Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΞΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Όπως αναφέρεται στις ιστοσελίδες των δικτύων CNN Turk, NTV και internethaber, στο δελτίο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu, καθώς και στο σημερινό γραπτό Τύπο, ο Π/Θ Ερντογάν επιστρέφοντας χθες το βράδυ από τις Βρυξέλλες απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, τονίζοντας καταρχάς ότι επικρίνει τις πιέσεις που ασκούνται στον εισαγγελέα της δίκης Εργκενεκόν Ζεκεριά Οζ και αντιδρώντας, στη συνέχεια, στις φήμες που κυκλοφόρησαν εναντίον του ε.α. συνταγματάρχη Κιρτζά, ο οποίος αυτοκτόνησε προχθές.
Ο Ερντογάν είπε: «Δυστυχώς, στη χώρα μας, πέρα του ότι υπάρχουν ορισμένοι θεσμοί που έχουν συνηθίσει να «καταδικάζουν τους ανθρώπους χωρίς προηγούμενη δίκη», βλέπουμε ακόμη ότι και μερίδα του Τύπου πράττει επίσης το ίδιο. Αυτό δεν πρέπει να το κάνει κανένας θεσμός, αλλά ούτε και πολιτικός».
Όταν υπενθυμίστηκε στον Π/Θ Ερντογάν ότι το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου προέβη σε ανακοίνωση σχετικά με το θέμα και όταν του ζητήθηκε να αξιολογήσει τη φράση «δεν θα πρέπει να καταδικάζεται κανείς χωρίς προηγούμενη δίκη», ο Ερντογάν είπε: «Καταρχάς συλλυπούμαι την οικογένεια του Κιρτζά. Εγώ εξ΄ αρχής έλεγα το εξής. Κανείς δεν πρέπει να επεμβαίνει κατά το χρονοδιάγραμμα της δικαιοσύνης. Είχα πει ότι πρέπει να επιδεικνύεται σεβασμός στο δίκαιο και στη δικαιοσύνη. Όμως, δυστυχώς, στη χώρα μας υπάρχουν ορισμένοι θεσμοί, άτομα και αρθρογράφοι που καταδικάζουν έτσι τον κόσμο. Όσο δεν έχει αποδειχθεί το αδίκημα κάποιου, κανένας δεν μπορεί να κηρύσσεται ένοχος».
Ο Τούρκος Π/Θ, στη συνέχεια, ερωτήθηκε για τη συνάντηση κορυφής σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο και είπε ότι ο Πρόεδρος Γκιούλ, έστω και λίγο καθυστερημένα, παραθέτει γεύμα στο επίπεδο αυτό, στο οποίο θα λάβει μέρος και ο ίδιος, με την ευκαιρία του νέου έτους. Ο Ερντογάν είπε ότι δεν γνωρίζει τι θα συζητηθεί και ότι, αν επιθυμεί ο Πρόεδρος, στη συνέχεια θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.
Περαιτέρω, ο Π/Θ Ερντογάν τόνισε ότι το χρονοδιάγραμμα της Ε.Ε. θα επιταχυνθεί μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου με το νέο διαπραγματευτή Εγκεμενέν Μπαγίς και επεσήμανε ότι η ένταξη στην Ε.Ε. είναι στρατηγικός στόχος της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό έγινε σαφές στις Βρυξέλλες, καθώς και ότι για την Τουρκία δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι, κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, επανέλαβε ότι στόχος της Τουρκίας είναι η πλήρης ένταξή της στην Ε.Ε..
Στη συνέχεια, είπε ότι κατά τις εκεί επαφές του, όπως πάντα, συζητήθηκε και το Κυπριακό και αξιολογήθηκε πώς θα συνεχιστεί το χρονοδιάγραμμα, που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο μεταξύ των ηγετών των δύο ?λαών? στην Κύπρο για την ουσιαστική επίλυση του θέματος. Ακόμη, είπε ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα στο νησί και ότι βρίσκεται δίπλα στο ?λαό? της "ΤΔΒΚ". Ο Ερντογάν είπε ότι μια κοινή Κύπρος με δύο κράτη ήταν κάτι, που ο ίδιος πρότεινε από την αρχή.
Ο Ερντογάν είπε, ακόμη, ότι στο Βέλγιο υπήρξε συνάντηση και με Τούρκους πολίτες και ότι παρόμοιες συναντήσεις θα συνεχιστούν τις προσεχείς ημέρες και σε άλλες χώρες.
Ο Τούρκος Π/Θ είπε ότι ενημέρωσε την Ε.Ε για τις εργασίες [μεταρρυθμίσεις], που συνεχίζονται στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και ότι με τον Σολάνα συζήτησε για τα γεγονότα στη Γάζα, ενώ με τον Μπαρόζο δόθηκε βαρύτητα στο ενταξιακό χρονοδιάγραμμα της Τουρκίας. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Το προέχον θέμα της ημερήσιας διάταξης της Ε.Ε. είναι η ενέργεια. Εκφράσαμε τις επικρίσεις μας για το γεγονός ότι στο θέμα της κατασκευής του αγωγού Nabucco παρεμβάλλεται η Κύπρος. Εμείς δεν είμαστε η χώρα που παράγει. Επισημάναμε ότι στην ουσία είμαστε χώρα διέλευσης και κατανάλωσης».
Άλλο θέμα, το οποίο συζητήθηκε, ήταν το θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ενώ ο Ερντογάν επεσήμανε τα όσα έπραξε η Τουρκία στη Μέση Ανατολή. Ακόμη, ζήτησε την υποστήριξη της Ευρώπης στις ενέργειές της στο πλαίσιο της Συμμαχίας των Πολιτισμών.
Τέλος, ο Π/Θ Ερντογάν, ερωτηθείς για τις προσδοκίες του από τον Ομπάμα, είπε: «Οι προσδοκίες είναι πολύ μεγάλες. Ο αξιότιμος Ομπάμα έχει μπροστά του μια παγκόσμια οικονομική κρίση. Από την άλλη πλευρά, είναι γνωστή η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Αν με ρωτήσετε τι περιμένω από τον Ομπάμα, εύχομαι να γίνει ο υπερασπιστής αυτών που δεν έχουν κανένα. Να γίνει η φωνή των σιωπηλών μαζών».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP