Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Χρονολογικός Κατάλογος – Εξέλιξη Σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ



1949
28 Μαρτίου Επίσημη αναγνώριση του Ισραήλ από την Τουρκία
29 Μαρτίου Ανταλλαγή των πρώτων πολιτικών εκπροσώπων
1950
4 Ιουλίου Το πρώτο πολιτικό βήμα μεταξύ των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε με την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας.
1951
5 Φεβρουαρίου Υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών συμφωνία “αεροπορικών...μεταφορών”
1956
23 Νοεμβρίου Η Τουρκία σε ένδειξη καλής θέλησης προς την Αίγυπτο απέσυρε τον πρέσβη της στο Tel-Aviv Sevkati Istinyeli.
1957
Το Ισραήλ βλέποντας τον δισταγμό της Τουρκίας, της επιβεβαιώνει ότι η μεταξύ τους συνεργασία θα συνεχιστεί μυστικά και για αυτό τον λόγο στέλνει ένα ειδικό πράκτορα στον πρωθυπουργό Adnan Menderes. Μετά την συνάντηση αυτή, όπου συζητήθηκε η συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών, μετά από 7 μήνες αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση μεταξύ στελεχών των υπηρεσιών πληροφοριών των δύο χωρών.
1958
28 Αυγούστου Ο πρωθυπουργός Ben Gurion μαζί με την Υπεξ Golda Meir τον υφυπουργό εξωτερικών Simon Perez και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Zvi Zur πέταξαν προς την Άγκυρα για να συναντηθούν με τον Menderes. H Toυρκία για να δικαιολογήσει αυτή την επίσκεψη στις Ισλαμικές χώρες δήλωσε ότι το αεροσκάφος της EL-AL προσγειώθηκε στην Άγκυρα λόγω μηχανικής βλάβης.
29 Αυγούστου Υπογράφθηκε συμφωνία συνεργασίας για την αντιμετώπιση της σοβιετικής επιρροής στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ben Gurion και του Τούρκου πρωθυπουργού Adnan Menderes.
1960
18 Μαρτίου Υπογράφηκε συμφωνία εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ
1964
Ιούλιος 1964 Ο Τούρκος πρωθυπουργός Inonu συναντήθηκε στην Γαλλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Eshkol Levi, όπου είχε μεταβεί για να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό για το Κυπριακό
1967
Έναρξη αραβοϊσραηλινού πολέμου όπου η Τουρκία πήρε το μέρος των αραβικών χωρών και δεν επέτρεψε την χρήση των αμερικανικών βάσεων που βρίσκονται στην Τουρκία από τους Αμερικανούς για να μην παράσχουν μέσω αυτών βοήθεια προς το Ισραήλ.
1969
22 Σεπτεμβρίου Μετά την καταστροφή από Ισραηλινούς στην Ιερουσαλήμ του τεμένους Mescidu-l Aksa oι ηγέτες 25 Αραβικών χωρών συγκεντρώθηκαν στο Rabat αρχίζοντας τις προεργασίες του Ισλαμικού Συνεδρίου. Στο συνέδριο αυτό πήρε μέρος ο τότε Τούρκος Υπεξ Ihsan Sabri Caglayangil, ο οποίος ενώ δήλωσε ότι η Τουρκία στηρίζει την επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ, την ίδια στιγμή υποστήριξε τις αμερικανικές θέσεις λέγοντας ότι το Παλαιστινιακό θα πρέπει να επιλυθεί στα πλαίσια των ανθρώπινων δικαιωμάτων και όχι υπό την έννοια του διεθνούς δικαίου.
1975
10 Νοεμβρίου Η Τουρκία ψήφισε μαζί με τις υπόλοιπες Ισλαμικές χώρες υπέρ του υπομνήματος που υποβλήθηκε στον ΟΗΕ, το οποίο ανέφερε ότι ο σιωνισμός είναι ένα είδος ρατσισμού (φυλετισμού).
1980
30 Ιουλίου Η βουλή του Ισραήλ υπερψήφισε νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο ανακήρυξε ως παντοτινή πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ. Η Τουρκία αποδοκίμασε αυτό το νομοσχέδιο και ζήτησε την ακύρωση του.
28 Αυγούστου Κατόπιν πιέσεων του κόμματος Milli Selamet (του Νετζμετίν Ερμπακάν) αλλά και της κοινής γνώμης αποφασίστηκε το κλείσιμο του τουρκικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ.
2 Δεκεμβρίου Με απόφαση της κυβέρνησης Bulent Ulusu oι διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ υποβιβάστηκαν σε επίπεδο γραμματέα πρεσβείας, ενώ ταυτόχρονα ζητήθηκε από το Ισραήλ να πράξει και το ίδιο.
26 Νοεμβρίου Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ έφτασαν στο κατώτερο επίπεδο που υπάρχει δηλαδή στο επίπεδο 2ου γραμματέα πρεσβείας.
1981
Ιανουάριος : 61 Αμερικανοί γερουσιαστές σε επιστολή τους προς την τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ ανέφεραν ότι η πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία προς το Ισραήλ μπορεί να βλάψει αρνητικά τις σχέσεις Τουρκίας Αμερικής.
1982
14 Φεβρουαρίου Ο Kenan Evren συναντήθηκε με τον πρόεδρο της εβραϊκής κοινότητας στην Τουρκία David Asseo, δίνοντας τα πρώτα σημάδια ομαλοποίησης των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων.
5 Ιουνίου Κατά την διάρκεια των ισραηλινών επιχειρήσεων στο Λίβανο, το Ισραήλ ανακοίνωσε στην Άγκυρα ότι θα εισβάλλει και στα στρατόπεδα των αρμενικών τρομοκρατικών οργανώσεων Asala και Jcga και κάλεσε να πάρουν μέρος σε αυτές τις επιχειρήσεις και Τούρκοι αξιωματούχοι.
1985
27 Μαρτίου Κατά την διάρκεια επίσκεψης του Turgut Ozal στην Αμερική μαζί με τον τότε Υπεξ Vahit Halefoglu συναντήθηκε μυστικά με το εβραϊκό λόμπι.
1992
Άρχισαν οι συνομιλίες του Όσλο, όπου η Τουρκία, αναβάθμισε τις διπλωματικές της σχέσεις σε επίπεδο πρέσβη ταυτόχρονα με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη.
1993
13 Οκτωβρίου Η συμφωνία που ήταν το κύριο θέμα στις συνομιλίες του Όσλο υπογράφηκε στις 13 Οκτωβρίου 1993 στο Λευκό Οίκο και την ίδια στιγμή τέθηκε σε ισχύ. Ταυτόχρονα με την υπογραφή της συμφωνίας άρχισαν και οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, ενώ οι τουρκοϊσραηλινές σχέσεις έλαβαν νέες διαστάσεις.
21 Απριλίου Ο Ισραηλινός Υπεξ Simon Perez ο οποίος είχε έρθει στην Τουρκία για να παραστεί στην κηδεία του Turgut Ozal, ήρθε σε επαφή και συνομίλησε με την κυβέρνηση της Ciller.
14 Νοεμβρίου Ο Hikmet Cetin, που ήταν ο πρώτος Τούρκος Υπεξ που επισκέφθηκε το Ισραήλ, υπέγραψε σειρά συμφωνιών με τον Perez.
1994
24 Ιανουαρίου Ο Ezer Weizman ήταν ο πρώτος Ισραηλινός πρόεδρος που επισκέφθηκε την Τουρκία ο οποίος υπέγραψε μια σειρά συμφωνιών που αφορούσαν την αγορά νερού και την συνεργασία στον στρατιωτικό και τουριστικό τομέα.
25 Φεβρουαρίου Κατά την διάρκεια επίσκεψης του στην Άγκυρα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας εξέφρασε την επιθυμία του Ισραήλ να αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών τύπου F 4, F 5, της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.
31 Μαρτίου Υπογράφηκε συμφωνία ασφάλειας και διαβάθμισης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.
10 Απριλίου Ο Ισραηλινός Υπεξ Simon Perez κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Άγκυρα, δήλωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Μέσης Ανατολής και ότι ένας οργανισμός τύπου ΟΑΣΕ θα έπρεπε να αναλάβει πιο δραστήριο ρόλο, κάτι για το οποίο θα εργαστεί και ο ίδιος προσωπικά.
3 Νοεμβρίου Η Tansu Ciller μαζί με μια αντιπροσωπία 56 ατόμων επισκέφθηκε το Ισραήλ.
1995
14 Αυγούστου Κατόπιν συμφωνίας που υπογράφηκε από το τουρκικό ΥΕΘΑ και την Ισραηλινή ΙΑΙ αποφασίστηκε ο εκσυγχρονισμός 54 αεροσκαφών τύπου F 4της τουρκικής ΠΑ από την ισραηλινή βιομηχανία, έναντι του ποσού των 600 εκατ. $.
1996
23 Φεβρουαρίου Υπογράφηκε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και εκπαίδευσης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.
10 Μαρτίου Ο πρόεδρος Suleyman Demirel.πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ
10 Μαρτίου Ο Τούρκος Υπεξ Emre Gonenesay υπέγραψε συμφωνία με τον Ισραηλινό Υπεξ Ehud Barak, με βάση την οποία προβλέπεται η άρση της διπλής φορολογίας. Η συμφωνία αυτή τέθηκε επίσημα σε ισχύ με τον νόμο 23351 που δημοσιεύθηκε και στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.
11 Απριλίου Το Ισραήλ άρχισε την επιχείρηση «σταφύλια της οργής» εντός των Λιβανικών εδαφών. Στην επιχείρηση αυτή επιλέχθηκε σαν στόχος το στρατόπεδο συγκέντρωσης Κανά του ΟΗΕ όπου είχαν βρει καταφύγιο στην πλειονότητα γυναικόπαιδα, τα οποία και φονεύθηκαν τα περισσότερα κατά τη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης.
16 Απριλίου Ο Αρχηγός ΓΕΑ/Ισραήλ δήλωσε ότι ακυρώνει την επίσκεψη στην Άγκυρα
16 Απριλίου Οκτώ Ισραηλινοί πιλότοι μαζί με τα αεροσκάφη τους τύπου F 16 αφίχθησαν στην Τουρκία για να εκτελέσουν εκπαιδευτικές πτήσεις.
24 Ιουνίου Η κυβέρνηση συνασπισμού των πολιτικών κομμάτων Κόμμα της Ευημερίας και Κόμμα του Ορθού Δρόμου (Ερμπακάν και Τσιλέρ) ανέλαβε την εξουσία στην Τουρκία. Σε εκτιμήσεις που έκανε για το παραπάνω θέμα ο ισραηλινός πρόεδρος Weizman δήλωσε ότι μία από της κυριότερες αιτίες που δέχθηκε την πρόσκληση για να επισκεφθεί την Τουρκία είναι η πιθανότητα πραγματοποίησης της παραπάνω εξέλιξης στο πολιτικό τοπίο της Τουρκίας. Δήλωσε επίσης ότι ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά τον πρόεδρο Demirel και είναι σίγουρος ότι ο Demirel θα κάνει τα πάντα για να εμποδίσει τις εξελίξεις που θα οδηγούσαν την παγιοποίηση της κατάστασης αυτής. Δήλωσε επίσης ότι πιστεύει πως και ο στρατός δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις.
10 Ιουλίου Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπεξ Nurettin Nurkan δήλωσε ότι οι απόψεις του Weizman είναι προσωπικές και δεν έχει το δικαίωμα κανένας πολιτικός ξένης χώρας να εμπλακεί με τα εσωτερικά θέματα της Τουρκίας.
8 Αυγούστου Η εφημερίδα Haaretz έγραψε ότι ο νέος ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας πάγωσε όλες τις αμυντικές συμφωνίες συνεργασίας με το Ισραήλ μέχρι νεωτέρας ημερομηνίας.
27-28 Νοεμβρίου Έφθασε στην Τουρκία ο Ισραηλινός γενικός διευθυντής του υπουργείου Αμύνης David Ivry για τον σχεδιασμό ενός νέου σχεδίου δράσης μεταξύ των δύο χωρών στον στρατιωτικό τομέα.
11 Δεκεμβρίου Μία ομάδα Ισραηλινών επιχειρηματιών που έφτασε στην Τουρκία δήλωσε ότι ενδιαφέρεται να αναπτύξει εμπορικές δραστηριότητες με τις τουρκικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας.
1997
5 Ιανουαρίου Ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής Mustafa Kalemli αναχώρησε για το Ισραήλ
24 Φεβρουαρίου Ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ismail Hakki Karadayi επισκέφθηκε το Ισραήλ. Η επίσκεψη αυτή αποτελεί και την πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου Τούρκου στρατιωτικού στο Ισραήλ.
28 Φεβρουαρίου Σε σύσκεψη του ΣΕΑ αποφασίστηκαν και τέθηκαν σε ισχύ οι περίφημες ‘Αποφάσεις της 28ης Φεβρουαρίου’ που αφορούν την πάταξη του ριζοσπαστικού Ισλάμ και οι οποίες συνεχίζουν να ισχύουν μέχρι σήμερα.
26 Μαρτίου Ο πρόεδρος του εβραϊκού ιδρύματος με την ονομασία ADL (Anti-Defamation Lobi) Abraham H. Foxman και η ομάδα του επισκέφθηκαν την Τουρκία και συναντήθηκαν στην Άγκυρα με τους βουλευτές του κόμματος του Ερμπακάν, Abdullah Gul και Fehmi Adak.
8 Απριλίου Έφτασε στην Άγκυρα ο Ισραηλινός Υπεξ David Levy θέτοντας έτσι τις βάσεις ενός τουρκοϊσραηλινού στρατηγικού διαλόγου που αφορούσε κυρίως τις κοινές απειλές που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες.
27 Απριλίου Το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι αλλάζει ‘Εθνικό Στρατηγικό Αμυντικό Δόγμα’ της Τουρκίας και καθόρισε σαν πρώτη απειλή για τη χώρα, τον ‘εσωτερικό εχθρό και την εσωτερική απειλή’, που είναι το ριζοσπαστικό Ισλάμ.
1 Μαίου Ο ΥΕΘΑ Turhan Tayan επισκέφθηκε το Ισραήλ, κάνοντας την έναρξη των τακτικών συναντήσεων που θα πραγματοποιούνται ανά έξι μήνες και θα έχουν σαν θέμα το στρατηγικό διάλογο και συνεργασία.
3 Μαίου Επισκέφθηκε το Ισραήλ ο Β΄ αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Cevik Bir. Πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση στρατηγικού διαλόγου.
18 Ιουνίου Ο πρωθυπουργός Erbakan υπέβαλε την παραίτηση του στον Demirel
13 Αυγούστου Η Τουρκία δήλωσε ότι αίρονται τα τέλη τελωνίου με το Ισραήλ.
11 Οκτωβρίου Αφίχθη στην Τουρκία ο Ισραηλινός αρχηγός ΓΕΕΘΑ Amnon Lipkin Sahak.
22 Δεκεμβρίου Πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα η Τρίτη συνάντηση στρατηγικού διαλόγου.
Ιδρυμα του εβραϊκού λόμπι με την ονομασία ADL (Anti-Defamation Lobi) βράβευσε τον πρωθυπουργό Mesut Yilmaz με το “βραβείο επίλεκτου πολιτικού”.
1998
3 Ιανουαρίου Η Τουρκία, το Ισραήλ και η Αμερική εκτέλεσαν στα διεθνή ύδατα και εναέριο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου την άσκηση με την επωνυμία “ Έμπιστη Γοργόνα”.
1 Φεβρουαρίου Κατά την διάρκεια επίσκεψής του, ο πρόεδρος της ισραηλινής βουλής Tichon σχολιάζοντας το κλείσιμο του κόμματος Ευημερίας από το συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας ανέφερε ότι κάποτε υπήρχαν δύο δημοκρατικές χώρες στη Μέση Ανατολή, σήμερα έμεινε μονάχα μια, το Ισραήλ.
3 Φεβρουαρίου Ο αρχηγός ΓΕΣ της Τουρκίας Χουσεΐν Κιβρίκογλου επισκέφθηκε το Ισραήλ.
4 Μαρτίου Ο επιτετραμμένος του Ισραήλ στην Άγκυρα Amir Maimon συναντήθηκε με εκπροσώπους του κόμματος της Ευημερίας.
24 Μαρτίου Ο υπουργός βιομηχανίας του Ισραήλ Nathan Sharansky επισκέφθηκε την Τουρκία
4 Μαίου Η Τουρκία υπέγραψε με το Ισραήλ μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη ενός αντιπυραυλικού συστήματος.
22-23 Ιουνίου Ο βοηθός του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών Yoav Baran επισκέφθηκε την Τουρκία
30 Ιουνίου Επίσκεψη του Τούρκου αρχηγού ΓΕΑ Ilhan Kilic στο Ισραήλ.
24 Ιουλίου Πραγματοποιήθηκε στο Tel-Aviv το τέταρτο συνέδριο στρατηγικού διαλόγου υπό την προεδρία του Β΄ αρχηγού του τουρκικού ΓΕΕΘΑ Cevik Bir και του Ισραηλινού υφυπουργού άμυνας David Ivry.
Ιούλιος 1998 Ο Υπεξ Ismail Cem επισκέφτηκε το Ισραήλ
21 Αυγούστου Το Ισραήλ θέλοντας να επωφεληθεί από την τελωνειακή ενοποίηση της Τουρκίας με την ΕΕ πρότεινε να εξάγει τα εμπορεύματα του στην ΕΕ μέσω της Τουρκίας.
21 Αυγούστου Την παραπάνω πρόταση προώθησαν από κοινού Τουρκία και Ισραήλ στην ΕΕ, η οποία όμως απορρίφθηκε από τις Βρυξέλλες.
29 Οκτωβρίου Ο Ισραηλινός πρόεδρος Weizman, επισκέφτηκε την Τούρκια σαν τιμώμενο πρόσωπο στα πλαίσια του εορτασμού των 75 χρόνων από της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας.
8 Νοεμβρίου 2Ισραηλινοί των οποίων τα ονόματα ήταν Udi Hargov και Igal Damari συνελήφθησαν στην Κύπρο με την κατηγορία ότι έκαναν κατασκοπία.
1999
18 Φεβρουαρίου Πλήθος διαδηλωτών για να επιδοκιμάσουν την ενέργεια πυροβολισμών στο Βερολίνο συγκεντρώθηκαν έξω από την τουρκική πρεσβεία στο Ισραήλ. Μεταξύ των διαδηλωτών βρισκόταν και ο ειρηνευτικός εκπρόσωπος Uri Averni και ο βουλευτής της επαρχίας Hadas Tamar Gozanski.
18 Φεβρουαρίου Ο πρέσβης της Τουρκίας στο Ισραήλ Barlas Ozener, προειδοποίησε το Ισραήλ να μην συναντηθεί με εκπροσώπους του ΡΚΚ.
11 Ιουλίου ΟΤούρκος πρόεδρος Demirel ήταν ο πρώτος ξένος πολιτικός που συνεχάρη στο Ισραήλ τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό του Εργατικού κόμματος Ehud Barak.
26 Οκτωβρίου Ο οργανισμός “Διεθνές Εβραϊκό Ινστιτούτο Ασφάλειας” (JINSA) που εδρεύει στην Washington βράβευσε τον στρατηγό Cevik Bir με το βραβείο του “διεθνούς ηγέτη”
25 Νοεμβρίου Ο Ehud Barak ήταν ο πρώτος Ισραηλινός πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την Τουρκία ύστερα από 41 χρόνια.
2000
17 Ιανουαρίου Ο υπαρχηγός του Ισραηλινού Γεεθα υποστράτηγος Uzi Dayan επισκέφθηκε την Τουρκία ως προσκεκλημένος του Β΄ αρχηγού του Τουρκικού Γεεθα αντιστράτηγου Edip Baser.
9 Φεβρουαρίου Υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ μια συμφωνία που περιείχε τα αποτελέσματα των εργασιών της μικτής τουρκοϊσραηλινής οικονομικής επιτροπής.
17 Μαρτίου Ο αρχηγός ΓΕΝ/Ισραήλ αντιναύαρχος Yedidia Ya’ari επισκέφτηκε την Τουρκία κατόπιν πρόσκλησης του Τούρκου αρχηγού ΓΕΝ αντιναύαρχου Ilhami Erdil.


Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP