει στο στόχαστρο τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Read more...

Νέο κύμα συλλήψεων για την Εργκενεκόν

Τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν σήμερα το πρωί ότι πραγματοποιήθηκε νέο κύμα συλλήψεων στο πλαίσιο της δίκης για την υπόθεση Εργκενεκόν σε 13 νομούς της χώρας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η Άγκυρα, η Κωνσταντινούπολη και η Προύσα.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των τουρκικών τηλεοπτικών δικτύων, μέχρι στιγμής τέθηκαν υπό κράτηση περίπου 26 άτομα, μεταξύ των οποίων οκτώ εν ενεργεία αξιωματικοί του Στρατού, ένας αρχηγός της Αστυνομίας, οκτώ αστυνομικοί, ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μουσταφά Οζμπέκ, ο δημοσιογράφος Ουνάλ Ινάντς και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας ερευνών VERSO, Ερχάν Γκιοκσέλ. Μέλη των ειδικών δυνάμεων συνελήφθησαν και κρατούνται επίσης, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός της μονάδας στην περιοχή Ελατσίκ, Αyhan Atbek. Έρευνες πραγματοποιούνται στα γραφεία και στις κατοικίες των συλληφθέντων, καθώς επίσης στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Avrasya TV.
Όπως είναι γνωστό, 86 άτομα, μεταξύ των οποίων ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού και πολιτικοί, δικάζονται για σχέσεις με το δίκτυο Εργκενεκόν που είχε στόχο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να ανατρέψει την κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002.

Στην Τουρκία, σε εκτεταμένη επιχείρηση της αστυνομίας σε πάνω από δέκα επαρχίες της χώρας, συνελλήφθησαν 26 άτομα ύποπτα για την εμπλοκή τους στην υπόθεση Εργκένεκον. Πρόκειται στην πλειονότητα τους, για στελέχη της αστυνομίας και του στρατού που κατηγορούνται για συμμετοχή σε σχέδια καθεστωτικής εκτροπής. Οι σημερινές συλλήψεις θεωρούνται προάγγελος νέων διώξεων, την ώρα που η αντιπολίτευση κατηγορεί το κυβερνόν ισλαμικό κόμμα του Ερντογάν για εκστρατεία φίμωσης αντιφρονούντων.
Κατά τη σημερινή επιχείρηση η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση 26 άτομα, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής ένωσης Εργατών Μετάλλου, Μουσταφά Ουζμπέκ. Οι 20 είναι αστυνομικοί και στρατιωτικοί, οκτώ εκ των οποίων στρατιωτικοί εν ενεργεία. Και οι 20 φαίνεται ότι συνδέονται με τον ήδη προφυλακισμένο, πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Επιχειρήσεων της αστυνομίας, Ιμπραχήμ Σαχίν, στο σπίτι του οποίου είχε βρεθεί πριν λίγες ημέρες κατάλογος με 300 ονόματα πιθανών συνεργών του. Ο Σαχίν είχε υποστηρίξει ότι έως και τρεις μήνες πριν, οι κρατικές υπηρεσίες του είχαν ζητήσει να συγκροτήσει νέα αντιτρομοκρατική υπηρεσία για τον αγώνα κατά του ΠΚΚ. Τα ονόματα αυτά ανήκαν σε εκείνους, όπως είχε ισχυριστεί, που επρόκειτο να επανδρώσουν τη νέα αυτή υπηρεσία. Μεταξύ των υπόπτων είναι και ο γνωστός στρατηγικός αναλυτής Ερχάν Γκιοκσέλ, ιδιοκτήτης της εταιρείας δημοσκοπήσεων ΒΕΡΣΟ, αλλά και ο πρόεδρος των αστυνομικών συντακτών, δημοσιογράφος Ουνάλ Ινάντς. Πρώην συνδικαλιστές και νυν βουλευτές της αντιπολίτευσης, όπως ο Μπαιράν Μεράλ, πρώην πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εργατών Τουρκίας, αντέδρασαν έντονα για τις σημερινές προσαγωγές, λέγοντας ότι πρόκειται πια για φασιστικές πρακτικές ισλαμικού κράτους. Είναι φανερό ότι οι αθρόες προσαγωγές, συλλήψεις και προφυλακίσεις αντιπάλων της κυβέρνησης Ερντογάν, με εντάλματα που εκδίδονται από εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την υπόθεση Εργκένεκον, προκαλεί αμφιβολίες για την εγκυρότητα των νομικών πλαισίων της δίκης, που φαίνεται να μετατρέπεται πλέον σε λαϊκό δικαστήριο των αντιπάλων της κυβέρνησης, ενόψει μάλιστα των κρίσιμων δημοτικών εκλογών στην Τουρκία στα τέλη Μαρτίου.
Σε εξέλιξη βρίσκεται το 11ο κύμα συλλήψεων υπόπτων για την συμμετοχή στην παρακρατική οργάνωση Ergenekon. Στην Κων/πολη στην Άγκυρα και σε άλλες έντεκα πόλεις από τις πρωινές ώρες σημειώνονται αθρόες προσαγωγές μεταξύ των οποίων βρίσκονται αστυνομικοί, στρατιωτικοί, δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές. Ακόμη γίνεται έρευνα σε τηλεοπτικό σταθμό γνωστό για τις σχέσεις του με τους εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας.
Εντύπωση προκαλεί και η έρευνα που πραγματοποιείται στο Συνδικάτο Μετάλλου της Τουρκίας το οποίο φέρεται να χρηματοδοτεί τις εθνικιστικές οργανώσεις.

Read more...

Σε κλοιό και πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων για την Ergenekon

« Κάποιοι μπορεί να χτυπήσουν την πόρτα μας», είπε ο φερόμενος ως αρχηγός της παρακρατικής οργάνωσης Ergenekon, στρατηγός εν αποστρατεία, Χουσεΐν Κιβρίκογλου.
Ο πρώην αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, σε δηλώσεις του στο CNNTURK, είπε πως δεν γνωρίζει τους κατηγορουμένους στην υπόθεση Ergenekon, ότι άκουσε για πρώτη φορά το όνομα της παρακρατικής οργάνωσης μετά την άσκηση δικαστικής δίωξης και διέψευσε την ύπαρξη του «βαθέος κράτους».
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου «αν περιμένει κάποια μέρα (σ.σ. οι διωκτικές αρχές) να χτυπήσουν και τη δική του πόρτα», ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε: «Δεν γνωρίζω γιατί να χτυπήσουν την πόρτα. Αν στη σκέψη κάποιων επιβάλλεται να χτυπήσει και η δική μας πόρτα, τότε να τη χτυπήσουν».


Read more...

Και νέες συλλήψεις υπόπτων για απόπειρα πραξικοπήματος

Η τουρκική αστυνομία προχώρησε σήμερα σε νέες συλλήψεις 30 περίπου ατόμων σε όλη την επικράτεια, ως υπόπτων για την διοργάνωση πραξικοπήματος εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας.
Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται οκτώ αξιωματικοί του στρατού, εννέα αστυνομικοί και στελέχη των ειδικών δυνάμεων, ενώ αναζητείται ένας ταγματάρχης στην δυτική Τουρκία, όπως μεταδίδουν το πρακτορείο Ανατολή και το τουρκικό CNN.
Επίσης έχουν συλληφθεί ένας δημοσιογράφος και ένα στέλεχος συνδικάτου μεταλλουργίας, στα γραφεία του οποίου έγινε έρευνα, ενώ ένας αστυνομικός διευθυντής και ένας αξιωματικός του στρατού έχουν προσαχθεί στην Κωνσταντινούπολη για ανάκριση.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον στρατό και αστάθεια στις αγορές.
Συνολικά 86 άτομα έχουν προσαχθεί σε δίκη, κατηγορούμενα για δεσμούς με την εθνικιστική οργάνωση "Εργκενεγκόν", που φέρεται να σχεδίαζε τρομοκρατικές ενέργειες με απώτερο στόχο να προχωρήσει σε πραξικόπημα.
Στέλεχος της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης δήλωσε πως οι σημερινές έρευνες πιθανό να οδηγήσουν σε νέες συλλήψεις και ότι ενδέχεται να παραπεμφθούν σε δίκη και άλλοι ύποπτοι.
Ο τουρκικός στρατός, που έχει ανατρέψει τέσσερεις κυβερνήσεις σε 50 χρόνια, έχει επικρίνει την έρευνα αρνούμενος κάθε σχέση των στελεχών του με την οργάνωση.
Σήμερα, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Ιλκέρ Μπασμπούργκ, σε μία προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση.


Read more...

«Φθινοπωρινή οδύνη»: Στις οθόνες των τουρκικών κινηματογράφων οι βαρβαρότητες εναντίον των Ελλήνων της Πόλης του 1955


«Φθινοπωρινή οδύνη», μία τουρκική ταινία για τα επεισόδια που είχαν ξεσπάσει στις 6 Σεπτεμβρίου του 1955 εναντίον των Ελλήνων της Πόλης.
Αρχίζει αύριο στην Τουρκία η προβολή της ταινίας «Φθινοπωρινή οδύνη», σε σκηνοθεσία της Τομρίς Γκιριτλίογλου, που είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τούρκου συγγραφέα Γιλμάζ Καράκογιουνλου και αναφέρεται στα επεισόδια που είχαν ξεσπάσει στις 6 Σεπτεμβρίου του 1955 εναντίον των Ελλήνων της Πόλης.
Η ταινία (και το μυθιστόρημα) αφηγούνται την ιστορία ενός...νέου Τούρκου, του Μπεχτσέτ, που ερωτεύεται μια Ελληνίδα της Πόλης, την Ελένη. Ο Μπεχτσέτ, ο οποίος διακατέχεται από μια ρομαντική εθνικιστική τάση, έχει πολιτικές φιλοδοξίες. Η ερωτική τους ιστορία εκτυλίσσεται μέσα σε σκοτεινές για τον Ελληνισμό της Πόλης συνθήκες. Ο Μπεχτσέτ συνδέεται με άτομα του τουρκικού παρακράτους, γεγονός που εξυπηρετεί μεν τις πολιτικές του φιλοδοξίες, αλλά γίνεται πλήγμα για τη σχέση του με την Ελένη. Δηλαδή, μέσα από μια ιστορία αγάπης, απεικονίζεται η πολιτική και κοινωνική δομή της Τουρκίας την εποχή εκείνη.
Η Τομρίς Γκιριτλίογλου είχε σκηνοθετήσει και την ταινία «Το περιδέραιο της Σαλκίμ Χανίμ» (1998), βασισμένη επίσης σε ομώνυμο μυθιστόρημα του Καράκογιουνλου. Αναφερόταν στην ιστορία του φόρου περιουσίας που είχε επιβάλει το 1942 το τουρκικό κράτους, κυρίως στις μη μουσουλμανικές μειονότητες.
Η «Φθινοπωρινή οδύνη» (στα ελληνικά κυκλοφορεί ως «Φθινοπωρινός πόνος» από τις εκδόσεις «Τσουκάτου» σε μετάφραση Λιάνας Μυστακίδου), είχε πάρει το 1992 το βραβείο μυθιστορήματος της Εταιρείας Συγγραφέων Τουρκίας. Οι σκηνές των καταστροφών και των λεηλασιών στα ελληνικά καταστήματα του Πέρα είναι στο βιβλίο ολοζώντανες, όπως ακριβώς τις είχε καταγράψει η μνήμη του συγγραφέα.
Έχει πει ο Γιλμάζ Καράκογιουνλου στην εβδομαδιαία ελληνική εφημερίδα «Πυρσός» της Κωνσταντινούπολης (τεύχος 16 - 1 Φεβρουαρίου 1999): «Έγραψα ό,τι είδα. Το μόνο που έκανα ήταν μια αισθητική παρέμβαση. Τον Σεπτέμβριο του 1955 είδα τον όχλο που λεηλατούσε με τα ίδια μου τα μάτια. Δεν ήταν δυνατόν να το ανεχτώ, αλλά δεν είχα τη δύναμη να το εμποδίσω. Θα ήταν όμως λάθος να μιλάμε για ένα μυθιστόρημα που αφορά τη μειονοτική ζωή».
Την άποψή του για τους διωγμούς την έχει εκφράσει ξεκάθαρα και στο παρελθόν. Τα Σεπτεμβριανά του '55 τα έχει χαρακτηρίσει «μια επιχείρηση-επίθεση που σκηνοθετήθηκε κατά περιόδους με στόχο τη μεταφορά του κεφαλαίου από τις μειονότητες, που είχαν στα χέρια τους την οικονομική ζωή από την εποχή των Οθωμανών, στην τουρκική πλευρά».
Γεννημένος στην Πόλη το 1936, ο Καράκογιουνλου, παράλληλα με τη συγγραφική του δραστηριότητα, έχει και πολιτική καριέρα. Εξελέγη βουλευτής του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας στις εκλογές του 1995 και 1999. Ανέλαβε υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Ετζεβίτ, που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του 1999 με τον συνασπισμό της Δημοκρατικής Αριστεράς του Μπουλέντ Ετζεβίτ, της Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ και του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει μυθιστορήματα, ποίηση και θεατρικά έργα.

Πηγή: Ελευθεροτυπία


Read more...

Χρονολογικός Κατάλογος – Εξέλιξη Σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ



1949
28 Μαρτίου Επίσημη αναγνώριση του Ισραήλ από την Τουρκία
29 Μαρτίου Ανταλλαγή των πρώτων πολιτικών εκπροσώπων
1950
4 Ιουλίου Το πρώτο πολιτικό βήμα μεταξύ των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε με την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας.
1951
5 Φεβρουαρίου Υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών συμφωνία “αεροπορικών...μεταφορών”
1956
23 Νοεμβρίου Η Τουρκία σε ένδειξη καλής θέλησης προς την Αίγυπτο απέσυρε τον πρέσβη της στο Tel-Aviv Sevkati Istinyeli.
1957
Το Ισραήλ βλέποντας τον δισταγμό της Τουρκίας, της επιβεβαιώνει ότι η μεταξύ τους συνεργασία θα συνεχιστεί μυστικά και για αυτό τον λόγο στέλνει ένα ειδικό πράκτορα στον πρωθυπουργό Adnan Menderes. Μετά την συνάντηση αυτή, όπου συζητήθηκε η συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών, μετά από 7 μήνες αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση μεταξύ στελεχών των υπηρεσιών πληροφοριών των δύο χωρών.
1958
28 Αυγούστου Ο πρωθυπουργός Ben Gurion μαζί με την Υπεξ Golda Meir τον υφυπουργό εξωτερικών Simon Perez και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Zvi Zur πέταξαν προς την Άγκυρα για να συναντηθούν με τον Menderes. H Toυρκία για να δικαιολογήσει αυτή την επίσκεψη στις Ισλαμικές χώρες δήλωσε ότι το αεροσκάφος της EL-AL προσγειώθηκε στην Άγκυρα λόγω μηχανικής βλάβης.
29 Αυγούστου Υπογράφθηκε συμφωνία συνεργασίας για την αντιμετώπιση της σοβιετικής επιρροής στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ben Gurion και του Τούρκου πρωθυπουργού Adnan Menderes.
1960
18 Μαρτίου Υπογράφηκε συμφωνία εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ
1964
Ιούλιος 1964 Ο Τούρκος πρωθυπουργός Inonu συναντήθηκε στην Γαλλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Eshkol Levi, όπου είχε μεταβεί για να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό για το Κυπριακό
1967
Έναρξη αραβοϊσραηλινού πολέμου όπου η Τουρκία πήρε το μέρος των αραβικών χωρών και δεν επέτρεψε την χρήση των αμερικανικών βάσεων που βρίσκονται στην Τουρκία από τους Αμερικανούς για να μην παράσχουν μέσω αυτών βοήθεια προς το Ισραήλ.
1969
22 Σεπτεμβρίου Μετά την καταστροφή από Ισραηλινούς στην Ιερουσαλήμ του τεμένους Mescidu-l Aksa oι ηγέτες 25 Αραβικών χωρών συγκεντρώθηκαν στο Rabat αρχίζοντας τις προεργασίες του Ισλαμικού Συνεδρίου. Στο συνέδριο αυτό πήρε μέρος ο τότε Τούρκος Υπεξ Ihsan Sabri Caglayangil, ο οποίος ενώ δήλωσε ότι η Τουρκία στηρίζει την επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ, την ίδια στιγμή υποστήριξε τις αμερικανικές θέσεις λέγοντας ότι το Παλαιστινιακό θα πρέπει να επιλυθεί στα πλαίσια των ανθρώπινων δικαιωμάτων και όχι υπό την έννοια του διεθνούς δικαίου.
1975
10 Νοεμβρίου Η Τουρκία ψήφισε μαζί με τις υπόλοιπες Ισλαμικές χώρες υπέρ του υπομνήματος που υποβλήθηκε στον ΟΗΕ, το οποίο ανέφερε ότι ο σιωνισμός είναι ένα είδος ρατσισμού (φυλετισμού).
1980
30 Ιουλίου Η βουλή του Ισραήλ υπερψήφισε νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο ανακήρυξε ως παντοτινή πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ. Η Τουρκία αποδοκίμασε αυτό το νομοσχέδιο και ζήτησε την ακύρωση του.
28 Αυγούστου Κατόπιν πιέσεων του κόμματος Milli Selamet (του Νετζμετίν Ερμπακάν) αλλά και της κοινής γνώμης αποφασίστηκε το κλείσιμο του τουρκικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ.
2 Δεκεμβρίου Με απόφαση της κυβέρνησης Bulent Ulusu oι διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ υποβιβάστηκαν σε επίπεδο γραμματέα πρεσβείας, ενώ ταυτόχρονα ζητήθηκε από το Ισραήλ να πράξει και το ίδιο.
26 Νοεμβρίου Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ έφτασαν στο κατώτερο επίπεδο που υπάρχει δηλαδή στο επίπεδο 2ου γραμματέα πρεσβείας.
1981
Ιανουάριος : 61 Αμερικανοί γερουσιαστές σε επιστολή τους προς την τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ ανέφεραν ότι η πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία προς το Ισραήλ μπορεί να βλάψει αρνητικά τις σχέσεις Τουρκίας Αμερικής.
1982
14 Φεβρουαρίου Ο Kenan Evren συναντήθηκε με τον πρόεδρο της εβραϊκής κοινότητας στην Τουρκία David Asseo, δίνοντας τα πρώτα σημάδια ομαλοποίησης των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων.
5 Ιουνίου Κατά την διάρκεια των ισραηλινών επιχειρήσεων στο Λίβανο, το Ισραήλ ανακοίνωσε στην Άγκυρα ότι θα εισβάλλει και στα στρατόπεδα των αρμενικών τρομοκρατικών οργανώσεων Asala και Jcga και κάλεσε να πάρουν μέρος σε αυτές τις επιχειρήσεις και Τούρκοι αξιωματούχοι.
1985
27 Μαρτίου Κατά την διάρκεια επίσκεψης του Turgut Ozal στην Αμερική μαζί με τον τότε Υπεξ Vahit Halefoglu συναντήθηκε μυστικά με το εβραϊκό λόμπι.
1992
Άρχισαν οι συνομιλίες του Όσλο, όπου η Τουρκία, αναβάθμισε τις διπλωματικές της σχέσεις σε επίπεδο πρέσβη ταυτόχρονα με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη.
1993
13 Οκτωβρίου Η συμφωνία που ήταν το κύριο θέμα στις συνομιλίες του Όσλο υπογράφηκε στις 13 Οκτωβρίου 1993 στο Λευκό Οίκο και την ίδια στιγμή τέθηκε σε ισχύ. Ταυτόχρονα με την υπογραφή της συμφωνίας άρχισαν και οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, ενώ οι τουρκοϊσραηλινές σχέσεις έλαβαν νέες διαστάσεις.
21 Απριλίου Ο Ισραηλινός Υπεξ Simon Perez ο οποίος είχε έρθει στην Τουρκία για να παραστεί στην κηδεία του Turgut Ozal, ήρθε σε επαφή και συνομίλησε με την κυβέρνηση της Ciller.
14 Νοεμβρίου Ο Hikmet Cetin, που ήταν ο πρώτος Τούρκος Υπεξ που επισκέφθηκε το Ισραήλ, υπέγραψε σειρά συμφωνιών με τον Perez.
1994
24 Ιανουαρίου Ο Ezer Weizman ήταν ο πρώτος Ισραηλινός πρόεδρος που επισκέφθηκε την Τουρκία ο οποίος υπέγραψε μια σειρά συμφωνιών που αφορούσαν την αγορά νερού και την συνεργασία στον στρατιωτικό και τουριστικό τομέα.
25 Φεβρουαρίου Κατά την διάρκεια επίσκεψης του στην Άγκυρα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας εξέφρασε την επιθυμία του Ισραήλ να αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών τύπου F 4, F 5, της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.
31 Μαρτίου Υπογράφηκε συμφωνία ασφάλειας και διαβάθμισης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.
10 Απριλίου Ο Ισραηλινός Υπεξ Simon Perez κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Άγκυρα, δήλωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Μέσης Ανατολής και ότι ένας οργανισμός τύπου ΟΑΣΕ θα έπρεπε να αναλάβει πιο δραστήριο ρόλο, κάτι για το οποίο θα εργαστεί και ο ίδιος προσωπικά.
3 Νοεμβρίου Η Tansu Ciller μαζί με μια αντιπροσωπία 56 ατόμων επισκέφθηκε το Ισραήλ.
1995
14 Αυγούστου Κατόπιν συμφωνίας που υπογράφηκε από το τουρκικό ΥΕΘΑ και την Ισραηλινή ΙΑΙ αποφασίστηκε ο εκσυγχρονισμός 54 αεροσκαφών τύπου F 4της τουρκικής ΠΑ από την ισραηλινή βιομηχανία, έναντι του ποσού των 600 εκατ. $.
1996
23 Φεβρουαρίου Υπογράφηκε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και εκπαίδευσης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.
10 Μαρτίου Ο πρόεδρος Suleyman Demirel.πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ
10 Μαρτίου Ο Τούρκος Υπεξ Emre Gonenesay υπέγραψε συμφωνία με τον Ισραηλινό Υπεξ Ehud Barak, με βάση την οποία προβλέπεται η άρση της διπλής φορολογίας. Η συμφωνία αυτή τέθηκε επίσημα σε ισχύ με τον νόμο 23351 που δημοσιεύθηκε και στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.
11 Απριλίου Το Ισραήλ άρχισε την επιχείρηση «σταφύλια της οργής» εντός των Λιβανικών εδαφών. Στην επιχείρηση αυτή επιλέχθηκε σαν στόχος το στρατόπεδο συγκέντρωσης Κανά του ΟΗΕ όπου είχαν βρει καταφύγιο στην πλειονότητα γυναικόπαιδα, τα οποία και φονεύθηκαν τα περισσότερα κατά τη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης.
16 Απριλίου Ο Αρχηγός ΓΕΑ/Ισραήλ δήλωσε ότι ακυρώνει την επίσκεψη στην Άγκυρα
16 Απριλίου Οκτώ Ισραηλινοί πιλότοι μαζί με τα αεροσκάφη τους τύπου F 16 αφίχθησαν στην Τουρκία για να εκτελέσουν εκπαιδευτικές πτήσεις.
24 Ιουνίου Η κυβέρνηση συνασπισμού των πολιτικών κομμάτων Κόμμα της Ευημερίας και Κόμμα του Ορθού Δρόμου (Ερμπακάν και Τσιλέρ) ανέλαβε την εξουσία στην Τουρκία. Σε εκτιμήσεις που έκανε για το παραπάνω θέμα ο ισραηλινός πρόεδρος Weizman δήλωσε ότι μία από της κυριότερες αιτίες που δέχθηκε την πρόσκληση για να επισκεφθεί την Τουρκία είναι η πιθανότητα πραγματοποίησης της παραπάνω εξέλιξης στο πολιτικό τοπίο της Τουρκίας. Δήλωσε επίσης ότι ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά τον πρόεδρο Demirel και είναι σίγουρος ότι ο Demirel θα κάνει τα πάντα για να εμποδίσει τις εξελίξεις που θα οδηγούσαν την παγιοποίηση της κατάστασης αυτής. Δήλωσε επίσης ότι πιστεύει πως και ο στρατός δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις.
10 Ιουλίου Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπεξ Nurettin Nurkan δήλωσε ότι οι απόψεις του Weizman είναι προσωπικές και δεν έχει το δικαίωμα κανένας πολιτικός ξένης χώρας να εμπλακεί με τα εσωτερικά θέματα της Τουρκίας.
8 Αυγούστου Η εφημερίδα Haaretz έγραψε ότι ο νέος ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας πάγωσε όλες τις αμυντικές συμφωνίες συνεργασίας με το Ισραήλ μέχρι νεωτέρας ημερομηνίας.
27-28 Νοεμβρίου Έφθασε στην Τουρκία ο Ισραηλινός γενικός διευθυντής του υπουργείου Αμύνης David Ivry για τον σχεδιασμό ενός νέου σχεδίου δράσης μεταξύ των δύο χωρών στον στρατιωτικό τομέα.
11 Δεκεμβρίου Μία ομάδα Ισραηλινών επιχειρηματιών που έφτασε στην Τουρκία δήλωσε ότι ενδιαφέρεται να αναπτύξει εμπορικές δραστηριότητες με τις τουρκικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας.
1997
5 Ιανουαρίου Ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής Mustafa Kalemli αναχώρησε για το Ισραήλ
24 Φεβρουαρίου Ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ismail Hakki Karadayi επισκέφθηκε το Ισραήλ. Η επίσκεψη αυτή αποτελεί και την πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου Τούρκου στρατιωτικού στο Ισραήλ.
28 Φεβρουαρίου Σε σύσκεψη του ΣΕΑ αποφασίστηκαν και τέθηκαν σε ισχύ οι περίφημες ‘Αποφάσεις της 28ης Φεβρουαρίου’ που αφορούν την πάταξη του ριζοσπαστικού Ισλάμ και οι οποίες συνεχίζουν να ισχύουν μέχρι σήμερα.
26 Μαρτίου Ο πρόεδρος του εβραϊκού ιδρύματος με την ονομασία ADL (Anti-Defamation Lobi) Abraham H. Foxman και η ομάδα του επισκέφθηκαν την Τουρκία και συναντήθηκαν στην Άγκυρα με τους βουλευτές του κόμματος του Ερμπακάν, Abdullah Gul και Fehmi Adak.
8 Απριλίου Έφτασε στην Άγκυρα ο Ισραηλινός Υπεξ David Levy θέτοντας έτσι τις βάσεις ενός τουρκοϊσραηλινού στρατηγικού διαλόγου που αφορούσε κυρίως τις κοινές απειλές που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες.
27 Απριλίου Το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι αλλάζει ‘Εθνικό Στρατηγικό Αμυντικό Δόγμα’ της Τουρκίας και καθόρισε σαν πρώτη απειλή για τη χώρα, τον ‘εσωτερικό εχθρό και την εσωτερική απειλή’, που είναι το ριζοσπαστικό Ισλάμ.
1 Μαίου Ο ΥΕΘΑ Turhan Tayan επισκέφθηκε το Ισραήλ, κάνοντας την έναρξη των τακτικών συναντήσεων που θα πραγματοποιούνται ανά έξι μήνες και θα έχουν σαν θέμα το στρατηγικό διάλογο και συνεργασία.
3 Μαίου Επισκέφθηκε το Ισραήλ ο Β΄ αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Cevik Bir. Πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση στρατηγικού διαλόγου.
18 Ιουνίου Ο πρωθυπουργός Erbakan υπέβαλε την παραίτηση του στον Demirel
13 Αυγούστου Η Τουρκία δήλωσε ότι αίρονται τα τέλη τελωνίου με το Ισραήλ.
11 Οκτωβρίου Αφίχθη στην Τουρκία ο Ισραηλινός αρχηγός ΓΕΕΘΑ Amnon Lipkin Sahak.
22 Δεκεμβρίου Πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα η Τρίτη συνάντηση στρατηγικού διαλόγου.
Ιδρυμα του εβραϊκού λόμπι με την ονομασία ADL (Anti-Defamation Lobi) βράβευσε τον πρωθυπουργό Mesut Yilmaz με το “βραβείο επίλεκτου πολιτικού”.
1998
3 Ιανουαρίου Η Τουρκία, το Ισραήλ και η Αμερική εκτέλεσαν στα διεθνή ύδατα και εναέριο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου την άσκηση με την επωνυμία “ Έμπιστη Γοργόνα”.
1 Φεβρουαρίου Κατά την διάρκεια επίσκεψής του, ο πρόεδρος της ισραηλινής βουλής Tichon σχολιάζοντας το κλείσιμο του κόμματος Ευημερίας από το συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας ανέφερε ότι κάποτε υπήρχαν δύο δημοκρατικές χώρες στη Μέση Ανατολή, σήμερα έμεινε μονάχα μια, το Ισραήλ.
3 Φεβρουαρίου Ο αρχηγός ΓΕΣ της Τουρκίας Χουσεΐν Κιβρίκογλου επισκέφθηκε το Ισραήλ.
4 Μαρτίου Ο επιτετραμμένος του Ισραήλ στην Άγκυρα Amir Maimon συναντήθηκε με εκπροσώπους του κόμματος της Ευημερίας.
24 Μαρτίου Ο υπουργός βιομηχανίας του Ισραήλ Nathan Sharansky επισκέφθηκε την Τουρκία
4 Μαίου Η Τουρκία υπέγραψε με το Ισραήλ μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη ενός αντιπυραυλικού συστήματος.
22-23 Ιουνίου Ο βοηθός του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών Yoav Baran επισκέφθηκε την Τουρκία
30 Ιουνίου Επίσκεψη του Τούρκου αρχηγού ΓΕΑ Ilhan Kilic στο Ισραήλ.
24 Ιουλίου Πραγματοποιήθηκε στο Tel-Aviv το τέταρτο συνέδριο στρατηγικού διαλόγου υπό την προεδρία του Β΄ αρχηγού του τουρκικού ΓΕΕΘΑ Cevik Bir και του Ισραηλινού υφυπουργού άμυνας David Ivry.
Ιούλιος 1998 Ο Υπεξ Ismail Cem επισκέφτηκε το Ισραήλ
21 Αυγούστου Το Ισραήλ θέλοντας να επωφεληθεί από την τελωνειακή ενοποίηση της Τουρκίας με την ΕΕ πρότεινε να εξάγει τα εμπορεύματα του στην ΕΕ μέσω της Τουρκίας.
21 Αυγούστου Την παραπάνω πρόταση προώθησαν από κοινού Τουρκία και Ισραήλ στην ΕΕ, η οποία όμως απορρίφθηκε από τις Βρυξέλλες.
29 Οκτωβρίου Ο Ισραηλινός πρόεδρος Weizman, επισκέφτηκε την Τούρκια σαν τιμώμενο πρόσωπο στα πλαίσια του εορτασμού των 75 χρόνων από της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας.
8 Νοεμβρίου 2Ισραηλινοί των οποίων τα ονόματα ήταν Udi Hargov και Igal Damari συνελήφθησαν στην Κύπρο με την κατηγορία ότι έκαναν κατασκοπία.
1999
18 Φεβρουαρίου Πλήθος διαδηλωτών για να επιδοκιμάσουν την ενέργεια πυροβολισμών στο Βερολίνο συγκεντρώθηκαν έξω από την τουρκική πρεσβεία στο Ισραήλ. Μεταξύ των διαδηλωτών βρισκόταν και ο ειρηνευτικός εκπρόσωπος Uri Averni και ο βουλευτής της επαρχίας Hadas Tamar Gozanski.
18 Φεβρουαρίου Ο πρέσβης της Τουρκίας στο Ισραήλ Barlas Ozener, προειδοποίησε το Ισραήλ να μην συναντηθεί με εκπροσώπους του ΡΚΚ.
11 Ιουλίου ΟΤούρκος πρόεδρος Demirel ήταν ο πρώτος ξένος πολιτικός που συνεχάρη στο Ισραήλ τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό του Εργατικού κόμματος Ehud Barak.
26 Οκτωβρίου Ο οργανισμός “Διεθνές Εβραϊκό Ινστιτούτο Ασφάλειας” (JINSA) που εδρεύει στην Washington βράβευσε τον στρατηγό Cevik Bir με το βραβείο του “διεθνούς ηγέτη”
25 Νοεμβρίου Ο Ehud Barak ήταν ο πρώτος Ισραηλινός πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την Τουρκία ύστερα από 41 χρόνια.
2000
17 Ιανουαρίου Ο υπαρχηγός του Ισραηλινού Γεεθα υποστράτηγος Uzi Dayan επισκέφθηκε την Τουρκία ως προσκεκλημένος του Β΄ αρχηγού του Τουρκικού Γεεθα αντιστράτηγου Edip Baser.
9 Φεβρουαρίου Υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ μια συμφωνία που περιείχε τα αποτελέσματα των εργασιών της μικτής τουρκοϊσραηλινής οικονομικής επιτροπής.
17 Μαρτίου Ο αρχηγός ΓΕΝ/Ισραήλ αντιναύαρχος Yedidia Ya’ari επισκέφτηκε την Τουρκία κατόπιν πρόσκλησης του Τούρκου αρχηγού ΓΕΝ αντιναύαρχου Ilhami Erdil.


Read more...

Ευρωκοινοβούλιο καλεί ΠΓΔΜ

Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε την Τετάρτη το Συμβούλιο υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ορίσει ημερομηνία, εντός του 2009, για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Τη θέση της επιτροπής καταψήφισαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές Γιώργος...Δημητρακόπουλος (Νέα Δημοκρατία), Μαριλένα Κοππά (ΠΑΣΟΚ), Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) καθώς και ο Κύπριος, Ιωάννης Κασουλίδης (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα). Πιο συγκεκριμένα, με 64 ψήφους υπέρ, 7 κατά, καθώς πέραν των τριών Ελλήνων ευρωβουλευτων και του Γ.Κασουλίδη αρνητικά ψήφισαν και τρεις Σλοβάκοι ευρωβουλευτές, και 2 αποχές, η επιτροπή υιοθέτησε την έκθεση του Ολλανδού ευρωβουλευτή, Ερικ Μέγιερ σχετικά με την έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ.
Παράλληλα, η αρμόδια επιτροπή της Ευρωβουλής κάλεσε την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα να καταλήξουν μέσα από διαπραγματεύσεις σε μια συμβιβαστική λύση σχετικά με το θέμα της ονομασίας ώστε το ζήτημα να μην αποτελεί εμπόδιο για τη συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς. Επίσης, κάλεσε την ΠΓΔΜ να διατηρεί καλές γειτονικές σχέσεις και να επιλύσει εκκρεμή ζητήματα με τους γείτονές της.
Ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων υπό τον Μάθιου Νίμιτς, η επιτροπή κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει να κάνει χρήση του βέτο κατά της ΠΓΔΜ. Ακόμη, τάχθηκε υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ τόσο στην ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ. Όπως υποστήριξε η επιτροπή, μια τέτοια εξέλιξη θα συμβάλει στην σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής.
(ENET με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Read more...

Προς εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων Αρμενίας - Τουρκίας



Η γενοκτονία των Εβραίων από τους Ναζί, στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό στην ατιμωρησία της γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας από τους Τούρκους.
Η Αρμενία και η Τουρκία βρίσκονται κοντά στην εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων και στο άνοιγμα των συνόρων τους, δήλωσε σήμερα (Τετάρτη) ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών, Εντουαρντ Ναϊμπαντιάν.
«Συμμερίζομαι τη γνώμη του Τούρκου ομολόγου μου, Αλί Μπαμπατσιάν ότι είμαστε κοντά στην εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων και στο άνοιγμα των συνόρων μας», τόνισε ο κ....Ναϊμπαντιάν σε συνέντευξη Τύπου.
«Μπορούμε να επιχειρήσουμε ένα νέο βήμα στην περίπτωση που η Τουρκία όπως και η Αρμενία αποδεχτούν την εγκαθίδρυση των διπλωματικών τους σχέσεων χωρίς προηγούμενες προϋποθέσεις», πρόσθεσε ο Αρμένιος αξιωματούχος.

Η Αρμενία και η Τουρκία βρίσκονται κοντά στην εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων και στο άνοιγμα των συνόρων τους, δήλωσε σήμερα (Τετάρτη) ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών, Εντουαρντ Ναϊμπαντιάν.
«Συμμερίζομαι τη γνώμη του Τούρκου ομολόγου μου, Αλί Μπαμπατσιάν ότι είμαστε κοντά στην εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων και στο άνοιγμα των συνόρων μας», τόνισε ο κ....Ναϊμπαντιάν σε συνέντευξη Τύπου.
«Μπορούμε να επιχειρήσουμε ένα νέο βήμα στην περίπτωση που η Τουρκία όπως και η Αρμενία αποδεχτούν την εγκαθίδρυση των διπλωματικών τους σχέσεων χωρίς προηγούμενες προϋποθέσεις», πρόσθεσε ο Αρμένιος αξιωματούχος.
Ωστόσο έσπευσε να προσθέσει ότι το Ερεβάν δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη θέση του όσον αφορά στη διαδικασία που ακολουθεί για να επιτύχει τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Η σφαγή των Αρμενίων έγινε μεταξύ του 1915 και του 1917 στην Οθωμανική αυτοκρατορία και αφορούσε τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια πολίτες σύμφωνα με την Αρμενία και περίπου 300-500 χιλιάδες κατά την άποψη της Τουρκίας που αρνείται τον όρο γενοκτονία, που πάντως έχει αναγνωριστεί από τη Γαλλία, τον Καναδά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μια αρμενική αντιπροσωπεία της οποίας θα ηγείται ο δεύτερος στην ιεραρχία του αρμενικού υπουργείου Εξωτερικών, Σαγκουέν Αβαγκουιάν, θα επισκεφθεί την Άγκυρα στις 25-26 Ιανουαρίου μετά από πρόσκληση της Τουρκίας για να μετάσχει σε συνάντηση των χωρών του Καυκάσου (Αρμενία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία και Ρωσία).
Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Έρεβαν από την ανεξαρτησία της Αρμενίας, το 1991, λόγω των διαφωνιών τους ως προς τη φύση της σφαγής των Αρμενίων.
Η Τουρκία έκλεισε τα σύνορά της με την Αρμενία το 1993 υποστηριζόμενη και από το τουρκόφωνο Αζερμπαϊτζάν, με δεδομένη και τη διένεξη του Μπακού με το Ερεβάν για τον έλεγχο του Άνω Καραμπάχ, θύλακος που κατοικείται από Αρμένιους στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν.
Μια ιστορική επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ στο Ερεβάν στις 6 Σεπτεμβρίου, τερμάτισε την διπλωματική σιωπή των δύο χωρών που εξέφρασαν την πρόθεσή τους για εξομάλυνση των σχέσεών τους.
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Read more...

"Γκρίζες πολιτικές και γκρίζες ζώνες"..

Είναι απολύτως δικαιολογημένη η ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης και κοινής γνώμης από τα πρόσφατα περιστατικά υπερπτήσεων τουρκικών αεροσκαφών πάνω από νησίδες του Δωδεκανήσων. Η ιταλοτουρκική συμφωνία του 1932 δεν αφήνει καμία απολύτως ασάφεια σχετικά με την κυριαρχία επί νησίδων του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Ακόμη και στο βιβλίο του τέως υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας και θεωρουμένου «σκληρού» στα ελληνοτουρκικά Σουκρού Σινά Γκιουρέλ «Οι Τουρκοελληνικές Σχέσεις (1821-1993)» -το οποίο κυκλοφορεί πλέον και στα ελληνικά από τον Εκδοτικό Οίκο Αδελφών Κυριακίδη- δεν γίνεται καμία μνεία σε ζήτημα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο. Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησίδων και βραχονησίδων του Αιγαίου προστέθηκε αργότερα, και η κρίση των Ιμίων υπήρξε η πρώτη δοκιμή αυτής της νέας πολιτικής.

Ωστόσο για να ερμηνεύσει κανείς την πολιτική σημασία των γεγονότων, πρέπει πρώτα να προστρέξει στη μελέτη της εσωτερικής τουρκικής πολιτικής επικαιρότητος. Η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας είναι ιδιαιτέρως ασταθής, οι εξαγωγές σημειώνουν δραματική μείωση λόγω της παγκόσμιας κρίσης, και η τουρκική κυβέρνηση διαπραγματεύεται δάνειο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο θεωρείται απαραίτητο για τη ... δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Στο εσωτερικό μέτωπο οι νέες συλλήψεις στην υπόθεση «Εργκένεκον» ενισχύουν την πολιτική αστάθεια, αλλά αδυνατίζουν την άποψη ότι η σχετική βελτίωση στις σχέσεις κυβέρνησης και στρατού θα σήμαινε το ανώδυνο «κλείσιμο» της υπόθεσης. Το Κουρδικό πρόβλημα και η δράση του ΡΚΚ βρίσκονται σε έξαρση, ενώ ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο Ιράκ με τη νέα κυβέρνηση Ομπάμα.
Με τόσα μέτωπα ανοικτά, το τελευταίο που χρειάζεται αυτήν τη στιγμή η Τουρκία είναι μία κρίση στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η ηγεσία της γείτονος. Ακόμη και αν κάποιοι στρατιωτικοί κύκλοι επεδίωξαν να προκαλέσουν την Ελλάδα διακινδυνεύοντας ένα μείζον ελληνοτουρκικό επεισόδιο, αυτή η κίνηση δεν βρήκε συνέχεια ούτε στην κυβέρνηση, αλλά ούτε και στα ανώτατα στρατιωτικά κλιμάκια της χώρας. Και η παντελής αδιαφορία με την οποία τα τουρκικά ΜΜΕ αντιμετώπισαν τα γεγονότα συνηγορεί στο ότι η κίνηση αυτή ήταν μάλλον περιθωριακή.
Θα ρωτήσει κανείς: και γιατί δεν πήρε η κυβέρνηση Ερντογάν αποστάσεις από τις ενέργειες των Τούρκων πιλότων; Για τους ίδιους ακριβώς λόγους που οι κυβερνήσεις αρνούνται συχνά να πουν την αλήθεια και κολακεύουν τις αδυναμίες των λαών τους. Η τουρκική κοινή γνώμη έχει -δυστυχώς- πεισθεί ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, και ο Ερντογάν δεν θέλει την ρετσινιά του «προδότη» την οποία εύκολα θα του κολλήσουν οι εκεί «εθναμύντορες» και θα του κοστίσει ακριβά εκλογικά στις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Αυτό όμως δεν σημαίνει και ότι θα σύρει τη χώρα του σε πολεμική περιπέτεια με ανυπολόγιστες οικονομικές και πολιτικές συνέπειες.

Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης,
Λέκτωρ του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών
του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Read more...

ΣΥΝΕΝΤΕΞΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Όπως αναφέρεται στις ιστοσελίδες των δικτύων CNN Turk, NTV και internethaber, στο δελτίο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu, καθώς και στο σημερινό γραπτό Τύπο, ο Π/Θ Ερντογάν επιστρέφοντας χθες το βράδυ από τις Βρυξέλλες απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, τονίζοντας καταρχάς ότι επικρίνει τις πιέσεις που ασκούνται στον εισαγγελέα της δίκης Εργκενεκόν Ζεκεριά Οζ και αντιδρώντας, στη συνέχεια, στις φήμες που κυκλοφόρησαν εναντίον του ε.α. συνταγματάρχη Κιρτζά, ο οποίος αυτοκτόνησε προχθές.
Ο Ερντογάν είπε: «Δυστυχώς, στη χώρα μας, πέρα του ότι υπάρχουν ορισμένοι θεσμοί που έχουν συνηθίσει να «καταδικάζουν τους ανθρώπους χωρίς προηγούμενη δίκη», βλέπουμε ακόμη ότι και μερίδα του Τύπου πράττει επίσης το ίδιο. Αυτό δεν πρέπει να το κάνει κανένας θεσμός, αλλά ούτε και πολιτικός».
Όταν υπενθυμίστηκε στον Π/Θ Ερντογάν ότι το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου προέβη σε ανακοίνωση σχετικά με το θέμα και όταν του ζητήθηκε να αξιολογήσει τη φράση «δεν θα πρέπει να καταδικάζεται κανείς χωρίς προηγούμενη δίκη», ο Ερντογάν είπε: «Καταρχάς συλλυπούμαι την οικογένεια του Κιρτζά. Εγώ εξ΄ αρχής έλεγα το εξής. Κανείς δεν πρέπει να επεμβαίνει κατά το χρονοδιάγραμμα της δικαιοσύνης. Είχα πει ότι πρέπει να επιδεικνύεται σεβασμός στο δίκαιο και στη δικαιοσύνη. Όμως, δυστυχώς, στη χώρα μας υπάρχουν ορισμένοι θεσμοί, άτομα και αρθρογράφοι που καταδικάζουν έτσι τον κόσμο. Όσο δεν έχει αποδειχθεί το αδίκημα κάποιου, κανένας δεν μπορεί να κηρύσσεται ένοχος».
Ο Τούρκος Π/Θ, στη συνέχεια, ερωτήθηκε για τη συνάντηση κορυφής σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο και είπε ότι ο Πρόεδρος Γκιούλ, έστω και λίγο καθυστερημένα, παραθέτει γεύμα στο επίπεδο αυτό, στο οποίο θα λάβει μέρος και ο ίδιος, με την ευκαιρία του νέου έτους. Ο Ερντογάν είπε ότι δεν γνωρίζει τι θα συζητηθεί και ότι, αν επιθυμεί ο Πρόεδρος, στη συνέχεια θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.
Περαιτέρω, ο Π/Θ Ερντογάν τόνισε ότι το χρονοδιάγραμμα της Ε.Ε. θα επιταχυνθεί μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου με το νέο διαπραγματευτή Εγκεμενέν Μπαγίς και επεσήμανε ότι η ένταξη στην Ε.Ε. είναι στρατηγικός στόχος της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό έγινε σαφές στις Βρυξέλλες, καθώς και ότι για την Τουρκία δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι, κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, επανέλαβε ότι στόχος της Τουρκίας είναι η πλήρης ένταξή της στην Ε.Ε..
Στη συνέχεια, είπε ότι κατά τις εκεί επαφές του, όπως πάντα, συζητήθηκε και το Κυπριακό και αξιολογήθηκε πώς θα συνεχιστεί το χρονοδιάγραμμα, που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο μεταξύ των ηγετών των δύο ?λαών? στην Κύπρο για την ουσιαστική επίλυση του θέματος. Ακόμη, είπε ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα στο νησί και ότι βρίσκεται δίπλα στο ?λαό? της "ΤΔΒΚ". Ο Ερντογάν είπε ότι μια κοινή Κύπρος με δύο κράτη ήταν κάτι, που ο ίδιος πρότεινε από την αρχή.
Ο Ερντογάν είπε, ακόμη, ότι στο Βέλγιο υπήρξε συνάντηση και με Τούρκους πολίτες και ότι παρόμοιες συναντήσεις θα συνεχιστούν τις προσεχείς ημέρες και σε άλλες χώρες.
Ο Τούρκος Π/Θ είπε ότι ενημέρωσε την Ε.Ε για τις εργασίες [μεταρρυθμίσεις], που συνεχίζονται στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και ότι με τον Σολάνα συζήτησε για τα γεγονότα στη Γάζα, ενώ με τον Μπαρόζο δόθηκε βαρύτητα στο ενταξιακό χρονοδιάγραμμα της Τουρκίας. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Το προέχον θέμα της ημερήσιας διάταξης της Ε.Ε. είναι η ενέργεια. Εκφράσαμε τις επικρίσεις μας για το γεγονός ότι στο θέμα της κατασκευής του αγωγού Nabucco παρεμβάλλεται η Κύπρος. Εμείς δεν είμαστε η χώρα που παράγει. Επισημάναμε ότι στην ουσία είμαστε χώρα διέλευσης και κατανάλωσης».
Άλλο θέμα, το οποίο συζητήθηκε, ήταν το θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ενώ ο Ερντογάν επεσήμανε τα όσα έπραξε η Τουρκία στη Μέση Ανατολή. Ακόμη, ζήτησε την υποστήριξη της Ευρώπης στις ενέργειές της στο πλαίσιο της Συμμαχίας των Πολιτισμών.
Τέλος, ο Π/Θ Ερντογάν, ερωτηθείς για τις προσδοκίες του από τον Ομπάμα, είπε: «Οι προσδοκίες είναι πολύ μεγάλες. Ο αξιότιμος Ομπάμα έχει μπροστά του μια παγκόσμια οικονομική κρίση. Από την άλλη πλευρά, είναι γνωστή η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Αν με ρωτήσετε τι περιμένω από τον Ομπάμα, εύχομαι να γίνει ο υπερασπιστής αυτών που δεν έχουν κανένα. Να γίνει η φωνή των σιωπηλών μαζών».

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP