Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Επίδειξη δύναμης από την Τουρκία στο ΝΑΤΟ.-


Αξιοποιώντας το ευρύτερο πλαίσιο και τις στρατηγικές επιλογές των ΗΠΑ η Τουρκία προχώρησε σε μία επίδειξη δύναμης στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.

Οι εργασίες της συνόδου ξεκίνησαν με καθυστέρηση λόγω των ενστάσεων που βάζει η Τουρκία για τον επόμενο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία αρνείται να δεχθεί την επιλογή του κ. Αντερς Φογκ Ράσμουσεν νυν πρωθυπουργού της Δανίας. Η Τουρκία προβάλλει ως λόγο την στάση που είχε κρατήσει ο κ. Ράσμουσεν στο θέμα με τα σκίτσα του Μωάμεθ το 2005.

Παρότι ο κ. Ράσμουσεν είχε δίκιο αφού εξέφρασε την στάση της ευρωπαικής κοινής γνώμης που υπερασπίστηκε την ελευθερία του τύπου αρνούμενος να επιβάλλει λογοκρισία στην δημοσίευση των σκίτσων η συμπεριφορά της τουρκίας βρίσκει απήχηση στον μουσοιυλμανικό κόσμο. Γενικότερα ο κ. Ράσμουσεν είχε κρατήσει αρνητική στάση στην διαδικασία της ευρωπαικής ένταξης της Τουρκίας. Εκείνο όμως που πραγματικά ενοχλεί τους τούρκους αλλά δεν το προβάλλουν επισήμως είναι η θετική στάση που έχει κρατήσει η Δανία απέναντι στις οργανώσεις των Κούρδων. Παράλληλα η Τουρκία θέλοντας να δείξει την δυσαρέσκειά της από την συμπεριφορά της Γαλλίας στο θέμα της ένταξής της στην ΕΕ δηλώνει ότι η επιστροφή της Γαλλίας θα πρέπει να συμβαδίζει με τις αρχές της Συμμαχίας και ότι ο γενικός γραμματέας θα πρέπει να επιβλέπει την διαδικασία αυτή. Πρόκειται για κίνηση χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα αλλά με συμβολική σημασία έναντι της Γαλλίας και του κ. Νικολά Σαρκοζί.

Η Τουρκία από τη μία συμπεριφέρεται σαν μεγάλη δύναμη και από την άλλη εμφανίζεται σαν εκπρόσωπος του μουσουλμανικού κόσμου στο θέμα της επιλογής του επόμενου γενικού γραμματέας του ΝΑΤΟ. Υποστηρίζει ότι αν το ΝΑΤΟ θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις του με τον μουσουλμανικό κόσμο τότε δεν πρέπει να επιμείνει στο πρόσωπο του κ. Ρασμούσεν. Εκμεταλλεύεται έτσι την επιθυμία των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την Τουρκία τόσο για τις στρατηγικές τους επιδιώξεις στο Αφγανιστάν όσο και για να κερδίσει την συμπάθεια του μουσουλμανικού κόσμου στη Μέση Ανατολή. Άλλωστε εκεί αποσκοπεί και η επίσημη επίσκεψη του Ομπάμα στην Τουρκία την Δευτέρα και την Τρίτη.

Στο πλαίσιο αυτό το πρωί ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε συνάντηση μίας ώρας με τον πρόεδρο της Τουρκίας κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ αλλά οι ενστάσεις της τουρκίας δεν ξεπεράστηκαν. Προκάλεσαν όμως την αντίδραση των ευρωπαίων. Η κ. Μέρκελ που προωθεί την υποψηφιότητα του κ. Ράσμουσεν δήλωσε ότι «είμαστε 27 και η Τουρκία» ενώ και ο κ. Όλι Ρεν αρμόδιος επίτροπος για την διεύρυνση της ΕΕ δήλωσε ότι δυσκολεύει η πορεία της Τουρκίας προς την ένταξη.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP