Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Και νέες συλλήψεις υπόπτων για απόπειρα πραξικοπήματος

Η τουρκική αστυνομία προχώρησε σήμερα σε νέες συλλήψεις 30 περίπου ατόμων σε όλη την επικράτεια, ως υπόπτων για την διοργάνωση πραξικοπήματος εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας.
Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται οκτώ αξιωματικοί του στρατού, εννέα αστυνομικοί και στελέχη των ειδικών δυνάμεων, ενώ αναζητείται ένας ταγματάρχης στην δυτική Τουρκία, όπως μεταδίδουν το πρακτορείο Ανατολή και το τουρκικό CNN.
Επίσης έχουν συλληφθεί ένας δημοσιογράφος και ένα στέλεχος συνδικάτου μεταλλουργίας, στα γραφεία του οποίου έγινε έρευνα, ενώ ένας αστυνομικός διευθυντής και ένας αξιωματικός του στρατού έχουν προσαχθεί στην Κωνσταντινούπολη για ανάκριση.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον στρατό και αστάθεια στις αγορές.
Συνολικά 86 άτομα έχουν προσαχθεί σε δίκη, κατηγορούμενα για δεσμούς με την εθνικιστική οργάνωση "Εργκενεγκόν", που φέρεται να σχεδίαζε τρομοκρατικές ενέργειες με απώτερο στόχο να προχωρήσει σε πραξικόπημα.
Στέλεχος της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης δήλωσε πως οι σημερινές έρευνες πιθανό να οδηγήσουν σε νέες συλλήψεις και ότι ενδέχεται να παραπεμφθούν σε δίκη και άλλοι ύποπτοι.
Ο τουρκικός στρατός, που έχει ανατρέψει τέσσερεις κυβερνήσεις σε 50 χρόνια, έχει επικρίνει την έρευνα αρνούμενος κάθε σχέση των στελεχών του με την οργάνωση.
Σήμερα, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Ιλκέρ Μπασμπούργκ, σε μία προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση.


Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP