Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Οι Τουρκοκύπριοι ξεκινούν έρευνες για πετρέλαιο!


Ενώ εμείς συζητάμε και συζητάμε και συζητάμε για τις περίφημες έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον ελληνικό χώρο, αλλά και για το θέμα της ΑΟΖ, οι τουρκοκύπριοι κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς! Όπως δηλώνουν, σκοπεύουν να προχωρήσουν άμεσα σε καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με τις ευλογίες της Τουρκίας και να ξεκινήσουν έρευνες για πετρέλαιο, σε θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Κύπρου!

Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και το δηλώνει με κάθε ευκαιρία στέλνοντας φρεγάτες να παρενοχλούν τα ερευνητικά πλοία που πραγματοποιούν για λογαριασμό της Κύπρου έρευνες για εντοπισμό πετρελαίου.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, οι τουρκοκύπριοι πρότειναν στην Κυπριακή κυβέρνηση την κοινή εκμετάλλευση σε περίπτωση εντοπισμού κοιτασμάτων, μια πρόταση που η Κύπρος απέρριψε.

Από εκείνη τη στιγμή, ο αυτοαποκαλούμενος υπουργός Ενέργειας του ψευδοκράτους κ. Σούνα Ατούν υποστηρίζει ότι οι Τουρκοκύπριοι θα προχωρήσουν σε καθορισμό ΑΟΖ με την Τουρκία προκειμένου και αρχίσουν έρευνες για εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου!
Οι Τούρκοι μάλιστα έχουν ξεκαθαρίσει επανειλημμένως ότι εάν εντοπισθεί πετρέλαιο σε περιοχές κοντά στην Κύπρο, τότε η εκμετάλλευσή του θα πρέπει να γίνει από κοινού με τους Τουρκοκύπριους.

« Οι φυσικές πηγές που υπάρχουν γύρω από την Κύπρο ανήκουν και στην “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”.
Δεν θα επιτρέψου στους ελληνοκύπριους να παραβιάσουν τα δικαιώματα που έχουμε στην περιοχή. Η Τουρκία είναι μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις και μαζί της θα σχεδιάσουμε τη δική μας στρατηγική”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ατούν.

Την ίδια στιγμή που οι τουρκοκύπριοι οργανώνονται, η συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας, για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης είναι ακόμα υπό συζήτηση!

newsbomb.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP