Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Ανοίγουν τα σύνορα Αρμενίας - Τουρκίας


Η Αρμενία και η Τουρκία θα προχωρήσουν σύντομα στην εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων και στο άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, όπως δήλωσε χθες το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Εντουάρντ Ναλμπαντιάν. "Συμμερίζομαι την άποψη του Τούρκου ομολόγου μου Αλί Μπαμπατζάν, ότι βρισκόμαστε κοντά στην εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων και το άνοιγμα των συνόρων", δήλωσε ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Διευκρίνισε, πάντως, στη συνέχεια ότι η χώρα του δεν θα σταματήσει να δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της διαδικασίας για τη διεθνή αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, αρμενική αντιπροσωπεία με επικεφαλής το νούμερο 2 του υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας, Chaguen Avagulan, θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 25 και 26 Ιανουαρίου μετά από πρόσκληση της Τουρκίας για να συμμετάσχει σε μία συνάντηση των χωρών του Καυκάσου. Στη συνάντηση αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι επίσης της Ρωσίας, της Γεωργίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας.

Όπως είναι γνωστό, την περίοδο 1915 - 1917 στην Οθωμανική Αυτοκρατορία έχασαν τη ζωή τους 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι, μετά από άγριους διωγμούς που υπέστησαν από το τουρκικό καθεστώς.

Η Άγκυρα δεν είχε προχωρήσει σε έναρξη διπλωματικών σχέσεων με την Αρμενία από την περίοδο της ανεξαρτησίας της χώρας το 1991, λόγω της άρνησής της να δεχθεί τη φύση των διωγμών των Αρμενίων. Επίσης, έκλεισε τα σύνορά της με την Αρμενία το 1993, υποστηρίζοντας το Αζερμπαϊτζάν στη διένεξή του με την Αρμενία για τον έλεγχο της περιοχής του Καραμπάχ.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP