Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Επίδειξη δύναμης από την Τουρκία στο ΝΑΤΟ.-


Αξιοποιώντας το ευρύτερο πλαίσιο και τις στρατηγικές επιλογές των ΗΠΑ η Τουρκία προχώρησε σε μία επίδειξη δύναμης στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.

Οι εργασίες της συνόδου ξεκίνησαν με καθυστέρηση λόγω των ενστάσεων που βάζει η Τουρκία για τον επόμενο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία αρνείται να δεχθεί την επιλογή του κ. Αντερς Φογκ Ράσμουσεν νυν πρωθυπουργού της Δανίας. Η Τουρκία προβάλλει ως λόγο την στάση που είχε κρατήσει ο κ. Ράσμουσεν στο θέμα με τα σκίτσα του Μωάμεθ το 2005.

Παρότι ο κ. Ράσμουσεν είχε δίκιο αφού εξέφρασε την στάση της ευρωπαικής κοινής γνώμης που υπερασπίστηκε την ελευθερία του τύπου αρνούμενος να επιβάλλει λογοκρισία στην δημοσίευση των σκίτσων η συμπεριφορά της τουρκίας βρίσκει απήχηση στον μουσοιυλμανικό κόσμο. Γενικότερα ο κ. Ράσμουσεν είχε κρατήσει αρνητική στάση στην διαδικασία της ευρωπαικής ένταξης της Τουρκίας. Εκείνο όμως που πραγματικά ενοχλεί τους τούρκους αλλά δεν το προβάλλουν επισήμως είναι η θετική στάση που έχει κρατήσει η Δανία απέναντι στις οργανώσεις των Κούρδων. Παράλληλα η Τουρκία θέλοντας να δείξει την δυσαρέσκειά της από την συμπεριφορά της Γαλλίας στο θέμα της ένταξής της στην ΕΕ δηλώνει ότι η επιστροφή της Γαλλίας θα πρέπει να συμβαδίζει με τις αρχές της Συμμαχίας και ότι ο γενικός γραμματέας θα πρέπει να επιβλέπει την διαδικασία αυτή. Πρόκειται για κίνηση χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα αλλά με συμβολική σημασία έναντι της Γαλλίας και του κ. Νικολά Σαρκοζί.

Η Τουρκία από τη μία συμπεριφέρεται σαν μεγάλη δύναμη και από την άλλη εμφανίζεται σαν εκπρόσωπος του μουσουλμανικού κόσμου στο θέμα της επιλογής του επόμενου γενικού γραμματέας του ΝΑΤΟ. Υποστηρίζει ότι αν το ΝΑΤΟ θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις του με τον μουσουλμανικό κόσμο τότε δεν πρέπει να επιμείνει στο πρόσωπο του κ. Ρασμούσεν. Εκμεταλλεύεται έτσι την επιθυμία των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την Τουρκία τόσο για τις στρατηγικές τους επιδιώξεις στο Αφγανιστάν όσο και για να κερδίσει την συμπάθεια του μουσουλμανικού κόσμου στη Μέση Ανατολή. Άλλωστε εκεί αποσκοπεί και η επίσημη επίσκεψη του Ομπάμα στην Τουρκία την Δευτέρα και την Τρίτη.

Στο πλαίσιο αυτό το πρωί ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε συνάντηση μίας ώρας με τον πρόεδρο της Τουρκίας κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ αλλά οι ενστάσεις της τουρκίας δεν ξεπεράστηκαν. Προκάλεσαν όμως την αντίδραση των ευρωπαίων. Η κ. Μέρκελ που προωθεί την υποψηφιότητα του κ. Ράσμουσεν δήλωσε ότι «είμαστε 27 και η Τουρκία» ενώ και ο κ. Όλι Ρεν αρμόδιος επίτροπος για την διεύρυνση της ΕΕ δήλωσε ότι δυσκολεύει η πορεία της Τουρκίας προς την ένταξη.

Read more...

Η αναβάθμιση της Τουρκίας.-


Η αυξανόμενη τουρκική σημασία αποτυπώνεται και από τη συμμετοχή της στην ομάδα G20, όσο και με την εκλογή της ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το διάστημα 2009-2010.

Η αναθέρμανση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, που είχαν περάσει περίοδο αμφισβήτισης μετά την απόφαση της Τουρκίας να μην επιτρέψει τη διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων προς το Ιράκ, έρχεται σε μια συγκυρία που η Ουάσιγκτον επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στη Μέση Ανατολή, το Ιράν, τον Καύκασο και την κεντρική Ασία, περιοχές στις οποίες η Αγκυρα ασκεί επιρροή, έχει έντονη διπλωματική παρουσία και, κυρίως, παίρνει πρωτοβουλίες που συμπλέουν με τα δυτικά συμφέροντα.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία έχει διαδραματίσει τα τελευταία δύο χρόνια κρίσιμο ρόλο στις μυστικές συνομιλίες Συρίας-Ισραήλ για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας και την επιστροφή των κατεχόμενων Υψωμάτων του Γκολάν.

Οι Τούρκοι έχουν παράλληλα αναβαθμίσει τις στρατιωτικές, οικονομικές και πολιτικές σχέσεις τους με το Ισραήλ, παρά την οργισμένη επίθεση Ερντογάν κατά του Σιμόν Πέρες στο Φόρουμ του Νταβός για τη σφαγή στη Γάζα. Η Αγκυρα συμπλέει, επίσης, με αμερικανικές θέσεις για προσέγγιση με την Τεχεράνη και επιζητεί την ειρηνική επίλυση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Πιο σημαντικός θεωρείται ο ρόλος της στο Ιράκ, καθώς το τουρκικό έδαφος θα αποτελέσει τη βασική δίοδο για τα αμερικανικά στρατεύματα. Σημαντική για τα αμερικανικά συμφέροντα είναι και η προσέγγιση της Τουρκίας με τους Κούρδους του Ιράκ. Οι δύο πλευρές συνεργάζονται για την εξουδετέρωση των ανταρτών του ΡΚΚ, ενώ υπέγραψαν συμφωνίες για την εξόρυξη πετρελαίου, την ανάπτυξη του εμπορίου και την ανταλλαγή πληροφοριών.

Ρόλο διεκδικεί η Τουρκία και στο Αφγανιστάν, καθώς συμμετέχει στις χώρες που διαβουλεύονται με την Ουάσιγκτον για το μέλλον της περιοχής. Αλλωστε, τουρκική ενδοχώρα θεωρείται από πολλούς αναλυτές η κεντρική Ασία, όπου κατοικούν λαοί φυλετικά συγγενείς και διαθέτει βεβαίως, τεράστια ενεργειακά αποθέματα που δεν βρίσκουν διέξοδο στις ευρωπαϊκές αγορές.

Η Τουρκία διεκδικεί να αναλάβει τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω αγωγών και η Αγκυρα θα αποτελέσει σύντομα μια νέα Ουκρανία, χώρα που θα κρατάει τη στρόφιγγα της ενέργειας προς την Ευρώπη. Ο αγωγός πετρελαίου Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν που ήδη λειτουργεί και οι σχεδιαζόμενοι αγωγοί φυσικού αερίου Ναμπούκο και TGI (Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία) αναγορεύουν την Αγκυρα σε έναν ντε φάκτο στρατηγικό εταίρο της Ευρώπης.

Ο ενεργειακός δρόμος δίνει στην Τουρκία ένα ακόμη όπλο να διαπραγματευτεί με την Ευρώπη με όρους ισχύος την πλήρη ένταξή της χωρίς απαραίτητα να εκπληρώνει όλα τα κριτήρια που θέτει ως προϋπόθεση η Ενωση.

Καθοριστικός για την ευρύτερη Μέση Ανατολή μπορεί να αποδειχτεί και ο ρόλος της στη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο έλεγχος των υδάτων των ποταμών Τίγρη και Εφράτη, που διασχίζουν την Τουρκία, τη Συρία και το Ιράκ, με το νερό είδος εν ανεπαρκεία, δίνει στην Αγκυρα ένα ακόμη στρατηγικό πλεονέκτημα.

Κάποιοι έσπευσαν να παραβλέψουν τους λόγους της επίσκεψης Ομπάμα στην Αγκυρα. Η «Χουριέτ» υποστήριξε ότι η επίσκεψη είναι έργο του νέου προεδρικού συμβούλου εθνικής ασφαλείας, στρατηγού Τζέις Τζόουνς, ο οποίος είναι προσωπικός φίλος του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χικμέτ Τσετίν.

Πράγματι, ο Τσετίν έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν τον Τζόουνς, αλλά αυτή η σχέση δεν μπορεί να επηρεάζει τα συμφέροντα μιας υπερδύναμης. Οι λόγοι είναι βαθιά πολιτικοί και καθορίζονται από συμφέροντα και μόνο. Και τα συμφέροντα αυτά γίνονται συνεχώς όλο και πιο κοινά για τις δύο πλευρές.

Αντίθετα από την εποχή Μπους, που αντιμετώπιζε την Τουρκία ως χώρα της Μέσης Ανατολής που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η εποχή Ομπάμα βλέπει την Αγκυρα ως έναν ευρωατλαντικό εταίρο με επιρροή και λόγο στη Μέση Ανατολή.

Read more...

Επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία


Σκέψεις στρατηγικής για Κουρδικό - Κυπριακό

Χρήστος Ιακώβου
Διευθυντής Κυπριακού Κέντρου Μελετών

Η επίσκεψη Ομπάμα την Τουρκία, η πρώτη που πραγματοποιεί ο Αμερικανός πρόεδρος σε μεσανατολική χώρα, συμπίπτει με τρία γεγονότα το οποία συνδέονται με το σημαντικότερο θέμα, από στρατηγικής σημασίας, από αυτά που θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις. Πρώτο γεγονός, τα δεκάχρονα της σύλληψης του Αμπντουλλάχ Οτσαλάν και η στρατιωτική επαναδραστηριοποίηση του ΡΚΚ, δεύτερο γεγονός η πολιτική και στρατιωτική εδραίωση των κεκτημένων των Κούρδων του Ιράκ λίγο πριν την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και τρίτο γεγονός η αύξηση της πολιτικής δύναμης των Κούρδων στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές της Τουρκίας.

Μετά την Αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003, πολλοί αναλυτές εξέφρασαν έκπληξη προσπαθώντας να καταλάβουν γιατί οι HΠA, πριν από δέκα χρόνια, βοήθησαν τις τουρκικές δυνάμεις να συλλάβουν τον Αμπντουλλάχ Οτσαλάν. Η κίνηση των αμερικανών, το 1999, ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου το οποίο αποσκοπούσε στο να εξουδετερωθεί ο Οτσαλάν, ως πιθανός αντίπαλος των δύο Κούρδων ηγετών του Βορείου Ιράκ, του Μασούντ Μπαρζανί και του Τζαλάλ Ταλαμπανί. Aν ο Οτσαλάν, ετίθετο εκτός τροχιάς των εξελίξεων θα ενίσχυαν την σταθερότητα στην Τουρκία και οι δύο Κούρδοι ηγέτες του Ιράκ θα αποκτούσαν μεγαλύτερο περιθώριο χειρισμών και θα αυξανόταν η εξάρτησή τους από την Ουάσιγκτον. Το δεύτερο θα τους εξασφάλιζε ένα στρατηγικό πλεονέκτημα στην προσπάθειά τους να κατευθύνουν τις εσωτερικές δυνάμεις που μπορούσαν να λειτουργήσουν αποσταθεροποιητικά κατά του Σαντάμ Χουσείν. O πόλεμος στο Ιράκ, με τον οποίο η στρατογραφειοκρατεία της Άγκυρας διεφώνησε, επαναπροσδιόρισε άρδην το στρατηγικό προσανατολισμό της Τουρκίας για την κατάσταση στην περιοχή ανατολικά των συνόρων της.

Σήμερα η σταδιακή ανάδειξη μιας ισχυρής αυτόνομης κουρδικής οντότητας ή ίσως ακόμη, μακροπρόθεσμα, και ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους είναι μία στρατηγική αλλαγή που αφήνουν πίσω τους οι Αμερικανοί στο Ιράκ. Συνεπώς και οι δύο πιθανότητες θα λειτουργήσουν αποσταθεροποιητικά για την Άγκυρα. Tο PKK τα τελευταία πέντε χρόνια εγκατέλειψε την εκεχειρία και οι σταθερές επιτυχίες στο αντάρτικο εντείνουν τους φόβους ότι η εξέγερση έχει ήδη αποκτήσει χρονική διάρκεια και γεωγραφική διασπορά με απρόβλεπτες συνέπειες για την ασφάλεια της Τουρκίας. H κατάσταση δυσχεραίνεται από το γεγονός ότι σημαντικό τμήμα των μαχητών του PKK χρησιμοποιεί απρόσκοπτα το Β. Ιράκ ως εδαφική βάση ισχύος.

Οι αμερικανοί φαίνεται ότι πλέον έχουν κάνει τις στρατηγικές τους επιλογές στο κουρδικό ζήτημα του Βορείου Ιράκ, ενισχύοντας σταδιακά μία αυτόνομη Κουρδική οντότητα. Η επίσκεψη Ομπάμα αναμένεται να προσδιορίσει τη φόρμουλα επίλυσης του Κουρδικού στην Τουρκία. Η νίκη του ΡΚΚ στις εκλογές της 29ης Μαρτίου καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για τους Αμερικανούς να ζητήσουν διάλυση του και ακόμη περισσότερο να το αγνοήσουν από τις διαπραγματεύσεις.
Δεν θέλουν όμως να εγκαταλείψουν την Τουρκία στο έλεος των εξελίξεων. Ως αντιστάθμισμα θα πρέπει να δώσουν στην Τουρκία ανταλλάγματα. Μέσα σε αυτή τη διπλωματική λογική των αμερικανών εγγράφεται και το Κυπριακό όπου, πιθανόν, να είναι ένα θέμα που θα παρεισφρήσει στις συζητήσεις του Ομπάμα με τους Τούρκους.
Οι αμερικανικές πιέσεις στην Άγκυρα για υποχωρήσεις στο Κουρδικό θα πρέπει να αντισταθμιστούν με ανταλλάγματα στην τροχιά της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να βοηθήσουν την Άγκυρα να απεγκλωβιστεί από τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι του Κυπριακού και να μην λειτουργήσουν πιέσεις προς αυτή για σοβαρές υποχωρήσεις, και επιπλέον να μην της επιρριφθούν ευθύνες εάν οι συνομιλίες αποτύχουν.

Συμπερασματικά, οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να πιέσουν για πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και ως εκ τούτου αυτό το οποίο αναμένεται να κάνουν είναι να διαμορφώσουν σταδιακά τις συνθήκες για την ειδική σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ. Μέσα σε αυτό το στρατηγικό τοπίο, το Κυπριακό δεν θα πρέπει να λειτουργήσει ως εμπόδιο για την Τουρκία, οπότε εξουδετερώνονται οποιεσδήποτε πιέσεις θα μπορούσε η Ουάσιγκτον να ασκήσει στην Άγκυρα για υποχωρήσεις σε ένα τελικό σχέδιο επίλυσης του προβλήματος.

Read more...

Ίμβρος-Τένεδος, σχεδόν αργά....


Από την Ελίνα Γαληνού
Τον περασμένο Ιούνιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης επέδειξε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους (εναπομείναντες) ελληνικούς πληθυσμούς της Ιμβρου και Τενέδου, προτείνοντας υποστηρικτικά μέτρα υπέρ των Ελλήνων, τα οποία αποφασίστηκαν αφού πρωτύτερα καταγράφηκε η ...δραματική κατάσταση του ελληνικού στοιχείου που διαβιεί ακόμα στα
νησιά αυτά τα οποία μετά την Συνθήκη της Λωζάνης, περιήλθαν στην κατοχή της Τουρκίας.

Τα μέτρα αυτά αναφέρονται στην προστασία και ανακαίνιση μνημείων και εκκλησιών της Ιμβρου και Τενέδου, επιστροφή απαλλοτριωμένων περιουσιών, δυνατότητα διεκδίκησης ιδιοκτησιών από κληρονόμους, υποστήριξη της ελληνικής ορθόδοξης κοινότητας, συγκοινωνιακή σύνδεση με την Ελλάδα και άλλα σχετικά...Αναμφίβολα πρόκειται για μέτρα ευεργετικά υπέρ του ελληνικού πληθυσμού των νησιών αυτών και εκ πρώτης όψεως, η κίνηση αυτή του Συμβουλίου της Ευρώπης, μοιάζει εκτιμητέα. Ας μας επιτραπεί όμως να σταθούμε σε κάτι...Αφού η έκθεση "περί ελληνικού στοιχείου" προηγήθηκε της απόφασης για τη λήψη ανακουφιστικών μέτρων υπέρ των Ελλήνων, ασφαλώς οι αρμόδιοι θα γνώριζαν και τα πληθυσμιακά μεγέθη του εκεί ελληνικού στοιχείου...Θα ήξεραν ότι οι εναπομείναντες Ελληνες των δύο αυτών νησιών φτάνουν δε φτάνουν τους 300...Ολοι οι υπόλοιποι που κατά την Συνθήκη της Λωζάνης η Τουρκία είχε υποσχεθεί ενυπογράφως να σεβαστεί, αναγκάστηκαν να φύγουν γιατί "συνύπαρξη" με τους Τούρκους, είχε κάνει τον βίο τους αβίωτο. Και πολύ φοβούμαστε ότι ώσπου να εφαρμοστούν τα μέτρα προστασίας και υποστήριξης για τον υπάρχοντα ελληνικό πληθυσμό αυτών των νησιών, οι περισσότεροι δεν θα βρίσκονται κάν στη ζωή γιατί είναι ήδη υπερήλικες. Επομένως, ο ελληνισμός που θα ωφεληθεί απ΄αυτά τα ευεργετικά μέτρα ευρωπαικού ενδιαφέροντος, σε πόσο πληθυσμιακό... μέγεθος θα αντιστοιχεί;

Read more...

Εγεμέν Μπαγίς: Η υπουργός σας δεν αντέδρασε, άρα δεν έχετε δικαίωμα να μας καταγγέλετε


Επιχείρηση παραπλάνησης για την ένταση στο Αιγαίο
Σε επιχείρηση παραπλάνησης και της Ευρώπης για τις αιτίες της έντασης στο Αιγαίο επιδόθηκε ο νέος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και διαπραγματευτής της Τουρκίας με την Ε.Ε., Εγκεμεν Μπάγκις, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να επικαλεσθεί την μη ύπαρξη αντίδρασης από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Σε επιχείρηση παραπλάνησης και της Ευρώπης για τις αιτίες της έντασης στο Αιγαίο επιδόθηκε ο νέος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και διαπραγματευτής της Τουρκίας με την Ε.Ε., Εγκεμεν Μπάγκις, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να επικαλεσθεί την μη ύπαρξη αντίδρασης από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.
Ο κ. Μπάγκις, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μαριλένας Κοππα, στην χθεσινή συνεδρίαση της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. - Τουρκίας, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που «κάνει τις περισσότερες παραβιάσεις» και προκαλεί ένταση και επικαλέσθηκε το γεγονός ότι «η κ. Μπακογιάννη έχει το τηλέφωνο του κ. Μπαμπάτσαν, το οποίο όμως δεν κτύπησε όλο αυτό το διάστημα». Ο Τούρκος υπουργός, μάλιστα, ισχυρίσθηκε ότι το θέμα της έντασης στο Αιγαίο το «δημιουργεί» η ελληνική κυβέρνηση για «λόγους εσωτερικής κατανάλωσης».

Παραβιάσεις
Η τοποθέτηση αυτή του κ. Μπάγκις επιβεβαιώνει τη νέα «επιθετική» τακτική που υιοθετεί η Άγκυρα και σε επίπεδο εντυπώσεων με το να παρουσιάζει και να καταγράφει ακόμη και καταφανείς παραβάσεις του FIR Αθηνών και παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου ως υποτιθέμενες... παρενοχλήσεις των τουρκικών μαχητικών από τα ελληνικά στον «διεθνή» εναέριο χώρο.
Εντύπωση και ερωτήματα, μάλιστα, προκαλεί (εφόσον δεν διαψευσθεί επισήμως) η αποκάλυψη του κ. Μπάγκις ότι δεν έχει γίνει η οποιαδήποτε παρέμβαση προς τον υπουργό Εξωτερικών Α. Μπαμπάτσαν από την κ. Μπακογιάννη ούτε στο πλαίσιο των υποτιθέμενων κόκκινων γραμμών που είχαν εγκαινιάσει πανηγυρικώς πριν από μερικά χρόνια, ούτε και στο πλαίσιο συναντήσεων που έχουν στο περιθώριο διεθνών φόρουμ.
ΕΘΝΟΣ

Read more...

O αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος, Γιαζιτζίογλου, είχε κληθεί να καταθέσει για την ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ


Μιά σημαντική αποκάλυψη δημοσίευσε χθες το İNTERNETHABER, σχετικά με τον Μουχσίν Γιαζιτζίογλου, αρχηγό του κόμματος ΒΒΡ και ηγετικό στέλεχος των Γκρίζων Λύκων τις δεκαετίας '70 και '80, ο οποίος σκοτώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε αεροπορικό δυστήχημα, όταν το ελικόπτερο που επέβαινε κατέπεσε σε χιονισμένες βουνοκορφές μεταξύ Καχραμάνμαρας και Γιοζγάτης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια εβδομάδα πριν το θάνατό του, ο εισαγγελέας που διερευνά την υπόθεση της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ κάλεσε τον Γιαζιτζίογλου και έδωσε κατάθεση κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας.
Με βάση τις πληροφορίες που επικαλείται το İNTERNETHABER, ο εισαγγελέας απηύθυνε πολύ σοβαρές ερωτήσεις στον Γιαζιτζίογλου, σχετικά με την υπόθεση της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ και με το ΡΚΚ.
Να σημειωθεί ότι ορισμένοι κύκλοι στην Τουρκία αντιμετωπίζουν με καχυποψία την πτώση του ελικοπτέρου, αφού με το θάνατο του Γιαζιτζίογλου, μετά το θάνατο του άλλου ηγέτη των Γκρίζων Λύκων, Αμπντουλλάχ Τσατλί στο τροχαίο του Σουσουρλούκ, χάνεται άλλος ένας βασικός μάρτυρας της σκοτεινής ισοτρίας της Τουρκίας.

Read more...

Oι Αλεβίτες της Τουρκίας δέχτηκαν πρόσκληση να παραστούν στην ομιλία Ομπάμα στην Άγκυρα


Xάρτης νομών της Τουρκίας. Στους νομούς που υπάρχει μπλε χρώμα κατοικούν μεγάλες κοινότητες αλεβιτών. Όπου η γραμμοσκίαση είναι αχνότερη, οι αλεβιτικοί πληθυσμοί είναι μειοψηφία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του κουρδικού πρακτορείου ειδήσεων ANF, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αλεβιτών Τουρκίας (Αlevi Bektaşi Federasyonu, ABF) Ali Balkız και ο Γενικός Γραμματέας Kazım Genç, έλαβαν γραπτή πρόσκληση να παρευρεθούν και να παρακολουθήσουν την ομιλία Ομπάμα στην τουρκική βουλή.

Δεν έγινε γνωστό αν θα πραγματοποιηθεί κάποιου είδους συνάντηση των εκπροσώπων των Αλεβιτών με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Εμείς από την πλευρά μας παραπέμπουμε τους αναγνώστες μας στη χθεσινή μας ανάλυση στην οποία αναφερόμαστε στο ενδεχόμενο επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων του Ανατολικού Ζητήματος, με την ευκαιρία της επίσκεψης Ομπάμα στην Άγκυρα.
Να σημειωθεί ότι οι Αλεβίτες αποτελούν το 20-30% του πληθυσμού της Τουρκίας, όπως επίσης και το γεγονός ότι το Νοέμβριο έκαναν διαδήλωση απαιτώντας αναγνώριση της θρησκευτικής τους ιδιαιτερότητας.
Προηγούμενο σχετικό δημοσίευμα:
Πηγή: ANF NEWS AGENCY

Read more...

Η Γενοκτονία των Αρμενίων


της Ελίνας Γαληνού
Το έγκλημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία το 1915, σημάδεψε τη νεώτερη αρμενική ιστορία. Η 24η Απριλίου είναι η επέτειος της τραγωδίας αυτής που πέρασε από «πολλά κανάλια» για να φτάσει την επίσημη αναγνώρισή της. Γιατί φαίνεται ότι τα ίδια τα τραγικά γεγονότα που υφίστανται λαοί στην Ιστορία, δεν θεωρούνται αυταπόδεικτα ώστε να προσδιορίσουν αυτομάτως το μέγεθος των αδικιών που έχουν διαπραχθεί…

Με την ευκαιρία, ας ανατρέξουμε λίγο τις ιστορικές μνήμες για να διαπιστώ-σουμε άλλη μια φορά καταστάσεις «γνώριμες» όσον αφορά τις τακτικές της Τουρκίας…Η Αρμενία υπήρξε κάποτε μια μεγάλη περιοχή που κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Μικράς Ασίας και της σημερινής Δημοκρα-τίας της Αρμενίας. Ονομαζόταν Μεγάλη Αρμενία και αποτελούσε μια σημα-ντική παρουσία της Ανατολικής Ρωμαικής Αυτοκρατορίας, ιδίως μετά την επι-κράτηση του Χριστιανισμού. Τι συνέβη όμως και σήμερα το κράτος αυτό κα-τέληξε να περιοριστεί σε μια έκταση 30.000 τμ με έναν πληθυσμό που αγωνί-ζεται να επιβιώσει υπό συνθήκες μεγάλης φτώχειας;
Η αντίστροφη μέτρηση για την Αρμενία, ξεκίνησε από τις μαζικές επιδρομές των Σελτζούκων Τούρκων που σταδιακά αποδυνάμωσαν την περιοχή και την οδήγησαν υπό την οθωμανική κυριαρχία. Μέσα σ΄αυτό το καθεστώς η Αρμε-νία βιώνει την «σταδιακή υποδούλωση» μέσω γνωστών μεθόδων ποδηγέτησης που γνωρίζει να επιβάλει η Τουρκία. Κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, οι Αρμένιοι επιχειρούν κινήματα, ενώ στρέφονται παράλληλα στις Μεγάλες Δυνάμεις, ελπίζοντας κάποια υποστήριξη. Ωστόσο οι κινήσεις τους αυτές πετυχαίνουν μόνο την απόσπαση κάποιων άυλων υποσχέσεων εκ μέρους των Μεγάλων Δυνάμεων και βεβαίως, την οργή του Αβδούλ Χαμίτ ο οποίος ενέτεινε τα καταπιεστικά μέτρα εναντίον τους. Σε ανάλογη κατάσταση βρισκόταν και το τμήμα της Αρμενίας που είχε προσαρτήσει η Ρωσία.
Στις αρχές του 20ου αιώνα, η ανάδυση των Νεοτούρκων μοιάζει ελπιδοφόρα για το μέλλον του αρμενικού λαού. Καθώς οι Νεότουρκοι δείχνουν να επιδιώ-κουν ισότητα, ελευθερία και συνασπισμό με τους λαούς της περιοχής (Αρμένιοι, Κούρδοι, Εβραίοι, Αραβες), οι Αρμένιοι παρέχουν υποστήριξη στη συμμαχία και το γενικό κλίμα βελτιώνεται, αλλά όχι για πολύ. Η κυβέρνηση των Νεοτούρκων σύντομα κυριαρχείται από ρατσιστικά και μισαλλόδοξα συναισθήματα εναντίον όσων δεν ανήκουν στον αμιγή τουρκικό πληθυσμό.
Με το ξέσπασμα του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου το 1914, οι Νεότουρκοι βρίσκουν ευκαιρία να επιβάλουν τάξη στο εσωτερικό της χώρας τους, εφαρμόζοντας ακραίες λύσεις. Τον Απρίλιο του 1915, τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο εξόντωσης των Αρμενίων και περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι δολοφονήθηκαν ή πέθαναν από κακουχίες κατά την μεταφορά τους σε άλλη χώρα. Οι υπόλοιποι διασκορπίστηκαν προς άγνωστους προορισμούς.
Τα γεγονότα αυτά βέβαια, καταδικάστηκαν αμέσως από τις Μεγάλες Δυνάμεις, αλλά θα περνούσαν πολλά χρόνια ώσπου να ξαναθυμηθεί ο κόσμος την Γενοκτονία και το αρμενικό ζήτημα. Οι όποιες εξελίξεις και τα θετικά βήματα που έχουν γίνει ως τώρα για την διευθέτησή του, οφείλονται στις προσπάθειες της αρμενικής Εθνικής Επιτροπής που κινείται ανά τον κόσμο, ελπίζοντας σε κάποια αποκατάσταση για την Γενοκτονία του λαού της το 1915. Το παράρτημά της στην Ελλάδα λειτουργεί από το 1965 και διατηρεί γραφεία σε διάφορες πόλεις της χώρας μας.

Read more...

Οι Δανοί και οι άλλοι Ευρωπαίοι και μη συνένοχοι της Τουρκίας, πέφτουν στο λάκο που οι ίδιοι έσκαβαν τόσα χρόνια


Η Δανία και οι άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, έδωσαν άλλοθι επί μισόν αιώνα στην Τουρκία, ως αντάλλαγμα της συνεργασίας της Τουρκίας στον αγώνα της Δύσης εναντίον του κομμουνισμού. Δηλαδή, στηρίξτε μας για να αντιμετωπίσουμε τον κομμουνισμό και μεις θα σας δώσουμε συγχωροχάρτι για τις γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων, των Ασσυρίων και των Γεζιντί και θα κάνουμε τα στραβά μάτια στην εθνοκάθαρση των Ελλήνων της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου, στην εισβολή και κατοχή της Κύπρου, στην εθνοκάθαρση των Κούρδων.
Τώρα, η Τουρκία που θεωρεί ότι είναι δυνατή λόγω της στήριξης των ΗΠΑ, έφθασε στο σημείο να ασκεί βέτο στην εκλογή του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν απαίτησε από το ΝΑΤΟ να βρει έναν άλλον υποψήφιο από το Δανό ομόλογό του Άντερς Φογκ Ράσμουσεν για τη θέση του γενικού γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, επειδή η Δανία έκανε το αμάρτημα να δώσει στους Κούρδους το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης.
Είπε συγκκεριμένα:
«Γιατί θα πρέπει να μείνουμε σε ένα μόνο όνομα; Δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος; Ευχόμαστε να βρεθεί μία άλλη προσωπικότητα με την οποία το ζήτημα να διευθετηθεί. Ο Ράσμουσεν δεν είναι ο καλύτερος υποψήφιος για να φέρει εις πέρας την αποστολή του ΝΑΤΟ, που είναι η διατήρηση της ειρήνης και ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας.»,
Μετά τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού και έπειτα από τις αντιρρήσεις που προέβαλε η Τουρκία, εξαιτίας της εικόνας που έχουν σχηματίσει οι Μουσουλμάνοι για τον κυριότερο υποψήφιο, τον πρωθυπουργό της Δανίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία για το νέο ηγέτη του διεθνούς οργανισμού.
«Η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο», δήλωσε διπλωμάτης κατά την πρώτη ημέρα της διήμερους συνόδου κορυφής.

Read more...

Kίνδυνος επαναφοράς του σχεδίου Ανάν


Ο κ. Παπαδόπουλος αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε πως σήμερα περισσότερο παρά ποτέ ορθώνεται ο κίνδυνος επαναφοράς του σχεδίου Ανάν, αλλά με άλλο όνομα , εκτιμώντας ότι αυτό θα έχει γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου.Τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τίμησε χθες το βράδυ στην Αθήνα, η Δημοκρατική Παράταξη Κύπριων Φοιτητών Αναγέννηση Αθήνας.

Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο γιος του, βουλευτής Λευκωσίας και αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, με θέμα: «Κυπριακό, Ελλάδα και οι παρακαταθήκες του Τάσσου Παπαδόπουλου».

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε πως σήμερα περισσότερο παρά ποτέ ορθώνεται ο κίνδυνος επαναφοράς του σχεδίου Ανάν, αλλά με άλλο όνομα , εκτιμώντας ότι αυτό θα έχει γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου.
«Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας του κ. Δημήτρη Χριστόφια, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως αν είχε υλοποιηθεί η συμφωνία της 8ης Ιουλίου θα είχε ξεκαθαρίσει η βάση των διαπραγματεύσεων .

Είπε, επίσης, ότι «ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενταφίασε την Συμφωνία της 8ης Ιουλίου και προχώρησε στην αντικατάσταση της, με τη Συμφωνία της 23ης Μαΐου, η οποία ήταν ατυχέστατη Συμφωνία και για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού εισαγάγει τους ορισμούς του συνεταιρισμού και των δύο κρατών» .

Ανέφερε πως η διαφωνία του με τον Πρόεδρο Χριστόφια είναι ότι οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι αμφιλεγόμενες και ότι ορισμένες προέρχονται από το Σχέδιο Ανάν, επικαλούμενος ως παράδειγμα την πρόταση για την εκ περιτροπής προεδρία.

Το ΔΗΚΟ, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ζήτησε την αναβάθμιση της διαπραγματευτικής ομάδας με τον ορισμό ενός προσώπου κοινής αποδοχής, αίτημα που όπως είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ικανοποίησε μέχρι σήμερα.

Μια από τις παρακαταθήκες του Τασσου Παπαδόπουλου είναι ότι σήμερα η Κύπρος είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, λέγοντας ότι είναι μοχλός επίλυσης του Κυπριακού η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Πρόσθεσε πως μέχρι το Δεκέμβριο, όταν αναμένεται από την ΕΕ η αξιολόγηση της Τουρκίας θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει η βάση των διαπραγματεύσεων, να ετοιμαστεί το σχέδιο Β’ σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού, να αξιοποιηθεί ο μεγάλος σύμμαχος που είναι η Ελλάδα.
«Χωρίς τη βοήθεια της Ελλάδας δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις πιέσεις το Δεκέμβρη», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε πως «πρέπει να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για την αδιαλλαξία που επιδεικνύει ο Ταλάτ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ανέφερε περαιτέρω ότι σε περίπτωση κακής λύσης στο Κυπριακό ή επαναφοράς του σχεδίου Ανάν, «το ΔΗΚΟ θα κληθεί για ακόμα μια φορά να διαδραματίσει τον ιστορικό του ρόλο και θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στις επιβουλές της Αγκυρας, αλλά και των ξένων όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού, όπως το 2004».

"Κέρδισε μια θέση στην ελληνική ιστορία"Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, είπε πως «ο Τάσσος με την πολιτική του κέρδισε μια θέση στην ελληνική ιστορία» και πρόσθεσε πως «ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ένοιωθε πρώτα Ελληνας και μετά Ελληνοκύπριος».

Επίσης, είπε ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν «σπουδαίος πολιτικός» και πρόσθεσε πως «όσο απομακρυνόμαστε από τα χρόνια διακυβέρνησης του, τόσο πιο πολύ θα εκτιμήσουμε το έργο του».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό εξέφρασε την άποψη ότι η λύση του δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε χειρότερο αποτέλεσμα από αυτό που οδήγησαν οι Συνθήκες του 1960.

Ο κ. Κωνσταντακόπουλος είπε ότι η ίδια η διαπραγματευτική διαδικασία έχει «εκτραπεί από την ουσιαστική δημοκρατική νομιμότητα» και πρόσθεσε πως «εγώ θα συνιστούσα στον κ. Χριστόφια, στην ηγεσία του ΑΚΕΛ, στους διαπραγματευτές -και νομίζω ότι θα έκανα και ένα βήμα προς τη λύση του Κυπριακού ενδεχομένως- να αρχίσουν να διαπραγματεύονται το κράτος τους όπως θα διαπραγματευόταν και ο τελευταίος Κύπριος το σπίτι του».
SHMERINH

Read more...

Δύο εφιάλτες για την Τουρκία


Σκληρές διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο για τις θέσεις που θα υιοθετήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφορικά με την αρμενική γενοκτονία και το μέλλον του ιρακινού Κουρδιστάν

Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στην Τουρκία, που δικαιολογημένα ενόχλησε και προβλημάτισε τις γειτονικές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, μπορεί να αναδειχθεί και σε πρόβλημα για την Αγκυρα. Ενώ δημόσια οι πάντες τονίζουν πως ξεκινά η «χρυσή εποχή» στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, πίσω από τις κλειστές πόρτες συνεχίζονται σκληρές διαπραγματεύσεις για δύο θέματα που ενοχλούν την τουρκική πλευρά: Το πρώτο αφορά την αρμενική γενοκτονία και την υπόσχεση του Ομπάμα, όταν ήταν υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, ότι θα την αναγνωρίσει, και το δεύτερο θέμα έχει σχέση με το μέλλον του ιρακινού Κουρδιστάν, και κατ επέκταση το κουρδικό ζήτημα.

Η τουρκική πλευρά είχε απαιτήσει να γνωρίζει την προεδρική θέση για τη γενοκτονία πριν από την άφιξη του Ομπάμα στην Αγκυρα, το βράδυ της Κυριακής, αλλά μέχρι στιγμής οι Αμερικανοί δεν έχουν απαντήσει. Οταν βρέθηκε στην Ουάσιγκτον ο Α. Νταβουτόγλου, ο πιο στενός σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, εξήγησε στους συνομιλητές του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ότι το Αρμενικό μπορεί και να εκτροχιάσει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και το «όνειρο» της βελτίωσης και της στενής συνεργασίας να μην πραγματοποιηθεί. Ομως, ούτε τότε, όταν η θέση του περιείχε απειλή, έλαβε απάντηση.

Οι τελευταίες θετικές κινήσεις της Αγκυρας και οι χειρονομίες καλής θέλησης προς την Αρμενία δεν αποτελούν θέση της Τουρκίας, αλλά είναι το αποτέλεσμα του φόβου που προκαλεί η αρμενική διασπορά.

Οταν ρωτήθηκε ο πρέσβης της Τουρκίας στην αμερικανική πρωτεύουσα για την αντίδραση της χώρας του στην περίπτωση που ο Μπ. Ομπάμα βαδίσει στα βήματα του Ρόναλντ Ρίγκαν και αναγνωρίσει τη γενοκτονία ή αναφέρει τη λέξη-ανάθεμα, απάντησε ότι θα εγκαταλείψει αμέσως τις Ηνωμένες Πολιτείες, προσθέτοντας ότι αυτή είναι η απόφαση του Τούρκου πρωθυπουργού.

Επί προεδρίας του Τζορτζ Μπους, το ιρακινό Κουρδιστάν είχε ενισχυθεί ποικιλοτρόπως.
Αρνηση
Η άρνηση της Τουρκίας να υποστηρίξει την εισβολή -από το έδαφός της- του πολέμου εναντίον του Σαντάμ Χουσεϊν ανάγκασε τους Αμερικανούς να στραφούν προς τους Κούρδους, οι οποίοι αποδείχθηκαν πιστοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών. Αντίθετα η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν τοποθετήθηκε στον «πάγο». Μετά το τέλος του πολέμου, οι Κούρδοι στο βόρειο Ιράκ έχουν στήσει κανονικό κράτος, την οργάνωση του οποίου ανέλαβε το Ισραήλ. Πρόσφατα μία ομάδα δημοσιογράφων επέστρεψε εντυπωσιασμένοι από το Ερμπίλ, για το γεγονός ότι ενώ σε άλλες περιοχές του Ιράκ, διεξάγονται φονικές μάχες, στο ιρακινό Κουρδιστάν κτίζουν ξενοδοχεία πέντε αστέρων.

Το ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, είναι εάν η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα τολμήσει να διακινδυνεύσει τη σχέση με τους πιστούς Κούρδους για να ξεκινήσει μία αβέβαιη συνεργασία με τη μονίμως άπιστη σύμμαχο Τουρκία, η οποία κάθε φορά που προσφέρει «βοήθεια» στους Αμερικανούς ανοίγει την παλάμη. Επίσης, πρέπει να καταγραφεί ως γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος, Τζόζεφ Μπάιντεν είχε προτείνει την ίδρυση κουρδικού κράτους με την τριχοτόμηση του Ιράκ.

Το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται -όχι ψηλά- στην ατζέντα των συνομιλιών του κ. Ομπάμα, η οποία θα κυριαρχηθεί από το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Ιράν, τη Μέση Ανατολή, την ενέργεια και ανθρώπινα δικαιώματα.

Το βασικό ερώτημα είναι εάν ο κ. Ερντογάν, σε μία χώρα που κυριαρχείται από αντιαμερικανισμό, θα ανοίξει τα σύνορα της Τουρκίας για να αποχωρήσουν μέσω αυτής οι χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες από το Ιράκ. Η συζήτηση δεν θα είναι εύκολη, ιδιαίτερα εάν η Αγκυρα θέσει τον όρο του 2003 για οικονομική ενίσχυση πολλών δισεκατομμυρίων.

Σε μία εποχή όπου ο Μπ. Ομπάμα μετρά και το τελευταίο δολάριο, έχει δυνατότητα να «επιβραβεύσει» το τουρκικό «ναι» με δολάρια;

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία έχει υποσχεθεί να «λύσει» τα θέματα του Ιράν και της Συρίας. Η Τεχεράνη απάντησε αρνητικά σε όλες τις εισηγήσεις της Αγκυρας και ο πρόεδρος Ασαντ έθεσε ως όρο να συναντηθεί με τον κ. Ομπάμα στην Κωνσταντινούπολη για να ακούσει από πρώτο χέρι τα αμερικανικά αιτήματα. Τα θέματα αυτά θεωρούνται κρίσιμα για την τουρκική αξιοπιστία έναντι των Αμερικανών.

ΘΟΛΟ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΤΟΠΙΟ
Συνάντηση με Βαρθολομαίο
Αναφορικά με την επίσκεψη στο Φανάρι, έγινε γνωστό πως μέχρι χθες το βράδυ ίσχυε η απόφαση για συνάντηση μόνο με όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες της Κωνσταντινούπολης. Ομως, εκκλησιαστική πηγή στη Νέα Υόρκη επέμενε ότι ο Μπ. Ομπάμα θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο ξενοδοχείο «Κόνραντ Χίλτον» της Κωνσταντινούπολης...

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ-ETHNOS

Read more...

Δεν χαίρονται όλοι οι Τούρκοι για την επίσκεψη του Ομπάμα


Του Niyazi Dalyanci
Η επίσκεψη του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στην Τουρκία, που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει την Κυριακή 5 Απριλίου, δεν έκανε χαρούμενους όλους του Τούρκους. Ενώ κάποιες εφημερίδες τύπωναν άρθρα για τη ζήλια που προκάλεσε στην Αθήνα η απόφαση του Ομπάμα για επίσκεψη στην Τουρκία -επειδή θα παρεκκλίνει της παραδοσιακής πολιτικής της Ουάσινγκτον για τη διατήρηση ισορροπίας ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα, με την επίσκεψη και στις δυο πρωτεύουσες- μερικοί σχολιαστές υποστηρίζουν ότι οι ηγέτες τέτοιων υπερδυνάμεων έρχονται επίσκεψη μονάχα όταν τους το επιβάλλουν τα εθνικά τους συμφέροντα.

«Η επίσκεψη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία υπονομεύει τη σημασία που αποδίδει στην Τουρκία η νέα διακυβέρνηση των ΗΠΑ ως ένα ''καίριο'' έθνος στην περιοχή, το οποίο θα μπορούσε να λάβει πιο σημαντικές λειτοτυργίες πέρα και πάνω από την απλή δράση του μεσολαβητή», έγραψε ο βετεράνος σχολιαστής των διεθνών σχέσεων της, ευρείας κυκλοφορίας, εφημερίδας «Radikal», Cengiz Candar.

«Γιατί έρχεται; Σίγουρα, δεν έρχεται για να δώσει αλλά για να πάρει». Με αυτά τα λόγια ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Onur Oymen, διατύπωσε την ερμηνεία του για την προεδρική επίσκεψη.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η επίσκεψη του νέου προέδρου των ΗΠΑ στην Τουρκία, που είναι προγραμματισμένη για την αρχή του Απρίλη, έδωσε την ευκαιρία σε πολιτικούς και δημοσιογράφους να εκφράσουν τα ενίοτε εκ διαμέτρου αντίθετα αισθήματά τους.

Αλλά και αυτοί που είναι θορυβημένοι και αυτοί που είναι περιχαρείς με το προεδρικό ταξίδι συμφωνούν σε ένα πράγμα: τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν στην Άγκυρα.

«Είναι προφανές το τι θα ήθελε. Δίνει προτεραιότητα στο Αφγανιστάν. Ενώ μεταθέτει τις δυνάμεις του από το Ιράκ σε αυτή τη χώρα, θα ζητήσει για μάχιμες μονάδες (για να υπηρετήσουν στο Αφγανιστάν) από την Τουρκία. Ένα άλλο θέμα είναι το άνοιγμα των συνόρων με την Αρμενία. Θα απαιτούσε τη λύση του Κυπριακού προβλήματος με ικανοποιητικό τρόπο για τους Ελληνοκυπρίους. Η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ μέσω της τουρκικής επικράτειας θα είναι επίσης στην ατζέντα. Δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να πει «όχι» σε οποιαδήποτε από αυτές τις απαιτήσεις», δήλωσε ο Oymen.

Ο Oymen υποστήριξε επίσης ότι ο Ομπάμα θα χρησιμοποιήσει το νομοσχέδιο της Αρμένικης γενοκτονία στο Κογκρέσο ως μοχλό για να πιέσει την τουρκική κυβέρνηση.

Ο κορυφαίος Τούρκος δημοσιογράφος Mehmet Ali Birand συμφωνεί στα πιθανά θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι για τις συνομιλίες στην Άγκυρα. Αλλά προσεγγίζει το ζήτημα με θετικό τρόπο.

«Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας ο Ομπάμα υποσχέθηκε ότι θα αναγνώριζε τη γενοκτονία των Αρμενίων. Τώρα περιμένει μια χειρονομία από την Άγκυρα για να μπορέσει να σπάσει την υπόσχεσή του. Το άνοιγμα των συνόρων θα ικανοποιήσει τόσο την Yerevan τόσο που η εγκατάλειψη της υποστήριξής του στο νομοσχέδιο για την γενοκτονία των Αρμενίων δεν θα πλήξει καθόλου το γόητρό του» γράφει ο Birand.

Σχετικά με την αποστολή μάχιμων μονάδων στο Αφγανιστάν, ο Birand λέει ότι η κοινή γνώμη των Ευρωπαίων συμμάχων των ΗΠΑ είναι κατά μιας τέτοιας κίνησης αλλά στην Τουρκία το κοινό είναι υπέρ της αποστολής Τούρκων στρατιωτών. Υπονοεί ότι η κυβέρνηση πιθανώς θα συμφωνήσει στην αποστολή στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, ο σχολιαστής των διεθνών σχέσεων της Milliyet, Kadri Gursel, διαφωνεί με τον Birand σε αυτό το σημείο. «Λόγω της «ισλαμικής» της ταυτότητας και της «πνευματικής» της σχέσης με τους ψηφοφόρους της δεν μπορεί να δώσει τέτοια στήριξη στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Ομπάμα θέλει οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ να την υποστηρίξουν με μάχιμες μονάδες στο Αφγανιστάν. Αυτά τα στρατεύματα δεν θα κάνουν περιπολίες στις ασφαλείς περιοχές της Καμπούλ αλλά αναμένεται να πολεμήσουν με μαχητές της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν και να χύσουν το αίμα τους. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν μπόρεσε να λάβει τέτοια υποστήριξη στο παρελθόν και δεν θα μπορέσει να την λάβει ούτε και στο μέλλον», γράφει ο Gursel.

Για την Κύπρο, ο Birand λέει ότι οι ΗΠΑ κρατάνε ένα ατού στα χέρια τους. «Για όσο οι Ελληνοκύπριοι δεν άρουν το εμπάργκο προς τους Τουρκοκύπριους, η Τουρκία δεν θα ανοίξει τα λιμάνια της σε πλοία με την ελληνοκυπριακή σημαία. Εξαιτίας αυτού οι συζητήσεις για ένταξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν φθάσει σε αδιέξοδο. Αν ο Ομπάμα πείσει τους Ελληνοκύπριους, το εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ θα έχει εξαλειφθεί», λέει.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ali Babacan, έχει ήδη δώσει το πράσινο φως για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ μέσω της τουρκικής επικράτειας, επισημαίνει ο Birand και λέει ότι η Άγκυρα θα υποστηρίξει τις πολιτικές της Ουάσινγκτον σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Ένα άλλο πιθανό θέμα είναι το κουρδικό ζήτημα, λέει ο Birand. «Η Ουάσινγκτον θέλει η Τουρκία να έχει καλές σχέσεις με τον Masoud Barzani, τον ηγέτη της κουρδικής διοίκησης του βόρειου Ιράκ. Επίσης θέλει η Τουρκία να κάνει μερικά «βήματα» προς τη λύση του Κουρδικού θέματος. Αν αυτά γίνουν, τότε η Ουάσινγκτον μπορεί να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο για «υγροποίηση» του PKK» σύμφωνα με τον Birand.

Όσον αφορά τον ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, ο Birand υποστηρίζει ότι η Άγκυρα δεν κρατάει σημαντικά χαρτιά στα χέρια της όσον αφορά το Ιράν και την Παλαιστίνη. «Η πρωτοβουλία είναι των ΗΠΑ σε αυτές τις περιοχές. Αν η Ουάσινγκτον το επιθυμεί θα συμπεριλάβει την Τουρκία στο παιχνίδι. Αλλιώς, μπορεί να αφήσει την Άγκυρα απ' έξω. Δεν υπάρχουν πολλά που να μπορεί να κάνει η Τουρκία γι’ αυτό» γράφει ο Birand. Επισημαίνει επίσης ότι η Τουρκία είναι η μόνη «μεγάλη» χώρα στην περιοχή η οποία διατηρεί καλές σχέσεις και με το Ιράν και με τη Χαμάς. Αυτό μπορεί να επιτρέψει στην Τουρκία να λειτουργήσει ως «καταλύτης» στη βελτιστοποίηση πιθανών συνομιλιών.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι το σχέδιο για τον αγωγό φυσικού αερίου Nabucco, ο οποίος θα συνδέσει τις πηγές φυσικού αερίου της Ασίας με την Ευρώπη, χωρίς να περνάει από έδαφος ελεγχόμενο από τη Ρωσία. Ο Birand λέει ότι η πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου εξαρτάται από την αμερικανική υποστήριξη. «Αυτό είναι ένα ακόμα δυνατό χαρτί που κρατάει η Αμερική στα παζάρια», παρατηρεί.

Παρά την αισιοδοξία που διαπνέει τον Birand, ο Gursel επισημαίνει πιθανά προβλήματα, ειδικά στις σχέσεις με το Ιράν. «Ας προσευχηθούμε ότι αυτά τα δυο κράτη θα λύσουν τις διαφορές τους μέσω των διαπραγματεύσεων. Αν το Ιράν δεν συμφωνήσει να συμβιβαστεί για το πυρηνικό του πρόγραμμα, οι ΗΠΑ μπορεί να ζητήσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο η Τουρκία είναι αναπληρωτής μέλος, να λάβει δραστικά μέτρα. Ενώ η μετριοπαθής ισλαμική κυβέρνηση της Τουρκίας μπορεί να βρεθεί αμήχανη χωρίς να ξέρει πως να ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα, θα αντιμετωπίσει επίσης αντί-αμερικανικές πιέσεις από τις ρίζες της και θα βρεθεί σε δυσχέρειες», γράφει ο Gursel.

Ο αρθρογράφος της Milliyet δεν πιστεύει ότι το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μια ισλαμική χώρα και ταυτόχρονα μια δημοκρατία είναι παράγοντας που ενδυναμώνει τις σχέσεις τις με τη Δύση. «Το επιχείρημα ότι η αλληλεπίδραση ανάμεσα στην ισλαμική ταυτότητα της Τουρκίας και την παραπαίουσα δημοκρατία της είναι ένας παράγοντας που αντικατοπτρίζεται στην εξωτερική πολιτική μας, η οποία ενδυναμώνει τις σχέσεις με τη Δύση, είναι ένα κενό επιχείρημα. Είναι απλά μια έκφραση της μανιακής επίθεσης που έχουν υποστεί μερικά μυαλά από την είδηση της επίσκεψης του Ομπάμα», γράφει ο Gursel.
http://www.tvxs.gr

Read more...

Η δράση της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ ενατίον της Ελλάδας και του Ελληνισμού


Tο θέμα είναι τεράστιο αλλά δεν είδαμε κανένας να ασχολείται μαζί του στην Ελλάδα και στα κατεστημένα ΜΜΕ της χαβουζοπρωτεύουσάς της. Πρόκειται για το απίστευτο σκάνδαλο (υποκεφάλαιο της υπόθεσης Εργκενέκον) που αποκαλύφθηκε για την μαζική διακίνηση μίσους στο τουρκικό Διαδίκτυο. Καθώς βρισκόμαστε πλέον στον 21ο αιώνα, οι χονδρέμποροι τουφανατισμού και της παραπληροφόρησης στη γείτονα έχουν κι αυτοί εκσυγχρονιστεί: Δεκάδες ιστοσελίδες με αποκλειστικό στόχο τους ιστορικούς λαούς της Μικρασίας δημιουργήθηκαν και συντηρούνταν από τον Τουρκικό Στρατό!

Το σύνολο των εν λόγω ιστοσελίδων που προκαλούσαν μίσος και αντιπαλότητα από τους Τούρκους προς τους Κούρδους, Αρμένιους και Έλληνες, ήταν 35. Όλες αυτές τις ιστοσελίδες τις έστησε ο απόστρατος λοχαγός πληροφοριών Αταμάν Γιλντιρίμ. Φάνηκε επίσης ότι όλες αυτές οι ιστοσελίδες πηγάζουν από την ίδια εταιρία πληροφορικής. Ο Γιλντιρίμ έκανε αυτές τις ιστοσελίδες σε συνεργασία με τον ακόμα και τώρα εργαζόμενο στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, τον πολιτικό υπάλληλο Μεχμέτ Μπουλέντ Σαρίκαχια. Αφού ετοίμασαν επαγγελματικά τις σελίδες, δεν αρκέστηκαν στο να αγοράσουν τις καταλήξεις "net", "org" και "com" αλλά αγόρασαν και άλλες δημοφιλείς διευθύνσεις, μέσω των οποίων οδηγούνταν σε αυτές τις σελίδες. Έτσι γράφοντας www.naksilik.com έβγαινες σε ιστοσελίδα που είχε περιεχόμενο που στρεφόταν ενάντια στους φανατικούς μουσουλμάνους. Αν έγραφες www.yunanli.comέφτανες στις σφαγές που διέπραξαν οι Έλληνες στην Δυτική Θράκη και στην Κύπρο.
Ο Γιλντιρίμ είναι ιδιοκτήτης της εταιρίας λογισμικού "Naryaz". Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στα ΜΜΕ η κόρη του, μετά την σύλληψή του για την υπόθεση Εργκενέκον, ο Γιλντιρίμ αφού παραιτήθηκε από το ναυτικό, εστάλη από τη Διοίκηση Ναυτικού με υποτροφία στις ΗΠΑ, όπου σπούδασε Computer Science και ακολούθως μηχανικός υπολογιστών. Το 1984 άρχισε εμπορική δραστηριότητα στον τομέα αυτόν.
Όταν στην διάρκεια του τελευταίου κύματος συλλήψεων για την υπόθεση Εργκενέκον συνελήφθη και ο Γιλντιρίμ, έγιναν έρευνες στο σπίτι του και στον χώρο της δουλειάς του βρέθηκε και ένα έγγραφο με τον τίτλο ¨hayhay¨. Στο έγγραφο περιέχονται πληροφορίες για τον κέντρο ελέγχου όλων αυτών των ιστοσελίδων. Υπάρχουν επίσης σημειώσεις για την συνάντηση σε ένα ζαχαροπλαστείο του Γιλντιρίμ με τον Μεχμέτ Μπουλέντ Σαρίκαχια.
Με βάση τις πληροφορίες της «Ταράφ», η ηλεκτρονική διεύθυνση που ρύθμιζε το περιεχόμενο όλων των ιστοσελίδων αυτών ήταν το hayhaytr@yahoo.com.Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε Αυτή η διεύθυνση ανήκε στον πολιτικό υπάλληλο του Στρατού Μεχμέτ Μπουλέντ Σαρίκαχια, μέσω της "ms3124829725@ttnet" ADSL σύνδεσης του!
Μετά απ' όλα αυτά, άραγε εμείς ως χώρα, δεν νιώθουμε κάποιαν ανάγκη να διαμαρτυρηθούμε για την επίσημη ανθελληνική δράση του Στρατού της συμμάχου μας; Λέω, τώρα...

Πηγή: Αντιφωνητής-

Read more...

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΗΝ "ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ"


Το Greek American News Agency, με αφορμή πρωτίστως τα όσα ακούσαμε από τον καθηγητή πανεπιστημιακό και «πνευματικό διδάσκαλο» της Παντείου κ. Αλέξανδρο Ηρακλείδη για τα «κατορθώματα» του Ελληνικού στρατού στην Σμύρνη την μαύρη περίοδο {1918-1922},και δευτερευόντως την στρατηγικής σημασίας επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Barack Obama στην Τουρκία, για την εγκαθίρδυση της νέας μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας συμμαχία-συμφωνίας {Αμερικής Τουρκίας} που αποκαλύψαμε, φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας ένα μεγάλης ιστορικής αξίας συγκλονιστικό ντοκουμέντο. Την «Μαύρη Βiβλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου». Ένα ακόμα σπάνιο μοναδικό αποκαλυπτικό ντοκουμέντο της νεότερης ιστορίας του Έθνους και της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Ένα σύγγραμα πραγματικό εθνολόγιο μαρτύρων του γένους.

Ένα κείμενο γεμάτο περιγραφές και αληθινά γεγονότα που κατέγραψε η γραφίδα των κληρικών του γένους μας. Των κληρικών εθνομάρτυρων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ένα ντοκουμέντο που περιγράφει θυσίες και αίμα που χύθηκε στο βωμό της Πίστεως των πατέρων μας ως εθνική προφορά στο Έθνος των προγόνων μας. Των ανθρώπων που έχυσαν το αίμα τους καθαγιάζοντας τα ματωμένα Αγία Χώματα της πάλαι ποτέ βυζαντινής αυτοκρατορίας.
Ένα μοναδικής ιστορικής αξίας σπανιο ντοκουμέντο που θα άξιζε να προσφερθεί από τον Οικουμενικό (μας) Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ως «δώρο», «αντίδωρο» και «προσφορά» στον νέο Αμερικανό και πολλά υποσχόμενο στην ανθρωπότητα νεοφανή ηγέτη Barack Obama.
Τον «ηγέτη» που πίστεψε, στήριξε ομόθυμα και ενωμένη γεμάτη ελπίδες η Ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ φτάνοντας ο πνευματικός ταγός και καθοδηγητής της Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος σε μια ιστορική για τον απανταχού Ελληνισμό ημέρα να τον προσφωνήσει ως «νέο Μέγα Αλέξανδρο», ο οποίος θα κόψει ως άλλο γόρδιο δεσμό επιλύοντας τα προβλήματα με τα μεγάλα εθνικά ζητήματα των Πανελλήνων και Κυπρίων! Και εκείνος, ο πολλά υποσχόμενος ηγέτης μετά από τις συγκρατημένες υποσχέσεις (του) γεμάτες ελπίδα, απροκάλυπτα απαξίωσε να συναντηθεί κατ' ιδίαν στην μαρτυρική έδρα του Πατριαρχείου το Φανάρι, -όπως αρμόζει κατά το πρωτόκολλο- με τον πνευματικό ηγέτη 320.000.000 εκατομμυρίων Ορθοδόξων! Επειδή το ζήτησε η Τουρκία! Επειδή το επέβαλε η Τουρκία η ολιγόλεπτη συνάντηση θα γίνει σε ουδέτερο, εκτός Πατριαρχείου τόπο, στο πλαίσιο της διαθρησκειακής συνάντησης και αφού εν τω μεταξύ θα έχει συναντηθεί και κατ' ιδίαν και με άλλους θρησκευτικούς ηγέτες μειώνοντας και υποβιβάζοντας έτσι σε μια απλή εθιμοτυπική συνάντηση αυτό το προσωπικό τετ α τέτ γνωριμίας του με τον κ. Βαρθολομαίο. Θέμα που θα δούμε αναλυτικά σε προσεχείς συνδέσεις σας με εκτενή αποκαλυπτική ανάλυση όλα τα γιατί. Και τα πώς αυτής της δυσμενούς και αρκετά αρνητικής εξέλιξης για τα απαράγραπτα δίκαια, διεθνή διεκκλησιαστικά, διαχριστιανικά αλλά και διορθόοδοξα συμφέροντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και εν γένει της ανά τον κόσμο Ορθοδόξου Εκκλησίας.



Αποκαλύπτουμε την "ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟ του ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ " ένα κείμενο μαρτυρία που εξέδωσε κρυφά και απόκρυφα με χίλιους κινδύνους το έτος 1920 το μαρτυρικό Πατριαρχείο του Γενους των Ορθοδόξων Ρωμιών. Ένα μοναδικής ιστορικής αξίας ντοκουμέντο που μέχρι σήμερα ήταν κυριολεκτικά «θαμένο» σε συρτάρια και ξεθωριασμένα ερμάρια. Σε θήκες και προθήκες ελάχιστων μοναστηριών ανά τον κόσμο. Ένα μεγάλο ιστορικό ντοκουμέντο που διασώθηκε χάρη στους κληρικούς και επιτρόπους των ενοριών της Ομογένειας. Χάρη στις απόκρυφες γεμάτες τρόμο και φόβο των Ελλήνων της Πόλης και του Πατριαρχείου που το διέσωσαν σε ελάχιστα μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού -αρχικά- αντίτυπα ώσπου με τα χρόνια διασκορπίστηκε σε ελάχιστα μέρη και αναπράχθηκε από ελάχιστους που κατανέοησαν την μεγάλη ιστορική αξία του. Ένα αξιόπιστο έγγραφο-πηγή που βρίσκεται στα χέρια ελάχιστων ιστορικών πια... Ντοκούμεντο που πέρναγε από γενιά σε γενιά. Από χέρι σε χέρι ως κρυμμένος άγιος θησαυρός. Ένα ντοκουμέντο που ανασύρει ιστορικές μνήμες από εκείνες τις μαύρες ημέρες που φύγαμε κυνηγημένοι και αποδιωγμένοι οι Έλληνες Ορθόδοξοι Ρωμιοί το Γένος από την γη των προγόνων μας. Τη γη των Παλαιολόγων και της χιλιόχρονης αυτοκρατορίας. Τη γη που αποτέλεσε συνέχεια του Ελληνικού κλασικού πολιτισμού. Πολιτισμό που διέσωσαν, διέδωσαν και εγκολπώθηκαν οι Πατέρες της Εκκλησίας μας. Ένα ντοκουμέντο που εξιστορεί μαρτυρίες και γεγονότα που περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα, με στοιχεία, ονόματα, και αποδείξεις τον μεγάλο ξεριζωμό των Ελλήνων το 1922 από τη Αγία Γη των προγόνων μας. Ένα μοναδικό σπάνιο και πλέον δυσεύρετο ιστορικό ντοκουμέντο που διασώθηκε ως εκ θαύματος από την μανία των Τούρκων, για περισσότερες από οκτώ δεκαετίες.

Ένα ιστορικό ντοκουμέντο που μεταδίδονταν στην αρχή ως χειρόγραφο από πατέρα σε γιό και από μάνα σε κόρη. Μια μεγάλη συνοπτική περιγραφική διήγηση για όσα πέρασε το γένος μας κάτω από τους ΝεόΤούρκους Κεμαλιστές που αναδύθηκαν στην εξουσία από τις αρχές της δεαετίας του 20ου αιώνα. Ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο που ξεκινά με την εξιστόριση γεγονότων από τις αρχές του μεγάλου ξεριζωμού αρχές του 20ου αιώνα και ολοκληρώνονται με την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1974! Ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο που έκρυβαν με κίνδυνο της ζωής τους οι κληρικοί και πατριάρχες μας για 89 χρόνια τώρα στέλνοντάς το όπου μπορούσαν για να διασωθεί και να κρατήσει ζωντανές τις ιστορικές μνήμες του γένους των Ορθοδόξων. Ένα μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο που απαντά σε όλους εκείνους που μάχονται με φαιδρούς ισχυρισμούς το φαινομενικά «ελεύθερο πολιορκημένο» Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Η « Μαύρη Βίβλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου» που διασώζεται μέχρι σήμερα χάρη στις ανιστόρητες θυσίες κάποιων που πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής τους ακόμα και σήμερα το κουβαλάνε από την Κωνσταντινούπολη και όπου αλλού το βρουν ξεχασμένο στην Τουρκία στις αποσκευές τους καλά κρυμμένο σε πάτους και μυστικές θήκες προκειμένου να διασωθεί. Να συμπεριληφθεί ως ξεχωριστό κεφάλαιο στην νεότερη επίσημη ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Να περάσει στην διαδακτέα ύλη ως η ζωντανή ζώσα ιστορία των εθνομαρτύρων και νεομαρτύρων του Έθνους μας και έτσι να διαδαχθεί και να γίνει βίωμα στις μελλοντικές γενιές. Ένα ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας ιστορικό ντοκουμέντο που σήμερα αποκαλύπτεται και δίδεται προς ελεύθερη χρήση και αξιολόγηση στους νεότερους επιστήμονες αλλά κυρίως παραδίδεται στις νεότερες γενιές ως ιερό κειμίλιο με τον πλέον σύγχρονο τρόπο. Παραδίδεται για να αναπαραχθεί σε χιλιάδες αντίτυπα και να ξεφύγει από την λήθη και τις σκονισμένες προθήκες κάποιων βιβλιοθηκών που ενώ το έχουν δεν γνωρίζουν την μοναδική ιστορική αξία του. Παραδίδεται σε όλους εμάς τους νεότερους για να μεταφρασθεί ει δυνατόν σε όλες τις γλώσσες. Παραδίδεται σε όλο τον όπου Γης Οικουμενικό Ελληνισμό για διαδοθεί. Να διασωθεί. Να γίνει σύγγραμμα και μελέτη. Να γίνει διαδακτορικό από νέους επιστήμονες. Να γίνει ιστορική πηγή που θα απαντά σε όλους τους ανιστόρητους πληρωμένους «Ηρακλείδες» κάθε εποχής. Δημοσιεύεται για να γίνει ως αυτούσια μαρτυρία τηλεοπτικό ντοκουμέντο.

Παραδίδεται για να γίνει αιτία και αφορμή αναζοπύρωσης της μεγάλης φλόγας που κατακαίει τα στήθη των άξιων απογόνων του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας που υπάρχουν διάσπαρτοι σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης . Παραδίδεται ως αιτία και αφορμή αφύπνισης των νέων Ελληνόψυχων νέων που είναι έτοιμοι να πέσουν στη φωτία για να υπερασπιστούν κάθε σπιθαμή γης, να υπερασπιστούν αλλά και -γιατί όχι- να διεκδικήσουν τα χώματα από εκείνες τις αλησμόνητες μεγάλες αλλά αξέχαστες πατρίδες μας. Δίδεται σε όλους μας ως ιερό απόκτημα και παρακαταθήκη πνευματικής και εθνικής εγρήγορσης.

Το σημερινό αποκαλυπτικό ντοκουμέντο έρχεται να συμπληρώσει την μαρτυρία και την έκθεση του George Horton που απαοκαλύψαμε ως απάντηση στους ανυπόστατους και ανιστόρητους υποβολημιαίους ισχυρισμούς του κ. Ηρακλείδη, και του κάθε «Ηρακλείδη», που έσπευσε ταχέως, ανεύθυνα και παντελώς ανιστόριτα, χάριν λίγης δημοσιότητας που οφείλεται στην παθογένεια που προκαλεί το κατεστραμένο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα που από την δεκαετία του '80 μοιάζει να έχει προσβληθεί από αυτή την νεοφανή ανήκεστο υιογενή πνευματική ασθένεια που προκαλεί σοβαρή βλάβη στον ανθρώπινο νου. Πνευματική ασθένεια που φαίνεται να έχει προσβάλει δυστυχώς μεγάλο μέρος της λεγόμενης «πνευματικής ελίτ» της πατρίδας μας. «Ελίτ» που προσφέρθηκε -άραγε με ποια ανταλλάγματα ο κάθε ένας και προς όφελος ποίων- να συντρέξει(τον κ. Ηρακλείδη και τον κάθε "Ηρακλείδη").

Μια απάντηση που έδωσε το αποκαλυπτικό νωπό ιστορικό ντοκουμέντο που φέραμε στος φως της ευρύτερης δημοσιότητας και που αποτελεί ηχηρό ράπισμα στον κύριο αυτό, «πνευματικό ταγό» της ασθμαίνουσας βαρύτατα νοσούσας κοινωνίας μας με πνευματική αποχαύνωση και θολοκουλτούρα που πλήττει την εποχής μας. Απάντηση που έδωσε ο πλέον αρμόδιος άνθρωπος ο οποίος έζησε και διηγήθηκε όπως τα είδε και έζησε τα γεγονότα μέσα από τα δικά του προσωπικά βιώματα εκείνης της τραγικής εποχής. Έμπειρος και διακεκριμένος διπλωματής, ο George Horton διηγείται όλα όσα έζησε στην διπλωματική του καριέρα και περιηγηση ως Γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη ευρύτερη περιοχή της Ασίας επί μια 30αετια.

Το σπάνιο συγκλονιστικό ιστορικό σύγγραμα περιέχει μια σειρά στοιχείων για σφαγές και γενοκτονίες και άλλων θρησκευτικών και εθνικών κοινοτήτων που ανασύραμε με σχετικό αποκαλυπτικό δημοσιεύμα μας.



ΣΗΜΕΡΑ, Αποκαλύπτουμε την "ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟ του ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ " Ένα ακόμα ιστορικό ατόφιο, ασμίλευτο από παρεμβάσεις τρίτων ντοκουμέντο που δείχνει με γλαυφρό τρόπο τις αγριότητες των Τούρκων εις βάρος των Χριστιανών Ορθοδόξων όλα αυτά τα μαύρα χρόνια. Μια περιήγηση σε γεγονότα και συγκλονιστικές μαρτυρίες. Με στοιχεία, ονόματα, οικογένειες και φαμίλιες που ξεκληρίστηκαν σιγά σιγά, λεπτό το λεπτό, μέρα τη μέρα, μήνα το μήνα, χρόνο το χρόνο, εκείνη την μαύρη περίοδο. Ένα μοναδικό συγκλονιστικό σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο που δείχνει την φθίνουσα πληθυσμιακή πορεία των Ομογενών μας στην Κωνσταντινούπολη και της άλλοτε σφίζουσα από ζωή επαρχίες, κοινότητες , ενορίες και επισκοπές του. Ωμότητες και βαρβαρότητες εναντίον του κλήρου -ανώτερου και κατώτερου- Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπουλη που κυριολεκτικά σφαγιάστηκε προσφέροντας εθνομάρτυρες και νοεμάρτυρες στο βωμό της πίστεως μας. Ωμότητες και βαρβαρότητες -γιατί μόνο έτσι μπορούν να αποδοθούν - όλα αυτά που έκαναν οι Οθωμανοί Κεμαλιστές νεότουρκοι από τα χρόνια που το Κεμαλικό κοσμικό σκληρό φονταμεταλιστικό πολιτικό κίνημα άρχισε να κυριαρχεί έναντι της θρησκεύουσας θεοκρατικής απολυταρχικής Οθωμανικής αυτοκρατορίας που τότε έκλεινε τον ιστορικό κύκλο της μετά από μια περίοδο παντοδυναμίας περίπου πέντε αιώνων.



"Η Μαύρη Βίβλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου" είναι ένα συγκλονιστικό 96σελιδο κείμενο σε διήγηση και εξιστόριση γεγονότων και καταστάσεων ντοκουμέντο που μεταφέρει ως έκθεση και αναφορά προς τους πολιτικούς ηγέτες της Νέας Ελλάδας όσα βιώναν οι προπάτορες μας εκεί στα Άγια Ματωμένα Χώματα.



Χώματα που μάτωσαν όπως περιγράφει στο ομόνυμο έργο της η Διδώ Σωτηρίου, στην "Γαλήνη" του ο Ηλίας Βενέζης, και άλλοι πονεμένοι και κατατρεγμένοι Έλληνες της Σμύρνης και του Πόντου, που διέφυγαν στην Νέα τότε ελεύθερη Ελλάδα που εκείνο τον καιρό χτίζονταν, οικοδομούνταν και γαλουχούταν ακόμα - με τα ξεχασμένα πια για εμας του νεότερους του 21ου αιώνα - νάματα της Μεγάλης Ιδέας...

Ιδέα που πρόδωσαν κάποιοι στο πέρασμα των ετών. Μεγάλη ιδέα ριζωμένη βαθιά στα τρίσβαθα της ψυχής του Έθνους μας που θάψαμε μέσα μας... Ιδεά που πέρασε στον DNA μας από γενιά σε γενιά. Ιδέα που δεν μας την δίδαξε κανείς αλλά την ανακαλύψαμε όσοι πονάμε την γη των προγόνων μας. Την γη των Πατέρων και προπατόρων μας. Ιδέα και Όραμα που λες και περιμένουμε να ξανά ζωντανέψει μόνο μέσα από τους θρύλους τις παραδόσεις, για το μαρμαρωμένο Βασιλιά και τα κόκκινα ψάρια που θα φύγουν από το τηγάνι του ηγούμενου για να πηδήσουν στο νερό και να πάρουν ζωή όταν "πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θάναι"... Ιδέα και Όραμα για το οποίο σήμερα κάποιοι μας έχουν κάνει να ντρεπόμαστε λες και έχουμε υποχρέωση μόνο στην ταπείνωση, την υποχώρηση, την προδοσία Εκείνων που τάβαλαν, χύνοντας το αίμα τους πολεμώντας με τις ορδές του Δράμαλη Πασά, του Ιμπραήμ, και του κάθε Σουλτάνου της κάθε εποχής.. Μεγάλη Ιδέα που γαλούχηθηκε στα σπλάχνα των Ελλήνων από εποχής ραγιαδισμού με τη χάρτα του Ρήγα Φερραίου και «πέθανε» εκείνα τα χρόνια που ο Ελληνικός Στρατός θριάμβευσε με την προέλαση του στην Σμύρνη. Ιδέα και όραμα που άφησε(άραγε;) την τελευταία του πνοή το 1955 με τον νέο μεγάλο διωγό των Ελλήνων της Πόλης -όσων δηλαδή είχαν απομείνει - από εκείνη την μεγάλη σφαγή του 1922. Μεγάλη Ιδέα και Όραμα που έμοιαζε να χάνεται με την εθνική ατίμωση εκείνουν που ετοιμάζονται σήμερα, μετά από 188 χρόνια προσπάθειας αποτίναξης του Τουρκικού ζυγού, να ξεπουλήσουν χώματα και Ελληνικής αιματοβαμένης γης στο όνομα της ειρήνης και των συμφερόντων της νέας πραγματικότητας που έρχεται...Εποχής που στο πέρασμα της αφήνει πίσω γενοκτονίες που πεισματικά μας επέβαλαν να «ξεχάσουμε» "...χάριν της ειρήνης και της αλλαγής των εθνικών συνόρων..." που θα γίνουν όπως μας προαναγγέλθηκε με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο το Μάρτιο του 2005...

Ιδέα και Όραμα που κρύφτηκε μαζί με τους απόκρυφους πόθους μας για επιστροφή μας στα χώματα των προγόνων και προπάτορων μας. Επιστροφή που απαιτεί θυσίες. Μεγάλες θυσίες. Θυσίες και αίμα που έχυσαν Εκείνοι που ρίχτηκαν, χωρίς να ρωτήσουν τους πρόκριτους και τους κοτζαμπάσηδες της εποχής, στην μάχη της φωτιάς, θυσιάζοντας ότι είχαν και δεν είχαν για να μπορούμε σήμερα εμείς οι (άξιοι;) απόγονοι τους να αμφισβητούμε τα «οράματα και τα θάματα» της ψυχής τους. Για να μπορούν κάποιοι «Ηρακλείδες» σήμερα και κάθε εποχή να βυσοδομούν πάνω στα όσια και τα ιερά τους Αγία λείψανα. Για μας κυβερνούν λίγοι και ανάξιοι αυτών που με θυσία και αίμα έπεσαν για να μπορούμε σήμερα τάχατες να είμαστε λεύτεροι κι εμείς και οι "Ηρακλείδες". που μας πληγώνουν.. Για να κυριαρχούν πάντα «εκείνοι» που ρίξανε στις φυλακές τους μαχητές και άξιους πολεμιστές, τους ήρωες, οι διάδοχοι των πάντα λίγων πρόκριτων που νοιάζονται μόνο για την εξουσία. Την φωτογραφία. Την ματαιοδοξία και φιλοδοξία τους. Για να ικανοποιούν την μωροφιλοδοξία τους.

Το ερώτημα που όλοι μας έχουμε κάπου βαθιά μέσα μας είναι πόσο έτοιμοι είμαστε όχι απλά να υπερασπιστούμε αλλά να διεκδικήσουμε; Γιατί όσο δεν διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν τόσο υποχωρούμε. Τόσο οι άλλοι θα ζητάνε. Τόσο η αιματοβαμνένη Γη μας θα μικραίνει.

Και μην ξεχνάμε τις επαναστάσεις δεν τις έκανε ποτέ ο πρόκριτος. Ο Κοτσάμπασης κάθε εποχής. Δεν τις έκαμαν οι αυτόκλητοι ηγέτες και ηγετίσκοι κάθε εποχής που επμφανίζονταν όταν όλα ήταν έτοιμα. Δεν τις έκανε ποτέ η εγκατεστημένη «νόμιμα» «εκλεγμένη» και απόλυτα βολεμένη ελεγχόμενη, από τις εκάστοτε μεγάλες (ή έστω και πρόσκαιρα θνησιγενείς αυτοκατορίες), πολιτική «εξουσία». Η εκάστοτε εξουσία πήγαινε κόντρα. Γύρευε εγγυήσεις. Ήθελε συμμαχίες. Ζητούσε τις μεγάλες δυνάμεις. Τους τσάρους.

Τις επαναστάσεις τις έκαναν πάντα μια χούφτα άνθρωποι. Τις έκαναν οι Κολοκοτρωναίοι. Οι ανυπότακτοι κληρικοί όπως ο Γρηγόριος Δικαίος, ο Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Γρηγόριος ο Ε΄. Τις έκαναν απλοί άνθρωποι όπως Ξάνθος, ο Σκουφάς και ο Τσακάλωφ. Τις νίκες τις έδιναν στο έθνος μας πάντα 300. Οι 300 του Λεωνίδα. Οι 300 του Παπαφλέσσα στο Μανιάκι. Τις επαναστάσεις για την ανάσταση του Γένους της έκαμαν οι λίγοι. Οι πολύ λίγοι! Οι τρελοί που απόκαμαν από τα δεινά τους και βγήκαν κλέφτες στα βουνά. Αυτοί που έκαναν αντίσταση στον κάθε μορφής κατακτητή. Τις επαναστάσεις τις έκαναν πάντα Εκείνοι που αργότερα είπαμε ήρωες... Εκείνοι που οι άλλοι λαοί και ηγέτες προτρέπουν τους δικούς τους μαχητές να πολεμούν όπως οι Έλληνες. Εκείνοι που είναι αληθινοί απόγονοι των ηρώων. Απόγονοι του Περικλή, του Θεμιστοκλή, και του Ισοκράτη. Του πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Του Φίλιππα και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Απόγονοι της 1000χρονης αυτοκρατορίας Βυζαντινής μεγάλης αυτοκρατορίας. Των Κομνηνών και των Παλαιολόγων. Απόγονοι του τελαυταίου αυτοκράτορα που έπεσε μαχόμενος. Εκείνοι που τα έθνη ονομάζουν Έλληνες!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. (Μ). Σ.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Έχουμε άραγε εμείς κάποια σχέση με όλους Εκείνους του μεγάλους της ιστορίας μας; Ίδωμεν...Η ιστορία θα δείξει...

Read more...

Μερικές σκέψεις για την επίσκεψη Ομπάμα στην Άγκυρα


του Σάββα Καλεντερίδη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα πραγματοποιεί μεθαύριο την πρώτη του επίσκεψη σε μουσουλμανική χώρα, αν και ο μουσουλμανικός κόσμος δεν θεωρεί την Τουρκία μια κατ' ουσίαν μουσουλμανική χώρα.
Ο Ομπάμα θα συζητήσει με την Τουρκία τα εξής θέματα:
-Κατάσταση στο Αφγανιστάν
-Περίπτωση του Ιράν
-Κατάσταση στον Καύκασο-Αρμενικό
-Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας
-Αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ
-Το μέλλον του Ιράκ μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ
-Κουρδικό Ζήτημα
-Ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία

Στην ανάλυσή μας θα αποφύγουμε να αναφερθούμε στα πρώτα ζητήματα και θα επικεντρώσουμε στα δυο τελευταία: Το Κουρδικό και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το πρώτο, κατά την άποψή μας, είναι το σημαντικότερο απ' όλα, αφού η διευθέτησή του γκρεμίζει το κεμαλικό κράτος και το δόγμα "Ένα κράτος, ένα έθνος, μια γλώσσα, μια θρησκεία" και ανατρέπει τις ισορροπίες, δρομολογώντας εξελίξεις που θα καταστήσουν τους Κούρδους ρυθμιστικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή, απορροφώντας ταυτόχρονα τεράστιο δυναμικό από την Τουρκία, η οποία θα υποχρεωθεί να ασχοληθεί με τον έλεγχο-διευθέτησή του τα επόμενα χρόνια.

Το δεύτερο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι επίσης ένα τεράστιο ζήτημα, αφού οι εξελίξεις που θα δρομολογηθούν στον τομέα αυτό, σε συνδιασμό με τις εξελίξεις στο Κουρδικό, θα καθορίσουν την εικόνα της νέας Τουρκίας που θα προκύψει μετά την επίσκεψη Ομπάμα στην Άγκυρα. Σε περίπτωση που η Τουρκία υποχρεωθεί να δεχτεί μια διευθέτηση του Κουρδικού που θα ικανοποιεί κατ' ελάχιστον τους Κούρδους, και αποδεχτεί ταυτόχρονα την αναγνώριση δικαιωμάτων σε όλους τους πολίτες της και άρα στις διάφορες εθνικές και θρησκευτικές ομάδες που κατοικούν στην επιράτειά της, τότε θα έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις που θα δώσουν μια νέα μορφή στη γείτονα χώρα.
Ας δούμε όμως τη σειρά των γεγονότων και το πώς φθάσαμε μέχρι εδώ.
Από το 1991, με την ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ βορείως του 36ου παραλλήλου, έχει δρομολογηθεί η λύση του Κουρδικού.
Έκτοτε, σταδιακά και υπό την κάλυψη των ΗΠΑ, έχει δημιουργηθεί ένα κουρδικό κράτος (ήδη λειτουργεί ως ομόσπονδο κράτος) στο Νότιο Κουρδιστάν (Βόρειο Ιράκ), το οποίο για να επιβιώσει θα πρέπει να έχει κατά κάποιο τρόπο διέξοδο στη θάλασσα.

Αυτή η διέξοδος δεν μπορεί να είναι άλλη από την περιοχή Μερσίνας-Αδάνων, κάτι που προϋποθέτει τουλάχιστον τη συναίνεση της Τουρκίας, σε πρώτη φάση.
Θε έπρεπε λοιπόν να "σπάσει" η αντίσταση της Τουρκίας, η οποία θεωρούσε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα λειτουργούσε εις βάρος της και θα έθετε σε κίνδυνο την ενότητά της και γι' αυτό τη χαρακτήρισε αιτία πολέμου από τις αρχές του 21ου αιώνα.
Τελικά η αντίσταση της Τουρκίας κάμφθηκε, πότε με την πίεση των ΗΠΑ, πότε του ΡΚΚ, πότε των Μπαρζανί-Ταλαμπανί και πότε συνδυασμού των ανωτέρω.
Με τα πολλά, τώρα βρισκόμαστε στη φάση της αποδοχής της φόρμουλας από πλευράς της Τουρκίας, για τη διευθέτηση του Κουρδικού. Γι' αυτό ακριβώς επισκέπτεται την Τουρκία ο Ομπάμα. Δεν την επισκέπτεται για να μοιράσει δώρα, ούτε για να αναβαθμίει το ρόλο της Τουρκίας. Την επισκέπτεται για να διευθετήσει τοΚουρδικό, το Αρμενικό, το Αλεβιτικό και ίσως το Ποντιακό, που αποτελούν κατάλοιπα του Ανατολικού Ζητήματος, κατάλοιπα που δεν ρυθμίστηκαν με τη συνθήκη της Λοζάνης.

Σε αυτή τη ρύθμιση μέχρι τις εκλογές της 29ης Μαρτίου ήταν αμφίβολο αν συμπεριλαμβανόταν το ΡΚΚ, για του οποίου τη διάλυση λογάριαζαν όλοι οι άλλοι, πλην του "ξενοδόχου". Τώρα, μετά τη θριαμβευτική εκλογική νίκη, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι ένας από τους βασικούς συνομιλητές θα είναι το ΡΚΚ και ο Άπο, και ίσως να μην αποτελέσει έκπληξη η αποφυλάκισή του μετά από ένα-δυο χρόνια.
Η στάση των Κούρδων, ενός πάμφτωχου, πλην όμως αποφασισμένου λαού, πρέπει να μας προβληματίσει, γιατί κατάφεραν να κερδίσουν σε στρατιωτικό επίπεδο τον πέμπτο μεγαλύτερο στρατό του κόσμου, με χιλιάδες άρματα, εκατοντάδες αεροπλάνα και ελικόπτερα, υπερσύγχρονες τηλεκατευθυνόμενες βόμβες, ΜΟΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ (αναφερόμαστε στους Κούρδους της Τουρκίας), διεκδικώντας και κερδίζοντας ρόλο στις αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον τους ως λαού.

Το θέμα είναι, λοιπόν, ότι επιχειρείται η ρύθμιση των τελευταίων, ίσως, εκκρεμών προβλημάτων του Ανατολικού Ζητήματος και η Ελλάδα, όπως και ο Ελληνισμός είμαστε εξ ολοκλήρου απόντες, παρότι τα υπό ρύθμιση ζητήματα μας αφορούν, ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία, για να αποδεχτεί επώδυνες γι' αυτήν ρυθμίσεις, ζητά ανταλλάγματα στα Δυτικά και δυστυχώς φαίνεται -προς στιγμή τουλάχιστον- να τα παίρνει, αφού η Ελλάδα στην ουσία είναι απούσα από την όλη διαδικασία και θα λέγαμε παραδομένη στην εξελίξεις.
Αντί να φρονίσουμε λοιπόν από πριν -όπως έκαναν οι ξυπόλητοι Κούρδοι, αγωνιζόμενοι σκληρά επί τριάντα χρόνια και το πέτυχαν- να προετοιμαστούμε πολιτικά και να πάρουμε θέσεις για να έχουμε λόγο σε αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον του Ελληνισμού και των σχέσεων της Ελλάδας και της Κύπρου με την Τουρκία, φθάσαμε στο σημείο να περιμένουμε μοιρολατρικά να δεχτούμε αυτά που θα αποφασίσουν Αμερικανοί και Τούρκοι για μας, με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα να δηλώνει με αυθάδεια ότι θα πρέπει να αποσυνδεθούν οι σχέσεις των ΗΠΑ που λειτουργούν στη λογική του τριγώνου ΗΠΑ-Τουρκίας-Ελλαδας, λες και δεν ήταν οι ΗΠΑ εκείνες που -ακριβώς βασιζόμενες στη λογική του τριγώνου αυτού- έβαλαν τον Αττίλα στην Κύπρο χωρίς να αντιδράσει η Ελλάδα και λες δεν είναι αυτή η Ουάσιγκτον που πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει άλλοθι στην Άγκυρα στην εθνοκάθαρση των Ελλήνων της Πόλης-Ίμβρου-Τενέδου, στη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, στη βάρβαρη τρομοκρατία που ασκείται στο οικουμενικό Πατριαρχείο και στην αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο και τη Θράκη.

Και επειδή στην πολιτική ποτέ δεν είναι αργά, άς φροντίσουμε να περισώσουμε ό,τι είναι δυνατόν να περισωθεί, παρακολουθώντας τουλάχιστον τώρα από κοντά τα γεγονότα και προσπαθώντας να αναπληρώσουμε το κενό, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας καινούργιες πολιτικές για την περιοχή, όπως απαιτεί η ιστορία μας, όπως αρμόζει σε μας τους Έλληνες.

Read more...

Εφθασε στη Τουρκία ο Ομπάμα


Ο Μπαράκ Ομπάμα αφικνείται σήμερα στην Τουρκία με στόχο τη διασφάλιση του δυτικού προσανατολισμού της μόνης χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ με μουσουλμανικό πληθυσμό. Ταυτόχρονα, θα προωθήσει τη διμερή στρατηγική συνεργασία, την αποχώρηση Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ μέσω της τουρκικής επικράτειας, και θα συζητήσει την πρόθεση της Αγκυρας να μεσολαβήσει μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν, όπως και στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Θα θιγούν επίσης η δυνατότητα αύξησης της τουρκικής συμμετοχής στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, ενώ την επίσκεψη σκιάζει η διαφαινόμενη πρόθεση του αμερικανικού Κογκρέσου να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, κίνηση που ως υποψήφιος είχε υποστηρίξει και ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποιεί την επίσκεψη με το βλέμμα στραμμένο στον μουσουλμανικό κόσμο. Οπως επισήμανε στην «Κ» υψηλόβαθμος αξιωματούχος που ασχολείται με το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, «πέρα από τις γνωστές και σημαντικές πτυχές της σχέσης μας με την Τουρκία, η χώρα αυτή μας ενδιαφέρει πολύ και λόγω των κοινών χαρακτηριστικών που έχει με το Πακιστάν». Και οι δυο χώρες έχουν μουσουλμανικό πληθυσμό, το δημοκρατικό τους πολίτευμα είναι ελλειματικό και ο στρατός διαδραματίζει ρυθμιστικό ρόλο. Το Πακιστάν απασχολεί ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον καθώς είναι η μόνη μουσουλμανική χώρα που διαθέτει πυρηνικά όπλα ενώ στα σύνορα με το Αφγανιστάν εκκολάπτεται και δραστηριοποιείται η Αλ Κάιντα. Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι, τηρουμένων των αναλογιών, η Αγκυρα δύναται να λειτουργήσει ως «πρότυπο» για το Ισλαμαμπάντ, και υπό αυτό το πρίσμα απέδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην κοινή συνάντηση των προέδρων του Αφγανιστάν, του Πακιστάν και της Τουρκίας πριν από λίγες ημέρες στην Αγκυρα.
Ενταξη στην Ε.Ε.

Ο κ. Ομπάμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ερντογάν. Με τον τελευταίο για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε ημέρες, καθώς οι δύο ηγέτες συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής του G-20 πριν από τρεις μέρες στο Λονδίνο. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα ταχθεί υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., και θα αναδείξει τον ρόλο της χώρας ως ενεργειακού κόμβου από τον οποίο μεταφέρονται ήδη ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου προς τις δυτικές αγορές. Κατά την παραμονή του στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Ομπάμα θα έρθει επίσης σε επαφή με τοπικούς θρησκευτικούς και πολιτιστικούς ηγέτες και θα συμμετάσχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με μαθητές. «Πρόθεσή μας είναι να εκμεταλλευθούμε τη συζήτηση με τους μαθητές και μέσω των νέων τεχνολογιών να έρθουμε σε επικοινωνία με τη νεολαία σε όλη την Ευρώπη και τη νοτιοδυτική Ασία, καθώς η Τουρκία και ιδιαίτερα η Κωνσταντινούπολη λειτουργεί ως γέφυρα ανάμεσα στις δύο αυτές γεωγραφικές περιοχές εδώ και πολλούς αιώνες», τόνισε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.


Το Φανάρι
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έχει προσκαλέσει τον κ. Ομπάμα να επισκεφθεί το Φανάρι, όπως είχε κάνει και ο Μπιλ Κλίντον το '99, για να αναδείξει με την παρουσία του το πρόβλημα ελευθερίας που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο στο οποίο υπάγονται και οι Ορθόδοξοι της Αμερικής. Ο Λευκός Οίκος σχεδίαζε η επαφή να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο ευρύτερης κοινής συνάντησης με ηγέτες θρησκευτικών δογμάτων (Αρμένιους, Εβραίους, κ.ά.) αλλά μέχρι την τελευταία στιγμή ασκούνταν πιέσεις για να υπάρξει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ.κ. Βαρθολομαίο.

Η ατζέντα των συνομιλιών Ομπάμα - Ερντογάν είναι γεμάτη και πέραν του Κυπριακού δεν αναμένεται να θιγούν σε βάθος οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, αν και όπως σημείωσε στην «Κ» αρμόδιος αξιωματούχος, «δεν αποκλείεται ο πρόεδρος στη διάρκεια της συζήτησης να επισημάνει τη χρησιμότητα των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο στενών νατοϊκών μας συμμάχων σε όλα τα επίπεδα», τη στιγμή μάλιστα που η επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιηθεί την επομένη της χθεσινής συνάντησης του προέδρου Ομπάμα με τον Κώστα Καραμανλή στο Στρασβούργο. Αλλωστε, το επιχείρημα που χρησιμοποίησε η ελληνική πλευρά προς τον Λευκό Οίκο στα μέσα Μαρτίου για να εξασφαλίσει τη χθεσινή συνάντηση στο ΝΑΤΟ, ήταν ότι στους κόλπους της Ε.Ε. η Ελλάδα, για τους δικούς της στρατηγικούς λόγους, αποτελεί τον πιο σθεναρό υποστηρικτή της πλήρους ένταξης της Τουρκίας

ΠΗΓΗ:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Read more...

Oι Κούρδοι της Τουρκίας θα ζητήσουν επίσημα από τον Ομπάμα αυτονομία


Μετά τη θριαμβευτική νίκη του κουρδικού κόμματος DTP στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, όπου κέρδισε όλες τις μεγάλες πόλεις και τις πρωτεύουσες οκτώ νομών της ΝΑ Τουρκίας, έρχεται στο προσκήνιο το αίτημα της αυτονομίας, το οποίο αναμένεται να τεθεί επισήμως στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί μεθαύριο την Άγκυρα.

Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του DTP, Selahattin Demirtaş, δήλωσε ότι κατά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στην Άγκυρα, το κόμμα του θα θέσει επίσημα μια σειρά από αιτήματα που αφορύν την επίλυση του Κουρδικού, ενώ θα ζητήσουν και την αυτονομία των κουρδικών περιοχών.
Ο Selahattin Demirtaş, μιλώντας στο Reuters εξέφρασε την ελπίδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα να βοηθήσει στην επίλυση του Κουρδικού.
Πηγή:Milliyet

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP