Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΕΞΩΘΕΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ


Εφ. Τζουμχουριέτ-Θράκης 4-2-2011

Αχμέτ Φαίκογλου : Η Δυτική Θράκη δεν κυβερνιέται με τηλεχειριστήριο

Ο τέως βουλευτής Ξάνθης Αχμέτ Φαίκογλου δήλωσε πως η Δυτική Θράκη δεν μπορεί να κυβερνηθεί με τηλεκοντρόλ! Ο Αχμέτ Φαίκογλου παίρνοντας το λόγο κατά την τελετή τιμής της ¨29ης Ιανουαρίου¨ που είχε οργανώσει η Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης προέβη σε ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις…

Να τα ενδιαφέροντα μέρη της ομιλίας που έκανε κατά την τελετή της 29ης Ιανουαρίου :
Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης δεν αφέθηκε στους Ερέν… ¨Επιθυμώ από εδώ απόψε να απευθύνω μια συμβουλή προς τους κρατικούς λειτουργούς και διοικούντες του κράτους που έχουν έρθει από την μητέρα πατρίδα Τουρκία :

Αγαπητά μου αδέρφια είναι εύκολο να αγωνίζεται κανείς μέσα στα σύνορα της Τουρκικής Δημοκρατίας. Όμως το να αγωνίζεται κανείς κάτω από αυτήν τη σημαία (σημ. μεταφρ.ελληνική) είναι δύσκολο… Κάνετε ότι θέλετε. Υπάρχει όμως κάτι που δεν πρέπει να ξεχνιέται για αυτήν την κοινότητα. Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης δεν έχει αφεθεί ούτε στους δερβίσηδες, ούτε σε ανθρώπους σαν τον Ερέν, ούτε σε αγίους. Πάνω από όλα , έχει παραδοθεί στον Παντοδύναμο Θεό και στην μάνα-Τουρκική Δημοκρατία. Να μην υπάρχουν παιχνίδια από Τουρκία, από Γερμανία, από εδώ και από εκεί, του τύπου : ¨Αυτός είναι ο άνθρωπος μας. Αυτόν να τον κάνουμε πρόεδρο, να κάνουμε τις αλλαγές για να μπορέσει να εκλεγεί βουλευτής¨ !

Αδερφέ μου δεν γίνεται να σηκώνεσαι από κει, δεν κυβερνιέται με τηλεχειριστήριο η Δυτική Θράκη. !

Σχόλιο : Για μια ακόμη φορά καταγγέλεται η παρέμβαση του προέδρου του IRCICA με τα πολλά χρήματα. Αλλά βέβαια εμείς ασχολούμαστε να πιάσουμε κανένα μπακάλη που δεν χτύπησε απόδειξη για την γκοφρέτα κουκουρούκου. Τόσα χρόνια γράφουμε για τα μαύρα χρήματα που διακινούνται στην Δυτική Θράκη σε διάφορους που εξυπηρετούνε τους σκοπούς της Τουρκίας και….πέρα βρέχει !

tourkikanea.gr.

Read more...

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2 ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΤΥΠΟ

Καμία ποινή, λογοκρισία και πίεση δεν πρέπει να αποτελέσει όχημα εξαφάνισης….

Οι αγωγές που υπέβαλε μια Ελληνίδα δασκάλα σε βάρος της εφημερίδας Γκιουντέμ που βγαίνει στην Κομοτηνή και σε βάρος της εφημερίδας Μιλλέτ που βγαίνει στην Ξάνθη, περατώθηκαν με αστρονομικές ποινές σε βάρος των εφημερίδων μας. Η εφημερίδα Μιλλέτ τιμωρήθηκε με 60 χιλιάδες και η εφημερίδα Γκιουντέμ με 150 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο.
Με βάση την απόφαση του δικαστηρίου, ακόμα και αν οι εφημερίδες προσφύγουν στο εφετείο, είναι υποχρεωμένες να πληρώσουν η μεν εφημερίδα Γκιουντέμ 20 και η δε Μιλλέτ 30 χιλιάδες ευρώ.

Οι εφημερίδες Γκιουντέμ και Μιλλέτ είναι εφημερίδες τουρκόφωνες που εκδίδονται εβδομαδιαία και δίνουν αγώνα να σταθούνε όρθιες. Σε κάθε μια από τις εφημερίδες εργάζονται τρία άτομα. Οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα κάνουν όλες της δουλειές, της διανομής συμπεριλαμβανομένης. Δεν διαθέτουν επενδύσεις του τύπου τυπογραφείο κ.α.

Παρόλα αυτά είναι αλήθεια πως το δικαστήριο φαίνεται να έχει την πρόθεση να καταστρέψει και να εξαφανίσει και τις δύο εφημερίδες.

Πιστεύουμε πως αυτές οι δυσανάλογες με τις οικονομικές δυνατότητες των εφημερίδων αποφάσεις έχουν την πρόθεση ενός χτυπήματος στην ελευθερία του τύπου.

Εμείς πάντοτε κινηθήκαμε στη βάση του θεμελιώδους καθήκοντος «της δημοσίευσης ειδήσεων και ενημέρωσης της κοινής γνώμης».

Πιστεύουμε πως ενώπιον αυτών των εξελίξεων που τείνουν να μας εξαφανίσουν, έχουμε υποστεί μια μεγάλη αδικία.

Έχουμε την άποψη πως κανένα μέλος του τύπου και φορέας δεν πρέπει να μένει άφωνος μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση.

Για αυτό το λόγο αρχίζουμε έναν αγώνα για την ελευθερία του τύπου και της έκφρασης. Για όσο διαρκεί η καμπάνια μας με τίτλο ¨ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΤΥΠΟ¨ θα έχουμε το σήμα που ετοιμάσαμε στην πρώτη μας σελίδα.

Καλούμε κάθε άτομο και φορέα που υπερασπίζεται και πιστεύει στην ελευθερία του τύπου, να στηρίξει την καμπάνια μας.

Σχόλιο: Οι αγωγές είχαν υποβληθεί από την δασκάλα Χαρά Νικοπούλου. Όταν την συκοφαντούσαν μάλλον πίστευαν πως είχαν ασυλία. Μάλιστα υπερήφανα έλεγαν πως δεν θα ζητούσαν με τίποτε συγγνώμη. Λοιπόν καλή η μαγκιά, αλλά πληρώνεται. Όσο για τις ποινές να σημειώσουμε πως όσον αφορά την Μιλλέτ ακόμα δεν έχει πληρώσει τίποτε ούτε καν για την καταδίκη που αφορούσε τον αγωνιστή Πομάκο Σεμπαετίν Καραχότζα. Άλλωστε κατά τα λεγόμενα του μειονοτικού δημοσιογράφου Ιλχάν Ταχσίν ¨έχουν πλάτες¨….

TourkikaNea.gr

Read more...

Αναποτελεσματικός ο έλεγχος και η επιτήρηση των εθνικών χωρικών μας υδάτων


Το τελευταίο διάστημα η παραβίαση των εθνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά πολεμικά πλοία έχει ενταθεί επικίνδυνα. Η «κρουαζιέρα» πριν από λίγες μέρες της τουρκικής κορβέτας «Bodrum» στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα η περιήγησή της μεταξύ Τήνου, Μυκόνου και Πάρου είναι η δεύτερη κατά σειρά επίδειξη δύναμης και θράσους από πλευράς Τουρκίας μέσα σε δύο εβδομάδες. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη της τουρκικής
φρεγάτας «Yildirim» στην.. Κύμη, έξω από τα παράλια της οποίας παρέμεινε για 48 ολόκληρα λεπτά, οπλισμένη με πολλαπλά βλήματα επιφάνειας, πριν εισχωρήσει και πάλι στα διεθνή ύδατα, με προορισμό το Λίβανο. Η αξιοσημείωτη επέκταση της τουρκικής επιθετικότητας, μετά τον εθνικό εναέριο χώρο, και στα εθνικά χωρικά ύδατα προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Παρά την επιμελή προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το θέμα, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αναγκάστηκε πρόσφατα να παραδεχτεί ότι ο αριθμός των παραβιάσεων των εθνικών χωρικών υδάτων το 2010 υπερέβη συνολικά τις εξήντα, αποκρύπτοντας ωστόσο ότι από μόνος του ο αριθμός αυτός προσεγγίστηκε τον τελευταίο μήνα του έτους. Αξίζει έτσι να υπογραμμιστεί ότι το Δεκέμβριο σημειώθηκαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, 63 παραβιάσεις σε σύνολο 173, που καταγράφηκαν όλο το προηγούμενο έτος. Τους τελευταίους δύο μήνες το Αιγαίο έχει μετατραπεί σε… χώρο αναψυχής για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Είναι πλέον εμφανές ότι οι επικοινωνιακοί χειρισμοί της κυβέρνησης σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και κυρίως, σε διμερές επίπεδο με την Τουρκία δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ουσία.

Είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από τις πρόσφατες «εντυπωσιακές» δηλώσεις του κ. Παπανδρέου στο Erzerum, οι οποίες ωστόσο διαψεύδονται καθημερινά με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να παρακολουθεί σαν θεατής την «παράσταση» των Τούρκων στο Αιγαίο.

Οφείλει να θέσει χωρίς καθυστέρηση και χωρίς περιστροφές στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις νέες διαστάσεις που λαμβάνει η τουρκική προκλητικότητα, συνδέοντας άμεσα την ενταξιακή πορεία της γείτονας χώρας με απτές αποδείξεις σεβασμού της αρχής της καλής γειτνίασης, όπως είναι η μη παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Παράλληλα, το ζήτημα της αποτελεσματικής φύλαξης των εθνικών χωρικών υδάτων προσλαμβάνει και άλλη διάσταση, εφόσον συνδέεται άμεσα και με την αθρόα εισροή παράνομων μεταναστών στη χώρα. Οποιαδήποτε προσπάθεια θωράκισης του Έβρου, με την κατασκευή λόγου χάρη του φράχτη, θα πέσει στο.. κενό, αν το Αιγαίο εξακολουθήσει να φυλάσσεται πλημμελώς και παραμείνει έρμαιο κάθε λογής δουλεμπορικών σκαφών. Πρόσφατα δημοσιογραφικά δημοσιεύματα αναφέρθηκαν εκτενώς στη δράση του τουρκικού δουλεμπορικού πλοίου «Χασάν Ρέις», το οποίο διέσχισε χωρίς καμία ενόχληση !!! ολόκληρο το Αιγαίο, εισήλθε στο Σαρωνικό και αφού ξεφόρτωσε εκατοντάδες παρανόμων μεταναστών στον Ασπρόπυργο, περνώντας μία ανάσα από τον παρακείμενο Ναύσταθμο, αναχώρησε για τις ακτές της Ιταλίας.

Όλα αυτά αναδεικνύουν χωρίς αμφιβολία τα σοβαρότατα προβλήματα του μηχανισμού επιτήρησης του ελληνικού θαλάσσιου χώρου. Με δεδομένη την πολιτική αναστάτωση στην Αίγυπτο, ενδεχόμενη αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος θα δοκιμάσει ακόμη περισσότερο τις αντοχές του.

Η αποτελεσματική περιφρούρησή των εθνικών χωρικών υδάτων είναι ζήτημα μείζονος εθνικής ασφαλείας.

Συνδέεται επίσης άμεσα με το κύρος και την αξιοπρέπεια της χώρας μας.

Περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η συντονισμένη δράση της ελληνικής πολιτείας στον τομέα αυτό.

* Κρίνεται έτσι επιτακτική η ενίσχυση της επιχειρησιακής δύναμης του λιμενικού σώματος στα νησιά του ΒΑ και του Νότιου Αιγαίου. Αρκεί λόγου χάρη να αναλογιστεί κανείς ότι στις 20 Ιανουαρίου 2011 συμπληρώθηκε ένας χρόνος, που το σκάφος του Λιμενικού Σώματος στην Πάτμο παραμένει παροπλισμένο, λόγω βλάβης…. Το συγκεκριμένο σκάφος, εκτός από τον αρμόδιο ρόλο του για αστυνόμευση της περιοχής από Πάτμο μέχρι και Αγαθονήσι επιτελεί και κρίσιμο κοινωνικό ρόλο.

* Παράλληλα, είναι επιβεβλημένη η ποιοτική αναβάθμιση του συστήματος δορυφορικής παρακολούθησης των εθνικών χωρικών υδάτων.

Read more...

«Τουρκικό μοντέλο» για την αραβική επανάσταση;


Ενώ οι περισσότεροι από τους ηγέτες της Μέσης Ανατολής πέφτουν σε δυσμένεια, ο ένας από αυτούς ενισχύει τη δημοτικότητά του: ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην εξουσία από το 2003 που θα θέσει υποψηφιότητα για μια τρίτη θητεία στις εκλογές του Ιουνίου. Σε μια περιοχή αυταρχικών και υπέργηρων καθεστώτων, η Τουρκία εμφανίζει ένα σύγχρονο πρόσωπο, που μπορεί να προσελκύσει τους αραβικούς λαούς σε αναζήτηση μοντέλου διακυβέρνησης. Η Άγκυρα προβλήθηκε με απροκάλυπτες ορέξεις στην περιοχή, έχοντας γίνει πάλι σε λίγα χρόνια, μια οικονομική, πνευματική και πολιτική κυριαρχούσα δύναμη, διαδίδοντας της τηλεοπτικές σειρές της, καθώς και την κοσμοθεωρία της.

Όταν η Πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο απαιτούσε την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ, η Τούρκική δεξαμενή TESEV, δημοσίευσε μια έρευνα σχετικά με την περιφερειακή επιρροή της Τουρκίας. Για τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στις αραβικές χώρες και στο Ιράν, η Τουρκία "είναι παράδειγμα ενός επιτυχημένου γάμου ανάμεσα στο Ισλάμ και τη δημοκρατία» και το 78% πιστεύει ότι "θα πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή."

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, οι τρεις δυνάμεις του τουρκικού μοντέλου είναι κατά σειρά, "η μουσουλμανική παράδοση του" , "η δυναμική οικονομία" και "η δημοκρατική κυβέρνηση της" . Το κεμαλικό κοσμικό μοντέλο, χτισμένο γύρω από τον στρατό της χώρας, που επηρέαζε τα αυταρχικά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής, έχει καταστεί άνευ αντικειμένου. Καθώς και η προοπτική ενός ισλαμικού κράτους.

Το μοντέλο, είναι η Τουρκία με την σφραγίδα του AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης), η οποία επιβλήθηκε σε μια δεκαετία ως μια σταθερή χώρα σε θέση να συνδυάσει τις προσδοκίες των συντηρητικών ψηφοφόρων με τη δημοκρατία και την οικονομία της αγοράς. Ρεαλιστής, ο Ερντογάν ξόδεψε περισσότερη ενέργεια για την εγκατάσταση της φιλελεύθερης οικονομίας παρά για τον εξισλαμισμό της τουρκικής κοινωνίας. Σε οκτώ χρόνια, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) κατά κεφαλή υπερτριπλασιάστηκε και ανήλθε σε 11 000 δολάρια (€ 8.180).
Στην Αίγυπτο, είναι το ίδιο με αυτό που ήταν πριν από είκοσι χρόνια.

Από το Ραμπάτ μέχρι την Αμμάν, είναι τώρα της μόδας μεταξύ των ισλαμικών κινημάτων, να αναφερθούν στο ΑΚΡ.
"Πολλοί Ισλαμιστές το βλέπουν ως ένα πρότυπο για την ολοκλήρωση του δημοκρατικού συστήματος και να γίνουν πολιτικοί παράγοντες», αναλύει η Jonathan Levack, διευθυντής Έργου του TESEV.

Το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης του Μαρόκου δανείστηκε το σύμβολό του, μια λάμπα, υιοθετώντας τη λάμπα πετρελαίου.
Στο Ιράκ και στην Συρία, ορισμένα κινήματα εμπνέονται από το τουρκικό μοντέλο.
Στην Αίγυπτο, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, αν και διχασμένοι, προσελκύονται από την αύρα του.

«Η δημοκρατική Τουρκία είναι παράδειγμα προς μίμηση», πιστεύει ο Tariq Ramadan, εγγονός του ιδρυτή της Αδελφότητας.
Όσον αφορά τον παλαιό ισλαμιστή ηγέτη της Τυνησίας Rached Ghannouchi, που επιστράφηκε από την εξορία, συνέκρινε το Ennahda, το κόμμα του, με το ΑΚΡ, με την έγκριση ακόμα του τυνησιακού κώδικα κατάστασης προσώπων και της πιθανότητας μια γυναίκα να εκλεγεί πρόεδρος. Μια από τις παραχωρήσεις προς το κοσμικό κράτος που δέχτηκε το ισλαμικό-συντηρητικό τουρκικό κόμμα για να έχει πρόσβαση προς την εξουσία.

Το ΑΚΡ, ένα μοντέλο; "Παρά είναι φιλόδοξο, ίσως ένα παράδειγμα!" , προσάρμοσε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ.
Ο κ. Ερντογάν, ο ίδιος, θεωρεί την Τουρκία ως "το πολικό αστέρι της Μέσης Ανατολής" .
Αλλά για να πιάσει ο τουρκικός εμβολιασμός, θα έπρεπε πρώτα ο αραβικός κόσμος να γνωρίσει μια πολιτική πορεία παρόμοια με εκείνη της Τουρκίας, που πέρασε από μια τριαντάχρονης αιματηρής στρατιωτικής δικτατορίας στην δημοκρατία, ακόμα ατελή, αλλά στερεωμένη με ασφάλεια.
Εκπόρευση του πολιτικού Ισλάμ, το ΑΚΡ ιδρύθηκε το 2002 με το πρότυπο του γερμανικού κόμματος της Χριστιανικής Δημοκρατίας. Οι ρίζες του βρίσκονται σε ένα κλασσικό Ισλάμ, αυτού του Milli Görüs («το Εθνικό Όραμα»), το δόγμα του Necmettin Erbakan. Όμως, ο τουρκική ισλαμισμός συμμετείχε σε πολλές κυβερνήσεις συνασπισμού από το 1974.
Και το μοντέλο δεν θα μπορούσε να υπάρχει χωρίς την κοσμική και φιλοδυτική κληρονομιά της Τουρκικής Δημοκρατίας, που ιδρύθηκε το 1923 από τον Ατατούρκ, ένα πλαίσιο στο οποίο εντάχτηκε το στερνοπούλι της ισλαμικής οικογένειας.

«Βάζουν νερό στο κρασί τους», σχολιάζει ο επιστήμονας Μεχμέτ Altan.
Το ΑΚΡ, το οποίο ενώνει διαφορετικές ευαισθησίες, σχεδιάστηκε για να κυβερνήσει. Η επιχειρησιακή του επένδυση είναι η ευημερία του εκλογικού του σώματος, και όχι η απογοήτευση του.
Η πρακτική της εξουσίας σε μια κοσμική δημοκρατία και οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ, που ξεκίνησαν το 2004, μεταμόρφωσε το ΑΚΡ.
«Πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία αυτή στους Αδελφούς Μουσουλμάνους» , λέει ο αρθρογράφος Mustafa Akyol. «Η ευκαιρία να συμμετάσχουν ελεύθερα στις εκλογές, να κερδίσουν την εξουσία, να αντιμετωπίσουν τα πραγματικά προβλήματα και να βρουν το δικό τους δρόμο προς τον πραγματισμό».

Αυτός ο χαρακτηριστικός ρεαλισμός του ΑΚΡ, θα πρέπει να του επιτρέψει να ξαναπάρει την εξουσία τον Ιούνιο.
Η λεπτή σοφή ισορροπία μεταξύ φανερών ισλαμικών αξιών και ενός πολιτικού οπορτουνισμού κάθε στιγμής, σφυρηλάτησε την επιτυχία του κ. Ερντογάν.

Αν και μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος του Ισραήλ, η Τουρκία κέρδισε σε δημοτικότητα μέσω διατριβών της κατά του Τελ Αβίβ. Αλλά αυτό που άρεσε, είναι η εικόνα μιας σύγχρονης και ανοικτής χώρας προς τη Δύση, προσεκτική στα δικαιώματα των γυναικών και των ατομικών ελευθεριών.

Για να γίνει « το πολικό αστέρι» του αραβικού κόσμου, ο Ερντογάν θα πρέπει να αποφύγει να πέσει στην παγίδα του αυταρχισμού και της υπερ-συγκρότησης των εξουσιών.

Guillaume Perrier, μόνιμος αντιπρόσωπος της Λε Μόντ στην Κωνσταντινούπολη
Le Monde 16.02.11

Read more...

Άνω κάτω ο Τουρκικός στρατός λόγω ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑΣ.-Η αντιπολίτευση κατηγορεί για «φίμωμα» τον Ερντογάν


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Oι συλλήψεις πρωην στρατηγών αλλα κυρίως των ενεργεία αξιωματικών του τουρκικού στρατού, με την κατηγορία συμμετοχής στο σχέδιο «Βαριοπούλα» αλλάζει όλη τη δομή στην πυραμίδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Καθώς όσοι αξιωαμτικοί συνελήφθησαν χάνουν τη δυνατότητα της προαγωγής. Ανάμεσα στα ονόματα που χάνουν αυτή τη δυνατότητα είναι και το όνομα του στρατηγού Κορκούτ Όζαρσλαν ο οποίος θεωρούνταν ως πιθανό πρόσωπο που θα γίνει ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων το 2017. Αν ο ίδιος θα έπαιρνε προαγωγή το 2015 θα γίνονταν αρχηγός του Στρατού Ξηράς και το 2017 θα αναλάμβανε τα ηνία του τουρκικού στρατού το 2017. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του τουρκικού στρατού όσοι συλλαμβάνονται με κάποια κατηγορία ακόμη και αν αφεθούν ελέυθεροι, δεν μπρούν να πάρουν προαγωγή.


Με τα σημερινά δεδομένα 10 αξιωματικοί, ανάμεσα τους αντιστράτηγοι, αντιναύαρχοι, οι οποίοι συνελήφθησαν περίμεναν την προαγωγή τους. Τώρα αναγκαστηκά θα βγουν απο την «πυραμίδα» και στη θέση τους θα προαχθούν άλλοι.

Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, κάθε δίκη στην Τουρκία ολοκληρώνεται σε περίπου 4-5 χρόνια, έτσι οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί θα αναγκαστούν να πεεριμένουν την ετυμηγορία για να μπορέσουν να προαχθούν.

Επίσης η εν εννεργεία αξιωματικοί ενδέχεται να παφθούν απο τα καθήκοντα τους μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη της «Βαριοπούλας». Σε περίπτωση που το αποφασίσει αυτό ο Υπουργός Άμυνας Βετζντί Γκιονούλ, τότε θα έχουν και οικονομικές επιπτώσεις, καθώς θα περικοπεί το 1/3 του μισθού τους.!

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=7&art_id=3260

Ακύρωση της επίσκεψης του Isik Kosaner Αρχηγού του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού στο Αζερμπαιτζάν

Ακυρώθηκε η επίσκεψη του του Αρχηγού του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού Isik Kosaner στο Αζερμπαιτζάν κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς χωρίς να δοθούν περισσότερες πληροφορίες, τόσο για τον άν θα πραγματοποιηθεί στο μέλλον, όσο και για τους λόγους της ματαίωσης.Εικάζεται πώς η επίσκεψη ματαιώθηκε λόγω των πρόσφατων συλλήψεων απόστρατων και εν ενεργεία αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο σχέδιο «Βαριοπούλα».

http://news.am/eng/news/48080.html


Η αντιπολίτευση κατηγορεί για «φίμωμα» τον Ερντογάν

Αποκαλώντας τους «αποτυχημένους» απάντησε ο Ταγίπ Ερντογάν σε όσους τον επέκριναν χθες για τις προχθεσινές 163 συλλήψεις ανώτερων αξιωματικών, αποστράτων και εν ενεργεία, που κατηγορούνται για εμπλοκή στο σχέδιο «Βαριοπούλα».

Στην όλο και μεγαλύτερη επιρροή που ασκεί η τουρκική κυβέρνηση στη Δικαιοσύνη και σε προσπάθεια να «φιμώσει» τους αντιπάλους της απέδωσαν το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) και το κουρδικό Κόμμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP) το κύμα συλλήψεων. «Κανείς δεν πρέπει να εμπλέκει την κυβέρνηση σε τέτοιου είδους υποθέσεις», είπε οργισμένος ο κ. Ερντογάν στη διάρκεια της καθιερωμένης εβδομαδιαίας ομιλίας του προς την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός προέβλεψε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα εξέλθουν νικήτριες από τη δοκιμασία, εφόσον όλα συντελούνται σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, ενώ ο υπουργός Αμυνας Βετσντί Γκιονούλ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο αποστράτευσης των υποδίκων πριν από τη λήξη της δίκης για τη «Βαριοπούλα».

Αμφίρροπο υποστηρικτή στο πρόσωπο του ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί βρήκε η κυβέρνηση, καθώς αυτός στηλίτευσε όλους τους υποκινητές πραξικοπημάτων, αναγορεύοντας υπέρτατο ρυθμιστή της Δημοκρατίας και του νόμου την Εθνοσυνέλευση και ύστατο κριτή οιασδήποτε κυβερνητικής αλλαγής την κάλπη. Και αυτός, όμως, απεφάνθη ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να φιμώσει τους εχθρούς της.

Βολές δέχθηκε η κυβέρνηση, κυρίως από τους Τούρκους δημοσιογράφους, και για τη σύλληψη του δημοσιογράφου Σονέρ Γιαλτσίν και τριών ακόμη συναδέλφων του, με την κατηγορία της διασύνδεσης με την Εργκένεκον, επειδή στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα ODA TV αναρτούσε δημοσιεύματα υπέρ των πρωταγωνιστών της περιβόητης υπόθεσης. Δημοσιογραφικές ενώσεις και μεμονωμένοι δημοσιογράφοι διαμαρτυρήθηκαν χθες εντόνως, εκφράζοντας φόβους για «κυνήγι μαγισσών» εναντίον δημοσιογράφων, με το επιχείρημα ότι ο Σονέρ τιμωρήθηκε μόνο και μόνο επειδή επέκρινε συνεχώς την κυβερνητική πολιτική.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_16/02/2011_432788

Read more...

Αντί-κουρδική επιδρομή στη Συρία, 37 συλλήψεις


Η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Συρία, οδήγησε στη σύλληψη τουλάχιστον 37 Κούρδων, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά και εννέα μαθητές κατά τις τελευταίες εβδομάδες στη Δαμασκό και το Χαλέπι. Η αστυνομία προέβηκε στη σύλληψη έξι Κούρδων σε δύο μέρες, στις 10 και 11 Φεβρουαρίου στη Δαμασκό.

31 άλλοι Κούρδοι, συμπεριλαμβανομένων 4 παιδιών και 9 μαθητών συνελήφθησαν στο Χαλέπι, η κύρια πόλη στη βορειοδυτική Συρία, κατά τη διάρκεια επιδρομών στα σπίτια τους μεταξύ 21 Ιανουαρίου και 11 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με κουρδικές πηγές. Κατά τη διάρκεια των συλλήψεων, η αστυνομία έψαξε εξονυχιστικά τα σπίτια τους.

Οι λόγοι των συλλήψεων, δεν έγιναν γνωστοί, οι συριακές αρχές δεν ανακοινώνουν συνήθως αυτές τις συλλήψεις, σύμφωνα με τις κουρδικές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι συλλήψεις αυτές έγιναν πριν και μετά την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στο Χαλέπι, στις 6 Φεβρουαρίου, όπου συναντήθηκε με τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ. Οι δύο ηγέτες μίλησαν για το PKK, το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, που συνεχίζει τον πολιτικό και ν ένοπλο αγώνα για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των Κούρδων και την δημοκρατική αυτονομία.
Η Τουρκία και η Συρία, δύο κατασταλτικές χώρες, που έχουν προβλήματα με τους Κούρδους, διατηρούν καλές σχέσεις σε όλους τους τομείς.

Δύο καταπιεστικές χώρες
Η Συρία είναι παγκοσμία πρωταθλήτρια των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του 2010 του παρατηρητήριου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) που δημοσιεύθηκε την 24 Ιανουαρίου, στις Βρυξέλλες.
Η συριακή κυβέρνηση του Μπασάρ Άσαντ, που κυβερνά τη χώρα από το 2000 φυλακίζει τους πολιτικούς ακτιβιστές, καταπνίγει την ελευθερία της έκφρασης, καταστέλλει την κουρδική μειονότητα, απομονώνει τους φυλακισμένους από τον έξω κόσμο και τους βασανίζει συχνά, κατήγγειλε η οργάνωση.
Στη χώρα του Ερντογάν, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Τουλάχιστον 23.573 παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρατηρηθήκαν σε αυτήν την περιοχή κατά τη διάρκεια του 2010, έναντι 20.720 το 2009, σύμφωνα με μια έκθεση από την Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) της Τουρκίας. 607 άμαχοι σκοτώθηκαν σε άγνωστες συνθήκες η υπήρξαν θύματα εξωδικαστικών εκτελέσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα ετών στην κουρδική περιοχή.
Επιπλέον, τουλάχιστον 61 παιδιά σκοτώθηκαν από την αστυνομία ή από στρατιωτικά εκρηκτικά κατά τα τελευταία εννέα χρόνια στη χώρα της «προχωρημένης δημοκρατίας» του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

MEDIAPART
15 Φεβρουαρίου 2011. Από τον Maxine Azadi

Μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση του Κουρδικού ζητήματος (στα γαλλικά)

«Πρόκειται για 30 με 40 εκ. ανθρώπους χωρίς πατρίδα, χωρίς δικαιώματα, κυνηγημένοι από το τέλος του Α’ Π.Π. στα εδάφη πέντε κρατών, το ένα πιο ουμανιστικό από το άλλο…»
Σαράντα εκατομμύρια…

Read more...

Το 2014 θα είναι έτοιμο το νέο-οθωμανικών τάσεων καινούργιο κτίριο του τουρκικού ΥΠΕΞ


Αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά την νεοθωμανική τάση για αυτοκρατορικά μεγαλεία που θα δείχνουν σε ολόκληρο τον κόσμο τη δύναμη και το μεγαλείο της σύγχρονης Τουρκίας η τουρκική κυβέρνηση κατασκευάζει αυτήν την περίοδο το νέο υπουργείου Εξωτερικών της χώρας σε προάστιο της Άγκυρας.



Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου το νέο υπουργείο κατασκευάζεται σε έκταση 185 εκταρίων (740.000 τετραγωνικά μέτρα) και πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2014. Η αρχιτεκτονική του κτιρίου είναι ένα μείγμα οθωμανικής και σύγχρονης αρχιτεκτονικής, ενώ η συνολική του έκταση θα είναι 11.500 τετραγωνικά μέτρα. Θα αποτελείται από τρία ανεξάρτητα κτίρια τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με δύο ακόμα μακρόστενα κτίρια κατασκευασμένα το ένα πίσω από το άλλο.

Το γραφείο του υπουργού θα διαθέτει αίθουσα συνεδριάσεων, γευμάτων εργασίας και μπάνιο. Επιπρόσθετα στο ισόγειο του κτιρίου θα υπάρχει ένα ειδικό ασφαλές δωμάτιο. Θα υπάρχει ακόμα αίθουσα διαχείρισης κρίσεων και εκτάκτων περιστατικών, καθώς και η απαραίτητα υποδομή όπως τηλεπικοινωνίες και κρυπτοσυσκευές για την υποστήριξη του έργου της ομάδας που θα χειρίζεται τις κρίσεις.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Δοκιμές πυραύλου SLAM-ER για την Τουρκία


Ένα F-16 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησε στις 8 Φεβρουαρίου τη δεύτερη δοκιμή διαχωρισμού του πυραύλου AGM-84K SLAM-ER. Ο συγκεκριμένος πύραυλος ανήκει στην κατηγορία των όπλων Standoff Land Attack Missile Expanded Response, είναι ένα ιδιαίτερα ευπροσάρμοστο όπλο, ημέρας και νύχτας, παντός καιρού και αποτελεί ένα όπλο ακριβείας πέρα του ορίζοντα. Τα τεστ διαχωρισμού είναι μέρος των δοκιμαστικών πτήσεων του τουρκικού προγράμματος Peace Onyx III/IV, που διεξάγονται στις εγκαταστάσεις της Lockheed στο Fort Worth. Η δοκιμή είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2012.

Η Τουρκία, όπως έχει ανακοινωθεί στις 30 Μαρτίου του 2007 από το Αμερικανικό Πεντάγωνο, έχει προμηθευτεί 48 πυραύλους SLAM-ER και τρία κιτ δοκιμών.


fox2e-mag

Read more...

Τουρκία και Βρετανία διαπραγματεύονται ένα στρατιωτικό σύμφωνο


Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία διαπραγματεύονται ένα στρατιωτικό σύμφωνο που θα δει τις δύο δυνάμεις να συμμετάσχουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Wall Street Journal. Οι διαπργματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών αφορούν θέματα εκπαίδευσης και εξοπλιστικά προγράμματα. Το υπόμνημά της συμφωνίας ελπίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο. Μεγάλο μέρος της συμφωνίας θα αφορά θέματα εκπαίδευσης. Για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να εκπαιδεύσει πιλότους ελικοπτέρων στην Τουρκία, της οποίας η μορφολογία του εδάφους είναι παρόμοια με το Αφγανιστάν.

Μια «δυνατότητα» συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών είναι ότι το πρόγραμμα της βρετανικής φρεγάτας Τύπου 26, ένα φουτουριστικό πολεμικό πλοίο χωρητικότητας 6.850 τόνων, που αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία στις αρχές της δεκαετίας του 2020.

fox2e-mag

Read more...

Ρεύμα τουρκικών συμφερόντων


Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ του περιώνυμου Μνημονίου από την κυβέρνηση Παπανδρέου και την τρόικα δεν είχε ως συνέπεια μόνο τις δραματικές αλλαγές στην τσέπη και την καθημερινότητα των πολιτών και τη βαθιά ύφεση στην αγορά, αλλά, όπως έχει επισημάνει ο Ελεύθερος Τύπος, οδήγησε σταδιακά και σε απώλεια μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας, αφού η λήψη μιας σειράς σημαντικών αποφάσεων έχει περάσει από τα χέρια της Ελλάδας στους ξένους.

Δυστυχώς, οι επιταγές της τρόικας, τις οποίες σπεύδει να υλοποιήσει ασμένως η κυβέρνηση, επεκτείνονται και σε ζητήματα που άπτονται των εθνικών μας θεμάτων

ΟΠΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΗΜΕΡΑ
η εφημερίδα μας, με βάση το αναθεωρημένο Μνημόνιο, οι δανειστές μας απαιτούν να απελευθερωθεί άμεσα η αγορά ενέργειας και στα ακριτικά νησιά, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει ζητήσει την ηλεκτροδότηση των ελληνικών νησιών που βρίσκονται κοντά στη Μικρά Ασία από τουρκικές εταιρίες.

ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ, ανοίγει η «Κερκόπορτα» για να δοθεί τουρκικό ηλεκτρικό ρεύμα στα μη διασυνδεδεμένα ελληνικά νησιά, στα οποία το μονοπώλιο έχει η ΔΕΗ, αλλά θα μπορεί πλέον να κάνει την προμήθεια οποιοσδήποτε ιδιώτης επενδυτής. Με μια απλή αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, οι Τούρκοι θα μπορούν να δίνουν ρεύμα στη Σάμο, στη Μυτιλήνη, στη Χίο, στην Κω, στη Ρόδο ή το ακριτικό Καστελλόριζο, γιατί έτσι διέταξε η τρόικα και έτσι αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση.

Μετά το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ, της Γερμανίας και άλλων ισχυρών, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανοίγει… το διακόπτη του ρεύματος και για την είσοδο τουρκικών συμφερόντων στα νησιά μας.

Read more...

Οι Τουρκοκύπριοι ξεκινούν έρευνες για πετρέλαιο!


Ενώ εμείς συζητάμε και συζητάμε και συζητάμε για τις περίφημες έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον ελληνικό χώρο, αλλά και για το θέμα της ΑΟΖ, οι τουρκοκύπριοι κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς! Όπως δηλώνουν, σκοπεύουν να προχωρήσουν άμεσα σε καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με τις ευλογίες της Τουρκίας και να ξεκινήσουν έρευνες για πετρέλαιο, σε θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Κύπρου!

Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και το δηλώνει με κάθε ευκαιρία στέλνοντας φρεγάτες να παρενοχλούν τα ερευνητικά πλοία που πραγματοποιούν για λογαριασμό της Κύπρου έρευνες για εντοπισμό πετρελαίου.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, οι τουρκοκύπριοι πρότειναν στην Κυπριακή κυβέρνηση την κοινή εκμετάλλευση σε περίπτωση εντοπισμού κοιτασμάτων, μια πρόταση που η Κύπρος απέρριψε.

Από εκείνη τη στιγμή, ο αυτοαποκαλούμενος υπουργός Ενέργειας του ψευδοκράτους κ. Σούνα Ατούν υποστηρίζει ότι οι Τουρκοκύπριοι θα προχωρήσουν σε καθορισμό ΑΟΖ με την Τουρκία προκειμένου και αρχίσουν έρευνες για εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου!
Οι Τούρκοι μάλιστα έχουν ξεκαθαρίσει επανειλημμένως ότι εάν εντοπισθεί πετρέλαιο σε περιοχές κοντά στην Κύπρο, τότε η εκμετάλλευσή του θα πρέπει να γίνει από κοινού με τους Τουρκοκύπριους.

« Οι φυσικές πηγές που υπάρχουν γύρω από την Κύπρο ανήκουν και στην “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”.
Δεν θα επιτρέψου στους ελληνοκύπριους να παραβιάσουν τα δικαιώματα που έχουμε στην περιοχή. Η Τουρκία είναι μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις και μαζί της θα σχεδιάσουμε τη δική μας στρατηγική”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ατούν.

Την ίδια στιγμή που οι τουρκοκύπριοι οργανώνονται, η συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας, για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης είναι ακόμα υπό συζήτηση!

newsbomb.gr

Read more...

Σε δύσκολη θέση ο τουρκικός ΣτρατόςΣτη φυλακή το 10% των Στρατηγών


Ειδικού Συνεργάτη

Οι πρόσφατες συλλήψεις στρατιωτικών για την υπόθεση Εργκενεγκόν προκάλεσαν αναστάτωση στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, όπου υπηρετούν 301 Στρατηγοί και Ναύαρχοι. Το 10% των Στρατηγών δηλαδή περίπου 30 βρίσκονται αυτή τη στιγμή προφυλακισμένοι. Το κατηγορητήριο δεν είναι ξεκάθαρο. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι από τα στοιχεία που βρέθηκαν προκύπτει ότι ο Στρατός ετοίμαζε πραξικόπημα. Οι Στρατηγοί ισχυρίζονται ότι πρόκειται για ασκήσεις επί χάρτου που γίνονται σε… όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις!

Ο Γενικός Επιτελάρχης Ισίκ Κοσανέρ βρίσκεται σε δύσκολη θέση, γι΄ αυτό και επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό στο γραφείο του στα ανάκτορα του Ντολμάμπαχτσε.

Ο Επιτελάρχης είναι υποχρεωμένος να στηρίξει τους στενούς συνεργάτες του. Αλλά πώς; Όπως αναφέρει ο συνεργάτης της εφημερίδας Ταράφ, Μεχμέτ Μπαράνσου, σύντομα θα προφυλακιστούν και δυο πρώην Γενικοί Επιτελάρχες, ο Ιλκέρ Μπασμπούιγ και ο Γιασάρ Μπουγιούκανιτ.

Πανίσχυρος και παντοδύναμος και με διεθνή ακτινοβολία είναι ο νεοοθωμανός σουλτάνος που εργάζεται στα ανάκτορα…. Λογικό λοιπόν να μην μπορεί να ανεχθεί καμία κριτική σε βάρος του.

Έτσι, με εντολή του Εισαγγελέα Ζεκεριγιά Οζ, οι Αστυνομικοί ερεύνησαν εξονυχιστικά τα γραφεία της Ιστοσελίδας OdaTv του γνωστού συγγραφέα δημοσιογράφου Σονέρ Γιαλτσίν και τεσσάρων συνεργατών του.
Παράλληλα ερευνήθηκαν επί δεκατρείς ώρες και τα σπίτια τους. Στη συνέχεια βέβαια οι άνθρωποι προφυλακίστηκαν με την κατηγορία ότι εμπλέκονται στην υπόθεση Εργκενεγκόν.

Ο Σονέρ Γιαλτσίν προκάλεσε πολλές φορές την οργή του κ. Ερντογάν τόσο με τα βιβλία , όσο και με την αρθρογραφία του. Στην Ιστοσελίδα του έγραφαν βουλευτές, διπλωμάτες και ακαδημαϊκοί, οι οποίοι ανάγκαζαν πολλές φορές τους υπουργούς να δίνουν εξηγήσεις για ορισμένα θέματα.

Ο Γιαλτσίν ετοιμαζόταν να λειτουργήσει έναν ανεξάρτητο τηλεοπτικό σταθμό, όπου θα συγκέντρωνε όλους τους δυναμικούς μαχητές της δημοσιογραφίας, όπως έκανε και με την Ιστοσελίδα του, η οποία ήταν κάτι σαν Huffington Post και Politica.
Αλλά αντί να κατακλύζεται από διαφημίσεις , όπως οι άλλες, φιμώνεται με τον πιο βάρβαρο τρόπο.

Βλέπετε σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούσε να τηλεφωνήσει ο πρωθυπουργός και να ζητήσει την απομάκρυνση δημοσιογράφου, γιατί δεν του άρεσε η κριτική που του άσκησε, όπως έγινε πολλές φορές τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές ποιος θα βγάλει στην επιφάνεια τη φτώχια , τη δυστυχία , την ανεργία των εκατομμυρίων πολιτών που υποφέρουν στην Τουρκία;
Γιατί μπορεί η χώρα να είναι μέλος της G-20, ο λαός, όμως ζει κάτω από τα όρια της φτώχιας και δυστυχεί.

elzoni

Read more...

Σκληρή κόντρα κυβέρνησης Ερντογάν με πρέσβη ΗΠΑ στην Άγκυρα.


MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Διαμάχη ξέσπασε , μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρας Φράνσις Ρικιαρντόνε, σχετικά με το θέμα των συλλήψεων τούρκων δημοσιογράφων με την κατηγορία της συμμετοχής στην παραστρατιωτική οργάνωση Εργκενεκόν. Η τουρκική κυβέρνηση ζητεί από τον αμερικανό πρέσβη να μην εμπλέκεται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, καθώς ο ίδιος αμφισβήτησε την ελευθερία του τύπου στην Τουρκία.

Ο αμερικανός πρέσβης μιλώντας σε τούρκους δημοσιογράφους, δήλωσε χαρακτηριστικά « από τη μια μιλούν για ελευθερία του τύπου, από την άλλη συλλαμβάνονται δημοσιογράφοι, δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό».

Άμεση ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου το κυβερνώντος κόμματος ΑΚP, Χουσεϊν Τσελίκ που δήλωσε «οι πρέσβεις δεν μπορούν να εμπλέκονται στις εσωτερικές μας υποθέσεις.
Δεν μπορούν δεν έχουν το δικαίωμα να καθορίσουν την εσωτερική μας πολιτική. Υπάρχει ένα προκαθορισμένο όριο». Τη Δευτέρα, η αστυνομία συνέλαβε 3 δημοσιογράφους της ειδησιογραφικής ιστοσελίδας “Odatv” με την κατηγορία συμμετοχής στην οργάνωση Εργκενεκόν. Ήδη πολλοί δημοσιογράφοι βρίσκονται φυλακισμένοι με τις ίδιες κατηγορίες.

Read more...

Δρούτσας: νέο μύνημα προς Άγκυρα για λύση Κυπριακού


Τις απόψεις και εκτιμήσεις όλου του πολιτικού φάσματος της Κύπρου για την πορεία του Κυπριακού άκουσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας στη Λευκωσία, είχε χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ο Δημήτρης Δρούτσας έστειλε και πάλι μήνυμα προς την Άγκυρα “να κινηθεί άμεσα με την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων της και να συμβάλει με ειλικρίνεια στην ταχεία εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού, η οποία θα βοηθήσει και την ευρωπαϊκή της πορεία”.

Ο κ. Δρούτσας, μιλώντας μετά τις συνομιλίες του με τον Κύπριο ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού, ανέφερε ότι η επισκόπηση της πορείας των συνομιλιών και οι προοπτικές της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό αποτελούν πάντα τον πυρήνα των συζητήσεών μας. Συζητήσαμε, όπως είναι φυσικό, και τις εξελίξεις στα κατεχόμενα, πρόσθεσε, ενώ δεν ανέφερε τίποτε για τα σημεία εκείνα που αθήνα και Λευκωσλία διατηρούν επιφυλάξεις ή και διαφωνίες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη συνάντησή του με τον γγ του ΟΗΕ ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε:
“Το μήνυμα, νομίζω, είναι αυτονόητο, περιμένουμε από τον ΟΗΕ αντικειμενικότητα και να τηρήσει την αποστολή καλών υπηρεσιών”. “Η λύση του κυπριακού προβλήματος αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, ταυτόχρονα όμως αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και πρόκριμα για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων”, υπογράμμισε ο κ. Δρούτσας.

Στην έκκλησή του προς την Άγκυρα για απόσυρση των κατοχικών της στρατευμάτων από την Κύπρο ο κ. Δρούτσας τόνισε επίσης ότι ” εάν η Τουρκία πραγματικά θέλει λύση και αυτό δεν είναι απλώς ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, πρέπει να πράξει ακριβώς αυτό, να δείξει ότι έχει καταλάβει ποια είναι η ρίζα του κυπριακού προβλήματος, δηλαδή η εισβολή και η στρατιωτική κατοχή”. Εάν, λοιπόν, η Τουρκία, πρόσθεσε, θέλει με ειλικρίνεια να συμβάλει σε μία λύση, πρέπει να το αποδεχτεί αυτό και ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να πράξει.

Στις δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός έκανε αναφορά και στα γεγονότα των τελευταίων ημερών με τις διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων και τις αντιδράσεις της Άγκυρας, επισημαίνοντας ότι “μαρτυρούν μία μη βιώσιμη κατάσταση, με τους Τουρκοκυπρίους να ασφυκτιούν, ενώ θα μπορούσαν να απολαμβάνουν τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που προσφέρει η συμμετοχή στην ΕΕ”.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι με τον Κύπριο ομόλογό του συζήτησαν και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στη “φίλη Αίγυπτο”, που βρίσκεται πολύ κοντά στις δύο χώρες. “Συζητήσαμε τη δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλιών από κοινού αλλά και στο πλαίσιο της ΕΕ”, πρόσθεσε. Ο Κύπριος υπουργός Μάρκος Κυπριανού, ανέφερε ότι η συνάντησή του με τον κ. Δρούτσα ήταν συνέχεια των χθεσινών συζητήσεων του ¨Ελληνα υπουργού, με τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.

Συζητήσαμε, είπε, και άλλα θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες, όπως περιφερειακά ζητήματα, τις εξελίξεις στην Αίγυπτο – χώρα σημαντική και για την Κύπρο και για την Ελλάδα – αλλά και ζητήματα που αφορούν την ΕΕ, καθώς πλησιάζουν οι ημερομηνίες για τις Συνόδους Κορυφής του Μαρτίου κρίσιμες για το οικονομικό μέλλον της ευρωζώνης.

Read more...

Συνεχίζονται απροκάλυπτα οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο!


Δύο σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών αποτελούμενοι συνολικά από 15 αεροσκάφη προκάλεσαν χθες στο βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο τρεις παραβάσεις και μία παραβίαση. Όλα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική. Η σύνηθης Τουρκική πρακτική “αμφισβήτισης” του Ελληνικού εναέριου χώρου επαναλήφθηκε για μια ακόμη φορά, με την πλήρη κάλυψη της Τουρκικής κυβέρνησης, πους συνιθίζει ν’ αποδίδει “ανεπίσημα” τις πρακτικές αυτές στους… στρατιωτικούς. Μάλιστα χθες, ελληνικοί διπλωματικοί κύκλοι δεν απέκλειαν, μετέχοντας στο τούρκικο αυτό παιχνίδι, οι παραβάσεις και παραβιάσεις των τελευταίων ημερών να έχουν σχέση με την “κήρυξη” πολέμου από την κυβέρνηση Ερντογάν εναντίον του στρατιωτικού κατεστημένου, με τη σύλληψη άνω των 200 πρώην και νυν ανώτατων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ωστόσο, ταυτοχρόνως η ελληνική πολιτική της “χαμηλής αντίδρασης” δεν παύει να δημιουργεί ερωτηματικά εντός κι εκτός Ελλάδος, κατά πόσον η Αθήνα θέλει και μπορεί σήμερα και στο μέλλον, να υπερασπιστεί τον εθνικό θαλάσσιο και αέριο χώρο του Αιγαίου. Το δήθεν ¨”καταλυτικό” ερώτημα “μα τι να κάνουμε πόλεμο;” έχει την απάντησή του : αν απαιτείται πόλεμος για να σταματήσει η αμφισβήτιση της εθνικής κυριαρχίας, τότε ας γίνει! Γιατί αν ταυτοχρόνως “χάνουμε” εθνική κυριαρχία λόγω της υποταγής μας στο Μηνμόνιο -με δική μας ευθύνη- δεν είναι δυνατόν να υποκύψουμε και στην τουρκική στρατιωτική και πολιτική προκλητικότητα, χάνοντας και την “εδαφική κυριαρχία” μας.

Παραβιάσεις Εθνικού Εναερίου Χώρου & Παραβάσεις Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας

Για να γίνει πιο καθαρό τι συμβαίνει ακριβώς, να πούμε ότι η παραβίαση εναερίου χώρου αφορά την άνευ αδείας πτήση αεροσκάφους άλλου κράτους σε ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο. Παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας λαμβάνει κατεξοχήν χώρα όταν αεροσκάφος εισέρχεται στο FIR Αθηνών χωρίς να έχει καταθέσει σχέδιο πτήσεως, ήτοι κατά παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Οι κανόνες εναέριας κυκλοφορίας έχουν θεσπισθεί από τις εντεταλμένες από τον ICAO ελληνικές αρχές εναέριας κυκλοφορίας εντός του FIR Αθηνών με βάση τις προβλέψεις και τις σχετικές συστάσεις του ICAO, καθώς και τη διεθνή πρακτική και αποσκοπούν στην εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών πτήσεως σε όλον τον εναέριο χώρο του FIR Αθηνών.

Η Τουρκία διατείνεται τα τελευταία χρόνια ότι η Σύμβαση του Σικάγου του 1944 και οι κανόνες και συστάσεις του ICAO δεν εφαρμόζονται έναντι των κρατικών αεροσκαφών, παραβλέποντας την υποχρέωση των κρατών να εξασφαλίζουν ότι τα αεροσκάφη τους σέβονται τις βασικές αρχές και τους κανόνες που είναι απαραίτητοι για την ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας.

Ο συντονισμός των πτήσεων, τόσο των πολιτικών όσο και των στρατιωτικών αεροσκαφών, σε διεθνή εναέριο χώρο είναι απαραίτητος για ασφαλή διεξαγωγή της εναέριας κυκλοφορίας και συνίσταται στην ανταλλαγή κάθε πληροφορίας περί των πτήσεων σε μία περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προβλεπόμενη από τον ICAO υποβολή των πληροφοριών πτήσεων υπό τη μορφή του σχεδίου πτήσης (Flight Plan).

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP