Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Δρούτσας: νέο μύνημα προς Άγκυρα για λύση Κυπριακού


Τις απόψεις και εκτιμήσεις όλου του πολιτικού φάσματος της Κύπρου για την πορεία του Κυπριακού άκουσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας στη Λευκωσία, είχε χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ο Δημήτρης Δρούτσας έστειλε και πάλι μήνυμα προς την Άγκυρα “να κινηθεί άμεσα με την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων της και να συμβάλει με ειλικρίνεια στην ταχεία εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού, η οποία θα βοηθήσει και την ευρωπαϊκή της πορεία”.

Ο κ. Δρούτσας, μιλώντας μετά τις συνομιλίες του με τον Κύπριο ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού, ανέφερε ότι η επισκόπηση της πορείας των συνομιλιών και οι προοπτικές της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό αποτελούν πάντα τον πυρήνα των συζητήσεών μας. Συζητήσαμε, όπως είναι φυσικό, και τις εξελίξεις στα κατεχόμενα, πρόσθεσε, ενώ δεν ανέφερε τίποτε για τα σημεία εκείνα που αθήνα και Λευκωσλία διατηρούν επιφυλάξεις ή και διαφωνίες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη συνάντησή του με τον γγ του ΟΗΕ ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε:
“Το μήνυμα, νομίζω, είναι αυτονόητο, περιμένουμε από τον ΟΗΕ αντικειμενικότητα και να τηρήσει την αποστολή καλών υπηρεσιών”. “Η λύση του κυπριακού προβλήματος αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, ταυτόχρονα όμως αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και πρόκριμα για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων”, υπογράμμισε ο κ. Δρούτσας.

Στην έκκλησή του προς την Άγκυρα για απόσυρση των κατοχικών της στρατευμάτων από την Κύπρο ο κ. Δρούτσας τόνισε επίσης ότι ” εάν η Τουρκία πραγματικά θέλει λύση και αυτό δεν είναι απλώς ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, πρέπει να πράξει ακριβώς αυτό, να δείξει ότι έχει καταλάβει ποια είναι η ρίζα του κυπριακού προβλήματος, δηλαδή η εισβολή και η στρατιωτική κατοχή”. Εάν, λοιπόν, η Τουρκία, πρόσθεσε, θέλει με ειλικρίνεια να συμβάλει σε μία λύση, πρέπει να το αποδεχτεί αυτό και ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να πράξει.

Στις δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός έκανε αναφορά και στα γεγονότα των τελευταίων ημερών με τις διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων και τις αντιδράσεις της Άγκυρας, επισημαίνοντας ότι “μαρτυρούν μία μη βιώσιμη κατάσταση, με τους Τουρκοκυπρίους να ασφυκτιούν, ενώ θα μπορούσαν να απολαμβάνουν τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που προσφέρει η συμμετοχή στην ΕΕ”.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι με τον Κύπριο ομόλογό του συζήτησαν και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στη “φίλη Αίγυπτο”, που βρίσκεται πολύ κοντά στις δύο χώρες. “Συζητήσαμε τη δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλιών από κοινού αλλά και στο πλαίσιο της ΕΕ”, πρόσθεσε. Ο Κύπριος υπουργός Μάρκος Κυπριανού, ανέφερε ότι η συνάντησή του με τον κ. Δρούτσα ήταν συνέχεια των χθεσινών συζητήσεων του ¨Ελληνα υπουργού, με τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.

Συζητήσαμε, είπε, και άλλα θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες, όπως περιφερειακά ζητήματα, τις εξελίξεις στην Αίγυπτο – χώρα σημαντική και για την Κύπρο και για την Ελλάδα – αλλά και ζητήματα που αφορούν την ΕΕ, καθώς πλησιάζουν οι ημερομηνίες για τις Συνόδους Κορυφής του Μαρτίου κρίσιμες για το οικονομικό μέλλον της ευρωζώνης.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP