Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Επεισοδιακή η διέλευση από την Ξάνθη για 15 αυτοκίνητα-αντίκες


Επεισοδιακή ήταν η διέλευση από την Ξάνθη για περίπου 15 αυτοκίνητα-αντίκες του Συλλόγου Κλασικών Αυτοκινήτων Κωνσταντινούπολης, το απόγευμα της Πέμπτης, όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ η ιστοσελίδα xanthipress, από όπου και αντλούνται οι πληροφορίες. Οι Τούρκοι οδηγοί επέστρεφαν από τη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, λόγω της ημέρας μνήμης που γιορτάζει η γείτονα στις 19 Μαΐου, όμως από κάποιους η κίνηση αυτή θεωρήθηκε σοβαρή πρόκληση καθώς συμπίπτει με την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Τα αυτοκίνητα της πομπής στάθμευσαν το απόγευμα γύρω από την κεντρική πλατεία, όπως είχαν προγραμματίσει οι διοργανωτές της πομπής, συνοδευόμενοι από αστυνομική δύναμη με ένστολους, μυστικούς και εποχούμενους αστυνομικούς. Στην παρουσία τους αντέδρασε έντονα ο αντιδήμαρχος Νίκος Φωτιάδης, ο οποίος έσπευσε στο σημείο μπροστά στη Λέσχη Αξιωματικών και ζήτησε επίμονα να απομακρυνθούν, όπως επίσης και μια ομάδα 10 ατόμων περίπου που απαίτησαν να φύγουν από την κεντρική πλατεία τα αυτοκίνητα και προέβησαν σε ορισμένες απειλές.

Επιτέθηκαν σε οχήματα, οδηγούς

Τελικώς, αφού συγκεντρώθηκαν αρκετοί Ξανθιώτες στην πλατεία, οι οποίοι περιεργάζονταν τις αντίκες και παρακολουθούσαν το περιστατικό από απόσταση, τα αυτοκίνητα αποχώρησαν σταδιακά από το κέντρο της πλατείας με την καθοδήγηση της Αστυνομίας. Όμως, κάποιοι –μεομονωμένοι- θερμόαιμοι επιτέθηκαν σε Τούρκους οδηγούς ανεπιτυχώς και επιχείρησαν να προκαλέσουν φθορές σε οχήματα, αλλά απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς. Κάποιοι ενοχλήθηκαν από την κάμερα του XanthiPress.gr που κατέγραψε τις σκηνές και, στη συνέχεια, τα πνεύματα ηρέμησαν.

Άρνηση Δ. Μπένη για πλατεία και επιτήρηση της Αστυνομίας

Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπένης, με τον οποίο είχαν συνομιλήσει οι διοργανωτές της πορείας, ανέφερε στο XanthiPress.gr, ότι η επικοινωνία του περιορίστηκε στην άρνησή του να ικανοποιήσει αίτημα των οδηγών να ανεβάσουν τα αυτοκίνητα στην πλατεία και συμφωνήθηκε ρητώς να υπάρξει κίνηση μόνο σε δρόμους, σύμφωνα με τις υποδείξεις και οδηγίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης. Πάντως δε θέλησε σχολιάσει οτιδήποτε γύρω από τις αντιδράσεις που υπήρξαν από μερικούς ξανθιώτες και την εκδίωξη των οδηγών.

Hρεμα τα πράγματα στη Θεσσαλονίκη και υποδοχή από Γιάννη Μπουτάρη

Στο μεταξύ το κονβόι των αυτοκινήτων έφτασε την Πέμπτη στην Θεσσαλονίκη, έχοντας διανύσει απόσταση 620 χλμ με αφετηρία την Κωνσταντινούπολη. Κατά τη διάρκεια σύντομης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ αντιπροσωπείας της αυτοκινητοπομπής με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο πρόεδρος της Λέσχης, Σερκάν Ορκάι εξήγησε πως επέλεξαν τη Θεσσαλονίκη τόσο εξαιτίας της ιστορίας της και του οθωμανικού παρελθόντος της, όσο και επειδή τα περισσότερα μέλη της λέσχης έλκουν την καταγωγή τους από εδώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Μπουτάρης ήταν κάποτε κάτοχος κλασικού αυτοκινήτου έδωσε το έναυσμα για την γνωριμία. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τους ευχαρίστησε για την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και εξέφρασε τη σκέψη για διοργάνωση ετήσιου ράλι κλασικού αυτοκινήτου μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κωνσταντινούπολης.

http://www.xronos.gr/detail.php?ID=68717

Read more...

Θράκη: Τουρκικά φορτηγά «σηκώνουν» εργοστάσιο


Από σήμερα το πρωί η συνεταιριστική βιομηχανία ΣΕΒΑΘ είναι οριστικά παρελθόν. Και αυτό, επειδή δεκάδες φορτηγά και γερανοί άρχισαν να εργάζονται πυρετωδώς, αδειάζοντας τις εγκαταστάσεις της ανενεργής (εδώ και χρόνια) βιομηχανίας. Η Αγροτική Τράπεζα το είπε και το έκανε. Άρχισε το ξεπούλημα των πάντων. Το ζήτημα για τους (πρασινο)διοικούντες της ΑΤΕ είναι να ρευστοποιήσουν και όχι να δημιουργήσουν. Ευκολότερος θα ήταν ένας εξορθολογισμός λειτουργίας της ΣΕΒΑΘ, αλλά αυτό απαιτεί εργασία, μεθοδικότητα, σοβαρότητα, γνώσεις και κυρίως μεράκι δημιουργίας (ή διάσωσης εν προκειμένω) και όχι καταστροφής…

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά φαίνεται πως υπάρχουν σε Τούρκους επιχειρηματίες, οι οποίοι βλέπουν την Θράκη σαν ευκαιρία (δικαιώνοντας τον Γιώργο Παπανδρέου, «να κάνουμε την κρίση ευκαιρία») αρπαγής μηχανημάτων σε εξευτελιστικές τιμές. Μέχρι στιγμής υπάρχουν εικασίες για την τουρκική εταιρεία που αγόρασε τον εξοπλισμό της ΣΕΒΑΘ (πρόκειται για εργοστάσιο κατασκευής τοματοπολτού και επεξεργασίας – συσκευασίας λαχανικών), οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν μεγάλη τουρκική εταιρεία κατασκευής οπλικών συστημάτων!!!
Στην όλη υπόθεση, όμως, υπάρχει ένα παράδοξο. Τα τουρκικά φορτηγά φεύγουν φορτωμένα προς την Εγνατία με κατεύθυνση ανάποδη από αυτήν που οδηγεί στην Τουρκία…! Τί συμβαίνει; Που πηγαίνουν τα φορτηγά;
Στην Σμύρνη μεταφέρονται τα μηχανήματα παραγωγής τοματοπολτού της ΣΕΒΑΘ προκειμένου να εξοπλίσουν αντίστοιχο εργοστάσιο του τούρκου επιχειρηματία κ. Ερόλ, ο οποίος τα αγόρασε στον πλειστηριασμό που έγινε στις 10 Μαρτίου 2011 στο Δικαστικό μέγαρο. Το «Ε» βρέθηκε εκεί αφού πληροφορήθηκε το γεγονός από την ραδιοφωνική εκπομπή του τρίτου προγράμματος «Αναζητήσεις» στην οποία κάτοικος της Φελώνης ανέφερε το γεγονός.
Και τα ιμάτιά της στον πλειστηριασμό…
Πρωί της Πέμπτης και στον αύλειο χώρο της ΣΕΒΑΘ ακριβώς μπροστά από το σκέπαστρο ήταν παρκαρισμένα 8 φορτηγά – νταλίκες με τουρκικές πινακίδες της μεταφορικής εταιρείας ARSLAN NAKLIVAT A.S. Αρκετά απ’ αυτά ήταν ήδη φορτωμένα με μηχανήματα και άλλα περίμενα να φορτώσουν. Παρόν και ο τούρκος επιχειρηματίες που μας καλοδέχτηκε και μας εξήγησε με τα λίγα αγγλικά του ότι έχει εργοστάσιο επεξεργασίας τομάτας στη Σμύρνη και με τα μηχανήματα παραγωγής τομάτας της ΣΕΒΑΘ που αγόρασε σε δημόσιο πλειστηριασμό θα εξοπλίσει την μονάδα του.

Έχουν γίνει 5 πλειστηριασμοί…
Το ίδιο επιβεβαίωσε και η σύνδικος κα Σταυρούλα Λιάκου αναφέροντας την ημερομηνία του δημόσιου πλειστηριασμού και την κατοχύρωσή του στον τούρκο επιχειρηματία μετά από πλειοδοσία του και όπως ορίζεται από τη διαδικασία. Η κα Λιάκου επίσης πρόσθεσε ότι έχουν προηγηθεί άλλοι πέντε δημόσιοι πλειστηριασμοί κατά τους οποίους έχουν αγοραστεί πολλά μηχανήματα και από έλληνες επιχειρηματίες. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες μας μηχανήματα της ΣΕΒΑΘ έχουν εκπλειστηριαστεί και κατοχυρωθεί και σε Αθηναίους και σε Ξανθιώτες επιχειρηματίες αλλά εκτός του κ. Ερόλ και σε άλλο τούρκο επιχειρηματία που έχει εταιρεία τροφίμων με έδρα το Τοκάτ της Τουρκίας σε πλειστηριασμό που έγινε στις 24/3 . Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες από έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι οι τούρκοι «τα χουν στάξει αδρά» και δεν αγόρασαν «κοψοχρονιά» όπως κάποιοι έσπευσαν να πουν καθώς αναφέρονται ποσά της τάξης των 200.000 – 300.000 ο ένας και 150.000 ευρώ ο άλλος κάτι που αντικρούει την φήμη ότι τα μηχανήματα της ΣΕΒΑΘ είναι παροπλισμένα και πωλούνται για παλιοσίδερα.
Να σημειώσουμε ότι κάποια έχουν πωληθεί για Scrap μετά όπως από εκτίμηση πραγματογνωμόνων.

Ενδιαφέρον για τον εξοπλισμό όχι όμως για το οικόπεδο
Αναφορικά με την διαδικασία που ακολουθεί τους πλειστηριασμούς όπως μας εξήγησε η κα Λιάκου καταρτίζονται πίνακες διανομής και με βάση αυτό θα εξοφλούνται οι προμηθευτές. Και ενώ όπως φαίνεται υπάρχει ενδιαφέρον για το εξοπλισμό σύμφωνα με την κα Λιάκου δεν έχει εκδηλωθεί κανένα επίσημο ενδιαφέρον για το οικόπεδο της ΣΕΒΑΘ. Επισημαίνεται ότι και το κτίσμα και το οικόπεδο μετά από παραχώρηση ανήκει στην εταιρεία ΣΕΒΑΘ.
«Καρφί» στην μνήμη της τοπικής κοινωνίας
Παρόλα αυτά και ενώ όλες οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι σύννομες και η ΣΕΒΑΘ πωλείται τμηματικά και τα …ιμάτιά της μοιράζονται σε Ελλάδα και Τουρκία παραμένει «ανοιχτή πληγή» στην τοπική κοινωνία. Πλησιάζοντας στον αύλειο χώρο της ΣΕΒΑΘ που άλλοτε έσφυζε από τη ζωντάνια του καθημερινού μόχθου των εκατοντάδων εργαζομένων που έθρεψε κοντά 3 δεκαετίες, τίποτε δεν θυμίζει την άλλοτε κραταιά βιομηχανία, το καμάρι της Ξάνθης και του ιδρυτή της Αλέξανδρου Μπαλτατζή, το πιο σύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας τοματοπολτού των Βαλκανίων. Στέκει ως …φάντασμα ενδόξου παρελθόντος… «καρφί» στη μνήμη της τοπικής κοινωνίας να υπενθυμίζει τα λάθη όλων αυτών που διαχειρίστηκαν και μείωσαν την υπεραξία της είτε με τεχνοκρατικό είτε με πολιτικό τρόπο ενώ παράλληλα υπενθυμίζει την αναγκαιότητα κάποτε να μάθει η τοπική κοινωνία «τι και ποιοι» έφταιξαν ώστε να καταντήσει «κουφάρι» και να αποδοθούν ευθύνες όπου αναλογούν.

http://kostasxan.blogspot.com/2011/05/blog-post_6677.html

Read more...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ του defencenet.gr: Αρμάδα κατεβάζει και η Άγκυρα μεταξύ Ρόδου-Μεγίστης


Σκηνικό υψηλής έντασης στήνουν οι Τούρκοι από την Έβρο μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην γειτονική χώρα και ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο είναι οι συνήθεις τουρκικοί λεονταρισμοίο (οι οποίοι όμως την νύχτα παραλίγο να είχαν θύματα από ελληνική πλευράς στο επεισόδιο του Έβρου) ή "σπρώχνουν" σε μείζον "θερμό" επεισόδιο. Το νυχτερινό επεισόδιο στον Έβρο, παρά το γεγονός ότι είχε να κάνει με λαθρεμπόρους...

και συνοριοφύλακες, κλιμακώθηκε άμεσα με την εμπλοκή τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων. Άρα πάνε γυρεύοντας... Όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του defencenet.gr, η Τουρκία αποφάσισε να "κοντράρει" την ελληνική μείζονα αεροναυτική άσκηση SAR μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης (Καστελόριζου) και να προχωρήσουν σε δική τους άσκηση, ανακοινώνοντας ότι η περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου είναι τουρκικής αρμοδιότητας για αποστολές SAR και όποιος πλεύσει ή πετάξει μέσα σε αυτές τις περιοχές οφείλει να λάβει άγκριση και άδεια από την Τουρκία.
Η σχετική ΝΟΤΑΜ που περιήλθε στην κατοχή τoυ defencenet.gr και δείχνει ότι η Άγκυρα είναι διατεθειμένη "να τραβήξει το σχοινί στα άκρα", εκδόθηκε προχθες και έχει ως εξής:
A1743/11 (Issued for LTBB LGGG) - NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED.
-THIS NOTAM IS ISSUED TO CLARIFY THE A0907/11 NOTAM ISSUED BY GREEK
CAA-
AS REGARDS THE GREEK NOTAM A0907/11 TURKEY DOES NOT ACCEPT THE
DEFINITION OF THE SEARCH AND RESCUE (SAR) AREA WITH REFERENCE TO
ATHENS FIR. IN ACCORDANCE WITH THE 1979 HAMBURG CONVENTION ON
MARITIME SEARCH AND RESCUE, TURKEY. HAS THE MEANS AND CAPABILITIES
TO CONDUCT SAR OPERATIONS IN HER MARITIME SEARCH AND RESCUE REGION
(SRR) AS DECLARED TO THE IMO AND INCLUDED IN THE IMO'S GLOBAL SAR
PLAN AND WILL CONTINUE TO CONDUCT SAR OPERATIONS IN THE SAID AREA.
THEREFORE, ALL SAR EFFORTS/ACTIVITIES WITHIN THE TURKISH SRR MUST BE
COORDINATED WITH THE RELEVANT TURKISH AUTHORITIES. SFC - FL100, 07 JUN 05:00
2011 UNTIL 07 JUN 15:00 2011. CREATED: 18 MAY 08:04 2011
Η τουρκική ΝΟΤΑΜ απορρίφθηκε με έκδοση δικής μας ΝΟΤΑΜ όπου χρησιμοποιήθηκε σκληρή ορολογία από ελληνικής πλευράς "FURTHERMORE, THE VIEWS EXPRESSED IN THE ABOVE SAID TURKISH NOTAM ARE IRRELEVANT, GIVEN THAT THE GREEK ATS AUTHORITIES ARE THE ONLY
COMPETENT AUTHORITIES FOR THE PROMULGATION AND/OR CLARIFICATION OF
NOTAMS WITHIN THE ATHINAI FIR AND FAILURE TO COMPLY WITH THEIR
PROVISIONS RENDERS TURKEY RESPONSIBLE FOR ANY AND ALL CONSEQEUENCES
TO AIR TRAFFIC SAFETY. FOR ALL THESE REASONS TURKISH NOTAM A1743/11 LTAAYNYX IS NULL AND VOID AND IS HEREBY REJECTED
Η πρόκληση είναι κάτι παραπάνω από σαφής και ακολουθήθηκε μάλιστα και από έκδοση τουρκικής ΝΑVTEX για δική τους άσκηση μεταξύ 23 και 25 Μαίου με μεγάλες αεροναυτικές δυνάμεις με τα εξής στοιχεία:
ZCZC IA26
181352 UTC MAY 2011
IZMIR TURK RADIO
NAVTEX N/W NR:347/11
AEGEAN SEA- MEDITERRANEAN SEA
MILITRAY EXCERCISES ON 23 AND 25 MAY
2011 FROM 1400Z TO 2200Z IN AREA BOUNDED BY
36 40 67N 028 14 40E
36 47 30N 028 24 40E
36 47 40N 028 30 17E
36 41 00N 028 37 60E
36 34 33N 028 50 80E
36 32 60N 029 00 50E
36 23 30N 029 06 20E
36 15 00N 029 19 00E
36 09 00N 029 19 00E
36 09 00N 028 23 50E
36 35 00N 028 23 50E
WIDE BERTH AVISED NNNN

Οι Τούρκοι δείχνουν σαφώς αιφνιδιασμένοι από την έκταση και το μέγεθος της ελληνικής άσκησης SAR "Ιωνάς 2011" και προσπαθούν να απαντήσουν με δική τους άσκηση περίπου στην ίδια περιοχή αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχημάτων καθώς είναι βέβαιο ότι υα μαχητικά τους θα έρθουν αντιμέτωπα με ελληνικά και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ακολουθηθεί η απόσταση των 3 ν.νμ που ζητούν οι ΗΠΑ να υπάρχει μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών μαχητικών στις αναχαιτίσεις των δεύτερων από τα πρώτα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Η ΑΓΚΥΡΑ ΠΡΟΕΞΟΦΛΕΙ ΠΛΗΡΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε.


Ο υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου της Τουρκίας, επικεφαλής των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, ”ξαναχτύπησε” εκ νέου, αυτή τη φορά προεξοφλώντας το αποτέλεσμα της διαδικασίας: ”Η Τουρκία είναι μέλος της Ευρώπης και θα γίνει μέλος της Ε.Ε.”, τόνισε ο Τούρκος υπουργός, ο οποίος κατηγόρησε τους Ευρωπαίους πολιτικούς ότι χρησιμοποιούν το θέμα της ενταξιακής πορείας της χώρας του χάριν προεκλογικών σκοπιμοτήτων. Τους κατηγόρησε επίσης ως «στενόμυαλους» στις προσεγγίσεις τους για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Τα παραπάνω, ο Τούρκος αξιωματούχος τα διατύπωσε ενώ μιλούσε σε εκδήλωση για την 20ή επέτειο της ίδρυσης του προγράμματος «Jean Monnet Scholarship».
Ο Μπαγίς δεν δίστασε να πει πως ”…παρά τα εμπόδια, η Τουρκία καταγράφει πρόοδο στον ενταξιακό της διάλογο και είναι η χώρα η οποία καλύτερα από όλες (!!!) μετουσιώνει σε πράξη και υπηρετεί τα ιδανικά του Jean Monnet”.
”Αναμφίβολα η Τουρκία είναι μέρος της Ευρώπης, είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, συμμετέχει σε οργανισμούς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο ΟΑΣΕ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και, εν τέλει, θα πάρει τη θέση της στην ΕΕ”, συμπλήρωσε ο Εγκεμέν Μπαγίς.
Ο Μπαγίς αναφέρθηκε, επίσης, και σε δήλωση του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, είπε ότι ”οι ευρωπαϊκές διαδικασίες δεν πρέπει να πέσουν θύματα των διαφόρων προεκλογικών εκστρατειών”, για να υπογραμμίσει ότι στην Τουρκία και εν όψει εκλογών, οι διαδικασίες που αφορούν την ΕΕ δεν έχουν γίνει αντικείμενο των προεκλογικών συζητήσεων.
Ο Μπαγίς υποστήριξε, ακόμη, ότι, μετά τις εκλογές της 12ης Ιουνίου, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση στην Τουρκία θα εργαστούν εντατικά για να επιταχυνθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Αυτό που θα απέμενε να διαπιστωθεί, είναι, ανάμεσα σε πολλά άλλα, η ουσιαστική εναρμόνιση της Άγκυρας με τις ευρωπαικές και διεθνώς ισχύουσες νόρμες καλής συμπεριφοράς και γειτονίας, απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.
Να καταστεί, έστω και τώρα, σαφές όσο ποτέ άλλοτε ότι με αναθεωρητικές πρακτικές και επεκτατικά σύνδρομα, οι φιλοδοξίες του Μπαγίς και της χώρας του θα μείνουν κενές.
Είναι εξαιρετικά απλό, και όσο δεν παίρνουμε ξεκάθαρες θέσεις για την ευρωπαική πορεία της Τουρκίας, τόσο θα ανατροφοδοτείται, με δική μας συνευθύνη, η δική της αλαζονεία…

http://nationalpride.wordpress.com

Read more...

Έχει βάλει στο μάτι Αγαθονήσι- Φαρμακονήσι η Τουρκία


Βυθισμένοι στο οικονομικό- πολιτικό χάος που συγκλονίζει τη χώρα, μας διαφεύγουν οι τροχιοδεικτικές βολές που συστηματικά το τελευταίο διάστημα εκτοξεύονται από την Άγκυρα, η οποία διακηρύττει ότι αμφισβητεί την κυριαρχία ακόμη και κατοικημένων ελληνικών νησιών.
Οι τροχιοδεικτικές αυτές βολές, αξιολογούνται από παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας ως ιδιαίτερα επικίνδυνες για τρεις λόγους:
1. γιατί η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, γεγονός που υποθάλπει την εθνικιστική πλειοδοσία

2. γιατί οι απόψεις περί γκρίζων ζωνών στην ευρύτερη………. περιοχή των Ιμίων (και αλλού) είναι επίσημη τουρκική θέση
3. γιατί είναι εμφανέστατη η αδυναμία του ελληνικού κράτους.

Το ζήτημα των τουρκικών αμφισβητήσεων της ελληνικής κυριαρχίας στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι επαναφέρουν στο προσκήνιο μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος (DP, το οποίο δεν εκπροσωπείται στην τουρκική εθνοσυνέλευση). Για την ακρίβεια, τα μέλη του εν λόγω κόμματος δημιούργησαν το ζήτημα καθώς την περασμένη Τετάρτη (18/5) οργάνωσαν επίσκεψη, με δημοσιογραφική κάλυψη, στα δύο νησιά.
Δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του κόμματος, Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ, κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας, είχε υποστηρίξει πως τα δύο νησιά «τελούν από το 2004 υπό ελληνική κατοχή».
Έλληνες διπλωμάτες, υπενθυμίζουν ότι την άποψη ότι τα δύο ελληνικά νησιά βρίσκονται – όπως και τα Ίμια – σε γκρίζα ζώνη δεν την ασπάζονται μόνο περιθωριακές εθνικιστικές δυνάμεις της Τουρκίας. Την ίδια ακριβώς θέση είχε διατυπώσει και ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου σε συνομιλία του με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αγκυρα το 2009, σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα του wikileaks που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Τα Νέα.
Οι τουρκικές εφημερίδες, πρέπει να σημειώσουμε, ότι είχαν εκτενείς αναφορές στην προσπάθεια μελών του Δημοκρατικού Κόμματος – μεταξύ των οποίων ο απόστρατος συνταγματάρχης και υποψήφιος βουλευτής Ουμίτ Γιαλίμ - να επισκεφθούν με μικρό σκάφος αναψυχής τα ελληνικά νησιά. Ο εν λόγω υποψήφιος μάλιστα, δήλωσε στη Hurriyet ότι «τα νησιά αυτά βρίσκονται υπό την στρατιωτική κατοχή των Ελλήνων», και υποστήριξε πως «οι Έλληνες στρατιώτες δεν επέτρεψαν στα μέλη του DP να προσεγγίσουν το Φαρμακονήσι».
Συμπέρασμα: Στην Τουρκία το ζήτημα των αμφισβητήσεων της κυριαρχίας ελληνικού εδάφους, συντηρείται συστηματικά. Στην Αθήνα, παρακολουθούμε την οικονομική κατάρρευση της χώρας ξεχνώντας ότι η καταστροφή μπορεί να έχει πολλές απρόβλεπτες και τραγικές διαστάσεις.

http://nationalpride.wordpress.com

Read more...

Πρώτα η αποχώρηση στρατευμάτων, απαντά η Αθήνα σε Νταβούτογλου


Η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο αποτελεί την βασική προϋπόθεση ώστε να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε επίσκεψη έλληνα υπουργού Εξωτερικών στα Κατεχόμενα αλλά ούτως ή άλλως ουδέποτε διατυπώθηκε τέτοια πρόταση από την τουρκική πλευρά προς τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα.

Αυτό δήλωσε ο εκρπόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρ. Δελαβέκουρας κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Zaman σύμφωνα με το οποίο ο Αχμέτ Νταβούτογλου κατέθεσε πρόταση στον κ. Δ. Δρούτσα να επισκεφθούν μαζί την ελεύθερη και την κατεχόμενη Κύπρο.

Οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών έγιναν στο Ικόνιο, όπου ο κ. Νταβούτογλου κατέρχεται ως υποψήφιος στις εκλογές της 12ης Ιουνίου στην Τουρκία. Ο τούρκος υπουργός ερωτήθηκε συγκεκριμένα αν θα επισκεπτόταν την ελεύθερη Κύπρο αν ο κ. Δρούτσας μετέβαινε στη Βόρεια Κύπρο.

«Αν μία πρόταση του τύπου “ας επισκεφθούμε μαζί τον Βορρά και τον Νότο” βρίσκει ανταπόκριση στην ελληνική πλευρά, δεν έχει σημασία ποια επίσκεψη λάβει χώρα πρώτα. Αυτό που έχει σημασία είναι η επίσκεψη να πραγματοποιηθεί μαζί και να ανοίξει τον δρόμο για την επίλυση (σσ. του Κυπριακού). Ενδιαφερόμαστε πάντοτε για κάτι τέτοιο» φέρεται να δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου. «Οι χωριστές επισκέψεις είναι επίσης μία ιδέα, αλλά από από τη δική μας πλευρά, η ιδέα μας είναι να μεταβούμε μαζί» υπογράμμισε.

http://nationalpride.wordpress.com

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP